seks przed ślubem - problem - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-01, 11:47   #331
Celebre
Raczkowanie

Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez plus que parfaite Pokaż wiadomość
przeczytałam sobie cały ten wątek i też postanowiłam się wypowiedzieć

Tak jak i Titanilla byłam z chłopakiem długo (6,5 roku), był pierwszym facetem z którym spałam, więc nie miałam żadnego porównania, ale mimo, że pozornie wszystko było ok (kochał mnie, szanował i dobrze się z nim czułam), czegoś mi brakowało. Teraz od ponad 2 lat jestem z innym chłopakiem i już wiem co w moim poprzednim związku było nie tak - niedopasowanie seksualne.

Do autorki wątku: byłam wychowywana w wierze katolickiej, więc sama długo się wahałam (mój "pierwszy raz" przeżyłam dopiero w rocznicę związku), ale nie żałuję. Uważam się za osobę wierzącą, ale u spowiedzi nie byłam już chyba z 7 lat, bo niespecjalnie mam ochotę słuchać moralizowania księdza, który może i wiedzę ma ale tylko teoretyczną. Nie puszczam się na prawo i lewo, a do łóżka idę tylko z partnerem, którego z wzajemnością kocham i szanuję. Może to nie odpowiada katolickiemu pojęciu czystości, ale przynajmniej żyję w zgodzie ze sobą.
Miałaś porównanie z 2 chłopakiem, wiedziałaś już co lubisz i czego oczekujesz, to niedopasowanie wynikało z braku doświadczenia, istaniała szansa, że się dotrzecie. Widocznie na innych polach nie istniało porozumienie stąd rozstanie i teraz Ci lepiej z innym.
Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Tak, a od kiedy? I kto w ogóle stwierdził, że welon to symbol dziewictwa? Ksiądz?

Symbolem dziewictwa jest wianek, jeśli już.

Ja osobiście do symboli wagi nie przywiązuję żadnej I gdybym miała taką ochotę, to poszłabym do ślubu (cywilnego oczywiście ) w bieli i wianku na głowie
Welon zastąpił wianek i przejął jego symbolikę.
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 14:14   #332
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
Miałaś porównanie z 2 chłopakiem, wiedziałaś już co lubisz i czego oczekujesz, to niedopasowanie wynikało z braku doświadczenia, istaniała szansa, że się dotrzecie. Widocznie na innych polach nie istniało porozumienie stąd rozstanie i teraz Ci lepiej z innym.
Welon zastąpił wianek i przejął jego symbolikę.
Kiedy straciłam dziewictwo z moim TŻ-tem, żadne z nas nie miało doświadczenia, a jednocześnie nie było mowy o niedopasowaniu w seksie. Co innego, kiedy z czasem uczycie się siebie coraz bardziej, a co innego, kiedy mimo nabierania doświadczenia nadal coś nie hula. Czekanie nie wiadomo ile, że "a może się kiedyś dotrzemy" jest dla mnie bez sensu. Powiedz mi, jak ma się dotrzeć para, w której np. facet ma ochotę na seks 2 razy dziennie, a kobieta 2 razy na miesiąc? Ona ma się zmusić do częstszego seksu, czy on ma zaciskać zęby i czekać, aż wreszcie będą się kochać? Jakby nie było, to szczęśliwi z tego "kompromisu" na pewno by nie byli.

Pogrubione - to Ty tak uważasz.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 15:50   #333
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ranyyyyyy, teraz to będę wyć do księżyca - przecież pójdę do spowiedzi ze względu na własną potrzebę, a nie ze względu na księdza... To nie po to żeby go zadowolić, ale naprawdę nie chcę ryczeć znów w konfesjonale słuchając jaka ze mnie k.....
ja tylko chciałam przytoczyć ten fragment, wykopany z szóstej strony tego wątku.
absolutnie. szokujące. to jest nie do pojęcia!

nic dziwnego, że potem scarlett nie chce chodzić do spowiedzi i gorliwie próbuje zwalczyć popęd seksualny, co by się nie okazać k...rwą, która pragnie seksu z własnym mężem(!!)

obrzydliwe to co niektórzy księża wyprawiają.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 10:18   #334
aurelia80
Raczkowanie

Zachęcam do poczytania:
http://www.szansaspotkania.net/?pageid=11147
aurelia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 11:56   #335
_vixen_
Zakorzenienie

http://kryzys.org/viewforum.php?f=2&...96088529995a5a

A ja zachęcam do poczytania problemów z powyższego wątku, jak widać tzw. "czystość" nie daje żadnej gwarancji na udane małżeństwo...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 15:22   #336
aurelia80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
http://kryzys.org/viewforum.php?f=2&...96088529995a5a

A ja zachęcam do poczytania problemów z powyższego wątku, jak widać tzw. "czystość" nie daje żadnej gwarancji na udane małżeństwo...
a kto twierdzi, że daje gwarancję? to by było za proste.
Stary 2011-05-02, 15:41   #337
_vixen_
Zakorzenienie

Wiec właśnie, gwarancji nie daje, a moze sie wrecz przyczynic do problemów juz w małżeństwie, zwiazanych wlasnie z niedopasowaniem seksualnym.
Stary 2011-05-03, 10:07   #338
aurelia80
Raczkowanie

Gwarancji nie daje, ale jest dobrą podstawą udanego małżeństwa.
http://www.sfora.pl/Z-seksem-lepiej-...gumenty-a27491
http://kobieta.wp.pl/kat,26353,title...l?ticaid=1c3ca
http://grono.net/solideo/topic/18139...wcow-z-denver/
Nie znam małżeństwa, które by żałowało, że poczekali do ślubu. Znam trochę takich, które żałują, że nie poczekali.
Stary 2011-05-03, 10:26   #339
_vixen_
Zakorzenienie

"Argumenty" z takich stron jakoś nie sa specjalnie przekonujące.
Podstawa udanego małżeństwa jest milosc, odpowiedzialnosc i szacunek, a nie czas uprawiania seksu. Jesli tych czynnikow nie ma, to mozna sobie seks nawet rok po slubie uprawiać i nic z tego nie wyjdzie. A jesli sa, to nawet seks po miesiacu zwiazku w niczym nie przeszkodzi, a wręcz przeciwnie.

Cytat:
Napisane przez aurelia80 Pokaż wiadomość
Nie znam małżeństwa, które by żałowało, że poczekali do ślubu. Znam trochę takich, które żałują, że nie poczekali.
Ale czego tutaj żałować?
Ja nie znam ludzi, którzy by czekali do ślubu, tworzą teraz udane małżeństwa i nikt normalny się nie zadręcza żadnym (wmawianym ludziom przez kościół) "żałowaniem" seksu z ukochana przecież osoba.
Stary 2011-05-03, 10:40   #340
desdemonik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aurelia80 Pokaż wiadomość
Gwarancji nie daje, ale jest dobrą podstawą udanego małżeństwa.
http://www.sfora.pl/Z-seksem-lepiej-...gumenty-a27491
http://kobieta.wp.pl/kat,26353,title...l?ticaid=1c3ca
http://grono.net/solideo/topic/18139...wcow-z-denver/
trochę mi witki opadają i po prostu nie chce mi się odnosić do wszystkich tych linków, natomiast za konieczne uważam podkreślenie tego, co akurat wiem bez zbytniego zagłębiania się w temat, a mianowicie tego, że Uniwersytet wspomniany w linku z wp to szkoła kościelna. Jakich wyników badań spodziewać się po instytucji związanej z określoną ideologią? Podobnie jest z kreacjonizmem - są szkoły, które posiadają całe wydziały kreacjonizmu i "udowadniają" go nawet
Stary 2011-05-03, 11:28   #341
ston3d
Zadomowienie

No cóż. Ja znam przypadek pani, która czekała bo facet był bardzo wierzący i dupa. Zero seksu, bo mu w ogóle nie staje. I jemu ta sytuacja pasuje, bo seks mu wcale do szczęścia potrzebny nie jest. Teraz ona chce dziecko i jest zrozpaczona, no bo przecież dzieci nie biorą się z kapusty.
Forum podesłane przez Vixen jest bardzo ciekawe, niezależnie od tego czy facet bije/pije/jest chamem, chórek użytkowników krzyczy "walcz o to małżeństwo!". Jakby małżeństwo było ważniejsze od zwykłego szczęścia i miłości, cóż
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 11:38   #342
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ston3d Pokaż wiadomość
Forum podesłane przez Vixen jest bardzo ciekawe, niezależnie od tego czy facet bije/pije/jest chamem, chórek użytkowników krzyczy "walcz o to małżeństwo!". Jakby małżeństwo było ważniejsze od zwykłego szczęścia i miłości, cóż
To chodzi o przysięgę składana przed Panem Bogiem, na dobre i na zle, w szczęściu i nieszczęściu, w zdrowiu i chorobie, ze Cie nie opuszczę az do śmierci.

Niestety, wciaz sa ludzie, ktorzy wierza, ze warto dotrzymywać takiej przysięgi, nawet jak maz pije, bije, zdradza i jest chamem. Coz, swoje zycie marnuja. Dzieki bardzo za takiego Boga-sadyste, co pieklo na ziemi potrafi zgotować swoim wiernym, a pewności co do zycia po śmierci nikt przecież nie ma. Moze sie okazac, ze nie ma po smierci NIC i co wtedy, jedyne ziemskie zycie calkowicie zmarnowane... Ale coz, z zażaleniem wtedy raczej nikt nie przyjdzie
Stary 2011-05-09, 19:41   #343
niusia_87
Zakorzenienie

Mam wrażenie, że wg Kościoła, to seks tylko po ślubie i tylko i wyłącznie w celu spłodzenia dziecka/dzieci
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 19:44   #344
_vixen_
Zakorzenienie

Wrażenie masz nie do końca słuszne, ale faktem jest, że Bóg przedstawiany przez kościół katolicki to wyjątkowo pruderyjna i małostkowa istota.
Stary 2011-05-12, 15:45   #345
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
To chodzi o przysięgę składana przed Panem Bogiem, na dobre i na zle, w szczęściu i nieszczęściu, w zdrowiu i chorobie, ze Cie nie opuszczę az do śmierci.

Niestety, wciaz sa ludzie, ktorzy wierza, ze warto dotrzymywać takiej przysięgi, nawet jak maz pije, bije, zdradza i jest chamem. Coz, swoje zycie marnuja. Dzieki bardzo za takiego Boga-sadyste, co pieklo na ziemi potrafi zgotować swoim wiernym, a pewności co do zycia po śmierci nikt przecież nie ma. Moze sie okazac, ze nie ma po smierci NIC i co wtedy, jedyne ziemskie zycie calkowicie zmarnowane... Ale coz, z zażaleniem wtedy raczej nikt nie przyjdzie
Moja koleżanka, bardzo inteligentna, zabawna osoba (nie pochodzi z Ciemnogrodu ) powiedziała, że jezeli już zdecyduje się na ślub, to nigdy nie weźmie rozwodu. Drążę temat i pytam, czy nawet jak będzie ją bił, pił itp, a ona stwierdziła : ''Przysięgałam na dobre i na zle, to musze słowa dotrzymać''
Studiuje medycynę, dobrze że nie chce być ginekologiem, bo stwierdziła, że antykoncepcja to zło (a jak już to tylko dla dorosłych kobiet), a tabletka ''po'' to narzędzie śmierci.......

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 17:32   #346
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Moja koleżanka, bardzo inteligentna, zabawna osoba (nie pochodzi z Ciemnogrodu ) powiedziała, że jezeli już zdecyduje się na ślub, to nigdy nie weźmie rozwodu. Drążę temat i pytam, czy nawet jak będzie ją bił, pił itp, a ona stwierdziła : ''Przysięgałam na dobre i na zle, to musze słowa dotrzymać''
Studiuje medycynę, dobrze że nie chce być ginekologiem, bo stwierdziła, że antykoncepcja to zło (a jak już to tylko dla dorosłych kobiet), a tabletka ''po'' to narzędzie śmierci.......

To teraz tylko powinna się modlić, żeby na dobrego faceta trafiła, bo jeśli nie będzie miała szczęścia, to czeka ją piekło na ziemi...bez gwarancji nagrody w niebie.
Nie rozumiem ludzi tak myślących, życie bywa tak ciężkie i smutne, a oni jeszcze sobie to utrudniają nieżyciową ideologią.
Stary 2011-05-12, 21:40   #347
fleur05
Zadomowienie

Cytat:
Nie rozumiem ludzi tak myślących, życie bywa tak ciężkie i smutne, a oni jeszcze sobie to utrudniają nieżyciową ideologią.
Wiesz, ludziom od dziecka się pewne schematy wpaja, to tak jakby Tobie nagle teraz chcieli wpoić, że 2 i 2 to 5. Nie ma rady...

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Do tabletek "po" to ja też mam zastrzeżenia. Tutaj już można by się kłócić co do moralności jej zażywania.
Po pierwsze może zabijać zarodek (ale tu znowu powstaje pytanie jak go traktować...), a po drugie może zrobić niezły armagedon w organizmie kobiety.
A antykoncepcja ma być przecież po to, żeby się tych tabletek nie stosowało! I to na medycynie dziewczyna tego nie wie.
To nawet mnie dziwi.

Leczę się z egoizmu.

fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 22:08   #348
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fleur05 Pokaż wiadomość

Do tabletek "po" to ja też mam zastrzeżenia. Tutaj już można by się kłócić co do moralności jej zażywania.
Po pierwsze może zabijać zarodek (ale tu znowu powstaje pytanie jak go traktować...), a po drugie może zrobić niezły armagedon w organizmie kobiety.
A antykoncepcja ma być przecież po to, żeby się tych tabletek nie stosowało! I to na medycynie dziewczyna tego nie wie.
To nawet mnie dziwi.
Tabletke ''po'' zażywa się w ciągu 72 godzin, a wtedy (zazwyczaj) nie ma jeszcze żadnego zarodka A moja koleżanka zna cel antykoncepcji, ale nie popiera seksu przedmałżeńskiego i dlatego nie ma zamiaru ułatwiać dziewczynom (niezamężnym) rozpoczęcia współżycia. A zresztą, nawet zabezpieczając się można zaliczyć wpadkę

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 00:15   #349
2016071135
Konto usunięte

Natknęłam się w internecie na ciekawy problem pewnej kobiety
Cytat:
Mam 29 lat i nie lubię uprawiać seksu. Moje małżeństwo na tym cierpi. Mąż jest u kresu wytrzymałości, a ja nie potrafię się zmusić. Kocham męża, ale seks w życiu nie jest mi potrzebny. Mąż jest moim pierwszym i jedynym partnerem. Nigdy nie odczułam przyjemności podczas stosunku. Jedynie pieszczoty sprawiają mi przyjemności i czasami kończą się orgazmem, ale i to jestem w stanie zaakceptować tylko dwa razy w miesiącu. Ciągle sobie czymś tłumaczę ten stan - zmęczeniem, złym nastrojem itp. Mąż namawia mnie na terapię u specjalisty, ale ja nie bardzo w nią wierzę i szkoda mi pieniędzy, bo na jednym spotkaniu się nie skończy. Nie wierzę, że terapeuta powie mi, co i jak, wrócę do domu i będzie już OK. Z drugiej strony nie mam już siły żyć tak dalej. Pewnie, gdyby nie dzieci, naszego małżeństwa już by nie było.
Przykład skutków niedopasowania seksualnego
Podejrzewam, że ta para się wstrzymywała do ślubu...
Różnie potem może być - np właśnie tak.
2016071135 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 11:31   #350
shirleyyy
Rozeznanie

Wstrzemięźliwość przed ślubem wymyślił sobie Kościół a nie Bóg i takie są fakty. Na studiach miałam etykę z jednym wierzącym profesorem ,który notabene studiował w katolickim uniwersytecie w Watykanie. Bardzo ciekawie się wypowiadał na temat czystości przed ślubem i celibatu księży.

po pierwsze Bóg nigdy nie zabronił seksu przed ślubem. Wskazanie jest cnotliwość co oznacza oddanie się osobie ,którą się kocha i z którą ZAMIERZA się wieść życie i wziąc ślub. Profesor kładł nacisk na ODPOWIEDNIĄ osobę z którą się będzie współżyło a nie czy to będzie przed ślubem czy po!

A co do księży to była decyzja czysto praktyczna. Po zakazała księżom żenić się i wpółzżyć aby ewentualne dzieci nie rościły sobie pretensji do majątku kościelnego (tak w ramach ciekawostki)
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 17:43   #351
lala2506
Zakorzenienie

Nie mogę normalnie Ja bardzo chętnie zobaczę wersety z Biblii mówiące "Nie używaj prezerwatyw", albo "Nie uprawiaj seksu przedmałżeńskiego". Masakra, jak Kościół miesza się w sprawy seksu. Sorry, nie Kościół, bo Kościół to wierzący jako wspólnota, ale księża Zakaz używania gumek i albo jesteś super wierzący i słuchasz, uprawiając seks się nie zabezpieczasz (poza NPR), zajdziesz w ciążę wychowujesz dziecko, albo jesteś bleee, bo się zabezpieczasz. Szkoda tylko, że tyle porzuconych dzieci w domach dziecka jest i księża ich nie przygarną i nie będą utrzymywać tylko dlatego, że ich rodzice stosowali się do słów księży i nie używali gumek i innych nienaturalnych metod antykoncepcji
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 17:32   #352
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Nie mogę normalnie Ja bardzo chętnie zobaczę wersety z Biblii mówiące "Nie używaj prezerwatyw", albo "Nie uprawiaj seksu przedmałżeńskiego". Masakra, jak Kościół miesza się w sprawy seksu. Sorry, nie Kościół, bo Kościół to wierzący jako wspólnota, ale księża Zakaz używania gumek i albo jesteś super wierzący i słuchasz, uprawiając seks się nie zabezpieczasz (poza NPR), zajdziesz w ciążę wychowujesz dziecko, albo jesteś bleee, bo się zabezpieczasz. Szkoda tylko, że tyle porzuconych dzieci w domach dziecka jest i księża ich nie przygarną i nie będą utrzymywać tylko dlatego, że ich rodzice stosowali się do słów księży i nie używali gumek i innych nienaturalnych metod antykoncepcji
A to wszystko muisz mieć wyłożone "kawa na ławę"? Ciekawe czy jakby w Piśmie rzeczywicie był zapis "i powiedział Jezus-nie stosujcie prezerwatyw!" to Ty nagle bys je odłożyła Co mają porzucone dzieci do zabezpieczania? Jak nie chcesz dzieci, nie odpowiada Ci NPR, to się zabezpieczaj inaczej, a nie zachodzisz w ciążę, porzucasz i zwalasz winę na księży
Stary 2011-05-28, 18:48   #353
_vixen_
Zakorzenienie

Oczywistym jest, że zakaz seksu przed ślubem to wymysł tylko i wyłącznie Kościoła. Wystarczy znać genezę tego zakazu i wszystko staje się jasne.
Stary 2011-05-28, 21:23   #354
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
A to wszystko muisz mieć wyłożone "kawa na ławę"? Ciekawe czy jakby w Piśmie rzeczywicie był zapis "i powiedział Jezus-nie stosujcie prezerwatyw!" to Ty nagle bys je odłożyła Co mają porzucone dzieci do zabezpieczania? Jak nie chcesz dzieci, nie odpowiada Ci NPR, to się zabezpieczaj inaczej, a nie zachodzisz w ciążę, porzucasz i zwalasz winę na księży
Niestety Twoja ciekawość nie zostanie zaspokojona, bo takiego zapisu nie ma
Dziękuję za wspaniałomyślność i pozwolenie

Edytowane przez lala2506
Czas edycji: 2011-05-28 o 21:38
Stary 2011-05-30, 16:51   #355
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Niestety Twoja ciekawość nie zostanie zaspokojona, bo takiego zapisu nie ma
Dziękuję za wspaniałomyślność i pozwolenie
chyba nie dokońca masz swoje zdanie i raczej czerpiesz slogany, operując nie swoimi poglądami
Do _Vixen oczywistym jest też, że jak jesteś niewierząca to Cie ten zakaz nie obejmuje
Stary 2011-05-30, 17:25   #356
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Do _Vixen oczywistym jest też, że jak jesteś niewierząca to Cie ten zakaz nie obejmuje
Moim zdaniem wiara w Boga nie ma żadnego związku z tym zakazem. Zakaz to efekt wiary w kościół i prawdy tam głoszone. Ja nie łączę tych spraw, świat to nie tylko polski zaścianek i dyżurne wyznanie (którego zasad i tak zapewne większość wyznawców nie przestrzega).
Podejrzewam, że więcej ludzi na świecie wierzy w Boga jednocześnie nie uznając zakazu seksu przed ślubem, antykoncepcji niż wierzy w Boga i uznaje też te reguły.
Stary 2011-05-30, 17:35   #357
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
chyba nie dokońca masz swoje zdanie i raczej czerpiesz slogany, operując nie swoimi poglądami
To czyimi? Robisz z siebie super wierzącą i broniącą wszelkich zakazów księży, a nie Kościoła czy Biblii. Kiedy przeszłaś metamorfozę i zaczęłaś ich przestrzegać? Jesteś taka wierząca, czyli rozumiem, że antykoncepcja to tylko NPR? To bodajże 2 lata temu nie byłaś taka wierząca:
Cytat:
Dziewczyny proszę o radę, tydzień temu wzięłam 2 tabletki Diane 35. Jedną normalnie o 22 a następną ok 1 (uczyłam się na kolokwia i jakos tak sobie ubzdurałam, że nie brałam i wzięłam 2) Dopiero następnego dnia się zorientowałam co za głupotę zrobiłam. Wczoraj skończyłam opakowanie, czyli w 20 dni wzięłam 21 tabl. i nie wiem co zrobić dzisiaj. Na innym forum przeczytałam, żeby wziąć tą 21 tabl. z następnego opakowania i potem 7 dniową przerwę, a Wy tu piszecie, że można po tych 20 dniach. Trochę za późno na telefon do gina. więc proszę Was o radę
Edit: Nie wierząca tylko przestrzegająca zakazów

Edytowane przez lala2506
Czas edycji: 2011-05-30 o 17:52
Stary 2011-05-30, 20:32   #358
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Moim zdaniem wiara w Boga nie ma żadnego związku z tym zakazem. Zakaz to efekt wiary w kościół i prawdy tam głoszone. Ja nie łączę tych spraw, świat to nie tylko polski zaścianek i dyżurne wyznanie (którego zasad i tak zapewne większość wyznawców nie przestrzega).
Podejrzewam, że więcej ludzi na świecie wierzy w Boga jednocześnie nie uznając zakazu seksu przed ślubem, antykoncepcji niż wierzy w Boga i uznaje też te reguły.
W zupełności się zgadzam. Ja np nigdy nie miałam nic przeciwko uprawianiu seksu przed ślubem, z osobą, z którą planuje się wspolne życie, ale sama chciałam poczekać na ślub kościelny. Większość zakazów to nauka kościoła, i jestwiele spornych aspektów jak dla mnie, ale akurat wstrzymanie się z seksem do ślubu dla mnie jest ok
Cytat:
To czyimi? Robisz z siebie super wierzącą i broniącą wszelkich zakazów księży, a nie Kościoła czy Biblii. Kiedy przeszłaś metamorfozę i zaczęłaś ich przestrzegać? Jesteś taka wierząca, czyli rozumiem, że antykoncepcja to tylko NPR? To bodajże 2 lata temu nie byłaś taka wierząca:

Edit: Nie wierząca tylko przestrzegająca zakazów
Ja robię z siebie super wierzącą? To nawet nie wiedziałam Ale musiałam urazić Twoją dumę i miłość własną (widać trafnie zauważając), że aż się tak poświęciłaś przeszukując dawne wątki. Gratuluje, teraz wiesz, że kiedyś brałam Diane 35
Stary 2011-05-30, 20:41   #359
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
W zupełności się zgadzam. Ja np nigdy nie miałam nic przeciwko uprawianiu seksu przed ślubem, z osobą, z którą planuje się wspolne życie, ale sama chciałam poczekać na ślub kościelny. Większość zakazów to nauka kościoła, i jestwiele spornych aspektów jak dla mnie, ale akurat wstrzymanie się z seksem do ślubu dla mnie jest ok
Ja robię z siebie super wierzącą? To nawet nie wiedziałam Ale musiałam urazić Twoją dumę i miłość własną (widać trafnie zauważając), że aż się tak poświęciłaś przeszukując dawne wątki. Gratuluje, teraz wiesz, że kiedyś brałam Diane 35
Nie musisz mi gratulować I nie udało Ci się mnie niczym urazić.
Może po prostu źle Cię zrozumiałam
Zgadzam się z tym, więc jednak mamy coś wspólnego
Stary 2011-05-30, 20:44   #360
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A moim zdaniem jest to właśnie jeden z najbardziej absurdalnych zakazów, mający swoją genezę w społeczeństwie skrajnie patriarchalnym, gdzie facet chciał mieć pewność, że jego potomstwo odziedziczy jego majątek i że na utrzymanie swoich dzieci łoży.
No i w tym, że kościołowi niespecjalnie finansowo podobało się prowadzenie przytułków dla bękartów.

Jak z taką wiedzą można uznawać wstrzymywanie się z seksem do ślubu za ok i za sensowne w dzisiejszych czasach?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości