|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
Cytat:
Troszkę się obawiam, bo przeglądając wątek niektórych ten hydrolat uczulił i podrażnił. Szukam czegoś nawilżającego, nie ściągającego, mam suchą a zarazem wrażliwą cerę. Może coś podpowiesz?
|
|
#3962 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
A ja nie wiedziałam o tej przerwie w zamówieniach i wpłaciłam pieniądze na konto, a nikt mi nie odpisuje na maila ;/
|
|
|
|
#3963 |
|
Raczkowanie
|
Musiałaś złożyć zamówienie przed przerwą, bo w czasie przerwy nie ma w ogóle dostępu do koszyka, więc zamówień nie można składać.
Jeżeli zamówiłaś produkty wcześniej to zamówienie zostanie zrealizowanie bez względu na przerwę. |
|
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
Wizażanki, mam kilka pytań odnośnie żelu hialuronowego. Mam bardzo tłustą cerę i czytałam, że żel w połączeniu z jakimś olejkiem (tamanu, jojoba?) matuje skórę i nawilża. Czy to połączenie będzie się nadawało pod makijaż i na noc? Teraz pod podkład mineralny stosuję krem matujący Siarkowa Moc, ale po 3-4 godzinach zaczynam się świecić i robi się delikatne 'ciasto' na twarzy
. A i mam 16 lat, czy w tym wieku można już stosować żel HA? Będę wdzięczna również za wskazanie innych produktów, które zmniejszą wydzielanie sebum przez moją skórę .
|
#3965 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze dziewczyny nie wiem co robić...
Mam cerę trądzikową(zaskórniki zamknięte, czasem jakiś ropny, przebarwienia). Stosowałam żel hialuronowy przez jakieś 3 dni i już po pierwszym użyciu zauważyłam gule na swojej twarzy, a potem zrobiły się z nich pryszcze. Przestałam używać. Jakiś czas temu spróbowałam połączyć olej tamanu z żelem hialuronowym. 2 krople tamanu, 2 żelu i nałożyłam to na twarz. Na policzkach, gdzie występują zaskórniki zamknięte pojawiły się gule, a na czole, gdzie miałam już prawie wyleczone, pojawiły się zaskórniki zamknięte i prosaki(?) takie malutkie kropki podskórne. Od stycznia stosuję epiduo no i mi pomogło. I teraz nie wiem, czy produkty z BU mnie zapychają, czy oczyszczają twarz czy co ![]() No bo teoretycznie epiduo mnie oczyszczało.Chciałam teraz kupić azelo, ale nie wiem czy nie będzie zapychał. A po ilu dniach Wam wysyp "zszedł" jeśli któraś z Was miała?
Pani Kierownik. Cel: Pani Dyrektor! Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora! "Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice." |
|
|
|
#3966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sam żel HA (tzn bez dodatku peptydów czy roślinnych komórek macierzystych) można stosować bez ograniczeń wiekowych ![]() a co do regulacji wydzielania sebum to oprócz tej frakcji podobno właśnie olej tamanu ma takie działanie
|
|
#3968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
Frakcji używałam, ale podkład brzydko na niej wyglądał, ciężko się go nakładało i też się ważył
. Może i chodziło o olej tamanu? Dziękuję za odpowiedź, zakupię i sama potestuję
|
#3970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja uwielbiam żel peptydowy, a właśnie wybiło mi 26 Bardzo w nim lubię to uczucie nawilżenia i napięcie (ale nie ściągnięcie) skóry. Moje zmarchy pod oczami trochę ugłaskał |
|
|
|
|
#3971 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nie chciałam sie przejmować podchodząc do tego jak do prewencji
Ale jakby mi miały brodawki wyskoczyć na nosie to nie warto
|
|
|
|
#3972 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko niepokoi mnie to,że nie odpisali na maila.
|
|
|
|
|
#3973 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie nie odpisali, bo mają kocioł z zamówieniami - ich duża ilość jest powodem przerwy
Ja to sie w sumie cieszę, bo miałam zamawiać pod koniec kwietnia akurat - a po przerwie, podobnie jak po tej ost. zwiazanej z przeprowadzką, kolejka się skurczy i dostanę moje szybko.
|
#3974 |
|
Rozeznanie
|
Nareszcie wczoraj przyszlo moje zamowienie
wygladalo tak (zalaczniki). Od wczoraj prztestowalam juz 2 x olej tamanu,hydrolat oczarowy,alosowy,zel h. 2%,peeling z bio. i tonik BHA AHA 10% raz iii olejki myjace wczoraj wieczorem pomaranczowy dzisiaj rano i wieczorem ten eko i dla mnie jest lepsza nuta zapachowa generalnie juz wiem,ze olejki myjace zagoszcza na stale u mnie w domu co z reszta to zobaczymy:PDzisiaj takze wzielam sobie zaaplikowalam (a co ) z 3 kropelki olejku tamanu+zel hial. pod makijaz ale niestety swiecenie bylo duzo szybsze niz jak zawsze przy uzyciu kremu nawilzajacomatujacego czy normalizujacego czy jakiejs glinki:Podczucia jak narazie?Nijakie powiem szczerze nie robia krzywdy poki co ![]() Zobaczymy co czas pokaze
Edytowane przez urodzona3maja Czas edycji: 2011-04-17 o 00:42 |
|
|
|
#3975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nic dziwnego, że muszą robić przerwy na biochemii skoro dostają takie zamówienia ![]() ![]() A tak poważnie to fajne zamówienie. Olejki myjące są super do demakijażu oczu. Nie sądziłam, że makijaż może tak łatwo i bez pocierania sie zmyć ![]() Ja czekam na moje zamówienie, już dostałam w piątek maila, że wysłali. |
|
|
|
|
#3976 |
|
Raczkowanie
|
Ja sie ciesze ze w koncu udalo mi sie zamowic bo wczesniej natrafialam wlasnie na przerwy, ktore trwaly od soboty do wtorku do godzin wieczornych. Ale teraz musieli dostac ogromna ilosc zamowien skoro zamkneli sklep na cale dwa tygodnie tzn. na caly czas realizacji zamowien.
Swoja droga uzywalam wczoraj pierwszy raz kwas ha z mazidel. Dodalam go w ilosci 1:1 do kremu babydream (bez hydrolatow czy dodatku wody) i musze przyznac ze zadnego uczucia sciagania ani zadnego efektu zlepionej maski nie bylo. W sumie to bardzo przyjemny produkt, krem babydream zamienil w delikatny i leciutenki kremik. Moze to kwestia odpowiedniego kremu albo kwas ha z mazidel jest inny... |
|
|
|
#3977 |
|
Wtajemniczenie
|
Ej słuchajcie, planuję sobie zakupić krem azelo. Niby na biochemii pisze, że nawet w lecie jest bezpieczny, no ale przecież on zawiera pochodną kwasu azelainowego i kwas salicylowy. Można go stosować bez filtrów ochronnych?
![]() A jak stosujecie olej tamanu+ żel hialuronowy?
Pani Kierownik. Cel: Pani Dyrektor! Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora! "Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice." |
|
|
|
#3978 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez musialam czekac jakis tydzien bo mieli przerwe a pozniej 2 tygodnie zanim do mnie doszla (razem z weekendem)![]() tak tak olejki rewelacja juz je bardziej lubie niz moje plyny micelarne![]() mam nadzieje,ze tonik aha/bha 10% na kazdego tak dziala?bo na ten czas po 1 uzyciu wczoraj wieczorem mam pelno nowych niespodzianek (tymczasowy wysyp?] + milion strupków..ktorych nie bylo,a ktorych chcialam zapobiec aplikujac tamanu po toniku... eh przykro mi bo w swoim zyciu uzywalam aha 35%,kwasilam sie migdalowym o wysokim stezeniu i byla rewelacja..a tu wygladam masakrycznie :| mam nadzieje wiec ze to tymczasowa reakcja i skora sie sama oczyszcza..
|
|
|
#3979 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3980 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, może wy mi coś doradzicie, bo waham się już od dłuższego czasu między azelo a lemon i dalej nie wiem, co wybrać.
Chciałabym mieć to serum do stosowania zamiennie z z flavo-c. Mam cerę wrażliwą, naczynkową (+rosacea), ale jednocześnie skłonną do zapychania, z zaskórnikami (których chyba nigdy się nie pozbędę) i wypryskami. No i chciałabym, mieć coś, co przede wszystkim ujednolici kolor skóry i pomoże w walce z niedoskonałościami, a jednocześnie nie zrobi mi masakry z naczynkami (nie musi mi ich leczyć, ale przynajmniej niech nie szkodzi) Przy azelo boję się zapychania, za to przy lemon przeraża mnie trochę kwas BHA (zwłaszcza, że stosuje tonik PHA)... No i nie mam pojecie, które wybrać, a na 3 sera mnie nie stać (bo flavo-C będę zamawiać obowiązkowo). Za to mogę pochwalić z czystym sumieniem flavo-C, w moim przypadku działa świetnie. Zrezygnowałam z kompleksu silikonowego, a wit. E dodałam tylko trochę i nic mnie nie zapycha, a wręcz przeciwnie - niespodzianki szybciej znikają. Tylko w użytkowaniu jest straszne, bo mocno mi się skrystalizowało i jak gdzieś się zaplątają te drobinki to mi rysują skórę prawie do krwi (zauważyłam też, że jak nie umyje rąk po nakładaniu serum, to potem mam na nich takie pomarańczowe plamy - nie mam pojęcia dlaczego, ale jestem pewna, że to od flavo) |
|
|
|
#3981 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czemu obawiasz się w azelo zapychania? Przez jaki składnik? Bo ja właśnie mam cerę strasznie skłonną do zapychania i też się nad nim zastanawiam.
|
|
|
|
#3982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale chyba się ostatecznie z nim pożegnam, bo dziś rano, z niewielkiego pryszczyka, który wieczorem był w stanie zaniku - przysuszenia, posmarowany na noc tamanu z HA i serum 3xROSE, zrobił się rano paskudny biały pryszcz Za to olej tamanu zdecydowanie sprawdza się jako lek. I tylko tak go będę już stosować. W niesamowity sposób wyleczył łuszczenie się czerwonej, napiętej skory na stopach mojej 5-letniej córeczki, alergiczno - grzybicze? Na ktore NIC nie pomagało.
|
|
#3983 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbowałaś hydrolatu z kocanki? Śmierdziel, ale naprawdę działa na naczynka |
|
|
|
|
#3984 |
|
Wtajemniczenie
|
Polityka wysyłkowa BU robi się coraz śmieszniejsza,
przed chwilą była przerwa związana bodajże z przenoszeniem sklepu, teraz wywołana zbyt dużą (sic!) ilością zamówień zaraz pewnie będzie przerwa majowa, a potem może wydłużenie czasu realizacji do 15 i więcej dni roboczych (?) ![]() Coraz bardziej mnie to dziwi
|
|
|
|
#3985 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3986 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skład: giczny olej tamanu z dodatkiem stężonego ekstraktu z rozmarynu; Postać: gęsty olej o zielonkawym kolorze i mocnym korzennym zapachu, # Ekologiczny olej arganowy z dodatkiem witaminy E; Postać: # Azeloglicyna; Postać: jasno-żółty, bezzapachowy płyn, # Kwas salicylowy; Postać: biały, drobny proszek, # Niacynamid (witamina B3); Postać: biały, drobny proszek, # Zagęstnik; Postać: gęsty, mleczno-kremowy płyn, płynny olej o żółtym kolorze,
|
|
|
|
#3987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli mówisz, ze BHA nawet w tym stężeniu lepiej nie ryzykować, no to faktycznie szala się przechyla na stronę Azelo (może u mnie nie będzie robił gul )Hydrolatu nie używałam, bo się przestraszyłam plotek o strasznym smrodzie, ale miałam olej z kocanki i był całkiem niezły (swoją droga jest w składzie właśnie LEMON). Teraz też myślę, żeby go sobie zamówić solo (gdyby nie brała LEMON). Chociaż zastanawiam się też nad skwalanem. A oczywiście na zamówienie wszystkiego, co by się chciało budżet nie pozwala. |
|
|
|
|
#3989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też się zastanawiam nad azelo, wypróbowałam już lemon i flavo-C i flavo-C biorę raz jeszcze na pewno. Lemon mi służy, nawet przy mojej skłonnej do zaczerwienień skórze nie ma problemów (chociaż do rosacea jeszcze mam trochę, odpukać), reguluje i wygładza, mnie nie zapchało, ale jest ciężkie, treściwe, olejowe, więc jest ryzyko. Moja jedyna wątpliwość z azelo to to, że mam wrażenie że jakiś czas temu dziewcyzny się skarżyły że wyskakują im po nim bolące gule po których zostają na długo ślady. Chyba że coś mieszam? I tak pewnie zmienię to swoje zamówienie do BU jeszcze dziesięć razy... Bo serum ROSE mnie kusi mimo mojej przetłuszczającej się skóry
Edytowane przez motacilla Czas edycji: 2011-04-17 o 21:42 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.

. A i mam 16 lat, czy w tym wieku można już stosować żel HA? Będę wdzięczna również za wskazanie innych produktów, które zmniejszą wydzielanie sebum przez moją skórę
.

Bardzo w nim lubię to uczucie nawilżenia i napięcie (ale nie ściągnięcie) skóry. Moje zmarchy pod oczami trochę ugłaskał 
iii olejki myjace wczoraj wieczorem pomaranczowy dzisiaj rano i wieczorem ten eko i dla mnie jest lepsza nuta zapachowa generalnie juz wiem,ze olejki myjace zagoszcza na stale u mnie w domu
(tymczasowy wysyp?] + milion strupków..ktorych nie bylo,a ktorych chcialam zapobiec aplikujac tamanu po toniku... eh przykro mi bo w swoim zyciu uzywalam aha 35%,kwasilam sie migdalowym o wysokim stezeniu i byla rewelacja..a tu wygladam masakrycznie :|