Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-04-14, 21:19   #1321
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
Witam!
Muszê siê pochwaliæ!! Przyty³am 2,5 kg z czego 2kg to miê¶nie
Od teraz mam zacz±æ æwiczyæ pó³ godzinki
(ogólnie mia³a byæ h, ale jestem leniuchem i zgodzi³am siê na to pó³..) dziennie jakie¶ tam æwiczenia na miê¶nie, a dodatkowo otrzymam od¿ywki. (co o nich s±dzicie? i jakie æwiczenia mi proponujecie? )

Dzisiejsze chyba P, choæ pewna nie jestem:

¦: Ogromny kuubas mega s³odkiego kakaa, dwie kromki z ziarnami z mas³em, sa³at± rzymsk±, serem, szynk± i pomidorem z bazyli±, banan gigant.

II¶: belriso cynamonowe(pierwszy raz wymiesza³am), cytrynowa galaretka w czekoladzie, serek homo truskawkowy z ³owicza, kiwi (lekko roz³o¿one w czasie)

Ob: pra¿ona kasza gryczana, miêsko wieprzowe (gulasz) -spora porcja.

P:
po dietetyku, a wiêc: Looody w zetce
4 ogromne ga³ki lodów w gruba¶nym, ogromnym waflu z polew± czekoladow±:
1- orzech w³oski z kawa³kami orzechów
2- lion z kawa³kami liona
3- ciasteczko z kawa³kami ciastek, herbatników itp. (od teraz jest moim faworytem number 1)
4- jogurtowy z wi¶niami i syropem wi¶niowym

K:serek wiejski z miodem na chlebie z ziarnami z mas³em...

herbaty i orbit professional.

Mam dzi¶ ochotê na s³odkie.

I proszê o ocenê dziewczêta

''Przyty³am 2,5 kg z czego 2kg to miê¶nie''

Mam mieszane uczucia co do tego wyra¿enia.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-04-14 o 21:49
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-14, 21:20   #1322
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Dziekuje emielie za ocenke ostatniego P. Wskazówki pragne wcielic w zycie jednak chce dodac ze na drugie i trzecie sniadanie nie jestem w stanie nic wiecej dozucic gdyz te posilki jem w szkole, a przerwy mamy mega krotki ;( . Staram sie ¿eby bylo mniej wiecej 2000 kcal dziennie czasami jest wiecej czasami mniej. A co do bu³y to jest ona naprawde du¿a wagowo wychodzi jak trzy kromki chleba.

No to dzisiejsze Peee

¦niadanie - 3 du¿e kromki chleba. Z dwóch tost z serem ¿ó³tym i szynk± z indyka. Jedna z serkiem naturalnym i d¿emem + herbata zielona
II ¦niadanie - bu³a z mas³em, szynka z indyka, sa³at±, rzodkiewk± i pomidorem
III ¦niadanie - kaszka smakija + jablko
Obiad - przysmak rybny ze szpinakiem (1 sztuka) + pieczarki (na ma¶le) +2 ziemniaczki + 2 du¿e marchewki
Podwieczorek - serek homogenizowany truskawkowy Danio XXL z wkrojonymi truskawkami (okolo 7 sztuk) + ³ycha otr±b granulowanych jab³kowych
Kolacja - – bu³a, na pó³ jedna z mas³em, sa³at±, rzodkiewka i szynk± drobiow±, a druga z mas³em sa³ata, rzodkiewka i serem ¿ó³tym herbata zielona )

Proszê o zerkniêcie
Stary 2011-04-14, 21:45   #1323
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
Dziekuje emielie za ocenke ostatniego P. Wskazówki pragne wcielic w zycie jednak chce dodac ze na drugie i trzecie sniadanie nie jestem w stanie nic wiecej dozucic gdyz te posilki jem w szkole, a przerwy mamy mega krotki ;( . Staram sie ¿eby bylo mniej wiecej 2000 kcal dziennie czasami jest wiecej czasami mniej. A co do bu³y to jest ona naprawde du¿a wagowo wychodzi jak trzy kromki chleba.
2000?... To ja na U jem jakie¶ 2500 Wydaje mi siê, ¿e to trochê za ma³o... Tyjesz? W szkole zawsze mo¿esz zje¶æ ma³ego, skoro przerwy krótkie, ale kalorycznego Poza tym radzê podbijaæ kcal napojami.

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
U. / r trochê.
1¶n - kromka ¿ytniego razowego z pasztetem sojowym pieczarkowym i pomidorem, ma³y rogalik ¿ytni, twaro¿ek domowy pi±tnicy. je¿eli twarogu by³o sporo to mo¿e byæ, ale ja bym co¶ do niego doda³a, np. bakalie albo ¶wie¿y owoc
1 h spinning + si³owe ze sztang± / rêce / nogi / brzuszki
2 ¶n - trzy kromki ¿ytniego razowego
- z polêdwic± z indyka i pomidorem
- z tuñczykiem wsw i chrzanem
- z pasztetem sojowym i ogórkiem kiszonym ok, je¿eli by³o mas³o/margaryna
3¶n? - du¿e jab³ko, dwie gar¶cie suszonej ¿urawiny + parê suszonych moreli, kawa latte. wydaje mi siê, ¿e trochê ma³o
obiad - ³y¿ka kaszy gryczanej, ³y¿ka buraczków, dwa kawa³ki miêsa w sosie pieczarkowo - ¶mietanowym. ³y¿ka kaszy i buraczków? malutko. powinna byæ porz±dna porcja i wtedy bêdzie ok, bo jako¶ciowo ³adny obiad
kolacja - miseczka twarogu naturalnego. + warzywa i mam nadziejê, ¿e nied³ugo dodasz do kolacji te¿ kromkê chleba. chocia¿ twaróg ju¿ dzisiaj by³...

jak dzi¶.. ?
jw.
zaryzykujê stwierdzenie, ¿e jest nieco lepiej, ale jednak d³uga droga jeszcze przed Tob±...

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie:

¶niadanie: porcja domowej granoli z pestkami dyni, miga³ami, wiórkami kokosowymi i cynamonem, z miodem gryczanym, jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim i truskawkami & kawa zbo¿owa z mlekiem ok, je¿eli porcja spora. brzmi bardzo smacznie

ii ¶niadanie: bu³ka orkiszowa z mas³em, szynk± drobiow±, serem brie, ogórkiem ma³osolnym i rzodkiewk± + kilka rzodkiewek & kubek herbaty malinowej ok

obiad: w±tróbka drobiowa duszona z cebulk± i jab³kiem; porcja puree ziemniaczanego z koperkiem; porcja surówki z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli i oliwy z oliwek ok, je¿eli porcja spora

podwieczorek: dwa jajka w koszulce ze szypiorkiem i czerwon± papryk± & gruszka; melisa ok

kolacja: sa³atka z tuñczyka wsw, pomidora, cebulki, bazylii, ogórka i papryki czerwonej & kromka chleba razowego przytostowana z czosnkiem i mas³em ³adnie

+ 2 l wody mineralnej; 1 h treningu i 30 minut spaceru

jw.
podoba mi siê bardzo - jest smacznie, zdrowo i ró¿norodnie
fajnie, ¿e w koñcu jest 5 posi³ków
a jak idzie Ci poprawa metabolizmu?
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-14, 21:52   #1324
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
''Przyty³am 2,5 kg z czego 2kg to miê¶nie''

Mam mieszane uczucia co do tego wyra¿enia.

o co chodzi?
Przecie¿ mam odbudowaæ miê¶nie ponoæ ;p wiêc siê cieszê, to chyba normalne ;d
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-14, 21:54   #1325
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:

o co chodzi?
Przecie¿ mam odbudowaæ miê¶nie ponoæ ;p wiêc siê cieszê, to chyba normalne ;d
No fajnie ,¿e jest +2,5kg a reszte odp. na pw

Stary 2011-04-14, 22:26   #1326
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.
zaryzykujê stwierdzenie, ¿e jest nieco lepiej, ale jednak d³uga droga jeszcze przed Tob±...
Dziêki.
Najadam siê porcj± obiadow± na ma³ym talerzu i nie przepadam za buraczkami. twaro¿ek to chyba 150 g i bardzo siê spieszy³am, bo wsta³am za pó¼no.
a kromka na kolacjê kiedy¶ na pewno zacznie wpadaæ.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-14, 23:29   #1327
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Cytat:

No to dzisiejsze Peee

szynk± z indyka. Jedna z serkiem naturalnym i d¿emem + herbata zielona ok
¦niadanie - 3 du¿e kromki chleba. Z dwóch tost z serem ¿ó³tym i
II ¦niadanie - bu³a z mas³em, szynka z indyka, sa³at±, rzodkiewk± i pomidorem ok
III ¦niadanie - kaszka smakija + jablko [COLOR="rgb(65, 105, 225)"]ju¿ raz pisa³am Ci, ¿e masz zmieniæ takie III ¶niadania, na co¶ bardziej warto¶ciowego, a Ty znowu to samo. Po co w takim razie wstawiasz te jad³ospisy, skoro wcale nie bierzesz sobie naszych rad do serca i nie wcielasz ich w ¿ycie? ¯eby nas wkurzyæ?[/COLOR]
Obiad - przysmak rybny ze szpinakiem (1 sztuka) + pieczarki (na ma¶le) +2 ziemniaczki + 2 du¿e marchewki[COLOR="rgb(65, 105, 225)"] 1 pysmak? 2 ziemniaczki? z czym do ludzi to P, nie R.[/COLOR]
Podwieczorek - serek homogenizowany truskawkowy Danio XXL z wkrojonymi truskawkami (okolo 7 sztuk) + ³ycha otr±b granulowanych jab³kowych [COLOR="rgb(65, 105, 225)"]niech bêdzie[/COLOR]
Kolacja - – bu³a, na pó³ jedna z mas³em, sa³at±, rzodkiewka i szynk± drobiow±, a druga z mas³em sa³ata, rzodkiewka i serem ¿ó³tym herbata zielona ) [COLOR="rgb(65, 105, 225)"]tu bym zmieni³a, ju¿ masz du¿o pieczywa w jad³ospisie, mo¿e nale¶niki, omlety, domowa pizza?
[/COLOR]
Proszê o zerkniêcie
jw. +
Caly czas wstawiasz jad³ospisy, prosisz o oceny, my oceniamy, dajemy Ci rady, Ty z nich w ogóle nie korzystasz i nadal wstawiasz to beznadziejne jad³o i prosisz o oceny. I po co to wszystko? Albo zaczniesz siê stosowaæ do tego, co piszemy, albo z Twojego tycia bêd± nici. Chcesz przybraæ na wadze, czy nie? Bo mnie sie wydaje, ¿e Cie do tego w ogóle nie ci±gnie.. Jest coraz gorzej, zdajesz sobie z tego sprawe?

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

Edytowane przez credo
Czas edycji: 2011-04-14 o 23:30
credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 08:00   #1328
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Cze¶æ Wrzucam wczorajsze R... zmienione nieco.

1. Owsianka 4 ³ z jab³kiem, cynamonem, serkiem homo i rodzynkami, d¿emem niskos³odzonym
2. Bu³ka pe³noziarnista z past± z makreli w pomidorach
3. Serek wiejski 200g + ³y¿ka migda³ów
4. Jajecznica 2 jajka, szynka, cebula
5 100g serka wiejskiego

Dzisiejsza R...
1 Owsianka 4³ z 100 g twarogu i d¿emem niskos³odzonym z owoców jagodowych + wiórki kokosowe
2. Bu³ka z ziarnami s³onecznika z szynk±
3. Makrela w pomidorach + jajko
4. j/w
5. tuñczyk w/s/w b±d¼ wie¶niak

Okropieñstwo ale zmuszam siê do jedzenia, choróbsko nie przechodzi...

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 09:53   #1329
ama09
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 458

R dawno mnie tu nie by³o, proszê o rady

I: bu³ka pe³noziarnista z mas³em i chud± polêdwic± z kurczaka, jab³ko
II: pó³ dro¿d¿ówki z marmolad±, jogurt naturalny (przegryziony paseczkami papryki <3)
III: ryba zapiekana w folii w piekarniku, 2 ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i kapusty kiszonej
IV: sa³atka owocowa z kawa³kami galaretki <3
V: 150g twarogu pó³t³ustego z cynamonem i orzechami w³oskimi <3

I jak?
ama09 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 10:43   #1330
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 966

Cytat:
Witam!
Muszê siê pochwaliæ!! Przyty³am 2,5 kg z czego 2kg to miê¶nie
Od teraz mam zacz±æ æwiczyæ pó³ godzinki
(ogólnie mia³a byæ h, ale jestem leniuchem i zgodzi³am siê na to pó³..) dziennie jakie¶ tam æwiczenia na miê¶nie, a dodatkowo otrzymam od¿ywki. (co o nich s±dzicie? i jakie æwiczenia mi proponujecie? )

Dzisiejsze chyba P, choæ pewna nie jestem:

¦: Ogromny kuubas mega s³odkiego kakaa, dwie kromki z ziarnami z mas³em, sa³at± rzymsk±, serem, szynk± i pomidorem z bazyli±, banan gigant.

II¶: belriso cynamonowe(pierwszy raz wymiesza³am), cytrynowa galaretka w czekoladzie, serek homo truskawkowy z ³owicza, kiwi (lekko roz³o¿one w czasie)

Ob: pra¿ona kasza gryczana, miêsko wieprzowe (gulasz) -spora porcja.

P:
po dietetyku, a wiêc: Looody w zetce
4 ogromne ga³ki lodów w gruba¶nym, ogromnym waflu z polew± czekoladow±:
1- orzech w³oski z kawa³kami orzechów
2- lion z kawa³kami liona
3- ciasteczko z kawa³kami ciastek, herbatników itp. (od teraz jest moim faworytem number 1)
4- jogurtowy z wi¶niami i syropem wi¶niowym

K:serek wiejski z miodem na chlebie z ziarnami z mas³em...

herbaty i orbit professional.

Mam dzi¶ ochotê na s³odkie.

I proszê o ocenê dziewczêta
A nie uwa¿asz, ¿e przy takiej niedowadze powinno Ci przybyæ trochê t³uszczu, a nie same miêsnie? Okresu nie masz, to o czym¶ ¶wiadczy
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 10:47   #1331
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Cytat:
Napisane przez ama09 Poka¿ wiadomo¶æ
R dawno mnie tu nie by³o, proszê o rady

I: bu³ka pe³noziarnista z mas³em i chud± polêdwic± z kurczaka, jab³ko
II: pó³ dro¿d¿ówki z marmolad±, jogurt naturalny (przegryziony paseczkami papryki <3)
III: ryba zapiekana w folii w piekarniku, 2 ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i kapusty kiszonej
IV: sa³atka owocowa z kawa³kami galaretki <3
V: 150g twarogu pó³t³ustego z cynamonem i orzechami w³oskimi <3

I jak?
Mnie siê podoba, je¶li na tym chudniesz, to uwielbiam Twój metabolizm. S± owoce, s± warzywa, s± nnkt, s± bia³ka, s± s³odko¶ci - ¿yæ nie umieraæ.

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:02   #1332
Phynn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 439

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
A nie uwa¿asz, ¿e przy takiej niedowadze powinno Ci przybyæ trochê t³uszczu, a nie same miêsnie? Okresu nie masz, to o czym¶ ¶wiadczy
co tam okres..
najwazniejsze, ¿e w t³uszczyk nie obrasta

Rozsun±æ suwak, by
Zdj±æ skafander cia³a
Zapomnieæ
Wej¶æ w nowe ¿ycie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:32   #1333
aTusiaaXx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do aTusiaaXx

moje wczorajsze Utrzymanie:

1. owsianka(6³.owsianych, po gar¶ci nerkowców, pszenicy w miodzie, kukurydzianych, pra¿onego s³onecznika, banan, ³. mas³a orzechowego i szkl. mleka), pasek czekolady z bakaliami i kawka z mlekiem i cynamonem

2. 2 kromki chleba z mas³em orzechowym/ twarogiem i konfitur± wi¶niow±, piernik toruñski i jogurt fantasia z orzechami w czekoladzie?

3. miseczka barszczu z uszkami domowymi, udo z kurczaka sma¿one, ry¿ z mase³kiem i curry, surówka z pekinki
pierniki jw.

4. 2 gofry pe³noziarniste z serkiem homo straciatella chyba danio, sa³atka owocowa z migda³ami, 2 ga³ki lodów orzechowym i kromka cha³ki z mas³em

5. kaszanka z cebulk±, 2 kromki chleba razowego 1 z samym mas³em!uwielbiam , 2. z pasztetem pieczonym, miseczka sa³atki z obiadu

pó¿niej by³a czekolada Shogetten triolada?jako¶ tak i miseczka lodów kawowych&whisky

Ujdzie?
jako¶ tak hmm.. orzechowo?
aTusiaaXx jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:44   #1334
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

U . /ca³y dzieñ jestem g³odna. /
1¶n - dwie kromki ¿ytniego razowego z dwoma bia³kami jednym ¿ó³tkiem sadzonym z pomidorem, miseczka twaro¿ku z gar¶ci± ¿urawiny i trzema suszonymi ¶liwkami.
jaki¶ czas po - malutka - dos³ownie na dwie ³y¿ki - miseczka crumbli z malinami by t¿.
2¶n - twaro¿ek 150 g i ma³y rogalik ¿ytni.
3¶n - dwie ma³e kromki ( takie z pocz±tku ) ¿ytniego razowego z twarogiem i d¿emem wi¶niowym, 150 g jogurtu naturalnego z paroma truskawkami, gar¶ci± rodzynek i ¿urawiny.
obiad - krem z broku³ów.
kolacja - jaki¶ tuñczyk z sa³atk± / wie¶niak / jogurt z orzechami. /
Stary 2011-04-15, 14:51   #1335
cordellia
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 063

Cytat:
Napisane przez Phynn Poka¿ wiadomo¶æ
co tam okres..
najwazniejsze, ¿e w t³uszczyk nie obrasta
no pewnie, przeciez do estrogenów potrzeba tkanki miesniowej, nie tluszczowej.
nora, je¿eli chcesz odzyskaæ okres musisz zwiêkszyæ %BF.

november smoke and your toes go numb
a new colour on the globe
it goes from white to red
a little voice in my head says oh oh oh

blogujê sobie
cordellia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 14:55   #1336
ama09
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 458

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Mnie siê podoba, je¶li na tym chudniesz, to uwielbiam Twój metabolizm. S± owoce, s± warzywa, s± nnkt, s± bia³ka, s± s³odko¶ci - ¿yæ nie umieraæ.
jak najbardziej i jestem z tego mega szczê¶liwa-bo wreszcie odkry³am jak odblokowaæ mój metabolizm.. w ci±gu ok 5tyg na sta³e zlecia³y 4kg które wci±¿ by³y wahaniem mojej wagi.. teraz wiem, ¿e mo¿e byæ ciê¿ej ale mam gor±ce nadzieje, ¿e do koñca czerwca zlec± kolejne 4
najwa¿niejsze co odkry³am,¿e blokowa³y mnie faktycznie wêglowodany na kolacje(zmieni³am na bia³kowe) oraz owoce i nabia³ po obiedzie..
a zaczê³o siê od wyeliminowania cukru, eh na wywody ¿yciowe mi siê zebra³o, przepraszam
ama09 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 15:09   #1337
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orchidea24 Poka¿ wiadomo¶æ

1. Owsianka 4 ³ z jab³kiem, cynamonem, serkiem homo i rodzynkami, d¿emem niskos³odzonym ok, je¿eli porcja spora
2. Bu³ka pe³noziarnista z past± z makreli w pomidorach doda³abym owoc
3. Serek wiejski 200g + ³y¿ka migda³ów ok
4. Jajecznica 2 jajka, szynka, cebula tu ju¿ mi siê nie podoba, jajecznica bardziej na kolacjê, a nie na obiad. obiad powinien byæ porz±dny
5 100g serka wiejskiego + warzywa

Dzisiejsza R...
1 Owsianka 4³ z 100 g twarogu i d¿emem niskos³odzonym z owoców jagodowych + wiórki kokosowe przyda³by siê ¶wie¿y owoc
2. Bu³ka z ziarnami s³onecznika z szynk± + warzywa + owoc
3. Makrela w pomidorach + jajko ok
4. j/w znów brak porz±dnego obiadu...
5. tuñczyk w/s/w b±d¼ wie¶niak + warzywa

Okropieñstwo ale zmuszam siê do jedzenia, choróbsko nie przechodzi... rozumiem, ¿e przez chorobê nie masz apetytu na normalne obiady?... i tak dobrze sobie radzisz, ja w czasie choroby nie mam apetytu w ogóle
jw.

Cytat:
Napisane przez aTusiaaXx Poka¿ wiadomo¶æ
moje wczorajsze Utrzymanie:

1. owsianka(6³.owsianych, po gar¶ci nerkowców, pszenicy w miodzie, kukurydzianych, pra¿onego s³onecznika, banan, ³. mas³a orzechowego i szkl. mleka), pasek czekolady z bakaliami i kawka z mlekiem i cynamonem bardzo ³adnie, owsianka brzmi ¶wietnie

2. 2 kromki chleba z mas³em orzechowym/ twarogiem i konfitur± wi¶niow±, piernik toruñski i jogurt fantasia z orzechami w czekoladzie? ok

3. miseczka barszczu z uszkami domowymi, udo z kurczaka sma¿one, ry¿ z mase³kiem i curry, surówka z pekinki
pierniki jw. fajnie

4. 2 gofry pe³noziarniste z serkiem homo straciatella chyba danio, sa³atka owocowa z migda³ami, 2 ga³ki lodów orzechowym i kromka cha³ki z mas³em ³adnie

5. kaszanka z cebulk±, 2 kromki chleba razowego 1 z samym mas³em!uwielbiam , 2. z pasztetem pieczonym, miseczka sa³atki z obiadu ok

pó¿niej by³a czekolada Shogetten triolada?jako¶ tak i miseczka lodów kawowych&whisky

Ujdzie?
jako¶ tak hmm.. orzechowo?
jw.
bardzo ³adnie - smacznie, lu¼no, kolorowo

Cytat:
U . /ca³y dzieñ jestem g³odna. /
1¶n - dwie kromki ¿ytniego razowego z dwoma bia³kami jednym ¿ó³tkiem sadzonym z pomidorem, miseczka twaro¿ku z gar¶ci± ¿urawiny i trzema suszonymi ¶liwkami. je¿eli by³o mas³o/margaryna to ok, chocia¿ da³abym ca³e 2 jajka, a nie 2 bia³ka i ¿ó³tko...
jaki¶ czas po - malutka - dos³ownie na dwie ³y¿ki - miseczka crumbli z malinami by t¿. a co to jest tak w³a¶ciwie? nazwê s³ysza³am, ale nie mam pojêcia, co to takiego
2¶n - twaro¿ek 150 g i ma³y rogalik ¿ytni. + owoc
3¶n - dwie ma³e kromki ( takie z pocz±tku ) ¿ytniego razowego z twarogiem i d¿emem wi¶niowym, 150 g jogurtu naturalnego z paroma truskawkami, gar¶ci± rodzynek i ¿urawiny. ok
obiad - krem z broku³ów. przyda³oby siê drugie danie z bia³kiem i wêglami...
kolacja - jaki¶ tuñczyk z sa³atk± / wie¶niak / jogurt z orzechami. /je¿eli bêdziesz je¶æ tuñczyka/wie¶niaka, to koniecznie dodaj warzywa
jw.
lepiej ni¿ by³o wczoraj
ale ma byæ jeszcze lepiej

Wczorajsze Utrzymanie

¦niadanie: 7 ³y¿ek mieszaniny p³atków (owsiane, orkiszowe, ¿ytnie, pszenne) na szklance mleka 2% z syropem klonowym, mas³em orzechowym, bananem, pestkami s³onecznika i rodzynkami; zbo¿ówka z mlekiem i miodem

II ¶niadanie: kajzerka wieloziarnista z past± twaro¿kow± (twaróg pó³t³usty, jogurt naturalny, warzywa, przyprawy); jab³ko; pitny jogurt naturalny

Obiad: 2 du¿e placki tortilli z farszem z kurczaka, pieczarek, ¶wie¿ych warzyw i sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym; szklanka Pepsi

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z nerkowcami, gruszk± i miodem; Knoppers; herbata malinowa

Kolacja: 2 parówki sojowe z ketchupem i musztard±; 1 du¿a kromka domowego ¿ytniego chleba z mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka, pomidorem i szczypiorkiem; zielona herbata

+ 2l wody
Stary 2011-04-15, 15:10   #1338
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Nora Grey : do owsianki czasem dodajê ciasteczka, je¿eli uwa¿am, ¿e mi "pasuj±" raczej siê nie rozpuszczaj± -a ju¿ nigdy mi siê nie rozpu¶ci³y, jak da³am je na owsiankê z budyniem, ale nie wiem od czego to zale¿y gnocchi to takie kluski, podobne i w smaku i w wygl±dzie trochê do kopytek -ale mi bardziej smakuj± od tych drugich malibu to likier, pyszny i najczêstszy alkohol jaki zdarza mi siê wypiæ jeszcze nie legalnie a T¯ czasem robi na prawdê du¿o w kuchni ale czasem mu nie wychodzi i próbuje sie tym kryæ,robi±c najzwyklejsze kanapeczki, ¿eby nie by³o, ¿e przesadzi³ z jakim¶ sk³adnikiem hahaha. Gratulujê przytycia -oby tylko dalej ³adnie sz³o, rownocze¶nie ze zdrowiem psychicznym

Moje wczorajsze P
1.³y¿ka kremu mocca, owsianka na mleku z lych± kremu mocca i truskawami
2.kanapka z razowca z pasta jajeczn±, szynk±,rzodkiewk±i ogórkiem (podwójna i wielka;p), grucha, big milk straciatelllaaa 50 gr s³onecznika
3.miska ogórkowej zabielanej ¶mietan±, z br±zowym ry¿em i sznyclem z indyka, surówka z warzyw jakie mia³am w domu - taka na szybciocha placki cukiniowe sma¿one(sporo) ze ¶mietank± jakas s³odko-kwa¶n±, ale o dziwo by³a dobra
0,5l wody z sokiem malinowym (sporo -bo lubie ta s³odko¶æ )
4.miska jogurtu naturalnego robionego przez dziadka -fuuura tego, by³o pyszne z kilkoma ³y¿kami serka homogenizowanego naturalnego,zmiksowana z bananem, miodem,i kilkoma truskawkami, miseczka fistaszków
5.pieczone ziemniaki (spryskane olejem), kubek ma¶lanki

kakao z miodem.

chyba przesadzone z tym nabia³em :P

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 15:18   #1339
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
jw.
lepiej ni¿ by³o wczoraj
ale ma byæ jeszcze lepiej

Wczorajsze Utrzymanie

¦niadanie: 7 ³y¿ek mieszaniny p³atków (owsiane, orkiszowe, ¿ytnie, pszenne) na szklance mleka 2% z syropem klonowym, mas³em orzechowym, bananem, pestkami s³onecznika i rodzynkami; zbo¿ówka z mlekiem i miodem mniam... mas³o orzechowe mnie ostatnio zaatakowa³o, spad³o z szafki i rozbi³o siê w drobny mak, przymierzam siê do kupienia, bo ju¿ za nim têskniê.

II ¶niadanie: kajzerka wieloziarnista z past± twaro¿kow± (twaróg pó³t³usty, jogurt naturalny, warzywa, przyprawy); jab³ko; pitny jogurt naturalny

Obiad: 2 du¿e placki tortilli z farszem z kurczaka, pieczarek, ¶wie¿ych warzyw i sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym; szklanka Pepsi te¿ lubiê tortillê i czêsto robiê sama.

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z nerkowcami, gruszk± i miodem; Knoppers; herbata malinowa knoppersa nie jad³am ze sto lat.

Kolacja: 2 parówki sojowe z ketchupem i musztard±; 1 du¿a kromka domowego ¿ytniego chleba z mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka, pomidorem i szczypiorkiem; zielona herbata sk±d masz parówki sojowe?

+ 2l wody
crumble to owoce pod kruszonk± a ja akurat jem maliny z p³atkami migda³owymi zapiekane pod kruszonk± z mielonych migda³ów.
na drugie danie mam placki ziemniaczane sma¿one przez babcie w g³êbokim oleju i nie przetrwam tego, mo¿e zjem co¶ innego..
i wcale nie wiem, czy tak ³adnie, dzi¶ jako¶ du¿o tego jedzenia z rana mi wysz³o.
a u Ciebie jak zwyk³e piêknie, szczególnie ta owsianka i w ogóle moje klimaty, mmm. no ale wiadomo... ten banan.
Stary 2011-04-15, 15:20   #1340
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
crumble to owoce pod kruszonk± a ja akurat jem maliny z p³atkami migda³owymi zapiekane pod kruszonk± z mielonych migda³ów.
na drugie danie mam placki ziemniaczane sma¿one przez babcie w g³êbokim oleju i nie przetrwam tego, mo¿e zjem co¶ innego..
i wcale nie wiem, czy tak ³adnie, dzi¶ jako¶ du¿o tego jedzenia z rana mi wysz³o.
a u Ciebie jak zwyk³e piêknie, szczególnie ta owsianka i w ogóle moje klimaty, mmm. no ale wiadomo... ten banan.
Tego crumble to trzeba by³o zje¶æ porz±dn± porcjê, a nie wy¿ebra³a¶ od biednego T¯ dwie ³y¿eczki
Du¿o? Tak powinno byæ, nawet nie próbuj marudziæ
Dziêki
Nawet nie wiesz jak dobrze banan smakuje z mas³em orzechowym, syropem klonowym i pestkami s³onecznika
Powiem ostro: odwal siê od moich bananów!
Edit: a parówki mam z Bomi

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-04-15 o 15:39
Stary 2011-04-15, 15:34   #1341
Magdalena0603
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 859

U
  • 2x jajko na miêkko, z majonezem, ciabatta z mas³em, szynk± chud±, pomidorem, rzodkiewkami, kiwi
  • kubek kefiru, 2 parówki z chrzanem, tost z serem Gouda
  • w restauracji: deser wczesny: mus malinowy, bia³a czekolada, pomarañcza ( co¶ a la shake), kawa³ek sernika na zimno, z galaretk± truskawkow±
  • obiad w indyjskiej knajpce: chicken madras (baaardzo ostry) - czyli kurczak na strasznie pikantny sposób, surówka tradycyjna z pekinki, indyjski chlebek zapiekany (t³usty troszkê..)
  • 1/2 homo + ogórek zielony , 1/4 makreli..

ocenicie?
Magdalena0603 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 15:38   #1342
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
U
  • 2x jajko na miêkko, z majonezem, ciabatta z mas³em, szynk± chud±, pomidorem, rzodkiewkami, kiwi
  • kubek kefiru, 2 parówki z chrzanem, tost z serem Gouda
  • w restauracji: deser wczesny: mus malinowy, bia³a czekolada, pomarañcza ( co¶ a la shake), kawa³ek sernika na zimno, z galaretk± truskawkow±
  • obiad w indyjskiej knajpce: chicken madras (baaardzo ostry) - czyli kurczak na strasznie pikantny sposób, surówka tradycyjna z pekinki, indyjski chlebek zapiekany (t³usty troszkê..)
  • 1/2 homo + ogórek zielony , 1/4 makreli..

ocenicie?
Brzmi pysznie i wygl±da ³adnie tylko ten ostatni posi³ek jaki¶ lichy ale pewnie by³a¶ najedzona po obiedzie

Stary 2011-04-15, 15:46   #1343
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Cytat:
Napisane przez orchidea24

1. Owsianka 4 ³ z jab³kiem, cynamonem, serkiem homo i rodzynkami, d¿emem niskos³odzonym ok, je¿eli porcja spora
2. Bu³ka pe³noziarnista z past± z makreli w pomidorach doda³abym owoc
3. Serek wiejski 200g + ³y¿ka migda³ów ok
4. Jajecznica 2 jajka, szynka, cebula tu ju¿ mi siê nie podoba, jajecznica bardziej na kolacjê, a nie na obiad. obiad powinien byæ porz±dny
5 100g serka wiejskiego + warzywa

Dzisiejsza R...
1 Owsianka 4³ z 100 g twarogu i d¿emem niskos³odzonym z owoców jagodowych + wiórki kokosowe przyda³by siê ¶wie¿y owoc
2. Bu³ka z ziarnami s³onecznika z szynk± + warzywa + owoc
3. Makrela w pomidorach + jajko ok
4. j/w znów brak porz±dnego obiadu...
5. tuñczyk w/s/w b±d¼ wie¶niak + warzywa

Okropieñstwo ale zmuszam siê do jedzenia, choróbsko nie przechodzi... rozumiem, ¿e przez chorobê nie masz apetytu na normalne obiady?... i tak dobrze sobie radzisz, ja w czasie choroby nie mam apetytu w ogóle
emelie
dok³adnie tak. Jestem taka rozbita ¿e nie chce mi siê je¶æ obiadów, miêsa etc... Jedyne co super mi "wchodzi" to poranna s³odka owsianka a potem to jem w sumie byle co Ale to te¿ blokada przez to ¿e odpu¶ci³am chwilowo æwiczenia a¿ nie wyzdrowiejê, nie mam si³y, nie ruszam siê wiêc i rano tylko wêgle...

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 15:48   #1344
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orchidea24 Poka¿ wiadomo¶æ
emelie
dok³adnie tak. Jestem taka rozbita ¿e nie chce mi siê je¶æ obiadów, miêsa etc... Jedyne co super mi "wchodzi" to poranna s³odka owsianka a potem to jem w sumie byle co Ale to te¿ blokada przez to ¿e odpu¶ci³am chwilowo æwiczenia a¿ nie wyzdrowiejê, nie mam si³y, nie ruszam siê wiêc i rano tylko wêgle...
Czyli wszystko jasne
Zdrowiej, a do porz±dnej diety i æwiczeñ wrócisz pó¼niej
Stary 2011-04-15, 15:56   #1345
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 768

R/U?
woda z cytryn±&4¶liwki moczone przez noc
I.owsianka (4³ p³, ³ycha otr±b pszennych,siemie lniane,ok pó³ szkl mleka);
przed owsiank± grejpfruitkubek wody;
II.dwie kromeczki ¿ytniego z twarogiem i pomidorem; jab³ko;
o,75l wody
III.(bardzo brzydki bo podjada³am-by³am w domku u mamci) kilka ³y¿ek farszu do pierogów ruskich; ok 1/3 woreczka kaszy gryczanej oraz filet z solli duszony (ze skórk±) w sosie warzywnym bardzo pikatym i pysznym (marchew,pietrucha,seler, cebula,czosnek,przecier i sok pomidorowy, przyprawy ró¿ne i sporo bazylii) cieplutka krom(k)a pszenno-¿ytniego (no bo mama upiek³a a ja ulwielbiam pieczywo) dwa kubki wody;
a po chwili du¿a gar¶æ otrêbów granulowanych truskawkowych i inka 1;1 z mlekiem x2
(zaraz wychodzê i wrócê ko³o 20;30)
IV.jajecznica z 2jaj i bia³ka na oliwie z pestek winogron,cebulk± i pomidorem, i jak bêdê g³odna twaróg ze szczypiorem;

i jak? Bêdzie? czy ja nie pijê za du¿o? chyba sobie zabardzo rozci±gam ¿a³±dek..

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 16:33   #1346
Agashia
Raczkowanie

Cytat:
2000?... To ja na U jem jakie¶ 2500 Wydaje mi siê, ¿e to trochê za ma³o... Tyjesz? W szkole zawsze mo¿esz zje¶æ ma³ego, skoro przerwy krótkie, ale kalorycznego Poza tym radzê podbijaæ kcal napojami.
Dziekuje Masz racje, bo tyc to tyje ale malutko, bardzo pomalu. moznie nie koniecznie 2500 ale troche ponad 2000 musze jesc jednak. Czasami staram sie podbijac kubusiem np. A co proponujesz na III ¦niadanie bo ja s³odyczy nie jadam a nie wiem co moge zabrac do szkoly.

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
jw. +
Caly czas wstawiasz jad³ospisy, prosisz o oceny, my oceniamy, dajemy Ci rady, Ty z nich w ogóle nie korzystasz i nadal wstawiasz to beznadziejne jad³o i prosisz o oceny. I po co to wszystko? Albo zaczniesz siê stosowaæ do tego, co piszemy, albo z Twojego tycia bêd± nici. Chcesz przybraæ na wadze, czy nie? Bo mnie sie wydaje, ¿e Cie do tego w ogóle nie ci±gnie.. Jest coraz gorzej, zdajesz sobie z tego sprawe?
Chce chce przybrac i na tym ledwo ale cos przybralam wiec najgorzej nie jest. Jednak potrzebna mi jest czasem motywacja . A co do III ¦niadania co proponujesz, bo ja slodyczy raczej nie jadam ?? Obiady jem naprawde porzadne porcje, jestem po nich pelna. Teraz sama nie gotuje, wiec jem to co jest... A wczoraj wladsnie myslalam o czyms innym na kolacje ale nie wiedzialam co zjesc wiec zjadlam to co bylo... dziekuje za rady

A co do dzisiejszego jadlospisu to lepiej nie wstawiam, bo pewnie znowu waszym zdaniem bedzie kiepski, bo III sniadania nie zmienilam zbytnio bo wlasnie nie wiedzialam na co, jak sie chodzi do szkoly to trudno dobrze wybrac.
Stary 2011-04-15, 16:44   #1347
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziekuje Masz racje, bo tyc to tyje ale malutko, bardzo pomalu. moznie nie koniecznie 2500 ale troche ponad 2000 musze jesc jednak. Czasami staram sie podbijac kubusiem np. A co proponujesz na III ¦niadanie bo ja s³odyczy nie jadam a nie wiem co moge zabrac do szkoly.
Ale dlaczego nie jesz s³odyczy? S³odycze s± dobre Proponowa³abym dro¿d¿ówkê albo w ma³ym plastikowym pude³eczku sa³atkê/serek homo z bakaliami i owocem. Do sa³atki mo¿na zrobiæ kaloryczny dressing etc. Mo¿e zacznij piæ nutridrinki? Mo¿esz te¿ sobie robiæ koktajle z mleka, owoców i miodu/czekolady.
Stary 2011-04-15, 16:51   #1348
Agashia
Raczkowanie

Cytat:
Ale dlaczego nie jesz s³odyczy? S³odycze s± dobre Proponowa³abym dro¿d¿ówkê albo w ma³ym plastikowym pude³eczku sa³atkê/serek homo z bakaliami i owocem. Do sa³atki mo¿na zrobiæ kaloryczny dressing etc. Mo¿e zacznij piæ nutridrinki? Mo¿esz te¿ sobie robiæ koktajle z mleka, owoców i miodu/czekolady.
A slodyczy nie jem, bo sie boje i wogole i narazie mam ich nie jesc, jak nie chce. Chociaz czasami sie przelamie i cos zjem, raz na jakis czas. No moze sprobóje cos z homogenizowanym ze bede brac serek i do tego np. owoc albo troche bakali. Jednak nie zawsze bede miala mozliwosc to zjesc. Bo przerwy mamy zaledwie 5 minutowe i malo luznych lekcji na ktorych pozwalaja jesc. wiec nie w kazdy dzien. A co do nutri to sie pytalam lekarza czy mam zaczac pic i powiedzial ze nie poleca bo ja musze sie nauczyc od nowa "czynnosci jedzenia". A takiego koktaila to nie wezme do szkoly bo nie mam w czym i balabym sie ze mi sie wyleje. Wiec to III sniadanie sprawia mi problem a moze zostawilabym je takie a np. w ciagu dnia dorzucilabym gdzies kakao albo mleko ?

Edytowane przez Agashia
Czas edycji: 2011-04-15 o 16:52
Agashia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 17:01   #1349
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
ja od siebie dodam, ¿e poleca³abym picie soku , ale nie-przecierowego, ¿eby nie zapycha³...
najlepszy domowy robiony, ale na P sokojnie mo¿e np te fortuny 100 %, jest multum smaków, one maja sporo kalorii, a klarownym sokiem nikt siê nie najje ani nie zapcha, a kalorie sie podbije, np 100 % multiwitamina - sama pychotka...
kakao z cukrem , mleko , mleko smakowe, mo¿e napoj sojowy taki waniliowy, jogurty do picia,
w³asnie koktajle,kalorie trzeba gdzies ulokowaæ

jak pare lat temu od przytycia zale¿a³o moje byæ albo nie byæ to jad³am kremy typu nutella ³y¿eczka ze s³oika na deser, albo mas³o orzechowe i czekolady wszelkie
dopija³am sokami i wod± zywiec zdrój truskawkow± (to dopiero podstêpna bomba kaloryczna) i mleczko takie w tubce skondensowane s³odzone- mniam... i oprócz tego oczywi¶cie normalne posi³ki w normalnych ilo¶ciach - skutek by³ tylko i wy³±cznie pozytywny
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-15, 17:03   #1350
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
A slodyczy nie jem, bo sie boje i wogole i narazie mam ich nie jesc, jak nie chce. Chociaz czasami sie przelamie i cos zjem, raz na jakis czas. No moze sprobóje cos z homogenizowanym ze bede brac serek i do tego np. owoc albo troche bakali. Jednak nie zawsze bede miala mozliwosc to zjesc. Bo przerwy mamy zaledwie 5 minutowe i malo luznych lekcji na ktorych pozwalaja jesc. wiec nie w kazdy dzien. A co do nutri to sie pytalam lekarza czy mam zaczac pic i powiedzial ze nie poleca bo ja musze sie nauczyc od nowa "czynnosci jedzenia". A takiego koktaila to nie wezme do szkoly bo nie mam w czym i balabym sie ze mi sie wyleje. Wiec to III sniadanie sprawia mi problem a moze zostawilabym je takie a np. w ciagu dnia dorzucilabym gdzies kakao albo mleko ?
Te koktajle to w ci±gu dnia sobie wypij, niekoniecznie w szkole.
Skoro lubisz s³odycze, to mo¿e warto siê do nich przekonaæ powoli?... Albo wci¶nij gdzie¶ w ci±gu dnia budyñ na t³ustym mleku albo chocia¿ jak±¶ dro¿d¿ówkê czy co¶ - jako¶ szczególnie zapychaj±ce to nie jest, ale za to kaloryczne. Du¿o masz do przytycia?
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.