Nie odkładam życia na potem! - zmieniam się :-) - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-11, 23:22   #2401
janee90
Raczkowanie

Dot.: Nie odkładam życia na potem! - zmieniam się :-)

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Ojjj biedna, tak to już bywa, zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy jest pogoda taka jak teraz - raz słońce, raz deszcz, raz wiatr, łatwo coś złapać, a potem to się już zaraża dalej... ale to ci pewnie szybko minie

A u mnie też był TŻ na weekend i właściwie dopiero przed chwilą wyszedł, a ja zostałam z milionem powtórek na Super Memo, wielkim bałaganem który zrobiliśmy w pokoju i z kilkudziesięcioma stronami kserówek na zajęcia - oczywiście nie przeczytanych jeszcze....
za jakieś dwie godziny wychodzę na uczelnię, ale jest taka pogoda, że absolutnie nie chce mi się wychodzić...
aaa nie mówcie juz o TŻ, bo ja swojego już nie widziałam tydzień i tęsknię pogoda jest okropna, ja dziś zapomniałam parasola i zmokłam jak nie wiem co...
a tak w ogóle dziewczyny!! dostałam się na PRAKTYKI w super fundacji, która będzie organizować eventy związane z promocją polskiej prezydencji w radzie ue czyli to łączy się z moimi studiami )))))))))))) jestem przeszczęśliwa. praktyki potrwają do czerwca mam nadzieję, że się czegoś nauczę

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość
Odzywam się po (chyba miesiącu) niebytu na wątku I od razu lecę się pochwalić, że w planach mam naukę szwedzkiego
wow powodzenia

rozwijam się
czytam
edukuję
dbam o siebie
bloguję

http://makingmyworldbetter.blogspot.com/
janee90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 07:20   #2402
wiedzma_com_pl
Rozeznanie

a ja nie mam TŻ i nie mam problemu - ani czasu nie zajmuje, ani bałaganu nie robi...

Zaspałam dziś na zajęcia No żeszesz kurcze! Ale na szczęście mogę iść na drugą grupę, więc tragedii nie ma Mam długą przerwę między zajęciami i zamierzam ją wykorzystać konstruktywnie jakoś, a nie na bieganie po sklepach

Ogólnie to dziś chciałabym:

-pójść na wszystkie zajęcia (jedne odrobię i da radę)
-nauczyć się strony słówek z fińskiego i powtórzyć dokładnie dwie poprzednie
-przeczytać 30 stron książki
-poprzeglądać materiały gramatyczne z dwóch pierwszych lekcji i wreszcie wkuć końcówki partitivi i je poćwiczyć
-pójść na siłownię, jeżeli nas pan psro wcześniej wypuści, bo jak nie, to nijak nie zdążę
- nie wepchać w siebie nic tuczącego

To by było na tyle

robisz mi nieporządek w chaosie...

2012:
książki: 11/52
filmy: 36/104
wiedzma_com_pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 08:11   #2403
Yuuka
Rozeznanie

Witam was dziewczyny

Od jakiegoś czasu chętnie podczytuje ten wątek, zafascynowała mnie wasza motywacja , chęć do jakiejkolwiek zmiany siebie i swojego życia.
Też chciałabym się zmienić. Potrzebuję się zmienić. Uchodzę za osobę normalną czyt. nie bywam na wielkich hucznych imprezach, nie posiadam dzianych rodziców, wiecznie mam jakieś problemy, przedwczoraj rozstałam się z facetem.

Czuję się troszkę jak szara myszka. Mam niskie poczucie wartośći.
Zwalam to na swoje chore dzieciństwo z ojcem alkoholikiem, problemy z kasą.. Miałam depresję, psyholog mnie wyciagnął , starałam się żyć.
Częściej się usmiechałam, poprawiłam się w nauce, zdobywałam różne nagrody, w szkole wszyscy mnie znają jako "śpiewaczkę "
Zdobywam też nagrody za konkursy ortograficzne, różnego rodzaju występy publiczne. Pomyslicie sobie czego ta dziewczyna chce? Jest w jakimś stopniu popularna, czego chcieć więcej? Otóż, w środku czuję się jak mała , smutna dziewczynka. Nie chcę grać wesołej, chcę być wesoła. Mój były powiedzia łdo mnie, że często jestem zamulona jak muł bagienny ( drań jeden ) nie wiem czy to on wpoił we mnie poczucie winy, zmanipulował mnie czy naprawdę taka jestem. Ciągle się starałam. Ojciec potrafił zwyzywać mnie od s*k , chłopak po 3 latach bycia ze mną też nie oszczedził mi takich słów, chociaż byłam chyba najwierniejszą dziewczyną jaką on znał. Zawsze do rany przyłóż..

Chciałabym śmiac się dupkowi w twarz, nie przejmowac się jego zagraniami. Chciałabym dodac sobie pazurka , być kobietą z charakterem. Nie chcę być nudna, uległa. Nie. Dość z tym. Chcę walczyć o swoje zdanie, mieć zawsze coś do powiedzenia. Chcę być niezależna. Uff.
Yuuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 09:17   #2404
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Yuuka Pokaż wiadomość
Witam was dziewczyny

Od jakiegoś czasu chętnie podczytuje ten wątek, zafascynowała mnie wasza motywacja , chęć do jakiejkolwiek zmiany siebie i swojego życia.
Też chciałabym się zmienić. Potrzebuję się zmienić. Uchodzę za osobę normalną czyt. nie bywam na wielkich hucznych imprezach, nie posiadam dzianych rodziców, wiecznie mam jakieś problemy, przedwczoraj rozstałam się z facetem.

Czuję się troszkę jak szara myszka. Mam niskie poczucie wartośći.
Zwalam to na swoje chore dzieciństwo z ojcem alkoholikiem, problemy z kasą.. Miałam depresję, psyholog mnie wyciagnął , starałam się żyć.
Częściej się usmiechałam, poprawiłam się w nauce, zdobywałam różne nagrody, w szkole wszyscy mnie znają jako "śpiewaczkę "
Zdobywam też nagrody za konkursy ortograficzne, różnego rodzaju występy publiczne. Pomyslicie sobie czego ta dziewczyna chce? Jest w jakimś stopniu popularna, czego chcieć więcej? Otóż, w środku czuję się jak mała , smutna dziewczynka. Nie chcę grać wesołej, chcę być wesoła. Mój były powiedzia łdo mnie, że często jestem zamulona jak muł bagienny ( drań jeden ) nie wiem czy to on wpoił we mnie poczucie winy, zmanipulował mnie czy naprawdę taka jestem. Ciągle się starałam. Ojciec potrafił zwyzywać mnie od s*k , chłopak po 3 latach bycia ze mną też nie oszczedził mi takich słów, chociaż byłam chyba najwierniejszą dziewczyną jaką on znał. Zawsze do rany przyłóż..

Chciałabym śmiac się dupkowi w twarz, nie przejmowac się jego zagraniami. Chciałabym dodac sobie pazurka , być kobietą z charakterem. Nie chcę być nudna, uległa. Nie. Dość z tym. Chcę walczyć o swoje zdanie, mieć zawsze coś do powiedzenia. Chcę być niezależna. Uff.
Hej, witamy na wątku Wiesz to, że zdałaś sobie sprawę z tego że chcesz coś zmienić to już pierwszy krok. Pisz na bieżąco co robisz żeby Twoje życie było lepsze, to pomaga. Jeszcze taka mała rada, napisz sobie na kartce co chcesz osiągnąć, a kiedy juz to zrobisz to zrób listę czynności które Cię do tego celu przybliżą

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 09:33   #2405
Yuuka
Rozeznanie

Jeśli to ma mi pomóc to z przyjemnością będe pisać o moich marzeniach, celach a także o moich słabościach.
Mam nadzieję, że dam radę i z waszą pomocą zmienię się.

W kupie siła
Stary 2011-04-12, 11:35   #2406
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli to ma mi pomóc to z przyjemnością będe pisać o moich marzeniach, celach a także o moich słabościach.
Mam nadzieję, że dam radę i z waszą pomocą zmienię się.

W kupie siła
Oczywiście, zawsze łatwiej się zmotywować jeśli ktoś cię spiera, a w razie potrzeby przywoła do porządku

Ja dziś mam wolny dzień, miałam pójść na siłownię ale coś słabo się czuję. Siedzę więc w akademiku, oglądam Jak zostać królem (akurat wyskoczył mi limit więc piszę na forum) i uczę się niemieckiego z fiszek. A na dzisiaj zaplanowane mam:
- Czytanie "Nocnych Wędrowców" (wspaniała książka, naprawdę polecam)
- kurs IT
- wpis na lang-8
- jedna lekcja z samouczka niemieckiego
- lekcja z kursu do egzaminu z angielskiego
- 600 skręceń na twisterze
- Super Memo

no, wolny dzień, wic trzeba go wykorzystać na maksa
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 12:32   #2407
verda
Inkwizytor

Ja mam w planie nadrobić dzisiaj zaległości językowe z weekend. Niestety dalej czuje sie fatalnie, znowu pół nocy przez katar nie spałam a na uczelni się dzisiaj o mało nie przewrócilam Muszę szybko wyzdrowieć bo w piątek siłownia

wymianka książkowa
Stary 2011-04-12, 13:44   #2408
Yuuka
Rozeznanie

Kurczę wy mi tu gadacie o siłowni a mi się na wfie ćwiczyć nie chce
Ostatnio zaczełam biegać ale dosc niereguralnie.

Muszę się więc zmotywować. Kłopotów z waga nie mam, chociaż marzę o jędrnym ciałku, tu i ówdzie celluit :/
Stary 2011-04-12, 13:55   #2409
verda
Inkwizytor

Cytat:
Kurczę wy mi tu gadacie o siłowni a mi się na wfie ćwiczyć nie chce
Ostatnio zaczełam biegać ale dosc niereguralnie.

Muszę się więc zmotywować. Kłopotów z waga nie mam, chociaż marzę o jędrnym ciałku, tu i ówdzie celluit :/
Też zawsze unikałam w szkole w-fu jak ognia. Wiecznie nam kazali grać w siatkówke Kluczem do sukcesu jest znalezienie sportu który sprawia radość. Nie można bać się eksperymentów. Ja np juz wiem że najlepiej sie czuje na basenie i na nartach. Silownia to mój eksperyment bedzie, ale mam nadzieję że mi sie spodoba bo mam juz karnet na 3 miesiące

wymianka książkowa
Stary 2011-04-12, 14:38   #2410
Yuuka
Rozeznanie

Nie zawsze tak było, ja np. bardzo lubiłam rozciąganie i aerobik. Ale teraz nawet nogą mi się nie chce ruszyć.

Ooo dawno na basenie nie byłam. Muszę się wybrać, odreagować.
Stary 2011-04-12, 16:53   #2411
witch_18
Zakorzenienie

Ojj co do wf to ja też nigdy nie lubiłam.Za to na aerobik mogłabym śmigać codziennie
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 16:56   #2412
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Też zawsze unikałam w szkole w-fu jak ognia. Wiecznie nam kazali grać w siatkówke Kluczem do sukcesu jest znalezienie sportu który sprawia radość. Nie można bać się eksperymentów. Ja np juz wiem że najlepiej sie czuje na basenie i na nartach.
miałam to samo, tylko siatkówka, a od święta koszykówka zdarzało mi się nawet błagać prowadzącą, bym mogła się podłączyć pod chłopaków i w nogę grać ostatecznie skończyło się na zwolnieniu lekarskim do końca szkoły

Cytat:
Witam was dziewczyny

cześć

Cytat:
Napisane przez janee90 Pokaż wiadomość
a tak w ogóle dziewczyny!! dostałam się na PRAKTYKI w super fundacji, która będzie organizować eventy związane z promocją polskiej prezydencji w radzie ue czyli to łączy się z moimi studiami )))))))))))) jestem przeszczęśliwa. praktyki potrwają do czerwca mam nadzieję, że się czegoś nauczę
gratulacje

Cytat:
Odzywam się po (chyba miesiącu) niebytu na wątku I od razu lecę się pochwalić, że w planach mam naukę szwedzkiego
powodzenia

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 17:10   #2413
kokosanka89
Raczkowanie

Dziewczynki napiszecie coś o tym eTutor? Myślałam o nauce przez ten serwis ale sama nie wiem...
kokosanka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 17:25   #2414
Hipnagogia
Wtajemniczenie

A ja dziś - fakultatywny wykład o nietoperzach, na 18:30 CHCĘ iśc ale ta pogoda
a wieczorem nauka na czwartkowe kolokwium Tak mi się nie chce, zero motywacji
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 18:27   #2415
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
ojejku, zazdroszczę!

Cytat:
Napisane przez janee90 Pokaż wiadomość
gratuluję

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Ojj co do wf to ja też nigdy nie lubiłam.Za to na aerobik mogłabym śmigać codziennie
kocham wf i aktywnośc fizyczną wszelaką wróciłam niedawno z roweru

okazało się, że nie pisałam egzaminu humanistycznego, tylko egzamin z historii... jutrzejszy mat-przyr pewnie za przeproszeniem też będzie taki z dupy, ale pocieszam się, że ogół gimnazjalistów jest więcej niż niezadowolony

plan na jutro: testy , basen, film, nauka z polskiego...

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 18:36   #2416
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość

okazało się, że nie pisałam egzaminu humanistycznego, tylko egzamin z historii... jutrzejszy mat-przyr pewnie za przeproszeniem też będzie taki z dupy, ale pocieszam się, że ogół gimnazjalistów jest więcej niż niezadowolony

nie przejmuj się na zapas, może właśnie jutrzejszy będzie banalny?

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 18:59   #2417
Honey7
Zakorzenienie

oo na aerobik ja bym się chetnie przeszła, ale brak czasu i jak na razie funduszy
Stary 2011-04-12, 19:32   #2418
azure
Zadomowienie

GG do azure

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość
ale nie ma się co smucić bo dzisiaj wypłata można zakupami sobie polepszyć nastrój i zmotywować jakąś ładną bluzką do dalszego kształcenia
U mnie już po wypłacie. Można się zdołować

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Eweczka173 Pokaż wiadomość
A ze mną chłopak zerwał...
i generalnie 3 kolokwia w następnym tygodniu i prezentację.
Ooooj... ściskamy. Co za buc

Ech.. a tak w ogóle marzy mi się skok ze spadochronu. Chciałabym poczyć w końcu jakieś silne emocje w swoim życiu, adrenaline, czuć że żyję... A tak kolejny dzień mija za dniem, a ja nawet tego nie zauważam.

Edytowane przez azure
Czas edycji: 2011-04-12 o 19:33
azure jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:56   #2419
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość

Ech.. a tak w ogóle marzy mi się skok ze spadochronu. Chciałabym poczyć w końcu jakieś silne emocje w swoim życiu, adrenaline, czuć że żyję... A tak kolejny dzień mija za dniem, a ja nawet tego nie zauważam.
Czasem też tak mam, ale wszystkie szaleństwa zostawiam sobie na wakacje, na razie myślę o obowiązkach i zapisuję wszystkie niekonwencjonalne rzeczy, które chciałabym zrobić

A dziś miałam naprawdę owocny dzień, udało mi się zrobić praktycznie wszystko, co zaplanowałam, obejrzeć dwa filmy i jeszcze zrobić mnóstwo fiszek mam nadzieję, że jutro też tak mi dobrze pójdzie
Stary 2011-04-12, 19:59   #2420
verda
Inkwizytor

Cytat:

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Ooooj... ściskamy. Co za buc

Uważaj na słowa. Moja kumpela tez tak mówiła, narzekała na brak emocji w zyciu po czym jej i jej chłopakowi pekła gumka i kumpeli okres się dwa tygodnie spóźniał. Na szczęście nie wpadli, ale emocje nieziemskie podobno...

wymianka książkowa
Stary 2011-04-12, 20:56   #2421
Honey7
Zakorzenienie

Cytat:

oo szybko Ci poszła xD
ja to na razie za 3 dni pracy tylko dostałam , więc kokosów nie było, ale zobacyzmy za miesiąc ile wpadnie do skarbonki oszczędnościowej
Stary 2011-04-12, 21:55   #2422
janee90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
gratulacje
dziękuję, jutro zaczynam i się boję

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
oo szybko Ci poszła xD
ja to na razie za 3 dni pracy tylko dostałam , więc kokosów nie było, ale zobacyzmy za miesiąc ile wpadnie do skarbonki oszczędnościowej
lepsze coś niż nic , naprawdę

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Uważaj na słowa. Moja kumpela tez tak mówiła, narzekała na brak emocji w zyciu po czym jej i jej chłopakowi pekła gumka i kumpeli okres się dwa tygodnie spóźniał. Na szczęście nie wpadli, ale emocje nieziemskie podobno...
omg umarłabym !

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
oo na aerobik ja bym się chetnie przeszła, ale brak czasu i jak na razie funduszy
ja też.. chodze tylko na body shape jako na wf i jest super ! chciałabym chociaz tak jeszcze raz w tyg

rozwijam się
czytam
edukuję
dbam o siebie
bloguję

http://makingmyworldbetter.blogspot.com/
janee90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 22:29   #2423
wiedzma_com_pl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wiedzma_com_pl Pokaż wiadomość
Ogólnie to dziś chciałabym:

-pójść na wszystkie zajęcia (jedne odrobię i da radę) - poszłam
-nauczyć się strony słówek z fińskiego i powtórzyć dokładnie dwie poprzednie - zrobione
-przeczytać 30 stron książki - przyszalałam i przeczytałam 45
-poprzeglądać materiały gramatyczne z dwóch pierwszych lekcji i wreszcie wkuć końcówki partitivi i je poćwiczyć - poprzeglądałam, ale partitivi jak leżał tak leży...
-pójść na siłownię, jeżeli nas pan psro wcześniej wypuści, bo jak nie, to nijak nie zdążę - poszłam i jestem teraz trupem
- nie wepchać w siebie nic tuczącego - nie wepchałam
Kurcze, też by mi się przydał obowiązkowy WF, tak żebym MUSIAŁA. Ale niestety te czasy za mną. A pamiętam, że też unikałam WFu jak tylko mogłam

robisz mi nieporządek w chaosie...

2012:
książki: 11/52
filmy: 36/104

Edytowane przez wiedzma_com_pl
Czas edycji: 2011-04-12 o 22:33
wiedzma_com_pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 10:49   #2424
agatusia88
Rozeznanie

Witam

Zapraszam na konkurs u mnie na blogu!
agatusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 13:11   #2425
Rarita
Wtajemniczenie

Witam dziewczynki, i jak tam nowy dzień?

U mnie dziś całkiem nieźle, byłam na siłowni, dodałam nowe słówka i przykłady na SuperMemo, wypisałam sporo nowych fiszek, zrobiłam wpis na lang-8 i obejrzałam odcinek Lost`ów po angielsku. Aktualnie oglądam "Zakochaną Jane", robię frytki i zastanawiam się, co dalej ehh uwielbiam to bycie w ruchu i ciągłe robienie czegos, nie ma nic gorszego niż wolny dzień spędzony na leniuchowaniu...
Stary 2011-04-13, 13:51   #2426
Jello
Zadomowienie

a ja właśnie słucham bardzo pozytywnej piosenki "We'll Be Alright " i jestem równie pozytywnie nastawiona !

Jello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 14:01   #2427
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki, i jak tam nowy dzień?

U mnie dziś całkiem nieźle, byłam na siłowni, dodałam nowe słówka i przykłady na SuperMemo, wypisałam sporo nowych fiszek, zrobiłam wpis na lang-8 i obejrzałam odcinek Lost`ów po angielsku. Aktualnie oglądam "Zakochaną Jane", robię frytki i zastanawiam się, co dalej ehh uwielbiam to bycie w ruchu i ciągłe robienie czegos, nie ma nic gorszego niż wolny dzień spędzony na leniuchowaniu...
O kurde... Właśnie mi uświadomiłaś, że ja mój dzień marnuje. niestety grypa mnie dalej ostro trzyma i kompletnie nic mi sie nie chce. Udało mi sie jakoś zmusić do zrobienia powtórek z Henrego (+30nowych) i powtórek z Pedro. Poczytałam tez troche o gramatyce angielskiej. Teraz biore sie za e-tutora i powtarzam kolejna rzecz z gramatyki. heh... niby nie jest fatalnie bo cos tam robię, ale biorac pod uwagę, że jest 14nasta a ja jestem od 6.30 na nogach to to nie jest zbyt imponujące...

wymianka książkowa
Stary 2011-04-13, 14:08   #2428
Koralyn
Raczkowanie

ja również sie trzymam.
wczoraj basen, 6 h nauki języków.
dzis pobudka o 7.00, od 9.30 nauka języków, teraz przerwa na obiad

BEZGLUTENOWO:
https://naturebe.wordpress.com/
Koralyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:21   #2429
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Ale wy dziewczyny macie zawrotne tępo, czy ja kiedyś za wami nadążę:rolleyes : Póki co zbieram się do nauki na jutrzejsze koło, materiałów full a wiedzy nic póki co. Idę! Bylebym tylko nie siedziała na necie :/
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:38   #2430
poppy seed
Zakorzenienie

ja dzisiaj też słabo jak dotąd...
po powrocie do domu zasnęłam na kilka godzin [ale przynajmniej wreszcie się wyspałam ], teraz zabieram się za gruntowną powtórkę z fonetyki

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości