2011-03-02, 07:09 | #211 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 17
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
wczoraj dostalam grilla elektryczenego i poszukuje jakis fajnych przepisów
|
2011-03-23, 19:28 | #212 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
A ja polecam chimichurri - argentyński sposób na grillownia mięsa. Wybieramy ulubione mięsa (polecam schab karkowy, boczek, może być pierś z kurczaka, świetna byłaby dobra wołowina) i marynujemy minimum 12 godzin w marynacie:
Oliwa z oliwek Sok z cytryny Dużo siekanych ziół (natka pietruszki, natka kolendry, mięta) Czerwona papryczka chili Czosnek Zioła siekamy drobniutko, czosnek i papryczki w cienkie plasterki, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Powinniśmy otrzymać wyraźnie kwaśno-pikantną marynatę. W połowie marynujemy mięsa, połowę zachowujemy. Po zamarynowaniu mięs grillujemy je do odpowiedniego stopnia upieczenia, zdejmujemy z grilla, polewamy odrobiną zachowanej marynaty. Najlepsze z kawałkiem chleba zgrillowanym również na tym samym grillu. |
2011-04-04, 09:33 | #213 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 70
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
baryg na pewno spróbuje już w sobotę ruszam na grilla, ta pogoda robi swoje oczywiście zabieram ze sobą piersi z kurczaka które najpierw maczam w mleku, potem w przyprawach z dużą ilością ziółek
to mięsko szybko się grilluje, wiec za bardzo nie wypiekać go, żeby nie było suche |
2011-04-05, 10:03 | #214 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja już w zeszły weekend rozpoczęłam sezon grillowy z moim tż ))) pychaaa
podam trochę przepisów. Pierwszy podam na przekąskę - nie grillowana. Łódeczki Rozkładasz liście cykorii na talerzu, na każdy liść kładziesz po dwa winogronka, a potem polewasz takim sosem: musztarda rosyjska (pół słoiczka), oliwa z oliwek, czosnek zgnieciony PYCHAtakie słodko ostre w sam raz do mięs. I bierzesz taką łódeczkę w łapę i chaps |
2011-04-13, 11:58 | #215 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
przepis na marynate do kurczaka
-sos tajkski słodki chilli (do kupienia w każdym supermarkecie) -czosnek -sok z cytryny i limonki -szczypta curry -oliwa z liwek -sól i pieprz Wszystko mieszamy w ilościach jakie komu pasują najbardziej Marynujemy filety z piersi kurczaka min. pół godziny i na grilla |
2011-04-13, 19:05 | #216 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
a jaki macie sklad saszlykow?
ja w weekend probowalam improwizujac- ser wyplynal, mieso w kostce sie dlugo robilo( kurczak), a zeby sie dopieklo zostawilam na ogniu dluzej i poszly warzywa.. dobrze ze byly kielbaski wiec nie wrocilismy z grila glodni |
2011-04-13, 20:50 | #217 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
szaszłyki robię różne, np. kiełbaska, filet z kurczaka (wcale nie robi się tak długo w moim przypadku), boczek, papryka czerwona, cebula, korniszon, oliwki. Oczywiście nie wszystko na raz, bo za dużo dobrego by było, choć jeśli ktoś lubi to czemu nie Trzeba zwracać uwagę, żeby robiły się na żarze, najlepszy chyba jest brykiet bo długo trzyma ciepło i nie wypala się tak szybko.
|
2011-04-14, 07:41 | #218 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Tak, brykiet zdecydowanie jest najlepszy, zawsze na nim grilluję
Co do szaszłyków to ja najczęściej robię z: - kurczak -papryka czerwona -papryka żółta -papryka zielona -cebula Takie proste mi najbardziej smakują |
2011-04-15, 11:37 | #219 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Najczęstszy skład szaszłyków, wcześniej wszystko wrzucam do marynaty:
- piers z indyka - cebula - papryka żółta + czasem czerwona - cukinia - pomidorki koktajlowe, ale te większe - pieczarki Kolorowo i smacznie |
2011-04-15, 12:44 | #220 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
O, cukinia bardzo dobry pomysł Lub jeszcze bakłażan
|
2011-04-15, 13:57 | #221 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cukinia i bakłażan są też niezłe w innej wersji.
Pokrojone w plastry wzdłuż, zamarynowane, opiec na grillu z dwóch stron, a później obłozyc mozzarella i z powrotem na chwilę na grilla , pychota |
2011-04-18, 21:40 | #222 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
a w czym zamarynowane te bakłażany mają być?
|
2011-04-20, 08:26 | #223 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja bakłażana raczej nie marynuję - tylko solę i odstawiam na trochę krewetki z grilla pyszna sprawa. Składniki mojej marynaty:
-sos z pomidorów (taki z kartonu/puszki albo zrobić samemu można) -ocet winny z czerwonego wina -posiekany czosnek (albo zgnieciony) -sos chilli słodko-ostry -świeża bazylia posiekana -sól i pieprz -zioła prowansalskie, oregano proporcje za każdym razem inne robię :P |
2011-04-27, 15:50 | #224 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 79
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
A ja mam pytanie co do ogniska
Bo organizuje ognisko ze znajomymi i zastanawiam sie co mozna podac na ognisku oprócz kiełbasek?bo sadze ze nawet po zjedzeniu kilku ludzie bd glodni przez cała noc.Będa jakies tam przekaski typu chipsy itp ale co mozna zrobic(nie bedzie grila wiec raczej potrawy których nei trzeba piec) |
2011-04-29, 18:56 | #225 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 13
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Jeżeli ognisko - to koniecznie ziemniaczki! Nic tak dobrze nie smakuje jak ziemniaki z dogasającego ogniska
A wracając do grilla. Cukinia i bakłażan obowiązkowo. Też często robię czosnek albo serek camembert - palce lizać
__________________
|
2011-05-03, 10:24 | #226 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
A co myślicie o sosie Tzatziki do kiełbasek? Ja osobiście lubię to połączenie ale chciałabym poznać waszą opinie przed podaniem gościom
__________________
|
2011-05-03, 21:30 | #227 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 103
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
U mnie na grillu króluje też boczek. Akurat ja w innej postaci go nie jadam. Ale z grilla - mmmmmmmmmm...
__________________
Edytowane przez kwaskowa Czas edycji: 2011-05-03 o 21:32 |
|
2011-05-04, 14:38 | #228 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Majówkowy wymysł - pieczarki z grilla
Muszą być duże. Wyrywa się nóżkę, a na jej miejsce wsadza ser - pleśniowy (u nas była gorgonzola camembert lub brie), może być też żółty, albo topiony. zawijamy pieczarki w sreberko i na grilla ciach! Pycha |
2011-05-04, 19:08 | #229 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
nie znosze go ale samego czosnku tez uzywam bardzo rzadko wiec nie jestem zbyt obiektywna, ja na grila go robie, ale nie jem, mi wystarczy mizeria z tematow ogorkowych podac go mozna zawsze osobno, akurat ktos sie zauroczy w tym sosie
Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow Czas edycji: 2011-05-04 o 19:12 |
2011-05-04, 20:37 | #230 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
u mnie ostatnio poza kiełbaskami i skrzydełkami była cukinia Jak dla mnie boska, mogę jeść ją nawet zamiast mięsa |
|
2011-05-05, 19:06 | #231 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja też często grilluje cukinię i bakłażany, ale niestety zajadam się nimi sama bo mój tż nie cierpi warzyw
__________________
|
2011-05-06, 08:43 | #232 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Pomidor z grilla jest świetny. Bez solenia! Kroisz go na pół i obie połowy grillujesz aż skórka popęka i będzie miękki. Ewentualnie pod koniec możesz jakieś przyprawy podsypać np bazylię.
Na słodko - banan. Bardzo długo musi się grillować, a potem jak już jest na talerzu, to obieramy ze skórki i smarujemy nutellą )))) |
2011-05-06, 09:44 | #233 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
|
|
2011-05-06, 10:05 | #234 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 65
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Gumiasty? Nigdy nie jadłam gumiastego pomidora :P ja uwielbiam cienkie białe kiełbaski z grilla
|
2011-05-06, 10:10 | #235 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Takie śniadaniowe? Spróbuję
Pomidor gumiasty? W życiu! : jest taki mięciutki, delikatny, przepyszny |
2011-05-06, 10:51 | #236 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Będę musiała spróbować pomidora z grilla, skoro tak mówicie
Biała kiełbaska z grilla jest super... ale naszło mnie właśnie na kaszankę (kiszkę) z kapustą kiszoną i dużą ilością pieprzu - to owinięte w folię i na ruszt. Pycha |
2011-05-06, 11:18 | #237 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
__________________
|
|
2011-05-22, 20:18 | #238 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Raaaany, kocham jedzenie z grilla
Zarówno kiełbaski jak i kurczaka, karkówkę, warzywka, zwykły chlebek czy szaszłyki! A szaszłyki robię najprostsze: boczek, papryka i cebulka, wychodzą rewelacyjne Dopiero co dziś robiłam grilla a już chcę kolejnego!
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
|
2011-05-23, 14:04 | #239 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Centrum Polski
Wiadomości: 790
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Witam Wszystkie Drogie Wizażanki
otóż w następny weekend organizuję grilla dla dwojga. Niestety, marny ze mnie kucharz i chciałabym zrobić coś innego oprócz ''kiełbachy i kaszanki''. Może jakieś szaszłyki ? albo coś innego, prostego do zrobienia. I jeszcze jedno zapytanie o te szaszłyki, czy zrobic je juz w domu ? Czy dopiero na miejscu ? Prosiłabym o jakieś dobre strony kulinarne no i oczywiście wasze rady i doświadczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam elle elle
__________________
|
2011-05-23, 14:16 | #240 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
A tak to oprócz szaszłyków polecam też grillowane warzywa; mnóstwo tu dziewczyny pomysłów na nie podawały tak więc napewno sobie coś wybierzesz! Albo ugrillowany chlebek a na to serek żeby taki tost się zrobił, warzyw można do tego dołożyć, sos czosnkowy albo inny i pyszne jedzonko gotowe
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
Edytowane przez _gatinha_ Czas edycji: 2011-05-23 o 14:17 |
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:15.