Dot.: MOJE GRILLOWANIE - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-03-02, 07:09   #211
marlenka 1
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 17
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

wczoraj dostalam grilla elektryczenego i poszukuje jakis fajnych przepisów
marlenka 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 19:28   #212
baryg
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

A ja polecam chimichurri - argentyński sposób na grillownia mięsa. Wybieramy ulubione mięsa (polecam schab karkowy, boczek, może być pierś z kurczaka, świetna byłaby dobra wołowina) i marynujemy minimum 12 godzin w marynacie:
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Dużo siekanych ziół (natka pietruszki, natka kolendry, mięta)
Czerwona papryczka chili
Czosnek
Zioła siekamy drobniutko, czosnek i papryczki w cienkie plasterki, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Powinniśmy otrzymać wyraźnie kwaśno-pikantną marynatę. W połowie marynujemy mięsa, połowę zachowujemy.

Po zamarynowaniu mięs grillujemy je do odpowiedniego stopnia upieczenia, zdejmujemy z grilla, polewamy odrobiną zachowanej marynaty. Najlepsze z kawałkiem chleba zgrillowanym również na tym samym grillu.
baryg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 09:33   #213
Naysha
Raczkowanie
 
Avatar Naysha
 
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 70
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

baryg na pewno spróbuje już w sobotę ruszam na grilla, ta pogoda robi swoje oczywiście zabieram ze sobą piersi z kurczaka które najpierw maczam w mleku, potem w przyprawach z dużą ilością ziółek
to mięsko szybko się grilluje, wiec za bardzo nie wypiekać go, żeby nie było suche
Naysha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 10:03   #214
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Ja już w zeszły weekend rozpoczęłam sezon grillowy z moim tż ))) pychaaa
podam trochę przepisów. Pierwszy podam na przekąskę - nie grillowana.

Łódeczki
Rozkładasz liście cykorii na talerzu, na każdy liść kładziesz po dwa winogronka, a potem polewasz takim sosem: musztarda rosyjska (pół słoiczka), oliwa z oliwek, czosnek zgnieciony PYCHAtakie słodko ostre w sam raz do mięs. I bierzesz taką łódeczkę w łapę i chaps
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 11:58   #215
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

przepis na marynate do kurczaka

-sos tajkski słodki chilli (do kupienia w każdym supermarkecie)
-czosnek
-sok z cytryny i limonki
-szczypta curry
-oliwa z liwek
-sól i pieprz

Wszystko mieszamy w ilościach jakie komu pasują najbardziej
Marynujemy filety z piersi kurczaka min. pół godziny i na grilla
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 19:05   #216
Alicja z Krainy Czarow
Raczkowanie
 
Avatar Alicja z Krainy Czarow
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

a jaki macie sklad saszlykow?
ja w weekend probowalam improwizujac- ser wyplynal, mieso w kostce sie dlugo robilo( kurczak), a zeby sie dopieklo zostawilam na ogniu dluzej i poszly warzywa.. dobrze ze byly kielbaski wiec nie wrocilismy z grila glodni
Alicja z Krainy Czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-13, 20:50   #217
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez Alicja z Krainy Czarow Pokaż wiadomość
a jaki macie sklad saszlykow?
ja w weekend probowalam improwizujac- ser wyplynal, mieso w kostce sie dlugo robilo( kurczak), a zeby sie dopieklo zostawilam na ogniu dluzej i poszly warzywa.. dobrze ze byly kielbaski wiec nie wrocilismy z grila glodni
szaszłyki robię różne, np. kiełbaska, filet z kurczaka (wcale nie robi się tak długo w moim przypadku), boczek, papryka czerwona, cebula, korniszon, oliwki. Oczywiście nie wszystko na raz, bo za dużo dobrego by było, choć jeśli ktoś lubi to czemu nie Trzeba zwracać uwagę, żeby robiły się na żarze, najlepszy chyba jest brykiet bo długo trzyma ciepło i nie wypala się tak szybko.
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-14, 07:41   #218
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Tak, brykiet zdecydowanie jest najlepszy, zawsze na nim grilluję

Co do szaszłyków to ja najczęściej robię z:
- kurczak
-papryka czerwona
-papryka żółta
-papryka zielona
-cebula
Takie proste mi najbardziej smakują
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 11:37   #219
_Kasia23_
Wtajemniczenie
 
Avatar _Kasia23_
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Najczęstszy skład szaszłyków, wcześniej wszystko wrzucam do marynaty:

- piers z indyka
- cebula
- papryka żółta + czasem czerwona
- cukinia
- pomidorki koktajlowe, ale te większe
- pieczarki

Kolorowo i smacznie
_Kasia23_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 12:44   #220
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

O, cukinia bardzo dobry pomysł Lub jeszcze bakłażan
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:57   #221
_Kasia23_
Wtajemniczenie
 
Avatar _Kasia23_
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cukinia i bakłażan są też niezłe w innej wersji.
Pokrojone w plastry wzdłuż, zamarynowane, opiec na grillu z dwóch stron, a później obłozyc mozzarella i z powrotem na chwilę na grilla , pychota
_Kasia23_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-18, 21:40   #222
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez _Kasia23_ Pokaż wiadomość
Cukinia i bakłażan są też niezłe w innej wersji.
Pokrojone w plastry wzdłuż, zamarynowane, opiec na grillu z dwóch stron, a później obłozyc mozzarella i z powrotem na chwilę na grilla , pychota
a w czym zamarynowane te bakłażany mają być?
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 08:26   #223
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Ja bakłażana raczej nie marynuję - tylko solę i odstawiam na trochę krewetki z grilla pyszna sprawa. Składniki mojej marynaty:

-sos z pomidorów (taki z kartonu/puszki albo zrobić samemu można)
-ocet winny z czerwonego wina
-posiekany czosnek (albo zgnieciony)
-sos chilli słodko-ostry
-świeża bazylia posiekana
-sól i pieprz
-zioła prowansalskie, oregano

proporcje za każdym razem inne robię :P
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:50   #224
Klaudyneczka
Raczkowanie
 
Avatar Klaudyneczka
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 79
Smile Dot.: MOJE GRILLOWANIE

A ja mam pytanie co do ogniska
Bo organizuje ognisko ze znajomymi i zastanawiam sie co mozna podac na ognisku oprócz kiełbasek?bo sadze ze nawet po zjedzeniu kilku ludzie bd glodni przez cała noc.Będa jakies tam przekaski typu chipsy itp ale co mozna zrobic(nie bedzie grila wiec raczej potrawy których nei trzeba piec)
Klaudyneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 18:56   #225
Agat_ka11
Przyczajenie
 
Avatar Agat_ka11
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 13
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Jeżeli ognisko - to koniecznie ziemniaczki! Nic tak dobrze nie smakuje jak ziemniaki z dogasającego ogniska

A wracając do grilla. Cukinia i bakłażan obowiązkowo. Też często robię czosnek albo serek camembert - palce lizać
__________________
Italia...
---------------
zapraszam: blog kulinarny


Agat_ka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 10:24   #226
kasiulenka23
Raczkowanie
 
Avatar kasiulenka23
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

A co myślicie o sosie Tzatziki do kiełbasek? Ja osobiście lubię to połączenie ale chciałabym poznać waszą opinie przed podaniem gościom
__________________
kasiulenka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 21:30   #227
kwaskowa
Raczkowanie
 
Avatar kwaskowa
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 103
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez Agat_ka11 Pokaż wiadomość
Jeżeli ognisko - to koniecznie ziemniaczki! Nic tak dobrze nie smakuje jak ziemniaki z dogasającego ogniska
Ziemniaczki polecam też z grilla - pieczone w węglu, kiedy dogasa Przed zawinięciem w folię najlepiej posypać je jakąś przyprawą - jaką kto lubi.

U mnie na grillu króluje też boczek. Akurat ja w innej postaci go nie jadam. Ale z grilla - mmmmmmmmmm...
__________________


Edytowane przez kwaskowa
Czas edycji: 2011-05-03 o 21:32
kwaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 14:38   #228
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Majówkowy wymysł - pieczarki z grilla

Muszą być duże. Wyrywa się nóżkę, a na jej miejsce wsadza ser - pleśniowy (u nas była gorgonzola camembert lub brie), może być też żółty, albo topiony. zawijamy pieczarki w sreberko i na grilla ciach! Pycha
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 19:08   #229
Alicja z Krainy Czarow
Raczkowanie
 
Avatar Alicja z Krainy Czarow
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez kasiulenka23 Pokaż wiadomość
A co myślicie o sosie Tzatziki do kiełbasek? Ja osobiście lubię to połączenie ale chciałabym poznać waszą opinie przed podaniem gościom
nie znosze go ale samego czosnku tez uzywam bardzo rzadko wiec nie jestem zbyt obiektywna, ja na grila go robie, ale nie jem, mi wystarczy mizeria z tematow ogorkowych podac go mozna zawsze osobno, akurat ktos sie zauroczy w tym sosie

Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow
Czas edycji: 2011-05-04 o 19:12
Alicja z Krainy Czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 20:37   #230
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez kasiulenka23 Pokaż wiadomość
A co myślicie o sosie Tzatziki do kiełbasek? Ja osobiście lubię to połączenie ale chciałabym poznać waszą opinie przed podaniem gościom
dla mnie jak najbardziej ok myślę, że można podać spokojnie gościom!

u mnie ostatnio poza kiełbaskami i skrzydełkami była cukinia Jak dla mnie boska, mogę jeść ją nawet zamiast mięsa
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:06   #231
kasiulenka23
Raczkowanie
 
Avatar kasiulenka23
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Ja też często grilluje cukinię i bakłażany, ale niestety zajadam się nimi sama bo mój tż nie cierpi warzyw
__________________
kasiulenka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 08:43   #232
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Pomidor z grilla jest świetny. Bez solenia! Kroisz go na pół i obie połowy grillujesz aż skórka popęka i będzie miękki. Ewentualnie pod koniec możesz jakieś przyprawy podsypać np bazylię.
Na słodko - banan. Bardzo długo musi się grillować, a potem jak już jest na talerzu, to obieramy ze skórki i smarujemy nutellą ))))
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 09:44   #233
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez martynkaa_m Pokaż wiadomość
Pomidor z grilla jest świetny. Bez solenia! Kroisz go na pół i obie połowy grillujesz aż skórka popęka i będzie miękki. Ewentualnie pod koniec możesz jakieś przyprawy podsypać np bazylię.
Na słodko - banan. Bardzo długo musi się grillować, a potem jak już jest na talerzu, to obieramy ze skórki i smarujemy nutellą ))))
a pomidor nie robi się taki jakby gumiasty, taki jak z piekarnika? nie lubię pomidora na domowych zapiekankach i pizzy właśnie z tego względu.
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 10:05   #234
plastelinkaa
Raczkowanie
 
Avatar plastelinkaa
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 65
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Gumiasty? Nigdy nie jadłam gumiastego pomidora :P ja uwielbiam cienkie białe kiełbaski z grilla
plastelinkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 10:10   #235
martynkaa_m
Raczkowanie
 
Avatar martynkaa_m
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Takie śniadaniowe? Spróbuję
Pomidor gumiasty? W życiu! : jest taki mięciutki, delikatny, przepyszny
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 10:51   #236
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Będę musiała spróbować pomidora z grilla, skoro tak mówicie

Biała kiełbaska z grilla jest super... ale naszło mnie właśnie na kaszankę (kiszkę) z kapustą kiszoną i dużą ilością pieprzu - to owinięte w folię i na ruszt. Pycha
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 11:18   #237
kasiulenka23
Raczkowanie
 
Avatar kasiulenka23
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez martynkaa_m Pokaż wiadomość
Pomidor z grilla jest świetny. Bez solenia! Kroisz go na pół i obie połowy grillujesz aż skórka popęka i będzie miękki. Ewentualnie pod koniec możesz jakieś przyprawy podsypać np bazylię.
Na słodko - banan. Bardzo długo musi się grillować, a potem jak już jest na talerzu, to obieramy ze skórki i smarujemy nutellą ))))
Spróbuję dziś z pomidorem grilowanym
__________________
kasiulenka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 20:18   #238
_gatinha_
Zadomowienie
 
Avatar _gatinha_
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Raaaany, kocham jedzenie z grilla

Zarówno kiełbaski jak i kurczaka, karkówkę, warzywka, zwykły chlebek czy szaszłyki!
A szaszłyki robię najprostsze: boczek, papryka i cebulka, wychodzą rewelacyjne

Dopiero co dziś robiłam grilla a już chcę kolejnego!
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
_gatinha_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 14:04   #239
elle elle
Rozeznanie
 
Avatar elle elle
 
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Centrum Polski
Wiadomości: 790
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Witam Wszystkie Drogie Wizażanki
otóż w następny weekend organizuję grilla dla dwojga. Niestety, marny ze mnie kucharz i chciałabym zrobić coś innego oprócz ''kiełbachy i kaszanki''. Może jakieś szaszłyki ? albo coś innego, prostego do zrobienia. I jeszcze jedno zapytanie o te szaszłyki, czy zrobic je juz w domu ? Czy dopiero na miejscu ? Prosiłabym o jakieś dobre strony kulinarne no i oczywiście wasze rady i doświadczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

elle elle
__________________
Czas to miłość

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

elle elle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 14:16   #240
_gatinha_
Zadomowienie
 
Avatar _gatinha_
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez elle elle Pokaż wiadomość
Witam Wszystkie Drogie Wizażanki
otóż w następny weekend organizuję grilla dla dwojga. Niestety, marny ze mnie kucharz i chciałabym zrobić coś innego oprócz ''kiełbachy i kaszanki''. Może jakieś szaszłyki ? albo coś innego, prostego do zrobienia. I jeszcze jedno zapytanie o te szaszłyki, czy zrobic je juz w domu ? Czy dopiero na miejscu ? Prosiłabym o jakieś dobre strony kulinarne no i oczywiście wasze rady i doświadczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

elle elle
Szaszłyki jak najbardziej Ja sobie dzień wcześniej kroję wszystkie składniki żeby potem mieć mniej roboty, mięsko marynuję a w dzień grilla tylko nabijam na patyczki żeby podczas grillowania nie musieć się dodatkowo brudzić np tłuszczem od mięska
A tak to oprócz szaszłyków polecam też grillowane warzywa; mnóstwo tu dziewczyny pomysłów na nie podawały tak więc napewno sobie coś wybierzesz!

Albo ugrillowany chlebek a na to serek żeby taki tost się zrobił, warzyw można do tego dołożyć, sos czosnkowy albo inny i pyszne jedzonko gotowe
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!

Edytowane przez _gatinha_
Czas edycji: 2011-05-23 o 14:17
_gatinha_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-06-22 18:45:06


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:15.