Sierpniowe Panny Młode cz.II - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-07, 12:12   #4621
Michalina81
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II

Cytat:
Napisane przez cynnamon Pokaż wiadomość
Nie pokazywałam jeszcze naszych obrączek
Moja jest z łączonego złota a TŻ ma tytanową (nakrętkę na śrubkę jak ja mu mówię )

I w następnym tygodniu będę miała już kolczyki Pani wczoraj dzwoniła, że już są w sklepie do odbioru. Też nie mogę znaleźć ładnej bransoletki więc chyba założę tylko kolczyki
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
dziewczynki...a to nasz obrączki...
Cytat:
Napisane przez aga-6 Pokaż wiadomość
Już pokazuje, szkoda, że za oknem nie ma słoneczka bo wtedy pięknie się mienią.
Przesliczne obraczki!
Najbardziej w moim stylu sa pierwsze, ale mi sie po prostu podobaja 'okragle' obraczki.

A tutaj nasze zaproszenia i fryzurka dla Gwiazdeczki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg securedownload.jpg (8,1 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mini_40930.jpg (8,1 KB, 33 załadowań)
Michalina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 13:49   #4622
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez thea2 Pokaż wiadomość
O matko, dobrze, że znalazłaś się w tej kolejce i pomogłaś obu paniom Często jest tak, że ludziom brakuje podstawowych informacji (Chociaż ja też czasem zastanawiam się nad prostymi rzeczami, bo po prostu nie jest się w stanie wiedzieć wszystkiego No ale podstawy typu gdzie jest USA to... podstawy ) .

Pokażesz obrączki ? Jeju, mi nawet do głowy nie przyszło, żeby oddawać pierścionek do czyszczenia, zwyczajnie nie pomyślałam o tym, zapomniałam Ale w sumie ja się nie umiem z nim rozstawać, więc chyba będzie taki jak jest, noszę dopiero rok, dbam bardzo o niego, więc nie jest na szczęście jakiś bardzo porysowany (chyba... )

Ja też chciałam prostą, klasyczną z żółtego złota, ale K. się uparł na jakiś ozdobnik no i jest jakiś pofalowany rowek przez środek, bardzo ładne te obrączki, mam nadzieję, że się nie rozczaruję, kiedy je odbierzemy (lada moment). Także wiem, co to znaczy iść na ustępstwo

A ja dziś zrobiłam sobie wycieczkę po Długiej, w poszukiwaniu jakiejś biżuterii, jedna nawet wpadła mi w oko, ale niestety bransoletka była za duża i zapięta spadała mi z ręki, więc na razie nie kupiłam, ewentualnie będę skracać u jubilera. Albo jednak zdecyduję się na Swarovskiego i tyle.
Denerwuje mnie, że jest taki mały wybór złotej biżuterii (takiej jak bym chciała), praktycznie nie ma kompletu długie kolczyki + bransoletka, a jak są to brzydkie. Nawet pozłacanych jest malutko
Ale w jednym sklepiku z biżuterią były takie piękne komplety naszyjnik + bransoletka, takie naprawdę śliczne, aż żałowałam, że nie potrzebuję takiego kompletu

A jutro chyba jadę z mamą kupić jej jakąś sukienkę na mój ślub Mam nadzieję, że coś fajnego spotkamy.
3 miesiące i 3 tygodnie do ślubu (według mojego suwaka )
oj, wiesz, wydaje mi się, że akurat pani na poczcie powinna wiedzieć, gdzie jakieś państwo leży nie mówi, że ma znać wszystkie, no ale USA... ale cóż, bywa nikt nie jest nieomylny

ja też nawet nie myślałam o tym żeby czyścić pierścionek, ale nie widze na nim szczególnych śladów zniszczenia:P może dlatego, że noszę go dopiero pół roku ale z drugiej strony robię w nim wszystko

też poszłam na ustępstwo w kwestii obrączek... i wybraliśmy dziś w końcu! łączone, białe i żółte złoto, szerokość 6 mm, w środku szerszy paseczek żółtego złota, po bokach białe złoto, są błyszczące (nie chciałam matowionych, satynowanych, oksydowanych czy jak to się tam zwie), do końca miesiąca mają być do odbioru ale pan powiedział, że może uda się wcześniej

co do biżuterii, to właśnie też rzadko spotykam się z ładnymi złotymi komplecikami, ja postawiłam na biżuterię z kryształków, bo złoto czy srebro musiałabym mieć niezwykle delikatne, prawie niewidoczne do mojej sukienki, Swarovski w kolorze crystal świetnie moim zdaniem pasuje ja całkowicie zrezygnowałam z branzoletki... raz, że większość jest na mnie za dużych, dwa na co dzień nie noszę i chyba bym się źle czuła, choć baaardzo mi się podobają rozmaite

dobrze Twój suwaczek pokazuje 112 dni jeszcze

Cytat:
rozważaliśmy bardzo podobne

Cytat:
ooo takie należały do moich faworytów, ale poszłam na ustępstwo

echh, na 16 wybieram się na imprezkę do teściów...
i chyba zaczniemy działać dziś powoli z zaproszeniami, czas już ostateczny na to...
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 15:04   #4623
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thea2 Pokaż wiadomość
Jesteś może studentką UR ? Bo coś mi się obiło o uszy, że właśnie 6 maja mieliście kręcić LipDuba. Kiedy filmik pojawi się na YT to z przyjemnością obejrzę

A ja dziś zrobiłam sobie wycieczkę po Długiej, w poszukiwaniu jakiejś biżuterii, jedna nawet wpadła mi w oko, ale niestety bransoletka była za duża i zapięta spadała mi z ręki, więc na razie nie kupiłam, ewentualnie będę skracać u jubilera. Albo jednak zdecyduję się na Swarovskiego i tyle.
Denerwuje mnie, że jest taki mały wybór złotej biżuterii (takiej jak bym chciała), praktycznie nie ma kompletu długie kolczyki + bransoletka, a jak są to brzydkie. Nawet pozłacanych jest malutko
Ale w jednym sklepiku z biżuterią były takie piękne komplety naszyjnik + bransoletka, takie naprawdę śliczne, aż żałowałam, że nie potrzebuję takiego kompletu

A jutro chyba jadę z mamą kupić jej jakąś sukienkę na mój ślub Mam nadzieję, że coś fajnego spotkamy.
3 miesiące i 3 tygodnie do ślubu (według mojego suwaka )
Ano jestem studentką UR premiera ma być na juwenaliach (czyli koło 20.05). Też nie mogę się doczekać, co tam ciekawego wyszło. Tym bardziej, że na planie jaja były niesamowite czasem...
Co do biżu - ja już zdecydowałam, że zostanę przy svarowskim. Bardzo ładnie się mieni, a nic lepszego nie mogę znaleść. Tylko nie wiem jeszcze czy brać kolczyki długie + coś na szyję + bransoletka, czy jakoś inaczej. Kolczyki wiem, że muszę mieć, a nad resztą się zastanawiam wciąż. Boję się, że bransoletka może mnie najzwyczajniej w świecie wkurzać, bo na codzień raczej nie noszę.
Jak coś kupicie koniecznie obfotografuj i pokaż. Moja mama już świruje, że nie ma się w co ubrać, bo nic w sklepach nie ma a w tym co jest to jej nie wypada. Ledwo 50 skończyła (w kwietniu) i już zaczyna o "starszych ludziach" jęczeć
Ja wyliczyłam 112 dni do ślubu...

Cytat:
Bardzo ładne!
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 15:20   #4624
Michalina81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jusztyska Pokaż wiadomość
też poszłam na ustępstwo w kwestii obrączek... i wybraliśmy dziś w końcu! łączone, białe i żółte złoto, szerokość 6 mm, w środku szerszy paseczek żółtego złota, po bokach białe złoto, są błyszczące (nie chciałam matowionych, satynowanych, oksydowanych czy jak to się tam zwie), do końca miesiąca mają być do odbioru ale pan powiedział, że może uda się wcześniej
Brzmia zupelnie jak nasze
Stary 2011-05-07, 16:17   #4625
jagoda221
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martitaw Pokaż wiadomość
a co to za zabawa z tym ołówkiem? nigdy się nie spotkałam z taką.
Jeśli chodzi o garnitur, to szczyt wszystkiego żeby w salonie usiłowali Ci wcisnąć coś brudnego i zniszczonego. SZOK!
W zabawie uczestniczy Para Młoda. Pan Młody ma zawiązane oczy. Do jego paska doczepia się sznureczek na końcu którego przywiązuje się długopis. Zadanie Panny Młodej polega na pokierowaniu mężem tak, aby ten trafił długopisem do postawionej na ziemi butelki.
Całość kwituje wodzirej: 'Tak oto będzie wyglądała noc poślubna'.

Cytat:
Lubie takie 2 kolorowe połączenia. Bardzo ładne.

Z garniturem udało się wczoraj ale musieliśmy jechać do Krakowa. Całkim inna obsługa. Dostaliśmy w Pasażu Weneckim.

Dziewczyny umie któraś doradzić jak zrobić ramiączka zapinane na szyi do sukienki ślubnej?
jagoda221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 16:21   #4626
gwiazdeczka26
Zakorzenienie

Cytat:
Nie pokazywałam jeszcze naszych obrączek
Moja jest z łączonego złota a TŻ ma tytanową (nakrętkę na śrubkę jak ja mu mówię )

I w następnym tygodniu będę miała już kolczyki Pani wczoraj dzwoniła, że już są w sklepie do odbioru. Też nie mogę znaleźć ładnej bransoletki więc chyba założę tylko kolczyki
Cytat:
Cytat:
O jaki wysyp obraczek Wszystkie bardzo ladne

Cytat:
Napisane przez Michalina81 Pokaż wiadomość
Przesliczne obraczki!
Najbardziej w moim stylu sa pierwsze, ale mi sie po prostu podobaja 'okragle' obraczki.

A tutaj nasze zaproszenia i fryzurka dla Gwiazdeczki.
Niewiele widac, bo zdjecia bardzo maciupkie Fryzurka wyglada na taki misz-masz troszke, czyli jakies przeplatance, ale bardzo ladna
Zaproszenia klasyczne i rowniez ladne

Cytat:

co do biżuterii, to właśnie też rzadko spotykam się z ładnymi złotymi komplecikami, ja postawiłam na biżuterię z kryształków, bo złoto czy srebro musiałabym mieć niezwykle delikatne, prawie niewidoczne do mojej sukienki, Swarovski w kolorze crystal świetnie moim zdaniem pasuje ja całkowicie zrezygnowałam z branzoletki... raz, że większość jest na mnie za dużych, dwa na co dzień nie noszę i chyba bym się źle czuła, choć baaardzo mi się podobają rozmaite

i chyba zaczniemy działać dziś powoli z zaproszeniami, czas już ostateczny na to...
za obraczki. Kolejna sprawa do odhaczenia

No i zaproszenia to juz czas najwyzszy
Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Ano jestem studentką UR premiera ma być na juwenaliach (czyli koło 20.05). Też nie mogę się doczekać, co tam ciekawego wyszło. Tym bardziej, że na planie jaja były niesamowite czasem...
Co do biżu - ja już zdecydowałam, że zostanę przy svarowskim. Bardzo ładnie się mieni, a nic lepszego nie mogę znaleść. Tylko nie wiem jeszcze czy brać kolczyki długie + coś na szyję + bransoletka, czy jakoś inaczej. Kolczyki wiem, że muszę mieć, a nad resztą się zastanawiam wciąż. Boję się, że bransoletka może mnie najzwyczajniej w świecie wkurzać, bo na codzień raczej nie noszę.
Jak coś kupicie koniecznie obfotografuj i pokaż. Moja mama już świruje, że nie ma się w co ubrać, bo nic w sklepach nie ma a w tym co jest to jej nie wypada. Ledwo 50 skończyła (w kwietniu) i już zaczyna o "starszych ludziach" jęczeć
Ja wyliczyłam 112 dni do ślubu...

Bardzo ładne!
Bizuteria swarovskiego jest o tyle dobra, ze pasuje do wiekszosci typow urody i rodzajow sukni. Ja poczatkowo nie chcialam swarovskiego, ale jak sie okazalo naprawde ciezko znalezc cos ladnego
Przewaznie albo tylko kolczyki znalazlam fajne albo tylko naszyjnik......
no i koniec koncow musial byc swarovski

Dzis mialam znow koszmar slubny.... tym razem slub w kosciele odbyl sie bez przysiegi i zakladania obraczek w domu sie zorientowalismy, ze nie bylo
Stary 2011-05-08, 00:54   #4627
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
w załączniku mikrofon florystyczny z zieloną gąbeczką, którą najpierw się moczy, a potem wtyka się w nią kwiatunie

z tymi spinkami, to jak tylko je zobaczyłam, to pomyślałam, że zrobię swojemu JUŻ mężowi taki właśnie ślubny prezent i właśnie zamówiłam Co ja bym bez Was zrobiła

nad fryzurką na bok to i ja się zastanawiam.. tylko chciałabym jeszcze połączyć to z dobieranym i też nie mam pewności, czy się nie zagotuje z lekko rozpuszczonymi jednak włosami.. hmm spróbuję niedługo jakąś fryzurkę a jak mi się nie spodoba, to zostanie fryzurka na bok ale bardziej pospinana Tylko jeszcze nie wiem jaki welon i gdzie mi go wetkną

a co do proboszcza i rozmów, to mój luby zastrzelił mnie hasłem, że może jednak zmienimy kościół i nie będziemy brali ślubu w naszej parafii.. po czym zostawił mnie samą w naszym miasteczku i pojechał do pracy do innego miasta.. zaduszę
Dzięki za zdj mikrofonu. Rozjaśniła mi się znacznie kwestia bukietów.
To trzeba będzie zmienić parafię w zaproszeniach...

Heh, teraz odnośnie kwiatów okazało się, że może nie uda się dostać takich róż jak chce...

Cytat:
Napisane przez delilah1985 Pokaż wiadomość
a ja dziś nareszcie kupiłam materiał na suknię więc dopiero zaczną ją szyć za tydzień a efekt zobaczę dopiero w lipcu...boję się no ale coż "..do odważnych świat należy! .." i "kto nie ryzykuje ten nie ma.."
Ja pierwszą przymiarkę mam na początku lipca... Mogłam chcieć wcześniej - gdzie ja bym ją włożyła
Nawet sie cieszę - później oglądałabym swoje zdjęcia w sukni i może nabrałabym wątpliwości, a tak czekam z radościa i przkonaniem na moja wybrankę...

Cytat:
Napisane przez fitalasa Pokaż wiadomość
Czy macie wpływ na to jakie będziecie mieć zabawy na oczepiny? Bo ja mam sobie sama wybrać co bym chciała mieć i poszukuję ciekawych pomysłów
Tak Mi podoba się test na zgodność. Myślę, że jeszcze coś będzie.
Cytat:
a my mamy dwie różne
Dlaczego?

Cytat:
Jak było na imprezce?

Załatwiliśmy dziś formalności w trzech kościołach - udało się spisać protokół przedślubny i zamówilismy obrączki
Wychodzi na to, że najważniejsze rzeczy załatwione - tak się cieszę
Już niecałe 3 miesiące
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 09:10   #4628
cynnamon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Dlaczego?
....
Załatwiliśmy dziś formalności w trzech kościołach - udało się spisać protokół przedślubny i zamówilismy obrączki
Już niecałe 3 miesiące
Mamy różne obrączki dlatego, że mojemu TŻowi podobają się tytanowe a mi nie to tak w skrócie. Nie widzę tu możliwości kompromisu, zresztą w kompromisie tracą obie strony. U nas każdy jest teraz zadowolony. I super

A my będziemy spisywać protokół za jakiś miesiąc bo mamy jeszcze 3 spotkania z naukami przedmałżeńskimi...

cynnamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 09:44   #4629
blueberry88
Zakorzenienie

Tak sie jeszcze zastanawiam - co robicie, żeby kwiatowa butonierka TŻ nie padła?
Na ślubach, na których byłam te kwiatki szybko więdły. Kwiaciarka powiedziała, że nie ma sposobu. Tak samo z kwiatem do włosów,
Musi być sposób...
Stary 2011-05-08, 10:01   #4630
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Tak sie jeszcze zastanawiam - co robicie, żeby kwiatowa butonierka TŻ nie padła?
Na ślubach, na których byłam te kwiatki szybko więdły. Kwiaciarka powiedziała, że nie ma sposobu. Tak samo z kwiatem do włosów,
Musi być sposób...
przecież taki kwiatek nie jest tam "sam" tylko ma takie coś specjalne...co go nawilża od łodyzki..nie wiem jak fachowo to się nazywa, ale floryści wkładają w taki malutki pojemniczek...tego w kieszonce nie widać...a kwiatek ma wodę..

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:

Heh, teraz odnośnie kwiatów okazało się, że może nie uda się dostać takich róż jak chce...

Ja pierwszą przymiarkę mam na początku lipca... Mogłam chcieć wcześniej - gdzie ja bym ją włożyła
Nawet sie cieszę - później oglądałabym swoje zdjęcia w sukni i może nabrałabym wątpliwości, a tak czekam z radościa i przkonaniem na moja wybrankę...

Dlaczego?

Jak było na imprezce?

Już niecałe 3 miesiące

no właśnie...proszę o małą podpowiedź, bierzemy ślub w innej zupełnie parafii...ja z innej ..luby z innej...a ślub w innej...dodatkowo, moja obecna parafia nie jest tą w której byłam chrzczona...gdzie więc i po co mam się udać??
po akt chrztu...do tej gdzie byłam chrzczona...a do obecnej tez??
czy zgoda kościoła na zawarcie małżeństwa w innej parafii musi być z obydwu naszych parafii...słyszałam że może być z jednej...czy na zapowiedzi trzeba dawać w obydwu kościołach??czy jest na to jakiś świstek który pokazuje się księdzu w parafii w której będzie ślub??
dziewczyny powiedzcie..pomóżćie...

aha czy któraś z Was bierze może ślub w Warszawie w Starej Miłosnej.. ???

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 10:57   #4631
sanderek5
Raczkowanie

Cytat:
przecież taki kwiatek nie jest tam "sam" tylko ma takie coś specjalne...co go nawilża od łodyzki..nie wiem jak fachowo to się nazywa, ale floryści wkładają w taki malutki pojemniczek...tego w kieszonce nie widać...a kwiatek ma wodę..

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

no właśnie...proszę o małą podpowiedź, bierzemy ślub w innej zupełnie parafii...ja z innej ..luby z innej...a ślub w innej...dodatkowo, moja obecna parafia nie jest tą w której byłam chrzczona...gdzie więc i po co mam się udać??
czy zgoda kościoła na zawarcie małżeństwa w innej parafii musi być z obydwu naszych parafii...słyszałam że może być z jednej...czy na zapowiedzi trzeba dawać w obydwu kościołach??czy jest na to jakiś świstek który pokazuje się księdzu w parafii w której będzie ślub??

kwiatek nie powinien być w kieszonce, tylko na klapie garnituru :P i jak jest kwiatek, to nie powinno być chusteczki w kieszonce... czytałam ostatnio u znajomej książkę o ślubnym savoir vivre a te kwiatki są spryskane takim lakierem, że nie powinny więdnąć i mają tak jakby zalakowną łodyżkę, żeby nie wysychały...

Musisz mieć akt chrztu i bierzmowania z parafii, w których przyjmowałaś te sakramenty i Twój TŻ też... i oprócz tego musicie mieć licencje z co najmniej jednej z Waszych parafii, w których mieszkacie, ale jak ksiądz upierdliwy, to może zażądać z obu... A zapowiedzi (teoretycznie wg tego, co mi mówił mój Proboszcz) powinny być wygłoszone w KAŻDEJ parafii, w której któreś z Was mieszkało dłużej niż 10 lat plus w obecnych parafiach i parafii, w której bierzecie ślub, ale jak w porządku Proboszczowie to rozpisują zapowiedzi tylko do parafii, w której ślub i parafii któregoś z Współmałżonków.

PS. gratuluję wszystkim zakupów

Edytowane przez sanderek5
Czas edycji: 2011-05-08 o 11:02
sanderek5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 10:58   #4632
Michalina81
Raczkowanie

Cytat:

U nas jest taka sama sytuacja i nie musielismy miec zgody z zadnej parafii. Musisz miec akt chrztu do slubu tylko. My musielismy jeszcze tylko isc do parafii wlasciwej do obecnego miejsca zamieszkania po taki list stwierdzajacy ze tam slub nie byl nigdy zawierany. Mysle ze to tez zalezy od ksiedza wiec najlepiej jego sie zapytac. Aha no i jeszcze akt bierzmowania, chyba ze na akcie chrztu jest wzmianka o bierzmowaniu.
Stary 2011-05-08, 16:58   #4633
delilah1985
Raczkowanie

My także bierzemu ślub w Kościele trzecim tzn. żadne z nas nie należy do tej parafi... czy mósimy dawać trzy zapowiedzi???

jeszcze 111 dni a mój miły twierdzi że zawczesnie na rozdawanie zaproszeń ....

Edytowane przez delilah1985
Czas edycji: 2011-05-08 o 17:00
delilah1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 19:39   #4634
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanderek5 Pokaż wiadomość
kwiatek nie powinien być w kieszonce, tylko na klapie garnituru :P i jak jest kwiatek, to nie powinno być chusteczki w kieszonce... czytałam ostatnio u znajomej książkę o ślubnym savoir vivre a te kwiatki są spryskane takim lakierem, że nie powinny więdnąć i mają tak jakby zalakowną łodyżkę, żeby nie wysychały...
Dokładnie Mi Pani w kwiaciarnia powiedziała, że ona i kwiatek do włosów i butonierkę specjalnie przygotuje, żeby się trzymały, więc na pewno jakieś sposoby na to mają.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 20:19   #4635
martitaw
Raczkowanie

Cytat:
PIKNE

Cytat:
oo prawie jak nasze tylko w naszych środek jest z białego złota

Cytat:
Napisane przez jagoda221 Pokaż wiadomość
W zabawie uczestniczy Para Młoda. Pan Młody ma zawiązane oczy. Do jego paska doczepia się sznureczek na końcu którego przywiązuje się długopis. Zadanie Panny Młodej polega na pokierowaniu mężem tak, aby ten trafił długopisem do postawionej na ziemi butelki.
Całość kwituje wodzirej: 'Tak oto będzie wyglądała noc poślubna'.
o rany! przypomniało mi się, że widziałam coś takiego ale nie rozmawialiśmy jeszcze o żadnej z zabaw.. nawet piosenki nie wybraliśmy jeszcze

Cytat:

Już niecałe 3 miesiące
nie ma sprawy z mikrofonem Kurs florystyczny skończony i jestem światlejszą kobietą
z sukienką mam tak samo.. cieszę się, że jeszcze jej nie mam.. bo martwiłabym się, że to nie taka... że się pogniecie.. że schudnę.. że ją ktoś zobaczy ...

Co do zmiany parafii w zaproszeniach, to jest jednak plus, że nie mamy jeszcze WYBRANYCH zaproszeń ale to załatwianie formalności w parafiach, dawanie zapowiedzi w różnych kościołach jakoś mnie odstrasza i nie wiem czy nie mnoży kosztów.. więc chyba wyszłoby na to samo gdybyśmy brali ślub w naszej parafii :|
Stary 2011-05-08, 20:46   #4636
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez delilah1985 Pokaż wiadomość
My także bierzemu ślub w Kościele trzecim tzn. żadne z nas nie należy do tej parafi... czy mósimy dawać trzy zapowiedzi???
Uzupełnię odpowiedzi poprzedniczek Jeśli ślub jest w parafii, w której nie przyjmowało się chrztu, to trzeba udać się do parafii, w której był chrzest i poprosić o odpis aktu chrztu z adnotacją o bierzmowaniu (parafia, w której było bierzmowanie, a jest ona inną niż ta, w której przyjmowano chrzest powinna była przesłać info o bierzmowaniu do parafii, gdzie był chrzest). Zgoda musi być z parafii PMki i TŻta. Po spisaniu protokołu w parafii, w której bierze się ślub, proboszcz wydaje kartę w poleceniem wygłoszenia zapowiedzi w pozostałych parafiach (w tych, z których pochodzicie). Następnie po wygłoszeniu zapowiedzi trzeba udać się do swoich parafii ponownie i odebrać info o wygłoszonych zapowiedziach - będzie potrzebne w parafii, w której bierze się ślub.
Tak jest ogólnie. Zdaję sobie sprawę z tego, że bywają od tego wyjątki

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Dokładnie Mi Pani w kwiaciarnia powiedziała, że ona i kwiatek do włosów i butonierkę specjalnie przygotuje, żeby się trzymały, więc na pewno jakieś sposoby na to mają.
To muszę zmienić kwiaciarkę... Moja powiedziała, że nie ma sposobu na kwiatek we włosach...

Cytat:
nie ma sprawy z mikrofonem Kurs florystyczny skończony i jestem światlejszą kobietą
z sukienką mam tak samo.. cieszę się, że jeszcze jej nie mam.. bo martwiłabym się, że to nie taka... że się pogniecie.. że schudnę.. że ją ktoś zobaczy ...

Co do zmiany parafii w zaproszeniach, to jest jednak plus, że nie mamy jeszcze WYBRANYCH zaproszeń ale to załatwianie formalności w parafiach, dawanie zapowiedzi w różnych kościołach jakoś mnie odstrasza i nie wiem czy nie mnoży kosztów.. więc chyba wyszłoby na to samo gdybyśmy brali ślub w naszej parafii :|
To powiedz jak to się robi, żeby kwiatek we włosach i butonierka się trzymała
Powiem, że u nas ślub będzie w innej parafii niż nasza, a TŻ miał chrzest w jeszcze innej.
Załatwiliśmy papiery w jeden dzień (jakieś 2 h - wliczając czekanie w kolejce z babciami) i nie zapłaciliśmy ani grosza. Zapowiedzi nie zanieśliśmy, bo może przynieść je ktokolwiek - przyszła teściowa się zdeklarowała - ale tu już rzucimy 50zł - choć nie jest to konieczne
Stary 2011-05-09, 10:20   #4637
Niuniaczek
BAN stały

Cytat:
super

mojemu TŻ też się podobają z łączonego złota, więc pewnie też takie będziemy mieli ja wolałabym z samego żółtego złota, bardzo klasyczną, ale mogę pójść na ustępstwo w tej kwestii choć będę optować przy jak najbardziej klasycznej
U mnie jest identycznie, TŻ nie chce miec klasycznej a ja wolę u mężczyzn taką zwykłą prostą.... ale niech mu będzie w sumie to i tak w większości to ja o wszystkim decyduję
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 10:39   #4638
magratka
Rozeznanie

Obrączki mamy takie proste z białego złota.
Na rocznicę zaręczyn wybrałam sobie biżuterię ślubną - kolczyki i wisiorek. Nie wiem tylko, czy wisiorek nie będzie za długi, ale najwyżej nie założę, a zawsze warto mieć zestaw.
Zamówiłam buty ślubne, kolejna rzecz z głowy, odbiór za 3 tyg.
Generalnie pięknie wszystko do przodu idzie, ale teraz trzeba się zmobilizować i zaproszenia porozwozić oraz dokumenty do kościoła pozbierać, bo u nas już mniej niż 3 miesiące.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg obrączki.jpg (30,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kolczyki.jpg (40,6 KB, 12 załadowań)
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 10:43   #4639
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
Obrączki mamy takie proste z białego złota.
Na rocznicę zaręczyn wybrałam sobie biżuterię ślubną - kolczyki i wisiorek. Nie wiem tylko, czy wisiorek nie będzie za długi, ale najwyżej nie założę, a zawsze warto mieć zestaw.
Zamówiłam buty ślubne, kolejna rzecz z głowy, odbiór za 3 tyg.
Generalnie pięknie wszystko do przodu idzie, ale teraz trzeba się zmobilizować i zaproszenia porozwozić oraz dokumenty do kościoła pozbierać, bo u nas już mniej niż 3 miesiące.
Bardzo ładne obrączki Dacie radę - czasu niby nie za wiele, ale z powodzeniem wystarczy. Niektórzy organizują cały ślub i wesele w 3 miesiące.
Stary 2011-05-09, 10:45   #4640
Almariel
Zakorzenienie

Ja teraz myślę, żeby się poumawiać na fryzurę próbną i makijaż jakoś niedługo. Do księdza pewnie się wybierzemy za jakieś 2 tygodnie. No i też już zaczęliśmy powoli zaproszenia rozdawać, do końca maja chyba już wszystkie rozdamy i będzie z głowy.
Stary 2011-05-09, 10:46   #4641
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo ładne obrączki Dacie radę - czasu niby nie za wiele, ale z powodzeniem wystarczy. Niektórzy organizują cały ślub i wesele w 3 miesiące.
Dziękuję
Wiem, że wszystko się załatwi, ale ogrom spraw papierkowych, jeżdżenie do pięciu różnych parafii i do dwóch urzędów, trochę mnie przeraża dobrze, że to tylko raz w życiu!
Stary 2011-05-09, 11:23   #4642
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagoda221 Pokaż wiadomość
Dziewczyny umie któraś doradzić jak zrobić ramiączka zapinane na szyi do sukienki ślubnej?
Chodzi ci o takie paseczki zaczynające się z przodu, i zapinane z tyłu na guziczki, albo wiązane? To się bardzo prosto robi. Jedyne co tam jest skomplikowanego, to fakt, że trzeba te szelki pod kątem przyszyć a nie na prosto całkiem, żeby się później nie marszczyły.

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka26 Pokaż wiadomość
Bizuteria swarovskiego jest o tyle dobra, ze pasuje do wiekszosci typow urody i rodzajow sukni. Ja poczatkowo nie chcialam swarovskiego, ale jak sie okazalo naprawde ciezko znalezc cos ladnego
Przewaznie albo tylko kolczyki znalazlam fajne albo tylko naszyjnik......
no i koniec koncow musial byc swarovski

Dzis mialam znow koszmar slubny.... tym razem slub w kosciele odbyl sie bez przysiegi i zakladania obraczek w domu sie zorientowalismy, ze nie bylo
Otóż to. Taka jest właśnie zaleta svarowskiego.
Co do koszmarów - ja jestem jakaś dziwna. Mi się śni wszystko, łącznie z tym, że moje szczury mają zamiast skóry worek foliowy i są przeźroczyste, tylko nie wesele...

Cytat:
Już niecałe 3 miesiące

Cytat:
Nie wkłada się takiego kwiatka do kieszonki. Końcówkę się albo woskuje, albo wkłada do takiej małej probóweczki z wodą, którą później owija się wstążką tak, żeby jej nie było widać. A ta probóweczka jest zabezpieczona gumową końcówką, żeby się z niej nie wylewało. I to jest przypinane do klapki (butonierka to jest ta dziurka nie?).
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 12:09   #4643
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Nie wkłada się takiego kwiatka do kieszonki. Końcówkę się albo woskuje, albo wkłada do takiej małej probóweczki z wodą, którą później owija się wstążką tak, żeby jej nie było widać. A ta probóweczka jest zabezpieczona gumową końcówką, żeby się z niej nie wylewało. I to jest przypinane do klapki (butonierka to jest ta dziurka nie?).
Dokładnie, butonierka to ta dziurka w klapie i właśnie kwiatka przypina się do klapy, a nie do kieszonki, kieszonka to jest "brustasza", do której wkłada się "poszetkę", czyli ową chusteczkę

A będziecie po ślubie mężom swoim przepinały kwiatuszka na prawą stronę?
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 12:19   #4644
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

A będziecie po ślubie mężom swoim przepinały kwiatuszka na prawą stronę?
Raczej nie
Stary 2011-05-09, 12:40   #4645
Almariel
Zakorzenienie

Ja się dowiedziałam z wizażu, że jest taki zwyczaj z tym przepinaniem kwiatuszka mężowi. U nas nie ma czegoś takiego, więc nie.
Stary 2011-05-09, 12:59   #4646
fitalasa
Raczkowanie

a macie już kotyliony? pochwalcie się jakie ja ciągle szukam
Stary 2011-05-09, 13:17   #4647
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fitalasa Pokaż wiadomość
a macie już kotyliony? pochwalcie się jakie ja ciągle szukam
Ja nawet nie wiem o co chodzi z kotylionami
A kwiatka nie będę przepinać, po lewej stronie lepiej mi się komponuje.
Stary 2011-05-09, 13:22   #4648
Almariel
Zakorzenienie

U nas też kotylionów nie ma.
Stary 2011-05-09, 13:40   #4649
blueberry88
Zakorzenienie

Też nie robię kotylionów
Do czego je przypinacie?
Stary 2011-05-09, 13:53   #4650
fitalasa
Raczkowanie

u mnie to jest normalne ze kotyliony są... przypinamy je gościom z tej strony w zależności czy są stanu wolnego czy nie

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości