Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-02, 10:45   #34771
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez april_20 Pokaż wiadomość
Kochane Lokaski jak na następny dzień reanimujecie włosy? Ja zawsze tylko odżywką b/s nivea fc ale ostatnio zauważyłam, że strasznie robią się po niej tłuste włosy Więc czym mogę poprawić fryzurkę? Po żelu chyba będzie to samo.
O reanimacji jest cały osobny wątek Warto tam zajrzeć.
Ja swoje włosy lekko namaczam wilgotna ściereczką i nakładam nieco lekkiego żelu. Podpinam też włosy na czubku.
Kiedy wszystko wyschnie (tak do 20, 25 minut), wypinam spinki i odgniatam żel. E viola!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 11:07   #34772
NinaSimone
Zakorzenienie

Chcialam uzyc miodu na wlosy jest 100% naturalny. Niestety, uległ fermentacji czy moge go uzyc jako maske?
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 11:24   #34773
Eloe77

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Chcialam uzyc miodu na wlosy jest 100% naturalny. Niestety, uległ fermentacji czy moge go uzyc jako maske?
Fermentacji? Miód?
A może po prostu się scukrzył?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-02, 11:36   #34774
NinaSimone
Zakorzenienie

Jak go dodam do herbaty jest posmak alkoholu..
Stary 2011-05-02, 12:08   #34775
Eloe77

A to ciekawe. To czysty miód czy z dodatkiem? Próbowałaś go jeść?

W zasadzie szkód nie powinien wyrządzić - cukry proste, prosta fermentacja.
Ja bym próbowała.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-02, 12:10   #34776
NinaSimone
Zakorzenienie

Troche zmienil smak, spróbuje nalozyc na wlosy. Potrzymam kilka h.
Stary 2011-05-02, 13:40   #34777
anula12099
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Póki co OK, ale następny szampon może już delikatniejszy będzie wystarczał
Koniecznie odżywka!! To ona zabezpiecza włosy przed puchem, wysuszaniem, zapewnia sprężystość i przyleganie łusek!! Żółty Garnier avocado i karite jest bez silikonów i jest baardzo dobra Albo Joanna Naturia typu len-rumianek itd
I jeszcze ewentualnie odżywka bez spłukiwania i/lub stylizator, ale po kolei wprowadzaj. Odrobinka odżywki b/s kontynuuje to co robi odżywka d/s, powinna być lżejsza (Joanna, balsam mr Potter's?)
I jak najbardziej olejek rycynowy na końce jeśli Ci nie obciąża, zrobi bardzo dobrą robotę
: cmok:kla ski::dziek uje:

anula12099 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 14:12   #34778
marika161
Raczkowanie

Przyszła do mnie Amla ! Już się nie mogę doczekać, aby ją wypróbować Zapach bardzo mi się podoba, bardziej niż zapach olejku kokosowego-ten mniej przypadł mi do gustu. Kurczę, chyba znów przesadziłam z ilością olejku kokosowego, bo włoski są jakby lekko obciążone, na szczęście nie tak bardzo. Następnym razem muszę bardziej uważać przy aplikowaniu
Dzisiaj udało mi się kupić balsam Mrs Potter's aloesowy Niestey żelu Ziaji nie było Przy okazji oglądałam szampony dla dzieci. Z tego, co wyczytałam po składach, to sama silikony i SLS i to na początku...

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-05-02 o 14:15
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 15:52   #34779
anula12099
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Przyszła do mnie Amla ! Już się nie mogę doczekać, aby ją wypróbować Zapach bardzo mi się podoba, bardziej niż zapach olejku kokosowego-ten mniej przypadł mi do gustu. Kurczę, chyba znów przesadziłam z ilością olejku kokosowego, bo włoski są jakby lekko obciążone, na szczęście nie tak bardzo. Następnym razem muszę bardziej uważać przy aplikowaniu
Dzisiaj udało mi się kupić balsam Mrs Potter's aloesowy Niestey żelu Ziaji nie było Przy okazji oglądałam szampony dla dzieci. Z tego, co wyczytałam po składach, to sama silikony i SLS i to na początku...
przydatne info w takim razie nie kupie szamponu dla dzieci, odżywka Garnier to już wiem, a jaki radzicie w taki razie szampon? chodzi mi o łatwo dostępny i w miarę niedrogi ;/

anula12099 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 16:17   #34780
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anula12099 Pokaż wiadomość
przydatne info w takim razie nie kupie szamponu dla dzieci, odżywka Garnier to już wiem, a jaki radzicie w taki razie szampon? chodzi mi o łatwo dostępny i w miarę niedrogi ;/
1szy post -> blog Małgosi = lista polskich kosmetyków. Większość tania.

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 16:46   #34781
Bryzejda
Raczkowanie

Chyba zniknelo kilka moich postow sprzed tygodnia
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 17:57   #34782
digesta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
A może rzeczywiście kryzys? Ja go miałam jakoś po miesiącu, a może włoski obciążone i trzema umyć szamponem z SLS? Albo zwyczajny foch, tak też bywa Protein spróbuj jak najbardziej, mi poprawiają skręt
Maiłaś racje Umyłam szamponem z sls ktory dodatkowo zawierał proteiny, małożyłam bingo z proteinami , na mokre balsam joanny miód i proteiny mleka, stylizacja zel lniany i mam 3 korkociagowe loczki, reszta nawet przyzwoicie. Wiec chyba o proteiny moi kłaczkom chodziło . Dzieki
digesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 19:30   #34783
nusia114
Zadomowienie

Przepraszam, ale nie mogę się nigdzie dopatrzeć, a zastanawiam się jakie witaminki łykacie na włoski, jakieś polecacie?
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 19:55   #34784
marika161
Raczkowanie

Z witaminek to łykam tylko Falvit
Jestem właśnie po pierwszym myciu odżywką Po pierwszym razie oczywiście efektów nie będzie ale muszę przyznać, że myło się o wiele przyjemniej, niż szamponem Wiem, miałam zaczekać z myciem do środy ale strasznie mnie korciło
Stary 2011-05-02, 21:29   #34785
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Przy okazji oglądałam szampony dla dzieci. Z tego, co wyczytałam po składach, to sama silikony i SLS i to na początku...
Bo tak niestety jest. To, że coś jest dla dzieci to nie znaczy, że jest łagodne. W blogu Małgosi są wyszczególnione dobre produkty. Ale jeśli chodzi Ci o szampon bez SLS to Babydream (Rossman), Sanosan (Drogeria Natura), Hipp, niedziecięcy ale łagodny jest szamponożel Alterry (Rossmann, tam gdzie żele do mycia ciała).
Właśnie, uczulał mnie BD i szamponożel również uczulił, reakcja była taka że skóra na karku była strasznie sucha i schodziła. Ale to było na wyjeździe więc sprawdzę go jeszcze w normalnych warunkach na wrocławskiej wodzie, może będzie inna reakcja. Swoją drogą, czeka mnie chyba przeprowadzka na drugi koniec kraju to się zastanawiam na ile efekty moich starań zależą od wody i czy nie okaże się, że w nowym miejscu, z nową wodą będę musiała całe obserwacje i opinie zrewidować
Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale nie mogę się nigdzie dopatrzeć, a zastanawiam się jakie witaminki łykacie na włoski, jakieś polecacie?
Chyba niczego specjalnego dziewczyny nie robią. Jeśli przewijały się tu opinie o suplementacji to raczej klasycznie, tak jak na włosowym forum się mówi, czyli ziółka do picia, drożdże czy tabletki typu vitapil, skrzypowita itd. Rybiorek próbowała aminokwasów ale pisała o tym dawno a i szczerze mówiąc nie interesowały mnie wszelkie tabletki do tej pory więc niezbyt dokładnie czytałam. Ale teraz będę brała kolagen na skórę i jestem trochę ciekawa czy będzie miało wpływ na włosy
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 21:32   #34786
ojejka89
Zadomowienie

chcialam oznajmic ze silikony na koncowki zmywane raz w tygodniu zupelnie nie sprawdzaja sie przy myciu odzywka umylam odzywka, nalozylam serum na koncowki i po nastepnym myciu odzywka wlosy przestaly sie ladnie falowac nie wiem co robic, z jednej strony nie chce rzucic mycia odzywka i wrocic do bd i tym podobnych szamponow, bo po odzywce wogole sie nie placza przy myciu, a z drugiej strony probowalam metody z kropelka kokosowego i/lub odzywka bs na koncowki i zauwazylam juz kilka rozdwojonych, a przeciez poltora tygodnia temu obcinalam nie wiem co robic
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-02, 23:08   #34787
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
chcialam oznajmic ze silikony na koncowki zmywane raz w tygodniu zupelnie nie sprawdzaja sie przy myciu odzywka umylam odzywka, nalozylam serum na koncowki i po nastepnym myciu odzywka wlosy przestaly sie ladnie falowac nie wiem co robic, z jednej strony nie chce rzucic mycia odzywka i wrocic do bd i tym podobnych szamponow, bo po odzywce wogole sie nie placza przy myciu, a z drugiej strony probowalam metody z kropelka kokosowego i/lub odzywka bs na koncowki i zauwazylam juz kilka rozdwojonych, a przeciez poltora tygodnia temu obcinalam nie wiem co robic
Popatrz całościowo na siebie. Na to, co jesz, jaki masz tryb życia, oczywiście też pielęgnację włosów, co robisz z nimi w ciągu dnia - spinasz, związujesz, zostawiasz luzem i trą o wiele rzeczy? Bo chyba masz bardzo słabe włosy i same maski mogą nie dać rady.
Stary 2011-05-02, 23:43   #34788
ojejka89
Zadomowienie

nie uwazam zeby moje wlosy byly bardzo slabe/zniszczone, juz troche siedze na wizazu i taka swiadoma pielegnacje stosuje od kilkunastu miesiecy. wg mnie wlosy mam ogolnie w dosc dobrej kondycji, zastanawiam sie tylko jak skutecznie ochronic koncowki przy myciu odzywka.
do tej pory swietnie spisywaly sie lekkie silikony w koncowki (5 miesiecy bez podcinania i ciagle ciezko bylo znalezc zniszczone koncowki, bylo ich naprawde niewiele....), a teraz bez silikonow po 1,5tygodnia od obciecia znalazlam 3 rozdowojone wlosy i jest to dla mnie tragedia moze panikuje, ale wole dmuchac na zimne niz obudzic sie pozniej z reka w nocniku... ;/
co do diety nie przywiazuje do niej zbytnio uwagi, odzywiam sie normalnie, jednak badania krwi z roznych powodow powtarzam dosc czesto i nie sa niepokojace. poza tym pije pokrzywe od jakiegos czasu.
tryb zycia- tu wiecej 'grzeszkow' sie nazbiera, stres (raczej przez moj charakter), nieregularny sen (raz bardzo krotki raz za dlugi), ale nie wydaje mi sie zeby mialo to wplyw na rozdwajanie koncowek...? chyba raczej znalazloby to odbicie w wypadaniu wlosow, a z tym raczej problemu nie zauwazylam...
wlosy raz zwiazuje raz zostawiam rozpuszczone, tak pol na pol. troche dostaja w kosc na laboratorium, kilka h.tygodniowo, ale z tym raczej nic nie zrobie oprocz zwiazania ;/

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2011-05-02 o 23:53
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 01:33   #34789
wrily_curly
Rozeznanie

3 wlosy? może więcej protein. I wypróbuj inne rzeczy do zabezpieczania, może więcej odżywki bs lub inny olej czy masło,np.shea Bernadetkanaszachyba używała? Janie mam wiecej pomysłow
Stary 2011-05-03, 07:38   #34790
marika161
Raczkowanie

Moje wrażenia po pierwszym myciu odżwyką:włoski są o wiele przyjemniejsze, nie splątane, nawet tył przyjemny w dotyku, a zawsze był jak sianko... Skręt nie jest idealny ale to przez kilka moich błędów, które postaram się naprawić przy następnym myciu odżywką No i zasnęłam z jeszcze mokrymi w niektórych miejscach włoskami, była 23 i chciało mi się spać, a włosy schły tak długo jak nigdy.Umyłam je o 19 a o 23 nie były jeszcze do końca suche... Poza tym to kwestia czasu, po pierwszym razie nie ma co oczekwiać jakiś efektów. Ale przyznaję, że są lepiej nawilżone, takie lejące i jakie milusie Pewnie potrzebują trochę czasu, bo przez tyle lat ani trochę o nie dbałam
Potrzeba mi jeszcze żelu do utrwalania, dobrej maseczki i odżywki d/s.

Czas edycji: 2011-05-03 o 07:41
Stary 2011-05-03, 09:43   #34791
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Bo tak niestety jest. To, że coś jest dla dzieci to nie znaczy, że jest łagodne. W blogu Małgosi są wyszczególnione dobre produkty. Ale jeśli chodzi Ci o szampon bez SLS to Babydream (Rossman), Sanosan (Drogeria Natura), Hipp, niedziecięcy ale łagodny jest szamponożel Alterry (Rossmann, tam gdzie żele do mycia ciała).
Właśnie, uczulał mnie BD i szamponożel również uczulił, reakcja była taka że skóra na karku była strasznie sucha i schodziła. Ale to było na wyjeździe więc sprawdzę go jeszcze w normalnych warunkach na wrocławskiej wodzie, może będzie inna reakcja. Swoją drogą, czeka mnie chyba przeprowadzka na drugi koniec kraju to się zastanawiam na ile efekty moich starań zależą od wody i czy nie okaże się, że w nowym miejscu, z nową wodą będę musiała całe obserwacje i opinie zrewidować

Chyba niczego specjalnego dziewczyny nie robią. Jeśli przewijały się tu opinie o suplementacji to raczej klasycznie, tak jak na włosowym forum się mówi, czyli ziółka do picia, drożdże czy tabletki typu vitapil, skrzypowita itd. Rybiorek próbowała aminokwasów ale pisała o tym dawno a i szczerze mówiąc nie interesowały mnie wszelkie tabletki do tej pory więc niezbyt dokładnie czytałam. Ale teraz będę brała kolagen na skórę i jestem trochę ciekawa czy będzie miało wpływ na włosy
Ja też w przyszłym roku przeprowadzam się, ale tam woda miększa, to powinna być lepiej

A z ziołek czy tabletek, to ja piję pokrzywę i skrzyp, teraz żadnych tabletek nie zażywam, ale niedawno była to skrzypovita

Cytat:
Moje wrażenia po pierwszym myciu odżwyką:włoski są o wiele przyjemniejsze, nie splątane, nawet tył przyjemny w dotyku, a zawsze był jak sianko... Skręt nie jest idealny ale to przez kilka moich błędów, które postaram się naprawić przy następnym myciu odżywką No i zasnęłam z jeszcze mokrymi w niektórych miejscach włoskami, była 23 i chciało mi się spać, a włosy schły tak długo jak nigdy.Umyłam je o 19 a o 23 nie były jeszcze do końca suche... Poza tym to kwestia czasu, po pierwszym razie nie ma co oczekwiać jakiś efektów. Ale przyznaję, że są lepiej nawilżone, takie lejące i jakie milusie Pewnie potrzebują trochę czasu, bo przez tyle lat ani trochę o nie dbałam
Potrzeba mi jeszcze żelu do utrwalania, dobrej maseczki i odżywki d/s.
I właśnie to jest cudowne w myciu odżywką - że włoski dużo mniej się plączą Jak czasem nakładam jakąś maseczkę siostrze na włoski, to ma takie szorstkie i splątane, ale myje szamponem z SLS, nie chce się przestawić i zmienić trochę pielęgnacji, a szkoda.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 11:26   #34792
marika161
Raczkowanie

myszka2020 szampon w porównaniu z odżywką wypada kiepsko Mam tylko nadzieję, że z czasem będą się kręcić bardziej
Stary 2011-05-03, 12:30   #34793
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

dziewczyny dołączam do was. również jestem posiadaczką kręconych włosów i niestety mam podobny problem - nie są takie jakie bym chciała. a to się puszą, z tyłu się nie kręcą.. już nie wiem co robić. chciałabym wypróbować tę metodę CG, ale nie jestem przekonana. czy któraś z was już próbowała?
Blair_Cornelia_Waldorf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 13:02   #34794
marika161
Raczkowanie

Blair_Cornelia_Waldorf witaj! Ja również jeszcze do niedawna nie byłam przekonana do tej metody ale wczoraj spróbowałam pierwszy raz i będę stosować CG dalej Włoski są mięciutki, ,,lejące'', nic a nic nie splątane (zawsze mnie dziwiło, jak można nie czesać włosów, teraz już wiem-to przez szampony tak bardzo się plątały). Jestem dopiero po pierwszym razie, więc efektów jeszcze nie ma ale mam ogromną nadzieję, że niedługo zaczną się kręcić, tak jak bym chciała.
Już polubiłam olejek Amla Po pierwsze cudowny zapach (coś mi przypomina tylko nie mogę dojść co ), po drugie super się błyszczą Wąchać mogłabym godzinami Jutro będę miała okazję być w drogerii, więc poszukam żelu Ziaja Nuno i jeszcze jakieś odżywki d/s. Niestety nie mam drogerii na miejscu, tylko jak jestem gdzieś w mieście, to mogę zajść i poszperać...
Stary 2011-05-03, 13:07   #34795
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

no, chyba też się skuszę i spróbuję tej metody. ciekawa jestem efektu. a powiedz mi, jak włsoki wyglądają po dniu mycia? napisałaś, że wczoraj próbowałaś a jak dzisiaj, w miarę ogarnięte? bo ja muszę codziennie myć rano, bo po spaniu to uuuu.. masakra.
Blair_Cornelia_Waldorf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 13:32   #34796
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
poszukam żelu Ziaja Nuno
Co to za żel?
Stary 2011-05-03, 14:30   #34797
marika161
Raczkowanie

Blair_Cornelia_Waldorf muszę przyznać, że są dobrze umyte, a obawiałam się, że będą tłuste i niedomyte. Wiadomo, pierwszy raz, włoski muszą się przestawić, przyzwyczaić i myślę, że będzie dobrze Koniecznie spróbuj, może akurat będzie dobrze ?
nusia114 o taki : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...do-wlosow.html a tutaj analiza i opinia: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=592 Bardzo lubię kosmetyki firmy Ziaja, więc mam nadzieję, że również i ten produkt się sprawdzi

Czas edycji: 2011-05-03 o 14:36
Stary 2011-05-03, 16:21   #34798
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
nusia114 o taki : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...do-wlosow.html a tutaj analiza i opinia: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=592 Bardzo lubię kosmetyki firmy Ziaja, więc mam nadzieję, że również i ten produkt się sprawdzi
dziękuję bardzo w sumie ciekawy ten żel, myślę że jak na niego trafię gdzieś to też wezmę i wypróbuję
Stary 2011-05-03, 16:59   #34799
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Blair_Cornelia_Waldorf Pokaż wiadomość
dziewczyny dołączam do was. również jestem posiadaczką kręconych włosów i niestety mam podobny problem - nie są takie jakie bym chciała. a to się puszą, z tyłu się nie kręcą.. już nie wiem co robić. chciałabym wypróbować tę metodę CG, ale nie jestem przekonana. czy któraś z was już próbowała?
Właściwie każda z nas stosuje mniej lub bardziej cg Czy próbowałaś czytać wątek?

Bardzo lubię żel Ziaja Nuno. W działaniu podobny do Isany z pomarańczowymi napisami. Tylko u mnie trudniej dostępny.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:45   #34800
marika161
Raczkowanie

nusia114 proszę bardzo
Kurczę, coraz bardziej się w to wciągam Bym tylko siedziała i czytała Chociaż jeszcze trochę się w tym wszystkim gubię ...
Bardzo chciałabym nabyć Alterrę morelową ale niestety nie mam nigdzie w pobliżu Rossmanna

Czas edycji: 2011-05-03 o 17:48
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości