Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-04-16, 18:37   #1381
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 986
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Kasiiek Poka¿ wiadomo¶æ
Czy te dwie cyferki na wadze s± takie istotne? Skoro masz p³aski brzuch i czujesz siê dobrze to mo¿e to jest w³a¶nie idealna waga? a je¶li chodzi o wp³yw @ to organizm ma wtedy tendencjê do zatrzymywania wody wiêc ca³kiem mo¿liwe, ¿e ten wynik jest tym spowodowany.
nie no, to, ¿e obudzi³am siê z p³askim brzuchem, nie znaczy, ¿e wygl±dam i czujê siê ¶wietnie, po prostu by³am przekonana, ¿e zobaczê spadek na wadze co do cyferek - nie, one nie s± najwa¿niejsze, ale s± de/motywuj±ce wiem, ¿e przy @ nastêpuje zatrzymanie wody, jednak nie wiem, jak to siê ma do brania tabletek

Cytat:
Napisane przez cordellia Poka¿ wiadomo¶æ
Sunday Rose, nie mam pojecia co to. mo¿e trochê ciê pocieszê, ale mia³am podobnie, bo pomimo tego, ¿e na wadze zastój, to obwody systematycznie siê zmniejsza³y (dodam, i¿ by³o to w zimie, kiedy ma³o æwiczy³am, rezygnowa³am ze spacerów i porusza³am siê raczej komunikacj± miejsk±).
no nic, zobaczymy, co i jak w poniedzia³ek, wtedy dla odmiany siê pomierzê

Dzisiejsze lu¼ne R
I placki bananowe
II ¶niadania nie by³o, pó¼no wsta³am, ale wpad³y dwa LuGo!
III pier¶ kurczaka duszona w papryce (wszystkie kolory), pó³ woreczka ry¿u br±zowego, dwie kostki czekolady mlecznej
IV serek wiejski z ³ych± musu jab³kowego
V jajecznica na ma¶le z szynk±

Stary 2011-04-16, 18:51   #1382
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

U. sobotnie.
1¶n - owsianka - 3 ³y¿ki owsianych, 2 ¿ytnich, ³y¿ka s³onecznika, ³y¿eczka kaszki lnianej, 3 suszone ¶liwki, dwie gar¶cie nerkowców, szklanka mleka.
2¶n - twaro¿ek 150 g i po gar¶ci w³oskich i nerkowców.
obiad - miseczka kremu z broku³ów, pier¶ z kaczki i trochê kalafiora.
2,5 h rower
kolacja - trochê pó³t³ustego twarogu z jogurtem naturalnym, jagodami, dwiema gar¶ciami otrêbów ze ¶liwk± i du¿± ilo¶ci± suszonych ¶liwek.

hm.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:01   #1383
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 885

No to moje U/R z dzisiaj Proszê o ocenkê

¦niadanie: 250g serka wiejskiego z pomarañcz±, od¿ywka wêglowodanowa.

3h 45 min roweru (niestety, w tym czasie przepad³o 2 ¶n.)

Obiad (potreningowy): 4 kostki czekolady z
¿urawin±, 300 ml zupy ogórkowej, 1/2 torebki pêczaka kujawskiego, kotlet z piersi kurczaka w panierce, sa³atka warzywna, plaster szynki konserwowej.

Podwieczorek: Kasza manna (4 ³y¿ki) na mleku z rodzynkami, jab³kiem, 2 plastrami ananasa z puszki, cynamonem i ³y¿eczk± miodu.

Kolacja: bêdzie prawdopodobnie sa³atka warzywna z tuñczykiem i makrel± wêdzon±, tudzie¿ jajka.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:04   #1384
Kasiiek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 704

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
nie no, to, ¿e obudzi³am siê z p³askim brzuchem, nie znaczy, ¿e wygl±dam i czujê siê ¶wietnie, po prostu by³am przekonana, ¿e zobaczê spadek na wadze co do cyferek - nie, one nie s± najwa¿niejsze, ale s± de/motywuj±ce wiem, ¿e przy @ nastêpuje zatrzymanie wody, jednak nie wiem, jak to siê ma do brania tabletek
W takim razie ¼le Ciê zrozumia³am, bo my¶la³am ¿e wszystko jest dobrze oprócz cyferek A ¿e one potrafi± byæ demotywuj±ce to siê niestety zgodzê
Zatrzymywanie wody do tabletek ma siê nijak, je¶li wa¿y³aby¶ siê w czasie @ to wtedy mia³o by co¶ do rzeczy, wiêc tak tylko przysz³o mi do g³owy odno¶nie tego wzrostu wagi.

Moje R plus problem
1. jajecznica z dwóch jajek, pó³ cebuli, plasterek wêdliny, kromka razowca z serkiem tzatziki, pomarañcza, kawa z mlekiem 2%
2. 3 ³ychy naturalnego, 150ml jogurtu pitnego truskawkowego, 5 winogron, 2 ³y¿ki otrêbów jab³kowych
3. fritatta - 3 jajka, 1/4 papryki, 1/3 cukini, 3 rzodkiewki, cebula, 2 plasterki wêdliny, 3 ³y¿ki kuskus, 3 ³y¿ki pieczarek, ca³o¶æ na oliwie z oliwek
4. 100ml joguru i sa³atka cezar albo jakie¶ warzywo

problem po ka¿dym posi³ku, nawet tym niskokalorycznym wygl±dam jak w zaawansowanej ci±¿y. Dodam jeszcze, ¿e nie napycham siê, jem normalnie. Za rad± wiza¿anki stosuje espumisan easy i herbatê koperkow± wieczorem ale szczerze mówi±c nie widzê wiêkszych efektów. Mo¿e wiecie sk±d siê to bierze i jak temu zaradziæ? Ja ju¿ zupe³nie nie mam pomys³ów a strasznie mi to przeszkadza.

Bardzo Was prosze o ocenê eRki a jaszcze bardziej o jakie¶ rady odno¶nie mojego problemu
Kasiiek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:17   #1385
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

RRRRR

¶: 2 kromki razowca posmarowane twaro¿kiem na to szyneczka, pomidor, kefir
2¶: capucino milka, 1sztuka lu go czekoladowego
o: pier¶ z kuraka, surówka z selera
k1: kromka ¿ytniego z twaro¿kiem, pó³ ma³ej makreli, pomidor
k2: wie¶niak z szyneczk±, pomidor

i jak?
Stary 2011-04-16, 19:19   #1386
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
U. sobotnie.
1¶n - owsianka - 3 ³y¿ki owsianych, 2 ¿ytnich, ³y¿ka s³onecznika, ³y¿eczka kaszki lnianej, 3 suszone ¶liwki, dwie gar¶cie nerkowców, szklanka mleka. ok, je¿eli mleko co najmniej 2% i najad³a¶ siê, chocia¿ ja bym da³a ¶wie¿y owoc
2¶n - twaro¿ek 150 g i po gar¶ci w³oskich i nerkowców. przyda³aby siê kromka chleba z czym¶ albo owoc chocia¿
obiad - miseczka kremu z broku³ów, pier¶ z kaczki i trochê kalafiora. + wêgle
2,5 h rower
kolacja - trochê pó³t³ustego twarogu z jogurtem naturalnym, jagodami, dwiema gar¶ciami otrêbów ze ¶liwk± i du¿± ilo¶ci± suszonych ¶liwek. ok, mo¿e byæ

hm.
jw.
cieszê siê, ¿e przynajmniej starasz siê byæ na U
brak owoców, podwieczorku, wêgli do obiadu
fajnie, ¿e wpad³y orzeszki, dawno NNKT u Ciebie nie wadzi³am
powiedzmy, ¿e te otrêby rekompensuj± brak chleba w kolacji

Cytat:
Napisane przez Kasiiek Poka¿ wiadomo¶æ
W takim razie ¼le Ciê zrozumia³am, bo my¶la³am ¿e wszystko jest dobrze oprócz cyferek A ¿e one potrafi± byæ demotywuj±ce to siê niestety zgodzê
Zatrzymywanie wody do tabletek ma siê nijak, je¶li wa¿y³aby¶ siê w czasie @ to wtedy mia³o by co¶ do rzeczy, wiêc tak tylko przysz³o mi do g³owy odno¶nie tego wzrostu wagi. pozwólcie, ¿e siê wtr±cê - o jakie tabletki chodzi? bo je¿eli o anty, to s³ysza³am, ¿e one mog± zatrzymywaæ wodê w organizmie... pamiêtajcie te¿, ¿e waga to nie wszystko - wa¿niejsze s± wymiary i po prostu to, jak siê czujecie

Moje R plus problem
1. jajecznica z dwóch jajek, pó³ cebuli, plasterek wêdliny, kromka razowca z serkiem tzatziki, pomarañcza, kawa z mlekiem 2% ok, je¿eli ten serek nadaj siê na R
2. 3 ³ychy naturalnego, 150ml jogurtu pitnego truskawkowego, 5 winogron, 2 ³y¿ki otrêbów jab³kowych jogurty owocowe i winogrono nie s± polecane na R, ale je¿eli nie przeszkadzaj± Ci w chudniêciu to mog± zostaæ. doda³abym kromkê chleba z czym¶, bo wydaje mi siê, ¿e trochê ma³y posi³ek, no i ma³o bia³ka
3. fritatta - 3 jajka, 1/4 papryki, 1/3 cukini, 3 rzodkiewki, cebula, 2 plasterki wêdliny, 3 ³y¿ki kuskus, 3 ³y¿ki pieczarek, ca³o¶æ na oliwie z oliwek ok, je¿eli porcja spora i siê najad³a¶
4. 100ml joguru i sa³atka cezar albo jakie¶ warzywo zamiast jogurtu da³abym wie¶niaka/homo/twaróg, jogurt ma ma³o bia³ka

problem po ka¿dym posi³ku, nawet tym niskokalorycznym wygl±dam jak w zaawansowanej ci±¿y. Dodam jeszcze, ¿e nie napycham siê, jem normalnie. Za rad± wiza¿anki stosuje espumisan easy i herbatê koperkow± wieczorem ale szczerze mówi±c nie widzê wiêkszych efektów. Mo¿e wiecie sk±d siê to bierze i jak temu zaradziæ? Ja ju¿ zupe³nie nie mam pomys³ów a strasznie mi to przeszkadza.

Bardzo Was prosze o ocenê eRki a jaszcze bardziej o jakie¶ rady odno¶nie mojego problemu
jw.
brak podwieczorku i NNKT, ma³o bia³ka
a co do Twojego problemu - je¿eli leczenie wzdêæ na w³asn± rêkê nic nie daje, to radzê udaæ siê do lekarza

Dzisiejsze lu¼ne Utrzymanie

¦niadanie: 6 ³y¿ek mieszaniny p³atków (owsiane, orkiszowe, pszenne, ¿ytnie) na szklance mleka 2% z serkiem wiejskim (200 g), mas³em orzechowym, miodem, bananem i pestkami s³onecznika; Inka karmelowa z mlekiem i miodem

II ¶niadanie: du¿a grahamka na pó³ z past± twaro¿kow± (twaróg pó³t³usty, jogurt naturalny, warzywa, przyprawy)/mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka i ogórkiem konserwowym; koktajl (mleko 2%, banan, pasek gorzkiej czekolady)

Obiad: pier¶ z kurczaka sma¿ona w krakersach; pieczone frytki z ketchupem i dipem czosnkowym na jogurcie naturalnym; sa³atka Coleslaw; szklanka Pepsi

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z miodem, gruszk±, pistacjami i rodzynkami -> moja ostatnia mi³o¶æ ; ciastko "Je¿yk"; kakao z miodem na mleku 2%

Kolacja: porcja sa³atki z makaronu pe³noziarnistego, sera feta i warzyw; zbo¿ówka z mlekiem i miodem

+ 2l wody

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-04-16 o 19:35
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:29   #1387
Kasiiek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 704

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.
a co do Twojego problemu - je¿eli leczenie wzdêæ na w³asn± rêkê nic nie daje, to radzê udaæ siê do lekarza
Dziêki za ocenê obawiam siê, ¿e chyba w³a¶nie bêdê musia³a przej¶æ siê do tego lekarza bo sama nie dajê rady
Kasiiek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:33   #1388
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Utrzymanie:
(Brak jednego posi³ku, bo pó¼no wsta³am)

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków, jogurt naturalny 135g wymieszany z cynamonem, wkrojony banan, 2 ³ychy p³atków migda³owych, ³ycha suszonej ¿urawiny, ³y¿eczka miodu)

2. Du¿a porcja ziemniaczków ze szczypiorkiem, jajo sadzone, kilka ogórków kiszonych
Po: pomarañcza

3. 2 czubate ³y¿ki masy makowej (z puszki), 5 ³y¿ek serka wiejskiego (mam ten w wiaderku), pomarañcza - wysz³a tego spora miseczka. A jakie to by³o pyszne...

4. 1/2 du¿ej wêdzonej makreli, kromka chleba graham posmarowana serkiem ¶mietankowym z ogórkiem ¶wie¿ym, szczypiorkiem, rze¿uch±, suszon± bazyli± i pieprzem zio³owym
Po: marchewka

I jak to wygl±da?
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:48   #1389
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

U
  1. jajko na miêkko, 2 ma³e kromki orkisza z mas³em, salami, ogórkiem, pomidorem, cebul±..
  2. szklanka kefiru, parówka na zimno....jab³ko
  3. 2 go³±bki w sosie pomidorowym, grahamka
  4. kubek jarzynowej zupy w wersji bezmiêsnej

i jak??
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 20:29   #1390
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

P
¦: kie³baska bia³a z chrzanem, dwie kromki razowego z mas³em: z serem ¿ó³tym, pomidorem, ogórkiem, bazyli± i sol± zio³ow±, z salcesonem, chrzanem, pomidorem i bazyli±, kiwi.

II¶:Ogromny Kielich takiego czego¶: Jogurt naturalny, ogrom musli crunchy gruszkowego, banan, rodzynki, cynamon,(my¶la³am, ¿e ty³ka nie podniosê po tym) szklanka ma¶lanki truskawkowej, kostka milki choco swing.

Ob: zupa ogórkowa z miêskiem, ziemniaczkami itp, itd. pó³ jab³ka mutanta (mama kupi³a nowe)

P: 3 du¿e danonkowe placki: 2 z nutell±, 1 z mas³em orzechowym crunchy, szklanka karotki 100%, jab³ko mutant

K: bu³ka sojowa (90g) : pó³ z serkiem kremowym Toskania, pomidorem, szczypiorem i bazyli±, pó³ z mas³em, szyn± pomidorem i bazyli±. herbata z ,,ironi±''.

pó¼niej bêdzie pewnie kawa³ek sernika, bo s±siadka przynios³a.

Stara³am siê urozmaiciæ. Na kolacjê mia³y byæ cannelloni, ale okaza³o siê, ¿e makaron jest przeterminowany .

i jak?
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 22:19   #1391
_becia_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 121

cze¶æ
*miseczka musli(gotowce oraz crunchy sante,granola orzechowa i czekoladowa i zwyk³e corn'flakes) z mlekiem z roztopionym mas³em orzechowym,bananem,pomara ñcz±+rodzynki,¿urawina,mo rele(suszki) i mieszanka studencka mleko z miodem i cynamonem
*gdzie¶ tam danio brzoskwiniowy z rodzynkami
*pomidorowa z zacierk± i mieskiem; fryty z ketchupem rybka w cie¶cie, kapusta zasma¿ana (domowy obiadek) kompotuu du¿o
*dwie karomki domowego razowca z mas³em orzechowym i nutell±, kubek mleka,i znów gar¶æ rodzynek..
*McFlurry z lionem, ciastko jab³kowe
*makaron spaghetti z sosem s³odko-kwa¶nym,wêdlin± jak±¶ podsma¿an±, ogrom sera na wierzchu oraz ró¿ne przyprawy, cola, trzy(?) kuleczki ferrero rocher(u ch³opaka i dlatego niekoniecznie zdrowo ale nO..)
teraz wróci³am do domu i jem sobie banana ale jestem ju¿ tak napchana ¿e nic wiêcej nie pomieszczê
Skurczy³ mi siê ¿a³±dek i jem o wiele mniej bo kolacjê jad³am ko³o 18 i nie czujê g³odu wiêc siê bardzo ciesze bo takto mog³am je¶c i je¶æ i ci±gle g³odna by³am

i jak?

Mateusz
_becia_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 22:24   #1392
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
P

Ob: zupa ogórkowa z miêskiem, ziemniaczkami itp, itd. pó³ jab³ka mutanta (mama kupi³a nowe) Te¿ mia³am dzisiaj ogórkow± z ziemniakami pyyycha !
urozmaici³a¶ )
Stary 2011-04-16, 22:36   #1393
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

P

¦n: 2 kromki chleba z wêdlina drobiowa, ogórkiem i rzodkiewka
II ¦n: Jogurt 150g truskawkowy
Obiad: bulionówka roso³u z makaronem + gruby plaster pieczonego schabu, 2 ziemniaki [takie ¶rednie, nie malutkie], troche duszonych pieczarek
Podw: lód ro¿ek + jab³ko
Kolacja: bu³a pszenna + 125 g twarogu

i jak? Dzisiaj akurat nie wpadly zadne bakalie, ani duzo warzyw, ale jem je bardzo czesto.
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 23:40   #1394
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:

Dzisiejsze lu¼ne R
I placki bananowe
III pier¶ kurczaka duszona w papryce (wszystkie kolory), pó³ woreczka ry¿u br±zowego, dwie kostki czekolady mlecznej

Sunday, ja biorê anty i normalnie mi siê woda zatrzymuje - jak tylko odstawiam, to ju¿ 2-3 dni przed @ normalnie zawsze wa¿ê kilo albo ze dwa wiêcej.

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.
cieszê siê, ¿e przynajmniej starasz siê byæ na U
brak owoców, podwieczorku, wêgli do obiadu
fajnie, ¿e wpad³y orzeszki, dawno NNKT u Ciebie nie wadzi³am
powiedzmy, ¿e te otrêby rekompensuj± brak chleba w kolacji

jw.

Dzisiejsze lu¼ne Utrzymanie

¦niadanie: 6 ³y¿ek mieszaniny p³atków (owsiane, orkiszowe, pszenne, ¿ytnie) na szklance mleka 2% z serkiem wiejskim (200 g), mas³em orzechowym, miodem, bananem i pestkami s³onecznika; Inka karmelowa z mlekiem i miodem

II ¶niadanie: du¿a grahamka na pó³ z past± twaro¿kow± (twaróg pó³t³usty, jogurt naturalny, warzywa, przyprawy)/mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka i ogórkiem konserwowym; koktajl (mleko 2%, banan, pasek gorzkiej czekolady)

Obiad: pier¶ z kurczaka sma¿ona w krakersach; pieczone frytki z ketchupem i dipem czosnkowym na jogurcie naturalnym; sa³atka Coleslaw; szklanka Pepsi

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z miodem, gruszk±, pistacjami i rodzynkami -> moja ostatnia mi³o¶æ ; ciastko "Je¿yk"; kakao z miodem na mleku 2%

Kolacja: porcja sa³atki z makaronu pe³noziarnistego, sera feta i warzyw; zbo¿ówka z mlekiem i miodem

+ 2l wody
Dziêki
Musia³am ju¿ zje¶æ te cholerne otrêby bo mnie zatka³o co¶ ostatnio i niestety, ¶liwki te¿ mnie nie ruszy³y, ale zawsze mam tak przed @, nienawidzê tego.
a wczoraj by³am z mam± na orzechowych zakupach i mam duuuu¿y zapas.
A u Ciebie jak zwykle - pysznie. Je¿yki to jedne z moich ulubionych s³odyczy w ogóle.
Stary 2011-04-16, 23:42   #1395
kasia220112
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 162

Ile mogê schudn±æ jedz±c od 1000 do 1500 kcal, w zale¿no¶ci od dnia. Spalaj±c w;
poniedzia³ek 3100 kcal
wtorek 4300
¶roda 3600-4000
czwartek 2900
pi±tek 3400
sobota 9200
niedziela 9200 plus dni wolne od szko³y tyle samo
Mam 17 lat. Wa¿ê 80 kg, 160 wzrostu. Moje zapotrzebowanie by utrzymaæ wagê wynosi 3000 kcal.
Proszê o odp.
kasia220112 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 23:47   #1396
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
P

¦n: 2 kromki chleba z wêdlina drobiowa, ogórkiem i rzodkiewka
II ¦n: Jogurt 150g truskawkowy
Obiad: bulionówka roso³u z makaronem + gruby plaster pieczonego schabu, 2 ziemniaki [takie ¶rednie, nie malutkie], troche duszonych pieczarek
Podw: lód ro¿ek + jab³ko
Kolacja: bu³a pszenna + 125 g twarogu

i jak? Dzisiaj akurat nie wpadly zadne bakalie, ani duzo warzyw, ale jem je bardzo czesto.
o wieleeee, wieleee za ma³o jak na P. To nawet malutko jak na U. Powinna¶ robiæ sobie jakie¶ koktajle owocowe/budynie na t³ustym mleku z dodatkiem bakalii, czekolady. Jedz wiêcej na obiad, bo 2 ziemniaki to za ma³o. Jaka¶ s³odka owsianka na ¶niadanie, po obiedzie deser lodowy/ciacho. Co to jest jogurt 150 g? Nie przytyjesz na tym. Masz okres?

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia220112 Poka¿ wiadomo¶æ
Ile mogê schudn±æ jedz±c od 1000 do 1500 kcal, w zale¿no¶ci od dnia. Spalaj±c w;
poniedzia³ek 3100 kcal
wtorek 4300
¶roda 3600-4000
czwartek 2900
pi±tek 3400
sobota 9200
Mam 17 lat. Wa¿ê 80 kg, 160 wzrostu. Moje zapotrzebowanie by utrzymaæ wagê wynosi 3000 kcal.
Proszê o odp.
Eee, nie wiem jak tam inni, ale moja odpowied¼ brzmi - kalorie obcinamy o 300 - 400 to ju¿ maks, a ju¿ na pewno nie o po³owê. Jakim sposobem spalasz 9200 kalorii - to z ciekawo¶ci Powinno siê zdrowo chudn±æ do 1 kg na tydzieñ, w innym przypadku szybko jest jojo i ca³a praca idzie na marne. Wiêc radzê nie obcinaæ kalorii a¿ tak bardzo, bo to bezsensu, przy takim wysi³ku fizycznym spowolnisz sobie metabolizm a tego na pewno nie chcesz.
Stary 2011-04-16, 23:48   #1397
Konto usuniête

Cytat:
poniedzia³ek 3100 kcal
wtorek 4300
¶roda 3600-4000
czwartek 2900
pi±tek 3400
sobota 9200
Proszê o odp.
Powiedz mi, jakim cudem chcesz spalaæ tyle kcal? Nie pomyli³y Ci siê zera przypadkiem? Bo tyle kalorii co Ty spalasz w 1 dzieñ ja spalam w tydzieñ, przy wysokiej aktywno¶ci fizycznej(chodzi tu o kcal dodatkowe, nie wylicza³am nigdy tych potrzebnych do normalnego funkcjonowania). Poza tym, maj±c nadwagê niewskazane jest szybkie chudniêcie, chyba ¿e chcesz potem chowaæ zwisaj±c± skórê z brzucha do spodni Z reszt±, skoro zapotrzebowanie wynosi 3000 kcal to my¶lisz, ¿e jedzenie 2 lub 3x mniej bêdzie dla Twojego organizmu dobre?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-16, 23:48   #1398
69love69
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 390

Cytat:

Dzisiejsze lu¼ne R
I placki bananowe

poproszê o jakis info o tych plackach bananowych
69love69 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 00:45   #1399
kasia220112
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 162

Ale przecie¿ ruch jest wa¿n± cze¶ci± odchudzania. Ja chcê schudn±æ szybko do 50 i to do czerwca bo slub w rodzinie. Nie ka¿dy mo¿e je¶æ tyle co wy i chudn±æ...1500 kcal to wcale nie jest ma³o. A niby jak mogê spowolniæ sobie metabolizm æwiczeniami skoro one metabolizm podkrêcaj±.
Cwicze bardzo du¿o dziennie; bieganie rano ok 4, bieganie popoludniu, aerobic, taniec, gimnastyka, skakanka i tak okolo 9 godzin dziennie plus wf w szkole...Nie rouzmiecie mnie...
prosze o odp
kasia220112 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 01:35   #1400
liquefy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 721

Cytat:
Ale przecie¿ ruch jest wa¿n± cze¶ci± odchudzania. Ja chcê schudn±æ szybko do 50 i to do czerwca bo slub w rodzinie. Nie ka¿dy mo¿e je¶æ tyle co wy i chudn±æ...1500 kcal to wcale nie jest ma³o. A niby jak mogê spowolniæ sobie metabolizm æwiczeniami skoro one metabolizm podkrêcaj±.
Cwicze bardzo du¿o dziennie; bieganie rano ok 4, bieganie popoludniu, aerobic, taniec, gimnastyka, skakanka i tak okolo 9 godzin dziennie plus wf w szkole...Nie rouzmiecie mnie...
prosze o odp
jezeli nie dostarczasz odpowiedniej ilosci kalorii organizm bedzie magazynowa³ zamiast spalaæ tluszcz, do tego gdy do³o¿ysz tyle treningu, a nie bedziesz jesc odpowiednio, zaczniesz spalac miesnie a nie t³uszcz, co sprawi, ¿e ko¶ci bed± wystawaæ a wa³ki t³uszczu zostan±
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 07:50   #1401
AlekzFragile
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 108

Mojeee Uuuu:
I. 3 kromki chleba ze s³onecznikiem posmarowane mas³em:
- 2 x z makrel± ogórkiem i rzodkiewka
- z polêdwic± sopock± ogórkiem i rzodkiewk±
kilka pomidorków koktaliowych, pó³ ogromnego grejpfruta (?); zielona herbata
II. (przek±ska na mie¶cie): banan, kilka moreli suszonych
III. 3 go³±bki z ry¿em bez zawijania ( nie jaki¶ pomys³ na ... tylko wed³ug mojej mamy =] ), du¿o surówki koperkowej
IV. capuccino; sa³atka z melona, mango, rodzynek, orzechów
V. dwie kromki chleba górskiego z mas³em; puszka makreli w sosie pomidorowym, kilka rzodkiewek

By³am u gastrologa. Okaza³o siê, ¿e nudno¶ci, biegunki i wzdêcia nie s± od s³odyczy. Wykryto u mnie nietolerancjê laktozy
Jak by³am ma³a mia³am skazê bia³kow±.
Zupe³nie nie mam pojêcia co teraz je¶æ.
(mogê od czasu do czasu kefiry, zsiad³e mleko i jogurty )

Jakie¶ propozycje ?
Muszê siê zaopatrzeæ w produkty sojowe.
Stary 2011-04-17, 08:33   #1402
Konto usuniête

Cytat:
prosze o odp
Taka ilo¶æ æwiczeñ mo¿e Ci zaszkodziæ. Twój krêgos³up jest niestety obci±¿ony, Twoje stawy tak samo i taka aktywno¶æ codziennie mo¿e sprawiæ, ¿e po prostu zniszczysz sobie uk³ad kostny. Pamiêtaj - co nagle to po diable. Im szybciej chudniesz tym wiêksza szansa na jojo. Pamiêtaj te¿, ¿e jedz±c 1500 kcal nie wrócisz ju¿ nigdy do swojego "normalnego" sposobu od¿ywiania bo jojo gwarantowane.

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26407832]No to moje U/R z dzisiaj Proszê o ocenkê

¦niadanie: 250g serka wiejskiego z pomarañcz±, od¿ywka wêglowodanowa.

3h 45 min roweru (niestety, w tym czasie przepad³o 2 ¶n.)

Obiad (potreningowy): 4 kostki czekolady z
¿urawin±, 300 ml zupy ogórkowej, 1/2 torebki pêczaka kujawskiego, kotlet z piersi kurczaka w panierce, sa³atka warzywna, plaster szynki konserwowej.

Podwieczorek: Kasza manna (4 ³y¿ki) na mleku z rodzynkami, jab³kiem, 2 plastrami ananasa z puszki, cynamonem i ³y¿eczk± miodu.

Kolacja: Sa³atka z tuñczyka, makaronu, broku³ów, jajka i czosnku, 1 jajko na miêkko z miseczk± sa³atki z obiadu
[/QUOTE]
Up up?

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2011-04-17 o 08:36
Stary 2011-04-17, 08:48   #1403
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 800

Cytat:
Napisane przez AlekzFragile Poka¿ wiadomo¶æ
Mojeee Uuuu:
I. 3 kromki chleba ze s³onecznikiem posmarowane mas³em:
- 2 x z makrel± ogórkiem i rzodkiewka
- z polêdwic± sopock± ogórkiem i rzodkiewk±
kilka pomidorków koktaliowych, pó³ ogromnego grejpfruta (?); zielona herbata
II. (przek±ska na mie¶cie): banan, kilka moreli suszonych
III. 3 go³±bki z ry¿em bez zawijania ( nie jaki¶ pomys³ na ... tylko wed³ug mojej mamy =] ), du¿o surówki koperkowej
IV. capuccino; sa³atka z melona, mango, rodzynek, orzechów
V. dwie kromki chleba górskiego z mas³em; puszka makreli w sosie pomidorowym, kilka rzodkiewek

By³am u gastrologa. Okaza³o siê, ¿e nudno¶ci, biegunki i wzdêcia nie s± od s³odyczy. Wykryto u mnie nietolerancjê laktozy
Jak by³am ma³a mia³am skazê bia³kow±.
Zupe³nie nie mam pojêcia co teraz je¶æ.
(mogê od czasu do czasu kefiry, zsiad³e mleko i jogurty )

Jakie¶ propozycje ?
Muszê siê zaopatrzeæ w produkty sojowe.
jad³ospis jest ³adny
co do nietolerancji, da siê z tym ¿yæ .
je¶li szukasz jaki¶ inspiracji, poczytaj sobie jad³ospisy Abigal, ona z tego co pamiêtam praktycznie w ogóle nie je nabia³u. Polecam ci smoothie, jakie¶ pasty warzywne na kanapki - z fasoli chocia¿by, batoniki owsiane.
tofu to jest fajna rzecz, ¶wietnie 'ch³onie' smaki. mo¿na nawet z niego zrobiæ sernik :P.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 09:54   #1404
skomplikowana_18
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 359

moje wczorajsze p. sn. tradycyjna owsianka (4 lyzki platkow, jogurt naturalny 180g, kiwi, truskawki, po lyzce otrebow i zarodkow pszennych, 10orzechow laskowych, 10g rodzynek, 15g suszonych moreli, cynamon + kromka razowca z maslem orzechowym. 2sn. grahamka 100g z maslem, plastrem sera zoltego, salata ob. zupa jarzynowa, surowka z pekinki, marchewki i malego jablka z 1,5 lyzeczki oliwy z oliwek, piers kurczaka gotowana(140g surowej), pol woreczka kaszy gryczanej, sok wycisniety z 2 pomaranczy. podw.(jedzony w nerwach i placzu..) szejk (kefir 230g zmiksowany z bananem), 15g slonecznika, 30g suszonych moreli, 10g daktyli. tu okropny bol zoladka..:-( kol. 4 kromki razowca z maslem, ponad pol makreli wedzonej (60g), jajko na twardo, pomidor, salata,rzodkiewka tu lezalam,nadal okropny bol brzucha.... ok 22:30 serek wiejski 200g z pomidorem i pozniej siemie lniane wypilam.. *gramy wiem,bo mam wage.. i dzis znow musze zwiekszac, bo waga stoi kilka dni.,. ale nie poddam sie,bo juz tyle mi sie udalo... 7,5-8 kg okolo..
skomplikowana_18 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 10:25   #1405
M92
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 129

Skomplikowana, ja wiem, ¿e to trudne, ale sama widzisz, ¿e waga stoi. A tak nie mo¿e byæ. Nie masz ochoty miêdzy posi³kami poprzegryzaæ jakich¶ ciastek? To nie jest zapychaj±ce, np. kilka delicji W tzw. MIÊDZYCZASIE, albo jakie¶ rodzynki w czekoladzie/orzeszki w czekoladzie. Teraz jest du¿o opcji, mog± byæ takie tradycyjne np milki, ale te¿ s± czasami w sklepach na wagê ró¿ne owoce w czekoladzie, to nie jest zapychaj±ce a podbijesz trochê. Spróbuj postawiæ na bardziej kaloryczne rzeczy.
M92 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 10:25   #1406
Becia012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Z nudów dodajê wczorajsze utrzymanie: ; ))

¦niadanie: 2 kromki chleba "7 zbó¿" posmarowane almette chrzanowym, posypane duuu¿± ilo¶ci± rze¿uchy, jajecznica(2 jaja) na ³y¿ce mas³a
z szynk±, pomidorem i cebul±, kawa inka na mleku z ³y¿eczk± miodu.
¦niadanie 2: Kromka chleba graham z mas³em, sa³atka. (oscypek, winogrona, pomidory, sa³ata, papryka, ³y¿ka oliwy z oliwek)
Obiad: Sma¿one udko z kurczaka, 3 gaki ziemniaków z koperkiem, mizeria,
szklanka soku z syropem malinowym.
Deser: 2 kostki czekolady, kawa z mlekiem.
Podwieczorek: Serek homogenizowany z chipsami bananowymi,
rodzynkami w czekoladzie,wiórkami kokosowymi i migda³ami, grejpfrut, kawa z mlekiem.
Kolacja: 2 gofry: 1. z twarogiem i d¿emem, 2. z musem jab³kowym, winogronami, kiwi i truskawkami, kubek mleka.
Stary 2011-04-17, 11:10   #1407
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
prosze o odp
Taa, rozumiemy Ciê, ale pewnie uwa¿amy to za jak±¶ skrajn± g³upotê. Chcesz schudn±æ 30 kg w 2 i pó³ miesi±ca? A potem co? 40 z powrotem, nie. Nie ka¿dy mo¿e je¶æ tyle CO MY I CHUDN¡Æ? no pewnie, zwal winê na wszystkich dooko³a. liczy siê to co jesz a nie ile tak w du¿ym skrócie. Zadajesz pytanie, odpowiadamy Ci sensownie a Ty swoje. i chodzi³o o to, ¿e zmniejszaj±c dawkê kalorii przy tak du¿ym ruchu Twój metabolizm zwyczajnie stanie, bo organizm bêdzie chcia³ za wszelk± cenê prze¿yæ. Biegasz o 4 rano? Jeste¶ pewna, ¿e to dobry pomys³?

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2011-04-17 o 11:13
Stary 2011-04-17, 11:40   #1408
Phynn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 439

mo¿e te¿ dodam wczorajsze U ?

- po³owa wêdzonej makreli, chyba z 2/3 du¿ej ciemnej bagietki ze s³onecznikiem, czê¶æ skubanaa tak o w jakim¶ tam odstêpie czasowym ,czê¶æ z turkiem naturalny, sa³at± i rzodkiewk±
- sok marchewkowy, kawka z mlekiem
- jajo sadzone, ziemniaki z koperkiem, szklana kefiru (lub wiêcej ni¿ szklana)
- podczas pieczenia trochê podjedzonych rodzynek i wiórków, pó¼niej kilka muffin marchewkowych (4?,5?) , te¿ w jakim¶ odstêpie, kilka herbat...

mam wra¿enie, ¿e o czym¶ zapomnia³am, ale sama nie wiem...

Rozsun±æ suwak, by
Zdj±æ skafander cia³a
Zapomnieæ
Wej¶æ w nowe ¿ycie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 11:42   #1409
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 768

bardzo proszê o rady..
R/malutkie U;
3¶liwki suszone
I.(11)placuszki(4³ p³ owsianych, 1³ otr±b ¿ytnich pó³ jab³ka,cynamon,s³odzik->namoczone w wodzie na noc)+jajo,3³y¿ki wiejskiego,rodzynki i ¿uwina suszona+kawa z kapk± mleka, przed-gejpfruit
1h wolnego spcerku z psemm
II.(14;30)risotto z kaszy gryczanej
(pieczarki,cebulka,marche w,pietruszka,gar¶æ czerwonej fasoli,przyprawy ró¿niaste,miêsko z uda indyka,³ycha kaszy gryczanej i ³ycha olwy z pestek winogron) pychaa
III.(chyba ko³o 18)ok 100g makreli w sosie pom.(pó³ puszki)+pomidorek i cebulka
IV.(20;30)wiejski i znów pomidor bo nic innego niemam

bez sensu jest bo niemam czasu normalnie je¶æ bo wychodzê bo obiedzie i jeden posi³ek mijam i potem wracam o 19-20 g³odna jak wilk i jem b.du¿o (np. wczoraj 4kanapki z piêknym ok³adem bo mi burcza³o w brzuchu) wiêc sobie tak dzi¶ jako¶ zaplanowa³am... mam nadzieje ¿e mi siê uda..
bêdzie ok?

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2011-04-17 o 11:43
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-17, 11:57   #1410
optymissstka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Moja redukcja na dzi¶:

¶niadanie: owsianka z mlekiem, 2 kostki gorzkiej czekolady
II ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego, bia³y ser, ogórek
obiad: pier¶ z kurczaka, zielona fasola
podwieczorek: 30 g pistacji
kolacja: pieczona ryba, ogórek

Bardzo proszê o opinie... Nie wydaje Wam siê, ¿e za du¿o tego jak na redukcjê? Pewnie to Waszym zdaniem g³upie, ale ja strasznie schizujê, ¿e przytyjê jedz±c w ten sposób... (wcze¶niej by³am na South Beach).

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.