Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz.2 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-14, 00:22   #2101
bezrekamalarka
Przyczajenie

Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz.2

Jest tu kto?
bezrekamalarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 09:47   #2102
Laacroossee
Raczkowanie

GG do Laacroossee

Cytat:
Napisane przez bezrekamalarka Pokaż wiadomość
Witam Was, czytam tu sobie i widzę, że naprawdę jest wiele osób na tym forum mających pojęcie nt. grzybków - może mi pomożecie.

Zacznę od tego, że miałam drobne dolegliwości, ale tylko przy stosunku, tak na codzień raczej nie, jakieś 4 tygodnie temu. Poszłam do gina, zbadał mnie dokładnie, oczywiście bez wymazu, stwierdził, że nic nie widzi i przepisał gynalgin. Wzięłam, niby minęło, ale potem złapałam choróbsko gardła i dostałam antybiotyk. Co było dalej, wiadomo - grzybek. Wyleczyłam się (chyba) clotrimazolum globulkami + maścią (partner maść, mimo że nie kochaliśmy się jak miałam objawy). Wczoraj coś mnie znów piekło przy stosunku; dzisiaj ginekolog stwierdził, że nic nie widzi, ale przepisał mi fluconazol 150 + gynoflor.

Kiedyś miałam przygodę z licznymi bakteriami, wymazy i te sprawy; dzisiaj nie stać mnie na wymaz u prywatnego, zwłaszcza, że wiem że na jednym się nie skończy, a chciałabym go jednak zrobić po aktualnej kuracji. Jestem z Gdańska, czy orientujecie się może gdzie tu można zrobić wymaz na nfZ? i czy w ogóle?
Hej , ja też tak miałam , że po każdym stosunku była jakaś masakra w dosłownym tego słowa znaczeniu. Także dostałam gynalgin i pimafucort. Jednak lekarz zapytał w prost czy stosujemy prezerwatywy , wiec mu powiedziałam ze czasami , a on mi na to żebym sprawdziła czy przy stosunku z prezerwatywa nasila sie świąd . Jak sie okazało tak . Wiec nie stosujemy , żadnych zapachowych i zeli . Partner tez miał maść . Obecnie wszystko zanikło i jest ok.
Niestety nie jestem z Gdańska i Ci nie pomogę.

Ślubujemy 20.07. 2013r.

Dzieciństwo jest królestwem, w którym nikt nie umiera.

Laacroossee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 10:31   #2103
flybird
BAN stały

Cytat:
Zacznę od tego, że miałam drobne dolegliwości, ale tylko przy stosunku, tak na codzień raczej nie, jakieś 4 tygodnie temu. Poszłam do gina, zbadał mnie dokładnie, oczywiście bez wymazu, stwierdził, że nic nie widzi i przepisał gynalgin. Wzięłam, niby minęło, ale potem złapałam choróbsko gardła i dostałam antybiotyk. Co było dalej, wiadomo - grzybek. Wyleczyłam się (chyba) clotrimazolum globulkami + maścią (partner maść, mimo że nie kochaliśmy się jak miałam objawy). Wczoraj coś mnie znów piekło przy stosunku; dzisiaj ginekolog stwierdził, że nic nie widzi, ale przepisał mi fluconazol 150 + gynoflor.

Kiedyś miałam przygodę z licznymi bakteriami, wymazy i te sprawy; dzisiaj nie stać mnie na wymaz u prywatnego, zwłaszcza, że wiem że na jednym się nie skończy, a chciałabym go jednak zrobić po aktualnej kuracji. Jestem z Gdańska, czy orientujecie się może gdzie tu można zrobić wymaz na nfZ? i czy w ogóle?
uj, współczuję - ja się nie orientują co do Gdańska, ale myślę, że nie powinnaś tego zaniedbać i powinnaś zrobić te badania. zwłaszcza, że na razie masz leki na grzybicę a jak masz nawrót np. infekcji bakteryjnej, to lepiej określić dokładnie co to za bakterie.

tajkuna, jak najbardziej może to być grzybica, zwłaszcza że objawy się nasiliły przy antybiotyku. a czy łykałaś jakiś probiotyk oslonowo dla kobiet?

aha, co do tego śluzu co wcześniej pisałam, to jak ogólnie jest przezroczysty lub białawy (w zależności od cyklu), nic nie swędzi, nic nie piecze a na majtkach jest trochę żółtawy jak zasycha lub na wkładce, to nie świadczy to o infekcji
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 23:44   #2104
bezrekamalarka
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź A czy w ogóle istnieje gdziekolwiek coś takiego jak "skierowanie" na wymaz, taki za darmo?
Stary 2011-04-15, 08:18   #2105
Myszka_83
Zakorzenienie

Tylko Twój ginekolog może wypisać Ci skierowanie na wymaz. Jeśli chodzisz do niego na NFZ, to będzie za darmo.

Myszka_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 11:55   #2106
karolinuuusia
Zakorzenienie

dziewczyny mam pytanie, ostatno zauważyłam, że każdego dnia z rana jakiąś godzinę po wstaniu na wkładce mam biały śluz, dośc nieprzyjemne uczucie z tym zwiazane, umuję sie zmienie wkładkę i cały dzień jest wszystko ok, czy to możliwe że pochwa sie tak oczyszcza ? biore 2 opakowanie provagu, bo byłam po kuracji gynofemidazolem, czy to znów infekcja ?
karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 13:00   #2107
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

cześć dziewczyny, ja również mam od kilku lat ten intymny problem, który po leczeniu za jakiś czas znów powraca. teraz znów dostałam recepte na pimafucort globulki+krem. czy powinnam do tego stosować jakiś probiotyk? nigdy nie stosowałam ale z tego co tu czytam to chyba powinnam, może wtedy mi wreszcie pomoże
Wenaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 13:38   #2108
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wenaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, ja również mam od kilku lat ten intymny problem, który po leczeniu za jakiś czas znów powraca. teraz znów dostałam recepte na pimafucort globulki+krem. czy powinnam do tego stosować jakiś probiotyk? nigdy nie stosowałam ale z tego co tu czytam to chyba powinnam, może wtedy mi wreszcie pomoże
Probiotyk należy stosować po zakończeniu kuracji. Zużyj globulki i krem, potem stosuj przez 10 dni wybrany probiotyk (może być lactovaginal, lacibios f. itp)

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie, ostatno zauważyłam, że każdego dnia z rana jakiąś godzinę po wstaniu na wkładce mam biały śluz, dośc nieprzyjemne uczucie z tym zwiazane, umuję sie zmienie wkładkę i cały dzień jest wszystko ok, czy to możliwe że pochwa sie tak oczyszcza ? biore 2 opakowanie provagu, bo byłam po kuracji gynofemidazolem, czy to znów infekcja ?
Najlepiej udać się na wizytę kontrolną do ginekologa. Biały śluz nie musi oznaczać od razu nawrót infekcji. Czy jest grudkowaty? Czy piecze cię pochwa? Bo jeżeli nie, to wątpie by to była infekcja.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-15, 15:28   #2109
bezrekamalarka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Myszka_83 Pokaż wiadomość
Tylko Twój ginekolog może wypisać Ci skierowanie na wymaz. Jeśli chodzisz do niego na NFZ, to będzie za darmo.
Ja wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Chodzi o to, że mój ginekolog powiedział, że wymaz jest płatny;] Zastanawiam się, czy to prawda i czy sens zmieniać lekarza.
Stary 2011-04-15, 15:34   #2110
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Chodzi o to, że mój ginekolog powiedział, że wymaz jest płatny;] Zastanawiam się, czy to prawda i czy sens zmieniać lekarza.
Ja robiłam wymaz w grudniu tamtego roku na nfz i był za darmo. Hmm nie wiem, chyba że coś się zmieniło od tego roku, ale wydaje mi się, że nie. Może faktycznie zapytaj w innej przychodni

Stary 2011-04-16, 15:54   #2111
karolinuuusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość

Najlepiej udać się na wizytę kontrolną do ginekologa. Biały śluz nie musi oznaczać od razu nawrót infekcji. Czy jest grudkowaty? Czy piecze cię pochwa? Bo jeżeli nie, to wątpie by to była infekcja.

właśnie nie wiem czy mam grudki bo to jest taki dziwny ten śluz
Stary 2011-04-16, 17:57   #2112
tajkuna
BAN stały

do fybrick brałam jakieś osłonowo tabletki przepisane przez rodzinnego nie pamiętam nazwy ale nie dotyczyły one chyba spraw ginekologicznych tak mi się wydaje
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 19:55   #2113
Lavi92
Zakorzenienie

Zauważyłam, że wiele z Was zrezygnowało z lactacyd, zamiast tego uzywacie innego żelu czy po prostui mydło?
Stary 2011-04-16, 20:11   #2114
Laacroossee
Raczkowanie

GG do Laacroossee

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Zauważyłam, że wiele z Was zrezygnowało z lactacyd, zamiast tego uzywacie innego żelu czy po prostui mydło?
Ja używam laktacydu i jestem bardzo zadowolona , kończe już 4 opakowanie. Mydła nie używam , gdyż nieziemsko podrażnia

Ślubujemy 20.07. 2013r.

Dzieciństwo jest królestwem, w którym nikt nie umiera.

Laacroossee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-16, 20:27   #2115
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laacroossee Pokaż wiadomość
Ja używam laktacydu i jestem bardzo zadowolona , kończe już 4 opakowanie. Mydła nie używam , gdyż nieziemsko podrażnia
Ja też się przerzuciłam z mydła na ten żel, ale widzę, że dużo osób z niego rezygnuje. Dlatego zastanawiam się czy on może być przyczyną swędzenia..
Stary 2011-04-17, 11:27   #2116
karolinuuusia
Zakorzenienie

ja też ostatnio zauważyłam że laktacyd podraznia i go odstawiłam na razie
Stary 2011-04-17, 20:43   #2117
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też się przerzuciłam z mydła na ten żel, ale widzę, że dużo osób z niego rezygnuje. Dlatego zastanawiam się czy on może być przyczyną swędzenia..
Jak dla mnie jest w porządku. Nic mnie po nim nie swędzi, raczej nei podrażnia.
Stary 2011-04-17, 20:50   #2118
Lavi92
Zakorzenienie

Więc to chyba zależy od organizmu, jak ze wszystkim: jednym pasuje drugim nie.
A myślicie, że te wszystkie żele maja podobny skład czy jakoś znacząco się róznią?
Stary 2011-04-18, 08:52   #2119
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
Więc to chyba zależy od organizmu, jak ze wszystkim: jednym pasuje drugim nie.
A myślicie, że te wszystkie żele maja podobny skład czy jakoś znacząco się róznią?
Wydaje mi się, że tak znacząco się nie różnią. Ja od ponad miesiąca używam lactacydu - "płynu ginekologicznego o niskim ph, na podrażnienia i upławy", i dla mnie jest ok i zauważyłam, że ma naprawdę niewiele w składzie, mniej niż inne płyny do higieny intymnej Ale teraz chyba będę musiała go odstawić, bo jak na razie dolegliwości ustąpiły, a na opakowaniu jest napisane, żeby do codziennego użytku stosować inny rodzaj płynu. I tak się właśnie zastanawiam co wybrać. Na KWC jest zachwalany płyn z Ziaji z kwasem mlekowy, a także płyn z AA. Stosowała któraś z Was?

Stary 2011-04-18, 15:38   #2120
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:
Wydaje mi się, że tak znacząco się nie różnią. Ja od ponad miesiąca używam lactacydu - "płynu ginekologicznego o niskim ph, na podrażnienia i upławy", i dla mnie jest ok i zauważyłam, że ma naprawdę niewiele w składzie, mniej niż inne płyny do higieny intymnej Ale teraz chyba będę musiała go odstawić, bo jak na razie dolegliwości ustąpiły, a na opakowaniu jest napisane, żeby do codziennego użytku stosować inny rodzaj płynu. I tak się właśnie zastanawiam co wybrać. Na KWC jest zachwalany płyn z Ziaji z kwasem mlekowy, a także płyn z AA. Stosowała któraś z Was?
ja stosowałam płynu do H.I. AA taki specjalny łagodzący stany zapalne i podrażnienia i był on bardzo dobry z tym, że droższy od laktacyd (kosztuje ok.15 zł a taka sama pojemność) teraz stosuje laktacyd zielony i jest wszystko ok poza tym pięknie pachnie
A jeśli chodzi o grzybicę i podrażnienia to powinno się myć miejsca intymne TANTUM ROSA przez jakiś czas
Stary 2011-04-18, 15:39   #2121
Lavi92
Zakorzenienie

Ja jakis czas używałam, dość sympatyczny
Stary 2011-04-18, 16:00   #2122
flybird
BAN stały

Cytat:
Na KWC jest zachwalany płyn z Ziaji z kwasem mlekowy, a także płyn z AA. Stosowała któraś z Was?
stosowałam długo długo ziaję z korą dębu z kwasem mlekowym a teraz właśnie AA specjalistyczny z czerwonymi napisami i bardziej ten polecam. bardzo go lubię kiedyś jeszcze lubex używałam. generalnie od kiedy lacibios fem lykam to przy żadnym płynie nie mam problemów, ale za lactacydem jakoś nie przypadam - to jak dziewczyny piszą, że to sprawa indywidualna. ale ten AA polecam!
Stary 2011-04-23, 13:21   #2123
diotorka
Raczkowanie

kurcze wybralam sie wczotaj na basen i masz...znow ! ( swedzi mnie nie milosiernie ale jescze nie mam grudkowatej wydzieliny .. ;/ dzis wyjezdzam do rodziny chlopaka i mielismy takie plany... zachcialo mi sie basenu ;/ biore Flumycon i smaruje clotrimazolum ... Mam tez jedna globulke do pochwy ale jeszce poczekam jak mi sie ewentualnie zaostrzy..moze ten Flumycon pomoze ... mam juz gosc tej grzybicy ;/
Stary 2011-04-23, 17:39   #2124
ejskarbie
Przyczajenie

Od 4 dni mam grzybicę pochwy i dopiero od wczoraj zaczęłam używać maści PIMAFUCIN. Maść co prawda nie była dla mnie przepisana przez lekarza, ale myślę że działa... wcześniej używałam tylko przeciwbakteryjnego żelu do higieny intymnej z venus. Dziwie się, że nic mnie nie pieczę ani nie swędzi... A zauważyłam objawy w czasie kąpieli, brzydki zapach, nasilone upławy i biała wydzielina. Biała wydzielina zniknęła, jak wcześniej nic nie pieczę, czy możliwe że przeszła choroba przez to używanie maści i żelu ? Zauważyłam zmiany na lepsze, ale martwię się że powróci. Ile czasu powinnam jeszcze używać maści ?? proszę o pomoc.
ejskarbie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-23, 22:00   #2125
karolinuuusia
Zakorzenienie

kurcze znowu mnie coś piecze, a nie ma jak teraz isc do lekarza, mam tylko koncówke clotrimazolu i nic wiecej, do apteki tez nie mam jak jechac nei wiem jak wytrzymam do wtorku
Stary 2011-04-25, 22:35   #2126
flybird
BAN stały

podmywać się płynem z kwasem mlekowym i wietrzyć okolice intymne. no i starać się ciach nie spożywać, bo cukier to zło a dobro dla grzybków
Stary 2011-04-26, 07:56   #2127
201611241302
Konto usunięte

Ja mam przez jesień, zime spokój, za to dopada mnie to latem( 3 razy w poprzednie wakacje i teraz się ledwo zrobiło ciepło i już znowu mam). Wiecie czemu może tak być?

Edytowane przez 201611241302
Czas edycji: 2011-04-26 o 07:57
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 18:09   #2128
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:
Napisane przez ejskarbie Pokaż wiadomość
Od 4 dni mam grzybicę pochwy i dopiero od wczoraj zaczęłam używać maści PIMAFUCIN. Maść co prawda nie była dla mnie przepisana przez lekarza, ale myślę że działa... wcześniej używałam tylko przeciwbakteryjnego żelu do higieny intymnej z venus. Dziwie się, że nic mnie nie pieczę ani nie swędzi... A zauważyłam objawy w czasie kąpieli, brzydki zapach, nasilone upławy i biała wydzielina. Biała wydzielina zniknęła, jak wcześniej nic nie pieczę, czy możliwe że przeszła choroba przez to używanie maści i żelu ? Zauważyłam zmiany na lepsze, ale martwię się że powróci. Ile czasu powinnam jeszcze używać maści ?? proszę o pomoc.
hej, myślę, że to może być coś innego niż grzybica, skoro Ci tylko po samej maści przechodzi.. kremy czy maści nie leczą ale tylko łagodzą problemy na zewnątrz, żeby całkowicie wyleczyć chorobę trzeba wyleczyć ją wewnątrz- w pochwie, za pomocą globulek lub tabletek z antybiotykiem. Jeśli Ci się znów to nasili koniecznie idz do lekarza bo samo niestety nie przejdzie

Edytowane przez Wenaa
Czas edycji: 2011-04-26 o 18:10
Stary 2011-04-26, 22:56   #2129
KATona
Raczkowanie

a ja mam zapalenie bakteryjne ale...dzięki Bogu od kilku miesięcy nie mam grzybicy jak wykazał stopień czystości, może ten Candivac jest jednak coś warty ?! bo brałam 1 kurację...
Stary 2011-04-28, 16:08   #2130
e_myszka
Zakorzenienie

Leczę się właściwie już od 5 lat... mój TŻ ma dosyć a ja nie wiem co zrobić. Lekarzy zmieniałam sporo razy, obecny wydawał się być całkiem w porządku. Niestety nie rozumiem stwierdzania infekcji "na oko".. u mnie to nie skutkuje. Właśnie z TŻ kończymy tygodniową kuracją Flumyconem i jedyne co się zmieniło to śluz z wodnistego białego stał się taki budyniowaty, nadal kwaśno pachnący... idę jutro znów do lekarza i będę się kłócić o wymaz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości