Sierpniowe Panny Młode cz.II - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-10, 08:58   #4081
jusztyska
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II

Cytat:
Napisane przez sanderek5 Pokaż wiadomość
Ja sama nie wiem... Nie chcę, żeby Błogosławieństwo było u mnie, bo raz, że krótko tu mieszkam i nie czuję się tu jak w domu, a dwa, że kamienica jest w fatalnym stanie... ściany obdrapane na klatce, grzyb wszędzie taki, że ma się wrażenie, że zaraz spełznie ze ścian i w dodatku moja siostra jest okropną bałaganiarą... My z mamą cały dzień sprzątamy, a ona w ciągu godziny potrafi narobić taki syf, że płakać się chce... I w dodatku robi to na złość. Np. Jak TŻ ma do mnie przyjść, to ona specjalnie bałagani, żeby narobić mi wstydu... I o ile moja rodzina jest do tego przyzwyczajona, to nie chcę się wstydzić przed rodziną TŻ, ani nie chcę, żeby to było na zdjęciach lub filmie...
I naprawdę nie wiem, co zrobić... Od TŻ nie możemy z domu wychodzić, bo moja przyszła Teściowa mówi, że nie można, tylko trzeba od Młodej... i nie może zrozumieć, jaka jest sytuacja... Jednym słowem jestem w kropce.
Ostatnio właśnie myślałam, że może Błogosławieństwo dzień wcześniej w domu TŻ, a w dniu ślubu każdy by "wyszedł" od siebie i spotkalibyśmy się w Kościele, ale po pierwsze, co z kwiatami... średnio mi się uśmiecha, żeby świadek lub jacyś wujkowie z nimi jeździli... A po drugie chciałabym jechać z TŻ, a nie osobno...
Doradźcie, proszę...
ja np nie widze problemu w tym żeby błogosławieństwo było u Młodego wiem, że ludzie różnie mówią, że babcie mogą być niezadowolone, ale to Wy macie się dobrze czuć, jeśli Twoja kamienica nie odpowiada Ci na miejsce błogosławieństwa, z różnych przyczyn, to ja bym chciała błogosławieństwo u TŻ
Przecież są pary, które ślubują nie w swoich parafiach, daleko mają do swoich domów i mają błogosławieństwo gdzie indziej

a jest jeszcze rozwiązanie, które było u moich rodziców ponieważ moja mama wychowywała się na drugim końcu Polski, a zdarzyło się tak, że zjawiła się na podkarpaciu i tam poznała mojego tatę i chcieli żyć tu i tu wziąć ślub, więc nie miała "swojego domu" (mieszkała u cioci) więc mieli błogosławieństwo na sali weselnej, rodzice, dziadkowie, chrzestni i starosta ze starościną byli zaproszeni na to błogoslawieństwo do sali weselnej, reszta gości do kościoła.
Więc moja mamcia nie wychodziła ze swojego domu, tylko z sali weselnej wydaje mi się, że całkiem niezłe to rozwiązanie
swoją drogą nasz dom, z którego ja będę wychodziła, jest jakieś 150 metrów od tej sali weselnej:P ale to się już tak złożyło ciut później
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 16:47   #4082
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm... Dałyście mi do myślenia i też się właśnie zastanawiam, czy by nie zrobić błogosławieństwa dzień wcześniej... Ale jak rozwiązać sprawę z kwiatami? Bo w moich stronach to w dzień ślubu Pan Młody odbiera bukiet i kwiatka do butonierki, potem przyjeżdża po Pannę Młodą, daje jej kwiaty, a ona mu przypina kwiatka, jest Błogosławieństwo i jadą razem do Kościoła... Jak to robicie? Pan Młody sam po kwiatka jedzie, a Panna Młoda po bukiet? Trochę tak bez sensu...

PS. Czy Błogosławieństwo może być w domu Pana Młodego? Bo słyszałam zwyczaje, że Panna Młoda nie może wychodzić do ślubu z domu Młodego, ale jak Błogosławieństwo by było dzień wcześniej, to też nie może być u Młodego? Jak to jest?
No właśnie u nas też jest taka tradycja z tymi kwiatami i wychodzeniem od młodej. Można jeszcze ew. na sali weselnej zrobić, jak ma być dużo gości. Ale nie wiem czy się da.

Cytat:
Doradźcie, proszę...
Może faktycznie zróbcie na sali...

Miłego popołudnia!
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 16:49   #4083
blueberry88
Zakorzenienie

sanderek5, najważniejsze, żebyście co do tej sprawy dogadali się z TŻ. Jeśli będziecie mieli jedno zdanie, to opór teściowej jest nieistotny na tyle, żeby się tym zamartwiać i wtedy ona powinna ustąpić. To Wasz ślub i Wasze decyzje.

Kwiatuszek1604, bardzo dziękuję
Czekam na dobre i złe opinie - byle prawdziwe - żeby rozważyć wszystkie za i przeciw.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 17:45   #4084
sanderek5
Raczkowanie

Z tym, że my nie mamy wesela, tylko obiad dla najbliższej rodziny w restauracji i trudno, żebym z restauracji wychodziła...
Stary 2011-04-10, 19:55   #4085
Kwiatuszek1604
Wtajemniczenie

Ja tez nie widze problemu zeby blogoslawiestwo bylo u mlodego i u nas napewno tak bedzie, wiadomo ze tradycja jest dla starszych osob wazna ale czasami sytuacja zyciowa na rozne rzeczy nie pozwala i uwazam ze chyba kazdy powinien to zrozumiec
Stary 2011-04-11, 08:39   #4086
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

cześć
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 09:11   #4087
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Co do mierzenia - Łoś też jest taki wybredny. Praktycznie większość krojów sukni odpadała dla niego "bo wyglądasz staro" "bo wyglądasz dziwnie" albo jeszcze milion innych powodów. Ta jedna jedyna też mu się na początku średnio podobała, dopóki nie założyłam i nie uniosłam spódnicy (bo tiule ma w oryginale od połowy biodra, a ja chcę klasycznie jak w princesce).
Zresztą z fryzurą będzie to samo. Niby mam wolny wybór, ale wiem, że wszelkie koki i inne upięcia tego typu zostaną ocenione jako "kupa na głowie" albo "wielki guz" Sama też chciałabym coś prostszego i rozpuszczonego, ale to chyba niepraktyczne. Nie wiem za bardzo jak na całonocnych zabawach sprawdzają się rozpuszczone włosy, bo raczej podpinam.
O matko, ja bym tak nie mogła... Całe szczęscie mój TŻ nie ma żadnych specjalnych życzeń co do wyglądu i mam wolną rękę. Zresztą zna mój gust, a ja wiem, że będę Mu się podobać.

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Kolejne trzy zaproszenia rozdane. Dziś jedziemy do znajomych - TŻ chce poprosić kolegę o świadkowanie
Omawiałam fryzurę, makijaż i kwiaty z koleżankami. Co sądzicie o włoskach i bukiecie?
Śliczne, szczególnie fryzurka, świetna.

Cytat:
Napisane przez jagoda221 Pokaż wiadomość
Ja bym osobno nie chciała jechać. Ale co kto lubi.
.
Ja też nie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Z tym Błogosławieństwem to zależy kto co lubi.W moich stronach normalne jest,że w czasie Blogosławieństwa zlatuje się dużo gości,a nawet sąsiedzi i jest tłok.Ja tego nie chcę i dlatego robimy dzień wcześniej i wszystkich o tym poinformujemy
A u nas podczas błogosławieństwa będą tylko rodzice, rodzeństwo, i tyle. Też bym nie chciała niepotrzebnych widzów w takiej chwili. Błogosławieństwo będziemy mieli tradycyjnie przed wyjazdem do Kościoła, u mnie w rodzinnym domu.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 10:36   #4088
fitalasa
Raczkowanie

u mnie będzie podobnie
fitalasa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 11:27   #4089
blueberry88
Zakorzenienie

Kochane, co z kwiatkiem we włosach ? Sztuczny, czy prawdziwy? Jeśli prawdziwy, to w jaki sposób on ma przeżyć przez cały czas?
Moim jesynym "kolorem" w stroju będzie bukiet i tak myślę, czy jeśli żywy kwiatek, to taki jak w bukiecie, czy biały - jak już odłożę bukiet, to do niczego by nie pasował - chyba, że ewentualnie do cieni na oczach
Co sądzicie? Jak Wy robicie?
Stary 2011-04-11, 11:31   #4090
Almariel
Zakorzenienie

Ja będę miała żywą różę we włosach. Kwestię tego, żeby przetrwał to już zostawiam Pani w kwiaciarni i fryzjerce. Co do koloru to właśnie też nie wiem... Bo bukiet będę miała z ciemno i jasno różowych i kremowych róż i na pewno będzie w którymś z tych kolorów, ale dokładnej wizji jeszcze nie mam.
Stary 2011-04-11, 11:43   #4091
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Ja będę miała żywą różę we włosach. Kwestię tego, żeby przetrwał to już zostawiam Pani w kwiaciarni i fryzjerce. Co do koloru to właśnie też nie wiem... Bo bukiet będę miała z ciemno i jasno różowych i kremowych róż i na pewno będzie w którymś z tych kolorów, ale dokładnej wizji jeszcze nie mam.
też bym chciała żywą taką jakie będą w bukiecie ale to zobaczymy jak wyjdzie
Stary 2011-04-11, 13:31   #4092
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Kochane, co z kwiatkiem we włosach ? Sztuczny, czy prawdziwy? Jeśli prawdziwy, to w jaki sposób on ma przeżyć przez cały czas?
Moim jesynym "kolorem" w stroju będzie bukiet i tak myślę, czy jeśli żywy kwiatek, to taki jak w bukiecie, czy biały - jak już odłożę bukiet, to do niczego by nie pasował - chyba, że ewentualnie do cieni na oczach
a ja na pewno będę miała coś "sztuczego", muszę tylko coś ładnego znaleźć
Stary 2011-04-11, 13:57   #4093
Kwiatuszek1604
Wtajemniczenie

tez mysle nad czyms sztucznym ale z tego co widzialam nic mi sie nie podobalo, chcialabym zeby kwiatek we wlosach do konca wyglada ladnie a szczeze w to watpie iz zywy przetrwa cala noc ale jak nie znajde nic ladnego co bedzie wygladalo jak prawdziwe kwiaty to tez wezme jakas roze
Stary 2011-04-11, 14:44   #4094
gwiazdeczka26
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sama nie wiem... Nie chcę, żeby Błogosławieństwo było u mnie, bo raz, że krótko tu mieszkam i nie czuję się tu jak w domu, a dwa, że kamienica jest w fatalnym stanie... ściany obdrapane na klatce, grzyb wszędzie taki, że ma się wrażenie, że zaraz spełznie ze ścian i w dodatku moja siostra jest okropną bałaganiarą... My z mamą cały dzień sprzątamy, a ona w ciągu godziny potrafi narobić taki syf, że płakać się chce... I w dodatku robi to na złość. Np. Jak TŻ ma do mnie przyjść, to ona specjalnie bałagani, żeby narobić mi wstydu... I o ile moja rodzina jest do tego przyzwyczajona, to nie chcę się wstydzić przed rodziną TŻ, ani nie chcę, żeby to było na zdjęciach lub filmie...
I naprawdę nie wiem, co zrobić... Od TŻ nie możemy z domu wychodzić, bo moja przyszła Teściowa mówi, że nie można, tylko trzeba od Młodej... i nie może zrozumieć, jaka jest sytuacja... Jednym słowem jestem w kropce.
Ostatnio właśnie myślałam, że może Błogosławieństwo dzień wcześniej w domu TŻ, a w dniu ślubu każdy by "wyszedł" od siebie i spotkalibyśmy się w Kościele, ale po pierwsze, co z kwiatami... średnio mi się uśmiecha, żeby świadek lub jacyś wujkowie z nimi jeździli... A po drugie chciałabym jechać z TŻ, a nie osobno...
Doradźcie, proszę...
Jak absolutnie nie chcesz u siebie w domu, to zrobcie u Tz. Wazne, zebyscie wy byli zadowoleni.
Ja np nie wyobrazam sobie wychodzenia do slubu z innego miejsca niz dom rodzicow, wiec chocby nie wiem co to blogoslawienstwo bedzie u mnie.

Kwiatka nie planuje we wlosach i kompletnie sie nie orientuje w tym temacie, wiec nie pomoge
Stary 2011-04-11, 14:51   #4095
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kwiatuszek1604 Pokaż wiadomość
tez mysle nad czyms sztucznym ale z tego co widzialam nic mi sie nie podobalo, chcialabym zeby kwiatek we wlosach do konca wyglada ladnie a szczeze w to watpie iz zywy przetrwa cala noc ale jak nie znajde nic ladnego co bedzie wygladalo jak prawdziwe kwiaty to tez wezme jakas roze
Różnie to bywa, moja znajoma miała różę we włosach jeszcze następnego dnia na sesji. Ja z kolei gdybym miała mieć coś sztucznego we włosach, to wolałabym wcale. Tak że co kto lubi.
Stary 2011-04-11, 15:53   #4096
ardillka
Zadomowienie

Witam
Nie nadrabiam za dużo, bo jestem w trakcie malowania dużego pokoju ;/;/ / idzie mi strasznie/ Wieczorem dopiero przybędzie pomoc ;/;/

http://pannymlode2011.blogspot.com/2.../ardillka.html
ardillka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 18:40   #4097
aga-6
Raczkowanie

Cześć dziewczyny,
u nas nareszcie ruszyła produkcja zaproszeń, pierwsze 10 prawie gotowe. Nieco mozolny proces ale bardzo satysfakcjonujący. Efekt w załączniku.

Szukałam ostatnio butów do sukienki nic nie znalazłam wartego uwagi w rozsądnej cenie, bo 289 zł za buty to zdecydowanie za dużo. Zastanawiam się nad zakupem na allegro tylko boje się o rozmiar bo u mnie to różnie bywa.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gotowe zaproszenie.jpg (53,3 KB, 37 załadowań)
aga-6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 19:20   #4098
Kwiatuszek1604
Wtajemniczenie

aga-6 te zaproszenia sa MEGA!!! szczeka mi opadla... sama je robilas? ja tez chce takie, sa super, sa inne niz wszystkie, ja juz przejzalam setki zaproszen i nic mnie nie uzeklo a czas goni

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

a co do butow to ja tez mam czest problem z rozmiarem jednak ostatni wylicytowalam na all fajne buciki i trafilam w dziesiatke ale wczesniej dokladnie wymiezylam stope wdg zalecen na aukcji i oczywiscie przejzalam komentarze, wszystkie byly poz a w niektorych pisalo ze buty tego sprzedawcy sa dobrze wyprofilowane i fakt sa super
Stary 2011-04-11, 19:44   #4099
butterfly20
Zakorzenienie

Hej hej

Co do kwiatów to ja uznaję tylko żywe. Fryzjerka przygotuje mi dwa kwiatki do włosów i jednego damy do lodówki na sali,żeby się ładnie trzymał na wszelki wypadek,gdyby potrzebna była zmiana A będę mieć storczyki
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 20:15   #4100
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
O matko, ja bym tak nie mogła... Całe szczęscie mój TŻ nie ma żadnych specjalnych życzeń co do wyglądu i mam wolną rękę. Zresztą zna mój gust, a ja wiem, że będę Mu się podobać.
Łoś mój gust też zna, tylko odwrotnie ciężko, bo czasem mnie zaskakuje to, co jemu się podoba. Czasem pozytywnie, czasem raczej negatywnie. Ale taki on już jest i nic mnie nie zdziwi.

Cytat:
Ja zamówiłam żywe kwiaty - chciałabym frezje, ale podobno średnio trwałe są, więc pewnie będą storczyki. Na pewno w kolorze bukietu (fiolet) czyli tak jak u Ciebie, po odłożeniu bukietu pasujący jedynie do makijażu (chyba, że się zdecyduję na barwne kwiaty przy podpięciu sukienki i biżuterię).

Cytat:
Napisane przez aga-6 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
u nas nareszcie ruszyła produkcja zaproszeń, pierwsze 10 prawie gotowe. Nieco mozolny proces ale bardzo satysfakcjonujący. Efekt w załączniku.

Szukałam ostatnio butów do sukienki nic nie znalazłam wartego uwagi w rozsądnej cenie, bo 289 zł za buty to zdecydowanie za dużo. Zastanawiam się nad zakupem na allegro tylko boje się o rozmiar bo u mnie to różnie bywa.
Zaproszenia fantastyczne
Lubię takie łączenia koronkowo-maszynowo-papierowe
A co do butów, to mam podobny problem. Na święta jadę do domu, to urządzę polowanie znowu w sklepach z chińskimi butami za 30-50 zł. Może tam coś wyhaczę. Bo nawet 179 zł to jak dla mnie dużo za buty na raz, w dodatku z satyny = nie do odczyszczenia praktycznie.

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Fryzjerka przygotuje mi dwa kwiatki do włosów i jednego damy do lodówki na sali,żeby się ładnie trzymał na wszelki wypadek,gdyby potrzebna była zmiana A będę mieć storczyki
Dokładnie tak samo moja kazała zrobić. Tylko niekoniecznie lodówka (bo jest za wilgotno i może się zepsuć) a raczej jakaś chłodna piwnica/toaleta itp Też będę mieć dwa, i tez pewnie storczyki
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 20:37   #4101
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
A co do butów, to mam podobny problem. Na święta jadę do domu, to urządzę polowanie znowu w sklepach z chińskimi butami za 30-50 zł. Może tam coś wyhaczę. Bo nawet 179 zł to jak dla mnie dużo za buty na raz, w dodatku z satyny = nie do odczyszczenia praktycznie.
ja też mam taki plan ale u mnie są tylko 2 takie sklepy
Stary 2011-04-11, 20:37   #4102
martitaw
Raczkowanie

jeśli chodzi o błogosławieństwo, to będzie u mnie.. choć obawiam się zjazdu cioć, sióstr i kuzynów.. i dodatkowo czarnej sierści na dywanie - mam psa sierściucha

jeśli kwiat, to żywy ale z kwiaciarką jeszcze nie rozmawiałam nawet o bukiecie(!).. choć zastanawiałam się nad wpięciem we włosy jakiegoś motywu z cyrkoniami albo perełkami.. są czasem takie kwiaty wylepiane perłą albo "brylantami"
Stary 2011-04-11, 20:50   #4103
butterfly20
Zakorzenienie

Dziewczyny a któraś z Was wklejała tu chyba kiedyś linka do strony,gdzie można było wybrać nazwisko i było napisane,jak się je odmienia.

Proszę,poratujcie tym linkiem
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:26   #4104
blueberry88
Zakorzenienie

martitaw, paula54, butterfly20, Almariel, Kwiatuszek1604, jusztyska, nynka87
Dziękuję za rady dotyczące kwiatka i za podzielenie się Waszymi wyborami

Moja świadkowa pokazała mi buty ze swojego ślubu... są w połowie czarne, a w połowie zielone od trawy...

butterfly20, odnośnie nazwisk, to jak już dostaniesz ten link, weź pod uwagę, że nie każdy chce, żeby odmieniano jego nazwisko albo odmienia je w sposób niepoprawny (to bardzo częste) i woli właśnie tak - zdziwi się jak nagle dostanie poprawną wersję i będzie myślał, że to Wy się pomyliliście. Może to głupie, ale taka jest rzeczywistość.
Przykład:
pan Mech, pana Mecha;
pan Lew, pana Lewa;
pan Baranek, pana Baraneka itd.
A właściciele tych nazwisk odmieniają: Mcha, Lwa, Baranka
Stary 2011-04-11, 21:39   #4105
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Moja świadkowa pokazała mi buty ze swojego ślubu... są w połowie czarne, a w połowie zielone od trawy...

butterfly20, odnośnie nazwisk, to jak już dostaniesz ten link, weź pod uwagę, że nie każdy chce, żeby odmieniano jego nazwisko albo odmienia je w sposób niepoprawny (to bardzo częste) i woli właśnie tak - zdziwi się jak nagle dostanie poprawną wersję i będzie myślał, że to Wy się pomyliliście. Może to głupie, ale taka jest rzeczywistość.
Przykład:
pan Mech, pana Mecha;
pan Lew, pana Lewa;
pan Baranek, pana Baraneka itd.
A właściciele tych nazwisk odmieniają: Mcha, Lwa, Baranka
mojej przyjaciółki buty ślubne wyglądają dokładnie tak samo...

a co do nazwisk, to pozwole sobie nie zgodzić się
poprawnie jest pana Lwa, pana Baranka, jest to wg wszelkich zasad obowiązujących w języku polskim, więc ludzi Ci odmieniają swoje nazwisko jak najbardziej poprawnie
Stary 2011-04-11, 21:54   #4106
blueberry88
Zakorzenienie

jusztyska, skąd to wiesz? Przyjęto takie formy potoczne?
Stary 2011-04-11, 21:56   #4107
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Hej,
iestety znów mi brakuje czasu zeby Was poczytać

Ale pochwale się - pełna lista gości już jest i jutro zamawiamy zaproszenia

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:57   #4108
blueberry88
Zakorzenienie

http://www.sjp.pl/co/mech
A Baranek faktycznie - dwie formy
Stary 2011-04-11, 22:00   #4109
martitaw
Raczkowanie

gratuluję
my mieliśmy do tego siąść w weekend ale okazał się zbyt krótki :/

odnośnie odmian, to nie wydaje mi się, że "Baranka" jest poprawnie.. Ale NA PEWNO nazwisko Gołąb odmienia się Gołąba a nie Gołębia mimo, że wszsycy mówią inaczej, więc bluberry88 ma pewnie rację.
Stary 2011-04-11, 22:07   #4110
blueberry88
Zakorzenienie

ma.ko,

martitaw, mi też Baranka brzmi dobrze
Chciałam tylko zwrócić uwagę na te subtelności. Mnie tak właśnie uczono, jak napisałam. Zauważyłam, że tradycja rodziny tak naprawdę ustala co i jak odmienić. Mam wuja, którego nazwisko odmienia się i to w sposób naturalny - wydawałoby się, że bezproblemowy - ale on był oburzony, jak chciałam odmienić jego nazwisko -uważa, że odmienia się tylko imiona - cóż więc miałam zrobić - nazwiska nie odmieniłam na zaproszeniu...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości