|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r.
jeśli chodzi o osy, to sie okazało, że ja tez uczulona jestem. Zawsze bardzo źle znosiłam ukąszenie (bardzo długi ból, obrzęk i opuchlizna), ale dopiero w zeszłym roku, jak mnie franca prawie pod pachą uwaliła, i czerwony obrzęk miałam do nadgarstka i pace mi drętwiały, że nie mogłam kubka utrzymać to do lekarza poszłam. I się dowiedziałam, i bach sterydy, zastrzyki w dupę (gorsze niż to użądlenie-tydzień dupa mnie bolała). I teraz jak mnie uwali to mam od razu do lekarza zasuwać.
Ana, jeśli chodzi o skład kosmetyków, to ja bym nie demonizowała, bo to troche tak jak sie przeczyta ulotke od aspiryny, to można zawału dostać od samego czytania-3 strony możliwych skutów ubocznych, a jakoś żyjemy i mamy się dobrze ![]() Np glikol propylenowy, używany jest w kosmetykach tych robionych z "mazideł" lub "biochemii urody" za mazidłami: "Glikol propylenowy to silnie higroskopijny humektant, który tworzy na skórze wilgotny, nie wysychające film, zapobiegający TEWL. Jest doskonałym rozpuszczalnikiem wielu czynnych substancji. Zaliczany jest ponadto do tzw. promotorów przejścia przezskórnego czyli związków zmieniających strukturę stratum corneum, a tym samym zwiększających jej przepuszczalność. Zapobiega wyparowywaniu wody z fazy zewnętrznej, szczególnie przy emulsji O/W." Same naturalne składniki potrzebują czasem wspomagaczy, by mogły lepiej się wchłaniać, rozpuszczać, połączyć, zemulgować czy po prostu działać. Wiadomo, są "lepsze" i gorsze składniki, ale nie wszystko jest złem wcielonym. Ja np jak umyje włosy szamponem bez SLS , to mam niedomyte i matowe, poczochrane takie ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Ania P, czekamy na fotoreportaż ![]()
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
witam w ten "piękny" długi weekend - ja do pracy 4 maja idę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EVITKA mogłabyś wrzuić linka do tego kremu z sorayi na słońce??? Byłam w rosmanie i u nas NIC z tek firmy na słońce nie ma ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ANAKAZAR co do tych kosmetyków, to najlepsze są ponoć bambino, babydream i bambi???te co mają najprostszy skład, moja kumpela lekarka pracuje w firmie farmaceutycznej z babką, która tak jak Ty obcykana w składach i zajmuje się tym w firmie i właśnie dla dzieci poleca tylko BAMBINO ![]() ![]() STO LAT DLA NASZEJ OSTATNIEJ URODZINOWEJ DWÓJKI ![]() ![]()
![]() |
#723 | |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry
![]() Dzisiaj czekają mnie zakupy z dzieciakami, i tyle co do wózka zmieszczę, aby na majowke starczyło ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
baobabek, soraye dalej używamy i dalej polecam to ta:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...na.html&next=1 tez chciałam coś na ciało od razu dla małej (i sama tez dekolt smaruje) penatena nie kupuj, betoniasty jest. Jak krem ma na początku składu titanum dioxide to jest to dwutlenek tytanu, (cinc oxide-cynku)spełniający funkcję filtra mineralnego i wtedy krem jest taki betoniasty, ciężki, zostawiający film na skórze Często właśnie kremy na słońce dla dzieci są mineralne (zostawiające warstwę ochronną na skórze. szczególnie dla małych niemowląt i noworodków sa tylko takie. Ale dla dzieci w naszym wieku, to już mogą być chemiczne, znacznie przyjemniejsze w użyciu. no własnie Ana, a skład filtów? to dopiero tablica mendelejewa ![]()
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
Baobabek ja też uczulona na wszelakie kosmetyki z AA, a niby dla alergików. Dzieci na dwór smaruję kremem z iwostina, ładnie się rozsmarowywuje, i jest mineralny na wodzie termalnej. Mam jeszcze linomag, ale tego to ciężko rozsmarować. Jak nie ma słońca dużego to smaruję Erwinka masłem shea.Dla mnie iwostin ma za mały filtr bo tylko 25, a ja mam skłonności do plam
![]() ![]()
![]() |
#726 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
tak
![]()
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#729 |
Zakorzenienie
|
Wiem,wiem Evitka to wszystko o czym napisałaś.Filtry składowo to kupa,ale innych nie ma(są,ale niestabilne najczęściej),więc jak ktoś jest przekonany o słuszności ich używania to bierze to co jest.
Widzisz wiem,że bez glikolu propylenowego czy alkoholu dużo kosmetyków nie da rady(teoretycznie) i tutaj niech to sobie będzie.Nie ma co robić rabany o jeden,dwa nie fajne składniki.Jednak jak widzę dosłownie naszprycowany krem do buzi,żel do kąpieli ze składem ropo pochodnym,zapychającym,po drażniającym itp z testem"wszystko dla dobra maluszka"sprzedawane za niemałą kasę to szlag mnie trafia.Pózniej biedne matki latają po lekarzach,bo dziecko tu ma wysypke,tam rumień,tam jeszcze coś innego i nikt im prawdy nie powie,że to droga mamusiu od tego np.j&j tylko każde zmienić "świetny"płyn na drugą"cudowną"maść i koło dalej się toczy. A pewnie gdyby płyn został zamieniony na fajne,delikatne mydełko to problemy ze skórą skończyłby się. Dlatego chwała za internet i za to,że jest ogrom informacji. I jak się okazuję są kremy,mleczka,balsamy którę żadnego świństwa nie potrzebują,żeby działać i pomagać/leczyć. No i jeszcze pchają te świństwa nam do wszystkiego,bo raz,że większość świadomości nie ma co tam jest,dwa jest to o wiele tańszę niż gdyby mieli nam wkładać skład lepszy;/ ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Pl Madziaiwostin zdaje się,że 50 jest. Ja też miałam 25,ale pózniej przerzuciłam się na 50 avene.Teraz dodali do avenek parsol i od nowa jestem w dupie. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- I też warto wiedzieć,że im więcej używamy tych okropniastych kosmetyków to tym bardziej niszczymy sobię skórę i przyczyniamy się do jej starzenia.Dlatego czasami nawet młode dziewczyny wyglądają już ja swoje mamy. Im krótszy skład tym lepszy. Aaa i jeśli ktoraś sobie myśli"eee tam przecież jak używam jednego kremu i podkładu nic mi nie będzie"to teraz policzyć sobie,że krem kładziony jest codziennie po 2 razy dziennie przez cały rok to wtedy daje niezlą ilość i liczba robi wrażenie.
#730 |
Zakorzenienie
|
ja caly czas uzywam emolium dla malej i jestem zadowolona bardzo.
mala dzisiaj sama zjadla lyzeczka sloiczek bananowy ![]() co do uczulen ja mam najgorzej z strefach intymnych , ostatnio uzylam tantum rosa i myslalam ze sie zapale! lzy w oczach az mialam.....nie wiem co jest. wczoraj caly dzien u rodzicow spedzilismy, dzisiaj tez ide, bo umowilam sie z mama na zakupy ,musze na te komunie kupic jakies buty dla siebie bo nie mam zadnych na plaskim...;/ wszystko na obcasie akurat z tych co by pasowalo.
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dostałam kupę próbek LRP 50+ dermo pediatrics, i alkohol ma i młoda ma czerwone ryło po nim .Potem to co prawda schodzi, ale już jej tym buzi nie smaruję. Zużytkuję chyba na ciałko lub na sobie ---- I mleko podrożało znów (NAN pro 3 pije młoda), było w rosmanie 600g za 21,60zł to teraz prawie 25zł. I w lidlu też podrożało- było 13,50 jest 14,50. W sumie jak podliczyłam to jednak w rosmanie taniej dalej jest to duże opakowanie niż małe w lidlu. Było 3,60zł ros, i 3,85 w lidlu, a jest 4,08 i 4,14. Różnica znikoma, ale rosmany mam pod nosem. (to ceny za 100g przeliczone) W tesco jest po 13,50zł dalej. Jeszcze ponoć w kauflandzie jest taniej, musi stary obczaić. Kiedyś coś mi się obiło za 12coś, ale nie wiem jak teraz
![]() ![]() |
![]() |
#732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja z kosmetyków uzywam od zawsze bubchena mam sporo rzeczy z niego Do tego zwykłe mydełka i szampon z bambino . FIltry mam do ciała ale smaruję nimi też buzię , bo niby czemu by nie . Ale jak już pisałam kiedyś filtrów używam mało
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
ania ja KOCHAM MIĘDZYZDROJE , jakis taki sentyment mam . Z checia bym pojechala mmmmm....
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- my tego emolium non stop uzywamy, do kapieli rowniez , a jak wyjdzie jakas krostka gdzies malutka to penatenem delikatnie na noc smaruje i budzi sie rano bez sladu.
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz 100g wiecej za raptem 2 zł. Ja tak to obliczyłam i juz nie kupuje tych 600g A mi sie ostatnio trafiło w zwykłym Sano.. 350g NAN3 za 9,90zł.. kupiłam 2 op. bo kur.. wiecej nie było juz!!!
![]() ![]() |
![]() |
#735 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie to 600 g wychodzi taniej, ja nigdy nie kupiłam tego 350 g a teraz nestle junior kupujemy a nie ma go 600 g tylko te male paczki są i bezsensu poniewiera mi sie pełno pudełek i tych miarek tylko. Najlepsze to nan activ było, w dużych puszkach. Puszki zawsze się do czegoś wykorzysta. ![]() u nas ładna pogoda jak na razie ide zaraz na zakupy z małą
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego dla Ninki
![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- nie widziałam nigdzie, chyba tylko nan activ jest w puszkach
#739 |
Zakorzenienie
|
ojj tak ja tez dolaczam sie do zyczen urodzinowych.!!!
wszystkiego naj!!! u nas pogoda jest super, wczoraj pogrzmialo, popadalo 15 minut grad spadl z nieba a potem cieplusio i grill.
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Ana Sto lat dla Ninki
![]() ![]() ana ja się zastanawiam czy sobie nie kupić takiego specjalnego kremu na te przebarwienia http://www.pharmaceris.pl/produkt.php?id=764 Ten co mam z filtrem 50 + jest fajny bo nadaje sie pod makijaż jest taki suchy po nałożeniu, ze można go nakładać na taki codzienny krem. Ja kosmetyki do makijażu to mam tylko i wyłącznie mineralne, super się u mnie sprawdzają, nie zasyfiaja twarzy. Maluje się sporadycznie od większego wyjścia. A tak to tylko krem z filtrem na dwór, i wazelinka na usta ![]() ![]() ![]()
![]() |
#741 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Przeczytam Nine jak się wyśpi. Moje "grzeszne"(nieochrzczone) dziecko wyciągnęło różaniec ![]() ![]() Wszystkiego najlepszego dla Bartusia ![]() ![]() Rok temu o tej właśnie porze jeszcze mnie kroili na stole ![]() Cytat:
Tak się licytujecie w cenach mleka,ale przynajmniej jakieś promocje macie.U nas od zawsze bebilon po 40zł i jeszcze taniej nie udało mi się kupić.Tylko drożej,bo w aptekach płaciłam po 55 zeta;/ A któraś z was Evitka?pisała kiedyś,że to nan jest teraz lepsze od bebilonu?
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
my sie wczoraj smialismy , ze bede w wigilie jadla karpia plakala z bolu i nie pojade rodzic;p hahahaha
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Madzia zależy jakie masz przebarwienia-jeden krem Ci je wezmie,drugi nie ruszy.Masz posłoneczne,hormonalne,ci ążowe?ja miałam pociążowe i próbowałam ten albucin i mi nie ruszył.Acnederm mi dużo pomógł,a dobił przebarwienia całkiem neostrata ![]() ![]()
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie.. chociaż pewnie juz pisałyście.. Czy ten krem z factorem 30 dla dzieci nivea jest dobry?..
i co wy uzywacie.. bo ja jej jeszcze filyrami nie kremowałam. a juz pora..
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
ja tez musze cos kupic, bo emolium nie ma factora a kurde boje sie ze jej znowu wylezie cos na buzi jak ona wiecznie jest na cos uczulona, nie wiem co jej kupic, mialam chicco w tamtym roku ale to juz raczej na ten rok sie nie nadaje....
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dla dzieci polecam soraye,w rosmanach była świeżutka ich dostawa.
#747 |
Zakorzenienie
|
jakby któas szukała pomysłu na dzien jca 23 czerwca.. to moja znjoma z wizazu.. dała mi link moża podpatrzec..
http://www.youtube.com/user/pysiamn#p/a/f/0/OAgzyYvLjuo ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- a dokładnie co?
![]() |
#748 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
puszcza się i sobie idzie gdzie chce, tzn w którąś stronę, potrafi przejść całą dużą kuchnie i albo pada na łapki albo się czegoś łąpie. za palca też by chodziła non stop. ale skoro postawi ileś kroków sama to moim zdaniem już chodzi ![]() mniej więcej od 11,5mies mała pije Nestle JUNIOR. jest w puszkach ale małych Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2011-04-30 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
ana a to się stosuje na noc, czy na dzień, bo jak na dzień to jeszcze trzeba i tak faktorem potraktować, dlatego nad tamtym się zastanawiałam, bo to takie 2w1 i niby redukuje przebarwienia, i chroni przed nowymi. Ja mam plany jeszcze przed ciążowe, jakiś rok przed Erwim sie tak porobiło, jak byłam u dermatolog to powiedziała że to hormonalne, i zapisała mi takie kremy na dzień i na noc pelingujące, ale one sie nie nadają do stosowania latem, tylko najwcześniej w październiku mogę zacząć
![]()
![]() |
#750 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ależ mam miły poranek tfu tfu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.