|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: seks przed ślubem - problem
Cytat:
Ja za nic nie chciałabym być dziewicą w dniu ślubu Nie gloryfikuję dziewictwa, a takie górnolotne teksty ("jestem czysta, w pełni oddana mężowi"), tylko mnie bawią Co to za określenie w ogóle "czysta"?
|
|
|
#302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oddanie mężowi (w sumie jakos nie lubie tego okreslenia) nie ma dla mnie nic wspólnego z błoną dziewiczą ![]() Oddaję mu swoje mysli,uczucia,czas....to jest dla mnie wazne.
|
|
|
#303 |
|
BAN stały
|
pajka90 - Są pary, które powstrzymują sie do ślubu i potem są udanym małżeństwem z udanym życiem seksualnym.
Ludzie powinni sie powstrzymywać od seks przed ślubem z przekonania, że to ma sens a nie ze strachu przed grzechem. |
|
|
|
|
#304 | |
|
Raczkowanie
|
Przecież to jest sprawa indywidualna każdej z nas. Nie interesuje mnie co ty myślisz o sobie
to twoja sprawa. Co do takich tekstów miałam na myśli autorkę, bo skoro jest aż tak wierząca to może mieć z tym problem, jakieś wyrzuty sumienia czy coś. Czytałam kiedyś artykuł o takich problemach. Dlatego zgadzam się z Wami co tutaj pisaliście, że skoro chce żeby spowiedz była ważna to musi przestać, tylko że ile da radę? Właśnie i oto jest pytanie. A człowiek czysty to nie koniecznie umyty, jest czysty od grzechu. ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
Zgadzam się z Tobą. ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Oczywiście, że są! zgadzam się to że się powstrzymują też. Tylko wydaje mi się że to zanika.
|
|
|
#305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Wydawało mi się, że każdy może powiedzieć co mysli
a nie wyśmiewać się z czegoś co ktoś powiedział.
|
|
#307 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie w ogóle określanie "czystości" na podstawie posiadania błony i używanie zwrotów "oddać się mężczyźnie" to jakaś obraza dla kobiet. I dla mężczyzn również.
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
Każdy ma swoje zdanie.
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli wg Ciebie wszystko jedno czy przyszłą żoną jest dziewica czy prostytutka? |
|
|
|
|
|
#310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hola hola! chyba się trochę pośpieszyłaś. Czyli wedle twego "oświeconego" toku rozumowania przyszła żona "nie-dziewica" to prostytutka???? zastanów się nad tym co piszesz, bo bzdury piszesz
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
Ja twierdze ze spowiadanie sie z seksu przedmałżeńskiego po 10 razy nie ma sensu przecież tego nie żałujemy i nie jesteśmy w stanie tego zmienić a robi to większość par robili to nasi dziadkowie i rodzicie i tak zostanie kościół nie może od tak na to przyzwolić ale od tak to rozgrzesza. Oczywiśćie nei namawiam nikogo do grzechu jak ktos ma silną wole to moge tylko gratulować
![]() Moje zdanie jest takie ze jeśli jest sie w stałym związku to spowiedź z tego grzechu ma tylko sens przy spowiedzi przedślubnej wtedy czasem ksiadz sam sie pyta czy z przyszłą zoną/męzem sie wspołzylo i wtedy mozemy za to zalowac ze nie bylismy w stanie sie powstrzyamc ale teraz bedziemy małzeńśtwem juz nie bedziemy grzeszyc nie chemy zyc w grzechu chcemy być małzeńśtwem wedłog koscioła tak?? I wtedy zal za grzechy przed małzeństem ma sens. |
|
|
|
|
#312 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak poważnie - chyba raczysz sobie żartować z tym podziałem
|
|
|
#314 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewictwo to wg mnie nie kwestia błony, a czystość ma również wiele znaczeń, nie jest tylko kwestią mycia się. To oddanie się jednemu tylko mężczyźnie. A co do ilości partnerów - nie wierzę, że komuś jest wszystko jedno czy jest z kimś kto miał 0 czy 100 partnerów seksualnych |
|||
|
|
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja powiem tylko jedno - gdyby ten kawałek błony, to dziewictwo gwarantowało udane małżeństwo, to nie byłoby tylu starań o unieważnienie małżeństwa. |
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ślub to dla mnie i określona symbolika więc - i teraz pewnie wsadzę kij w mrowisko - darowałam sobie hipokryzję wkładania welonu i białej sukni. |
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To bzdura, że był symbolem dziewictwa.
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#320 |
|
Rozeznanie
|
Nikt nie zabrania myśleć tak jak myślisz ale nie moralizuj innych bo mają inne zdanie niż Ty
jest różnica miedzy kimś kto miał 0 a 100 partnerów ale mocno uogólniasz i przechodzisz w skrajności w skrajność Co do "czystości" mam siebie nazywać "brudną" bo miałam "aż" 2 partnerów seksualnych? i tylko dlatego mam "aż" 2 bo mój 1 narzeczony się rozmyślił a teraz buduje nowy związek???! Czystość nie wiążę się dla mnie z dziewictwem "czyste" to jest uczucie, ciepło i wszystko co jest najlepsze co łącznie ze swoim ciałem dajesz drugiej osobie, i niezaleznie od tego czy jest ślub czy nie
"But you didn't have to cut me off Make out like it never happened And that we were nothing I don't even need your love But you treat me like a stranger"... Edytowane przez shirleyyy Czas edycji: 2011-04-29 o 15:41 |
|
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie moralizuję innych - to w końcu forum, każdy ma swoje zdanie i mam takie samo prawo je wypowiedzieć jak Ty |
|
|
|
|
|
#322 |
|
Rozeznanie
|
Wolność wypowiedzi ma każdy ale fajnie by było gdyby przez tę wolność nikogo nie obrażać.
nazwałaś osobę ,która współżyła przed ślubem "prostytutką" Z tego co mi wiadomo prostytutka to osoba sprzedająca się za pieniądze. Nie uważam dziewczyn współżyjących nawet z kilkunastoma facetami w swoim życiu za prostytutki. Nie jestem moralnie "za" takim zachowaniem ale to ich wybór ich cyrk ich małpy, a poza tym skąd wiesz jakie miały motywy? Może naprawdę za każdym razem kochały? ja po prostu poczułam się urażona pomimo tego ,że nie miałam wielu partnerów. i myślę ,że nie tylko ja
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby chcial dziewicy,pewnie takiej by szukał. Co do koloru sukni.... Ja miałam w kolorze szampana. Bez welonu. Bo nie podobaja mi sie ani białe suknie,ani welony
|
|
|
#325 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. A ja nie jestem niczyją własnością .Cytat:
No, ale ja mam dość "luzackie" podejście do prostytucji .Mi tak. Bo ja jestem z tą osobą teraz, a ci wszyscy partnerzy byli w przeszłości. Może je kochał, planował przyszłość, a może to były jednonocne przygody - nie interesuje mnie to. |
||
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
Ja i tak cały czas twierdzę, że należy "sprawdzić" partnera przed ślubem. Na własnym przykładzie wiem, że gdybym z pierwszym chłopakiem czekała do ślubu to pewnie bym teraz przechodziła przez rozwód
Byliśmy razem prawie 5 lat, a rozstałam się z nim właśnie z powodu niedopasowania seksualnego... Seks jest zbyt ważny, żeby przysłowiowo kupować kota w worku.
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#328 |
|
Wtajemniczenie
|
przeczytałam sobie cały ten wątek i też postanowiłam się wypowiedzieć
![]() Tak jak i Titanilla byłam z chłopakiem długo (6,5 roku), był pierwszym facetem z którym spałam, więc nie miałam żadnego porównania, ale mimo, że pozornie wszystko było ok (kochał mnie, szanował i dobrze się z nim czułam), czegoś mi brakowało. Teraz od ponad 2 lat jestem z innym chłopakiem i już wiem co w moim poprzednim związku było nie tak - niedopasowanie seksualne. Do autorki wątku: byłam wychowywana w wierze katolickiej, więc sama długo się wahałam (mój "pierwszy raz" przeżyłam dopiero w rocznicę związku), ale nie żałuję. Uważam się za osobę wierzącą, ale u spowiedzi nie byłam już chyba z 7 lat, bo niespecjalnie mam ochotę słuchać moralizowania księdza, który może i wiedzę ma ale tylko teoretyczną. Nie puszczam się na prawo i lewo, a do łóżka idę tylko z partnerem, którego z wzajemnością kocham i szanuję. Może to nie odpowiada katolickiemu pojęciu czystości, ale przynajmniej żyję w zgodzie ze sobą.
W czerwcu kolorówka, pielęgnacja i pędzle https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post51679446 I parę ciuszków z sieciówek XS-M https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post50571226 Proszę odpisz u mnie - nie subskrybuję wątków |
|
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Symbolem dziewictwa jest wianek, jeśli już. Ja osobiście do symboli wagi nie przywiązuję żadnej I gdybym miała taką ochotę, to poszłabym do ślubu (cywilnego oczywiście ) w bieli i wianku na głowie
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Welon kiedyś panny nosiły cały czas a nie tylko w czasie ślubu.
Panny nie mogły pokazywać motłochowi swojej twarzy i włosów, bo mogłyby jeszcze "skusić do czynów nierządnych przypadkowego mężczyznę" . Do teraz ten obyczaj przetrwał w islamie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.

Nie gloryfikuję dziewictwa, a takie górnolotne teksty ("jestem czysta, w pełni oddana mężowi"), tylko mnie bawią
Co to za określenie w ogóle "czysta"?

a nie wyśmiewać się z czegoś co ktoś powiedział.