|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
Cytat:
![]() Najbardziej w moim stylu sa pierwsze, ale mi sie po prostu podobaja 'okragle' obraczki. A tutaj nasze zaproszenia i fryzurka dla Gwiazdeczki. |
||
|
|
|
#4622 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie mówi, że ma znać wszystkie, no ale USA... ale cóż, bywa nikt nie jest nieomylny ![]() ja też nawet nie myślałam o tym żeby czyścić pierścionek, ale nie widze na nim szczególnych śladów zniszczenia:P może dlatego, że noszę go dopiero pół roku ale z drugiej strony robię w nim wszystko![]() też poszłam na ustępstwo w kwestii obrączek... i wybraliśmy dziś w końcu! łączone, białe i żółte złoto, szerokość 6 mm, w środku szerszy paseczek żółtego złota, po bokach białe złoto, są błyszczące (nie chciałam matowionych, satynowanych, oksydowanych czy jak to się tam zwie), do końca miesiąca mają być do odbioru ale pan powiedział, że może uda się wcześniej ![]() co do biżuterii, to właśnie też rzadko spotykam się z ładnymi złotymi komplecikami, ja postawiłam na biżuterię z kryształków, bo złoto czy srebro musiałabym mieć niezwykle delikatne, prawie niewidoczne do mojej sukienki, Swarovski w kolorze crystal świetnie moim zdaniem pasuje ja całkowicie zrezygnowałam z branzoletki... raz, że większość jest na mnie za dużych, dwa na co dzień nie noszę i chyba bym się źle czuła, choć baaardzo mi się podobają rozmaite![]() dobrze Twój suwaczek pokazuje 112 dni jeszcze ![]() rozważaliśmy bardzo podobne ![]() Cytat:
![]() echh, na 16 wybieram się na imprezkę do teściów... ![]() i chyba zaczniemy działać dziś powoli z zaproszeniami, czas już ostateczny na to...
|
||
|
|
|
#4623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
premiera ma być na juwenaliach (czyli koło 20.05). Też nie mogę się doczekać, co tam ciekawego wyszło. Tym bardziej, że na planie jaja były niesamowite czasem...Co do biżu - ja już zdecydowałam, że zostanę przy svarowskim. Bardzo ładnie się mieni, a nic lepszego nie mogę znaleść. Tylko nie wiem jeszcze czy brać kolczyki długie + coś na szyję + bransoletka, czy jakoś inaczej. Kolczyki wiem, że muszę mieć, a nad resztą się zastanawiam wciąż. Boję się, że bransoletka może mnie najzwyczajniej w świecie wkurzać, bo na codzień raczej nie noszę. Jak coś kupicie koniecznie obfotografuj i pokaż. Moja mama już świruje, że nie ma się w co ubrać, bo nic w sklepach nie ma a w tym co jest to jej nie wypada. Ledwo 50 skończyła (w kwietniu) i już zaczyna o "starszych ludziach" jęczeć Ja wyliczyłam 112 dni do ślubu... Bardzo ładne! |
|
|
|
|
#4624 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Całość kwituje wodzirej: 'Tak oto będzie wyglądała noc poślubna'. Lubie takie 2 kolorowe połączenia. Bardzo ładne. Z garniturem udało się wczoraj ale musieliśmy jechać do Krakowa. Całkim inna obsługa. Dostaliśmy w Pasażu Weneckim. Dziewczyny umie któraś doradzić jak zrobić ramiączka zapinane na szyi do sukienki ślubnej? |
|
|
|
|
#4626 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wszystkie bardzo ladne![]() Cytat:
Fryzurka wyglada na taki misz-masz troszke, czyli jakies przeplatance, ale bardzo ladna![]() Zaproszenia klasyczne i rowniez ladne Cytat:
za obraczki. Kolejna sprawa do odhaczenia![]() No i zaproszenia to juz czas najwyzszy Cytat:
![]() Przewaznie albo tylko kolczyki znalazlam fajne albo tylko naszyjnik...... no i koniec koncow musial byc swarovski ![]() Dzis mialam znow koszmar slubny.... tym razem slub w kosciele odbyl sie bez przysiegi i zakladania obraczek
|
|
|
#4627 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To trzeba będzie zmienić parafię w zaproszeniach... ![]() Heh, teraz odnośnie kwiatów okazało się, że może nie uda się dostać takich róż jak chce... Cytat:
![]() Nawet sie cieszę - później oglądałabym swoje zdjęcia w sukni i może nabrałabym wątpliwości , a tak czekam z radościa i przkonaniem na moja wybrankę...![]() Cytat:
Mi podoba się test na zgodność. Myślę, że jeszcze coś będzie. Dlaczego? Cytat:
![]() Załatwiliśmy dziś formalności w trzech kościołach - udało się spisać protokół przedślubny i zamówilismy obrączki Wychodzi na to, że najważniejsze rzeczy załatwione - tak się cieszę Już niecałe 3 miesiące |
||||
|
|
|
#4628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to tak w skrócie. Nie widzę tu możliwości kompromisu, zresztą w kompromisie tracą obie strony. U nas każdy jest teraz zadowolony. I super A my będziemy spisywać protokół za jakiś miesiąc bo mamy jeszcze 3 spotkania z naukami przedmałżeńskimi...
|
|
|
#4629 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sie jeszcze zastanawiam - co robicie, żeby kwiatowa butonierka TŻ nie padła?
Na ślubach, na których byłam te kwiatki szybko więdły. Kwiaciarka powiedziała, że nie ma sposobu. Tak samo z kwiatem do włosów, Musi być sposób... |
|
|
|
#4630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
no właśnie...proszę o małą podpowiedź, bierzemy ślub w innej zupełnie parafii...ja z innej ..luby z innej...a ślub w innej...dodatkowo, moja obecna parafia nie jest tą w której byłam chrzczona...gdzie więc i po co mam się udać?? po akt chrztu...do tej gdzie byłam chrzczona...a do obecnej tez?? czy zgoda kościoła na zawarcie małżeństwa w innej parafii musi być z obydwu naszych parafii...słyszałam że może być z jednej...czy na zapowiedzi trzeba dawać w obydwu kościołach??czy jest na to jakiś świstek który pokazuje się księdzu w parafii w której będzie ślub?? dziewczyny powiedzcie..pomóżćie... aha czy któraś z Was bierze może ślub w Warszawie w Starej Miłosnej.. ???
|
|
#4631 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a te kwiatki są spryskane takim lakierem, że nie powinny więdnąć i mają tak jakby zalakowną łodyżkę, żeby nie wysychały...Musisz mieć akt chrztu i bierzmowania z parafii, w których przyjmowałaś te sakramenty i Twój TŻ też... i oprócz tego musicie mieć licencje z co najmniej jednej z Waszych parafii, w których mieszkacie, ale jak ksiądz upierdliwy, to może zażądać z obu... A zapowiedzi (teoretycznie wg tego, co mi mówił mój Proboszcz) powinny być wygłoszone w KAŻDEJ parafii, w której któreś z Was mieszkało dłużej niż 10 lat plus w obecnych parafiach i parafii, w której bierzecie ślub, ale jak w porządku Proboszczowie to rozpisują zapowiedzi tylko do parafii, w której ślub i parafii któregoś z Współmałżonków. PS. gratuluję wszystkim zakupów
Edytowane przez sanderek5 Czas edycji: 2011-05-08 o 11:02 |
|
|
|
|
#4632 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4633 |
|
Raczkowanie
|
My także bierzemu ślub w Kościele trzecim tzn. żadne z nas nie należy do tej parafi... czy mósimy dawać trzy zapowiedzi???
jeszcze 111 dni a mój miły twierdzi że zawczesnie na rozdawanie zaproszeń ....
Edytowane przez delilah1985 Czas edycji: 2011-05-08 o 17:00 |
|
|
|
#4634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4635 | |||
|
Raczkowanie
|
PIKNE
Cytat:
tylko w naszych środek jest z białego złotaCytat:
Cytat:
Kurs florystyczny skończony i jestem światlejszą kobietą ![]() z sukienką mam tak samo.. cieszę się, że jeszcze jej nie mam.. bo martwiłabym się, że to nie taka... że się pogniecie.. że schudnę.. że ją ktoś zobaczy ... ![]() Co do zmiany parafii w zaproszeniach, to jest jednak plus, że nie mamy jeszcze WYBRANYCH zaproszeń ale to załatwianie formalności w parafiach, dawanie zapowiedzi w różnych kościołach jakoś mnie odstrasza i nie wiem czy nie mnoży kosztów.. więc chyba wyszłoby na to samo gdybyśmy brali ślub w naszej parafii :|
|
|||
|
|
|
#4636 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli ślub jest w parafii, w której nie przyjmowało się chrztu, to trzeba udać się do parafii, w której był chrzest i poprosić o odpis aktu chrztu z adnotacją o bierzmowaniu (parafia, w której było bierzmowanie, a jest ona inną niż ta, w której przyjmowano chrzest powinna była przesłać info o bierzmowaniu do parafii, gdzie był chrzest). Zgoda musi być z parafii PMki i TŻta. Po spisaniu protokołu w parafii, w której bierze się ślub, proboszcz wydaje kartę w poleceniem wygłoszenia zapowiedzi w pozostałych parafiach (w tych, z których pochodzicie). Następnie po wygłoszeniu zapowiedzi trzeba udać się do swoich parafii ponownie i odebrać info o wygłoszonych zapowiedziach - będzie potrzebne w parafii, w której bierze się ślub.Tak jest ogólnie. Zdaję sobie sprawę z tego, że bywają od tego wyjątki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Powiem, że u nas ślub będzie w innej parafii niż nasza, a TŻ miał chrzest w jeszcze innej. Załatwiliśmy papiery w jeden dzień (jakieś 2 h - wliczając czekanie w kolejce z babciami) i nie zapłaciliśmy ani grosza. Zapowiedzi nie zanieśliśmy, bo może przynieść je ktokolwiek - przyszła teściowa się zdeklarowała - ale tu już rzucimy 50zł - choć nie jest to konieczne
|
||||
|
|
|
#4637 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
w sumie to i tak w większości to ja o wszystkim decyduję
|
|
|
|
|
#4638 |
|
Rozeznanie
|
Obrączki mamy takie proste z białego złota.
Na rocznicę zaręczyn wybrałam sobie biżuterię ślubną - kolczyki i wisiorek. Nie wiem tylko, czy wisiorek nie będzie za długi, ale najwyżej nie założę, a zawsze warto mieć zestaw. Zamówiłam buty ślubne, kolejna rzecz z głowy, odbiór za 3 tyg. Generalnie pięknie wszystko do przodu idzie, ale teraz trzeba się zmobilizować i zaproszenia porozwozić oraz dokumenty do kościoła pozbierać, bo u nas już mniej niż 3 miesiące. |
|
|
|
#4639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dacie radę - czasu niby nie za wiele, ale z powodzeniem wystarczy. Niektórzy organizują cały ślub i wesele w 3 miesiące.
|
|
|
|
|
#4640 |
|
Zakorzenienie
|
Ja teraz myślę, żeby się poumawiać na fryzurę próbną i makijaż jakoś niedługo.
Do księdza pewnie się wybierzemy za jakieś 2 tygodnie. No i też już zaczęliśmy powoli zaproszenia rozdawać, do końca maja chyba już wszystkie rozdamy i będzie z głowy.
|
|
|
|
#4641 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiem, że wszystko się załatwi, ale ogrom spraw papierkowych, jeżdżenie do pięciu różnych parafii i do dwóch urzędów, trochę mnie przeraża dobrze, że to tylko raz w życiu!
|
|
|
|
|
#4642 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do koszmarów - ja jestem jakaś dziwna. Mi się śni wszystko, łącznie z tym, że moje szczury mają zamiast skóry worek foliowy i są przeźroczyste, tylko nie wesele... Cytat:
![]() Nie wkłada się takiego kwiatka do kieszonki. Końcówkę się albo woskuje, albo wkłada do takiej małej probóweczki z wodą, którą później owija się wstążką tak, żeby jej nie było widać. A ta probóweczka jest zabezpieczona gumową końcówką, żeby się z niej nie wylewało. I to jest przypinane do klapki (butonierka to jest ta dziurka nie?). |
|||
|
|
|
#4643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i właśnie kwiatka przypina się do klapy, a nie do kieszonki, kieszonka to jest "brustasza", do której wkłada się "poszetkę", czyli ową chusteczkę ![]() A będziecie po ślubie mężom swoim przepinały kwiatuszka na prawą stronę?
|
|
|
|
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się dowiedziałam z wizażu, że jest taki zwyczaj z tym przepinaniem kwiatuszka mężowi. U nas nie ma czegoś takiego, więc nie.
|
|
|
|
#4646 |
|
Raczkowanie
|
a macie już kotyliony? pochwalcie się jakie
ja ciągle szukam
|
#4647 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
U nas też kotylionów nie ma.
|
|
|
|
#4649 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie robię kotylionów
![]() Do czego je przypinacie? |
|
|
|
#4650 |
|
Raczkowanie
|
u mnie to jest normalne ze kotyliony są... przypinamy je gościom z tej strony w zależności czy są stanu wolnego czy nie
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.

Często jest tak, że ludziom brakuje podstawowych informacji
No ale podstawy typu gdzie jest USA to... podstawy
? Jeju, mi nawet do głowy nie przyszło, żeby oddawać pierścionek do czyszczenia, zwyczajnie nie pomyślałam o tym, zapomniałam 
nikt nie jest nieomylny
Fryzurka wyglada na taki misz-masz troszke, czyli jakies przeplatance, ale bardzo ladna
zaduszę