|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna
znalazlam to na temat tych kremow
Normaderm Botanics tworzą linie: - Ginko i oliwa z oliwek - pielęgnacja suchej skóry; - Ginko i Aloe Vera - regeneracja dla przesuszonej skóry; - Ginko i rozmaryn - Uujędrnienie dla skóry z celulitem; - Ginko i rokitnik - intensywna regeneracja wrażliwej skóry; - Ginko i krzemionka - miękkość dla każdej skóry. i ten ktory ma kotwilka jest dla suchej, ja tez mam niby sucha,ale tez wrazliwa moze zakupie ten z rokitnikiem ( ![]() ah jak ja sie zawsze ekscytuje jak mam miec jakis krem, a potem zazwyczaj mi on nie pasuje -.- ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- ciekawe mnie tez ten krem do mycia twarzy ![]() aha i skoro sa wyprzedawane bo producent zmienia opakowania to trzeba uwzac bo pewnie zmieni tez sklad |
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Sekretny Wachlarz a mogłabyś podać dokładny tytuł i autora książki?
Moja mama ma znajomą, która "chomikuje", więc może nie byłoby potrzeby skanowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Zakorzenienie
|
Heike Helen Rech - Kosmetyki naturalne
![]() |
#364 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Bylam na zakupach, zdjęcia potem
![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Wyobraż sobie, że z tego co się nauczylam o skladach wynika, że bardzo często serie do cer tlustych trądzikowych bardziej pasują do suchych, a do suchych i wrażliwych wlaśnie nadają sie bardziej do tadzikowych, maja mniej zapychaczy, na bazie lżejszych olejów. Z tego co zauwazylam ,to z 70% kosmetyków tak jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Zadomowienie
|
Czytałam kilka postów wcześniej, że niejasno sprecyzowałam pierwszy post. Mogę go poprawić i dodać parę rzeczy, które tu ustaliłysmy, czyli:
- za kosmetyki naturalne przyjmujemy min. 95% składników naturalnych - można wstawiać kosmetyki do pielęgnacji i kolorówkę. jeśli chodzi o kolorówkę, to mogą być minerały, ale nie tylko (o minerałach są osobne wątki), chodzi o np. ekologiczne tusze do rzęs, błyszczyki, pomadki, także podkłady nie mineralne, ale ekologiczne - można wstawiać produkty, które kosmetykami nie są na pierwszy rzut oka, ale używamy je jako kosmetyków naturalnych (np. olejek rycynowy) Nikt nie będzie linczować za umieszczenie fotki z kosmetykami, które nie są naturalne, jeśli autorka zdjęcia nie zrobiła tego celowo, czyli np. myślała, że kosmetyk jest naturalny (bo producent obiecywał), a okazało się, ze zawiera toksyczne składniki (greenwashing). Natomiast nie wstawiamy kosmetyków, które "naszym zdaniem" są wystarczająco naturalne, bo "od jednego parabenu nic się nie stanie" - to oczywiście moja radosna twórczość, bo i tak wiecie, o co mi chodzi. Watek ma przy okazji nauczyć odróżnić greenwashing od prawdziwych naturalnych kosmetyków. Zdjęcia w miarę możliwości podpisujemy, czyli wymieniamy kosmetyki, które są sfotografowane. Czekam na ewentualne sugestie, co zapisać w pierwszym poście, żeby było jasne dla dziewczyn, które chcą wstawić tu swoje zbiory. ![]() Przy okazji wstawiam moje nowe zakupy: (od lewej) serum w kapsułkach dermogal, krem na trądzik sanoflore, dezodorant crystal essence, krem pod oczy różany Lavera, balsam do ust Dr. Lipp.
Reklama kosmetyków na mnie nie działa, dopiero lista składników ![]() naturalnie proste Edytowane przez Sicilia Czas edycji: 2011-04-12 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u mnie nadal nie widzę tych antyperspirantów. Jak w ogóle z tym składem?
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-04-12 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
ja wlasnie tez to zauwazylam.. ale ze jestem dopiero poczatkujaca, i tak naprawde to polegam na Tobie, tak jakby to powiedziec ufam Ci w 100 % i Twoja opinia jest dla mnie bardzo istotna
![]() co kupilas? ja bylam na miescie, ale Natura byla jeszcze zamknieta mam kilka rzeczy, ktore chcialam kupic musze tez zobaczyc czy maselka do ciala dostepne w Naturze sa godne uwagi i jakies zakupic (mam sucha skore ostatnio ![]() i zaciekawil mnie tez ten rozswietlacz, ktory kupila kotwilka bo juz dawno jakis chcialam aha i dostalam dzisiaj paczke od przemilej wizanki (malutka100 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Myślę, że wystarczy z pierwszego postu trochę usunąć, troche dopisac. Czyli wg mnie powinna być usunięta notka o BU, że "nie jest to wątek o kosmetykach samorobionych" (osobiście uwazam, że jednak w dużej mierze jest), należy jednak podkreslić, że nie wstawiamy wszystkiego co samorobione, lecz tylko to co w minimum 95% naturalne i bez szkodliwych substancji. Niektórzy jednak muszą zdac sobie sprawę, że kosmetyki samorobione, jak i receptury sklepów z pólproduktami są często naturalne, ale jeszcze częsciej nie calkowicie. Mialam próbki tej Lavery pod oczy, bardzo wydajny produkt, myslę, że będziesz zadowolona. ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2011-04-12 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
tak Kochana!
tak sie ciesze,ze nie musialam kupowac calego opakowania tylko mge go dzieki uprzejmosci przetestowac ![]() ja juz tez szykuje paczke i lece wyslac probeczki innych rzeczy ( ![]() dam znac jutro jak przetestuje zastanawiam sie ktora kupic odzywke - bananowa z Body Shop, czy ta ktora poleca kotwilka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
U mnie w mieście zaś kosztuje 11-12 zl, ale i miasto mniejsze. ![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Ta od Kotwilki jest bardziej treściwa, do bardziej przesuszonych wlosów, TBS zas wydaje mi się, że bedzie dobra po kazdym umyciu ![]() ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Jak bedziesz w rossmannie to idź na dzial gdzie sa mini-produkty, te male wersje w buteleczkach po 30 ml. Zakupilam dzis wlaśnie 4 takie mini produkty alterry. Jest tez nowa gazetka "Skarb" ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2011-04-12 o 12:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#372 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Zakorzeniona Zmorah
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
hah
![]() ja tez mam manie i chce pelno nowych rzeczy, a potem narzekam ze nie mam kasy ja wlasnie szukalam czegos i znalazlam probke Nektaru - a ja glupia kupilam cale opakowanie ktore i tak mi nie pasuje - nie moglam zajrzec wczesniej do tych probek? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Zadomowienie
|
SekretnyWachlarz w superpharm dermogal jest akurat najdroższy, w zielarskim można kupić za 11-12 zł, ale akurat nie było mi po drodze. Dezodorant crystal ma skład: Purified Water (Aqua), Natural Mineral Salts (Potassium Alum), natural fragrance made with chamomile and green tea essential oils and extracts, cellulose. I ten skład jest naprawdę niezły. Poza tym lepiej działa niż Alterra, zapach też w porządku. W Wawie widziałam tylko w jednym Rossmannie w Marriocie (na przeciwko dworca centralnego).
Korah podrasuję ten pierwszy post, tak jak piszesz ![]()
Reklama kosmetyków na mnie nie działa, dopiero lista składników ![]() naturalnie proste Edytowane przez Sicilia Czas edycji: 2011-04-12 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Zakorzenienie
|
wlasnie znalazlam prawie cale opakowanie rybek w domu.. niestety ich data byla do 03/2011 nie moge ich juz uzyc ?
![]() pytam, bo czesto takie rzeczy mozna uzywac i miesiac w ta czy w ta roznicy nie robi, ale chyba nie bede ryzykwoac ![]() kiedys pamietam sie nimi smarowalam ale widoczmnie mi nie podpasowaly skoro zostalo jeszcze prawie cale opakowanie |
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]()
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-04-12 o 13:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
zuzyje je chyba na skorki wokol paznokci - tzn na dlonie
![]() bo na buzie boje sie nalozyc przeterminowane jednak :P szkoda ze tak pozno je znalazlam mialam jechac do Natury wieczorem jak bede szla na fitnes, ale chyba wyrusze juz teraz ![]() ![]() a czy Wy myjecie twarz zwykla woda z kranu? |
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Konto usunięte
|
Siciliao widzę, że masz już ten dezodorant
![]() ![]() ja kupowałam rybki zawsze na dozie i pamiętam jak kiedys były jeszcze po 8 z hakiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Zakorzenienie
|
rany ten dezodrant tez chce
![]() sekretny - ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W Wawie widziałam je jeszcze na pewno w Reducie i w Jankach (no to już nie Wawa, ale blisko).
![]() |
#383 |
Zakorzenienie
|
Ja też od zawsze myję twarz kranówą.
Chociaż często rano tylko spryskam buzię termalką,potem krem i wsio ![]() To widzę,że mój zielarski pobił superpharm-za rybki zapłaciłam 13.99.
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle jak kupowałam rybki to kobieta mnie chyba miała za jakąś idiotkę, bo mówię, że poproszę te Dermogal A+E, a ona do mnie, ale ich się nie połyka. A ja, że wiem.
![]()
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
witam w klubie małych- 155cm się kłania ![]() nie moge nigdzie znależć odzywki keratynowej w kapsułkach firmy gal ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#387 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Skusiłaś mnie też na pastę naturalną, muszę zamowić w doz. Mydło Alterra mleczne tez mam i sobie chwalę, aloesowe mniej - mam wrażenie, że jest bardziej "suche".
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#388 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tak cały wątek przeglądam i wychodzi mi, że z naturalnych szamponów używane głównie Babydream, Hipp i Alterra...
... nic więcej ciekawego nie ma, czy jest ale w cenach zaporowych? |
![]() ![]() |
![]() |
#389 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Te marki są po prostu najlatwiej dostępne w Rossmanie. Inne można spotkac w podobnych cenach ale praktycznie tylko w sklepach i na aukcjach internetowych. Zaporowe ceny też są, ale można znaleźć wiele w podobnych cenach, albo o dużych pojemnościach wlasnie przez internet. Dostepność i powszechność na rynku polskim naturalnych kosmetyków to niestety wciaż bolączka. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.