![]() |
#211 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 17
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
wczoraj dostalam grilla elektryczenego i poszukuje jakis fajnych przepisów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
A ja polecam chimichurri - argentyński sposób na grillownia mięsa. Wybieramy ulubione mięsa (polecam schab karkowy, boczek, może być pierś z kurczaka, świetna byłaby dobra wołowina) i marynujemy minimum 12 godzin w marynacie:
Oliwa z oliwek Sok z cytryny Dużo siekanych ziół (natka pietruszki, natka kolendry, mięta) Czerwona papryczka chili Czosnek Zioła siekamy drobniutko, czosnek i papryczki w cienkie plasterki, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Powinniśmy otrzymać wyraźnie kwaśno-pikantną marynatę. W połowie marynujemy mięsa, połowę zachowujemy. Po zamarynowaniu mięs grillujemy je do odpowiedniego stopnia upieczenia, zdejmujemy z grilla, polewamy odrobiną zachowanej marynaty. Najlepsze z kawałkiem chleba zgrillowanym również na tym samym grillu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 70
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
baryg na pewno spróbuje
![]() ![]() ![]() to mięsko szybko się grilluje, wiec za bardzo nie wypiekać go, żeby nie było suche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja już w zeszły weekend rozpoczęłam sezon grillowy z moim tż
![]() podam trochę przepisów. Pierwszy podam na przekąskę - nie grillowana. Łódeczki Rozkładasz liście cykorii na talerzu, na każdy liść kładziesz po dwa winogronka, a potem polewasz takim sosem: musztarda rosyjska (pół słoiczka), oliwa z oliwek, czosnek zgnieciony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
przepis na marynate do kurczaka
-sos tajkski słodki chilli (do kupienia w każdym supermarkecie) -czosnek -sok z cytryny i limonki -szczypta curry -oliwa z liwek -sól i pieprz Wszystko mieszamy w ilościach jakie komu pasują najbardziej ![]() Marynujemy filety z piersi kurczaka min. pół godziny i na grilla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
a jaki macie sklad saszlykow?
ja w weekend probowalam improwizujac- ser wyplynal, mieso w kostce sie dlugo robilo( kurczak), a zeby sie dopieklo zostawilam na ogniu dluzej i poszly warzywa.. dobrze ze byly kielbaski wiec nie wrocilismy z grila glodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Tak, brykiet zdecydowanie jest najlepszy, zawsze na nim grilluję
![]() Co do szaszłyków to ja najczęściej robię z: - kurczak -papryka czerwona -papryka żółta -papryka zielona -cebula Takie proste mi najbardziej smakują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Najczęstszy skład szaszłyków, wcześniej wszystko wrzucam do marynaty:
- piers z indyka - cebula - papryka żółta + czasem czerwona - cukinia - pomidorki koktajlowe, ale te większe - pieczarki Kolorowo i smacznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
O, cukinia bardzo dobry pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: ... Baltic Sea ...
Wiadomości: 2 788
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cukinia i bakłażan są też niezłe w innej wersji.
Pokrojone w plastry wzdłuż, zamarynowane, opiec na grillu z dwóch stron, a później obłozyc mozzarella i z powrotem na chwilę na grilla , pychota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
a w czym zamarynowane te bakłażany mają być?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja bakłażana raczej nie marynuję - tylko solę i odstawiam na trochę
![]() -sos z pomidorów (taki z kartonu/puszki albo zrobić samemu można) -ocet winny z czerwonego wina -posiekany czosnek (albo zgnieciony) -sos chilli słodko-ostry -świeża bazylia posiekana -sól i pieprz -zioła prowansalskie, oregano proporcje za każdym razem inne robię :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 79
|
![]()
A ja mam pytanie co do ogniska
![]() Bo organizuje ognisko ze znajomymi i zastanawiam sie co mozna podac na ognisku oprócz kiełbasek? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 13
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Jeżeli ognisko - to koniecznie ziemniaczki! Nic tak dobrze nie smakuje jak ziemniaki z dogasającego ogniska
![]() A wracając do grilla. Cukinia i bakłażan obowiązkowo. Też często robię czosnek albo serek camembert - palce lizać ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
A co myślicie o sosie Tzatziki do kiełbasek? Ja osobiście lubię to połączenie ale chciałabym poznać waszą opinie przed podaniem gościom
![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 103
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() U mnie na grillu króluje też boczek. Akurat ja w innej postaci go nie jadam. Ale z grilla - mmmmmmmmmm...
__________________
![]() Edytowane przez kwaskowa Czas edycji: 2011-05-03 o 21:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Majówkowy wymysł - pieczarki z grilla
![]() Muszą być duże. Wyrywa się nóżkę, a na jej miejsce wsadza ser - pleśniowy (u nas była gorgonzola camembert lub brie), może być też żółty, albo topiony. zawijamy pieczarki w sreberko i na grilla ciach! Pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 360
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow Czas edycji: 2011-05-04 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() u mnie ostatnio poza kiełbaskami i skrzydełkami była cukinia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Ja też często grilluje cukinię i bakłażany, ale niestety zajadam się nimi sama
![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Pomidor z grilla jest świetny. Bez solenia! Kroisz go na pół i obie połowy grillujesz aż skórka popęka i będzie miękki. Ewentualnie pod koniec możesz jakieś przyprawy podsypać np bazylię.
Na słodko - banan. Bardzo długo musi się grillować, a potem jak już jest na talerzu, to obieramy ze skórki i smarujemy nutellą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 65
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Gumiasty? Nigdy nie jadłam gumiastego pomidora :P ja uwielbiam cienkie białe kiełbaski z grilla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 304
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Takie śniadaniowe? Spróbuję
![]() Pomidor gumiasty? W życiu! : ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Będę musiała spróbować pomidora z grilla, skoro tak mówicie
![]() Biała kiełbaska z grilla jest super... ale naszło mnie właśnie na kaszankę (kiszkę) z kapustą kiszoną i dużą ilością pieprzu - to owinięte w folię i na ruszt. Pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 69
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Raaaany, kocham jedzenie z grilla
![]() Zarówno kiełbaski jak i kurczaka, karkówkę, warzywka, zwykły chlebek czy szaszłyki! A szaszłyki robię najprostsze: boczek, papryka i cebulka, wychodzą rewelacyjne ![]() Dopiero co dziś robiłam grilla a już chcę kolejnego! ![]()
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Centrum Polski
Wiadomości: 790
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Witam Wszystkie Drogie Wizażanki
![]() otóż w następny weekend organizuję grilla dla dwojga. Niestety, marny ze mnie kucharz i chciałabym zrobić coś innego oprócz ''kiełbachy i kaszanki''. Może jakieś szaszłyki ? ![]() Pozdrawiam elle elle
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() ![]() A tak to oprócz szaszłyków polecam też grillowane warzywa; mnóstwo tu dziewczyny pomysłów na nie podawały tak więc napewno sobie coś wybierzesz! Albo ugrillowany chlebek a na to serek żeby taki tost się zrobił, warzyw można do tego dołożyć, sos czosnkowy albo inny i pyszne jedzonko gotowe ![]()
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
![]() Edytowane przez _gatinha_ Czas edycji: 2011-05-23 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.