seks przed ślubem - problem - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-27, 21:25   #271
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez pink lemonade Pokaż wiadomość
Autorko, bardzo chcesz, by facet szanował Twoją decyzję. A gdzie Twój szacunek do jego potrzeb? Twoja wiara jest ważna, on ma uszanować, bo kocha, ale gdzie tu jest jego szczęście?
Stary 2011-04-27, 21:27   #272
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Masz rację ,płace pensję tym nierobom :/
Dokładnie, i za państwowe pieniądze kształci się ludzi, ktorzy potem wciskają ciemnotę w publicznych szkołach.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:31   #273
Clemence
Zakorzenienie

wisienka na torcie
Sluchaj sama sobie porozmawiaj z osobami niewierzącymi.Moze wspaniale udało Ci się trafić na osoby które mają zasady i kierują się miłością.Nie wątpię.Ale ja takich znam bardzo mało. I tyle.
A nie musisz odrazu bluzgać tekstami.
Zreszta powiem tylko jedno- taplanie się w tych półsłowkach i rozmowach nie ma sensu bo jak na razie dyskutujemy nie o tym jak pomóc dziewcyznie a o swoich poglądach.Dlatego dyskutujcie sobie dalej, życzę naprawdę miłych rozmów ja się wyłączam.
Każdy ma swoje zdanie i tyle.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:32   #274
Titanilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Dokładnie, i za państwowe pieniądze kształci się ludzi, ktorzy potem wciskają ciemnotę w publicznych szkołach.
Możecie poczytać czego w szkołach uczą

http://www.focus.pl/cywilizacja/zoba...tego-nie-uczy/

Szok normalnie
Titanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:32   #275
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez duvala Pokaż wiadomość
plameczko
o ważne sprawy pytaszi w trudnej sytuacji jesteś. a rozmawiałaś z TŻtem o tym rozdarciu? ja miałam sytuacje nie do końca jak Twoja ale coś w ten deseń, tyle że ja wyszłam z założenia że nie zmienie swoich poglądów a rozmowa w której (na początku) związku je przedstawiałam była dla mnie bardzo trudna, bo facet strasznie mi sie podobał i bałam sie jawnego wyśmiania. jego reakcja nie była przychylna i troche mnie zranił ale po 2 dniach wrócił do tematu, że to przemyślał wszystko i stwierdził że takie podejście ma sens. (mimo że przede mną nawet mieszkał z byłą)

ustaliliśmy nasze poglądy w kwesti seksu. co nie zmienia faktu że nie raz upadliśmy a przez pewien czas nawet bardzo regularnie nam sie zdażało. ale były też momenty kiedy jedno drugiego pilnowało tzn jak on czuł że przeginamy to mnie uspokajał i wyciszał a czasami ja jego.

to umacnia związek, ale musisz sie liczyć z tym że on tego nie zaakceptuje i możecie sie rozejść. ale ja nie dałabym rady całe życie żyć niezgodnie z moim sumieniem.

a tak na marginesie jak nie ma seksu to jakoś tak inaczej związek wygląda, trzeba znaleźć inny sposób "godzenia sie" czy budowania relacji. i widze że to procentuje choć jest trudniejsze, trzeba sie bardziej wysilić
ps ,dzieki za odpowiedz to na pewno jej jakos pomoze rozwiazac dylemat.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:33   #276
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
wisienka na torcie
Sluchaj sama sobie porozmawiaj z osobami niewierzącymi.Moze wspaniale udało Ci się trafić na osoby które mają zasady i kierują się miłością.Nie wątpię.Ale ja takich znam bardzo mało. I tyle.
No tak, a nasz naród taki wierzący, katolicki, a takimi to zasadami się kieruje i miłością, że hoho. Normalnie kluczyki w stacyjkach można spokojnie zostawiać, tacy tu wartościowi wierzący ludzie mieszkają, nie kradną, nie gwalcą, nie klamią, nie oszukują...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:39   #277
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pink lemonade Pokaż wiadomość
Sądzę, że facet autorki nie tyle, co nie wytrzyma bez seksu ale... Ale zaczynając od początku mojej myśli: związki zwykle tworzą ludzie, którzy ogólnie mają podobne poglądy, podobne zasady, podobne wartości. Owszem, mówi się, że przeciwieństwa się przyciągają. Ale jeśli dwie osoby mają na pewne sprawy całkowicie odmienne poglądy, to czy (mimo ogromnej miłości) mogą być ze sobą?
Autorko, bardzo chcesz, by facet szanował Twoją decyzję. A gdzie Twój szacunek do jego potrzeb? Twoja wiara jest ważna, on ma uszanować, bo kocha, ale gdzie tu jest jego szczęście?
Poza tym, według mnie, energię spożytkowaną na latanie co chwila do spowiedzi 'bo nie udało się wytrzymać' można wykorzystać na bardziej mądrzejsze formy - chociażby pomoc w hospicjum. Pomaganie bliźnim na pewno jest dla Boga bardziej istotne niż to, co dzieje się w łóżkach wiernych.
Co to za miłość, gdzie jedna strona oczekuje dostosowania się do jej potrzeb, nie zważając na potrzeby drugiej osoby?
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 21:51   #278
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Titanilla Pokaż wiadomość
Możecie poczytać czego w szkołach uczą

http://www.focus.pl/cywilizacja/zoba...tego-nie-uczy/

Szok normalnie
Szokujące... Nie wiem, kto zatrudnia taką osobę i pozwala jej pracować z młodzieżą. Straszne.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 22:05   #279
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
wisienka na torcie
A nie musisz odrazu bluzgać tekstami.
Zreszta powiem tylko jedno- taplanie się w tych półsłowkach i rozmowach nie ma sensu bo jak na razie dyskutujemy nie o tym jak pomóc dziewcyznie a o swoich poglądach.Dlatego dyskutujcie sobie dalej, życzę naprawdę miłych rozmów ja się wyłączam.
Każdy ma swoje zdanie i tyle.
Ja niczym nie bluzgam, to po pierwsze.
Czyli rozumiem rozwodnik = niewierzący?
Skoro znasz takich osób bardzo mało, to przykre, ale to chyba kwestia środowiska.

Wiesz, Twoja irytacja też o czymś świadczy, przede wszystkim o braku argumentów.
Stary 2011-04-27, 22:12   #280
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
mnie powaliło jedno stwierdzenie w tych wypowiedziach... "Życzę Ci dziewczyny, któraskarb najwiekszy wciąż dla Ciebie właśnie trzyma"

serio kawałek błony moze byc największym skarbem?
Ja zawsze myslałam,ze mogę dac męzowi duzo więcej...
Mój przyszły mąż to jednak szczęściarz, dostał mój największy skarb, wprawdzie jeszcze na długo przed ślubem, ale jednak
Stary 2011-04-27, 22:28   #281
czarodziejka18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Nie będę Cię oświecać, bo nie taka moja rola, życie Cię oświeci, jak każdego
Gładka wymóweczka,ale jakoś do tej pory nie użyłaś żadnych przekonujących argumentów popierających Twój punkt widzenia. To że Ci się tak układa z partnerem nie jest żadnym dowodem że tak jest zawsze najlepiej.Nawet nie byłaś w stanie jakoś specjalnie zanegować tego co wrzuciłam.Jedyne co zrobiłaś to określiłaś to mianem "oazowej historyjki".I to by było na tyle.

Blanka mój Aniołek
czarodziejka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 22:40   #282
Chatul
ma zielone pojęcie

Wątek przeczytałam pobieżnie i odpowiedziałam na kilka starszych postów. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Hmm ale jak byście nie współżyli i mieszkali razem to grzech?
Teoretycznie nie. W praktyce, jeżeli para mieszka ze sobą i nawet nie uprawia seksu, to według KK popełnia grzech zgorszenia. Bo sąsiedzi mogą sobie pomyśleć, że dana para seks uprawia...

Cytat:
Napisane przez shirleyyy Pokaż wiadomość
osobiście uważam ,że facetowi ciężko, zwłaszcza w dzisiejszych czasach wytrwać.
Czasy nie mają tu niczego do rzeczy
Ale ludzie mają różne podejście do kwestii seksu przed małżeńskiego. Jeden nie wytrwa, bo nie widzi powodu, a inny poczeka z seksem do ślubu, bo będzie widział w tym sens.
Chociaż fakt, że trudniej przerwać jeżeli się już zaczęło, niż powstrzymać się zanim się zacznie.

Cytat:
Ja znam lepsza parę...ze sobą 7 lat, on strasznie wierzący i żadnego seksu.....nie wyobrażam sobie szczerze mówiąc
Co kto lubi

Cytat:
Napisane przez nina1406 Pokaż wiadomość
witajcie. osobiście nie uważam, że seks przed ślubem jest czymś złym, tym bardziej jak planuje się razem przyszłość. Kościół robi straszny mętlik w głowie. jakiś czas temu byłam u spowiedzi i jak ksiądz dowiedział się, że nie po raz pierwszy spowiadam się z 6 przykazania nie dał mi rozgrzeszenia. wyszłam z kościoła zapłakana nie wiedząc co robić. chodzę do spowiedzi, bo po prostu czasem czuje potrzebę pojednania się z Bogiem, uczestniczenia w pełni we mszy świętej. nie żałuję tego co robię. kocham mojego faceta, chce spędzić z nim resztę życia, planujemy się zaręczyć i ustalić datę ślubu. w ostatnich dniach On również wybrał się do spowiedzi i usłyszał od księdza, że jesteśmy młodzi, mamy pragnienia i popędy którym trudno jest się przeciwstawić i to jest normalne w naszym wieku. jeżeli jesteśmy w stałym związku imamy wspólne plany na przyszłość to to, co robimy wcale nie jest aż takie złe. a jak mój facet powiedział, że nie widzi nic złego w zabezpieczaniu się po ślubie i że chce w ten sposób kontrolować ilość dzieci to ksiądz odpowiedział, że to dobrze że jesteśmy odpowiedzialni i nie chcemy mieć dziesięciorga dzieci, którym nie będziemy w stanie zapewnić podstawowych rzeczy. więc pytam, jakie jest zdanie Kościoła co do seksu przed ślubem?
KK potępia seks przed ślubem. Tak samo potępia stosowanie antykoncepcji. Dopuszcza jedynie NPR (nie mylić z kalendarzykiem )

(Przynajmniej tak mi mówili na religii w LO).

Cytat:
Napisane przez fleur05 Pokaż wiadomość
Kościół nie może nie potępiać seksu przedmałżeńskiego, bo wyglądałoby to wtedy tak, jakby wybierał co z Biblii uznajemy, a co nie. Wiadomo jak było te 2000 lat temu - gumek, czy tabletek raczej nie mieli, cykli też nie liczyli, więc najlepszym sposobem na niechcianego dzidziusia było zabaw zakazać.
Był jeszcze "stosunek przerywany", który z tego, co wiem to w "Biblii" jest wprost potępiony

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Zawsze chciałam wziąc ślub kościelny. Dla mnie to ważne. Czy to, że uprawiam seks przed ślubem, to od razu mam być przekreślona?
Dla KK, tak. I nie dlatego, że grzeszysz seksem przedmałżeńskim, ale dlatego, że w ogóle nie uznajesz tego za grzech. Więc i nie żałujesz tego, co robisz.

Dziwię się, że chcesz brać sakrament małżeństwa od organizacji, której zasad nie przestrzegasz. Po co to Jak już nawet z tak ważną kwestią jak seks przed ślubem się nie zgadzasz

Cytat:
Napisane przez Aizam Pokaż wiadomość
Moja koleżanka kiedyś spowiadała się z tego że kochała się ze swoim chłopakiem i wiece co usłyszała od księdza ? że będzie potępiona i przez nią ten biedny chłopak też bo to przez nią on grzeszy, że to wszystko jej wina. Na koniec dodał że ma więcej nie namawiać swojego chłopaka do grzechu

Od tej pory dziewczyna u spowiedzi nie była więcej... bo to tylko przecież jej wina i przez nią biedny chłopak grzeszy...

Moim zdaniem księdza powinni mieć swoje rodziny to wtedy mogli by się wypowiadać.

Wiem troszkę odbiegłam od tematu...
Nie dziwię się, że dziewczyna ma uraz
Stary 2011-04-27, 22:47   #283
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Gładka wymóweczka,ale jakoś do tej pory nie użyłaś żadnych przekonujących argumentów popierających Twój punkt widzenia. To że Ci się tak układa z partnerem nie jest żadnym dowodem że tak jest zawsze najlepiej.Nawet nie byłaś w stanie jakoś specjalnie zanegować tego co wrzuciłam.Jedyne co zrobiłaś to określiłaś to mianem "oazowej historyjki".I to by było na tyle.
Ale ja właśnie nie chcę nikogo do niczego przekonywać

A argumentów przeciwko katolickiej etyce seksualnej przytaczać nie muszę, one same się przytaczają, przykładem może być ten wątek
Albo wyjąca do księżyca scarlett26, w tym wątku się udzielająca

Dyskusja z Tobą o związkach, seksie i miłości nie ma sensu, bo nie masz o tym wszystkim bladego pojęcia. Tak samo jak księża, którzy tylko teoretyzować potrafią

Aha, określenia "oazowa historyjka" użył ktoś inny, nie ja

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Był jeszcze "stosunek przerywany", który z tego, co wiem to w "Biblii" jest wprost potępiony
Onan został potępiony za złamanie prawa lewiratu a nie za stosunek przerywany

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-27 o 22:49
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 22:51   #284
201607231707
Konto usunięte

„W gimnazjum za uświadamianie wzięła się nasza katechetka. Według niej każdy seks powinien prowadzić do prokreacji, żona powinna oddawać się mężowi w ciszy i z pokorą, a każda kobieta, która z seksu czerpie przyjemność, będzie się smażyć w piekle. Mężczyzna ma swoje potrzeby i jeśli żona mu odmawia, nie ma co się dziwić, że ją zdradza, zaś dziewczyna, która straciła dziewictwo przed ślubem, jest jak nadgryzione jabłko, którego nikt nie będzie chciał”.

Przeraziło mnie to...

„W gimnazjum z tych lekcji wyniosłam tylko tyle, że każda dziewczyna z kolczykiem w pępku skończy jak prostytutka, bo prowokuje facetów”.

No nie, nie dość, że będę się w piekle smażyć, to jeszcze zostanę prostytutką

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Onan został potępiony za złamanie prawa lewiratu a nie za stosunek przerywany
Ale stosunek przerywany jest potępiony, bo wytrysk ma odbywać się zawsze w drogach rodnych kobiety
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 00:59   #285
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Kiedy nie potrafimy - zbyt ważna jest dla nas "ta instytucja". Jestem szczęśliwa mimo wszystko. Choć nie raz czekam z utęsknieniem żeby pokochać się z własnym mężem. Gdy już możemy jest fantastycznie, a potem liczymy dni do kolejnego razu i nie możemy się doczekać.... Może gdyby częściej to by nam spowszedniało? Nie wiem... Może kiedyś znajdziemy w tym jakąś wartość poza tą, że już niemal w całości udaje nam się przestrzegać tych wszystkich nakazów i zakazów dotyczących tej sfery życia. A może na stare latka jak już nie będziemy chcieli i mogli będziemy żałować że nie robiliśmy tego częściej.... Starania o dziecko jawią nam się miło, bo nie trzeba się będzie ograniczać...
wiesz... jak z kims jest dobrze w lozku to takie rzeczy nie powszednieja... z wlasnego doswiadczenia - mozna codziennie i po trzy razy i to nadal sie nie nudzi.
Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
A jeśli naprawdę kocha? Nie da rady? Ja byłabym w stanie zrezygnować dla niego...

Nie mam już sił o tym myśleć. Widzę już tyko czarne scenariusze.
tak ci sie tylko wydaje, bo nie potrafisz spojrzec na to obektywnie z jego punktu widzenia.
Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Dlaczego jest Ci ich żal? Wg mnie lepiej jest skupić się na poznawaniu siebie nawzajem jeśli chodzi o zgodność charakterów,a nie zgodność seksualną.Dobra,może się po ślubie okazać że coś tam w łóżku nie "zagra",ale czy to jest powód żeby się rozchodzić? To tylko jedna mała przeszkoda na drodze do całkowitego porozumienia.Przecież nikt nie powie:"nie jest mi z tobą dobrze w łóżku więc chcę rozwodu".To nie jest miłość w takim przypadku tylko jakaś durna selekcja.
->mozna rownoczesnie sprawdzac zgodnosc charakterow i seksualna
->dla mnie bylby to powod do rozwodu

Cytat:
należy żyć zgodnie z zasadami kościoła, a Biblia to nie jedyna wyrocznia, ale to OFF TOP. wątków z dywagacjami dogmatycznymi jest cała masa
umarlam 3 razy, serio
to kosciol jest sztucznym tworem. BIBLIA jest rzecza nadrzedna

Cytat:
Mój TŻ ma potrzeby seksu najlepiej co dnia, ja wolałabym rzadziej. Czy może mi się związek przez to rozpaść? Mam taki chaos myśli.
jesli nie odczuwasz potrzeby to sie nie zmuszaj. wez pod uwage, ze przez rozny poziom libido tez mozna sie rozstac

Cytat:
a smutek i poczucie obowiązku to część życia. a wielkich frustracji i problemów niezwiązanych ze związkiem przeszliśmy już trochę i tylko go to wzmocniło.
u ciebie chyba wieksza czesc zycia

Cytat:
"kocham swoja dziewczyne i bardzo ja szanuje a w szczegolnosci jej decyzje,nigdy bym nie pozwoilil aby stalo sie jej cos zlego!!nigdy jej do niczego nie namawialem i nie bede tego robic,to jej wlasna decyzja i ja akceptuje!!jestem cierpliwy i na nia moge zawsze poczekac.." przeczytałam gdzieś na forum, facet. Kocha, poczeka, cierpliwy. Szanuje ja i jej decyzje.
napisac to SE mozna wszystko
Cytat:
No to co ja mam zrobic? Nie chodzic wcale do spowiedzi? A moze to wymysl księdzy, ze seks absolutnie nie, nawet jak się kogoś kocha, że seks oralny w małżeństwie nie, a może Bóg twierdzi inaczej? Rozumiem zabijanie nienarodzonych dzieci, seks z przypadkowymi osobami, ale jak juz bedzie orgazm łechtaczkowy i wytrysk poza pochwą nawet u narzeczonego/męża to juz ciezki grzech? No nie rozumiem tego, ale nie chce przez to odsunąć się od Boga. A są księża, którzy na prezerwatywy patrzą z przymrużeniem oka, więc myśę, ze jednak coś w tym jest, ze te zasady są przestarzale. Przeciez kiedys kosciol tez mial inne zasady, ktore ulegly zmianom. A przeciez Bóg od poczatku wiedzial jak jest, to ksieza sobie cos wymyslili. Z drugiej strony mozna zalowac ze nie rozumie sie zasad kosciola i szczerze? Żaluje, zaluje ze nie potrafie tego pojac i źle mi z tym, ale wiem, nauka nawet mowi, ze przeciez seks czy masturbacja to normalne ludzkie rzeczy. Moze to ksieza sa w bledzie i maja przestarzale zasady ale to nie znaczy, ze przed Bogiem moja spowiedz jest na 100% niewazna.

miss_alchemist rozumiem..
kosciol =/= bog
co masz robic...? moze zaczac myslec samodzielnie, a nie dac sie manipulowac przez KK?
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 07:16   #286
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
wiesz... jak z kims jest dobrze w lozku to takie rzeczy nie powszednieja... z wlasnego doswiadczenia - mozna codziennie i po trzy razy i to nadal sie nie nudzi.

tak ci sie tylko wydaje, bo nie potrafisz spojrzec na to obektywnie z jego punktu widzenia.

->mozna rownoczesnie sprawdzac zgodnosc charakterow i seksualna
->dla mnie bylby to powod do rozwodu

umarlam 3 razy, serio

jesli nie odczuwasz potrzeby to sie nie zmuszaj. wez pod uwage, ze przez rozny poziom libido tez mozna sie rozstac

u ciebie chyba wieksza czesc zycia

napisac to SE mozna wszystko

kosciol =/= bog
co masz robic...? moze zaczac myslec samodzielnie, a nie dac sie manipulowac przez KK?
Zgadzam się z każdym z Twoich komentarzy.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 10:06   #287
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
umarlam 3 razy, serio
Biblia jest rzeczą nadrzędną ale nie jedyną wyrocznią, kościół nie jest sztucznym tworem, bo już Chrystus go tworzył i gdyby nie było kościołą Biblia byłaby dziś bez znaczenia
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 10:26   #288
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Biblia jest rzeczą nadrzędną ale nie jedyną wyrocznią, kościół nie jest sztucznym tworem, bo już Chrystus go tworzył i gdyby nie było kościołą Biblia byłaby dziś bez znaczenia
No, zwłaszcza Kościół Katolicki Chrystus założył Kościół Katolicki, dla którego Maryja jest ważniejsza niż Bóg, który modli się do świętych, który papieża Ojcem Świętym nazywa, który chodzi na kolanach przed cudownymi obrazami, który wymyślił sobie czyściec, o którym Chrystus jakoś dziwnym trafem zapomniał wspomnieć etc.

Dajcie spokój
Stary 2011-04-28, 10:31   #289
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Dla KK, tak. I nie dlatego, że grzeszysz seksem przedmałżeńskim, ale dlatego, że w ogóle nie uznajesz tego za grzech. Więc i nie żałujesz tego, co robisz.

Dziwię się, że chcesz brać sakrament małżeństwa od organizacji, której zasad nie przestrzegasz. Po co to Jak już nawet z tak ważną kwestią jak seks przed ślubem się nie zgadzasz

Ale to chyba moja sprawa?

Nie wiem, po co Wy tak rozgrzebujecie różne sprawy. Jak ktos chce, tak a nie inaczej? Cóż nie wszystko się da wytłumaczyć ...

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 11:23   #290
Blondi2989
Blond forever!

Jeździcie po autorce jak po łysej kobyle.
Dla Was wszystko jest - albo czarne albo białe.
Chcesz być katoliczką - zgadzaj się ze wszystkim, rób z siebie przedstawienie i nie zadawaj pytań.
To normalne, że dziewczyna mając 22 lata miota się. Pewne zasady jej odpowiadają, a pewne nie.
Nie da rady żyć w 100% zgodnie z zasadami KK, bo nie zawsze chociażby mówienie prawdy jest najlepszym rozwiązaniem... W Biblii też jest pokazana historia bogatego młodzieńca, który miał podążać za Jezusem i oddać swój cały majątek - dziś nikt nie rzuca pracy i żyje w lesie dla religii... Przykłady można mnożyć. Życie religijne każdej osoby jest indywidualne i każdy inaczej będzie ją wyznawał. Jeden będzie się modlił dwie godziny dziennie, a drugi 15 minut. Czy ważna jest ilość?

Dlaczego dziewczyna ma rezygnować z Kościoła, jeżeli ma potrzebę tam chodzić, przestrzega zasad... Od tego jest WOLNA WOLA, aby decydować o tym co jest DLA MNIE dobre, a co nie.

I dziwi mnie jeszcze mieszanie z błotem wszystkich księży, którzy tylko się puszczają na prawo i lewo i oczy im się świecą na widok pełnej niedzielnej tacy. Jesteście takie tolerancyjne wobec homoseksualistów chociażby, ale aby tolerować, że ktoś chciał zostać księdzem to już nie... I w ogóle jesteście oburzone, że ksiądz nawołuje do czystości przedmałżeńskiej - a co ma głosić?
I kto tu hipokryzję przejawia?
Stary 2011-04-28, 11:43   #291
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
(...)
I dziwi mnie jeszcze mieszanie z błotem wszystkich księży, którzy tylko się puszczają na prawo i lewo i oczy im się świecą na widok pełnej niedzielnej tacy. Jesteście takie tolerancyjne wobec homoseksualistów chociażby, ale aby tolerować, że ktoś chciał zostać księdzem to już nie... I w ogóle jesteście oburzone, że ksiądz nawołuje do czystości przedmałżeńskiej - a co ma głosić?
I kto tu hipokryzję przejawia?

Jeśli nie rozróżniasz homoseksualistów od księży którzy mają mnóstwo kochanek za kasę z niedzielnej tacy...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 11:49   #292
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Jeśli nie rozróżniasz homoseksualistów od księży którzy mają mnóstwo kochanek za kasę z niedzielnej tacy...
To nie jest przedmiotem tematu, taki offtop, ale wyobraź sobie, że nie wszyscy księża mają kochanki, naprawdę, wiem, że ciężko w to uwierzyć.
Stary 2011-04-28, 11:49   #293
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
J

Dlaczego dziewczyna ma rezygnować z Kościoła, jeżeli ma potrzebę tam chodzić, przestrzega zasad... Od tego jest WOLNA WOLA, aby decydować o tym co jest DLA MNIE dobre, a co nie.

No to ma życ wg zasad KK czy wg swojej wolnej woli ?
problem w tym ,że to KK decyduje co jest dla niej dobre a co nie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 12:02   #294
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
No to ma życ wg zasad KK czy wg swojej wolnej woli ?
problem w tym ,że to KK decyduje co jest dla niej dobre a co nie.
Zasady zna. KK nie decyduje.
To od niej zależy w jaki sposób się do nich zastosuje, zgodnie z własnym sumieniem.
Nikt jej nie będzie rozliczał oprócz samego Boga, w którego wierzy.
Ja nie jestem od tego, aby kogoś nawracać, więc nie rozumiem dlaczego próbujecie to zrobić z Autorką. Ona jest trochę zamotana, ale tak naprawdę nikt oprócz niej samej nie jest jej chyba w stanie pomóc, bo musi sobie to poukładać.
Stary 2011-04-28, 12:19   #295
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Zasady zna. KK nie decyduje.
To od niej zależy w jaki sposób się do nich zastosuje, zgodnie z własnym sumieniem.
Nikt jej nie będzie rozliczał oprócz samego Boga, w którego wierzy.
Ja nie jestem od tego, aby kogoś nawracać, więc nie rozumiem dlaczego próbujecie to zrobić z Autorką. Ona jest trochę zamotana, ale tak naprawdę nikt oprócz niej samej nie jest jej chyba w stanie pomóc, bo musi sobie to poukładać.

Zapytała się tutaj, na tym forum. I dziewczyny jej odpowiedziały zgodnie ze swoim zdaniem/wiedzą/uczuciami.
I nie są to niestabilne emocjonalnie nastolatki tylko osoby które swoje przeszły i też tworzą mniej lub bardziej udane związki. I mądrze dziewczynie radzą.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 12:54   #296
Falsify
Raczkowanie

Cytat:
No to co ja mam zrobic? Nie chodzic wcale do spowiedzi? A moze to wymysl księdzy, ze seks absolutnie nie, nawet jak się kogoś kocha, że seks oralny w małżeństwie nie, a może Bóg twierdzi inaczej? Rozumiem zabijanie nienarodzonych dzieci, seks z przypadkowymi osobami, ale jak juz bedzie orgazm łechtaczkowy i wytrysk poza pochwą nawet u narzeczonego/męża to juz ciezki grzech? No nie rozumiem tego, ale nie chce przez to odsunąć się od Boga. A są księża, którzy na prezerwatywy patrzą z przymrużeniem oka, więc myśę, ze jednak coś w tym jest, ze te zasady są przestarzale. Przeciez kiedys kosciol tez mial inne zasady, ktore ulegly zmianom. A przeciez Bóg od poczatku wiedzial jak jest, to ksieza sobie cos wymyslili. Z drugiej strony mozna zalowac ze nie rozumie sie zasad kosciola i szczerze? Żaluje, zaluje ze nie potrafie tego pojac i źle mi z tym, ale wiem, nauka nawet mowi, ze przeciez seks czy masturbacja to normalne ludzkie rzeczy. Moze to ksieza sa w bledzie i maja przestarzale zasady ale to nie znaczy, ze przed Bogiem moja spowiedz jest na 100% niewazna.

miss_alchemist rozumiem..
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - co jest dla Ciebie ważniejsze - życie zgodnie z religią, której zasad i tak do końca nie akceptujesz, czy seks. Albo uprawiasz seks i w ten sposób niejako żyjesz z Kościołem na bakier, albo chcesz się poprawić, wstrzymujesz się z TŻtem do ślubu i nie masz wyrzutów sumienia. A wyrzuty sumienia w sferze seksualnej to bardzo destrukcyjna rzecz, Ty się będziesz z tym źle czuła i TŻ też, bo nie będzie potrafił Cię zrozumieć. W tej sytuacji nie ma półśrodków - pomysł ze wstrzymywaniem się tylko po to, żeby iść do Komunii i z perspektywą późniejszego seksu jest jedną z największych hipokryzji o jakich w życiu słyszałam. Oszukujesz w ten sposób i siebie i Boga.
Wracając do konsensusu - musisz dokonać wyboru.
A jako osoba, która tego wyboru już dawno dokonała powiem Ci tylko tyle, że życie z TŻtem w czystości jest jak najbardziej możliwe. Wiadomo, że po drodze spotyka się wiele trudności, ale jeżeli masz wyrozumiałego partnera to wszystko się da
Pozdrawiam i życzę powodzenia

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 16:42   #297
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Babcia nie upatruje w seksie przed ślubem wielkiego zła i wręcz wynalazku szatana, pierwszego kroku do piekła. Uznaje to za coś normalnego.
Bo seks jest normalny, z tym że dla jednych ważne jest wcześniejsze Boże błogoławieństwo (ślub kościelny), a dla drugich to do szczęścia niepotrzebne i kochają się po prostu. I też dobrze.

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Ja zawsze pytam tych zapalonych "czystych", czy jakby bóg chciał, żebyśmy się seksili tylko dla potomstwa, to dawałby nam cała naszą seksualność, czy po prostu popęd do prokreacji jak u pieska np,ale jakoś nikt odpowiedzieć nie umie...
I zastanawia mnie jeszcze czy niektórzy naprawdę nie widzą, że jest wiele straszniejszego zła na świecie, z którym przydałoby się powalczyć, niż seks przedmałżeński...
Zapaleni "czyści"? A Ty to przepraszam zapalona "brudna"? I kto Ci powiedział, że Bóg chce tylko naszej prokreacji?? Mam nadzieję, że sama na to wpadłaś A co do ostatniego, to nie widzę problemu, jak wg Ciebie tyle zła, z którym trzeba walczyć to proszę bardzo, zamiast tracić czas na pisanie postów możesz iść powalczyć

Do niczego nikogo nie zmusimy, chłopak założycielki tematu pewnie szybko do siebie nie dojdzie po stwierdzeniu, że dziewczyna od teraz chce się powstrzymać od seksu.
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 16:54   #298
podwodniak
BAN stały

Jak ktoś jest bardzo religijny i seks przed ślubem jest dla niego jakąś wartością, to ja nie widze w tym problemu.
Ja nie jestem religijny i raczej do ślubu bym nie poczekał.
podwodniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 09:05   #299
shirleyyy
Rozeznanie

Talking Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez podwodniak Pokaż wiadomość
Jak ktoś jest bardzo religijny i seks przed ślubem jest dla niego jakąś wartością, to ja nie widze w tym problemu.

nic dodać nic ująć

Ja nie jestem religijny i raczej do ślubu bym nie poczekał.
co do 2 części jak dla mnie....nic dodać nic ująć
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 09:06   #300
pajka90
Raczkowanie

Pozwólcie, że się przyłączę do dyskusji. Czytałam wypowiedzi, myślałam trochę o tym bo problem autorki dotyczy chyba wszystkich osób które wierzą a grzeszą w ten sam sposób jak ona.
Seks przed ślubem? zawsze mówiono, że nie wolno, że to grzech.

Ale co nam z tego przychodzi, przyjemność? oddanie partnerowi, to że się bardziej przez to zbliżymy? Owszem.
Miałam podobny dylemat co z robić bo też wierzę tylko że w Boga a nie kościół i jego poglądy, a tym bardziej coraz częściej spotykamy się z głoszeniem polityki w nim. I co to za kościół?

To, że tak się dzieje, to tylko wina kościoła bo sam swoim głoszeniem zraża ludzi do modlenia się w nim a tym bardziej spowiadania.
Tyle się słyszało, że ksiądz molestuje czy ma kobiety... A nam się dziwią, że grzeszymy z miłości do drugiej osoby?
Skoro tak to oni też nie są bez winy.

Przez moje przemyślenia sama doszłam do wniosku, że wierzę w Boga i spowiadam się przed samą sobą w kościele. Do konfesjonału nie podchodzę! Tylko, że nie wolno też zakłądać z góry, że każdy ksiądz jest taki sam. Tak jak co poniektórzy pisali, że jeden kazał dziewczynie odejść i nie przychodzić z takimi grzechami, a drugi mówi o potępieniu. Więc to sprawa indywidualna.

Zapomniałam jeszcze dodać, że pewnie gdybyśmy teraz mogły cofnąć czas i być dziewicami to w dniu ślubu myślałybyśmy: a jestem czysta, w pełni oddana mężowi.
Zastanówicie się czy w obecnym stanie tak pomyślimy? Raczej nie. Rozumię jak się ma jednego stałego partnera od początku i wie się, że to ten jedyny, ale przykład dziewczyn które miały ich więcej ( oczywiście nie obrażając nikogo! )
i co wtedy?

Edytowane przez pajka90
Czas edycji: 2011-04-29 o 09:10
pajka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości