|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze opisy na GG! Część XXIII
chciałabym kocie <3.
rzeczywistość już mnie nie przeraża jak kiedyś. nikt nie nadał Ci mocy sądzenia i rozliczania mnie za popełnione grzechy, więc tego nie rób. jakże byliśmy lekkomyślni odkładając na jutro to, co nam to jutro odebrało. kiedyś może się ogarnę. póki co, nie chcę mi się. źle tak tęsknić, serio, nie lubię. ciekawe czy czasem o tym myślisz...
|
#2042 |
|
Raczkowanie
|
wróciłam. !!! 'bo gdzie jest granica między przypadkiem
a przeznaczeniem ? a najgorsze jest to że chce się do Ciebie upodobnić, choć wiem że nie chce być niczyją kopią.. to niestety silniejsze ode mnie aby odkryć, jakie zmiany zaszły w Tobie, najlepiej wróć do miejsca, które jest takie samo jak kiedyś. i najlepsze jest to kiedy patrzysz na mnie takim wzrokiem, jak byś chciał mi coś powiedzieć .. '
|
|
#2043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A za te opisy, big love ♥ ___ ostatnio widziałam cię nieopodal parku, parku w którym została nasza niedojrzała miłość nic w życiu mnie tak mocno nie zabolało jak twoje ostatnie słowa "obudziłam się później niż zwykle wstałam z łóżka, w radiu była muzyka najpierw zdjęłam koszule potem trochę tańczyłam i przez chwile się czułam jak dziewczyny w "świerszczykach"
"Źli i fałszywi ludzie stawiani są przez Boga na naszej drodze, abyśmy mogli wyróżnić z tłumu osobę o szlachetnym sercu i docenić, że choć w tylu ludzkich sercach jest ciemność, zachowała się jedna anielska dusza." |
|
|
|
|
#2044 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę bardzo kwiatuszku _________________________ _________________________ ____________ Zabrał mi 2 lata mojego życia, kolejne 2 siedziałam w domu z jego zdjęciem, kubkiem gorącej czekolady i ogromną depresją. Bo ludzie nawet nie zdawają sobie z tego sprawy ile znaczy miłość w dzisiejszym społeczeństwie. Skończyłam z zakazami na czekoladę, chipsy czy pepsi, to przezwyciężyłam już dawno. Zostałeś mi Ty jako grzech główny. Bo jedyne i nieodwracalne może być tylko uczucie do niego. Chora pustka, zemsta i miłość jednocześnie. To boli a przecież mówią , że nie mam serca. Edytowane przez smileandsweet14 Czas edycji: 2011-04-08 o 17:10 |
|
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
wyciągam ręce ku światu, widzę jak on umiera
|
|
#2046 |
|
Zadomowienie
|
***** ostatnim razem gdy sprawdzałam, dookoła słońca krążyła ta sama planeta. zmieniło się tylko nasze reagowanie na rzeczywistość i granice jakie chcemy jeszcze przekroczyć.. ***** ludzie zazdroszczą mu takiego niezachwianego przekonania o słuszności swojej sprawy. ale czy ten człowiek na pewno dobrze śpi w nocy? *****
|
#2047 |
|
Rozeznanie
|
Miłość sprawia, że postrzegamy zwykłe rzeczy w niezwykły sposób. Tylko ty masz zdolność do kochania mnie. Ty wciąż potrafisz kochać, czuję twoje serce, czuję jak mnie kochasz. Każdy chce czuć się kochany, przecież jesteśmy tylko ludzmi. "Może w przyszłości postanowisz wrócić.
Jedynym sposobem by się o tym przekonać to pozwolić Ci odejść. Może w przyszłości wrócisz do mnie."
|
|
#2048 |
|
Raczkowanie
|
We're only young and naive still.
Jesteśmy wciąż tylko młodzi i naiwni. I look for you even you're not around. Patrzę na Ciebie nawet jak nie jesteś w pobliżu./ Szukam Cię nawet jak nie jesteś w pobliżu. I just wanna be perfect - Chcę tylko być idealna. I am designer of my own catastrophy Jestem projektantką mojej własnej katastrofy Don't lose hope Nie trać nadziei. I need you so much closer Potrzębuję Cię bliżej Secrets hurts - Tajemnice ranią. I can't explain how painful it is to wait for something that never comes. Nie potrafię wyjaśnić jak bolesne jest czekanie na coś co nigdy nie przyjdzie. Ignorance is your new best friend. Ignoracja to twój nowy najlepszy przyjaciel. I thought you were different, i was wrong. Myślałam ,że jesteś inny, myliłam się. And he said "The two coldest places on earth are Antarctica and your heart." On powiedział ,, Dwa najzimniejsze miejsca na Ziemii to Antarktyda i twoje serce " The best thing in life is finding someone who knows all of your flaws, mistakes, and weaknesses and still thinks you're completely amazing. Najlepszą rzeczą w życiu jest znalezienie kogoś kto zna wszystkie twoje wady, błędy, słabości i mimo to uważa ,że jesteś całkowicie niesamowita/niezwykła. I hope you're happy. Mam nadzieje ,że jesteś szczęśliwy Best memories come from bad ideas. Najlepsze wspomnienia pochodzą ze złych pomysłów. Everything was beautiful and nothing hurt. Wszystko było piękne i nic nie raniło. I've had many words but I had no courage. Mam wiele słów do powiedzenia ,ale nie mam odwagi. I will possesss your heart. Zdobędę twoje serce. We're not the same, dear, as we used to be. The seasons have changed and so have we. There was little we could say, and even less we could do To stop the ice from getting thinner under me and you. Nie jesteśmy tacy sami, moja droga, jacy byliśmy kiedys Pory roku się zmieniły, tak jak my Było mało słów, które mogliśmy wypowiedzieć i mało rzeczy które mogliśmy zrobić Żeby zatrzymać lód, który robi się cienszy pode mną i tobą Life hurts more than death- Jim Morrison. Życie rani bardziej niż śmierć. The future is uncertain and the end is always near. - The Doors, Roadhouse Blues. Przyszłość jest niepewna i koniec jest zawsze blisko. Shine on me baby, ‘cause it’s raining in my heart . - Elliot Smith. It’s that feeling when you hear your favorite song…that feeling whether you’re in a car or a party or alone at home in bed, and you hear the song and it hits you so strong…that’s sort of my favorite thing about music.- Julian Casablancas z The Strokes. To jest to uczucie ,kiedy słyszysz swoją ulubioną piosenkę... to uczucie nieważne czy jesteś w aucie czy na imprezie czy leżesz sam w łóżku, i gdy słyszysz tą piosenkę to trafia do Ciebie tak mocno/silnie... to coś w rodzaju moich ulubionych rzeczy na temat muzyki. Waking up without you is like drinking from an empty cup. - Damien Rice. Budzenie się bez Ciebie jest jak picie z pustej filiżanki. We were like strangers who knew each other very well. Byliśmy jak nieznajomi, którzy znali się bardzo dobrze.
I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best. |
|
|
|
#2049 |
|
Rozeznanie
|
xxxLOLKAxxx - ja już mówiłam, też przypadła mi ta piosenka do gustu.
![]() niewieszjaktesknie - jedna już jest! Znienawidzisz mnie. I czy to będzie dziś, jutro, za miesiąc czy za 5 lat, ale to się stanie.
Jestem z tych ludzi, którzy szybko się przywiązują do innych ludzi. Ci ludzie to lubią, ale tylko do pewnego momentu. Do momentu gdy zauważą, że planuję realizować z nimi swoje marzenia, tuż po tym, jak ja pomogłam w realizacji ich marzeń.
|
#2050 |
|
Raczkowanie
|
' Debil to synonim jego imienia.
nasza miłość znikła, wraz z końcem pakietu sms' ów. Nie staraj się ratować czegoś co Cię niszczy. Moje bizonki w brzuchu cię wprost uwielbiają, wiedziałeś ? Wysmaruj usta nutellą i mnie pocałuj. ' |
|
|
|
#2051 |
|
Rozeznanie
|
ciiri - dołączam się do prośby
o powrót tych osób ![]() we have made a living as clothing - in the ankle. ułożyliśmy sobie życia jak ubrania - w kostkę. klnę. to jeden ze sposobów w jaki okazuję uczucia. hurt you ever uttered the word? tore your throat? bolało Cię kiedyś wypowiedziane słowo? rozerwało Ci krtań? brnę w tym bagnie, bo to jedyne co mnie tu trzyma. of sugar used to say that fairies are white and pistachio shells tore small sprites. o cukrze mawiał, że to białe wróżki, a skorupki pistacji rozrywały małe skrzaty. często się uśmiecham wspominając nasz czas choć byłam tak bardzo naiwna, śmieje się, bo było zabawnie, a co najważniejsze było mi dobrze. stop by for a drink. celebrate the execution of my heart. wstąp na drinka. uczcijmy egzekucję mojego serca. pyszniliśmy się sobą. kobiety palą papierosy by zmniejszyć ilość swych szarych komórek odpowiedzialnych za myślenie. więc palę by nie myśleć o nim, pieniądzach i całym tym szajsie. byliśmy sobie nawzajem potrzebni. dziś już nie jesteśmy. lubiła podgryzać, zwabiać, mruczeć, śmiać się i płakać. lubiła czuć, uśmiechać się, być szczęśliwą. niestety są ludzie, których to nie obchodzi. niestety na tych ludziach najczęściej nam zależy.
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
Dzwoniłam do niego w środku nocy. Nie odzywałam się. Nasłuchiwałam jego oddechu. Przekroczyłam granicę, zanim została wyznaczona. Zalane łzami noce, na własne życzenie. Moje serce nadal bije, pomimo tylu absurdalnych wspomnień. Jestem zbyt słaba, żeby nie kochać. Paradoksalnie patrzę w Twoje beznamiętne oczy, pozbawione krzty szczerości. Tak bardzo chcę zrozumieć sens życia, że nie widzę go już wcale. Moja naiwność zdecydowała o tym, jak będzie wyglądać moje jutro. |
|
|
|
#2053 |
|
Rozeznanie
|
Nieprzerwalnie od początku świata aż po jego kres.
|
#2054 |
|
BAN stały
|
w i t a m .
![]() ... na krótką chwile pojawił się w jej sercu, po czym tak po prostu przesiadł się do innego. ohhh, I look in his eyes, and in them i see his love of live. /ohh, patrzę w jego oczy i widzę w nich miłość jego życia./ Within my heart are memories of perfect love that you gave to me /W moim sercu są wspomnienia perfekcyjnej miłości, którą mnie obdarowałeś/ he tell me he love me, but i know that he only pretend. /on mówi mi, że mnie kocha, ale ja wiem, że tylko udaje./ reality kills me by taking the best illusion. /rzeczywistość zabija mnie, pozbawiając mnie najlepszych iluzji/ ... |
|
|
|
#2055 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz Twoja ręka to bardzo fajna sprawa.
Niby takie nic, bez zaangażowania z Twojej strony, a jednak mnie daje nadzieję na przyszłość. kochała go ale duma nie pozwoliła mu wybaczyć wyjechała na 30 lat nigdy nie ułożyła sobie życia on też nie, oboje nie chcieli gdy wróciła, pierwsze kroki skierowała do niego, spóźniła się o jakieś 15 lat od tylu lat już nie żył, na wiązance którą zaniosła na jego grób o 15 lat za późno, napisała "Mojemu Jedynemu Aniołowi. Twoja od zawsze, na zawsze - Ania." na pozór udaję, że jestem silna, przyciągam wzrok, prowokuję do fantazji ale gdy się zbliżysz, ja ucieknę zawsze tak robię. wiesz kiedy nie można wybaczyć kłamstwa? gdy przytulamy się do kogoś, a marzymy o innym gdy całując się zamykamy oczy, ale nie dlatego, że tak lepiej, tylko dlatego, żeby ta osoba nie zobaczyła odbicia tamtej twarzy w naszych oczach, wtedy właśnie jest niewybaczalne kłamstwo.
|
|
#2056 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje talenciary cos mi tam mignelo
![]() -------------------- stany depresyjne są u mnie rzadkością w porównaniu ze stałą tęsknotą. Osoba która napisała mój scenariusz życia miała naprawdę kiepski dzień. na ławce wymyślałeś mi życie serce pokroiła, nie wybaczyła, życiem się bawiła. . ja nie muszę patrzeć, muszę czuć . i tej właśnie nocy odczułam to . żadnych sławnych scen na balkonie. tylko wiara, że mnie kochasz.. - przytul mnie - ale .. - no kurva przytul ! Kusząca wizja przyszłości. Wyprodukuję sok o smaku miłości. Z przystanku rzeczywistości odjechał pociąg marzeń. Śpię. Nie panujemy nad biciem serca. Ani nad tym, dla kogo bije. I zapomnieć wszystko. Jaka godzina, jaki dzień .. On. Kilka literek imienia tak bardzo zmieniły jej światopogląd. Jego poczucie humoru, czasem drwiny były dużo ważniejsze niż komplementy innych. Uwielbiała dołeczki na jego twarzy kiedy się uśmiechał. Jego śmieszny ton mówienia, jego ciepły głos a zarazem pobudzający. Każde spotkanie, każda chwila, każde słowo było dla niej najważniejsze, najwspanialsze i JEDYNE. Kochała go mimo i wbrew. Za wszystko. Nawet za to co było złe. nie czekaj .. ja o miłość nigdy nie poproszę.
Chcę być powodem Twoich uśmiechów. mogę? |
|
|
|
#2057 |
|
Raczkowanie
|
nie dzieli nas tysiące mil lecz obojętność.
zamknij oczy, co widzisz za ścianą powiek.? naiwność to moje drugie imię. spójrz w moje oczy i powiedz, że nic dla Ciebie nie znaczę. wspomnienia - nie można nimi żyć |
|
|
|
#2058 |
|
Wtajemniczenie
|
ciiri - <3. wizaż'owe big love ;* szczęście, że jesteś.
Ze sterty przykrych słów, stworzyłbyś mur, nie do przebicia ścianę. Mówisz mi wzrokiem że tęsknisz, znów chcesz błądzić w zakamarkach mych oczu. Widzę tylko twoje kontury. Tego co je wypełnia nie ma dziś.
|
#2059 |
|
Raczkowanie
|
Jak to przeczytałam, to aż musiałam napisać. Dziękuję ♥ _________________
To bolesne, kiedy ktoś wyrzuca Twoje serce jak wypalonego papierosa. Spóźniłeś się. Kilkanaście łez wcześniej byłabym w stanie Ci wybaczyć.
|
|
#2060 |
|
Zakorzenienie
|
nic nie umiera tak szybko jak miłość i choćby zdawało Ci się kiedykolwiek, że przetrwasz wiecznie, że twoje serce zawsze będzie kochać - pomylisz się, to naturalne jak zachód i wschód słońca chyba że koniec świata nadciągnie i nie będzie już nocy tylko ziemia zatrzęsie się siłą boską, mocniejszą od siły miłości i zatrzęsie się twoje serce niekochające. pamiętaj o próżności nawet jeśli wydaje Ci się, że masz oczy ze szła i żaden deszcz nie rozmyje przejrzystości uczuć. moje oczy jak druciki świetlne, żaróweczki, zapalają się i gasną za pociągnięciem sznureczka, pstryknięciem guzika, za wypowiedzeniem 'kocham'. może jestem banalna, nuda, zbyt przyziemna, mało wyrafinowana, prosta; może nie mam kocich oczu, pięknych włosów, uroczego uśmiechu i nie chichoczę tak rozkosznie jak inne; może jestem staroświecka, niedzisiejsza, może mam zaśniedziałe myśli i pragnienia; nie śmieszą mnie twoje dowcipy i gra słów, ale być może mogę być sensem, marzeniem, snem, biciem serca i tak jak Ty, nie lubię mnie... Świat chce uczuć, listów, uścisków, pocałunków, w dobie internetu ludzie z miłości popełniają samobójstwa bo brak im bliskości, kiedy ich serca biją na miliony kilometrów, bo strach skręcić w uliczkę na rogiem, bo grozę budzi spojrzenie komuś w oczy z miłością. Z przerażeniem czytamy listy pożegnalno-miłosne, gdy świat dla kogoś umarł i on umarł ze światem. Kiedy pozwalasz mi odejść, pozwalasz mi na to
żebym nie usłyszła twojego śmiechu, już nigdy więcej, ani płaczu, szelestu dotknięcia, oddechu, kroków za drzwiami, cichego szeptu palącego się papierosa w twoich ustach, które zawsze najpiękniej wypowiadały moje imię, co rano, co noc, co problem, co tęsknotę.
ya probé, ya fumé, ya tomé, ya dejé, ya firmé, ya viajé, ya pegué, ya sufrí, ya eludí, ya huí, ya asumí, ya me fui, ya volví, ya fingí, ya mentí Edytowane przez caroline060 Czas edycji: 2011-04-08 o 21:40 |
|
|
|
#2061 |
|
Raczkowanie
|
He’ll tell you anything you want to hear
Powie ci wszystko co chcesz usłyszeć He’ll break your heart Złamie ci serce It’s just a matter of time To po prostu kwestia czasu He’s like a curse, he’s like a drug On jest jak przekleństwo, on jest jak narkotyk _________________________ _______________ ![]() |
|
|
|
#2062 |
|
Zakorzenienie
|
Toogether93 przybywam na Twe słodkie słówka, waćpanno milagros_ zachwyciłaś mnie ''co odchodzi zawsze wraca
nie ma już takiego swetra w którym nie byłoby mi zimno Hej dziewczyno, czy on ma wszystko czego pragniesz w mężczyźnie? I teraz pragniesz kogoś, kto wyleczy samotne noce. Chciałabyś mieć kogokolwiek, kto mógłby przyjść i wszystko naprawić. Patrzy na mnie moja twarz odbita w chmurze mgły, co wyszła mi z ciała przez szpary w powiekach. A to jest mgła krwi i już za horyzont ścieka Ze zdumionej głowy uciekała krew. Ruda, ciepła wstążka za horyzont cieknie... A Ciebie gniotą cho.lerne sprawy, człowieku olej to, zacznij się bawić!''
Edytowane przez boundlessly Czas edycji: 2011-04-08 o 22:30 |
|
|
|
#2063 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich <3
Jestem tu 'nowa' ..choć właściwie nie do końca. Kiedyś miałam tu konto, lecz niestety zapomniałam do niego hasła i nicku, ponieważ długo tu nie wchodziłam. Ah ta pamięć ; ) _________________________ ____ ciągle być, trwać..żyć. W dzieciństwie życie wydawało się łatwiejsze, bagaże doświadczeń były wtedy lżejsze.. Bo to przez marzenia mój świat się tak zmienia.. Po raz kolejny Tobie zaufałam i jak zwykle na Twych kłamstwach się przejechałam. _________________________ ____ Jedni żyją z muzyki, drudzy dla niej♥ |
|
|
|
#2064 |
|
Raczkowanie
|
Przywołuję agatka944, marikab, latin, your blue eyes i resztę talenciar , krórych ostatnio nie widuję - Gdzie wy się podziewacie promyczki ?
_________________________ _________________________ _______________ Internet zastępuje nam czas, umożliwa komunikowanie się - jednak szczęścia nam nie kupi. To śmieszne, że złamane serce nadal kocha osobę przez którą zostało perfekcyjnie nadruszone. Jeszcze Ci pokażę , że złość można wyrażać inaczej. Zawsze można przerzucić się na urywanie lalkom głów. Wieczór jesienny i zły, oczy zamydlone przez Twoje "oczko w głowie" , oglądacie z czułością zachody słońca i obdarowujecie się co dnia słowem "Kocham". |
|
|
|
#2065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem, jestem <3 miałam trudne kilka dni. pamiętaj, że każdy napotkany człowiek czegoś się boi, coś kocha i coś stracił... a ja tak strasznie uwielbiam wskakiwać na ciebie rano jak pięciolatka i krzyczeć na cały głos : wstawaj ! wtedy ty kładziesz mnie obok siebie ,przytulasz się do mnie i mruczysz do ucha : jeszcze chwila skarbie . Wiesz jak to jest budzić się każdego ranka z poczuciem, tej pieprzonej beznadziejności? Że niby brak mi Ciebie ? No, chyba się chłopczyku przeceniasz. - kochanie? -taak ? -kupimy kolczyki o twoim kolorze oczu ;D żebym miała kawałek więcej Ciebie przy sobie ?."Poproszę piwo", "Mogę zobaczyć dowodzik?", "To ja jednak wezmę Fantę". Mieli być tu [*] jestem z Nim szczęśliwa, więc nie pytaj bezczelnie czy możesz wiedzieć, co u mnie słychać. a ty jesteś moim kochanym łosiem . najsłodszym łosiem pod słońcem . tylko tego łosia kocham najbardziej . inne łosie się nie liczą . rozumiesz ? Co nam powiesz na temat facetów? -Hahaha.xd -To wszystko? -Tak.
|
|
|
#2066 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem jestem
____________________ " Uświadamiam sobie że etap kiedy serducho bije przez Ciebie szybciej zostaje definitywnie zamknięty. Było miło, dziękuję. Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. A Ty taki ślepy ,że gdyby nawet miłość wyskoczyła z krzaków i kopnęła cię w dupę to i tak byś nie zauważył . Najlepiej jest położyć się w samych stringach i szpilkach na podłodze. Z 2 kieliszkami wina i powiedzieć paprotce, że j***e cię ten świat i już. I heard that your dreams came true, Guess she gave you things I didn't give to you. Słyszałam, że Twoje marzenia się spełniły, Podejrzewam, że ona dała ci to, czego nie dałam Ci ja. I had hoped you'd seen my face, And that you'd be reminded that for me it isn't over. Miałam nadzieję, że zobaczysz moją twarz i przypomnisz sobie, że dla mnie to nie koniec. Nevermind, I'll find someone like you, I wish nothing but the best for you, too. Mniejsza o to, znajdę kogoś takiego jak Ty, I Tobie też nie życzę niczego innego jak tego co najlepsze. " 3 ostatnie opisy z piosenki Adele - Someone like you. No uwielbiam ją <3
są tacy ludzie, takie zdarzenia i takie słowa, o których nigdy nie zapomnisz. Marika (*) Gloria (*) On. Dla mnie nie ma innej definicji szczęścia. Łukasz Edytowane przez Siatkarka18 Czas edycji: 2011-04-09 o 09:59 |
|
|
|
#2067 |
|
Zadomowienie
|
'Traktuj swoją kobiętę tak żeby współczuła innym kobietom,
że nie mają takiego faceta jak Ty. Masz na imię nikt. Bo mi się bilans uczuć nie zgadza! Ja za dużo daje a za mało otrzymuje. - Całe życie będę cię zaskakiwał. - Mam nadzieję,że nie będziesz żył tak długo '
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
![]() bo w życiu musi być coś po coś i coś za coś, żeby mogło być coś dla kogoś. jego zapach do gorączki rozgrzewa, za jego ciało dam się sponiewierać. było źle jak tylko mogło. tęsknota rodzi obsesję. tylko ja sypiam w jego ramionach, to dla niego zostałam stworzona. jeden tylko cel. prowokować.
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
"Gdy się zjawisz, a ja powiem że to nie to.. "
I teraz mam wrażenie, że mogę wszystko. Że wszystko zależy wyłącznie ode mnie. Więc zrobię to i osiągnę cel. "Gramy na czas, ale czas się kończy." Chodź, opowiem Ci wszystko o mojej miłości. Opowiem Ci wszystko o Tobie. ![]()
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam bardzo, że mnie nie ma, ale uczę się do matur
mam złamane serce i sama nie wiem,
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

'