Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy! - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie:
niewielki wzrost wagi 735 19,73%
znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) 635 17,05%
niewielki spadek libido 549 14,74%
znaczący spadek libido 1 051 28,21%
ból głowy 769 20,64%
depresja 669 17,96%
plamy po opalaniu 234 6,28%
uczucie opuchnięcia 643 17,26%
żylaki 229 6,15%
ryzyko zakrzepicy 168 4,51%
plamienia, krwawienie 547 14,68%
cellulit/rozstępy 847 22,74%
ból brzucha, nudności 540 14,50%
pogorszenie stanu cery 406 10,90%
inne 471 12,64%
NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY 734 19,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-05, 13:38   #2401
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Pominięta tabletka - wątpliwości

Przecież zabezpieczyliście się dodatkowo prezerwatywą, więc w czym problem?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 20:39   #2402
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bojra Pokaż wiadomość
No i się stało. Zawsze się dziwiłam, jak u diabła można zapomnieć zażyć tabletki - no i wczoraj sama dowiodłam, że można.

Kilka uwag:
- biorę Yaz
- pominięta została 17 tabletka
- w dniu pominięcia był stosunek, ale zabezpieczony dodatkowo prezerwatywą

I co mam teraz zrobić?
Opakowanie podaje dwie opcje:
- zazyć pominiętą tabletkę, dokończyć przyjmowanie tabletek z blistra, wyrzucić 4 białe tabletki, rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego blistra - wolałabym nie, boję się tego pomijania okresu przez łączenie opakowań, źle się to dla mnie kończy
- natychmiast przerwać zażywanie tabletek z blistra, przejść do czterech tabletek, rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra - czy jeśli zażyłam tabletkę po więcej niż dwunastu godzinach (ok. 14 godzin), to mimo wszystko mogę przerwać? tak, wiem, napisane jest "natychmiast", ale spanikowałam kiedy zauwazyłam, że ją przeoczyłam i wzięłam od razu. Czy mogę przejść do 4 tabeletek "od dziś" i czy to będzie oznaczało przyspieszenie okresu? czy mogę się jakichś niefajnych atrakcji przez to spodziewać?

Edit: Aha, czy w przypadku połączenia dwóch blistrów po takiej zapomnianej tabletce, należy się dodatkowo zabezpieczać? Jeśli tak, to jak długo?

No i rzecz jasna... gumka nie pękła, chyba nie ma szansy na zajście w ciążę, tym bardziej na tej tabletce?
Kurczę, stara baba, a błąd jak dzieciak zrobiła

Wg mnie, zważając na to, że tą pominiętą tabletkę w końcu wzięłaś, to ja bym połączyła opakowania. Dodatkowo zabezpieczasz się tydzien.

Jeśli się zabezpieczaliscie prezerwatywą, to mimo, że tabletki nie zabezpieczały (inaczj: nie musiały) w ciązy nie będziesz.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 22:05   #2403
Bojra
Raczkowanie

Zwątpliłam bo o ile przy pominięciu tabletek z 1 tygodnia ulotka wyraźnie zaznacza, że stosunek z tygodnia przed stanowi jeszcze ryzyko ciąży, o tyle przy trzecim tygodniu każe tylko opakowania połączyć (tak, doczytałam i tak zrobię) albo zrobić przerwę - nie ma nic nt. stosunku przed pominiętą tabletką...
Bojra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-06, 16:20   #2404
manciaooo
Raczkowanie

najlepiej zadzwoń do ginekologa, powiedz mu o sprawie i zapytaj co powinnaś zrobić
manciaooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-08, 17:48   #2405
monak89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Przecież zabezpieczyliście się dodatkowo prezerwatywą, więc w czym problem?
myślę, że tu bardziej chodzi o równowagę hormonalną. ;]
monak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 16:25   #2406
lethal
Raczkowanie

GG do lethal

Cytat:
Napisane przez Bojra Pokaż wiadomość
Zwątpliłam bo o ile przy pominięciu tabletek z 1 tygodnia ulotka wyraźnie zaznacza, że stosunek z tygodnia przed stanowi jeszcze ryzyko ciąży, o tyle przy trzecim tygodniu każe tylko opakowania połączyć (tak, doczytałam i tak zrobię) albo zrobić przerwę - nie ma nic nt. stosunku przed pominiętą tabletką...

mam ten sam problem - pominięta tabletka, w moim przypadku była to 18. Połączyć opakowań nie mogłam bo nie pominęłam tej tabletki przypadkowo - wymiotowałam godzinę po jej przyjęciu, więc robię teraz przerwę i odstawiam te opakowanie.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o stosunkach poprzedzających pominięcie tabletki w trzecim tygodniu - może któraś z Was mogłaby pomóc?
wymiana ciuchów
lethal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 23:35   #2407
caliope1
Przyczajenie

Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych

Zaszkodziły Ci pigułki antykoncepcyjne?

Witam Was,

Przygotowuję artykuł na temat wpływu pigułki antykoncepcyjnej na zdrowie i potrzebuję wypowiedzi kobiet, które doświadczyły negatywnych skutków jej stosowania.

Jeśli przyjmowałaś pigułkę i zdecydowanie NIE wyszło Ci to na dobre, skontaktuj się ze mną:

dziennikarz.freelancer@gm ail.com

Porozmawiamy tak jak zdecydujesz - na żywo, mailowo lub telefonicznie.

Pozdrawiam!
caliope1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 23:49   #2408
Malla
Nie depcze krokusów

Zamiast idź na łatwiznę, przejrzyj wątek, znajdziesz tu wiele takich przypadków i po prostu do nich napisz
Stary 2011-03-19, 09:52   #2409
caliope1
Przyczajenie

Tak właśnie robię, wysyłam od wczoraj
caliope1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 10:08   #2410
Zapach deszczu
Zadomowienie

To prawda, że istnieją kobiety, które hormonów brać nie mogą ( ginekolog mówiła mi, że zdarza się to bardzo rzadko, ale się zdarza ) i wtedy żadne tabletki nie będą takiej osobie pasowały. Tak samo plastry, krążki, spirala z hormonami. Wiem coś o tym , bo jestem taką właśnie osobą. Przez 2 lata brania tabletek przerobiłam większość skutków ubocznych wymienionych w ulotce, próbowałam 7 różnych rodzai tabletek. Zawsze było tylko gorzej i gorzej.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-09, 22:13   #2411
Addicted to love
Rozeznanie

hej od ponad roku biore Diane 35, troche ze wzgledu na histuryzm,ale glownie chodzi o antykoncepcje.
Moj ginekolog mowi ze nie ma obaw,ze badania watrobowe wyszly bardzo dobrze i ze nadal moge brac Diane. jednak tyle sie nasluchalam o tych tabletkach ze zwyczajnie sie boje. a Wy co myslicie?
kolejne pytanie. jesli mialabym zmieniac tabletki to czy nadal bede tak samo zabezpieczona juz od 1wszej tabletki? czy organizm potrzebuje troche czasu zeby sie przestawic?
z gory dziekuje za odpowiedzi
Addicted to love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 00:28   #2412
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Addicted to love Pokaż wiadomość
hej od ponad roku biore Diane 35, troche ze wzgledu na histuryzm,ale glownie chodzi o antykoncepcje.
Moj ginekolog mowi ze nie ma obaw,ze badania watrobowe wyszly bardzo dobrze i ze nadal moge brac Diane. jednak tyle sie nasluchalam o tych tabletkach ze zwyczajnie sie boje. a Wy co myslicie?
kolejne pytanie. jesli mialabym zmieniac tabletki to czy nadal bede tak samo zabezpieczona juz od 1wszej tabletki? czy organizm potrzebuje troche czasu zeby sie przestawic?
z gory dziekuje za odpowiedzi
Diana to tabletki, które głównie są przepisywane ze względu na różnorodne problemy. sa to silne tabletki, które lekarze zapisują raczej na krótki okres czasu (do roku). jeśli masz w planach długotrwałe branie tabsów to lepiej zapytaj lekarza o możliwość zmiany ich na 'lżejsze'
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-10, 00:40   #2413
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Jeśli chodzi TYLKO o antykoncepcję, to nie brałabym żadnych a tak serio to na pewno nie Diane ... to są bardzo silne leki.
Jeśłi już bardzo chcesz brać jakiekolwiek to zdecyduj się na takie, które mają jak najmniej hormonów .......[/QUOTE]
Stary 2011-04-11, 18:13   #2414
Zapach deszczu
Zadomowienie

Niektórym służy malutka dawka hormonów (np. Yaz ), a innym kobietom nie. Dlatego na rynku jest około 25 rodzai tabletek.
A z brania Diany na pewno bym zrezygnowała i poprosiła o coś innego.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 21:58   #2415
Addicted to love
Rozeznanie

no wlasnie sie nad tym zastanawiam, ale kolezanki ktore biora np. Qlaire (czy jak to sie tam pisze ) lub cilest narzekaja. a ja jak na razie nie mam zadnych widocznych skutkow ubocznych
Addicted to love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-11, 22:35   #2416
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
no wlasnie sie nad tym zastanawiam, ale kolezanki ktore biora np. Qlaire (czy jak to sie tam pisze ) lub cilest narzekaja. a ja jak na razie nie mam zadnych widocznych skutkow ubocznych
skoro narzekają to znaczy, że coś jest nie tak, a co z tego wynika- mają źle dobrane tabletki.

Diana to silny lek, który nie wywołuje na początku dużych skutków ubocznych, bo stosuje się te tabletki na rożne inne przypadłości (rzadziej jako samą antykoncepcję).
Stary 2011-04-13, 08:59   #2417
kamila2006
Zakorzenienie

Tez bym od Diane uciekała i moge to napisac na podstawie wlasnych doswiadczen (a nie dlatego ze w necie wyczytalam ze ma sporo hormonow). po odstawieniu diany mialam straszne problemy wiec raczej nikomu nie polecam. Jesli chodzi tylko o antykoncepcje i np. niską cene to uciekałabym od tych tabletek.

Moj ginekolog calkowicie zrezygnowal z przepisywania tych tabletek, jest teraz tyle nowszych tabletek, z mniejsza liczbą hormonow w naprawde dobrych cenach ze warto sie przerzucic na inne - jesli ma sie w planach dlugotrwale branie.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 14:34   #2418
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
Tez bym od Diane uciekała i moge to napisac na podstawie wlasnych doswiadczen (a nie dlatego ze w necie wyczytalam ze ma sporo hormonow). po odstawieniu diany mialam straszne problemy wiec raczej nikomu nie polecam. Jesli chodzi tylko o antykoncepcje i np. niską cene to uciekałabym od tych tabletek.

Moj ginekolog calkowicie zrezygnowal z przepisywania tych tabletek, jest teraz tyle nowszych tabletek, z mniejsza liczbą hormonow w naprawde dobrych cenach ze warto sie przerzucic na inne - jesli ma sie w planach dlugotrwale branie.
A pro po długotrwałego brania. Ja mam straszną panikę, że jak będę brała jeszcze dłużej te tabletki to w ogóle będę na zawsze bezpłodna... może to przez koleżankę która mnie nastraszyła o kurczeniu się jajników i w ogóle a z tego co wiem od ginekologowej to jest to prawdą, że przez brak aktywności jajników kurczą się one, tyle, że ona twierdzi, że to potem wraca do normy a moja koleżanka mówi, że nie i że potem się jest bezpłodnym... grrr nie wiem co o tym myśleć a jeszcze 2 lata studiów przede mną Niech ktoś mi coś poradzi... Panikara ze mnie...
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 08:14   #2419
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
A pro po długotrwałego brania. Ja mam straszną panikę, że jak będę brała jeszcze dłużej te tabletki to w ogóle będę na zawsze bezpłodna... może to przez koleżankę która mnie nastraszyła o kurczeniu się jajników i w ogóle a z tego co wiem od ginekologowej to jest to prawdą, że przez brak aktywności jajników kurczą się one, tyle, że ona twierdzi, że to potem wraca do normy a moja koleżanka mówi, że nie i że potem się jest bezpłodnym... grrr nie wiem co o tym myśleć a jeszcze 2 lata studiów przede mną Niech ktoś mi coś poradzi... Panikara ze mnie...

a kto sie bardziej zna? kolezanka czy ginekolog? ja biore tabletki prawie 3 lata bez przerwy i nie planuje jej robic na ta chwilę.

Jesli wyniki badan sa w porzadku, są regularnie powtarzanie, samopoczucie ok i zadnych niepokojących objawow - to nie ma potrzeby robic przerwy

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 08:53   #2420
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Jakbym się bardziej słuchała ginekologów niż siebie dalej bym się męczyła z endometriozą
Stary 2011-04-14, 09:09   #2421
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
A koleżanka po medycynie rozumiem ?jak można takie pierdoły opowiadać i to studentki :/
masz juz dziecko ?
jesli nie to skąd wiesz ,że możesz je mieć bez brania pigułek ?

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-04-14 o 09:11
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 16:20   #2422
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A koleżanka po medycynie rozumiem ?jak można takie pierdoły opowiadać i to studentki :/
masz juz dziecko ?
jesli nie to skąd wiesz ,że możesz je mieć bez brania pigułek ?
Nie rozumiem tego co pogrubiłam... możesz mi wyjaśnić ??
Nie mam, ale za jakiś czas bym chciała mieć, a nigdy nie miałam żadnych badań, bo ginekologowie nie chcą nic robić, nawet jak prosiłam Teraz pójdę do znajomej ginekologowej to może się zlituje ;( ale jak byłam na kasę chorych to tyle razy prosiłam i odchodziłam z kwitkiem.
Stary 2011-04-14, 16:26   #2423
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem tego co pogrubiłam... możesz mi wyjaśnić ??
Nie mam, ale za jakiś czas bym chciała mieć, a nigdy nie miałam żadnych badań, bo ginekologowie nie chcą nic robić, nawet jak prosiłam Teraz pójdę do znajomej ginekologowej to może się zlituje ;( ale jak byłam na kasę chorych to tyle razy prosiłam i odchodziłam z kwitkiem.

No skoro nie masz dzieci przed braniem piguł to nie wiesz czy jestes płodna .
Takich badań się nie robi bo i po co ?próbujesz przez pol roku ,rok zajśc w ciążę a potem badasz chłopa a potem siebie.I zaczynasz ew. leczenie od prostego obsewrwowania cyklu ,owulacji i jajaeczka a potem inne bardziej inwazyjne np. badanie jajowodów itp.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-04-14 o 16:27
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 17:48   #2424
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
No skoro nie masz dzieci przed braniem piguł to nie wiesz czy jestes płodna .
Takich badań się nie robi bo i po co ?próbujesz przez pol roku ,rok zajśc w ciążę a potem badasz chłopa a potem siebie.I zaczynasz ew. leczenie od prostego obsewrwowania cyklu ,owulacji i jajaeczka a potem inne bardziej inwazyjne np. badanie jajowodów itp.
No właśnie się boje... Muszę pogadać z ginekologową... może ona mnie uspokoi...
Stary 2011-04-17, 18:33   #2425
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Ale bzdury

Ja brałam tabletki od początku 2001 roku do września 2009 roku, z dwiema niezbyt długimi przerwami Odstawiłam, żeby "wyczyścić" organizm, poza tym miałam niskie libido.
W maju 2010 zaczęłam się starać z mężem o potomstwo. I od razu, w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę, zakończoną urodzeniem ślicznej córeczki

Już nie karmię piersią, dlatego gin polecił mi na wypróbowanie plastry Evra. Nie polecam Swędziała mnie skóra, bardzo nieestetycznie to wyglądało już na drugi dzień po przylepieniu. I cena - zapłaciłam 48 zł.
Teraz zaczynam testować Yaz.

Mimo cholestazy ciążowej (b. wysokie stężenia Aspat, Alat i fosfatazy alkalicznej) muszę jakoś mądrze się zabezpieczyć, bo miałam cesarkę i druga ciąża w krótkim czasie byłaby zbyt dużym ryzykiem. Po ciąży poziom enzymów mam w normie, ale muszę bardzo uważać.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 20:48   #2426
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Ale bzdury

Ja brałam tabletki od początku 2001 roku do września 2009 roku, z dwiema niezbyt długimi przerwami Odstawiłam, żeby "wyczyścić" organizm, poza tym miałam niskie libido.
W maju 2010 zaczęłam się starać z mężem o potomstwo. I od razu, w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę, zakończoną urodzeniem ślicznej córeczki

Już nie karmię piersią, dlatego gin polecił mi na wypróbowanie plastry Evra. Nie polecam Swędziała mnie skóra, bardzo nieestetycznie to wyglądało już na drugi dzień po przylepieniu. I cena - zapłaciłam 48 zł.
Teraz zaczynam testować Yaz.

Mimo cholestazy ciążowej (b. wysokie stężenia Aspat, Alat i fosfatazy alkalicznej) muszę jakoś mądrze się zabezpieczyć, bo miałam cesarkę i druga ciąża w krótkim czasie byłaby zbyt dużym ryzykiem. Po ciąży poziom enzymów mam w normie, ale muszę bardzo uważać.
Ta moja koleżanka mówi, że jej znajoma brała tabletki tylko przez rok i nie może mieć teraz dzieci... a ja już ze 4 biorę ;( Fakt, że dopiero od pół roku bez przerwy, ale wiadomo wcześniej brałam tak po 3 -4 miesiące i przerwa bo się cały czas kłóciłam z chłopakiem...
Stary 2011-04-20, 23:00   #2427
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
brałam tak po 3 -4 miesiące i przerwa bo się cały czas kłóciłam z chłopakiem...
to dość nieodpowiedzialne tak mieszać sobie w organizmie
Stary 2011-04-23, 10:49   #2428
katja_24
Zakorzenienie

Ja przez 10 lat bralam Logest, po ktorym w zasadzie jedynym skutkiem ubocznym byl spadek libido. Moja bezgraniczna glupota podpowiedziala mi, zeby zmienic tabletki, bo moze bedzie lepiej. Lekarz przepisal mi Yaz. Po tych tabletkach zaczely sie bole glowy, bole brzucha, libido siegnelo dna, ogolnie czuje sie parszywie Najgorsze jest to, ze popekaly mi naczynka na nogach i cos mnie boli pod prawym kolanem. Boli tylko jak chodze i przy dotyku. Czy to moze byc bol zyl? Wracam do Logestu i chcialabym sie spytac, ile czasu minie, zanim organizm wroci do siebie po yazie?

Edytowane przez katja_24
Czas edycji: 2011-04-26 o 13:01
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 12:27   #2429
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Ja przez 0 lat bralam Logest, po ktorym w zasadzie jedynym skutkiem ubocznym byl spadek libido. Moja bezgraniczna glupota podpowiedziala mi, zeby zmienic tabletki, bo moze bedzie lepiej. Lekarz przepisal mi Yaz. Po tych tabletkach zaczely sie bole glowy, bole brzucha, libido siegnelo dna, ogolnie czuje sie parszywie Najgorsze jest to, ze popekaly mi naczynka na nogach i cos mnie boli pod prawym kolanem. Boli tylko jak chodze i przy dotyku. Czy to moze byc bol zyl? Wracam do Logestu i chcialabym sie spytac, ile czasu minie, zanim organizm wroci do siebie po yazie?
Też mi pękają żyły na nogach i na twarzy mimo, że nigdy nie miałam problemów z naczynkami Niedługo idę do ginekologa na kontrolę to się wywiem wszystko co i jak a że idę prywatnie to może porobi mi jakieś badania na tą zakrzepicę, bo ostatnio oko mi lata strasznie i się boję czy nie mam jakichś zatorów albo co...
Stary 2011-04-26, 13:02   #2430
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Też mi pękają żyły na nogach i na twarzy mimo, że nigdy nie miałam problemów z naczynkami Niedługo idę do ginekologa na kontrolę to się wywiem wszystko co i jak a że idę prywatnie to może porobi mi jakieś badania na tą zakrzepicę, bo ostatnio oko mi lata strasznie i się boję czy nie mam jakichś zatorów albo co...
Co to znaczy, ze oka Ci lata? Bo jesli drga powieka, to to moze byc brak magnezu.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości