Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-11, 13:18   #4561
aniuska_90
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Ja mialam gore zakladana 30 czerwca zeszlego roku a dolu dalej nie mam. Na dole nie mam tak krzywych zebow i orto powiedziala, ze dopiero jak te u gory sie w miare wyprostuja to zalozy mi dol. No i dopiero na ostatniej wizycie wspomniala o dole, czyli po 8mies z gora. A zakladac bede dopiero w lato, bo wczesniej ani nie mam jak ani nie mam funduszy Ale mysle, ze w nastepnym tyg juz wyrwe jednego zeba, poprosze orto o skierowanie.
To widze ze masz podobna sytuacje do mojej, tez musze wyrwac zeba na dole zeby zalozyc na dole, zdziwilo mnie ze ona tak powiedziala ze teraz to juz nie da rady. Mi tego osobicie nie mowila tylko mojej mamie jak byla na wizycie.Moze to ona cos przkrecila. Teraz jestem umowiona na 19kwietnia to wszystko wyjasnie. Bo na dole mam tak krzywe, jeden na drugiego nachodzi. A na gorze nie mialam tak barzo krzywych, ale bylo widac bardziej niz na dole dlatego tez pierw zdecydowalam sie na gore.
Stary 2011-04-11, 13:55   #4562
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez aniuska_90 Pokaż wiadomość
To widze ze masz podobna sytuacje do mojej, tez musze wyrwac zeba na dole zeby zalozyc na dole, zdziwilo mnie ze ona tak powiedziala ze teraz to juz nie da rady. Mi tego osobicie nie mowila tylko mojej mamie jak byla na wizycie.Moze to ona cos przkrecila. Teraz jestem umowiona na 19kwietnia to wszystko wyjasnie. Bo na dole mam tak krzywe, jeden na drugiego nachodzi. A na gorze nie mialam tak barzo krzywych, ale bylo widac bardziej niz na dole dlatego tez pierw zdecydowalam sie na gore.
tez mam 19 kwietnia wizyte

A na dole tylko jednego zeba musisz wyrwac? bo ja wlasnie dwa ale z jednej strony wyrwalam juz osemke i sie zastanawiam, czy nie poprosic orto aby mi przesunela je w tamta strone ale spilowala, nawet asymetria wchodzi w gre bo mi i tak zebow na dole nie widac..... porozmawiam z nia.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 14:38   #4563
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DesdemonaE Pokaż wiadomość
Są tak zwane miniśruby, dzięki którym można przesunąć 7 i 8 na miejsce 6 i wypełnić tą przestrzeń. Zwykłe aparaty tego nie potrafią i pewnie dlatego Twój ortodonta ma z tym kłopot, ale nie znaczy, że to jest nie do zrobienia.

Zerknij na http://www.piskorscy.pl/index.php?op...id=7&Itemid=16 - konkretnie na dział 21 i pierwszy przypadek. Tam jest dokładnie taka sytuacja co u Ciebie. Gdybym była ortodontą wybrałabym opcję ściągnięcia tych dwóch zębów, a potem jak by się z nimi coś stało, to wzięłabym pod uwagę ewentualne wstawienie implantu.
bardzo ciekawe przypadki
dzięki za to...

ja też myślałam, że mi poprzesuwa wszystko, ale w sumie rozumiem, że nie chce tego robić, bo tam na zdjęciu w tym 21 nie ma dużej przerwy, a tutaj trzebaby przesuwać 2 zęby, z których jeden jest mocno połatany, a drugi łatany będzie w niedługim czasie, poza tym przerwa po usunięciu zęba jest spora (cały palec wchodzi) i ponad 3-letnia

I chyba orto chce oszczędzić tyle zębów ile się uda (a tak trzebaby jeszcze wyrywać chyba 8mkę po lewej, która ledwo ledwo wychyilła łepek spod dziąsła, żeby po prawej i lewej było tyle samo)

Sama nie wiem, martwi mnie to, bo to koszty (nie wiem czy wyrobię na implant wszczepiany, może zrobię most? muszę popytać), ale jednak zęby muszą służyć na lata

Dziewcyzny
a pytałyście orto czy można samemu gumki zmieniać?

ja mam 19 kwietnie stomatologa a bu!
zrobię 8mkę i umówię się na piaskowanie czy inny scaling, może lakierowanie przed aparatem? co Wy robiłyście?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-04-11 o 14:44
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 15:03   #4564
justyskaa00
Przyczajenie

to ja tez sie pochwale postepami po roku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC07204.jpg (9,7 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 19.03.2010.jpg (26,6 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie491.jpg (46,0 KB, 78 załadowań)
justyskaa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 15:18   #4565
Maliniarka
Zakorzenienie

justyska
szkoda, że foto niewyraźne, ale poprawę widać na pierwszy rzut oka
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-04-11, 15:32   #4566
justyskaa00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
justyska
szkoda, że foto niewyraźne, ale poprawę widać na pierwszy rzut oka
przepraszam za jakosc ale zdjecia telefonowe wiec same rozumiecie
Stary 2011-04-11, 15:54   #4567
Siluna
Przyczajenie

WARSZAWA
Bardzo proszę o podpowiedź w wyborze ortodonty. Chcę wyprostować zęby, nie wydać fortuny i nie wyrywać raczej, chyba, że ósemki... Polecajcie z cenami za aparat i za wizyty.
Ktoś polecił mi Dr. Akbara Shahnazari, ale niczego o Nim nie mogę znaleźć w necie... Znacie? U kogo robiliście samoligaturujace aparaty i czy jesteście zadowoleni?
Siluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 16:11   #4568
aniuska_90
Raczkowanie

No naszczescie juz tylko jednego Wczesniej mialam usuwana 5 na dole, ale tylko dlatego ze wyrosla na boku dziasla a nie tam gdzie powinna, wtedy jeszcze nie myslalam o aparacie. Mam taka mala szczeke ze zeby mi sie w ogole nie mieszcza.. Teraz musze wyrwac 6 martwa badz 8 ktora jeszcze nie wyrosla, chociaz ja juz widac, nie ma miejsca zeby wyrosnac. Takze wyrwe 6. Juz dostalam skierowanie ale zbieram sie i zbieram.Troche sie boje i mi jej szkoda;p
Stary 2011-04-11, 16:25   #4569
Zussska
Zakorzenienie

paulina18021995 miałaś podesłać foto granatowych gumek
Stary 2011-04-11, 16:57   #4570
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyskaa00 Pokaż wiadomość
to ja tez sie pochwale postepami po roku

Bardzo duża zmiana.Fajnie masz poszerzony łuk,ja o czymś takim marzę,a po roku nie mam nawet połowy Twojej poprawy.

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 17:44   #4571
justyskaa00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Bardzo duża zmiana.Fajnie masz poszerzony łuk,ja o czymś takim marzę,a po roku nie mam nawet połowy Twojej poprawy.
no wlasnie moja wąska szczena az sama prosila sie o pomoc ;p
a ty masz jakis luk rozszerzajacy ?
Stary 2011-04-11, 18:35   #4572
misziaaa18
Zadomowienie

hej!!! mam kilka pytań odnośnie aparatu, no więc u góry mam idealne ząbki, są równe, ładnie ułożone i nieściśnięte, gdy się uśmiecham wyglądają idealnie, ale dół to masakra, każdy ząb w inną stronę, niemiłosiernie ściśnięte, tak że nieraz mam niesamowity ból trwajacy kilka dni, no i teraz jest kwestia aparatu, powiem wam że tak 2-3lata do tyłu, nawet w zeszłym roku bym się bez wachania zdecydowała na aparat ale teraz się zastanawiam(mam prawie 19lat) czy chcę tego aparatu, po prostu boję się że aparat zmieni mi układ twarzy i boję sie ze mnie to oszpeci no bo teraz te zęby bolą, potrafią boleć jak diabli, ale ich nie widać gdy się śmieję i nie jest źle, a aparat boję się ze zmieni mi układ twarzy i mnie oszpeci, sama nie wiem, boję się

czy nie da sie powiedzmy jakoś inaczej rozluźnić tych zębów(bo ze są krzywe to mi nie przeszkadza, lubię moje ząbki), bo tak, najbardziej ściśnięte są dolne jedynki i to one bolą jak diabli(ostatnio 4 dni bolały, na niczym skupić się nie można), i się zastanawiałąm czy dentysta nie mógłby mi trochę tych zębów od środka wyciąć i zostawić szparę(coś jak diastema tylko ze u dolnych zębów), nie żebym chciałą mieć szparę ale szukam alternatywy dla aparatu, i tak się wstydzę zapytać dentystę bo pewnie by mnie wyśmiał, przecież mu nie pwoeim ze nie chcę aparatu bo boję się o swoją twarz, piszcie co wiecie, pozdrawiam

Edytowane przez misziaaa18
Czas edycji: 2011-04-11 o 18:36
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 18:42   #4573
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misziaaa18 Pokaż wiadomość
hej!!! mam kilka pytań odnośnie aparatu, no więc u góry mam idealne ząbki, są równe, ładnie ułożone i nieściśnięte, gdy się uśmiecham wyglądają idealnie, ale dół to masakra, każdy ząb w inną stronę, niemiłosiernie ściśnięte, tak że nieraz mam niesamowity ból trwajacy kilka dni, no i teraz jest kwestia aparatu, powiem wam że tak 2-3lata do tyłu, nawet w zeszłym roku bym się bez wachania zdecydowała na aparat ale teraz się zastanawiam(mam prawie 19lat) czy chcę tego aparatu, po prostu boję się że aparat zmieni mi układ twarzy i boję sie ze mnie to oszpeci no bo teraz te zęby bolą, potrafią boleć jak diabli, ale ich nie widać gdy się śmieję i nie jest źle, a aparat boję się ze zmieni mi układ twarzy i mnie oszpeci, sama nie wiem, boję się

czy nie da sie powiedzmy jakoś inaczej rozluźnić tych zębów(bo ze są krzywe to mi nie przeszkadza, lubię moje ząbki), bo tak, najbardziej ściśnięte są dolne jedynki i to one bolą jak diabli(ostatnio 4 dni bolały, na niczym skupić się nie można), i się zastanawiałąm czy dentysta nie mógłby mi trochę tych zębów od środka wyciąć i zostawić szparę(coś jak diastema tylko ze u dolnych zębów), nie żebym chciałą mieć szparę ale szukam alternatywy dla aparatu, i tak się wstydzę zapytać dentystę bo pewnie by mnie wyśmiał, przecież mu nie pwoeim ze nie chcę aparatu bo boję się o swoją twarz, piszcie co wiecie, pozdrawiam
a co ma cie oszpecic?
chyba lepie wyglada aparat na zębach niż kazdy ząb w inna strone, no tak czy nie?
warto się trochę pomęczyć... pomiedzy krzywymi zebami czesto rozwia się próchnica, a Twoje Ciebie bolą...a może wychodzą ci ósemki i one jeszczze bardziej te zęby popychają... możesz sobie tylko biedy narobić zobaczysz.... !!
acha i nc cię nie zeszpeci!! jedynie powiekszy nieco optycznie usta, ale to jest sexy... przeciez na dole aparatu prawie nie widac

Edytowane przez girl-from-poland
Czas edycji: 2011-04-11 o 18:44
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 20:19   #4574
Optyczka
Raczkowanie

Witam ! Jestem po raz pierwszy na tym wątku, ale czytam wasze wypowiedzi juz od jakiegoś czasu. Z decyzja o założeniu aparatu noszę sie od 2 lat, ale zawsze są inne wydatki
Martwi mnie jedna rzecz,ostatnio zęby stały sie baaardzo wrażliwe, nigdy dotąd tak nie miałam. Używam od jakiegoś czasu pasty elmex i jest lepiej ale ból co jakiś czas sie pojawia, zwłaszcza gdy zjem coś słodkiego.
Przeraża mnie to, bo nie wiem co będzie jak założe aparat
Do dam jeszcze że nie mam 6 po prawej stronie ani na dole, ani na górze, skutek "spaprania' dentysty Mam na dzieję,że to nie będzie przeszkodą w założeniu aparatu.
Dołączam zdjęcie zębów. Jaki widac, mam je "luźno" ułożone. Najgorzej mnie szpeci ta przerwa między jedynkami. Mam nadzieję, że nikogo nie przeraziłam fotką.
I bardzo bym była wdzięczna za namiary do dobrego ortodonty w rejonie Malborka-Gdańska.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zeby.jpg (6,8 KB, 49 załadowań)

13.01.2006 [*]
Optyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 20:26   #4575
meg22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Optyczka Pokaż wiadomość
Witam ! Jestem po raz pierwszy na tym wątku, ale czytam wasze wypowiedzi juz od jakiegoś czasu. Z decyzja o założeniu aparatu noszę sie od 2 lat, ale zawsze są inne wydatki
Martwi mnie jedna rzecz,ostatnio zęby stały sie baaardzo wrażliwe, nigdy dotąd tak nie miałam. Używam od jakiegoś czasu pasty elmex i jest lepiej ale ból co jakiś czas sie pojawia, zwłaszcza gdy zjem coś słodkiego.
Przeraża mnie to, bo nie wiem co będzie jak założe aparat
Do dam jeszcze że nie mam 6 po prawej stronie ani na dole, ani na górze, skutek "spaprania' dentysty Mam na dzieję,że to nie będzie przeszkodą w założeniu aparatu.
Dołączam zdjęcie zębów. Jaki widac, mam je "luźno" ułożone. Najgorzej mnie szpeci ta przerwa między jedynkami. Mam nadzieję, że nikogo nie przeraziłam fotką.
I bardzo bym była wdzięczna za namiary do dobrego ortodonty w rejonie Malborka-Gdańska.
Ja chodzę do dr n. med. Dorota Wojda, przyjmuje w Gdańsku -Wrzeszcz
Stary 2011-04-11, 21:15   #4576
Optyczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meg22 Pokaż wiadomość
Ja chodzę do dr n. med. Dorota Wojda, przyjmuje w Gdańsku -Wrzeszcz
Mogłabyś napisac coś więcej???. Czy jesteś zadowolona z leczenia, jak cenowo wyglądają wizyty i aparat, czy kobieta jest miła?? Mam straszny uraz do stomatologów, zawsze trafiałam na narwanych i bez podejścia do pacjenta
I adres gdzie przyjmuje i w jakie dni. Będę wdzięczna.
Mam nadzieję, że uda sią coś zrobic, z tymi moimi zębami.

ps Wy też byłyście tak przerażone???? Już chyba wolę rodzic

13.01.2006 [*]
Optyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:23   #4577
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyskaa00 Pokaż wiadomość
no wlasnie moja wąska szczena az sama prosila sie o pomoc ;p
a ty masz jakis luk rozszerzajacy ?

Nie,mam sam aparat.A Ty masz jakis łuk dodatkowy?

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:24   #4578
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DesdemonaE Pokaż wiadomość
Są tak zwane miniśruby, dzięki którym można przesunąć 7 i 8 na miejsce 6 i wypełnić tą przestrzeń. Zwykłe aparaty tego nie potrafią i pewnie dlatego Twój ortodonta ma z tym kłopot, ale nie znaczy, że to jest nie do zrobienia.
Maliniarko: tak się składa, że ja też przed samym aparatem musiałam wyrwać dolną szóstkę, za którą miałam jeszcze 7 i 8. I uwierz mi, to był mój największy ząb w całej szczęce I cóż: na dzień dzisiejszy nie mam żadnej przerwy, a jeden z orto cieszy się, że nikt by się nawet nie poznał. Przerwa znikała bardzo powoli i bałam się, że wbiją mi właśnie taką miniśrubkę. Ale przyłożyłam się do noszenia wyciągów, a i orto też nieźle działał: najpierw wstawił sprzężynkę między 7 i 8, żeby przyciągnąć tą 7 do 5. Później ściągnął metalowymi łańcuszkami ósemkę. Voila. Niestety minusy są takie, że: kosztem zalepiania tej dziury mam asymetrię wszystkich zębów, po prostu od wyciągów i całej reszty przesuwały się w stronę tej 7 i 8. Poza tym od wyciągów mam za dużą trójkę na górze, aż odsłoniła się szyjka zębowa. Także decyduj Ty, ale mówię Ci, że to się da teraz zrobić! Powodzenia
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:25   #4579
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
a co ma cie oszpecic?
chyba lepie wyglada aparat na zębach niż kazdy ząb w inna strone, no tak czy nie?
warto się trochę pomęczyć... pomiedzy krzywymi zebami czesto rozwia się próchnica, a Twoje Ciebie bolą...a może wychodzą ci ósemki i one jeszczze bardziej te zęby popychają... możesz sobie tylko biedy narobić zobaczysz.... !!
acha i nc cię nie zeszpeci!! jedynie powiekszy nieco optycznie usta, ale to jest sexy... przeciez na dole aparatu prawie nie widac
wiesz co, tu nie chodzi o to że aparat brzydko ma wyglądać bo wg mnie aparaty bardzo seksownie wyglądają, ale tak boję się że zmieni mi się układ zuchwy/zarys twarzy no cóz, póki co jeszcze z 5 lat sie pomęczę, bo widezisz, gdy ja chciałam bardzo aparat i byłam w sytuacji ze mogłam go bezproblemowo nosic to moi rodzice woleli czekać jak rozwinie się sytuacja z zębami(dentysta już 5lat temu powiedział ze trzeba stały zakłądać) no ale rodzice uparli się czekać, a teraz??? powiem ci ze nie wiuem jak będzie wyglądać najbliższy rok, ale nie mogę sobie pozwolić nawet na założenie aparatu,,, przerypaane, i się boję o twarz
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:54   #4580
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
wiesz co, tu nie chodzi o to że aparat brzydko ma wyglądać bo wg mnie aparaty bardzo seksownie wyglądają, ale tak boję się że zmieni mi się układ zuchwy/zarys twarzy no cóz, póki co jeszcze z 5 lat sie pomęczę, bo widezisz, gdy ja chciałam bardzo aparat i byłam w sytuacji ze mogłam go bezproblemowo nosic to moi rodzice woleli czekać jak rozwinie się sytuacja z zębami(dentysta już 5lat temu powiedział ze trzeba stały zakłądać) no ale rodzice uparli się czekać, a teraz??? powiem ci ze nie wiuem jak będzie wyglądać najbliższy rok, ale nie mogę sobie pozwolić nawet na założenie aparatu,,, przerypaane, i się boję o twarz

wóz albo przewóz- albo piękne, proste ząbki, albo "obawa o twarz"

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 22:01   #4581
justyskaa00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Nie,mam sam aparat.A Ty masz jakis łuk dodatkowy?
tak tak mialam jak widac spelnil swoje zadanie ale po roku rowno czyli w marcu sie go pozbylam
Stary 2011-04-11, 22:11   #4582
shinigami0717
Raczkowanie

dostałam kolorowe wyciągi! mam intensywnie zielone gumki, a do tego teraz założyłam zielone wyciągi. super rozmawiałam z orto o mojej asymetrii i wytłumaczyła mi, że środek górnej szczęki wyznacza wędzidełko (jak się podniesie wargę, to taki pasek skóry) i u mnie jest pomiędzy jedynkami, czyli ok. tyle że końcówka nosa mi trochę "skręca"! i dlatego ten brzydki efekt. ale powiedziała, że postara się to trochę poprawić, no i że jak ustawi mi równo cały łuk, to będzie ok muszę wierzyć na słowo, bo na operację nosa mnie nie stać..

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
ja też mam szparę (i to taką sporawą) między trójką a dwójką gruby wyciorek mi tam spokojnie wchodzi
a miałam stłoczenie (!)
ja miałam taka milimetrową. ale orto zrobiła mi dzisiaj znowu stripping pomiędzy tymi stłoczonymi zębami, tam gdzie była szpara założyła na kilka zamków łańcuszek z drucika i po 2 godzinach szpary już nie było. za to jest minimalna na samym środku, ale to dobrze, bo tam mają się pomieścić stłoczenia

Cytat:
powiem wam że tak 2-3lata do tyłu, nawet w zeszłym roku bym się bez wachania zdecydowała na aparat ale teraz się zastanawiam(mam prawie 19lat) czy chcę tego aparatu, po prostu boję się że aparat zmieni mi układ twarzy i boję sie ze mnie to oszpeci no bo teraz te zęby bolą, potrafią boleć jak diabli, ale ich nie widać gdy się śmieję i nie jest źle, a aparat boję się ze zmieni mi układ twarzy i mnie oszpeci, sama nie wiem, boję się
tak! bo my wszystkie wyglądamy jak potwory z olbrzymimi metalowymi konstrukcjami wystającymi z ust! daj spokój.. aparat może Ci co najwyżej poprawić rysy twarzy, ale to też bez przesady. zmiany są prawie niezauważalne, zwykle to tylko szeroki holiłudzki uśmiech i mam nadzieję, że ten pomysł z wycinaniem jedynek nie był na serio jeśli chcesz ładnie wyglądać i mieć zdrowe zęby, które wystarczą Ci na bardzo długo, to idź do ortodonty. nie pożałujesz

Cytat:
Napisane przez Optyczka Pokaż wiadomość
Martwi mnie jedna rzecz,ostatnio zęby stały sie baaardzo wrażliwe, nigdy dotąd tak nie miałam.
Dodam jeszcze że nie mam 6 po prawej stronie ani na dole, ani na górze, skutek "spaprania' dentysty Mam na dzieję,że to nie będzie przeszkodą w założeniu aparatu.
to, że masz luźno zęby i dodatkowo nie masz 6 wybawi Cię od wyrywania. nadwrażliwość też nie jest przeszkodą. myślę, że aparat byłby bardzo dobrą decyzją w Twoim przypadku

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
ja w ciągu 10ciu miesięcy miałam raz wymieniany drut a tak to na każdej wizycie zmienia mi gumki i nic poza tym, nawet nic nie naciąga !!
teraz będę sama sobie zmieniała ligatury w międzyczasie
tym bardziej, że ostatnio na wizycie byłam 10tygodni temu( i to orto wyznaczyła mi taki termin) i mam teraz w środę i i wydaje mi się to za długo jak na aparat ligaturowy:/

Wyrostek zębodołowy jest to wyrostek kości szczęki lub żuchwy o kształcie podkowy, w którym umieszczone są poszczególne zęby.
Jak za mocno lub za szybko przesunie się ząb to można go sobie wyłamać

jak się już przyklei zamki do zębów to już się ich nie odkleja do końca leczenia, a jak ci odpadnie zamek podczas noszenia to nie można drugi raz przykleić tego samego zamka i płaci się ok 150zł za przyklejenie nowego 1 zamka, tak przynajmniej jest u mojej orto bo znajomej odpadł i płaciła :/
tylko raz?! coś to podejrzane.. ja mam prawie na każdej wizycie.. a może orto Ci po prostu nie mówi o tym, ale wymienia.. pytałaś?
a to wyłamanie musi być masakryczne
a ja miałam odpadnięty zamek już z 6-7 razy i ani razu nie płaciłam dodatkowo za przyklejanie

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 22:28   #4583
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Maliniarko: tak się składa, że ja też przed samym aparatem musiałam wyrwać dolną szóstkę, za którą miałam jeszcze 7 i 8. I uwierz mi, to był mój największy ząb w całej szczęce I cóż: na dzień dzisiejszy nie mam żadnej przerwy, a jeden z orto cieszy się, że nikt by się nawet nie poznał. Przerwa znikała bardzo powoli i bałam się, że wbiją mi właśnie taką miniśrubkę. Ale przyłożyłam się do noszenia wyciągów, a i orto też nieźle działał: najpierw wstawił sprzężynkę między 7 i 8, żeby przyciągnąć tą 7 do 5. Później ściągnął metalowymi łańcuszkami ósemkę. Voila. Niestety minusy są takie, że: kosztem zalepiania tej dziury mam asymetrię wszystkich zębów, po prostu od wyciągów i całej reszty przesuwały się w stronę tej 7 i 8. Poza tym od wyciągów mam za dużą trójkę na górze, aż odsłoniła się szyjka zębowa. Także decyduj Ty, ale mówię Ci, że to się da teraz zrobić! Powodzenia
namąciłyście mi w głowie

sama nie wiem, co mam teraz zrobić , ja tylko chcę mieć proste zęby, już nawet mi ten tyłozgryz nie wadzi

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

miszia
tu każda Ci powie: zakładaj aparat

a rysy twarzy minimalnie mogą się zmienić, ale na pewno nie na gorsze zwłaszcza jeśli nie masz duże wady a tylko stłoczenia
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-04-11 o 22:22
Stary 2011-04-11, 22:47   #4584
aQ01
Zadomowienie

Szkoda, że po tej awarii na wizażu tak dużo zdjęc przepadło... Fajnie by było pooglądac wasze piękne ząbki żeby podniosło to na duchu kiedy za kilkanaście dni będzie bolało

aQ01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 22:49   #4585
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
namąciłyście mi w głowie
Po prostu mówimy Ci, że da się to zrobić Jak nie moim sposobem z małymi skutkami ubocznymi, to miniśrubką. Więc skoro masz na zębach aparat to niech Twój orto nie marudzi tylko to zrobi, a nie będziesz później płacić za jakieś implanty
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 22:53   #4586
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
dostałam kolorowe wyciągi! mam intensywnie zielone gumki, a do tego teraz założyłam zielone wyciągi. super rozmawiałam z orto o mojej asymetrii i wytłumaczyła mi, że środek górnej szczęki wyznacza wędzidełko (jak się podniesie wargę, to taki pasek skóry) i u mnie jest pomiędzy jedynkami, czyli ok. tyle że końcówka nosa mi trochę "skręca"! i dlatego ten brzydki efekt. ale powiedziała, że postara się to trochę poprawić, no i że jak ustawi mi równo cały łuk, to będzie ok muszę wierzyć na słowo, bo na operację nosa mnie nie stać..

ja miałam taka milimetrową. ale orto zrobiła mi dzisiaj znowu stripping pomiędzy tymi stłoczonymi zębami, tam gdzie była szpara założyła na kilka zamków łańcuszek z drucika i po 2 godzinach szpary już nie było. za to jest minimalna na samym środku, ale to dobrze, bo tam mają się pomieścić stłoczenia

tak! bo my wszystkie wyglądamy jak potwory z olbrzymimi metalowymi konstrukcjami wystającymi z ust! daj spokój.. aparat może Ci co najwyżej poprawić rysy twarzy, ale to też bez przesady. zmiany są prawie niezauważalne, zwykle to tylko szeroki holiłudzki uśmiech i mam nadzieję, że ten pomysł z wycinaniem jedynek nie był na serio jeśli chcesz ładnie wyglądać i mieć zdrowe zęby, które wystarczą Ci na bardzo długo, to idź do ortodonty. nie pożałujesz

to, że masz luźno zęby i dodatkowo nie masz 6 wybawi Cię od wyrywania. nadwrażliwość też nie jest przeszkodą. myślę, że aparat byłby bardzo dobrą decyzją w Twoim przypadku

tylko raz?! coś to podejrzane.. ja mam prawie na każdej wizycie.. a może orto Ci po prostu nie mówi o tym, ale wymienia.. pytałaś?
a ja miałam odpadnięty zamek już z 6-7 razy i ani razu nie płaciłam dodatkowo za przyklejanie
Oooo fajnie Ja na szczescie nie mialam jeszcze takie sytuacji (tfu tfu odpukac ), ale z ciekawosci zapytam sie w sobote mojej orto, czy placi sie cos za podklejenie/przyklejenie oderwanego zamka i ewentualnie ile
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 23:00   #4587
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Po prostu mówimy Ci, że da się to zrobić Jak nie moim sposobem z małymi skutkami ubocznymi, to miniśrubką. Więc skoro masz na zębach aparat to niech Twój orto nie marudzi tylko to zrobi, a nie będziesz później płacić za jakieś implanty
jeszcze nie mam aparatu

mówiłaś, że miałaś niedługo przed aparatem usuwaną tę szóstkę, a ja miałam ją usuwaną jakieś 3 lata temu, więc może w tym też rzecz? nie wiem, nie znam się na tym

zapytam jeszcze, przy zakładaniu góry...albo wcześniej na wizytę się umówię, niechby coś w końcu się odezwał , bo on taki cichy jest

a na którym ząbku miałaś pierścień? na 7?

a wiecie, zaciekawiło mnie jeszcze coś, zapytałam o separatory i powiedział, że nie będzie zakładał , a nie mam dużych przerw między zębami, kompletnie nie wiem jak on to sobie wyobraża...
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-04-11, 23:25   #4588
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
aparat można spłacać w ratach...chcesz popsuć zęby albo doprowadzic do uszkodzeń...?
zawsze akiś sposob sie znajdzie zeby wykombinować pieniążki :P
jesli rysy sie zmeinia to tylko na lepsze mi sie przynajmniej podobam vbardziej
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 08:17   #4589
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
wiem że nie wymienia:/ jak ściąga gumki każe mi iść wyszczotkować zęby i zawsze mam drut w zamkach. No a jak wymieniała łuk to ściągała drut z gumkami, szłam myć i wracałam to zahaczała nowy drut i to czułam bo musiałam bardziej buzię rozedrzeć i czułam co tam robi
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 09:12   #4590
lupinka
Zadomowienie

Cytat:
a na którym ząbku miałaś pierścień? na 7?

a wiecie, zaciekawiło mnie jeszcze coś, zapytałam o separatory i powiedział, że nie będzie zakładał , a nie mam dużych przerw między zębami, kompletnie nie wiem jak on to sobie wyobraża...
Może będziesz miała rurki ja mam pierścienie na 6-kach, a rurki na 7-kach, ale separacje nosiłam (do pierścieni) miesiąc, mając już założony aparat.
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości