Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem 21 42,86%
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi 3 6,12%
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy 0 0%
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe 9 18,37%
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery 7 14,29%
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy 8 16,33%
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy 0 0%
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy 1 2,04%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-22, 20:47   #1921
Harrods
Zadomowienie

Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
iizabelaa już wiem czemu moja Niunia tak mało zjada to przez żółtaczkę i przez to, że poilismy ją glukozą żeby zeszła. Mąż pobiegł dziś do pediatry (wczoraj byłyśmy na pobraniu krwi) i pani doktor powiedziała, że bilirubina nie jest aż tak wysoka i mamy czekać. Jeżeli nie będzie schodzić mamy po świętach znów zrobić to badanie i z wynikami do lekarza. Pani doktor powiedziała, że odstawić glukozę bo dziecko się tym zasyca i nie chce dużo zjeść mleka a no i przy żółtaczce maluchu więcej śpią a mniej jedzą

kochane ale i tak się nie uspokoiłam. Zważyliśmy dziś Kalinkę i okazało się, że waży 2900. Jak wychodziłysmy ze szpitala równo tydzień temu mała wazyła 2760 gram. Czy nie za mało przybrała wykończę się. już mam w głowie to co przechodziła Monti i Fabianek
My mieliśmy podobny problem i mały niestety mocno spadł na wadze. Był ospały, marudny i nie bardzo chciał jeść. Bardzo się odwodnił i przez to poziom bilirubiny jeszcze bardziej się podniósł. I trafiliśmy ponownie do szpitala. Ale już wszystyko ok. Nie piszę piszę tego, żeby Cię straszyć, ale żeby przestrzec. Musisz kontrolować wagę i sprawdzić za kilka dni, czy bilirubina nie wzrasta. Będzie wszystko dobrze .
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 20:50   #1922
patrycja_22
Rozeznanie

mordka ja przez pierwszy miesiąc gotowałam wodę a teraz z kranu leję

Ahtaga
pytałam się ginekologa o pas to powiedział, że wolno dopiero po sześciu tygodniach.

iza
biedna ta Twoja maleńka z tymi kolkami może wreszcie któreś kropelki jej pomogą Ja używam Sab Simplex i problem zniknął i powoli będziemy go odstawiać

Monti
też się chyba skuszę na to nosidełko A jak Twoje plecy podczas noszenia? ok?

niutka ale już córcia duża super

krusiak
gratulacje

eirene
ja clotrimazolum używałam tylko w ciąży więc nie wiem jak jest podczas karmienia ale skoro mówisz, że na ulotce jest napisane żeby podczas karmienia nie stosować to może lepiej się wstrzymaj albo zadzwoń do lekarza i spytaj.

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 20:54   #1923
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:

kochane jak myślicie kiedy mogę wyjść z małą na spacer czy faktycznie trzeba czekać te 3 tyg. od narodzin
ja tam nie czekałam jakby była pogoda to nawet po tygodniu bym wyszła a tak mały miał 2 tygodnie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość

eirene
ja clotrimazolum używałam tylko w ciąży więc nie wiem jak jest podczas karmienia ale skoro mówisz, że na ulotce jest napisane żeby podczas karmienia nie stosować to może lepiej się wstrzymaj albo zadzwoń do lekarza i spytaj.

no i chyba tak jutro zrobię ale w ciąży też pisze żeby nie stosować a wiem że lekarze przepisują

lecę spać

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 21:41   #1924
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
nie wiem, ja tam nie mam takiego problemu, zakładam czysta pieluche przed samym wyjsciem, a na spacerze to mi dzieci spały zawsze, nawet starsze prędzej czy póxniej zasypiały i mała tez spi. jak będzie lato to spoko, bo dziecko mozna spokojnie przewinąc w wózku, zarówno w gondolce, jak i w spacerówce rozłozonej na płasko. a zima, można gdzies z wózkiem wejśc nawet do takiego tesco bez toalety i przewinąc w wózku dziecko gdzieś w rogu, w jakims kąciku spokojniejszym gdzie nie ma tak duzo ludzi. starsze dzieci, takie koło roku, które juz stoją mozna przewinąc na stojąco, więc spokojnie mozna to zrobić praktycznie wszędzie, także w toalecie dla kobiet.
Moja widocznie taka wrażliwa jest na kupę, bo alarm od razu włącza i to jest o wiele głośniejszy płacz niż na jedzenie. A podczas spacerów to niespecjalnie śpi, raczej czuwa sobie,nasłuchuje, patrzy na niebo W domu zresztą tez ma długie okresy czuwania, kiedy po prostu się rozgląda, coś tam sobie "gada".

Jak się cieplej zrobi to pewnie wypróbuję te przewijanie w wózku na dworze, bo na razie jednak wiatr powiewa i bym się bala.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 21:56   #1925
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

czesc mamuski

widze ze nie tylko mi skasowalo posta

teraz nie wiem komu juz odpisywalam a komu nie

Monti nosidlo fajne - do przemyslenia zakup bo tez mi ten wozek nieraz zawadza

Krusiak GRATULACJE

a ja dziewczynki mam stresa przed swietami z rodizna TZ
bede siedizla pare dobrych godizn wszyscy beda patrzec jak maly je spi kupe robi placze itp i wszystko beda komentowac a ja bede sie denerwowac az mi sie teraz plakac chce jak o tym pomysle a co bedzie ze mna w trakcie do tego u nich w domu nikt nie stanie w mojej obronie po mojej stronie :-(
eh

życze Wam Mamusie wszytkiego najepszego na swieta
zdrowka dla maluszkow i dozgonnej ich milosci i swiat slonecznych smacznych i wesolych

buziaki
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 00:17   #1926
Jok3r
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
świadomie to wtedy jak złapie z toba wyraxnie kontakt wzrokowy na dłuższą chwile i sie usmiechnie, na pewno to poznasz

no u nas mąż został ochrzczony kupką, a ja kupka i sikami

tak, nawet tym bardziej, przeciez jak wszystko mu się uleje to znów jest dziecko głodne i chce jeść
a odbijasz go? ja odbijam w trakcie karmienia ( robie przerwe) i raczej rzadko sie mojej ulewa, najczesciej własnie wtedy jak jej zapomne odbic w trakcie karmienia, albo tak ssie, ze mi jej żal przerywac, no ale potem mam za to karę

Ja mam medele, dzis będe ściagac pierwszy raz przy tej małej, musze odciagnąc 3 butle po 150 ml na jutro na 7.00 rano bo zostawiam mała na kilka godzin z tatusiem, niestety, nie moge jej zabrac ze sobą.
Tak wiec powiem wam jak mnie sie sciaga i ile jednorazowo.
To normalne, że leci tylko kilka minut, jak przestaje leciec, to trzeba zmienic pierś, a w ogóle to tutaj wam wkleje zasady odciagania, to jest kombinacja artykułów z netu, zrobiłam ja na własny uzytek

" Muszę mieć laktator czy mogę odciągać ręcznie
Wszystko zależy od tego, jak często chcesz odciągać mleko. Jeśli myślisz, że zdarzy ci się to raptem kilka razy, naucz się ręcznego odciągania. To nie takie trudne!
Jeżeli chcesz mieć sporo mleka (żeby maluszkowi wystarczyło na jedną porcję, czyli około 120–150 ml), zabierz się za odciąganie mniej więcej dwie godziny po ostatnim karmieniu. Włącz muzykę, którą lubisz, przygotuj czysty, wyparzony pojemnik, umyj ręce, usiądź, weź głęboki oddech i wyobraź sobie coś bardzo miłego. Dobrze, jeśli dziecko jest blisko ciebie, np. śpi. Delikatnie, głaszczącymi ruchami rozmasuj pierś – od zewnątrz w stronę brodawki. Nie ściskaj, nie ugniataj, nie pociągaj piersi. Palcem wskazującym i kciukiem uchwyć ją w odległości około 1,5 cm od brodawki i naciskaj. Mleko wkrótce zacznie wypływać. Przesuwaj palce dookoła, delikatnie ją uciskając.
A co, jeśli na początku wypływa tylko kilka kropelek? Nie denerwuj się, odciągaj dalej. Zobaczysz, zaraz go będzie sporo!
Po kilku minutach pokarm przestanie wypływać. Zacznij wtedy odciągać z drugiej piersi.

Te same zasady stosuje sie przy laktatorze elektrycznym.

Czas przechowywania pokarmu dla zdrowych, donoszonych dzieci
Miejsce przechowywania
Temperatura
Czas przechowywania
W pomieszczeniu (pokój, kuchnia itp.)
16°C

do 24 godzin
21°C
do 10 godzin
27°C
6-8 godzin
W torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi
od 15°C do -4°C
24 godziny
W lodówce
od 3°C do 5 °C
3-5 dni
W zamrażalniku lodówki
od -10°C do -15 °C
2 tygodnie
W zamrażarce
-18°C
3-6 miesięcy
-20 °C
1 rok

Wiem, jak zamrozić pokarm, ale w jaki sposób powinnam go rozmrozić?

Najlepiej rozmrażać pokarm, wkładając opakowanie do kąpieli wodnej (woda nie powinna być gorąca, raczej ciepła) lub do podgrzewacza. Ale jeśli okoliczności tego wymagają, na przykład porcja jest duża i wiadomo, że dziecko jej nie zje na jeden raz, można najpierw przełożyć pojemnik z mlekiem do lodówki, a kiedy się rozmrozi, podzielić i dopiero wtedy podgrzewać, po kolei, wedle potrzeb.

Moja córeczka ma sześć tygodni. Chciałabym odciągnąć pokarm i wyjść z domu, zostawiając ją z mężem. Nie wiem, czy mała od razu zje wszystko z butelki, bo nigdy dotąd z niej nie piła. Jeśli trochę mleka zostanie, to czy można je jeszcze raz podgrzać? Boję się też, że jeśli dziecko spróbuje picia z butelki, to później mogą się pojawić problemy ze ssaniem piersi.

Raz podgrzanego mleka nie należy chłodzić i podgrzewać ponownie. Jeżeli chce Pani wyjść, to kwestię karmienia można rozwiązać na dwa sposoby. Sposób pierwszy - odciąga się wcześniej mleko i chłodzi je w lodówce. Radzę schładzać niewielkie porcje (dla niemowlęcia w tym wieku np. po 50 ml). Tata podgrzewa mleko, podaje dziecku, a to, co zostanie w butelce, wylewa. Jeśli dziecko jest nadal głodne, podgrzewa drugą porcję itd. Sposób drugi - mama odciąga mleko tuż przed wyjściem, mleko stoi w temperaturze pokojowej i tata karmi nim w miarę potrzeb. Oba sposoby są dobre.

To, na co się Pani zdecyduje, zależy od ilości pokarmu, apetytu dziecka, umiejętności odciągania itp.
Nie da się z góry przewidzieć, czy podanie butelki (smoczka) zaburzy u dziecka odruch ssania piersi. To bardzo indywidualna sprawa. Proszę pamiętać, że nawet tak małe dziecko nie musi być koniecznie dokarmiane butelką. Mleko można mu podać kroplomierzem, łyżeczką lub strzykawką. Dziecko należy trzymać na ręku z głową wyżej niż nogi i podawać mu mleko powolutku, po kilka, kilkanaście kropli, żeby zdążyło je przełknąć i się nie zadławiło. A jeśli podczas Pani trzy- czy czterogodzinnej nieobecności córeczka nie zje za dużo, to też nic się nie stanie.
Odbije to sobie po Pani powrocie do domu. Tak czy inaczej, jeśli mąż chce zostać z dzieckiem w domu, warto to wykorzystać.

Za parę dni mam wyjść z domu na dłużej i chciałabym przedtem odciągnąć pokarm, żeby tata nakarmił synka. Co z tym mlekiem zrobić? Proszę o instrukcje.
Jeśli odciągnie Pani mleko niedługo przed wyjściem, można je zostawić w temperaturze pokojowej (podgrzewanie przed podaniem nie jest niezbędne). Jeśli jednak chce Pani odciągnąć mleko np. poprzedniego dnia, to trzeba je wstawić do lodówki i przed podaniem podgrzać do temperatury ciała. Jeśli zamierza Pani wychodzić częściej, radzę odciągać pokarm regularnie, bo jeżeli odciąga się sporadycznie, to zazwyczaj "zdobywa się" za mało pokarmu na jedno karmienie. Można zlać pokarm z kilku odciągnięć do jednej butelki. Trzeba tylko pamiętać, że nie powinno się dolewać nowego, ciepłego mleka do zimnego, tylko najpierw schłodzić nową porcję, a potem dolać ją do poprzednio schłodzonej. Odciągnięte mleko najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności. Odciągając regularnie, można zgromadzić większy zapas i zamrozić mleko. Najlepiej mrozić porcje różnych rozmiarów, aby w przyszłości nie rozmrażać niepotrzebnie dużej porcji. Raz rozmrożonej i podgrzanej porcji nie można ponownie podgrzewać. Warto wiedzieć,że mleka kobiecego nie należy gotować. W temperaturze -18°C można przechowywać mleko nawet przez pół roku.

Jak powinnaś przechować pokarm?
  • Przechowuj pokarm w szczelnych, sterylnych pojemniczkach, butelkach szklanych lub plastikowych z pokrywką lub foliowych jednorazowych torebkach.
  • Oznacz opakowanie datą i godziną odciągnięcia pokarmu. Jeśli pojemnik nie posiada podziałki, zapisz także objętość pokarmu.
  • Jeśli używasz naczyń przeznaczonych do wielorazowego użytku, po dokładnym wymyciu wyparz je, a w przypadku dzieci chorych i wcześniaków dodatkowo wygotuj.
  • Pakuj i zamrażaj pokarm o objętości jednego karmienia, aby nie trzeba było wylewać naddanej ilości mleka. Pozwoli Ci to również na zmniejszenie czasu potrzebnego do rozmrażania pokarmu.
  • Do mrożenia wkładaj pojemniczki głęboko do zamrażarki, aby nie narażać mleka na rozmrażanie, przy częstym jej otwieraniu. Nie umieszczaj ich również na drzwiczkach zamrażalnika.
  • Nie mieszaj w jednym opakowaniu porcji pokarmu odciągniętych w różnym czasie (powyżej kilku godzin).
Pamiętaj, że absolutnie nie można ponownie mrozić pokarmu raz rozmrożonego!
Jak podgrzewać zamrożony pokarm?
  • Mleko, które ma być podane dziecku w przeciągu najbliższych 24 godzin, rozmrażaj w lodówce do następnego dnia.
  • Po wyjęciu z zamrażarki lub lodówki, zanurz opakowanie w ciepłej wodzie (poniżej 50 °C).
  • Nie podgrzewaj pokarmu w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej. Wysoka temperatura niszczy białka zawarte w mleku kobiecym.
  • Nie podawaj dziecku pokarmu chłodniejszego niż temperatura pokojowa ani cieplejszego niż 36 °C. Twoje dziecko może odmówić mleka podanego prosto z lodówki, nie jest to jednak dla niego niebezpieczne.
  • Przed podaniem mleka, delikatnie wstrząśnij lub przechylaj butelkę, aby wszystkie składniki mleka wymieszały się.
  • Nie mieszaj odciągniętego mleka z mieszanką. Najpierw podaj dziecku swój pokarm, a dopiero, gdy się nie naje, podaj mu mieszankę.

Co może cię zdziwić?
  • Na powierzchni mleka po rozmrożeniu może się pojawić żółta warstwa - jest to tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia. Ta warstwa nie jest szkodliwa dla dziecka - a wręcz przeciwnie, to ważny składnik mleka mamy!
  • Mleko może tez wyglądać jak ?zważone" lub mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To efekt działania lipazy, czyli enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe, ale Twojemu dziecku może nie smakować. Jak długo możesz przechowywać pokarm?
Pamietaj! Najlepiej przechowywać pokarm nie dłużej niż dwa tygodnie, gdyż skład pokarmu kobiecego zmienia się w zależności od potrzeb rozwojowych dziecka i zależy też od wieku malucha.
Czas przechowywania pokarmu różni się w przypadku dzieci donoszonych i zdrowych, a wcześniaków i dzieci chorych.

mozna to wkleic na pierwsza stronę odchowalni , zeby było w razie czego
Niestety cos sie zrypalo i nie moge niczego wkleic, bo jest za duzo znakow.

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
jeny dziewczyny dziś dopiero prawie 3 tygodnie po urodzeniu małego zauważyłam że on ma zrośnięte do połowy paluszki (2 i 3) u stópek, i to dziwne - i w jednej i drugiej nóżce... tzn po prostu między nimi jest normalna skóra... dziwne ani ja ani tż tak nie mamy... skąd to się wzięło? będę musiała lekarki zapytać czy trzeba coś z tym robić żeby potem problemów nie miał z chodzeniem... ale też dobra jestem - dopiero dziś zauważyłam to jak mu zdjęcie nóżki robiłam
Ja mam zrosniete palce u obu stop i w niczym to nie przeszkadza

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Tylko Nadia jest większa, my mamy dopiero 14 dni myślałam nad odciąganiem własnego mleczka albo mm i brania go w butelce tylko czy jak jest tak ciepło to mleko się nie zepsuje?

Zapomniałam się pochwalić: Agnieszka jest już "legalna" dziś tż był w urzędzie i zarejestrował ją
Ja biore MM i jeszcze mi sie nic nie zepsulo

Cytat:
Napisane przez Lustereczko Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie do mam dokarmiających butelką, jak podajecie witaminy k i d? codziennie?
K mam niby juz nie podawac, bo jest w MM, ale chce wykonczyc opakowanie. D mam podawac do 2-gi dzien, bo malemu za szybko ciemiaczko zarasta.

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
moja malutka kończy jutro 4 tygodnie. Ale to zleciało.
Na szczęście nie wiemy co to kolki, a ja jem prawie wszystko.
Lody z Mc donalds i automatu jadłam i nic małej nie było.
Przez ostatnie 3 dni jadłam kalafior groszek fasolę i kapustę i też ok.
Żurek też już jadłam.
Mała ma wysypkę na buźce tylko po czekoladzie, ale podjadam w małych ilościach

Oliwka uwielbia kąpiele. Tż ja kąpie.
Ogólnie nie mamy żadnych problemów.

Mam pytanie, kiedy w końcu zejdzie ta ciemna kreska z brzucha?
czy gotujecie wodę do kąpieli czy z kranu?

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

ja w szpitalu wstawałam o 6 żeby zdążyć makijaż zrobić przed obchodem i nigdy bez makijażu sie ludziom nie pokazuję.

Oliwcia od godz 18 do 21 ma taki czas ze nie chce spać. wtedy jest zabawa, kąpanko, karmienie i przytulanie. Potem budzi się o 6 i nie śpi do 7. Później śpi do 10-11.
Kapiemy w kranowie, a kreche tez mam i zastanawiam sie kiedy zejdzie.

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ----------

Hmm kurka cos sie zrypalo z forum, bo jak za duzo napisze to mi wyskakuje komunikat, ze mam za duzo znakow. I dlatego tez nie moge dodawac na 1 stronie mamusiek, bo mam to samo lul.

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2011-04-23 o 00:16
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 06:11   #1927
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
a ja dziewczynki mam stresa przed swietami z rodizna TZ
bede siedizla pare dobrych godizn wszyscy beda patrzec jak maly je spi kupe robi placze itp i wszystko beda komentowac a ja bede sie denerwowac az mi sie teraz plakac chce jak o tym pomysle a co bedzie ze mna w trakcie do tego u nich w domu nikt nie stanie w mojej obronie po mojej stronie :-(
eh

życze Wam Mamusie wszytkiego najepszego na swieta
zdrowka dla maluszkow i dozgonnej ich milosci i swiat slonecznych smacznych i wesolych

buziaki
również spędzam święta u rodziny tżta tzn w niedzielę tylko i przeraża mnie sam fakt że wszyscy się będą na ręce patrzeć... albo ciągle na ręce będą chcieli go brać albo dobre rady dawać... ale mus to mus...

tez zycze wszystkiego dobrego

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 06:54   #1928
Ahtaga
Wtajemniczenie

kurde moje dziecię wymiotuje Zaraz po każdym jedzeniu chlusta z niego jak z fontanny mimo, że w trakcie jedzenia biorę go na pionowo i karmię też nie na leżąco tylko tak na pół siedząco Juz sama nie wiem co robić, może do lekarza iść, ale to bym musiała do szpitala bo święta.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 07:13   #1929
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Ahtaga u mojej Kalinki poziom bilirubiny na wczoraj to 8,24 wiem, że nie jest to zły wynik ale faktycznie mała dużo śpi i mało je a ja odchodze od zmysłów

iizabelaa my też małą kopiemy w wodzie prosto z kranu a języczek i buźkę myję wodą przegotowaną

kochane jak myślicie kiedy mogę wyjść z małą na spacer czy faktycznie trzeba czekać te 3 tyg. od narodzin

Moja miala 10 dni jak poszlismy na godzinny spacer....

---------- Dopisano o 07:13 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
kurde moje dziecię wymiotuje Zaraz po każdym jedzeniu chlusta z niego jak z fontanny mimo, że w trakcie jedzenia biorę go na pionowo i karmię też nie na leżąco tylko tak na pół siedząco Juz sama nie wiem co robić, może do lekarza iść, ale to bym musiała do szpitala bo święta.
moja mala tez tak miala ale 1 dzien i przeszlo na sczescie
a dlugo to u ciebie trwa???
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 07:19   #1930
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma potrzeby tyle czekać jeśli jest ładna pogoda. My byliśmy tydzień w szpitalu od urodzenia i przy wypisie dostaliśmy pozwolenie iść na spacer jak tylko mała przyzwyczai się. Miała być przy otwartym oknie najpierw 15 min i coraz dłużej aż do godziny. Byłyśmy w 11 dniu na spacerku.

Współczuję, że musicie spędzać święta w takiej nerwowej atmosferze. My spędzamy święta tylko w 3 i będą to najlepsze nasze święta
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 08:02   #1931
Jok3r
Zadomowienie

Witam w sloneczny poranek. My juz po 2 karmieniach, zabawie i teraz czas na sen choc moj synek uwaza inaczej . Wczoraj wybralismy sie z mezem na spacer i poniewaz wszystkie ciuchy jakie na mnie pasuja byly w praniu, pozostalo mi ubrac sie w tunike w, ktorej bylo mi ciut za goraco i nowe butki. No i moja proznosc mnie zgubila, poniewaz zamiast ubrac wygodne, przechodzone bucisze ja postanowilam ubrac nojki nie smigane coby pasowaly mi do stroju. Ledwo doszlam do domu i okazalo sie, ze mialam tak scisniete palce, ze paznokcie powzynaly mi sie w boki i polala sie krew. Dzis pozaklejalam plasterkami, bo ranki szczypia przy ocieraniu sie palca o palec. Rowniez mielismy przygode z malym, bo sie chlopakowi usikalo i strasznie sie wiercil, wiec postanowilam uwolnic jego szanowna od mokrej pieluchy i przy okazji powietrzyc klejnociki. Jednak zeby uniknac kolejnych niespodzianek owinelam mu dupala pielucha tetrowa i w spiworek. No nie byl zachwycony, ale dalismy rade hehe. Dzis ide juz zaopatrzona w zapasowego pampka, kremik na tyleczek, 2 pieluszki i chusteczki. Do tego podwojna porcja mleka, bo na powietrzu synkowi apetyt dopisuje i mozemy jechac w sina dal

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2011-07-20 o 20:11
Stary 2011-04-23, 08:06   #1932
miamore999
Zakorzenienie

dziewczyny wczoraj się cieszyłam, że mała spała cały wieczór a potem w nocy wstawałyśmy co dwie godziny, potem co półtorej a nad ranem już co godzinę ależ jestem niewyspana...

w ogóle nie czuję klimatu świąt... tylko dziecko, pieluchy, karmienie, wzdęcia......
Stary 2011-04-23, 08:15   #1933
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
moja mala tez tak miala ale 1 dzien i przeszlo na sczescie
a dlugo to u ciebie trwa???
od 2-3 dni.

Stary 2011-04-23, 08:25   #1934
trzyrazyi
Zadomowienie

Zdrowych i pogodnych Swiat Wielkiej Nocy...oraz mokrego dyngusa mamuski
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wielkanoc-0013.jpg (12,1 KB, 0 załadowań)
Stary 2011-04-23, 08:30   #1935
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
od 2-3 dni.
To pewnie ja bym skonsultowala z lekarzem chocby telefonicznie

Mam pytanie moja mala od 3 dni robi taka luzna kupke czy to normalne????ostnio cale body i spodnie zalalo przedtem robila zolciutka z takimi jakby grudkami a teraz taka nie wiem czy to dobrze ...niby je i wsio ok z zewnatrz z nia tylko ta kupka mnie martwi...zna sie ktoras??

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Cytat:
Napisane przez miamore999 Pokaż wiadomość
dziewczyny wczoraj się cieszyłam, że mała spała cały wieczór a potem w nocy wstawałyśmy co dwie godziny, potem co półtorej a nad ranem już co godzinę ależ jestem niewyspana...

w ogóle nie czuję klimatu świąt... tylko dziecko, pieluchy, karmienie, wzdęcia......

Wspolczuje
Ja tez nie czuje atmosfery swiat...tymbardziej tutaj
a na dodatek nie gadam z tz.od wczoraj

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Witam w sloneczny poranek. My juz po 2 karmieniach, zabawie i teraz czas na sen choc moj synek uwaza inaczej . Wczoraj wybralismy sie z mezem na spacer i poniewaz wszystkie ciuchy jakie na mnie pasuja byly w praniu, pozostalo mi ubrac sie w tunike w, ktorej bylo mi ciut za goraco i nowe butki. No i moja proznosc mnie zgubila, poniewaz zamiast ubrac wygodne, przechodzone bucisze ja postanowilam ubrac nojki nie smigane coby pasowaly mi do stroju. Ledwo doszlam do domu i okazalo sie, ze mialam tak scisniete palce, ze paznokcie powzynaly mi sie w boki i polala sie krew. Dzis pozaklejalam plasterkami, bo ranki szczypia przy ocieraniu sie palca o palec. Rowniez mielismy przygode z malym, bo sie chlopakowi usikalo i strasznie sie wiercil, wiec postanowilam uwolnic jego szanowna od mokrej pieluchy i przy okazji powietrzyc klejnociki. Jednak zeby uniknac kolejnych niespodzianek owinelam mu dupala pielucha tetrowa i w spiworek. No nie byl zachwycony, ale dalismy rade hehe. Dzis ide juz zaopatrzona w zapasowego pampka, kremik na tyleczek, 2 pieluszki i chusteczki. Do tego podwojna porcja mleka, bo na powietrzu synkowi apetyt dopisuje i mozemy jechac w sina dal

Poniezej synek, ktory nie chce spac

Mateuszek rosnie jak na drozdzach...szok taki duzy chlopak juz z niego...tylko patrezc a zacznie dojrzewac hihihihihii

Edytowane przez trzyrazyi
Czas edycji: 2011-04-23 o 08:27
Stary 2011-04-23, 08:31   #1936
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:

oj znam ten ból ściśniętych palców hehe sama poszłam na pierwszy spacer w nowych balerkinkach do dziś leczę pięty i palce

synek cudo rośnie jak na drożdżach

Cytat:
Napisane przez miamore999 Pokaż wiadomość

oj Oli też mi dziś do wiwatu dał właściwie od wczoraj śpi po 1.5-2godziny... nawet po butli... zje do 50ml tylko i potem się budzi szybko... a wczoraj 70zjadł i i tak po 2,.5godzi sie obudzil... teraz od 7 spi i po butli i juz sie wierci...nie wiem o co chodzi mu

Stary 2011-04-23, 08:35   #1937
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
To pewnie ja bym skonsultowala z lekarzem chocby telefonicznie

Mam pytanie moja mala od 3 dni robi taka luzna kupke czy to normalne????ostnio cale body i spodnie zalalo przedtem robila zolciutka z takimi jakby grudkami a teraz taka nie wiem czy to dobrze ...niby je i wsio ok z zewnatrz z nia tylko ta kupka mnie martwi...zna sie ktoras??
w sumie masz rację, zadzwonię dla spokojnej głowy.

mój też robi luźną kupkę. Z tego co czytałam to jeśli dziecko je z piersi to jest to w porządku.

Stary 2011-04-23, 08:35   #1938
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Witam szanowne mamusie, tu kolezanka jeszcze 2w1

Chcialam wam wszystkim zlozyc

SERDECZNE ZYCZENIA WESOLYCH SWIAT WIELKIEJ NOCY, SPOKOJU, RADOSCI, USMIECHOW WASZYCH POCIECH, SMACZNEGO JAJKA I MOKREGO DYNGUSA!

Zostalo juz nas niewiele na poczekalni ale dajcie nam jeszcze z tydzien lub 2 i chyba juz wszystkie tu do was dolaczymy

Buziaki!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 08:37   #1939
trzyrazyi
Zadomowienie

JOK3R to zdjecie na nk...jest debsciackie w tym szlafroczku hahahah

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Cytat:
w sumie masz rację, zadzwonię dla spokojnej głowy.

mój też robi luźną kupkę. Z tego co czytałam to jeśli dziecko je z piersi to jest to w porządku.

No wlasnie moja oli jest na cycu tylko to moze ok..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 09:01   #1940
Jok3r
Zadomowienie

Cytat:
JOK3R to zdjecie na nk...jest debsciackie w tym szlafroczku hahahah

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

No wlasnie moja oli jest na cycu tylko to moze ok..
Hehe to bylo za kare, bo co mu zmienialam pampkato kupa i takchyba z 4x, to sie "wkurzylam" i juz go nie ubieralam, bo i tak szedl do kapieli i wsadzilam go w szlafroczek. Widac po mince, ze srednio sie mu to spodobalo
Stary 2011-04-23, 09:04   #1941
87czarna
Zakorzenienie

Kochane,każdej z osobna życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych

Maja wczoraj przepłakala cały wieczór,a dzisiaj rano,kiedy przystawiłam ją do cyca rozpoczęła ponownie. Biedna,była głodna,a nie umiała zjesc..ja już naprawdę nie wiem,co to jest? Zaczyna płakac tylko przy cycku,kiedy troszkę wypija. Dzisiaj się wkurzyłam i podałam jej butle,bo nie umiałam patrzec jak szuka jedzenia

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 09:18   #1942
Tity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
kochane czy któraś stosowała clotrimazol podczas karmienia? bo tak mnie swędzi i piecze w sumie tantum rosa stosuję od 2 dni ale dziś znów piecze... do wizyty nie wiem co robić a chciałam to clotrimazolum zastosowac ale pisze że nie można podczas karmienia...
Ups, ja posmarowałam się raz maścią, bo też zaczęło coś piec. Ale w sumie maść którą przepisała nam pediatra na pupę małego też była z clotrimazolem, więc stwierdziłam, że ja tym bardziej mogę.
U nas dziadek to zaklinacz dzidziusia Tak się do dziadka mały śmieje jak do nikogo, ubaw po pachy mają obaj. A tylko dziadek widzi małego to już się z nim nie da pogadać, bo tylko do niego tiurla
Mały wczoraj prawie w ogóle nie spał, może kilka razy po pół godziny, ale na szczęście w nocy tylko raz się obudził, więc nie było tak źle
Wesołych Świąt wszystkim

L
J

Edytowane przez Tity
Czas edycji: 2011-04-23 o 09:19
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 09:27   #1943
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
ale przystojniak rosnue jak na drozdzach

Czarna a masz pokarm? moze placze bo malo leci?
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 09:34   #1944
traicionera
Zakorzenienie

jok3r-ja tak zalozylam obcasy na pierwsza wizyte u lekarza po tygodniu i myslalam, ze nie wroce do domu, bo jeszcze mnie szwy do tego bolaly bardzo. Chcialam wygladac fajnie, ale troche nie wyszlo
a synka masz slicznego i duzego, jak te dzieci szybko rosna

ide dzis po zakupy ciuchowe, bo w tych z okresu ciazy juz nie moge chodzic, za gorace sa, a w przedciazowe sie nie mieszcze w biuscie i tylku.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 09:39   #1945
87czarna
Zakorzenienie

kasiapruszkow,no właśnie mam mleko,tylko ona płacze,jakby ewidentnie ją coś bolało... zachowuje się tak tylko przy piersi. Jak dałam jej butelkę,to nie płakała. Ma tylko problem ze smoczkiem i zanim wypije,to trochę czasu mija...

Wczoraj jeszcze zauważyłam,że ma żółty nalot na języku. Pewnie to pleśniawka :/

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Jokr sliczny synuś

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 09:39   #1946
Jok3r
Zadomowienie

Kupilam ta owce i ocean jest prze boski. Po prostu zakochalam sie w tym szumie fal. Jak jestem na spacerku to ide sobie czasem do parku siadam na lawce, poglasniam i slucham. Jak zamkne oczy i wiaterek zawieje to sobie wyobrazam, ze jestem w Gdyni i jest super relax.
Stary 2011-04-23, 10:06   #1947
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość

Monti
też się chyba skuszę na to nosidełko A jak Twoje plecy podczas noszenia? ok?
.
kompletnie nie czuję ciężaru, pasy na plecach są skrzyżowane a na lędźwiach jeden duży i mam wrażenie,że ciężar jest rozłożony równomiernie i nic nie boli..zobaczymy jak podrośnie
dzisiaj idę koszyczek święcić z moim kurczaczkiem w nosidle

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Kochane,każdej z osobna życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych

Maja wczoraj przepłakala cały wieczór,a dzisiaj rano,kiedy przystawiłam ją do cyca rozpoczęła ponownie. Biedna,była głodna,a nie umiała zjesc..ja już naprawdę nie wiem,co to jest? Zaczyna płakac tylko przy cycku,kiedy troszkę wypija. Dzisiaj się wkurzyłam i podałam jej butle,bo nie umiałam patrzec jak szuka jedzenia
kochana kiedyś czytałam,że mały % dzieci ma uczulenie na mleko ;| i zachowują się jakby ten pokarm ich parzył i stąd takie jazdy przy karmieniu... oczywiscie tylko tak o tym wspominam, mam nadzieję,że wasz problem szybko się rozwiąże ;( ;*

Cytat:
Kupilam ta owce i ocean jest prze boski. Po prostu zakochalam sie w tym szumie fal. Jak jestem na spacerku to ide sobie czasem do parku siadam na lawce, poglasniam i slucham. Jak zamkne oczy i wiaterek zawieje to sobie wyobrazam, ze jestem w Gdyni i jest super relax.
ooo tak, ja dzisiaj zasnelam przy tym a młody śmigał rączkami i nózkami sobie spokojny

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 10:26   #1948
Castia
Wtajemniczenie

Kochane na zbliżające się święta Wielkiej Nocy
składam Wam serdeczne życzenia.
Spędźcie te dni w wiosennym nastroju i radosnej atmosferze.
Niech świąteczne chwile będą wyjątkowe,
a stoły - pełne wielkanocnych smakołyków.

ja już padam ze zmęczenia, moje dziecie nawet grzeczne i pomagam w przygotowaniach.
wczoraj 4h spała jak mikser chodził w kuchni, jak skończyłyśmy to sie obudziła

dobrze ze wrocil stary wizaz
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 10:31   #1949
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
my jutro nad morze
Stary 2011-04-23, 11:10   #1950
Jok3r
Zadomowienie

No ja jeszcze musze poczekac troszke, ale wyjazd juz coraz blizej i normalnie najchetniej juz bym sie pakowac zaczela
Martwi mnie tylko czy maly moze jechac 10h w nosidelku. Czy mu to na plecki nie zaszkodzi czy jak. Planuje i tak robic postoje na karmienie i przewijanie, ale mimo wszystko jednak to meczace bedzie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości