|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() pediatry nie pytałam, bo on zapisał mi ten Delicol i myślałam, że będzie ok, ale wczoraj z położną rozmawiałam i ona powiedział, że już mogę podać jej Bobotic albo Infacol tylko, że chciałam dać szanse temu Delicol-owi, bo przecież nie wszystko działa od zaraz, ale nie mogę patrzeć jak się męczy ![]() jeszcze jutro ją poobserwuję czy jest jakaś poprawa a jak nie to dostanie któreś z kropli chociaż dzisiaj dostała kropelkę Espumicton ![]() sama nie wiem czy dobrze robię ![]() właśnie dzisiaj pożyczyłam chustę od siostry ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
Cytat:
to nie mocz ja tez na początku myślałam, że to brązowe to jeszcze nie zagojony pępek jest ale położna mi powiedziała, że jest ok, a to trzeba wymyć, i faktycznie przy myciu wszystko wyleciało i pępek jest czysty
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-14 o 20:06 |
|||
|
|
|
#1472 |
|
Rozeznanie
|
Mamuśki doradźcie jaki kupić podgrzewacz. Zwykły nie musi być jakiś wypasiony
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem co to będzie przy szczepionkach... jej czy waszym dzieciaczkom też się ta ulewa strasznie??? mój dziś zwymiotował dosłownie aż poza łożeczko wyleciało... teraz też mu się ulało 2 razy. odbiło mu się ładnie więc nie wiem czemu... i po mm i po moim mleku tak ma
|
|
#1474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z pepuszkaWczorja mala plakala od 18 do 21 a dzis dalam jej infacol kolo 18 i jak narzie spi a jest juz u nas 20 ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
Moja mama jutro przylatuje STRACH SIE BAC jakie bedzie miala rady, a juz zaczela przez skypa
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
dobrze, ze infacol pomaga
![]() moja tez straszliwy głodomorek jest ![]() a co do ulewania, to Nadunia lubi w buzi przetrzymywać jedzenie, wiec oczywiście jej się leje potem. wczoraj jak się przejadła, to strzeliła pawika i taka zadowolona
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-14 o 21:11 |
|
|
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sobote idziemy na pierwsze wazenie mala urodzila sie 3680g i pewnie juz 4 kilo niezle przekroczyla:P ma drugi podbrodek
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-14 o 21:33 |
|
|
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
a ile jej dajesz ml na jedno karmienie i co ile karmisz?
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
Karmimy tak co 3-3,5 h od 60ml(jak ma gorszy dzien, ale rzadko, bo zazwyczaj po chwilce odpoczynku dobija do 90ml;p) do 115ml plus herbatki 10-30ml(co ktores karmienie).
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
nasza tak mniej więcej kolo 100 pije na raz, chyba, ze karmie piersią i zaraz potem podaje mieszankę, bo wtedy to więcej. z tym, ze 3 godziny to w jej wypadku za dużo, max 2,5.
|
#1480 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1481 |
|
Rozeznanie
|
Ksaweremu się raz tylko ulało, bo ewidentnie wtedy za dużo zjadł. A tak to mu się nie ulewa, nawet za bardzo mu się nie odbija. Mamy tą specjalną butelkę Dr Browns i chyba jednak coś ona daje
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
kasia-w dalszym ciągu jesz mało, poza tym tak od razu się laktacja ci nie poprawi, szczególnie,z e widać, jak jesteś zestresowana
u mnie znowu krok w tył, niunia nie chce jeść z piersi, tylko momentalnie przy niej zasypia, jakby ktoś ja zaczarował ![]() robiłam kilka razy te odciąganie 7-5-3 i praktycznie przez większość tego czasu nic ze mnie nie leciało
|
#1483 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy będziecie zainteresowane ale tu macie link do watku prowadzonego przez pediatrę gdzie zadaje sie pytania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=503721 |
|
|
|
#1484 |
|
Zadomowienie
|
To nie ważne, że nic nie leciało. Dziecko wyciąga więcej niż laktator. Liczy się samo pobudzanie.
|
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
tylko, żeby niunia znowu chciała ciągnąć
![]() dałam jej dziś pierwszy raz herbatkę koperkowa i więcej nie dam, bo bidulkę zagazowało mocno, poza tym ewidentnie jej nie smakowała, tak jak mi. Śmierdzi ta herbatka okrutnie, aż mój mąż poczuł z pokoju i spytał co to.
|
|
#1486 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamusie!
W końcu sie dorwałam na wizaż i odchowalnie.Wybaczcie,a z braku czasu nie doczytam ![]() Za nami(mama głęboka nadzieję)kryzys laktacyjny.po powrocie ze szpitala dostałam nawału,lało się po brzuchu a Mała nie chciała w ogóle ssać.Cała noc przeplakała,a ja z nią ![]() Wczoraj odpadł nam pępuszek(w 5 dobie!),ale ma w nim ziarnine i musimy bardzo dbać i smarować pępek fioletem.Któres z waszych dzieci ma tą ziarninę? No i chwale sie moim Cudem nad Cudami w załączniku
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-04-15 o 00:27 |
|
|
|
#1487 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() ale macie śliczne maluszki ![]() i jak czytam o tych problemach z laktacją, brzuszkami, wysypkami, to trochę się już boję ![]() ale chciałam zapytać: dziewczynki SKURCZE to są w dole brzucha + takie uczucie jakby się ku.... chciało? bo chyba to mam |
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1489 |
|
Wtajemniczenie
|
ja na @ nie miałam bóli brzucha nigdy, tylko kręgosłup mnie bolał, ale podczas jajeczkowania
![]() na razie zapisuję co ile i czekam ![]() wczoraj na ktg były skurcze słabiutkie, których ja nie czułam, a rozwarcie na opuszek palca i szyjka długa na 2 cm, więc zero objawów, a dzisiaj już mnie nawet do kibelka pogoniło
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1490 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem czy widziałyście mamusiowe KWC rusza
![]() https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dzieci/index.php Cytat:
![]() Ego_ego trzymam kciuki ![]() tak bóle są przeważnie w dole brzucha a jak się akcja rozkręca to powinny albo zacząć obejmować cały brzuch albo iść w stronę kręgosłupa ale ja to chyba cały poród czułam te bóle głównie właśnie w dole brzucha, no i kręgosłup mnie tez potem bolał ![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
A ty jak się czujesz fizycznie i psychicznie po porodzie?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-15 o 09:28 |
||
|
|
|
#1491 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas to samo obrzydzenie na twarzy i mina wtedy bezcenna aż żałuje że zdjęcia nie zrobiłam my dziś w nocy też wstawałyśmy co 3godz a nawet raz 4 przespałyśmy szarpała mi cyckiem na wszystkie strony i chociaż nie jadła cycek musiał być w budzi a jak wyciągałam to był taki wrzask jakby ją ze skóry obdzierali, dosłownie koszmar ![]() :conf used: szymelka ja nie daje nic, zostawiłam u niego kupę kasy i nie potrzebuje ode mnie żadnych dowodów wdzięczności, zresztą uważam że nie powinno się przyzwyczajać lekarzy do takich rzeczy stysia chyba każda z nas miała takie dni ja je miewam do dzisiaj a w szczególności jak jest paskudna pogoda, mała jest marudna a ja nie mogę wyjść z domu eirene u nas od razu tak jakby się zwinął i nie było widać środka, potem ciężko mi było go wymyć o wygląda do dziś tak jak wkleiła tajka ale nie ma strupków Cytat:
ło matko to ja też ![]() Iza współczuje, spróbuj kłaść na brzuszku u nas odkąd mała śpi na brzuszku prawie cały dzień nie ma prężenia w ciągu dnia a jak kładę na noc na boku to zaczyna się stękanie, tylko wtedy trzeba cały czas obserwować dziecko Cytat:
Cytat:
czegoś tu nie rozumiem to zalewa cię czy nic z ciebie nie leci coralady córeczka śliczna ego ego ja tak czułam ale dopiero przy partych więc sama końcówka Cytat:
mała śpi to trzeba to wykorzystać i ogarnąć dom i siebie
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kochane po długiej nieobecności
U nas wczoraj minął 5-ty tydzień. Niestety ale Natalki do cyca już nie przystawiam bo po paru minutach picia jest bunt i płacz. Mleko wylatuje bokami a ona pociągnie, pociągnie i puszcza i tak w kołko. Nauczyła się pić z butelki i teraz tak ją muszę karmić. Odciągam moje mleko i daje w butli, dodatkowo podaje jej mm bo ściągam co 6h by była wystarczająca ilosć na jedno karmienie bo jak wcześniej ściągałam to nie umiałam tyle nazbierać. Za tydzień idziemy na szczepienia i już się boję zastanawiam się czy brać 5w1 czy 6w1. Co polecacie? Czym szczepiłyście?Malutka ma też pełno krostek na buzi, lekarka i położna kazały przemywać wodą przegotowaną i nic więcej bo to ten trądzik niemowlęcy ale mnie to martwi bo to ma w dużej ilości, poprostu wysyp. Powiedzcie mi czym zajmujecie swoje pociechy? Wprowadzacie już jakieś zabawki? Bo Natalka nie zawsze po najedzieniu się chce spać, wtedy leży sobie albo się wierci a ja nie wiem czym ją zająć. Nie chce jej zbytniu uczyć na rękach że jest non stop. Ile Wasze dzieciaczki wypijają i w jakim są tygodniu? Bo Natala wypija mojego mleka 170ml, sztucznego 150ml lekarka była w szoku bo wg rozpiski to w tym wieku powinna 110-130ml pić. No i nie wiem czy za bardzo nie rozciągnie się małej żołądek ![]() Dla mam po cc: Jak Wasze rany? Smarujecie czymś? Bo mi lekarz przepisał Contratubex ale w aptece pani jak usłyszała że byłam 3 tygodnie po cieciu to kazała się wstrzymać ze smarowaniem. No i teraz jest już 5-ty tydzień i nie wiem czy zacząć? Już nie mam miejscowych zaczerwień w miejscy nacięcia. A jak czujecie wewnętrznie operacje? Bo mnie jeszcze pobolewa brzuch w tym miejscu, szczypie, kłuje a pod wieczór mam nacięcie od góry jakby spuchniete. No ale może to dlatego że za dużo pracuje bo wróciliśmy w zeszłym tygodniu od rodziców na mieszkanie i cały tydzień sprzątałam i układałam bo dodatkowo robiliśmy przemeblowanie. Istny koszmar, wieczorami to już byłam padnięta i nawet pojawiało się plamienie Nie wiem czy wybrać się do lekarza czy teraz jak już mam uporządkowane to odpoczywać i się obserwować...A to mój Skarb z dzisiaj: a jak myslicie czy druga broda z czasem zniknie? Bo mała ma ją wyjątkowo "obfitą"
|
|
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
kasiapruszków-mam nadzieje,że szybko dojdziecie do porozumienia z Rafałkiem bo Ty się kobieto wykończysz!!
Trzymam kciuki, żeby to szybko nastapiło!! Cytat:
eirene, a może za duzo je?? moja je dużo....za duzo i potem połowe ulewa, ale jak nie dam jej cyca to jest krzyk, wrzask i w ogóle pekin :/ raz tak wymiotowała, że mi ciekło po kolanach, mimo, że wczesniej Jej się odbilo. teraz po odbiciu nosze Ją jeszcze kawałek i kłade wyżej. coralady, śliczności ![]() dziewczyny, których maluchy maja problemy brzuszkowe, czy kolki u was wystepują tylko w godzinach wieczornych, czy w ciągu dnia też? ( znajoma mówiła mi, że kolki wystepują wieczorami, ale nie jestem tego taka pewna....) wczoraj po 18 mała miała atak płaczu, krzyku, prężenia się. Brzuszek był twardy, a ona wymachiwała nózkami , nic nie pomagalo i tak przez 10-15 minut i potem już cisza. Już prawie z nia płakałam. Dziś z rana to samo ![]() Czy bobotic lub espumisan podawałyście same czy po zaleceniu przez pediatrę?? |
|
|
|
|
#1494 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja czuje sie juz dobrze,choc cięzko przeszłam tą cc,ale tylko ze wzgledu na to,że spojenie łonowe mi sie rozeszło i niestety wciąz boli A rana praktycznie nie dokucza Gdyby nie to spojenie byłoby git!![]() A psychicznie tez dobrze,oprócz tego poranka po przepłakanaej całej nocy Lilki.Bardzo ja kocham,jest taka cudowna,ze wynagradza wszystko.Nie moge sie nadziwić,że ona MOJA jest! Choc myślę,że mam szczęście bo póki co to naprawde bezproblemowe dziecko.Oby było tak jak najnajdłuzej.Dzisiaj kończymy tydzieńWanilka,Iweczka dziekujemy za komplementy,rzeczywiście to ostatnie zdjęcie jak jechalismy do domu jest super.Taki mały kurczaczek,który topi sie w rozmiarze 50
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-04-15 o 10:00 |
|
|
|
|
#1495 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
eh no sliczny cud Cytat:
|
||
|
|
|
#1496 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak mi powiedział pediatra to co napisałaś (pogrubione wygląda jak typowa kolka) ![]() ale oczywiście są wyjątki, jak mój siostrzeniec, który miał je o każdej porze dnia i nocy ![]() Cytat:
mój odwieczny problem, czy nie daje je za dużo jeść ![]() w tej chwili je 90 ml, ale średnio 8 razy dziennie Cytat:
moja też do 2 tygodni tylko spała i jadła
|
|
#1497 |
|
Rozeznanie
|
blackrose Natalka śliczna
A ile waży Natalka bo faktycznie dużo zjada ? ![]() Ja kładę Alanka na leżaczku i tam są grzechotki albo na matę no albo karuzela nad łóżeczkiem i wtedy mały ma frajdę i się nie nudzi jak mu brzdękam tymi grzechotkami. Co do szczepionki to my wybraliśmy 6w1 i nie żałujemy bo mały miał tylko jedno wkłucie colorady mała piękna wanilia Alanek też czasami szarpie mi cyckiem a ja nie bardzo wiem o co mu chodzi ![]() iweczka jak mój mały miał ataki kolki to bywały one w różnych godzinach, nawet rano bywało. Naszczęście u nas kolki i bóle brzuszka poszły w niepamięć dzięki Sab Simplex i teraz daję małemu góra dwa razy dziennie kasiapruszkow musisz zacząć porządnie jeść bo jeszcze się jakiejś anemii nabawisz Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-15 o 10:26 |
|
|
|
#1498 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny ja nie daje rady wiecej jesc bo jestem z malym caly czas sama jak tz wieczorem malego pilnuje to dopiero cos wiecej moge skubnac
|
|
|
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu ale to dlaczego nie dasz małego do leżaczka? ja jak jestem w kuchni to Fabian leży w leżaczku, obserwuje co robię, albo daje go na matę,do łóżeczka pod karuzelę, nawet jak pojęczy 5 minut to nic mu się nie stanie, przecież muszę się umyć, coś zjeść, ogarnąć się
|
#1500 | ||
|
Wtajemniczenie
|
oj to ja chyba partych jeszcze nie mam
![]() teraz trochę bardziej ból przechodzi na kręgosłup, ale nadal regularnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kasiu dzisiaj czytałam, że między 3 a 6 tyg może przyjść załamanie laktacji i napisane było, żeby jak najczęściej sciągać i przystawiać dziecko i się nie załamywać, wiem że łatwo powiedzieć, ale trzymam za Was kciuki, a jak się nie uda, to się nie martw, to co najważniejsze, czyli tą tzw siarę już zjadł, więc odporności trochę ma |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

szarpała mi cyckiem na wszystkie strony i chociaż nie jadła cycek musiał być w budzi a jak wyciągałam to był taki wrzask jakby ją ze skóry obdzierali, dosłownie koszmar
to ja też