|
|
#4471 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
I nie poszłabym do żadnej innej!
|
|
|
#4472 |
|
Rozeznanie
|
Witam, niedlugo do was kochane dołącze
28.04 mam pobierane wyciski a aparat jeszcze nie wiem ;p mój problem polega na tym ze nie mam zawiazkow stalych dwójek.. I bede miala przesuwane, i pytanie. Czy mojego mleczaka do wycisku mi usuna czy dopiero na wizycie zakladania aparatu?
|
|
|
|
#4473 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() we wtorek będę miala zakładany górny łuk (bezligatyrowy, kosmetyczny) zastanawiam się nad tym, czy wybrać biały drucik zamiast zwykłego metalowego. Czy on jest faktycznie mniej widoczny? I czy kolor się sciera? Ah! tydzien temu miałam wyrywaną 8 dolną prawą i nic mnie nie bolało, nie wziełam żadnej tabletki przeciwbólowej, nie spuchłam, a na 2gi dzień już normalnie jadłam i piłam wszytsko, wczoraj byłam na zdjęciu szwów i stom. aż się zdziwła, że tak ładnie się wszytsko zagoiło
|
#4474 |
|
Przyczajenie
|
Aparatki, a powiedzcie mi jak to jest z łukiem podniebiennym?
Czy zakładanie boli? Bo od soboty mam aparat a pojutrze mam mieć ten łuk. I czy sepleni się? Bolą zęby? Na jak długo się to nosi? Ratunku!
|
|
#4475 |
|
Rozeznanie
|
rarrka90 - masz do wyboru metalowy ciemny albo biały?;> ja bym bialy wziela ale chyba nie mam takiej mozliwosci;-x
|
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4477 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam pytanie, szczególnie do tych kosmetycznych aparatek
![]() czy przy aparacie ceramicznym albo szafirowym (w każdym razie takim niewidocznym) można mieć system bezligaturowy? Bo moja siostra chciałaby mieć jak najmniej widoczny aparat, ale obawiamy się, że przezroczyste gumki będą szybko farbować więc przydałby się taki bez gumek
|
#4478 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam 3 tygodnie i nic sie nie sciera. A niby mial sie scierac juz po tygodniu |
|
|
|
|
#4479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie najbardziej chce biały, na dole mam metalowy drucik, ale dol i tak jest mniej widoczny.. Obawiam się, ze bedzie nieładnie wygladac, jak czesc bialego sie zetrze a czesc zostanie hm..
|
|
#4480 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4481 |
|
Rozeznanie
|
girl-from-poland
tak - orto mówił że nie ma co robić miejsca na implanty bo na dole też mam wyrwane juz 2 zeby i beda przesuwane i tak to sie nie stykną czy coś... I że pózniej licówki czy cos takiego, a jak spytalam czy mi nie zniszcza to zdrowych zębów to powiedzial ze nie.. Troche sie obawiam ![]() ejjj w sumie to po co sa te wyciski? bo miał mi juz robic dzisiaj bo byłam zdecydowana na aparat, ale jednak poweidzial ze na nastepnej wizycie. To wtedy bede miala zakladany juz aparat czy na 3 wiz? nie moge sie doczekac^^ Edytowane przez ejzii Czas edycji: 2011-04-07 o 20:11 |
|
|
|
#4482 |
|
Raczkowanie
|
Hej powiedzcie mi byłe aparatki, czy wyciski do aparatu retencyjnego robi się na aparacie stałym, czy już po jego zdjęciu??
Edytowane przez goskagb Czas edycji: 2011-04-07 o 19:36 |
|
|
|
#4483 |
|
Zakorzenienie
|
aa, no chyba że
![]() Kochane, przepraszam, ale dopiero wróciłam ze szkoły i korków ![]() zdjęcia będą jutro, obiecuję
|
|
#4484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4485 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym sensie, że niektórzy myślą, że mam coś zębami nie tak, ale trudno.
|
|
#4486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moglam sobie wybrac miedzy metalowym a bialym, ale ortodontka mowila, ze jest zalezy mi na dyskrecji to poleca bialy. Zapytalam wtedym czy on sie nie sciera, bo tak czytalam w internecie. Wtedy wtracila sie aststentka, twierdzac ze ona nigdy by bialego nie zalozyla, bo ponoc strasznie to wyglada jak farba sie zdziera. Jednak zaryzykowalam i nie zaluje Do tej pory wszystko jest oki Tfu tfu odpukac ![]() PS A tak w ogole, czy drut (łuk) jest wymieniany podczas kazdej wizytki kontrolnej, tak jak ligatury?
|
|
|
|
|
#4487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a wstawiłabyś może zdjęcie?
|
|
#4488 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4489 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny
![]() w związku z tym, że od niedawna zastanawiam się nad aparatem, zajrzałam dzisiaj na ten wątek. I nie jestem w stanie tak dużo przeczytać ale widzę, że np. nie trzeba zakładać aparatu na dół i górę jeśli się nie ma wady zgryzu - dla mnie to bardzo ważne, ponieważ chciałabym tylko na górę ![]() Doczytałam się również informacji, że jednej z Was usuwano 4. Otóż mam taki problem, a w sumie parę problemów. Czy jeśli nie mam górnej 5, lecz wyrośnięte już górne 8, to istnieje możliwość wyrwania po przeciwległej stronie też 5? Wiem, muszę iść na konsultację, lecz jestem ciekawa czy to w ogóle możliwe. I pytanie drugie: czy martwe zęby przeszkadzają w założeniu aparatu ? Mam dwa martwe zęby ( o zgrozo 1 i 2) które musiałam leczyć kanałowo bo jak większość moich fatalnych ubytków i wad powstały w wyniku spartaczenia roboty przez pewną szanowną Panią i Pana denstystów, a niestety czasu już nie cofne. Nie wspominając o tym, że z natury mam bardzo słabe zęby i szybko mi się psują, czy to też może być przeciwskazanie do aparatu? Sama już nie wiem co myśleć, bo mam bardzo krzywe zęby przez co wyglądam jak czarownica kiedy je pokazuje światu ![]() Proszę nie bić za ewentualnie powtórzone po kimś pytania, jeśli sprawiłam kłopot to nie odpowiadajcie ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuje ![]() Dobranoc
|
|
|
|
#4490 |
|
Zakorzenienie
|
zalezy booooo jak mam retencje wyciagana to najpierw mialam sciagany i dopiero wycisk a na dol bede miec ducik przyklejony do zebow wiec wycisk w aparacie bedzie..tzn byl;p
|
|
|
|
#4491 |
|
Raczkowanie
|
SundayMorning ;> ja mam krzywy zgryz, mam aparat na górze, za 3 miesiące na dół :P jak trzeba to trzeba.
A jeżeli chodzi o martwe zęby to mam jeden, też leczony kanałowo a aparat jakoś założony :P :P :P
|
|
|
|
#4492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- a jak długo nosiłaś aparat?? bo szpary po 4kach to się raczej długo schodzą? napisz mi czy masz ósemki?? bo na zdjęciu naliczyłam się że po 1 stronie masz 6 zębów , a po pozostałych masz siódemki.. Ja mam już ósemki na górze a na dole nie mam( są widoczne na zdjęciu panoramicznym głęboko gdzieś w dziąśle) , ale też słyszałam na konsultacji o wyrywaniu 4ek ale jakoś do tego nie doszło i nie wiem czemu? Pani powiedziała że zobaczymy w trakcie... cytuje jej słowa "najwyżej będzie się łatwiej rwało bo będą rozruszane" : ale aparat mam 10 miesięcy i mam nadzieję, że już do tego nie dojdzie
|
|
#4493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też nie mam dwójek, kły mam obok jedynek i resztę przesuwamy do przodu. Aparat od 11 miesięcy i jeszcze długa droga A jeśli nie uda się zamknąć szpar po czwórkach to jednak czekają mnie impalnty... ehh no cóż... Zacznę już chyba odkładać kasę. Tylko nie wiem czy wtedy będę wstawiać zęby w miejsce trójeka dwójki i tak przerabiać (ale to chyba bez sensu), czy trójki cofamy na swoje miejsce i wstawiamy dwójki. Jakoś nie ogarnęłam tego
Edytowane przez Yoshka88 Czas edycji: 2011-04-08 o 09:26 |
|
|
|
|
#4494 |
|
Raczkowanie
|
Yoshka88 mnie też czekają licówki... czy inne zło :p
na obydwie dwójki bo są małe jak igiełki i będą psuły cały efekt. Myślicie że licówki po leczeniu aparatem, czy da się w trakcie? Nie dopytałam ortodontki, a licówki robi jej mąż. |
|
|
|
#4495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieje ze efekt będzie ok... Tylko ze ja mam małe zeby i jak on mi przesunie jeszcze mniejsze do przodu to ja nie wiem![]() ____ Tak sobie siedze na forum.. i ktoś miał taki przypadek jak ja teraz- aparat bezligaturowy.. To znaczy ze nie bede miala kolorowych gumek? ![]() czyli jak to wyglada?? sam drut?? ;x
Edytowane przez ejzii Czas edycji: 2011-04-08 o 11:37 |
|
|
|
|
#4496 |
|
Przyczajenie
|
hej wszystkim
11.04 zakładam separatki a 18.04 aparat. na pierwszy rzut oka moja wada wydaje się kosmetyczna ale mam jakąś wadę kostną i czas leczenia to 2-2,5roku. decyzja tylko jaki aparat założyć, zęby moje nie należą do najbielszych. w przyszłym tygodniu umówiłam się na usuwanie kamienia itd. ciągle nie mogę się zdecydować czy założyć aparat kosmetyczny (2600) czy metalowy (1400). nie wiem czy warto płacić więcej za aparat który żółknie podobno i jest mniej trwały. proszę o rady!! i komentarze z doświadczenia. Bo już sama nie wiem |
|
|
|
#4497 |
|
Rozeznanie
|
daj spokoj nic nie zolknie i nie jest gorszy.
ja nie bralam pod uwage w ogole metalowego.... 2,5roku to duzo i nie przezylabym z metalowcem
|
#4498 |
|
Raczkowanie
|
Czy mogę mieć do Ciebie jeszcze jedno pytanie...ile zapłaciłaś za retencje i czy policzyli Ci dodatkowo za zdejmowanie aparatu? Właśnie przejrzałam inne forum i ludzie piszą, że za samo zdejmowanie płacili nawet do 350zł. Aha, i długo po zdjęciu stałego dostałaś retencyjny?
|
|
|
|
#4499 |
|
Przyczajenie
|
za zdejmowanie nie płacisz tylko za aparat wkładany właśnie jakieś 350zł.
Mnie uprzedziła orto że przy zdjeciu będę musiała zapłacić 1650zł dwa aparaty za 350zł = 700 dwa retajnery naklejone ztyłu zębów = 700 i jakies tam czyszczenie za 250zł |
|
|
|
#4500 |
|
Rozeznanie
|
dol miałam zakładany w grudniu (bezligaturowy) bo tam mam większa wade, a odnosnie góry orto powiedziała, że mozna do 4 miesiecy poczekac.
jestem generalnie zadowlona z aparatu, kosmetycznego nie widac prawie, jest naprawde "estetyczny" i ładny. W przyszłym tyg. zakładam góre (rowniez belizgaturowy kosmetyczny), nie mam tam zadnej wady, ale musze go zalozyc zeby oba łuki do siebie sie dopasowały. I.... strasznie nie chce góry zakładać
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

I jak po 11 msc wrażenia u Pani doktor ? Pytam bo ja dopiero początkująca

więc przydałby się taki bez gumek

;x