Finanse i rachunkowość - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-31, 13:20   #241
krzysiekall
Przyczajenie

Dot.: Finanse i rachunkowość

Witam, mam takie pytanie: nie dawno pisałem mature próbną i mam takie wyniki: podstawa polski:60%, matma podstawa: 96%, rozszerzona gegra 75%, angielski podstawowy:87%

Chciałbym studiowac FiR na Uniwerku w Gdańsku. Mam szanse z takimi wynikami, czy dać sobie lepiej spokój ?
Z góry dzięki za odpowiedzi )
krzysiekall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-31, 15:23   #242
mango_91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krzysiekall Pokaż wiadomość
Witam, mam takie pytanie: nie dawno pisałem mature próbną i mam takie wyniki: podstawa polski:60%, matma podstawa: 96%, rozszerzona gegra 75%, angielski podstawowy:87%

Chciałbym studiowac FiR na Uniwerku w Gdańsku. Mam szanse z takimi wynikami, czy dać sobie lepiej spokój ?
Z góry dzięki za odpowiedzi )
Nie wiem jak jest na Uniwersytecie w Gdańsku ale wiem jak jest na UE w Poznaniu. Tam byś musiał raczej zdać jeszcze rozszerzenie z ang (wtedy nie miałbyś raczej żadnych problemów z dostaniem się. Mówię o poznańskim, bo jest drugą uczelnią ekonomiczną w Polsce pod względem poziomu itd (druga najlepsza). To tak dla porównania. W Gdańsku pewnie jest nieco mniejszy próg.

mango_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 22:38   #243
krzysiekall
Przyczajenie

Za daleko mam do Wrocka. Poza tym zawsze chciałem mieszkać nad morzem. Jak się nie uda z Gdańskiem pozostaje mi jeszcze Toruń, też fajne miasto

Edytowane przez krzysiekall
Czas edycji: 2011-02-03 o 22:39
krzysiekall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-03, 16:38   #244
Olean
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny Jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad FiR na UW na Wydziale Zarządzania albo WNE. Czy możecie mi powiedzieć jakie progi były w zeszłym roku? A najlepiej czy z ok 90% z podstawowego polskiego, matmy i ang miałabym szansę się dostać? Oprócz tego zdaję jeszcze angielski i matematykę na rozszerzeniu, ale (szczególnie matmę) ciemno to widzę...
Stary 2011-04-03, 18:57   #245
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

studjuje fir na uw wz. W tamtym roku był inny przelicznik więc progi cięzko porównać. szczerze to nawet nie wiem jakie były.Powiem Ci ze ja miałam z podstaw(nie brali pod uwage rozszerzen w tym roku biorą) polskiego 69 angielskiego 96 a matmy 98 i się dostałam. A i nie było drugiego naboru w tamtym roku po na samym początku przyjeli za dużo osob
ewalucja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 21:25   #246
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewalucja Pokaż wiadomość
studjuje fir na uw wz. W tamtym roku był inny przelicznik więc progi cięzko porównać. szczerze to nawet nie wiem jakie były.Powiem Ci ze ja miałam z podstaw(nie brali pod uwage rozszerzen w tym roku biorą) polskiego 69 angielskiego 96 a matmy 98 i się dostałam. A i nie było drugiego naboru w tamtym roku po na samym początku przyjeli za dużo osob
Teraz i tak są bardziej korzystne (przynajmniej w moim wypadku) przeliczniki na podstawę niż rozszerzenie. Moim zdaniem prędzej zdam podstawę na 100% niż rozszerzenie na 80% (tak wygląda przelicznik). Dzięki za odpowiedź A jak oceniasz studiowanie? I mam jeszcze jedno pytanko Lektoraty masz z 2 języków czy tylko z 1?
Stary 2011-04-05, 11:52   #247
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

lektoraty są z jednego języka 4 semestry. Studiowanie oceniam dobrze. jest bardzo fajnie. z niektórych przedmiotów jest trudniej z innych łatwiej. Ogolnie poleacam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-05, 12:46   #248
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewalucja Pokaż wiadomość
lektoraty są z jednego języka 4 semestry. Studiowanie oceniam dobrze. jest bardzo fajnie. z niektórych przedmiotów jest trudniej z innych łatwiej. Ogolnie poleacam
Szkoda... Ale to nic Są jeszcze szkoły językowe A jaki jest plan zajęć? tzn o której się kończą i zaczynają? (bo będę miała mały problem z dojazdami )
Stary 2011-04-07, 17:00   #249
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

http://www.wz.uw.edu.pl/studia,plany...c-dzienne.html

zerknij sobie tutaj
Stary 2011-04-07, 22:33   #250
dansmapeau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olean Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad FiR na UW na Wydziale Zarządzania albo WNE. .
Ja bym się zastanowiła nad inną kwestią - czy chcesz studiować jeden kierunek od początku (WZ) czy też mieć możliwość wyboru spośród trzech - ekonomii, finansów i informatyki i ekonometrii (WNE ). W moim przypadku zdecydowałam się próbować jedynie dostać na WZ - chciałam po prostu robić od początku do końca jeden kierunek (zresztą finanse ponoć mamy lepsze ). Myślę, że najlepszym wyjściem byłoby porównanie sobie planu obu kierunków i wtedy zastanowić się, co by było lepsze dla Ciebie
dansmapeau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-08, 12:34   #251
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dansmapeau Pokaż wiadomość
Ja bym się zastanowiła nad inną kwestią - czy chcesz studiować jeden kierunek od początku (WZ) czy też mieć możliwość wyboru spośród trzech - ekonomii, finansów i informatyki i ekonometrii (WNE ). W moim przypadku zdecydowałam się próbować jedynie dostać na WZ - chciałam po prostu robić od początku do końca jeden kierunek (zresztą finanse ponoć mamy lepsze ). Myślę, że najlepszym wyjściem byłoby porównanie sobie planu obu kierunków i wtedy zastanowić się, co by było lepsze dla Ciebie
Szczerze mówiąc wolałabym WNE, ale wątpię czy uda mi się dostać Słyszałam, że w tamtym roku było ponad 40 osób na 1 miejsce Aczkolwiek nawet na WNE wybrałabym finanse Czysta ekonomia trochę mnie nudzi, informatyka i ekonometria sama nie wiem... Jak dla mnie to finanse albo polibuda

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-09, 09:14   #252
dansmapeau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olean Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc wolałabym WNE, ale wątpię czy uda mi się dostać Słyszałam, że w tamtym roku było ponad 40 osób na 1 miejsce Aczkolwiek nawet na WNE wybrałabym finanse
Czy na WNE było tyle osób? Nie wiem, nie sądzę. Słyszałam, że to właśnie wz miał b. dużą liczbę kandydatów, właśnie przez te obniżone wymagania maturalne

Jeśli ekonomia Cię nudzi to nie polecam WNE Tam mają zarówno mikro i makro przez 3 semestry, więc może Ci się to nie spodobać
Chyba jedyną rzeczą, którą im zazdroszczę (pod względem programu) to bankowość centralna i komercyjna. Bo u nas jest ogólnie sama bankowość. Pozostały program bardziej mi się podoba na WZcie.
A jeśli interesuję Cię bardziej rachunkowość, niż finanse to tym zdecydowanie bym wybrała wz - z kilku względów. Mamy więcej przedmiotów dotyczących właśnie rachunkowości, a poza tym to właśnie WZ podpisał/ podpisuje umowę z Kibrem, więc gdybyś kiedyś zdecydowała się zostać rewidentem, to z części egzaminów mogłabyś być zwolniona
Ja wiem, że to teraz brzmi trochę abstrakcyjne, sama przekonałam się na co zwracać uwagę dopiero będąc na studiach
dansmapeau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-09, 12:46   #253
patusia1992
Raczkowanie

a może ktoś studiuje FiR na Politechnice Rzeszowskiej? Bardzo bym chciała wiedzieć jak tam jest
patusia1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-09, 20:34   #254
Olean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dansmapeau Pokaż wiadomość
Czy na WNE było tyle osób? Nie wiem, nie sądzę. Słyszałam, że to właśnie wz miał b. dużą liczbę kandydatów, właśnie przez te obniżone wymagania maturalne

Jeśli ekonomia Cię nudzi to nie polecam WNE Tam mają zarówno mikro i makro przez 3 semestry, więc może Ci się to nie spodobać
Chyba jedyną rzeczą, którą im zazdroszczę (pod względem programu) to bankowość centralna i komercyjna. Bo u nas jest ogólnie sama bankowość. Pozostały program bardziej mi się podoba na WZcie.
A jeśli interesuję Cię bardziej rachunkowość, niż finanse to tym zdecydowanie bym wybrała wz - z kilku względów. Mamy więcej przedmiotów dotyczących właśnie rachunkowości, a poza tym to właśnie WZ podpisał/ podpisuje umowę z Kibrem, więc gdybyś kiedyś zdecydowała się zostać rewidentem, to z części egzaminów mogłabyś być zwolniona
Ja wiem, że to teraz brzmi trochę abstrakcyjne, sama przekonałam się na co zwracać uwagę dopiero będąc na studiach
Bardzo dzięuję za informacje Dużo mi pomogłaś. Chyba zdecyduję się na WZ, lub polibudę
Stary 2011-04-13, 19:08   #255
sylwia_1992
Raczkowanie

Hej Jak sądzicie? Czy ucząc się podstawowej matmy dałabym radę na FiR??? Dużo miałabym zaległosci? Dzięki za odp
sylwia_1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 19:40   #256
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez sylwia_1992 Pokaż wiadomość
Hej Jak sądzicie? Czy ucząc się podstawowej matmy dałabym radę na FiR??? Dużo miałabym zaległosci? Dzięki za odp
Spokojnie dasz radę. Na moim roku jakieś 80% to humaniści, którzy nawet podstawowej matmy nie zdawali na maturze i spokojnie dali radę. Wszystko zależy od prowadzących
Stary 2011-04-13, 19:55   #257
sylwia_1992
Raczkowanie

Serio? Uff...Dzięki za odp A na jakim uniwerku jesteś?
Stary 2011-04-13, 20:00   #258
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Serio? Uff...Dzięki za odp A na jakim uniwerku jesteś?
W Katowicach...
Stary 2011-04-13, 20:23   #259
sylwia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
W Katowicach...
Aha Ciężko się jest tam dostać? Na którym jesteś roku?
Sorki za tyle pytań,ale matura za 20 dni a ja wciąż się waham nad wyborem kierunku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 21:31   #260
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Aha Ciężko się jest tam dostać? Na którym jesteś roku?
Sorki za tyle pytań,ale matura za 20 dni a ja wciąż się waham nad wyborem kierunku
Na 2 roku. Nie ma opcji żeby się nie dostać (no dobra, może jak ktoś napisał wszystkie matury na podstawie na 30% to mógłby się nie dostać) a żeby wylecieć trzeba się bardzo postarać.
Stary 2011-04-14, 06:39   #261
sylwia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Na 2 roku. Nie ma opcji żeby się nie dostać (no dobra, może jak ktoś napisał wszystkie matury na podstawie na 30% to mógłby się nie dostać) a żeby wylecieć trzeba się bardzo postarać.
Aha A Ty chodzisz na WSE czy UE do Kato?
Stary 2011-04-14, 15:02   #262
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Aha A Ty chodzisz na WSE czy UE do Kato?
UE
Co to jest WSE? Masz na myśli tą szkołę w Bytomiu?
Stary 2011-04-14, 16:01   #263
sylwia_1992
Raczkowanie

Cytat:
UE
Co to jest WSE? Masz na myśli tą szkołę w Bytomiu?
Oj sorki...Miałam na myśli WSBiF w Kato
Mała pomyłka
Ahh...no to spox. A jaki poziom? Warto iśc?
Stary 2011-04-14, 18:27   #264
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Oj sorki...Miałam na myśli WSBiF w Kato
Mała pomyłka
Ahh...no to spox. A jaki poziom? Warto iśc?
Poziom? Powiem tak: jak chcesz się poobijać to UE jest dla Ciebie stworzony a jeżeli masz zamiar się faktycznie czegoś nauczyć to wybierz inną uczelnię... Nie wiem czy mam pecha i trafiłam na fatalnych prowadzących czy poziom ogólnie jest taki niski ale mnie te studia bardzo rozczarowały i, sądząc po opiniach znajomych, nie tylko mnie.
Stary 2011-04-15, 11:47   #265
sylwia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Poziom? Powiem tak: jak chcesz się poobijać to UE jest dla Ciebie stworzony a jeżeli masz zamiar się faktycznie czegoś nauczyć to wybierz inną uczelnię... Nie wiem czy mam pecha i trafiłam na fatalnych prowadzących czy poziom ogólnie jest taki niski ale mnie te studia bardzo rozczarowały i, sądząc po opiniach znajomych, nie tylko mnie.
Hmm...Aż tak źle? ;/ A jakie polecałabyś inne uczelnie w rejonie śląska??? Co byś wybrała jakbyś jeszcze raz startowała na FiR? ) Z tego co patrzyłam na rankingi UE jest na 11/35 miejsc, więc wysoko!

Edytowane przez sylwia_1992
Czas edycji: 2011-04-15 o 12:23
Stary 2011-04-15, 15:36   #266
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Hmm...Aż tak źle? ;/ A jakie polecałabyś inne uczelnie w rejonie śląska??? Co byś wybrała jakbyś jeszcze raz startowała na FiR? ) Z tego co patrzyłam na rankingi UE jest na 11/35 miejsc, więc wysoko!
Bo UE w rankingach nie wypada źle, sama na to zwracałam uwagę. W ogóle chciałam zmienić kierunek ale oczywiście w połowie roku nie można. Jeśli miałabym wybierać 2 raz to na pewno nie wybrałabym FiR'u dlatego nie wiem czy będę szła na magisterskie (jeśli tak to na 100% na inny kierunek).
Nastawiona byłam pozytywnie chociaż trafiłam tam nie do końca z własnej woli, ale to inna historia. Jeśli masz możliwość wyboru jakiejkolwiek uczelni w kraju, która Ci się spodoba to ja UE w Katowicach nie polecam (no chyba, że masz ochotę się poobijać). Szkoda, że uniwerek zamiast na jakość kształcenia stawia na ilość studentów Na + lokalizacja i wydarzenia, których na uczelni jest dosyć sporo - od naukowych przez kulturalne aż po typowo studenckie imprezy a to wszystko dzięki prężnie działającym organizacjom studenckim Łatwo też można wyjechać np. na Erasmusa. Jednak poziom niestety rozczarowuje i to jest moje największe zastrzeżenie co do tych studiów.

Jakie polecam inne uczelnie? Jeśli interesuje Cię konkretnie FiR na Śląsku to albo UE albo wcale bo na tych uczelniach prywatnych jest jeszcze niższy poziom.
Stary 2011-04-15, 15:47   #267
sylwia_1992
Raczkowanie

Aha;] dzięki za info poszukam jeszcze czegoś;D
Stary 2011-04-15, 16:39   #268
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Aha;] dzięki za info poszukam jeszcze czegoś;D
Znam osoby, które chwalą sobie FiR na UE w Krakowie ale tam trudniej się dostać i utrzymać no ale kończąc te studia przynajmniej mają jakąś wiedzę i umiejętności
Stary 2011-04-15, 17:52   #269
sylwia_1992
Raczkowanie

Cytat:
Znam osoby, które chwalą sobie FiR na UE w Krakowie ale tam trudniej się dostać i utrzymać no ale kończąc te studia przynajmniej mają jakąś wiedzę i umiejętności
No właśnie słyszałam o tym w Krk ale żeby się dostać musiałabym mieć z rozsz ang i mat jakieś 80%...więc ciężko,a zdaję podstawową matmę;]
Stary 2011-04-15, 20:20   #270
agta85
Wtajemniczenie

Cytat:
Spokojnie dasz radę. Na moim roku jakieś 80% to humaniści, którzy nawet podstawowej matmy nie zdawali na maturze i spokojnie dali radę. Wszystko zależy od prowadzących
i oni sobie dają radę na zmatematyzowanych przedmiotach? Czy może one są wykladane od podstaw podstaw podstaw? Ciężko mi sobie wyobrazić prawdziwego humanistę na FiR.
agta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości