|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: seks przed ślubem - problem
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
wisienka na torcie
Sluchaj sama sobie porozmawiaj z osobami niewierzącymi.Moze wspaniale udało Ci się trafić na osoby które mają zasady i kierują się miłością.Nie wątpię.Ale ja takich znam bardzo mało. I tyle. A nie musisz odrazu bluzgać tekstami. Zreszta powiem tylko jedno- taplanie się w tych półsłowkach i rozmowach nie ma sensu bo jak na razie dyskutujemy nie o tym jak pomóc dziewcyznie a o swoich poglądach.Dlatego dyskutujcie sobie dalej, życzę naprawdę miłych rozmów ja się wyłączam. Każdy ma swoje zdanie i tyle.
|
|
|
#274 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://www.focus.pl/cywilizacja/zoba...tego-nie-uczy/ Szok normalnie |
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to na pewno jej jakos pomoze rozwiazac dylemat.
|
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli rozumiem rozwodnik = niewierzący? Skoro znasz takich osób bardzo mało, to przykre, ale to chyba kwestia środowiska. Wiesz, Twoja irytacja też o czymś świadczy, przede wszystkim o braku argumentów. |
|
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
Gładka wymóweczka,ale jakoś do tej pory nie użyłaś żadnych przekonujących argumentów popierających Twój punkt widzenia. To że Ci się tak układa z partnerem nie jest żadnym dowodem że tak jest zawsze najlepiej.Nawet nie byłaś w stanie jakoś specjalnie zanegować tego co wrzuciłam.Jedyne co zrobiłaś to określiłaś to mianem "oazowej historyjki".I to by było na tyle.
|
|
#282 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Wątek przeczytałam pobieżnie i odpowiedziałam na kilka starszych postów. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe
![]() Teoretycznie nie. W praktyce, jeżeli para mieszka ze sobą i nawet nie uprawia seksu, to według KK popełnia grzech zgorszenia. Bo sąsiedzi mogą sobie pomyśleć, że dana para seks uprawia... ![]() Cytat:
Ale ludzie mają różne podejście do kwestii seksu przed małżeńskiego. Jeden nie wytrwa, bo nie widzi powodu, a inny poczeka z seksem do ślubu, bo będzie widział w tym sens. Chociaż fakt, że trudniej przerwać jeżeli się już zaczęło, niż powstrzymać się zanim się zacznie. Cytat:
![]() Cytat:
)(Przynajmniej tak mi mówili na religii w LO). Cytat:
![]() Cytat:
Dziwię się, że chcesz brać sakrament małżeństwa od organizacji, której zasad nie przestrzegasz. Po co to Jak już nawet z tak ważną kwestią jak seks przed ślubem się nie zgadzasz Cytat:
|
|
|
#283 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A argumentów przeciwko katolickiej etyce seksualnej przytaczać nie muszę, one same się przytaczają, przykładem może być ten wątek ![]() Albo wyjąca do księżyca scarlett26, w tym wątku się udzielająca ![]() Dyskusja z Tobą o związkach, seksie i miłości nie ma sensu, bo nie masz o tym wszystkim bladego pojęcia. Tak samo jak księża, którzy tylko teoretyzować potrafią Aha, określenia "oazowa historyjka" użył ktoś inny, nie ja ![]() Cytat:
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-04-27 o 22:49 |
||
|
|
|
|
#284 | |
|
Konto usunięte
|
„W gimnazjum za uświadamianie wzięła się nasza katechetka. Według niej każdy seks powinien prowadzić do prokreacji, żona powinna oddawać się mężowi w ciszy i z pokorą, a każda kobieta, która z seksu czerpie przyjemność, będzie się smażyć w piekle. Mężczyzna ma swoje potrzeby i jeśli żona mu odmawia, nie ma co się dziwić, że ją zdradza, zaś dziewczyna, która straciła dziewictwo przed ślubem, jest jak nadgryzione jabłko, którego nikt nie będzie chciał”.
Przeraziło mnie to... „W gimnazjum z tych lekcji wyniosłam tylko tyle, że każda dziewczyna z kolczykiem w pępku skończy jak prostytutka, bo prowokuje facetów”. No nie, nie dość, że będę się w piekle smażyć, to jeszcze zostanę prostytutką ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#285 | ||||||||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
->dla mnie bylby to powod do rozwodu Cytat:
to kosciol jest sztucznym tworem. BIBLIA jest rzecza nadrzedna Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
co masz robic...? moze zaczac myslec samodzielnie, a nie dac sie manipulowac przez KK? |
||||||||
|
|
|
|
#286 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się z każdym z Twoich komentarzy.
|
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Biblia jest rzeczą nadrzędną ale nie jedyną wyrocznią, kościół nie jest sztucznym tworem, bo już Chrystus go tworzył i gdyby nie było kościołą Biblia byłaby dziś bez znaczenia
|
|
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dajcie spokój
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to chyba moja sprawa? Nie wiem, po co Wy tak rozgrzebujecie różne sprawy. Jak ktos chce, tak a nie inaczej? Cóż nie wszystko się da wytłumaczyć ...
|
|
|
#290 |
|
Blond forever!
|
Jeździcie po autorce jak po łysej kobyle.
Dla Was wszystko jest - albo czarne albo białe. Chcesz być katoliczką - zgadzaj się ze wszystkim, rób z siebie przedstawienie i nie zadawaj pytań. To normalne, że dziewczyna mając 22 lata miota się. Pewne zasady jej odpowiadają, a pewne nie. Nie da rady żyć w 100% zgodnie z zasadami KK, bo nie zawsze chociażby mówienie prawdy jest najlepszym rozwiązaniem... W Biblii też jest pokazana historia bogatego młodzieńca, który miał podążać za Jezusem i oddać swój cały majątek - dziś nikt nie rzuca pracy i żyje w lesie dla religii... Przykłady można mnożyć. Życie religijne każdej osoby jest indywidualne i każdy inaczej będzie ją wyznawał. Jeden będzie się modlił dwie godziny dziennie, a drugi 15 minut. Czy ważna jest ilość? Dlaczego dziewczyna ma rezygnować z Kościoła, jeżeli ma potrzebę tam chodzić, przestrzega zasad... Od tego jest WOLNA WOLA, aby decydować o tym co jest DLA MNIE dobre, a co nie. I dziwi mnie jeszcze mieszanie z błotem wszystkich księży, którzy tylko się puszczają na prawo i lewo i oczy im się świecą na widok pełnej niedzielnej tacy. Jesteście takie tolerancyjne wobec homoseksualistów chociażby, ale aby tolerować, że ktoś chciał zostać księdzem to już nie... I w ogóle jesteście oburzone, że ksiądz nawołuje do czystości przedmałżeńskiej - a co ma głosić? I kto tu hipokryzję przejawia?
|
|
|
#291 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Jeśli nie rozróżniasz homoseksualistów od księży którzy mają mnóstwo kochanek za kasę z niedzielnej tacy... |
|
|
|
|
|
#292 |
|
Blond forever!
|
To nie jest przedmiotem tematu, taki offtop, ale wyobraź sobie, że nie wszyscy księża mają kochanki, naprawdę, wiem, że ciężko w to uwierzyć.
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ma życ wg zasad KK czy wg swojej wolnej woli ? problem w tym ,że to KK decyduje co jest dla niej dobre a co nie. |
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
To od niej zależy w jaki sposób się do nich zastosuje, zgodnie z własnym sumieniem. Nikt jej nie będzie rozliczał oprócz samego Boga, w którego wierzy. Ja nie jestem od tego, aby kogoś nawracać, więc nie rozumiem dlaczego próbujecie to zrobić z Autorką. Ona jest trochę zamotana, ale tak naprawdę nikt oprócz niej samej nie jest jej chyba w stanie pomóc, bo musi sobie to poukładać.
|
|
|
|
#295 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Zapytała się tutaj, na tym forum. I dziewczyny jej odpowiedziały zgodnie ze swoim zdaniem/wiedzą/uczuciami. I nie są to niestabilne emocjonalnie nastolatki tylko osoby które swoje przeszły i też tworzą mniej lub bardziej udane związki. I mądrze dziewczynie radzą. |
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wracając do konsensusu - musisz dokonać wyboru. A jako osoba, która tego wyboru już dawno dokonała powiem Ci tylko tyle, że życie z TŻtem w czystości jest jak najbardziej możliwe. Wiadomo, że po drodze spotyka się wiele trudności, ale jeżeli masz wyrozumiałego partnera to wszystko się da ![]() Pozdrawiam i życzę powodzenia
|
|
|
|
#297 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
I kto Ci powiedział, że Bóg chce tylko naszej prokreacji?? Mam nadzieję, że sama na to wpadłaś A co do ostatniego, to nie widzę problemu, jak wg Ciebie tyle zła, z którym trzeba walczyć to proszę bardzo, zamiast tracić czas na pisanie postów możesz iść powalczyć Do niczego nikogo nie zmusimy, chłopak założycielki tematu pewnie szybko do siebie nie dojdzie po stwierdzeniu, że dziewczyna od teraz chce się powstrzymać od seksu. |
||
|
|
|
|
#298 |
|
BAN stały
|
Jak ktoś jest bardzo religijny i seks przed ślubem jest dla niego jakąś wartością, to ja nie widze w tym problemu.
Ja nie jestem religijny i raczej do ślubu bym nie poczekał. |
|
|
|
|
#299 |
|
Rozeznanie
|
co do 2 części jak dla mnie....nic dodać nic ująć
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
Pozwólcie, że się przyłączę do dyskusji. Czytałam wypowiedzi, myślałam trochę o tym bo problem autorki dotyczy chyba wszystkich osób które wierzą a grzeszą w ten sam sposób jak ona.
Seks przed ślubem? zawsze mówiono, że nie wolno, że to grzech. Ale co nam z tego przychodzi, przyjemność? oddanie partnerowi, to że się bardziej przez to zbliżymy? Owszem. Miałam podobny dylemat co z robić bo też wierzę tylko że w Boga a nie kościół i jego poglądy, a tym bardziej coraz częściej spotykamy się z głoszeniem polityki w nim. I co to za kościół? To, że tak się dzieje, to tylko wina kościoła bo sam swoim głoszeniem zraża ludzi do modlenia się w nim a tym bardziej spowiadania. Tyle się słyszało, że ksiądz molestuje czy ma kobiety... A nam się dziwią, że grzeszymy z miłości do drugiej osoby? Skoro tak to oni też nie są bez winy. Przez moje przemyślenia sama doszłam do wniosku, że wierzę w Boga i spowiadam się przed samą sobą w kościele. Do konfesjonału nie podchodzę! Tylko, że nie wolno też zakłądać z góry, że każdy ksiądz jest taki sam. Tak jak co poniektórzy pisali, że jeden kazał dziewczynie odejść i nie przychodzić z takimi grzechami, a drugi mówi o potępieniu. Więc to sprawa indywidualna. Zapomniałam jeszcze dodać, że pewnie gdybyśmy teraz mogły cofnąć czas i być dziewicami to w dniu ślubu myślałybyśmy: a jestem czysta, w pełni oddana mężowi. Zastanówicie się czy w obecnym stanie tak pomyślimy? Raczej nie. Rozumię jak się ma jednego stałego partnera od początku i wie się, że to ten jedyny, ale przykład dziewczyn które miały ich więcej ( oczywiście nie obrażając nikogo! ) i co wtedy?
♥♥♥ Edytowane przez pajka90 Czas edycji: 2011-04-29 o 09:10 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

to na pewno jej jakos pomoze rozwiazac dylemat.

Jak już nawet z tak ważną kwestią jak seks przed ślubem się nie zgadzasz