Technik farmacji -warto? - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-05, 15:43   #1951
Amelie Catherine
Przyczajenie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Boże Wszechmogący! Jak widzę te skrupulatne obliczenia, to aż ciepło mi się robi :-/ Ale nie zmienia to faktu, że i tak mnie to interesuje i chciałabym zdecydować się na jakieś studium dla techników farmacji, tylko pojęcia nie mam na które z tych dostępnych w Krakowie się zdecydować, dlatego ponawiam swoją prośbę o to, żeby jakiś DOBRY CZŁOWIEK polecił w miarę sensowne szkoły, bo ja na prawdę chciałabym się czegoś nauczyć i nie wybierać szkoły w ciemno. Byłoby mi bardzo miło, gdyby tym razem ktoś coś mi odpisał.
Amelie Catherine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 16:21   #1952
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
trochę uważam,że takie mówienie nie jest prawdziwe.
Oczywiście, jak ktoś chce się uczyć, ma chęci, to zrobi więcej niż leń, ale jeśli nauczyciele są beznadziejni to nawet zdolny uczeń może się nie nauczyć wszystkiego, co potrzeba do zdania egzaminu. Tak samo w liceum itp, niektóre przedmioty, np historia nie ma problemu,zeby zakuć po prostu na pamięć. Ale np chemię trzeba zrozumieć, a zły nauczyciel często tego nie wyłoży tak,żeby uczniowie zrozumieli.
A farmakologia to nic innego jak kucie.
Z chemicznymi reakcjami w aptece chyba nie ma się zbytnio do czynienia..? Z chemią zawsze miewałam problemy, miałam beznadziejnego nauczyciela, więc reakcje również kułam na pamięć, żeby jakoś przetrwać. Dało radę? Dało Na egzaminie reakcji nie ma.
Niezgodności nie zdążyliśmy przerobić. Więc czytałam uważnie Krówczyńskiego i większość zrozumiałam, jakieś przeliczenia itp. czego nie wiedziałam, szukałam w internecie, na forach.
Wychodzę z założenia, że jak ktoś chce to znajdzie sposób.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Na moją logikę, ale nie wiem,czy dobrą.

Na początku, policzyłaś sobie ile gram samych bromków masz mieć w roztworze.

20 gramach Sal. Erlenmayera masz tyle bromków:
2,0 NaBr
2,0 KBr
1,0 NH4Br

Czyli dajesz razem 5 gram bromków. I dlatego to 5. Nie liczysz tych bromków w proporcji do masy roztworu, a do ilości bromków.

No i tak wychodzi bo:
NaBr:
2,0-5,0
x-20,0
x=8,0
KBr:
2,0-5,0
x-20,0
x=8,0
NH4Br:
1,0-5,0
x-20,0
x=4,0

4+8+8=20.
Czyli 20 bromków na 200gram roztwóru-stężenie 10%.

Twoim sposobem bromków byłoby za mało. 0,4+0,4+0,2=1
1gram bromków na 200gram roztworu-stężenie 0,5%.

Kurcze nie wiem,czy zrozumiałaś, kiepski ze mnie nauczyciel zawsze był . Ja rozumiem to po prostu na proporcjach takich,że w Sal Erlenmayera daję bromki w ilości 2X, 2X, X.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

No i tu przykładowo właśnie sobie wybrałam,ze liczę z ilości bromków w 20 gramach, ale np w 40 gramach soli Erlenmayera bromków już będzie 10 gramów, a proporcje nadal te same: 2x,2x,x=4+4+2
i wtedy
4,0-10,0
x-20,0
80,0=10x
x=8,0.
No ja zrozumiałam, też tak zrobiłam, więc chyba dobrze wytłumaczyłaś
Tylko, że nas uczyli roztwór do 200,0; czyli bromków było 8,0; 8,0; 4,0; ale to nie ma znaczenia, ważne żeby znać stosunek (2:2:1), więc czy proporcje się zrobi 2,0- 5,0 czy 8,0- 20,0 to przecież wyjdzie to samo, więc chyba nie ma różnicy?
Stary 2011-04-05, 16:32   #1953
agnes188
Zakorzenienie

miodova nie mieliscie niezgodnosci??? przeciez to jest mega wazna rzecz

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 16:42   #1954
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
A farmakologia to nic innego jak kucie.
Z chemicznymi reakcjami w aptece chyba nie ma się zbytnio do czynienia..? Z chemią zawsze miewałam problemy, miałam beznadziejnego nauczyciela, więc reakcje również kułam na pamięć, żeby jakoś przetrwać. Dało radę? Dało Na egzaminie reakcji nie ma.
Niezgodności nie zdążyliśmy przerobić. Więc czytałam uważnie Krówczyńskiego i większość zrozumiałam, jakieś przeliczenia itp. czego nie wiedziałam, szukałam w internecie, na forach.
Wychodzę z założenia, że jak ktoś chce to znajdzie sposób.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

No ja zrozumiałam, też tak zrobiłam, więc chyba dobrze wytłumaczyłaś
Tylko, że nas uczyli roztwór do 200,0; czyli bromków było 8,0; 8,0; 4,0; ale to nie ma znaczenia, ważne żeby znać stosunek (2:2:1), więc czy proporcje się zrobi 2,0- 5,0 czy 8,0- 20,0 to przecież wyjdzie to samo, więc chyba nie ma różnicy?
Tak, nie ma różnicy, właśnie tego słowa mi brakowało "stosunek".

Z tą chemią to był tylko taki przykład, akurat kucie na pamięć chemii to dla mnie jak kucie na pamięć matematyki-bez sensu.
Pewnie, że u nas większość nauki to jednak pamięciówka,ale nauczyciel jest po to,żeby tą wiedzę przekazać, wytłumaczyć w razie pytań dlaczego zachodzi interakcja itp- to jest jego praca i ZA TO MU PŁACĄ. I mi się o wiele przyjemniej uczy, gdy wiem co z czego wynika.

Też nie miałam przerobionych niezgodności, dostaliśmy tylko kserówki,żeby się nauczyć i tyle przerobienia materiału na ten temat. I też nauczyłam się, pewnie,nawet dostałam porządną ocenę ze sprawdzianu.

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Jakbym miała nauczyciela od farmakologii, który podawałby tylko zagadnienia i rzucał tekstem "znajdźcie sobie w książce" to moim zdaniem bez sensu byłoby chodzenie do szkoły. Nauczyciel w takiej szkole powinien nakierować, co jest ważne, na co zwrócić uwagę. Od niego też zależy wynik egzaminu.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-05, 20:01   #1955
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
miodova nie mieliscie niezgodnosci??? przeciez to jest mega wazna rzecz
Wiem o tym, no niestety, nie zdążyliśmy ale one nie są takie straszne, a ważne na pewno

Cytat:
Jakbym miała nauczyciela od farmakologii, który podawałby tylko zagadnienia i rzucał tekstem "znajdźcie sobie w książce" to moim zdaniem bez sensu byłoby chodzenie do szkoły. Nauczyciel w takiej szkole powinien nakierować, co jest ważne, na co zwrócić uwagę. Od niego też zależy wynik egzaminu.
Ja właśnie miałam taką nauczycielkę.. Farmakologia odbywała się w ten sposób: 'Na następne zajęcia nauczcie się sulfonamidy, tetracykliny i może jeszcze aminoglikozydy, dziękuję'. Reszta zajęć to odpytywanie każdego ucznia po kolei, ze szczegółami typu biologiczny okres półtrwania. Przepraszam czy o to zapyta mnie pacjent w aptece?
No, ale czasami trzeba się z tym pogodzić, jeżeli chce się ukończyć dany kierunek a w szkole nauczyciele mają zasady takie a nie inne..
Stary 2011-04-05, 20:26   #1956
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Na moją logikę, ale nie wiem,czy dobrą.

Na początku, policzyłaś sobie ile gram samych bromków masz mieć w roztworze.

20 gramach Sal. Erlenmayera masz tyle bromków:
2,0 NaBr
2,0 KBr
1,0 NH4Br

Czyli dajesz razem 5 gram bromków. I dlatego to 5. Nie liczysz tych bromków w proporcji do masy roztworu, a do ilości bromków.

No i tak wychodzi bo:
NaBr:
2,0-5,0
x-20,0
x=8,0
KBr:
2,0-5,0
x-20,0
x=8,0
NH4Br:
1,0-5,0
x-20,0
x=4,0

4+8+8=20.
Czyli 20 bromków na 200gram roztwóru-stężenie 10%.

Twoim sposobem bromków byłoby za mało. 0,4+0,4+0,2=1
1gram bromków na 200gram roztworu-stężenie 0,5%.

Kurcze nie wiem,czy zrozumiałaś, kiepski ze mnie nauczyciel zawsze był . Ja rozumiem to po prostu na proporcjach takich,że w Sal Erlenmayera daję bromki w ilości 2X, 2X, X.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

No i tu przykładowo właśnie sobie wybrałam,ze liczę z ilości bromków w 20 gramach, ale np w 40 gramach soli Erlenmayera bromków już będzie 10 gramów, a proporcje nadal te same: 2x,2x,x=4+4+2
i wtedy
4,0-10,0
x-20,0
80,0=10x
x=8,0.
Dziekuje za wyjasnienie
Stary 2011-04-05, 21:16   #1957
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amelie Catherine Pokaż wiadomość
Boże Wszechmogący! Jak widzę te skrupulatne obliczenia, to aż ciepło mi się robi :-/ Ale nie zmienia to faktu, że i tak mnie to interesuje i chciałabym zdecydować się na jakieś studium dla techników farmacji, tylko pojęcia nie mam na które z tych dostępnych w Krakowie się zdecydować, dlatego ponawiam swoją prośbę o to, żeby jakiś DOBRY CZŁOWIEK polecił w miarę sensowne szkoły, bo ja na prawdę chciałabym się czegoś nauczyć i nie wybierać szkoły w ciemno. Byłoby mi bardzo miło, gdyby tym razem ktoś coś mi odpisał.
Idź do państwowej szkoły na Zamojskiego. Tam Cie dobrze napewno wyuczą

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Napisane przez memento12 Pokaż wiadomość
Jak u Was rozwiazuje sie takie recepty np.10%sal.Erlenmayera 200,o
Nam tlumacza tak

10-100
x-200
x=20

NaBr
2-5
x-20
x=8

Tak po kolei kazdy bromek i na koncu liczymy wode.Czemu liczymy do 5 a nie do 100?np

NaBr
2-100
x-20
x=0,4

To wydaje mi sie logiczniejsze.
Aleście kurde pozakręcały ten temat, jak świński ogon
Sprawa jest prosta jak budowa cepa:
Po pierwsze:
Sam zapis jest zły, bo:
Sal Erlenmayeri to sól Erlenmayera czyli mieszanka bromków NaBr, KBr i NH4Br w proporcji 2:2:1 koniec.
To co napisała koleżanka to roztwór soli Erl. czyli poprawnie powinien być zapis:
10% Sol. Sal Erlenmayeri co oznacza 10% SOLUTIO SALIS ERLENMAYERI czyli 10% r-r tej soli.
Teraz obliczenia:
w 200 g 10% r-ru--------xg soli
w 100--------------------10g soli

wychodzi 20g soli
zakładając proporcję 2:2:1
w 20g soli mamy 8:8:4 sodowego:potasowego:amono wego
i 180g wody
P.S. do soboty znikam z forum
ale potem wrócę

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-04-05 o 21:18
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 21:23   #1958
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Idź do państwowej szkoły na Zamojskiego. Tam Cie dobrze napewno wyuczą

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Aleście kurde pozakręcały ten temat, jak świński ogon
Sprawa jest prosta jak budowa cepa:
Po pierwsze:
Sam zapis jest zły, bo:
Sal Erlenmayeri to sól Erlenmayera czyli mieszanka bromków NaBr, KBr i NH4Br w proporcji 2:2:1 koniec.
To co napisała koleżanka to roztwór soli Erl. czyli poprawnie powinien być zapis:
10% Sol. Sal Erlenmayeri co oznacza 10% SOLUTIO SALIS ERLENMAYERI czyli 10% r-r tej soli.
Teraz obliczenia:
w 200 g 10% r-ru--------xg soli
w 100--------------------10g soli

wychodzi 20g soli
zakładając proporcję 2:2:1
w 20g soli mamy 8:8:4 sodowego:potasowego:amono wego
i 180g wody
P.S. do soboty znikam z forum
ale potem wrócę
Chciałam napisać, czy nie powinno być Sol. Sal, ale pomyślałam, że może to ja coś źle wiem i że poczekamy na Ciebie to na pewno wyjaśnisz wszelkie wątpliwości
W takim razie będziemy czekać na powrót z serią nowych pytań i niejasności
Stary 2011-04-05, 21:26   #1959
19agusia91
Zakorzenienie

Właśnie tez zwróciłam uwage na to,że nie ma tam tego Sol. Sal. Ale my pisaliśmy to już bez tych 10%.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2011-04-05, 21:31   #1960
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam napisać, czy nie powinno być Sol. Sal, ale pomyślałam, że może to ja coś źle wiem i że poczekamy na Ciebie to na pewno wyjaśnisz wszelkie wątpliwości
Dzieki
Stary 2011-04-05, 21:42   #1961
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie tez zwróciłam uwage na to,że nie ma tam tego Sol. Sal. Ale my pisaliśmy to już bez tych 10%.
Ale jak bez 10%..?
Przecież może być też inna procentowość

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-06, 09:09   #1962
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Musi być Sol. Sal Erlenmayerii, bo ta sól jest 5% a tu jest roztwór 10%.
Stary 2011-04-06, 13:00   #1963
Amelie Catherine
Przyczajenie

Panu Dr bardzo dziękuję za radę :-)
Myślałam o tej szkole na Zomojskiego, ale pogodzenie nauki w tej szkole ze studiami czy pracą jest awykonalne. W Krakowie znalazłam też dwie zaoczne. Tylko, że w szkole Omega zajęcia odbywają się we środy, czwartki i piątki od 15.30 i jeszcze w soboty - obawiam się, że z moimi studiami dziennymi tego nie pogodzę … Z kolei druga szkoła Stopka istnieje w Krakowie od września 2010 roku i tak się zastanawiam jaki tam jest właściwie poziom nauczania, czy nauczyciele tam uczący mają jakieś doświadczenie i czy ta szkoła - (egzystująca de facto tylko w piątki, soboty i niedziele, bo na co dzień jest to szkoła przemysłu spożywczego, czy coś takiego) ma jakieś zaplecze, pracownie, bo nauka na takim kierunku chyba też wiąże się z jakimiś ćwiczeniami w pracowniach. Nie wspominając już o tym, że w studium zaoczne trzeba zainwestować ładne parę tysięcy. Gdybym była na przykład zaraz po liceum, to bez wątpienia wybrałabym szkołą publiczną tyle, że ja niestety wpadłam na pomysł tego studium dopiero na studiach … wczas. I tak się miotam, bo nie wiem jaką decyzję podjąć :-/

Edytowane przez Amelie Catherine
Czas edycji: 2011-04-06 o 13:06
Stary 2011-04-06, 13:06   #1964
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Panu Dr bardzo dziękuję za radę
Myślałam o tej szkole na Zomajskiego, ale pogodzenie nauki w tej szkole ze studiami czy pracą jest awykonalne. W Krakowie znalazłam też dwie zaoczne. Tylko, że w szkole Omega zajęcia odbywają się we środy, czwartki i piątki od 15.30 i jeszcze w soboty - obawiam się, że z moimi studiami dziennymi tego nie pogodzę … Z kolei druga szkoła Stopka istnieje w Krakowie od września 2010 roku i tak się zastanawiam jaki tam jest właściwie poziom nauczania, czy nauczyciele tam uczący mają jakieś doświadczenie i czy ta szkoła - (egzystująca de facto tylko w piątki, soboty i niedziele, bo na co dzień jest to szkoła przemysłu spożywczego, czy coś takiego) ma jakieś zaplecze, pracownie, bo nauka na takim kierunku chyba też wiąże się z jakimiś ćwiczeniami w pracowniach. Nie wspominając już o tym, że w studium zaoczne trzeba zainwestować ładne parę tysięcy. Gdybym była na przykład zaraz po liceum, to bez wątpienia wybrałabym szkołą publiczną tyle, że ja niestety wpadłam na pomysł tego studium dopiero na studiach … wczas. I tak się miotam, bo nie wiem jaką decyzję podjąć :-/
Dlaczego? Moja szkoła jest najlepszą państwową w regionie i większość coś jeszcze studiuje albo pracuje,a czasami i to i to.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 13:17   #1965
Amelie Catherine
Przyczajenie

Twoja szkoła tzn. która? Ta na Zamojskiego?
Ja tak słyszałam, że zajęcia są od poniedziałku do piątku przez większą część dnia, bo między zajęciami są czasami spore przerwy i pogodzenie tego ze studiami dziennymi nie wchodzi w grę, może to też zależy od tego co się studiuje. Nie znam rozkładu zajęć w tej szkole niestety, więc trudno jest mi coś o tym powiedzieć.
Stary 2011-04-06, 13:27   #1966
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Twoja szkoła tzn. która? Ta na Zamojskiego?
Ja tak słyszałam, że zajęcia są od poniedziałku do piątku przez większą część dnia, bo między zajęciami są czasami spore przerwy i pogodzenie tego ze studiami dziennymi nie wchodzi w grę, może to też zależy od tego co się studiuje. Nie znam rozkładu zajęć w tej szkole niestety, więc trudno jest mi coś o tym powiedzieć.
Nie,całkiem inny rejon Polski.
Do przerobienia jest ok. 30godz. tygodniowo. Przejdź się do szkoły, zobacz jaki mają plan.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 17:23   #1967
taflawody
Raczkowanie

GG do taflawody

Cześć, mam do Was nurtujące pytanie, bo im więcej się uczę, tym czuję, że jestem głupsza ;-)
Otóż mam w tym tygodniu kolokwium z recept. I zastanawia mnie jedno: dlaczego raz liczymy średnią masę kropli z ew. proszkami, a czasem bez?

Przykłady:
Rp.: Belladonnae trae 5,0
Papaverini h/ch 0,5
Phenobarbitali 0,12
Anisi ol.
Iuniperi ol. Menthae pip. ol. aa 1,25
Glyveroli 12,5
Ethanoli 96st. ad 35,0

tutaj śr. masę kropli liczymy:
belladonna + anisi ol. + iuniperi ol. + menthae + glicerol + woda
(5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg

i tutaj liczymy bez proszków (papaweryny i fenobarbitalu).
nie wiem dlaczego, ale jak wliczam te proszki do wody, to wychodzi mi inny wynik...

z kolei:
Rp.: Pylargini 1,0
4% sol. papaverini h/ch
belladonnae trae
Vallernianae trae aa ad 30,0

śr. masa kropli=
(rr papaweryny+pyralgina) + nalewki
(10,67*50mg+19,34*19mg)/30,0 = 30mg

tutaj wliczaliśmy proszki do wody.

Czy to jakaś różnica, czy możecie mi to jakoś logicznie wytłumaczyć? Albo pokazać, że to działa w obie strony, tylko ja gdzieś robię błąd?
taflawody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-06, 19:59   #1968
MartaB82
Przyczajenie

Smile Dot.: Technik farmacji -warto?

Witam Was dziewczynki serdecznie
Cały dzień tu zaglądam , podczytuje was ale wybaczcie nie przebrnęłam przez wszystkie strony, dużo tego macie
Może troszke o mnie, jestem pewnie najstarsza z Was , bo 29 latek, jak by nie patrzył od 3 lat pracuje w aptece , jako pomoc . Troszkę się wciągnęłam, pracuje w prywatnej aptece , w małej miejscowości z magistrem i technikiem ( obie kobietki super ) postanowiłam zrobić technika , mam swoje wyuczone zawody , ale jakoś się z nimi rozminęłam tak więc postanowiłam spróbować tego technika . Szukam szkoły w Warszawie . Narazie na oku mam Omegę, zajęcia w poniedziałki , śrtody i soboty od rana . W pracy moje Panie są jak najbardziej za Może mogłybyście mi polecić jeszcze jakieś szkoły ? Może macie coś godnego polecenia , jeśli było to już poruszane , to przepraszam , nie zauważyłam

W aptece jeśli chodzi o leki na receptę , to bardzo dużo już wiem , bez recepty , pewnie jeszcze więcej maści czasem zdarzy mi się robić , ale jak pomyślę o tym obliczaniu i chemii to jestem przerażona , ale moje Pani mi pomogą obiecały jedna z nich skończyła matematykę i uwielbia liczyć , dobrze tłumaczy , więc myślę , że dam radę

Czekam na jakieś propozycje , odpowiedzi
MartaB82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 10:03   #1969
hita33
Raczkowanie

29.lat to normalny wiek na naukę ,u mnie w klasie są 50 latkowie ,40 latkowie 3o latkowie wszyscy pracujący i też drżeli odnośnie chemii ale nie byłao tak żle zależy od nauczyciela ,widzę że ci starsi zabiegani i zapracowani są bardziej skrupulatni w nauce niż te 20 latki które mają problem ze zwykła matematyka albo nauczeniem się nazw łacińskich ....to jest tak moim zdaniem bo też pracuje w aptece zwsze takim ludziom jest lżej w szkole bo mają kontakt z apteka ....jak mia tak mówiłi na początku to myślałam że to takie gadanie ale jak porównuje z moim koleżankami to jest różnica ....startuj do szkoły i już ,ja chodzę do stopki i jestem zadowolona
hita33 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-07, 14:41   #1970
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taflawody Pokaż wiadomość
Cześć, mam do Was nurtujące pytanie, bo im więcej się uczę, tym czuję, że jestem głupsza ;-)
Otóż mam w tym tygodniu kolokwium z recept. I zastanawia mnie jedno: dlaczego raz liczymy średnią masę kropli z ew. proszkami, a czasem bez?

Przykłady:
Papaverini h/ch 0,5
Phenobarbitali 0,12
Anisi ol.
Glyveroli 12,5
Ethanoli 96st. ad 35,0

(5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg

i tutaj liczymy bez proszków (papaweryny i fenobarbitalu).
nie wiem dlaczego, ale jak wliczam te proszki do wody, to wychodzi mi inny wynik...

z kolei:
Rp.: Pylargini 1,0
4% sol. papaverini h/ch
belladonnae trae
Vallernianae trae aa ad 30,0

śr. masa kropli=
(rr papaweryny+pyralgina) + nalewki
(10,67*50mg+19,34*19mg)/30,0 = 30mg

tutaj wliczaliśmy proszki do wody.

Czy to jakaś różnica, czy możecie mi to jakoś logicznie wytłumaczyć? Albo pokazać, że to działa w obie strony, tylko ja gdzieś robię błąd?
a dlaczego wy mnożycie ilość substancji razy wagę kropli? my tylko dodajemy masy kropli wszystkich składników i uśredniamy to dzieląc na ilość składników...
Dziewczyny a jak Wy to robicie??? Ja co do tych kropli mam ciągle wątpliwości, byłabym wdzięczna, gdybyście zamieściły tu jakieś poprawnie rozwiązane przykłady
Stary 2011-04-07, 14:52   #1971
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
a dlaczego wy mnożycie ilość substancji razy wagę kropli? my tylko dodajemy masy kropli wszystkich składników i uśredniamy to dzieląc na ilość składników...
Dziewczyny a jak Wy to robicie??? Ja co do tych kropli mam ciągle wątpliwości, byłabym wdzięczna, gdybyście zamieściły tu jakieś poprawnie rozwiązane przykłady
Trzeba uwzględniać ilość wagową poszczególnych substancji, bo jeżeli dodajesz wszystko i dzielisz na ilość składników to wychodzi Ci średnia masa kropli, ale gdyby każdej substancji było tyle samo
Stary 2011-04-07, 15:13   #1972
martynusia222
Zakorzenienie

Przykłady:
Papaverini h/ch 0,5
Phenobarbitali 0,12
Anisi ol.
Glyveroli 12,5
Ethanoli 96st. ad 35,0

(5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg dlaczego dzielimy na 34.38 ?, kurde widzę że wszystkie moje szkolne notatki z kropli są do d....
Błagam, czy ktoś mógłby mi wysłać skany swoich notatek z przeliczania kropli ? Byłabym mega wdzięczna mój mail: maitija@wp.pl

Edytowane przez martynusia222
Czas edycji: 2011-04-07 o 15:19
martynusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 15:40   #1973
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Przykłady:
Papaverini h/ch 0,5
Phenobarbitali 0,12
Anisi ol.
Glyveroli 12,5
Ethanoli 96st. ad 35,0

(5,0*19mg+1,25*23mg+1,25* 19mg+1,25*19mg+12,5*39mg+ 13,13*15mg)/ 34,38 = 24,89mg dlaczego dzielimy na 34.38 ?, kurde widzę że wszystkie moje szkolne notatki z kropli są do d....
Błagam, czy ktoś mógłby mi wysłać skany swoich notatek z przeliczania kropli ? Byłabym mega wdzięczna mój mail: maitija@wp.pl
POWINNAAS MIEC tak podzielic przez 35.00 czyli mase calych kropli.nie wiem skad ci sie wzielo 34.38

Stary 2011-04-07, 15:41   #1974
19agusia91
Zakorzenienie

Ja skończyłam krople a nawet nie mieliśmy średniej masy kropli..
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2011-04-07, 15:51   #1975
agnes188
Zakorzenienie

ale ja juz podawalam co do roztworow jak liczyc srednia mase lyzki. to jesli chodzi o krople to bedzie tak
Roztworu
wodnego mamy-10
nalewki mamy- 10
caly lek 20
i
jedna kropla wodnego to 50mg
a nalewki 19
10*50+10*19/20(przez cala mase leku)=xxx
no i liczenie sredniej masy to chyba najprostsza rzecz czy w kroplach czy w roztworach

Edytowane przez agnes188
Czas edycji: 2011-04-07 o 17:00
Stary 2011-04-07, 16:03   #1976
miodova
Raczkowanie

Cytat:
ale ja juz podawalam co do roztworow jak liczyc srednia mase lyzki. to jesli chodzi o krople to bedzie tak
Roztworu
wodnego mamy-10
nalewki mamy- 10
caly lek 20
i
jedna kropla wodnego to 50mg
a nalewki 19
10*50+10*50/20(przez cala mase leku)=xxx
no i liczenie sredniej masy to chyba najprostsza rzecz czy w kroplach czy w roztworach
Raczej
10*50+10*19/20 ?

Edytowane przez miodova
Czas edycji: 2011-04-07 o 16:15
miodova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 16:32   #1977
19agusia91
Zakorzenienie

no właśnie ?
Hula Hop
440/5000 minut

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-07, 17:00   #1978
agnes188
Zakorzenienie

tak tak miodova juz poprawilam zapedzilam sie a o to mi chodzilo sorki dziewczynki

Stary 2011-04-07, 19:51   #1979
taflawody
Raczkowanie

GG do taflawody

Cytat:
POWINNAAS MIEC tak podzielic przez 35.00 czyli mase calych kropli.nie wiem skad ci sie wzielo 34.38
bo odliczam proszki.

Jak mam same wodne roztwory, to wiem, jak obliczyć średnią masę kropli. Ale co z proszkami? Wliczać je, czy nie? A jeśli wliczać, to do czego? [domyślnie do tego, w czym zostaną rozpuszczone, ale co, jeśli są dwie możliwości? albo się po prostu nie wie?]

Kurde, dziewczyny, w sobotę rano mam kolosa i wciąż nie wiem co z tymi proszkami... Coś mi się w głowie obija, jak nam mgr'ka mówiła, że bezpieczniej jest ich nie wliczać, ale co na egzaminie, uznaliby?
taflawody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-07, 19:58   #1980
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez taflawody Pokaż wiadomość
bo odliczam proszki.

Jak mam same wodne roztwory, to wiem, jak obliczyć średnią masę kropli. Ale co z proszkami? Wliczać je, czy nie? A jeśli wliczać, to do czego? [domyślnie do tego, w czym zostaną rozpuszczone, ale co, jeśli są dwie możliwości? albo się po prostu nie wie?]

Kurde, dziewczyny, w sobotę rano mam kolosa i wciąż nie wiem co z tymi proszkami... Coś mi się w głowie obija, jak nam mgr'ka mówiła, że bezpieczniej jest ich nie wliczać, ale co na egzaminie, uznaliby?
Ja nie wiem dokładnie jak ma być, sama się zastanawiam.. ale też podzieliłabym przez 35,0, bo odliczanie proszków trochę mija się z celem moim zdaniem..

Jak liczysz średnią masę kropli to musisz mieć podaną masę każdej kropli substancji z osobna, tak?
Więc jeżeli będzie podana dla proszku to wliczysz, a jak nie, to nie (ale nie rozumiem z drugiej strony jak może być kropla proszku..? ;-p)

Edytowane przez miodova
Czas edycji: 2011-04-07 o 20:01
miodova jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości