|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
Cytat:
Mi zostalo 3,5 kg do wagi sprzed ciazy i gaci zapiac nie moge chociaz na tylek wchodza, ale wydaje mi sie ze mam szersze biodra. Tylko, ze ja jestem 10 dni po porodzie wiec mam nadzieje, ze niedlugo zaloze stare ciuchy. Tak czy siak za nieldugo wybiore sie na wieksze zakupy ubraniowe ![]()
![]() |
#1292 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
o Monti co robilas zeby maly zaczal przybierac na wadze?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Zadomowienie
|
moja kluska chyba skumala ze jak zaczyna plakac to my ja na rece i bardzo to lubi ...o zgrozo..........
|
![]() ![]() |
![]() |
#1294 |
Wtajemniczenie
|
moją pannę wystawiłam dziś na balkon i zdążyłam w miedzy czasie posprzątać cały nasz pokój bo zasnęła- umyłam okno, podłogi, meble
![]() ![]() ![]() ![]() wanilia ja tez mam problem z wyjściem z domu bo Malwiś nie chce pić z butelki , muszę ją targać ze sobą ![]() ![]() gosik witaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Zakorzenienie
|
Kasiu przede wszystkim zadbałam o siebie, bo wcześniej jadłam w biegu , często omijałam obiad, zero ciepłego posiłku. teraz jem wszystko, dużoo ryb, pełnoziarniste pieczywo, słodycze też, dużo wody piję + herbatki na laktacje ogólnie dużo wody. I mam mnóstwo mleka, może to sprawa psychiki? w szpitalu mi mówili ,że jak jem mało to i mleko jest liche, że mam jeść tak jak w ciąży a nie same suchary... no nie wiem ale tak zrobiłam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1296 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mezowi powiedz, ze jak nadal bedzie sie tak zachowywal to przestaniesz sie do niego odzywac, albo pojedziesz z malym do rodzicow ( o ile masz taka mozliwosc). Tesciowej to bym zrobila taka awanture za to durne gadanie i nakrecanie meza, ze mala bania. Cytat:
Montii ja od wczoraj mam krew w gaciach i jestem total zaskoczona, bo ani mnie nic nie boli w sensie jak na @, ani niczego nie czuje. Nie wiem czy to faktycznie @, czy moze jakies opoznione krwawienie z pologu czy jaki uj ![]() Cytat:
Jeju laski od 7 rano walcze z malym, zeby spal, a on co klade go do lozeczka to w ryk. Zauwazylam juz, ze ma co 2-3 dni takie akcje. Masakra, wykonczona juz jestem strasznie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1297 |
Zakorzenienie
|
wanilia chyba tą 6w1 , ale jeszcze jutro pogadamy z pediatrą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale to noszenie do odbicia coraz częściej zaczynam pomijać, bo mojej małej się nie odbija, nie wiem czemu ![]() a jak długo bym ją nosiła w tej pozycji to zaczyna się denerwować, mojej też zdarza się ulać, tak raz na 2 dni Cytat:
Cytat:
ale nadal nie wiem, którą zabawkę kupić ![]() Czy podróżną sleep sheep czy Stelle z bijącym sercem?
![]() |
#1299 | ||
Wtajemniczenie
|
co do krawwienia to napisze od razu bo zapomne zaraz
jak bylam tydz temu na wizycie u gin to powiedziala ze mi sie wszystko obkurczylo i zreszta nie mialam ze dwa dni zadnych plamien a po wizycie znow dostalam minimalego plamienia a jak siusiam to wypada mi wiekszy skrepik krwi, wiec chyba to juz @?? Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Zakorzenienie
|
Byłyśmy dzisiaj u lekarza,
stwierdził, że mała jest zdrowa, waży już 3790 ![]() także szybko przybiera na wadze, 770g w 3 tygodnie. ![]()
#1301 |
Zakorzenienie
|
położna z panią doktor już poszły. no i co do karmienia to tak jak mówisz Montii - dużo jeść, częściej ale mniej. i pić, obojętnie co ale pić. i karmienie jest w głowie jak będziemy się stresować to nici z tego.
powiedziała mi że do 2 miesiąca dziecko tak ma że 3 godziny potrafi przy cycu siedzieć i spać po tym godzinkę... jak trzeba to dokarmić ale generalnie po prostu często przystawiać ![]() i jak tż powiedział że jest alergikiem to powiedziała że za wszelką cenę muszę się postarać karmić piersią jak najdłużej ![]() zmartwiłam się bo pępuszek nam coś się zaczął paprać już wczoraj czułam jak nieładnie pachnie a dziś się okazało że się może spaprać bardziej. kazała psikać octaniseptem wacik i obwijać ten kikut żeby szybciej odpadł. i potwierdziła (bo już mi to raz położna powiedziałą w szpitalu) że mały ma cechy przenoszenia ciąży ![]() ![]() ![]() generalnie jest ok tylko ten pępuszek. a jak powiedziałąm że w szpitalu mi nie kazali nic z nim robić to powiedziała że nie zawsze.
![]() |
#1302 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojej bardzo Ci współczuję tych przejść, ![]() ale Gratulacje wielkie, ![]() ![]() ![]() malutka już z Toba i zdrowa, to najwazniejsze ![]() Niestety przy cc jest tak, ze pierwsza jest zazwyczaj bardzo dobra i bez powikłan, ale juz druga i kolejne niosa za sobą duzo wieksze ryzyko powikłan, dla matki ale tez dla dziecka, a o tym sie nie mówi niestety i nie przygotowuje na to kobiet z kolejną cc, nauczone dobrym doświadczeniem z pierwszej cc, no ale wiadomo, jak cc była ze wskazania, no to mus to mus. Co do Aleksa, to mam pytanie, czy wczesniej mówliliscie mu ze bedzie dzidziuś? Wiem jak to jest z radami, ale dam ci taka ze swojego doświadczenia, u mnie jest róznica niecałych 2 lat miedzy starszymi i jak miał sie urodzic mały to wyczytałam, ze wiekszosc matek zwraca wtedy uwage na nowo narodzone dziecko, a strsze czuje sie odsuniete, a trzeba robic na odwrót. tzn maluch noworodek jak jest nakarmiony i ma sucho, to z reguły wystarczy mu sama obecnośc mamy, a juz cała uwage poswiecamy starszakowi i ja sie zastosowałam, np. jak młody płakał to mówiłam specjalnie niby do niego " poczekaj poczekaj, mama musi jeszcze cos tam zrobić z twoja starszą siostrą" i tak dalej w ten desen, oczywiście zaraz brałam młodego, ale specjalnie tak robiłam by było wrazenie, że to starsza jest wazniejsza, a on musi poczekac. jako niemopwlakowi to i tak było mu wszystko jedno co ja mówię ![]() ![]() Cytat:
laktator nie do konca działa tak jak ssanie dziecka, bo w laktatorze po prostu lejek zasysa i tyle, ale nie wciąga sutka tak głęboko i nie układa w środku tak jak usta i język dziecka to robią, wiec laktatorem jest mniej efektywnie zawsze. tutaj jest fajnie zobrazowane jak w buzi układa sie sutek kiedy dziecko ssie prawidłowo http://www.laktacja.pl/index.php?opt...&id=5&Itemid=8 ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- dziewczyny, którym maluchy marudzą w ciagu dnia, u nas naprawdę sprawdza sie chusta ( tylko dziecko musi byc po karmieniu, zeby nie było głodne) , np w tej chwili własnie siedze z mała zamotana w chuste, bo marudziła i nie mogła zasnąć, a jak tylko wsadziłam w chuste - śpi sobie i w ogóle w chuscie zdarza jej sie nawet 2-3 godziny spać, tak wiec u nas sie sprawdza ( mam elastyczną hoppediz, łatwiej ją zawiązac i wsadzic do niej dziecko niż do tkanej wiec polecam na początek, możena w niej nosic dziecko do 10 kg, a potem to juz musi byc tkana)
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-12 o 14:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1303 |
Rozeznanie
|
Monti ja bym na Twoim miejscu kochana skonsultowała to krwiawienie z lekarzem bo to faktycznie jakieś dziwne jest i do tego te skrzepy. Lepiej to skontrolować
![]() Wanilia ten strupek to normalna rzecz ![]() Izunia super, że malutka tak fajnie na wadze przybiera ![]() Jok3r to faktycznie Twój Mateo długaśny ![]() ![]() ![]() ![]() Gosia witaj kochana ![]() ![]() Niutka a jaką chustę polecasz bo właśnie się zastanawiałam nad chustą albo nosidełkiem? ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-13 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1305 |
Zakorzenienie
|
Gosikk_s gratulacje jeszcze raz wspólczuję przeżyć... tak to jest czy sn czy cc nigdy nie masz gwarancji że będzie wszystko cacy...
no i synek musi się przyzwyczaić do nowej roli starszego brata choć pewnie mu bardzo ciężko współczuję. Iizabelaa super że mała przybiera i że wszystko ok ![]()
![]() |
#1306 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi kazali raz dziennie pryskać Octenispeptem, 3 pryśnięcia, a położna powiedziała, że można przy każdym przewijaniu to szybciej odpadnie ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
siostra ma mi pożyczyć, ale zastanawiam się czy chusta nie uzależnia tak jak noszenie na rękach ![]()
![]() |
#1307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawa ile moj pulpet wazy, dowiem sie dopiero w sobote, czyli po 2 tyg od narodzin. Ona juz po calym lozeczku sie przemieszcza, wyglada jak miesieczne dziecko;p. Spokojnie 3900g-4000g ma. Jutro sprawdze znowu, ale na wadze domowej to trudno powiedziec, dzi bylo 4kg w spioszkach
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-12 o 15:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
BAN stały
|
Babeczki na stre..tcom jest akcja
Masz dziecko w wieku 3-12 miesięcy i mieszkasz w województwie pomorskim, dolnośląskim lub śląskim? Już w kwietniu startuje nowa kampania, w której możesz testować produkty dla swojego dziecka za darmo! Koniecznie zaproś swoje znajome na www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂.pl i do kampanii – wspólnie możecie testować produkty dla swoich dzieci. Oczywiscie mozna wpisac ze nasze dzidzie sa starsze ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#1309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak pokazuje przypadek Eirene1987 nie zawsze NIC nierobienie się sprawdza
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1310 | |||
Wtajemniczenie
|
a moja Malutka dziś skończyła miesiąc
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ja mam dokładnie taka http://nosidla.com.pl/pl,product,801...5m,fuksja.html tylko z innym nadrukiem Nosideł sztywnych nie powinno sie uzywac dopóki dziecko co najmniej samodzielnie nie siada, bo one nie sa dobre dla kręgosłupa, w przeciwienistwie do chust ( które musza byc mocno i ciasno na dziecku zawiązane) nie podtrzymują go na całej długości, tylko kręgosłup sam musi sie podtrzymywać, niby w tych nosidłach jest, że od 1 msca np, sama miałam przy pierwszej córci mothercare nosidło, bo wtedy jeszcze nie wiedziałam o tym, że to niewskazane, ale na szczescie uzywałam bardzo rzadko jak była malutka, dopiero jak była wieksza to na wycieczki uzywaliśmy Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie tam najwazniejsze jest szczesliwe dziecko ![]() a co do noszenia , to do 6 mż dziecko powinno miec bliski kontakt z ciałem rodziców, byc noszone itd, bo to jest zaspokajanie jego podstawowej potrzeby bliskości, a po 6 mscu sie je stopniowo odseparowuje, wiadomo, ze jak z dnia na dzień zmienisz zwyczaje to mu sie nie spodoba, ale spokojnie stopniowo sie odzwyczai, jeszcze nie słyszałam o dziecku, które by chciało byc noszone do 18 rż ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-12 o 17:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Zakorzenienie
|
Dziś wybrałyśmy się z Nadunia na pierwszy spacerek- 3 godzinki i 4,5 km
![]() niunia praktycznie cały spacer przespała, pogoda śliczna, tylko teraz mnie tak spojenie nawala-trochę za dużo łażenia jak na pierwszy raz. Tak czy owak jestem b. zadowolona z wózka, bo się super wygodnie prowadzi. Kupiłam tabletki na laktacje i ciekawe, czy zadziałają. spróbuję tez tego sposobu 3-5-7.
#1312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale moja Malutka generalnie dużo śpi, najsmaczniej u siebie w łóżeczku ![]() a jak nie śpi, to tulimy się ale nie noszę jej tylko trzymam na rękach i siedzę wtedy, od rana ma właśnie taki czas i przed snem, i tak myślałam, żeby w tym porannym czasie się chustować ale jednak wolałabym, żeby nie okazało się potem, że będzie tak chciała cały dzień
![]() |
#1313 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() dla mnie też ważne żeby dziecko było szczęśliwe ale żebym go miała nosić do 6 roku życia to jakoś sobie nie wyobrażam ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
powiem wam tak, ja osobiście uważam, że to czy dziecko chce byc często noszone, czy nie, zalezy głównie od jego charakteru, są dzieci, które maja wieksza taka potrzebe i sa takie co maja mniejszą i uwazam, że to nie zalezy od przyzwyczajenia, ja swoje dzieci zgodnie z ta reguła, ze do 6 msca nosimy tyle ile dziecko chce, wychowywałam swoje dzieci i moje dzieciaki wcale nie chciały byc noszone potem non stop, koło roku dziecko ma naturalny odruch separowania się, bo uczy sie chodzic i nawet na wykładach miałam, ze im dziecko bardziej zaspokojona ma potrzebe bliskości w pierwszym okresie, tym łatwiej idzie mu separacja w kolejnych, bo po prostu jego potrzeba jest zaspokojona i jest juz tym przesycone. ponoc najczesciej te dzieci wlasnie co sa potem jako roczniaki i starsze upierdliwe i chca non stop uwagi, ( niekoniecznie noszenia, ale zwracania na nie uwagi, pilnowania, zabawiania) itd... to te " niedonoszone". U mnie ten mit, że sie przyzwyczai sie kompletnie nie sprawdził. Miałam i mam bardzo fajne, samodzielne dzieciaki ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-12 o 17:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Zakorzenienie
|
Iizabelaa
no proszę, jak Idalka urosła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 |
Zakorzenienie
|
tez planuje chustę kupić, tylko tak wciąż się jeszcze nie mogę zdecydować. I popieram, ze w tym pierwszym okresie warto dawać dziecku poczucie bezpieczeństwa i bliskości, ja mam łapy słabe i nie mogę tak przez długi czas nosić, dlatego chusta bardzo się przyda.
#1317 |
Zakorzenienie
|
Montii, Jok3r
a gdzie można kupić normalna owieczkę Sleep sheep? bo na allegro tylko wersja podróżna.
#1318 | |
Zadomowienie
|
gosik witaj
![]() ![]() Cytat:
montii a kiedy wybierasz się do lekarza ?? ja już się zapisałam a wizyta dopiero 26 kwietnia, prywatnie i takie kolejki ![]() castia ja się zastanawiam nad butelką z nuka albo kupie tylko smoczek z tego bo w szpitalu dostawała pić z butelki z podobnym smokiem i nie miała problemu Tity, patrycja ulżyło mi bo już myślałam że jej się tam jakieś zakażenie wdało IZa super ![]() niutka wielkie gratulacje ![]()
![]() |
#1319 |
Rozeznanie
|
Ja mam tą owieczke Sterntaler z bijacym sercem, ale średnio sie u nas spawdza. Zastanawiam się nad kupnem jakiegos projektora..
Może macie jakiś sprawdzony ?? ![]() Kurcze kobietki jak u Was z kontaktem z Tz po porodzie ?? U mnie juz minelo 5 tygodni i nie układa sie nam za bardzo.. Mało rozmawiamy.. Coś mi na nos siadło. Tz poszedl 'w odstawke..' Nie wiem co jest ![]() W synku jestem zakochana, a w TZ mnie wszystko wkurza .. |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-12 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.