Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-18, 00:36   #2851
solq
Raczkowanie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Weszłam na ten wątek przypadkowo, z ciekawości i jedna z rzeczy, która mnie zdziwiła, a może bardziej rozśmieszyła, to te "grzyweczki na bok i koczki". Trochę śmiesznie to brzmi, że w tych fryzurach wszystkie wyglądają jak klony. To tak jakbym napisała, że denerwują mnie te wszystkie dziewczyny w kucykach i te wszystkie co chodzą w rozpuszczonych włosach Chyba, że to jakaś specjalna super modna odmiana grzyweczek i koczków o której nie mam pojęcia Bo jeśli nie, to odkąd pamiętam mnóstwo dziewczyn ma/miało taką fryzurę, lub tak się czesało i to chyba się nie zmieni Mnie też "rozwalają" niektóre supermodne rzeczy, ale myślę, że są pewne granice takiego "nawalania" na inne widziane gdzieś na ulicy dziewczyny. Przypadkowa osoba wchodząc na ten watek może być w lekkim szoku
solq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 01:09   #2852
cheloni
Raczkowanie

A ja nie rozumiem, co wam przeszkadza w kurtkach eko? Nie kazda wyglada jak swiecacy plastik, poza tym niektorzy nie kupuja z innych powodow wyrobow skorzanych (np wegetarianie). I nie rozumiem, o co chodzi z tym wysypem ekoskor- jestem bliska cwierc wieczu i pamietam, ze nosilo sie je juz ponad 10 lat temu i wlasciwie nie pamietam, zeby byl okres, ze sa niemodne lub, ze sie ich nie nosi (skoro ekoskora taka jest bee to zakladam, ze nie nosicie ZADNYCH wyrobow z eko?). Od kilkunastu lat to cos jak dzinsy- wlasciciwie kazdy je nosi, zmieniaja sie tylko modne fasony/kolory.

Mnie jedynie rozwala slepe podazanie za moda, odslanianie tego co w naszej kulturze zwykle sie zakrywa, ubieranie sie nieadekwatnie do figury lub do okazji oraz ubrania w za malym/za duzym rozmiarze
cheloni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 02:10   #2853
szarottka
Przyczajenie

Mnie i tak najbardziej rozwala widok facetów w skarpetkach do sandałów Moda na to już tyle lat się utrzymuje... :P I białe skarpetki do czarnych butów
A z damskiej - jak już było wspominane - leginsy jako spodnie. Nawet jak ktoś jest zgrabny, to nie wygląda to fajnie, a co gorsza, gdy ktoś nosi XXL, wtedy szkoda słów... I nie wiem czy było to wspominane, bo nie czytałam całego wątku - rozśmieszają mnie takie wielkie zimowe czapki imitujące głowy zwierząt :P I jeszcze ich cena koło 300-400 zł...Głowa wygląda w nich nieproporcjonalnie do ciała...Porażka :P
szarottka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 02:47   #2854
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
I to właśnie jest przykre w społeczeństwie: bezpodstawne ocenianie, skojarzenia, stereotypy.. Cóż, dla mnie świadczy to tylko o osobach wydających opinie.
Ocenianie, skojarzenia - to leży w ludzkiej naturze. Nie da się patrząc na kogoś nie ocenić go chociażby w myślach, nie wydać jakiegoś osądu, nie poddać się stereotypom. Rozumiem, że mijając na ulicy dziewczynę w kabaretkach, białych kozakach, różowej kurtce i miniówce nigdy w życiu nie przeszłoby Ci przez myśl "lafirynda"?
Niektóre elementy wizerunku kojarzą nam się jednoznacznie i nie widzę w tym nic złego. Nie zamierzam się tego wypierać bo trąciłoby hipokryzją.
Stary 2011-04-18, 10:09   #2855
LetniaLemoniada
Raczkowanie

A mnie ostatnio rozwalił Pan Kupisz, który chyba spędził dużo czasu w łazience z domestosem i z fryzjera przemianował się na projektanta Strasznie szmatowato to wygląda i pewnie kosztuje majątek :/

tu pokaz: http://www.ofeminin.pl/pokazy-mody/r...ja-d19037.html
a tu lookbook :http://lamode.info/kolekcje-88/artic...a_kupisza.html
LetniaLemoniada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 10:44   #2856
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LetniaLemoniada Pokaż wiadomość
A mnie ostatnio rozwalił Pan Kupisz, który chyba spędził dużo czasu w łazience z domestosem i z fryzjera przemianował się na projektanta Strasznie szmatowato to wygląda i pewnie kosztuje majątek :/

tu pokaz: http://www.ofeminin.pl/pokazy-mody/r...ja-d19037.html
a tu lookbook :http://lamode.info/kolekcje-88/artic...a_kupisza.html

Nonszalancki look inspirowany Rickiem Owensem
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 10:51   #2857
LetniaLemoniada
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Nonszalancki look inspirowany Rickiem Owensem
Rick pewnie jedzie już ambulansem do szpitala, gdzie będą go reanimować ^^

A tak serio to ta kolekcja jest straszna w wykonaniu i jakościowo. Nie mówię o designie bo to nie taki zły pomysł i myślę, że znaleźli by się chętni. Ale na domestos w łazience nikt się chyba nie skusi...
Stary 2011-04-18, 10:56   #2858
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez solq Pokaż wiadomość
Weszłam na ten wątek przypadkowo, z ciekawości i jedna z rzeczy, która mnie zdziwiła, a może bardziej rozśmieszyła, to te "grzyweczki na bok i koczki". Trochę śmiesznie to brzmi, że w tych fryzurach wszystkie wyglądają jak klony. To tak jakbym napisała, że denerwują mnie te wszystkie dziewczyny w kucykach i te wszystkie co chodzą w rozpuszczonych włosach Chyba, że to jakaś specjalna super modna odmiana grzyweczek i koczków o której nie mam pojęcia Bo jeśli nie, to odkąd pamiętam mnóstwo dziewczyn ma/miało taką fryzurę, lub tak się czesało i to chyba się nie zmieni Mnie też "rozwalają" niektóre supermodne rzeczy, ale myślę, że są pewne granice takiego "nawalania" na inne widziane gdzieś na ulicy dziewczyny. Przypadkowa osoba wchodząc na ten watek może być w lekkim szoku
A ja myślę, że od tego właśnie ten wątek jest, żeby sobie ponarzekać na to, co się nam nie podoba. Niektórzy tylko traktują go zbyt serio, a dla mnie to typowe wypowiedzi "z przymrużeniem oka".
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 11:37   #2859
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Rick pewnie jedzie już ambulansem do szpitala, gdzie będą go reanimować ^^

A tak serio to ta kolekcja jest straszna w wykonaniu i jakościowo. Nie mówię o designie bo to nie taki zły pomysł i myślę, że znaleźli by się chętni. Ale na domestos w łazience nikt się chyba nie skusi...

Nie wiem jak z jakością, bo nie miałam okazji pomacać tkanin/ dziani, ale jak czytam, ze użyto kaszmiru, to wiem, ze tego rodzaju przedzy nie można poddawac procesom vintagowania.

Generalnie, kolekcja wg mnie wtórna, bo takie rzeczy widziałam już wcześniej.
Stary 2011-04-18, 12:16   #2860
peanut_
Raczkowanie

dzisiejsza "moda" z ulic Wrocławia: dziewczyna w bluzie w ostrym, różowym kolorze, szarych dresowych spodniach chyba i uwaga... butach sportowych (Reebokach albo Pumach) z których jeden był czarny z zieloną sznurówką, drugi biały z pomarańczowo-różową (czy tam całą różową) nie chodzi mi ogólnie o styl, bo często podobają mi się takie wyrapowane dziewczyny, ale ta definitywnie chciała być zbyt alternatywna a ujrzałam ją zaraz po jednej "niuni" (inne określenie nie przychodzi mi do głowy), która strojem może nie przerażała: jakaś miniówa, turkusowe platformy, w tym samym kolorze chyba mała torebka z tego co wyłapałam, ale miała taką minę, że mało się nie przewróciłam, coś w stylu "patrzcie i podziwiajcie" oczy zmrużone niby od słońca, ponętne usta w lekki dziubek... jakoś komicznie ten całokształt wyglądał

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
A ja myślę, że od tego właśnie ten wątek jest, żeby sobie ponarzekać na to, co się nam nie podoba. Niektórzy tylko traktują go zbyt serio, a dla mnie to typowe wypowiedzi "z przymrużeniem oka".
dokładnie o to chodzi
peanut_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 12:44   #2861
LetniaLemoniada
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem jak z jakością, bo nie miałam okazji pomacać tkanin/ dziani, ale jak czytam, ze użyto kaszmiru, to wiem, ze tego rodzaju przedzy nie można poddawac procesom vintagowania.

Generalnie, kolekcja wg mnie wtórna, bo takie rzeczy widziałam już wcześniej.
Na pewno nic AŻ TAK odkrywczego

A sam kupisz od czasu pokazania tej kolekcji troszkę "zdziadział" i zapuszcza się na leśnego drwala zgodnie z ideologią marki

Ciekawa informacja z tym kaszmirem Ja miałam okazje mieć jego rzeczy w ręce - kilka, ale to wystarczy żeby nie mieć o niej najlepszego zdania
Stary 2011-04-18, 12:59   #2862
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno nic AŻ TAK odkrywczego

A sam kupisz od czasu pokazania tej kolekcji troszkę "zdziadział" i zapuszcza się na leśnego drwala zgodnie z ideologią marki

Ciekawa informacja z tym kaszmirem Ja miałam okazje mieć jego rzeczy w ręce - kilka, ale to wystarczy żeby nie mieć o niej najlepszego zdania

O, a gdzie widziałaś jego rzeczy? Wystawia się w jakimś shoroomie czy byłas na mitologicznym juz niemalże pokazie?

Zdziadział na maksa, teraz wpadł w nurt eko-alternatywo-recyklingowy. Następna kolekcja będzie pewnie z poliestru z odzysku (via H&M)
Stary 2011-04-18, 13:14   #2863
_vixen_
Zakorzenienie

Jak zobaczyłam reklamę, to przeraził mnie ten poliester z odzysku, to będzie zrobiona sukienka ze starych reklamówek czy co?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 13:26   #2864
LetniaLemoniada
Raczkowanie

Były na sesji zdjęciowej i miałam okazje zamacać

No a może później będzie recycling zrecyclingowanych sukienek z H&M
Stary 2011-04-18, 14:34   #2865
nicRu
maszyna, nie człowiek

Co do mojego zeszytu w trkacie sesji, z dziś: połaczenie ostrych niebieskich butów z koronkowymi rajstopami, czarnym czymś, bluzką w kolorze ostrego różu, do tego kurteczka w kolorze brazowosiakimś, który nazywacie karmelowym (choć to nawet karmelowy nie był, taki karmelowo-beżowy)
Stary 2011-04-18, 15:17   #2866
Noa_
Zadomowienie

Cytat:
I to właśnie jest przykre w społeczeństwie: bezpodstawne ocenianie, skojarzenia, stereotypy.. Cóż, dla mnie świadczy to tylko o osobach wydających opinie.
Może i przykre, ale nie ma w tym nic dziwnego. Dobrze opisuje to zjawisko Aronson w swoim podręczniku "Psychologia społeczna" (swoją drogą polecam, czyta się szybko i przyjemnie). Tworzenie skojarzeń i stereotypów ,a w konsekwencji ocenianie na ich podstawie leży w naturze człowieka.
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 16:28   #2867
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Były na sesji zdjęciowej i miałam okazje zamacać
Czy on to szyje w Pl? Nie wiesz jakiego pochodzenia sa tkaniny?
Stary 2011-04-18, 17:17   #2868
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheloni Pokaż wiadomość
A ja nie rozumiem, co wam przeszkadza w kurtkach eko? Nie kazda wyglada jak swiecacy plastik, poza tym niektorzy nie kupuja z innych powodow wyrobow skorzanych (np wegetarianie). I nie rozumiem, o co chodzi z tym wysypem ekoskor- jestem bliska cwierc wieczu i pamietam, ze nosilo sie je juz ponad 10 lat temu i wlasciwie nie pamietam, zeby byl okres, ze sa niemodne lub, ze sie ich nie nosi (skoro ekoskora taka jest bee to zakladam, ze nie nosicie ZADNYCH wyrobow z eko?). Od kilkunastu lat to cos jak dzinsy- wlasciciwie kazdy je nosi, zmieniaja sie tylko modne fasony/kolory.
Ja narzekam na kurtki eko ale tylko te brunatnozółte "karmelowe" - bo ten kolor wybitnie źle wygląda na sztucznej i dlatego że jest ich pełno ostatnio.Ale nie jestem przeciwna ogólnie sztucznej skórce,sama chodze w czarnej chodzę na na uczelnie -żal mi mojej skórzanej z kurtką sie źle obchodzę na uczelni (rzucanie na podłodze podkładam pod plecy bo ławki są niewygodne ).Poza tym eko skórka ma tę zaletę że jest lekka , można ja zdjać i przewiesic przez ramie jak sie zrobi cieplej.
I nie lubie określenie "ekoskóra" .Dla mnie poliuretan to plastik i jest stanowczo nieekologiczny (w UK i NZ nawet jest zakaz nazywania wyrobów z PU skórą)
Cytat:
Napisane przez solq Pokaż wiadomość
Zgadzam sie całkowicie. To po prostu zwyczajna fryzury, ja nawet nie zauwazyłąm jakiego większego ich natężenia
Cytat:
Napisane przez Noa_ Pokaż wiadomość
Może i przykre, ale nie ma w tym nic dziwnego. Dobrze opisuje to zjawisko Aronson w swoim podręczniku "Psychologia społeczna" (swoją drogą polecam, czyta się szybko i przyjemnie). Tworzenie skojarzeń i stereotypów ,a w konsekwencji ocenianie na ich podstawie leży w naturze człowieka.
Uważam podobnie,chociaż na psychologii sie nie znam ale kojarzę że w ten sposób mózg działa -to jest taka droga na skróty po prostu. Stereotypy to taka wersja robocza pozwala stworzyć zarys opinii na jakiś temat. Złe jest kierowanie sie tylko nimi ale nie da sie uciec przed tworzeniem jakiś wrażeń na poczekaniu odwołując sie do poprzednich doświadczeń ,skojarzeń
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 18:26   #2869
peanut_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
Ja narzekam na kurtki eko ale tylko te brunatnozółte "karmelowe" - bo ten kolor wybitnie źle wygląda na sztucznej i dlatego że jest ich pełno ostatnio.Ale nie jestem przeciwna ogólnie sztucznej skórce,sama chodze w czarnej chodzę na na uczelnie -żal mi mojej skórzanej z kurtką sie źle obchodzę na uczelni (rzucanie na podłodze podkładam pod plecy bo ławki są niewygodne ).Poza tym eko skórka ma tę zaletę że jest lekka , można ja zdjać i przewiesic przez ramie jak sie zrobi cieplej.
I nie lubie określenie "ekoskóra" .Dla mnie poliuretan to plastik i jest stanowczo nieekologiczny (w UK i NZ nawet jest zakaz nazywania wyrobów z PU skórą)
mnie też one same w sobie nie przeszkadzają, ale odkąd przeczytałam na wątku o tych w kolorze nie-zaciekawego-brązu to zwróciłam na to uwagę na ulicy i rzeczywiście jest różnica widziałam dzisiaj 2 dziewczyny w (tak mi się wydaje) prawdziwych skórach w pięknych brązowych odcieniach i 2 w tych właśnie o których tyle się tutaj pisze (z czego jedna była w takiej chłodnej tonacji i wyglądała naprawdę kiepsko) i niestety słabo wypadają przy tych pierwszych ja jakiś czas temu przestałam chwilowo lubić swoją granatową skórę (ze ściągaczami, które też są tu tępione ale mnie się podobają) - bo trochę się wytarła, kolor zrobił się mniej intensywny, ale teraz widzę, że wygląda to przynajmniej naturalnie i jednak ładnie
peanut_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 19:04   #2870
Angry
Raczkowanie

Mnie się udało kupic sztuczną skórkę (czarną) na bazarze za zawrotną kwotę 40 zł, a jest tak wykonana, że wszyscy myśleli, że to prawdziwa, nie błyszczy się jak... i w ogóle jakaś taka fajna w dotyku, tyle, że na początku tak specyficznie śmierdziała, strasznie intensywnie. Byłam z niej zadowolona, ale szybko się suwak popsuł. Nie dziwię się, że był i jest na nie taki szał, bo nie dość, że były w każdej sieciówce i na każdym bazarze to jeszcze są uniwersalne i na każdym jakoś leżą, a z płaszczami bywa różnie. Poza tym znalezienie własnego stylu jest naprawdę ciężkie i czasochłonne, więc nie dziwię się, że dziewczyny idą na łatwiznę i zachowawczo kopiują trendy, może wyglądają nudno, ale estetycznie no i jednak modnie, a nie wszystkim zależy na podkreślaniu swojej indywidualności przez strój (bo nie każdy jest jakimś super-indywiduum :p). I nie mówię tego jako klon, bo wielu opisanych jako wszechobecne na ulicach elementów garderoby nie posiadam, ale nie mam też jeszcze swojego w 100% wykształconego stylu i nie wiem, czy kiedykolwiek będę miała.
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 19:17   #2871
I am Rock
lokalna gwiazda

Samo określenie "skóra ekologiczna" jest głupie, bo od kiedy to sztuczne tworzywo jest ekologiczne?
Mnie klony nie rażą o ile wyglądają dobrze w swoich jednakowych ciuchach. Ja tylko nie chcę oglądać sadła wylewającego się z dżinsów i przykrótkiej bluzeczki, bądź też obciągniętego poliestrem uwypuklającym wszystkie fałdy.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 21:54   #2872
Noa_
Zadomowienie

Cytat:
Uważam podobnie,chociaż na psychologii sie nie znam ale kojarzę że w ten sposób mózg działa -to jest taka droga na skróty po prostu. Stereotypy to taka wersja robocza pozwala stworzyć zarys opinii na jakiś temat. Złe jest kierowanie sie tylko nimi ale nie da sie uciec przed tworzeniem jakiś wrażeń na poczekaniu odwołując sie do poprzednich doświadczeń ,skojarzeń

dokładnie o to chodzi
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 23:18   #2873
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Chociażby dlatego że czaszka to nie jest element stricte ozdobny jak kwiaty czy wzory wiec ktoś że by ją nosić musi mieć jakiś inny powód niż 'ładniość'.
Ależ oczywiscie, że to tego samego typu element ozdobny Jeden nosi czaszki a inny róże
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-18, 23:56   #2874
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ oczywiscie, że to tego samego typu element ozdobny Jeden nosi czaszki a inny róże
Według mnie czaszki nie są elementem ozdobniczym bo nie zdobią i do niedawna były wykorzystywane raczej jako znak ostrzegawczy przed wysokim napieciem niż element zdobniczy.A róże są elementem zdobniczym od wieków.
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 00:26   #2875
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Według mnie czaszki nie są elementem ozdobniczym bo nie zdobią i do niedawna były wykorzystywane raczej jako znak ostrzegawczy przed wysokim napieciem niż element zdobniczy.A róże są elementem zdobniczym od wieków.
proszę cię...
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-19, 12:58   #2876
I am Rock
lokalna gwiazda

Są wśród nas buntowniczki i słodkie dziewczyny-jedne lubią czaszki inne kwiatki i koronki. Sądzę, że ubranie odzwierciedla w jakimś stopniu nasz charakter o ile nie kopiujemy ślepo trendów mody. Bo zakładać coś, bo jest modne-wbrew sobie, to dobre dla gimnazjalistek.
Stary 2011-04-19, 14:43   #2877
LetniaLemoniada
Raczkowanie

Cytat:
Czy on to szyje w Pl? Nie wiesz jakiego pochodzenia sa tkaniny?
Szczerze mówiąc nie wiem i nie sądzę, że jest to łatwo dostępna informacja Ja nawet śmiem twierdzić, że to pojedyncze sztuki, której gromadził od lat ^^ Zebrał i sruu na wybieg
Stary 2011-04-19, 14:55   #2878
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc nie wiem i nie sądzę, że jest to łatwo dostępna informacja Ja nawet śmiem twierdzić, że to pojedyncze sztuki, której gromadził od lat ^^ Zebrał i sruu na wybieg

Aha. To ciekawe w jakim czasie zrobi kolejną kolekcje.
Stary 2011-04-20, 12:04   #2879
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Jak zobaczyłam reklamę, to przeraził mnie ten poliester z odzysku, to będzie zrobiona sukienka ze starych reklamówek czy co?
Reklamówki są przeważnie z polietylenu, ja obstawiam stare firanki.
Stary 2011-04-20, 12:33   #2880
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Są wśród nas buntowniczki i słodkie dziewczyny-jedne lubią czaszki inne kwiatki i koronki. Sądzę, że ubranie odzwierciedla w jakimś stopniu nasz charakter o ile nie kopiujemy ślepo trendów mody. Bo zakładać coś, bo jest modne-wbrew sobie, to dobre dla gimnazjalistek.
Heh, no bo tylko słodkie dziewczynki nie noszą czaszek?

Mi akurat motyw czaszki kojarzy się bardziej z modą w stylu emo dla gimnazjalistek(akurat wiek buntu). Może jeszcze taki motyw w biżuterii ujdzie, ale w ubraniach wg mnie zdecydowanie nie. Te wszystkie bluzeczki, spódniczki i balerinki w czaszki, to coś przezabawnego. Czy ktoś wyobraża sobie dorosłą kobietę ubraną w coś takiego?

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości