![]() |
#1981 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Nie kropla proszku ;-)
Tylko czy masę proszą mam doliczyć do masy rozpuszczalnika, w którym ją rozpuszczę i dopiero mnożyć przez wagę danej kropli. czyli np. 0,3 fenobarbitalu sodu w 9,7 wody tj. 10,0 * 50mg. Głupieję już. Jedne recepty liczyliśmy tak, drugie inaczej... |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ajć, nie wiem, nie miałam takich rzeczy! ![]()
![]() |
#1983 |
Raczkowanie
|
Jutro chyba po pracy odwiedzę jakąś aptekę i się dowiem. :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, to znowu ja
![]() jutro ide do apteki na praktyki, wlasciwie kierowniczka kazala mi przyjsc z dokumentami i zrozumialam to tak, ze jutro ide tylko sie dogadac co i jak. no ale wezme te papiery ze szkoly co nam dawali. i tak teraz mysle. bo jesli mi bedzie kazala jutro juz zostac, to lepiej isc od razu na godz 8 rano? bo od tej godz jest czynna apteka, a kierowniczka przez tel powiedziala mi tylko 'to zajdz w piatek z papierami'... wiec to 'zajdz' tez nie wiem jak odebrac. no ale jesli mi bedzie kazala jutro juz zostac, to co mam ze soba wziac? wezme fartuch, buty na zmiane jakies tez? bo slyszalam, ze to juz jak kto woli, byleby wygodnie bylo. ja i tak samochodem podjade, wiec nie bede miala jakis uwalonych butow :P wiem wiem mam rozkmine ![]() i pomalowalam paznokcie lakierem bezbarwnym i przypilowalam je na krociutko :P a moze calkiem zmyc lakier? ehhh :P Edytowane przez LadyGosiak Czas edycji: 2011-04-07 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1986 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź .
Poszukałam tej stopki , troche dalej od OMEGI , ale za to Pani , jak dzwoniłam , powiedziała , że zajęcia w piatek , sobotę i niedzielę się odbywają , co mi troszkę lepiej pasuje . Powiedz mi proszę jeszcze czy są tam jakieś zajęcia dodatkowe ? W omedze są bezpłatne z dermokosmetyki i angielski dla farmaceutów i ogólnie w szkole jakaś sala fitnesu , siłownia itd dla studentów ( tyle się dowiedziałam , przeczytałam , usłyszałam ![]() Tylko te zajęcia w OMEDZE poniedziałek , środa , sobota ... Jest może jakaś strona tej STOPKI bo ta co znalazłam , to szczerze mało w niej wiadomości konkretnych , ale być może znalazłam nie to co trzeba ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1987 |
Rozeznanie
|
Lady Gosiak ja tam sobie malowalam paznokcie jak chcialam i u mnie Panie tez , tylko kolczyki sie zdejmowalo jak byly jakies big kola
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Raczkowanie
|
stopka uczy na przyszłych farmaceutów ja uważam .ze jak ktoś chce sie uczyć to wyniesie tyle aby zdać egzamin końcowy ,ale moim zdaniem jest to taki rodzaj zawodu gdzie ciągle człowiek się powinien doszkalać aby nie zaczerwienił się przy pracy z pacjentem bo w końcu to jest naszym obowiązkiem ....i to wszystko leży w Tobie i twoim podejściu a nie czy szkoła obi zajęcia z fitnessu...nie dajmy się zwariować
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1991 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, czy macie może podręcznik :
"Farmakologia" Grażyna Rajtar-Cynke? w wersji pdf ? bardzo byłabym wdzięczna za podzielenie się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1992 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=taflawody;26220712]bo odliczam proszki.
Jak mam same wodne roztwory, to wiem, jak obliczyć średnią masę kropli. Ale co z proszkami? Wliczać je, czy nie? A jeśli wliczać, to do czego? [domyślnie do tego, w czym zostaną rozpuszczone, ale co, jeśli są dwie możliwości? albo się po prostu nie wie?] JA wliczam.bo tak nas uczyli. dzielimy przez cala mase leku. a pytasz wliczac jesli tak to do czego . jesli ich rozpuszczalnikiem jest woda to do wody.itd. ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
POWIEM CI JAK JEST U MNIE: fasrtuchy mamy dwa takie ktore kupilismy sobie sami na cwiczenia do szkoly, dlugie do kolan(wiadomo analiza mozna jakims roztworem sie poplamic) a na praktyki mamy fartuch szkolny .krotki(tzn taki jak bluzka)z logiem szkoly. W zadnej aptece ktorej mamy praktyki a jest ich 5 nie daja nam fartuchow ![]() Co do butow. to wez na zmiane mimo ze nie ublocisz.. to chyba idziesz do apteki. tam sa leki receptura... chyba nie wyobrazacie sobie wejsc do receptury w butach ktorych chodziliscie na zewnatrz/ Co do paznokci ja uwielbiam je malowac. W aptece w ktorej robilismy za kazdym razem recepture nigdy nie malowalam paznokci. No bo nie wyobrazam sobie zeby mi odpadlo kawalek lakieru i wpadlo np. do masci... A jak chodzilismy do apteki gdzie w ogole nie ma receptury i glownie siedzielismy na zapleczu przy towarze, komputerze, czy receptach. malowalam ale na jasny kolor zeby sie nie rzucalo w oczy. Tak przyszłosciowo<Myśle ze pracujac w aptece mozna miec paznokcie pomalowane ale nie na jarzasty kolor. Ale deliklatny roz nikomu nie zaszkodzi. wazne aby wygladac schludnie nie przesadzac z makijazem jarzastym lakierem do paznokci i wisiorkami itp... co tyczy sie rowniez praktyk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1993 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nauki jest na prawdę dużo, choć może to tylko tak się zdaje... bo to 5dni skumulowane w 3 dni. ![]() jak coś to pytaj. ![]() co do strony to: http://www.szkoly.stopkapress.com.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1994 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Mi na sali fitnes nie zależy , bo i tak chodzi o to żeby jechać , pouczyć się i wracać do dzieci i do pracy ![]() ![]() ![]() Dziękuję za adres strony ![]() No raczej , uczyć się zamierzam , po to tam idę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 | |||||||||||
Raczkowanie
|
Czesc, juz jestem, objechalem D, CH, Fr i z powrotem
![]() ![]() Ale do rzeczy: Czasem w recepturze są tzw. zapisy domyślne i tak jest w przypadku Sol. Sal. Erlenamyeri - jeśli nie jest określone stężenie uznajemy DOMYSLNIE, że jest to 10%. Inne podobne sytuacje: Jesli mamy w recepcie "vaselini" to dajemy zawsze flavi z wyjatkiem przypadkow kiedy w leku jest antybiotyk lub steryd i wtedy dajemy albi! Oczywiscie moze byc przypadek ze lekarz napisze ze ma byc albi i np rivanol - wtedy robimy zgodnie z tym co napisal, ale jesli nie okresli rodzaju wazeliny to robimy tak jak napisalem ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
Sól Erlenmayrea jest substancją, czyli jest 100 procentowa, jak każda inna substancja np. NaCl. I ta sól zwana solą Erlenmayera składa się z mieszaniny trzech bromkow w proporcji/stosunku 2:2:1. Jesli lekarz zapisuje roztwor musi napisać w jakim ma byc stezeniu, a jesli nie napisze domyslnie aptekarz uznaje ze jest zapisany r-r 10%. ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
![]() Jakbyscie mieli watpliwosci czy jestem mezczyzna czy kobieta to odpowiadam słynnym cytatem: "Kopernik, też była kobietą" P.S. A tak przy okazji wam powiem, że najlepsze jaja są jak mam ucznia starszego od siebie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Im starszy tym lepiej sie uczy. Do nas do szkoly na TeFa przychodzi mlodziez po maturze, ale np. na ratownika medycznego przychodza stare chlopy zonate, dzieciate ktore spedzily w karetce pół życia, Oni się lepiej ucza niz mlodzi i przy okazji bardzo dobrze się bawią!!! Jest bardzo sympatycznie ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
Mądrego to i warto posłuchać ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
![]() Jak odliczasz to dzielisz przez masę leku minus proszki, a jak nie odliczasz to domyślnie rozpuszczasz każdy proszek w jego rozpuszczalniku i dzielisz przez całą masę leku ![]() Różnica pomiędzy powyższymi sposobami jest bardzo, bardzo mała i w zasadzie pomijalna. ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Hmm To siadaj i się ucz razem z nami ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
![]() Może być kropla roztworu wodnego lub alkoholowego, ale jak w tym roztworze jest ułamek grama substancji rozpuszczonej to kropla ma masę prawie taką samą jak masa czystego rozpuszczalnika i stąd bierze się pomysł odliczania lub nieodliczania substancji ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Myślę, że się nie dowiesz ![]() W aptekach się takimi rzeczami nie zajmują i mogą nie wiedzieć ![]() P.S. Jak mi ktoś nie wierzy to niech spróbuje zapytać ![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-04-09 o 20:06 |
|||||||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1996 |
Zadomowienie
|
Ach ta nieoceniona wiedza Dr PajChiWo
![]() ![]()
#1997 |
Przyczajenie
|
Czy to prawda, że po kształceniu "zaocznym" technicy są "tępieni" w aptekach i przy poszukiwaniu stażu czy pracy na dzień dobry słyszą, że tylko osoby z wykształceniem "dziennym" mają takie szanse? No i zacznijmy od tego, że przepraszam które szkoły są uważane za dzienne, tylko te państwowe? Ja zaraz osiwieję po prostu, o ile tylko rudzielec może osiwieć! Im więcej czytam tym jestem głupsza :-( I czuję się jakbym w wieku 23 lat była za stara na zdobywanie kolejnego zawodu :-( Nie no masakra ...
No i nawet jak pójdę do tej państwowej, to przy samych osobach zaraz po maturze będę jak jakieś zbłąkane ufo wyglądać :-/ Edytowane przez Amelie Catherine Czas edycji: 2011-04-10 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#1998 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A Ty zaczęłaś tą szkołę po studiach licencjackich czy magisterskich, jeśli wolno spytać? Bo to też różnica ... jeśli w klasie są same osoby zaraz po maturze i ktoś 5 lat starszy, to może być jednak problem ze złapaniem kontaktu, no chyba, że nie jest się samemu, to wtedy trochę łatwiej. Nie wiem po prostu czy w takich dziennych państwowych szkołach są czasami osoby już po studiach, czy są one zjawiskiem nadzwyczajnym ![]() Edytowane przez Amelie Catherine Czas edycji: 2011-04-10 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2000 | |
Zakorzenienie
|
U nas są osoby ponad 40-50 już i spokojnie dogadujemy się, a jestem od razu po maturze.
![]() Wszytsko zalezy od człowieka.
![]() ![]() |
![]() |
#2001 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2002 |
Zakorzenienie
|
Doktorze mam pytanie.Dzis zaczelismy dawki,nie rozumiem w jaki sposob zmniejszac dawki gdy sa przekroczone.Mgr mowila niejasno ,ze raz porownujemy do zwykle stosowanych ,raz piszemy tylko ze np.jedna lyzke mniej pacjent ma wziac, raz zmniejszamy stezenie w recepcie,to jak to w koncu ma byc,jaki jest najprostszy uniwersalny sposob?Czy jesli dawki sa przekroczone i zmniejszamy je,to czy trzeba zmniejszyc ilosc substancji w recepcie?Mam taka recepte:
Rp.Codeini phosphas1,0(1:4) Aminophilini 1,0 Mix.Nervinae 50,0 Aqua 30,0 m.f sol D.S 2 razy dziennie lyzeczke deserowa dla 6 latka. 1)kodeina 1-4 x=4 dd=0.3*6/6+12=0,1 1,0-82,0 x-10 x=0,12d.j 2*0,12=0,24 d.d 2)Mixtura Kbr4-100 x-50 x=2 Nabr 2-100 x-50 x=1 Nh4Br 2-100 x-50 x=1 dmd=0,33 4-82 x-10 x=0,48 d,j 2*0,48=0,96 d.d 3)aminofilina 1-82 x-10 x=0,12d.j 2*o,12=0,24 dmd=0,24 w kodeinie i mixturze sa przekroczone ,w aminofilinie nie.Co dalej robic?Czy po zmniejszeniu(w jaki sposob skoro tylko 2 substancje sa przekroczone),Czy po poprawie zmniejszyc ilosc skladnikow w recepcie ,wtedy masa leku sie zmniejszy?I jeszcze jedna recepta: Rp.detreomycinum acidi salicilici aa4,0 3%sol.hydrog.perhydrolum 30,0 spirit.vini 70%ad 100,o mf.sol d.s 3 razy dziennie przecierac .Do jakich dawek porownywac detreomycyne ,do masci?Ale m.f jest sol...Jesli do masci to dawka max jest 2% ,jak to policzyc i ewentualnie zmniejszyc?Doktorze bardzo prosze o pomoc ![]() Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2011-04-10 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Raczkowanie
|
PajChiWocieszę się, że powróciłeś, bo przygotowałam zestaw pytań
![]() 1. Jeżeli na egzaminie nie byłoby podanej masy kropli to jaką powinnam przyjąć? 2. Jak wykonujemy roztwór pomocniczy do kropli (zawsze ex tempore) to czy on zawsze ma być 1%? Wykonujemy go wtedy, gdy substancji jest bardzo mało, czy to oznacza, że mamy go wykonać jeżeli substancji jest 3 miejsca po przecinku? I ile tego roztworu? 3. Czy muszę znać na pamięć roztwory izotonizujące? Przecież do różnych substancji lecz. stosuje się inne.. i roztwory buforowe muszę wykonywać sama? (te pytania dot. kropli do oczu).. Czy mam szansę zdać egzamin za drugim razem? Bo spotkałam się ze stwierdzeniem, że jeżeli rok bez szkoły i apteki to mam marne szanse.. A wracając do tej średniej masy kropli, chyba nie potrafię zakumać tych obliczeń.. Czy ja dobrze rozumiem, że jeżeli jest suchy proszek, a rozpuszczamy go w wodzie to liczymy ten suchy proszek* masę kropli dla roztworu tego proszku? Czy jak?
![]() |
#2004 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Różnie to bywa, czasem są tępieni ,czsem nie są, zależy na kogo się trafi i co taki technik umie. Była kiedyś u mnie na praktyce w aptece laska z Omegi /nie twierdzę, że wszystkie Omegi są złe!!!/ która nie potrafiła odróżnić kropli od syropu!!!! Zgroza!!! Nie "tępiłem" jej ale też takiego pracownika to strach mieć i za niego jako kierownik odpowiadać! Szczerze mówiąc nie chciałbym mieć takiego pracownika, podobnie pewnie jak i większość z Was... No nie? Ad.2. Nieprawda! Natomiast bardzo często ponieważ zaoczniacy/wieczorowcy są w większości gorzej przygotowani do pracy niż dzienni tzn. prezentują niższy poziom wiedzy i umiejętności no to dziennym jest łatwiej o pracę... Ad.3. Nieprawda vide przykład ratowników medycznych ![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- Cytat:
Ilu ja mam magistrów którzy kształcą się na techników farm. to nie zliczę tak ich dużo. Szkoda tylko, że w aptece niestety zawsze będą niższym personelem farmaceutycznym, bo studia na innym kierunku nie podnoszą kwalifikacji jeśli chodzi o pracę w aptece :-( ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
Po pierwsze obniżamy do maksymalnych /lekarz przepisał wyższe niż max. bo z tymi porównujemy/ Po drugie - zmniejszamy masę w leku/recepcie tego składnika, którego dawka jest przekroczona do takiej ilości aby pacjent dobowo przyjął maxymalna dobową. Nie wolno manipulować dawkowaniem /sposobem stosowania/, ponieważ najczęściej w leku są jeszcze inne substancje czynne, których dawki nie są przekroczone i gdybyśmy pacjentowi zmienili sposób dawkowania to otrzymałby również obniżone/niższe niż zaleciła lekarz/ dawki tych innych składników czynnych dla których dawki są prawidłowe ![]() Ilości przekroczonych składników zmniejszyć tak aby pacjent dobowo przyjmował max ich dawki, natomiast ilości aminofiliny nie ruszać!!! Nie mam w domu FP, ale z tego co pamietam dla chloramfenikolu nie ma okreslonego stezenia max. tak wiec nie sprawdzam czy jest przekroczone bo nie wiem jaką wartość ma przekraczać. Trudno sprawdzać czy max stężenie czy dawka przekroczona jak nie jest określona. Przy okazji przypominam o stosowaniu w receptach dopełanicza: Nie Detreomycinum tyko Detreomycini Nie Codeini phosphas tylko Codeini phosphatis Nie Aqua tylko Aquae Nie ma czegoś takiego 3%sol.hydrog.perhydrolum, może być co najwyżej Sol. Hydrogenii peroxidi 3% to woda utleniona, a jeśli chodzi o perhydrol to Sol. Hydrogenii peroxidi 30% 3%sol.hydrog.perhydrolum - tutaj nie wiem "co poeta miał na myśli" serio nie wiem czy perhydrol czy wode utlenioną!!! ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
Ja przyjmuję dla r-rów wodnych 50mg, dla etanolowych 20mg, poza tym już to kiedyś pisałem, że w FP IV są podane masy kropli dla poszczególnych różnych r-rów i nalewek i to moim zdaniem powinno być podane w arkuszu egz. ale to moje zdanie ![]() Ad2 Muszę doczytać bo nie pamiętam ![]() Ad3 Sądzę, że nie trzeba tego znać na pamięć, bo przecież byśmy zwariowali jakbyśmy się tego mieli nauczyć. Nie przesadzajmy. Tabelka powinna być w załączniku do zadania egz. Ad4 Zasada jest prosta, weźmy najbardziej skomplikowany przykład: Jeśli krople składają się z trzech typów rozpuszczalników: wodnego, spirytu i gliceryny i iluś tam substancji to zastanawiasz się które substancje rozpuścisz w którym rozpuszczalniku. Jak już się zastanowisz i wiesz to do masy każdego rozpuszczalnika dodajesz masę składników stałych co będą w nim rozpuszczone. Tym sposobem otrzymujesz już nie trzy rozpuszczalniki tylko trzy roztwory:
![]() Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-04-10 o 22:24 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2005 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2006 |
Zakorzenienie
|
Rp.Codeini phosphas1,0(1:4)
Aminophilini 1,0 Mix.Nervinae 50,0 Aqua 30,0 m.f sol D.S 2 razy dziennie lyzeczke deserowa dla 6 latka. 1)kodeina 1-4 x=4 dd=0.3*6/6+12=0,1 1,0-82,0 x-10 x=0,12d.j 2*0,12=0,24 d.d Czy to dobra proporcja dla obnizenia dawki kodeiny? 1-0,24 x-0,1 x=0,41 0,41-82 x-10 x=0,05 2*0,05 d.dobowa 1)A gdy w recepcie sa przekroczone dawki wszystkich substancji to piszemy ze np.pacjent ma wziac 1 lyzke zamiast 2 i to wystarczy?(tak nam mowili w szkole)Czy trzeba obnizac tez po kolei dla kazdej substancji? 2)Kiedy bierzemy pod uwage dawki zwykle stosowane? 3)Czy jesli obnizymy ilosc substancji do max ,to masa calego leku sie zmniejszy?Czy masa zostaje ta sama jak pierwotnie w recepcie? 4)Jezeli dawka dobowa jest ok ale jednorazowa jest przekroczona,to co wtedy ,dziele na wieksza ilosc lyzek ?To wtedy przeciez pozostalych substancji,ktorych dawki nie sa przekroczone ,tez bedzie pacjent mniej bral jednorazowo.Jakos nie moge tego pojac. Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2011-04-11 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2007 |
Raczkowanie
|
Ile należy odważyć trituracji Acidi arsenicosi 1:10 na 15 proszków, jeżeli lekarz przepisał na 1 proszek 0,0004 g tej substancji?
Jak się takie cuda liczy po kolei, wie ktoś? ![]()
![]() |
#2008 |
Zakorzenienie
|
Więc ma byc w stosunku
1 - 10 czyli 1 - 10 0.0004 - x x(czyli trituracja)=0.004 wydaje mi sie ze to tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2009 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I teraz jeszcze tylko 0,004*15 (bo na 15 proszków), czyli trzeba odważyć 0,06 ![]() yeeeea, a ja właśnie nie pomyślałam, że to jest podane na 1 proszek, a ma być na 15 i coś mi nie wychodziło.. ale już wiem ![]() ![]()
![]() |
#2010 |
BAN stały
|
hej recepta
RP Nicethamidi sol 4,0 chlorali hydratis 1,0 adonidis vernalis trae kalii bromidi Aquae aa 4,0 Obliczyć dawki nie wiem czy zaczęłam dobrze czy ktoś może mnie naprowadzić??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.