Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 2011. - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku
Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. 23 37,10%
Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. 6 9,68%
W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... 4 6,45%
Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. 6 9,68%
Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. 5 8,06%
Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. 0 0%
Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! 3 4,84%
Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. 6 9,68%
Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. 0 0%
Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. 9 14,52%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-30, 19:03   #2971
brunetka2000
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
materacyk możnaby zorganizować z pieniążków któe dojdą na konto Moni, wybrać jakiś na all a potem przesłać prosto do Nerolki

a kosmetyki dla małej też da radę jakoś zorganizować
powoli wymieka nam nasza twardzielka i wyciągamy z niej po trochu
To muszę się dowiedzieć jakie ma łóżeczko tzn. wymiary
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 19:06   #2972
meszsares
Zadomowienie

Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201

hej Mamuski, no i sobota prawie minela...
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
A ja się pochwalę (choć nie wiem czy to powód do chwalenia, bo świadczy o tym jak "niehigienicznie" i "za ostro" żyję pod względem pracy), ale te 2 czy 3 tyg dodatkowe, to mi żadnej różnicy nie robią. bo mam zaległego urolpu z ost. 2 lat tyle, że się z tego uzbierało 4,5 miesiąca, jak podliczyłam
ale wiesz napewno, ze pracodawca pozwoli Ci wybrac ten zalegly urlop bezposrednio po macierzynskim?? Bo wcale nie musi (choc powinien, bo za takie zaleglosci groza kary). jesli nie jestes na 100% pewna to zapytaj sie zawczasu, zeby sobie potem dobrze poplanowac rok

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
...od 17 maja do 16 listopada 2010 byłam na stażu z urzędu pracy, a w ciąże zaszłam ok 10 listopada, czyli całe 6 dni byłam ciężarna! nie widząc oczywiście, umowa o staż się skończyła, umowy o pracę nie dostałam i tak naprawdę mam guzik, zero kasy co miesiąc bo i skąd....
no niestety zasilek macierzynski Ci sie nie nalezy

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Ostatnio mi kumpela mówiła, że u niej było tak, że po macierzyńskim musieli ją zatrudnić na min. 6 msc. W jakich to przypadkach ?
nie ma takich przepisow tylko przypadku, gdy po macierzynskim wrocila do pracy na pol etatu lub wiecej (ale n ie na caly!) to musza ja zatrudniac przez rok (tak jak pisala wyzej Monia)

Cytat:
Napisane przez Lilkaa82 Pokaż wiadomość
Czy któraś moze mi sprobowac wyjasnic ten $ 4 i 5 ? Czy to znaczy ze np mozna sobie wziasc ten dodatkowy urlop i pracowac poł dnia ? czy jak pracuje sie pol dnia to ten urlop ulega wydluzeniu do 4 tygodni po polowce dnia ? czy to wtedy same sie jakby pozbywamy polowy dnia dobrowolnie i nie ulega wydluzeniu ?
poprostu przez te dodatkowe 2 (w 2011) lub 4 tygodnie (w 2012) macierzynskiego mozesz pracowac na pol etatu. Tyle, ze dostaniesz o polowe mniej zasilku macierzynskiego (no, ale pracodawca tez wtedy bedzie Ci placil polowe pensji)

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
..nie moge tylko znalezc na ile trzeba pracownika wracajacego pomacierzynskim zatrudniac - czy to rok czy 6 miesiecy
wystarczy jeden dzien i mozna go wywalic z roboty po macierzynskim jesli wrocimy na caly etat nie jestesmy juz w ogole chronione wiem niestety z autopsji...

Cytat:
Dziewczyny, które już rodziły - mam kilka pytań. Wiem, że już było o podkładach, majtkach itp, ale please podsumujcie mi to
Ile potrzeba:
- jednorazowych majteczek poporodowych (jaką firmę polecacie?)
- takich podkładów poporodowych na łózko (żeby nie brudzić prześcieradła) i też jaka forma najlepsza
- wkładek poporodowych (które jak zauważyłam niektórzy też nazywają podkładami chyba ). Ale to o co mi chodzi, to takie wielkie podpaski po prostu . Więc ile sztuk i jakiej firmy. Bo widzę że popularne są Bella, Tena Lady, ale gdzies czytałam że najlepsze są Hartmann. Niby droższe, ale milion razy bardziej wydajne...
I przez ile czasu po powrocie do domu będę tego wszystkiego jeszcze potrzebować? Te majty to tylko w szpitalu, czy w domu tez jeszcze się ich używa? I podkłady na łóżko - tez jeszcze w domu osłąniacie nimi prześcieradło?
to wszystko zalezy od rodzaju porodu (SN/CC), ilosci odchodow poporodowych, intensywnosci krawienia, zyczajow w szpitalu (niektore daja podklady) itp.
ja majtek nie uzylam zadnych choc mialam 5 par-wolalam swoje bawelniane.
podladow na lozko - uzylam 2 sztuki, ale lepiej miec z 5
natomiast jesli chodzi o te podpaski/wkladki poporodowe to po jednym opakowaniu dalam sobie spokoj i kupilam normalne podpaski MAXI dowolnej firmy. Na moj gust slowo "poporodowe" to czysty marketing, to sa zwykle wielkie podpachy tyle ze bez kleju, co jest bardzo wkurzajace, bo sie przesuwaja.
w domu uzywalam tylko i wylacznie podpasek, podklady na rpzescieradlo poszly do przewijania Mlodej.
Mysle, ze firmy nie maja tu znaczenia - tego wszystkiego oprocz podpasek uzywa sie krociutko, ze 2 dni.

DaKaro - witamy z powrotem, czas szybko leci, a urlopowy to szczegolnie
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 19:20   #2973
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

ja się boję porodu bo wiem co mnie czeka
jak jechałam do produ pierwszy raz to się nie bałam wogole
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 19:59   #2974
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, które już rodziły - mam kilka pytań. Wiem, że już było o podkładach, majtkach itp, ale please podsumujcie mi to

Ile potrzeba:
- jednorazowych majteczek poporodowych (jaką firmę polecacie?)
- takich podkładów poporodowych na łózko (żeby nie brudzić prześcieradła) i też jaka forma najlepsza
- wkładek poporodowych (które jak zauważyłam niektórzy też nazywają podkładami chyba ). Ale to o co mi chodzi, to takie wielkie podpaski po prostu . Więc ile sztuk i jakiej firmy. Bo widzę że popularne są Bella, Tena Lady, ale gdzies czytałam że najlepsze są Hartmann. Niby droższe, ale milion razy bardziej wydajne...

I przez ile czasu po powrocie do domu będę tego wszystkiego jeszcze potrzebować? Te majty to tylko w szpitalu, czy w domu tez jeszcze się ich używa? I podkłady na łóżko - tez jeszcze w domu osłąniacie nimi prześcieradło?
Co do majtek to wiele osób poleca siateczkowe Hartmana - ja kupię ok 5szt - można je szybko przeprać i zaraz suche.

Na łóżko to już wiele razy pisałyśmy ze to zalezy od szpitala w niektórych się dostaje , ja np. dostałam pierwsze a potem kupiłam sobie w kiosku szpitalnym. Myślę że max 5szt.

Ja kupiłam sobie Bellę, to takie ogroomne podpachy, a właściwie kawał takiej waty bez kleju Mi tego szło sporo bo sporo się ze mnie lało, ale nie wiadomo jak bedzie u Ciebie.
Ja kupiłam 2 paczki, jak bedzie potrzeba to najwyżej dokupię, a jak krwawienie bedzie już znośne to przesiądę się na podpaski XXL.

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
ja się boję porodu bo wiem co mnie czeka
jak jechałam do produ pierwszy raz to się nie bałam wogole

mam tak samo
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:07   #2975
Zmalowana
Zakorzenienie

Dostałam SMSka od nerolki więc przekazuję " Nie pisałam bo źle się czuję, czekałam na ordynatora. I faktycznie mam skurcze co 5 min na 50-70%. Dostałam leki, mam podłączone ktg i czekamy. Boli mnie krzyż, brzuch i ci**a i spojenie łonowe.Całuski dla wszystkich. I tak nie dam Izce wyjść. Nie wiem jak to zrobię. Boli mnie pupcia od leżenia. Na razie uruchomił mi T. internet i mogę czytać, a nie moge pisac na wizażu. Będę próbować między skurczami"

Laski przesyłamy mega pozytywne fluidy

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:11   #2976
sygine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Ja z moją teściową nie rozmawiam na temat wyprawki, wogóle bardzo uważam co jej mówię, zresztą to nie jest osoba godna zaufania, i nigdy nie wiadomo co jej w głowie siedzi, ale jak mi coś przychodzi z allegro to widzę jak ją ciekawośc zżera co to. Raz jak zamówiłam taką większą paczkę kurier przyniósł to zapytała, powiedziałam ze część wyprawki i chciała żeby jej pokazać, to też komentarze...że frida pewnie zła, grszka lepsza, że w tetrowych pieluchach powinnam dziecko chować i takie tam.. .dlatego wole nic nie mówić.
Moja teściowa nie jest zła kobieta, ale momentami mnie wkurza jak mi mówi że jak ona rodziła to było tak a tak... Tylko że od tego czasu wszystko poszło do przodu i chyba nie zawsze bierze to pod uwagę Zresztą moja mama podobnie jak ona ma, tylko mniej się wtrąca (może przez to że z teściową mieszkamy a z mamą nie ) Ale mama cały czas uważa że usg jest szkodliwe i czy ja nie mogę poprosić lekarza żeby mi tego usg nie robił przy każdej wizycie A co do ciekawości to oczywiście że czasami wkurza mnie to strasznie, ale wiem że one nic złego nie mają na myśli

Hehe a jeśli chodzi o imię do Małego, to Nataniel owszem zdziwił wszystkich , ale zaakceptowali bez problemu. Za to jak mój P. powiedział że na drugie będzie Ksawery to się wojna prawie zrobiła A dlaczego nie po ojcu, a w ogóle to skąd nam przyszło do głowy to drugie i takie tam A to i tak tylko była luźna propozycja, bo nadal myślimy czy dać drugie i jakie Ale może jednak Ksawery zostanie

Edytowane przez sygine
Czas edycji: 2011-04-30 o 20:14
sygine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:13   #2977
meszsares
Zadomowienie

JEJU NEROLKO TRZYMAJ SIE !!!!!
:mag ia:
Stary 2011-04-30, 20:15   #2978
brunetka2000
Zakorzenienie

NEROLKA NIE WYPUSZCZAJ JESZCZE IZY !!!!

trzymam kciuki moooooooooocno
Stary 2011-04-30, 20:21   #2979
sygine
Zadomowienie

Nerolka i ja się dołączam do kciuków : kciuki::k ciuki::kc iuki: i do czarowania co by Izuni się tak na ten świat nie spieszyło :mag ia:: magia::magi a:
Stary 2011-04-30, 20:27   #2980
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak to jest z ta kasa na wychowawczym?? jak sie oblicza dochod na osobe?? jak ja skoncze macierzynski brac pod koniec 2011 to policza mi te 12 miesiecy za 2011 czy 2010 rok?? glupia jestem w prawie i juz
Kochana, na wychowawczym nie dostaje sie zadnej kasy niestety..

Co do doladowan Plusa- zazyczaj mozna to zrobic z internetowego konta bankowego Ja mam konto w mBanku i zawsze doladowywalam sobie karte z jego strony. Sa takze specjalne strony do doladowan w necie, musialabys sobie poszukac, ja nie doradze, bo nigdy zadnej nie uzywalam...
Stary 2011-04-30, 20:31   #2981
moniczka2123
Zadomowienie

Nerolka Nie wypuszczaj Izuni

moniczka2123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:42   #2982
Natka_
Zakorzenienie

Nerola trzymaj ją jeszcze troche!!
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:44   #2983
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
Kochana, na wychowawczym nie dostaje sie zadnej kasy niestety..

Co do doladowan Plusa- zazyczaj mozna to zrobic z internetowego konta bankowego Ja mam konto w mBanku i zawsze doladowywalam sobie karte z jego strony. Sa takze specjalne strony do doladowan w necie, musialabys sobie poszukac, ja nie doradze, bo nigdy zadnej nie uzywalam...
Zalozylam kato internetowe ale jeszcze go uzywac nie moge a allegro mało nie wybuchnie

Stary 2011-04-30, 20:48   #2984
zanka205
Zakorzenienie

Nerola żeby mała jeszcze nie wychodziła

wysprzątałam cały dom i potem się to na mnie zemściło
brzuch mnie tak rozbolał, sama nie wiem co mnie bolało... ale jakby wszystko, od żołądka po samą szyjkę
aż mi momentami niedobrze było masakra
chyba powinnam sie bardziej oszczędzać, ale cholera nikt mi nie chce pomóc
teraz już lepiej, wzięłam nospę, piję herbatkę i leżę
wystraszyłam się trochę

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:51   #2985
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
Nerola żeby mała jeszcze nie wychodziła

wysprzątałam cały dom i potem się to na mnie zemściło
brzuch mnie tak rozbolał, sama nie wiem co mnie bolało... ale jakby wszystko, od żołądka po samą szyjkę
aż mi momentami niedobrze było masakra
chyba powinnam sie bardziej oszczędzać, ale cholera nikt mi nie chce pomóc
teraz już lepiej, wzięłam nospę, piję herbatkę i leżę
wystraszyłam się trochę
Kochana oszczędzaj się, z brudu nikt nie umrze, a w ciąży nie jestes całe życie, a co wazniejsze dziecko czy to że raz nie posprzątasz?
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:52   #2986
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Dostałam SMSka od nerolki więc przekazuję " Nie pisałam bo źle się czuję, czekałam na ordynatora. I faktycznie mam skurcze co 5 min na 50-70%. Dostałam leki, mam podłączone ktg i czekamy. Boli mnie krzyż, brzuch i ci**a i spojenie łonowe.Całuski dla wszystkich. I tak nie dam Izce wyjść. Nie wiem jak to zrobię. Boli mnie pupcia od leżenia. Na razie uruchomił mi T. internet i mogę czytać, a nie moge pisac na wizażu. Będę próbować między skurczami"

Laski przesyłamy mega pozytywne fluidy
Co to znaczy co 5 min na 50-70% ?
Dobrze,że umie chociaż Nas czytać
Nerolka odpoczywaj!

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Moja teściowa nie jest zła kobieta, ale momentami mnie wkurza jak mi mówi że jak ona rodziła to było tak a tak... Tylko że od tego czasu wszystko poszło do przodu i chyba nie zawsze bierze to pod uwagę Zresztą moja mama podobnie jak ona ma, tylko mniej się wtrąca (może przez to że z teściową mieszkamy a z mamą nie ) Ale mama cały czas uważa że usg jest szkodliwe i czy ja nie mogę poprosić lekarza żeby mi tego usg nie robił przy każdej wizycie A co do ciekawości to oczywiście że czasami wkurza mnie to strasznie, ale wiem że one nic złego nie mają na myśli

Hehe a jeśli chodzi o imię do Małego, to Nataniel owszem zdziwił wszystkich , ale zaakceptowali bez problemu. Za to jak mój P. powiedział że na drugie będzie Ksawery to się wojna prawie zrobiła A dlaczego nie po ojcu, a w ogóle to skąd nam przyszło do głowy to drugie i takie tam A to i tak tylko była luźna propozycja, bo nadal myślimy czy dać drugie i jakie Ale może jednak Ksawery zostanie
Jakbym czytała siebie i moją familię wraz z teściową, co prawda mama o USG nic nie mówi, bo ona w sumie nie miała go robionego i specjalnie nie zagłębiała się czy grozi czy też nie.
Wiem że obie się zdziwiły, jak powiedziałam że kupuje już rzeczy na małej madam, to wyjaśniłam, że wolę już mieć gotowe to i owo.
I jak przyjdziemy ze szpitala, abym Ja się nie stresowała ani mój mąż,
to przyznały mi rację, więc czasami trzeba kogoś uświadamiać aby miał świadomość że czasy idą do przodu

a Ksawery śliczne imię !! Nasz drugi typ co do syna, choć nie 100% Ksawery tylko Xavier a na pierwszym miejscu jest Oliver

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 20:55   #2987
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Co to znaczy co 5 min na 50-70% ?
no że ma skurcze co 5 min, o sile 50-70%
100% to już porządne skurcze, ale kwestia indywidualna jak się je odczuwa, jedna kobieta np. skurczy na 80 % nie czuje w ogóle, a inna zwija się z bólu przy 50%
chyba zależy od progu bólu

Stary 2011-04-30, 21:01   #2988
zanetaa88
Zakorzenienie

Dziewczyny!

Dzisiaj oglądałam pampersy różnej firmy w Rossmanie,
ale tak się zastanawiałam w ogóle jakie Ja mam wziąć?!
Jakie kg?!
I czy te w Biedronce to mogą być? Wiem, że je polecałyście!

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
no że ma skurcze co 5 min, o sile 50-70%
100% to już porządne skurcze, ale kwestia indywidualna jak się je odczuwa, jedna kobieta np. skurczy na 80 % nie czuje w ogóle, a inna zwija się z bólu przy 50%
chyba zależy od progu bólu
To skąd Ja będę wiedziała jak mam je ocenić,
jak nigdy wcześniej nie miałam skurczy,
bo nie rodziłam ?

Stary 2011-04-30, 21:03   #2989
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:

To skąd Ja będę wiedziała jak mam je ocenić,
jak nigdy wcześniej nie miałam skurczy,
bo nie rodziłam ?
siłę skurczy na KTG pokazuje, nie musimy same oceniać hehe na szczęście

Stary 2011-04-30, 21:07   #2990
brunetka2000
Zakorzenienie

Chyba za często ma te skurcze
Stary 2011-04-30, 21:10   #2991
moniczka2123
Zadomowienie

zjadłam 5 pierogów i ide na tv juz raczej nie zajrze bo zlapałam mega dola ze mojego mezulka nie ma tu ze mna

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Chyba za często ma te skurcze
mi tez sie wydaje ze to za czesto a tak wogole w ktorym tygodni ona jest??bo mi sie zapomniało

Stary 2011-04-30, 21:11   #2992
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
siłę skurczy na KTG pokazuje, nie musimy same oceniać hehe na szczęście
Już myślałam, że będę miała pierwszy powód do stresu
Dobrze, że jest KTG !

Stary 2011-04-30, 21:14   #2993
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
mi tez sie wydaje ze to za czesto a tak wogole w ktorym tygodni ona jest??bo mi sie zapomniało
Jakis 33-34? Iza jest już duża, nawet jeśli dziś się urodzi, będzie dobrze, MUSI byc! Bella urodzila w 31 tyg. Trzymamy kciuki za nie.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 21:18   #2994
meszsares
Zadomowienie

no faktycznie czeste te skurcze... i spore jak to sie skonczy..?
ja pamietam, ze przy sile 60% juz ledwo wytrzymywalam z bolu - okazalo sie, ze mam niski prog tego bolu - niestety
Zaneta - musisz na poczatek kupic pieluszki Newborn, czyli te najmniejsze, bodajze 2-5kg czy jakos tak
Stary 2011-04-30, 21:20   #2995
brunetka2000
Zakorzenienie

Boże znowu mam straszną zgagę Jeszcze takiej nie miałam, nawet mleko nie pomaga
Stary 2011-04-30, 21:20   #2996
zanetaa88
Zakorzenienie

I mam jeszcze jedno pytanie,
odnośnie silikonowych nakładek na brodawki?!
Jeżeli będę miała silikonowe, to silikonowy smoczek do tego?!
bo widziałam jeszcze jakieś kauczukowe ?

Stary 2011-04-30, 21:26   #2997
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziaranew Pokaż wiadomość
Witam Was.
U nas juz 27 tydz a ja jeszcze nie mam nic, zaczynam od polowy maja , Bo Tz wiecznie zajety abym chciala Go zaangazowac razem to razniej. Taka jestem na siebie zla tylko jem slodycze zjadlama cal ego zajaca,a mial byc na trzy razy , nogi zaczynaja mi puchnac .na dodatek moj Tz mnie wkurza , Bo smieje sie ze tyje , a mnie jakies nerwy dopadaja. Cieplo jest a ja taka kilka bede , wszyscy sie gapia ze grub a.
Brumek twoj brzuszek taki zgrabny, pozazdroscic tylko
A co do python zwiazanych z porodem to caly czas nalywaja do glowy nowe , sam a nie wiem czy bede do bra matka , czy poradze sobie , czy bede wiedziec kiedy dziecko glodne a kiedy juz ma dosyc , a na dodatek moja mama byla u fryzjerki ktora urodzila pol roku temu I karmila piersia no I dziecko chyba nie potrzebowalo tyle melka , wiec zalegalo I jej sie caly sutek a pozniej cal a piers zrobila czarna, pojechal do szpitala I tam jej musieli przeciac Bo sie Stan zapalny zrobil , ropa sie zebrala. No I ja teraz to napewno kupie sciagaczke , a mialam nie kupowac , Bo stwierdzilam ze pozniej jakbedzie potrzebny to Tz kupi. Troche nastraszylam , sorki ale to z zycie wziete.
nie chce straszyc ale ja tez mialam cieta pierś, z tym ze u mnie tak gleboko ropień, że pierś czarna nie była, za to mega twarda i boląca. laktator, dziecko, ja i nawet wysiłki męża nie pomogły, wiec nie od tego się robi, że nie ma się laktatora. u mnie to kwestia genów. wiec jak boli - idzcie od razu do gina a nie jak ja po dwóch tygodniach "bo dziecko sciagnie w koncu"

nerola - nogi razem i trzymaj w srodku ize wiem ze tak sie nei da ale moze pomoże

mam dzis jakiegos dola, glowa mnie boli, mialam inne plany na dzisiejszy dzien ale maz dostal biegunki, dziecko kaszlu masakrycznego i dupa. ale chociaz na jakims lipnym festynie bylismy. maly tylko ryczal ze chce ciagle np. lazic po tych dmuchanych zamkach albo jezdzic kolejką...

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
I mam jeszcze jedno pytanie,
odnośnie silikonowych nakładek na brodawki?!
Jeżeli będę miała silikonowe, to silikonowy smoczek do tego?!
bo widziałam jeszcze jakieś kauczukowe ?
jedno z drugim nie ma nic wspolnego. nakladki na sutki chronia ciebie i nie maja wplywu na to czy dziecko bedzie lubilo kauczukowy smoczek-uspokajacz czy smoczek od butelki. to zalezy od dziecka i... twojego uporu. bo jak nie dasz innego niz chce to albo wezmie albo wogole smoka odrzuci

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-30, 21:29   #2998
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
ale wiesz napewno, ze pracodawca pozwoli Ci wybrac ten zalegly urlop bezposrednio po macierzynskim?? Bo wcale nie musi (choc powinien, bo za takie zaleglosci groza kary). jesli nie jestes na 100% pewna to zapytaj sie zawczasu, zeby sobie potem dobrze poplanowac rok
Pozwoli Już to obgadałam Oczywiście jeżeli dalej będę chciała, bo może wcale nie będzie mi się uśmiechało siedzenie ponad 6 miesięcy bez pracy i wrócę wcześniej Choć na razie nie przewiduję

Cytat:
to wszystko zalezy od rodzaju porodu (SN/CC), ilosci odchodow poporodowych, intensywnosci krawienia, zyczajow w szpitalu (niektore daja podklady) itp.
ja majtek nie uzylam zadnych choc mialam 5 par-wolalam swoje bawelniane.
podladow na lozko - uzylam 2 sztuki, ale lepiej miec z 5
natomiast jesli chodzi o te podpaski/wkladki poporodowe to po jednym opakowaniu dalam sobie spokoj i kupilam normalne podpaski MAXI dowolnej firmy. Na moj gust slowo "poporodowe" to czysty marketing, to sa zwykle wielkie podpachy tyle ze bez kleju, co jest bardzo wkurzajace, bo sie przesuwaja.
w domu uzywalam tylko i wylacznie podpasek, podklady na rpzescieradlo poszly do przewijania Mlodej.
Dzieki

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Co do majtek to wiele osób poleca siateczkowe Hartmana - ja kupię ok 5szt - można je szybko przeprać i zaraz suche.
Na łóżko to już wiele razy pisałyśmy ze to zalezy od szpitala w niektórych się dostaje , ja np. dostałam pierwsze a potem kupiłam sobie w kiosku szpitalnym. Myślę że max 5szt.
Ja kupiłam sobie Bellę, to takie ogroomne podpachy, a właściwie kawał takiej waty bez kleju Mi tego szło sporo bo sporo się ze mnie lało, ale nie wiadomo jak bedzie u Ciebie.
Ja kupiłam 2 paczki, jak bedzie potrzeba to najwyżej dokupię, a jak krwawienie bedzie już znośne to przesiądę się na podpaski XXL.

youyou
- dzięki, kochana No własnie wiem n apewno że u mnie w szpitalu nic nie dają. ANi podkładów, ani koszul, ani śpioszków dla dziecka, ani pieluch. Dlatego musze kupić i na czas pobytu tam i już do domku. ALe powoli mi się klaruje
Stary 2011-04-30, 21:35   #2999
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Zaneta - musisz na poczatek kupic pieluszki Newborn, czyli te najmniejsze, bodajze 2-5kg czy jakos tak
2-5kg kurcze jak zobaczyłam cenę na allegro,
a to nie mogę od 3kg zacząć?
Jak np moja dzidzia będzie miała 3500 ?

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
jedno z drugim nie ma nic wspolnego. nakladki na sutki chronia ciebie i nie maja wplywu na to czy dziecko bedzie lubilo kauczukowy smoczek-uspokajacz czy smoczek od butelki. to zalezy od dziecka i... twojego uporu. bo jak nie dasz innego niz chce to albo wezmie albo wogole smoka odrzuci
A to mogę wziąć byle jakie?
Zacznę od najtańszych
Nie będę widziwiała

Stary 2011-04-30, 21:36   #3000
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:

youyou
- dzięki, kochana No własnie wiem n apewno że u mnie w szpitalu nic nie dają. ANi podkładów, ani koszul, ani śpioszków dla dziecka, ani pieluch. Dlatego musze kupić i na czas pobytu tam i już do domku. ALe powoli mi się klaruje
To jakaś masakra w tym szpitalu. Ja zastanawiam się nad dwoma. W jednym mają wszystko, w drugim tylko ubranka i pieluchy dla maleństwa. Tetrowe, ale zawsze coś. No i niby są podkłady, niby bo tylko lignina, ale zawsze w sytuacji kryzysowej można się poratować.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości