Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-08, 18:13   #1951
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A po co pisać milionowy raz to samo? Skoro wiele razy taki temat został poruszony, to nikt nie ma ochoty się powtarzać. Poza tym serwer forum też nie jest z gumy.
Za to ma ochotę po raz milionowy wchodzić na wątek, powtarzać, że taki temat już był, pisać sztandarowy tekst o wyszukiwarce, ale już nie jest na tyle dobry, żeby odpowiedzieć na prośbę podania linku do wątku o tej samej tematyce. Dziwi mnie to, dziwi
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 18:18   #1952
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Mnie też się nie podobają "iwenty" i inne "ołwersajzy", ale skróty funkcjonujące od ponad 10 lat to chyba trochę coś innego Trzeba było robić wojnę wtedy, kiedy internet w Polsce dopiero stawał się popularny
Nigdy nie jest za późno na bronienie języka

Cytat:
No właśnie czytając Twoje posty można odnieść wrażenie, że do furii doprowadza Cię każda nawet najmniejsza literówka Mnie też wkurzają błędy, ale znowu bez przesady
Nie no, ja wiem, że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi. Ponadto forum... To tylko forum. Wiadomo, że na forum czasem pisze się między robieniem obiadu a wieszaniem prania... Nie zawsze jest czas na dokładne i bardzo skrupulatne sprawdzanie każdej swojej wiadomości.
Co innego oczywiście, teksty urzędowe. One muszą być wolne od wszelkich błędów

Ale oczywiście nie lubię błędów językowych. Nawet na forum mnie niezmiernie irytują. Pewne rzeczy moim zdaniem, trzeba po prostu wiedzieć. A jak ktoś pisze "wogule", "w każdym bądź razie" czy "wziąść", to mi słabo
Zwyczajnie nie lubię niechlujstwa językowego. Chociaż wiem, że nie każdy miał szczęście urodzić się w rodzinie, w której wszyscy mówią bardzo poprawnie. Dlatego nie krytykuję ludzi, którzy robią błędy. Zdarza się. Grunt to nie popełniać ich, kiedy już się wie, że są błędami

I to tyczy się naprawdę każdej dziedziny - nie tylko języka polskiego.
Stary 2011-05-08, 18:27   #1953
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nigdy nie jest za późno na bronienie języka
I wyobrażasz sobie teraz ogłoszenie, że używanie BTW, IMHO, AFAIK itp jest zbrodnią na języku polskim i od dzisiaj używamy SD, MSZ i OIW? Te skróty to po prostu slang, żargon, nazwij to jak chcesz IMHO () to równie bezsensowne jak nakaz używania KAS zamiast CSS czy HTJZ zamiast HTML
Stary 2011-05-08, 18:32   #1954
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
I wyobrażasz sobie teraz ogłoszenie, że używanie BTW, IMHO, AFAIK itp jest zbrodnią na języku polskim i od dzisiaj używamy SD, MSZ i OIW? Te skróty to po prostu slang, żargon, nazwij to jak chcesz IMHO () to równie bezsensowne jak nakaz używania KAS zamiast CSS czy HTJZ zamiast HTML
Ale ja niczego nie zamierzam ogłaszać. Każdy mówi jak chce Tylko po prostu mnie się nie podoba, że ktoś mówi BTW
Zwłaszcza, że to już się przenosi do języka stosowanego poza internetem...

A HTML-a uznałabym już po prostu za swego rodzaju nazwę własną

A skoro już przy tematach informatycznych jesteśmy... Ileś osób czyta "LaTeX" jako "lateks", a nie "latech". I też informatycy (niektórzy) toczą o to zacięty bój A przecież równie dobrze by można stwierdzić, że "W Polsce się już przyjęło mówienie >>lateks<< i nie ma co o to kruszyć kopii"
Stary 2011-05-08, 18:35   #1955
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
A skoro już przy tematach informatycznych jesteśmy... Ileś osób czyta "LaTeX" jako "lateks", a nie "latech". I też informatycy (niektórzy) toczą o to zacięty bój A przecież równie dobrze by można stwierdzić, że "W Polsce się już przyjęło mówienie >>lateks<< i nie ma co o to kruszyć kopii"
Tu się chyba już troszkę czepiasz... Tak samo, jak kawę Jacobs Krönung nawet w reklamach czytają jako "kronung" (zamiast "krynung"), tak samo jak wiele innych nazw. Mnie szczerze powiedziawszy to zwisa troszkę.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 18:37   #1956
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Tu się chyba już troszkę czepiasz... Tak samo, jak kawę Jacobs Krönung nawet w reklamach czytają jako "kronung" (zamiast "krynung"), tak samo jak wiele innych nazw. Mnie szczerze powiedziawszy to zwisa troszkę.
No nie moja wina, że źle czytają

Tak samo wkurza mnie jak ludzie Carrefour czytają jako "kerfur", a nie "karfur"

Może i jestem trochę czepialska , ale irytuje mnie taka niekonsekwencja językowa.
Zwłaszcza, że teraz język bardzo szybko się zmienia... Więc trzeba ze zdwojoną siłą dbać o jego poprawność
Stary 2011-05-08, 18:43   #1957
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Tak samo wkurza mnie jak ludzie Carrefour czytają jako "kerfur", a nie "karfur"

Może i jestem trochę czepialska , ale irytuje mnie taka niekonsekwencja językowa.
Zwłaszcza, że teraz język bardzo szybko się zmienia... Więc trzeba ze zdwojoną siłą dbać o jego poprawność
Nie szkoda Ci trochę życia na "wkurzanie" się o każdy błąd? Ja rozumiem takie rażące błędy jak "szła rzaba polnom druszkom", ale czytanie "e" zamiast "a" albo pisanie BTW na forum? Troszkę przesada... I co rozumiesz przez "niekonsekwencję językową"?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-08, 18:48   #1958
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie szkoda Ci trochę życia na "wkurzanie" się o każdy błąd? Ja rozumiem takie rażące błędy jak "szła rzaba polnom druszkom", ale czytanie "e" zamiast "a" albo pisanie BTW na forum? Troszkę przesada... I co rozumiesz przez "niekonsekwencję językową"?
E no, gdybym miała podejście "nie wkurzać się o nic, bo życia szkoda", to bym się o nic nie wkurzała. Nawet o "niespodzianki" zostawione na trawnikach i chodnikach przez właścicieli psów, którzy nie chcieli posprzątać po swoich pupilach

Drażnią mnie błędy językowe, i tyle. Nie zmienię siebie przecież

Niekonsekwencja czyli... Niekonsekwencja Raz stosowanie jednej zasady, a innym razem nie.
Skoro "Auchan" wszyscy właściwie czytają jako "oszą", to niech "Carrefoura" czytają "karfur", a nie "kerfur".
Skoro ktoś pisze po polsku, niech stosuje polskie skróty. Albo nie stosuje ich w ogóle. Nic się nie stanie jak zamiast "btw", napisze się "swoją drogą".
Skoro dba się o fleksję i ortografię, niech się dba też o poprawne akcentowanie.
I tak dalej, i tak dalej...
Stary 2011-05-08, 18:53   #1959
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Niekonsekwencja czyli... Niekonsekwencja Raz stosowanie jednej zasady, a innym razem nie.
Skoro "Auchan" wszyscy właściwie czytają jako "oszą", to niech "Carrefoura" czytają "karfur", a nie "kerfur".
Właśnie mało kto czyta "oszą", ja ciągle słyszą "ałchan", sama mówię "oszołom" Zresztą, mnie denerwują błędy w języku polskim, ale obce słowa to co innego. Przecież nie każdy zna poprawną wymowę... Mi tam szczerze zwisa, czy ktoś mówi "lerła merlę" (czy jak to się mówi), czy "liroj merlin".

Cytat:
Skoro ktoś pisze po polsku, niech stosuje polskie skróty. Albo nie stosuje ich w ogóle. Nic się nie stanie jak zamiast "btw", napisze się "swoją drogą".
Ale język internetowy to kompletnie coś innego! Tu dba się o szybkość wypowiedzi, więc mnie te BTW w ogóle nie rażą. Przecież rozmawiając z kimś też nie powiesz "lol", a takie emoty się wstawia. To przesada moim zdaniem

Czyli lepsza konsekwencja w postaci ciągłego walenia byków niż niekonsekwencja, czyli raz pisanie/mówienie dobrze, a raz źle?
Stary 2011-05-08, 19:17   #1960
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Właśnie mało kto czyta "oszą", ja ciągle słyszą "ałchan", sama mówię "oszołom" Zresztą, mnie denerwują błędy w języku polskim, ale obce słowa to co innego. Przecież nie każdy zna poprawną wymowę... Mi tam szczerze zwisa, czy ktoś mówi "lerła merlę" (czy jak to się mówi), czy "liroj merlin".
W przypadku nazw własnych pochodzenia obcego, są 3 możliwości czytania ich.
  1. Poprawna- "oszą", "lerła merlę".
  2. Doliterowa- "a-uchan", "liroy merlin"
  3. Czytanie jakby to był wyraz polski- "ałchan"

Ale czytanie błędne już nie wchodzi w grę Dlatego taki "kerfur" mnie irytuje... Zamiast tego powinien być "karfur" albo "ca(r)refour"

Cytat:
Ale język internetowy to kompletnie coś innego! Tu dba się o szybkość wypowiedzi, więc mnie te BTW w ogóle nie rażą. Przecież rozmawiając z kimś też nie powiesz "lol", a takie emoty się wstawia. To przesada moim zdaniem
No mnie to po prostu razi. Nie powiem, że BTW mnie razi tak samo jak "wogule" czy "iwent", ale razi.
Tylko w wiadomości pisanej naprawdę na szybko mnie nie razi. Ale to wyjątkowa sytuacja - bo wtedy liczy się TYLKO przekazanie informacji. Wiadomo, bywają takie sytuacje, że po prostu trzeba coś powiedzieć, i koniec. Ale wtedy to nawet poprawność ortograficzna schodzi na drugi plan

Cytat:
Czyli lepsza konsekwencja w postaci ciągłego walenia byków niż niekonsekwencja, czyli raz pisanie/mówienie dobrze, a raz źle?
Nie. Ale niekonsekwencja językowa wprowadza spory zamęt, przez co trudniej mówić poprawnie. Zwłaszcza osobom, które nie interesują się nadmiernie językiem polskim - ot, chcą mówić poprawnie.
Stary 2011-05-09, 20:10   #1961
Madziaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię.
Sama gryzłam się w język, kiedy koleżanka zza biurka w rozmowach z klientami uprzejmie pytała: "Czy dostał pan już rozliczenie medii??", zamiast: "rozliczenie mediów". Nawet nie wiem, jak to zapisać, dwa "i", czy jedno, bo taki wyraz nie istnieje.
Poza tym wkurza mnie oglądanie "meczy", zamiast "meczów", wyjazd do "Międzyzdroji", zamiast "Międzyzdrojów", etc. ...
Za to wyobrażam sobie, jak innych denerwują moje błędy interpunkcyjne, o interpunkcji mam dość mgliste pojęcie.

Przepraszam, że tak wywlekam, ale formy "meczy" i "meczów" są poprawne, obie. Jednej się po prostu dużo rzadziej używa
Madziaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 20:17   #1962
zabciajs
Zakorzenienie

Nachalność...
Gdy koleżanka się sama wprasza do Ciebie.

Czasem mówię do kogoś, że wpadnę wtedy czy wtedy, ale zawsze pada pytanie -
ok?
pasuje Ci?
dobra?
Co Ty na to?

Dziś miałam taką wizytę, gdzie miałam oczywiście zaplanowany dzień na zrobienie prac na uczelnie. Skończyło się na tym, że będę dziś siedzieć do 2, albo i dłużej.
Ale zlitowałam się nad nią, bo dziewczyna kawał drogi od mnie mieszka.
Stary 2011-05-09, 22:52   #1963
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Nachalność...
Gdy koleżanka się sama wprasza do Ciebie.

Czasem mówię do kogoś, że wpadnę wtedy czy wtedy, ale zawsze pada pytanie -
ok?
pasuje Ci?
dobra?
Co Ty na to?

Dziś miałam taką wizytę, gdzie miałam oczywiście zaplanowany dzień na zrobienie prac na uczelnie. Skończyło się na tym, że będę dziś siedzieć do 2, albo i dłużej.
Ale zlitowałam się nad nią, bo dziewczyna kawał drogi od mnie mieszka.
To są trudne sytuacje, bo z jednej strony chętnie by si.ę człowiek spotkał i pogadał, z drugiej żyje w wiecznym niedoczasie... Też tak czasem mam... Ja nie umiem się uczyć po 20... I to jest mój największy problem, że ludzie zawsze chcą się rano albo po południu spotkać, a ja wtedy jestem aktywna intelektualnie, potem jest ze mnie kompletny kapeć, który może co najwyżej zalec przed TV i oglądać jakiś niezbyt wymagający serial... Ale zawsze staram się zastanowić, kiedy mogłabym zrobić to, co dzisiaj zaplanowałam, więc jak można to przesunąć, to wybieram spotkanie ze znajomymi
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 19:47   #1964
ewelinucha
Zadomowienie

To teraz powiem moja sytuacje ktora mnie okropnie zirytowala a zachowania tej dziewczyny nie moge pojac..
Dzialo sie to w pewnym warszawskim klubie, bylam z przyjaciolka i kolega, tanczymy, nie robimy nic zlego.. Nagle zauwazylam ze jakas dziewczyna caly czas patrzy sie na mnie..Ale mysle sobie ok, niech sie patrzy. Minely 2 piosenki i poszlam do toalety, kolezanka za mna, i spojrzalam ze tamta dziewczyna tez idzie.. Zamknelam drzwi od toalety a ona zaczela w nie walic wyrzucajac potok przeklenstw ze sie boje, ze sie jej przestraszylam, ale ona zaczeka az wyjde oczywiscie caly czas slowa na k, h i tym podobne. Kolezanka poszla po kolege ktory na szczescie mnie uratowal i jak najszybciej wyszlismy z tego klubu. A ochroniarze oczywiscie stali sobie niewzruszeni chociaz jej krzyki chyba na pol klubu bylo slychac.. Jestem prawie na stowe pewna ze byla nacpana.. Nierozumiem takich ludzi ktorzy najpierw sie nacpaja albo za duzo wypija i odstawiaja pozniej takie cyrki.. I pozniej jeszcze zadnego wstydu, tylko to po nich splynie jak po kaczce, gdybym to ja wywinela taki numer to chyba na drugi koniec swiata bym sie przeprowadzila ze wstydu..
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 19:51   #1965
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinucha Pokaż wiadomość
To teraz powiem moja sytuacje ktora mnie okropnie zirytowala a zachowania tej dziewczyny nie moge pojac..
Dzialo sie to w pewnym warszawskim klubie, bylam z przyjaciolka i kolega, tanczymy, nie robimy nic zlego.. Nagle zauwazylam ze jakas dziewczyna caly czas patrzy sie na mnie..Ale mysle sobie ok, niech sie patrzy. Minely 2 piosenki i poszlam do toalety, kolezanka za mna, i spojrzalam ze tamta dziewczyna tez idzie.. Zamknelam drzwi od toalety a ona zaczela w nie walic wyrzucajac potok przeklenstw ze sie boje, ze sie jej przestraszylam, ale ona zaczeka az wyjde oczywiscie caly czas slowa na k, h i tym podobne. Kolezanka poszla po kolege ktory na szczescie mnie uratowal i jak najszybciej wyszlismy z tego klubu. A ochroniarze oczywiscie stali sobie niewzruszeni chociaz jej krzyki chyba na pol klubu bylo slychac.. Jestem prawie na stowe pewna ze byla nacpana.. Nierozumiem takich ludzi ktorzy najpierw sie nacpaja albo za duzo wypija i odstawiaja pozniej takie cyrki.. I pozniej jeszcze zadnego wstydu, tylko to po nich splynie jak po kaczce, gdybym to ja wywinela taki numer to chyba na drugi koniec swiata bym sie przeprowadzila ze wstydu..
O matko Dobrze, że Twój kolega Cię uratował.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 20:38   #1966
ewelinucha
Zadomowienie

Dokladnie tak, nie wiem co by bylo gdybym byla sama.. Pierwszy raz mi sie tak zdarzylo, a imprezowalam i w Warszawie i na podlasiu
Heh moze w tym klubie taki zwyczaj.. bylam tam pierwszy i ostatni raz.
- skonczyc studia

Stary 2011-05-10, 20:41   #1967
little witch
Raczkowanie

Cytat:
mama kolegi pracowała w biurach Leroy Merlin, i prowadziła krucjatę przeciwko wymawianiu tego właśnie "liroj merlin". kiedyś jakiś klient zadzwonił do niej do pracy i zapytał się
- dzień dobry, czy to liroj merlin?
a ona odpowiedziała krótko
- nie.
i odłożyła słuchawkę....

"You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House.

wypatruję wielbłądów.
little witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 21:04   #1968
Casini
Raczkowanie

Cytat:
Że po narkotykach i alkoholu, niektórym ludziom odbija, to dla mnie żadna nowość. Wiesz, co mnie bardziej przeraża? Są na świecie ludzie, którzy na trzeźwo i czysto potrafią się tak zachowywać, niczym nie sprowokowani ("za krzywe spojrzenie", "za piśnięcie", "za chodzenie po wodzie", "za przejście po moim chodniku" itp. to dla mnie nic).

Współczuję Ci, że musiałaś się spotkać z takim elementem. Dobrze, że tylko na wrzaskach z jej strony się skończyło.

Tak z ciekawości pytam, po czym poznałaś, że była naćpana? Może to była taka, co za nic rozdaje sierpowe?
Casini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 07:33   #1969
Celestia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casini Pokaż wiadomość

Tak z ciekawości pytam, po czym poznałaś, że była naćpana? Może to była taka, co za nic rozdaje sierpowe?
Też tak pomyślalam, ze moze szukała guza.
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 09:36   #1970
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez little witch Pokaż wiadomość
mama kolegi pracowała w biurach Leroy Merlin, i prowadziła krucjatę przeciwko wymawianiu tego właśnie "liroj merlin". kiedyś jakiś klient zadzwonił do niej do pracy i zapytał się
- nie.
i odłożyła słuchawkę....
a to zachowanie mi się wcale nie podoba
Stary 2011-05-11, 10:18   #1971
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez little witch Pokaż wiadomość
- nie.
i odłożyła słuchawkę....
Szczerze - moim zdaniem totalny brak kultury. Człowiek chce coś załatwić (po to chyba dzwoni do biura), a tu nie wiadomo czy ma zły numer, czy narzuca się pani mieszającej kawę. Nie wiem, czym tu się chwalić. Poza tym odbierając telefon pani mogła zacząć od:"Lerła Merlę, słucham" skoro tak ją to wścieka.
Stary 2011-05-11, 10:24   #1972
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
W przypadku nazw własnych pochodzenia obcego, są 3 możliwości czytania ich.
  1. Poprawna- "oszą", "lerła merlę".
  2. Doliterowa- "a-uchan", "liroy merlin"
  3. Czytanie jakby to był wyraz polski- "ałchan"
fajnie, nie będę musiała już przymykać oka na wymowę mojego tż-ta powiem w sekrecie, że mnie również udzieliło się wymawianie ałchan, i niech tak zostanie!

Cytat:
Napisane przez Pachnąca_trawą Pokaż wiadomość
a to zachowanie mi się wcale nie podoba
mnie też nie

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 10:29   #1973
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
fajnie, nie będę musiała już przymykać oka na wymowę mojego tż-ta powiem w sekrecie, że mnie również udzieliło się wymawianie ałchan, i niech tak zostanie!
Większość osób to w ogóle mówi "oszołom" Ale znam też osoby, które zamiast "oszą" mówią "oszon" I taki "oszon" się potem fajnie odmienia, w przeciwieństwie do "oszą".
Stary 2011-05-11, 10:44   #1974
ewelinucha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Casini Pokaż wiadomość
Że po narkotykach i alkoholu, niektórym ludziom odbija, to dla mnie żadna nowość. Wiesz, co mnie bardziej przeraża? Są na świecie ludzie, którzy na trzeźwo i czysto potrafią się tak zachowywać, niczym nie sprowokowani ("za krzywe spojrzenie", "za piśnięcie", "za chodzenie po wodzie", "za przejście po moim chodniku" itp. to dla mnie nic).

Współczuję Ci, że musiałaś się spotkać z takim elementem. Dobrze, że tylko na wrzaskach z jej strony się skończyło.

Stwierdzilam to po jej zachowniu, nie patrzylam sie jej w oczy ani nic, ale mysle ze osoba trzezwa az tak by sie nie zachowala..

A co do Leroy Merlin nigdy nie wiem jak to wymowic..
- skonczyc studia

Stary 2011-05-11, 10:54   #1975
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Większość osób to w ogóle mówi "oszołom" Ale znam też osoby, które zamiast "oszą" mówią "oszon" I taki "oszon" się potem fajnie odmienia, w przeciwieństwie do "oszą".
i "oszołoma" znam

Cytat:
Stwierdzilam to po jej zachowniu, nie patrzylam sie jej w oczy ani nic, ale mysle ze osoba trzezwa az tak by sie nie zachowala..

A co do Leroy Merlin nigdy nie wiem jak to wymowic..
"lerła merlę" z akcentem na ostatnią sylabę w obu wyrazach

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 11:02   #1976
Casini
Raczkowanie

Cytat:
Z tym, to różnie bywa... No, oby Ci się coś takiego już nigdy w życiu nie zdarzyło
Casini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 11:42   #1977
ewelinucha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
i "oszołoma" znam

"lerła merlę" z akcentem na ostatnią sylabę w obu wyrazach
Moi rodzice kiedys mowili oszołom ale ich oduczyłam

Dzieki, postaram sie zapamietac
- skonczyc studia

Stary 2011-05-11, 15:09   #1978
guglak
Raczkowanie

Cytat:
Mnie jeszcze irytuje złe akcentowanie słów typu "przybyliśmy". Zazwyczaj ludzie dają akcent na "liś", a powinno być na "by"

Te akcentowanie jest typowo podlaskie, pozostałości po języku białoruskim. Wkurza mnie to,że Ślązacy czy Kaszubi mówią po swojemu i się tego nie wstydzą, natomiast wiele osób na Podlasiu wstydzi się śledzikowania.
Ja często tak mówię, nie wstydzę się tego skąd pochodzę, akcentuje tak jak Ci nie pasuje, przedłużam wyrazy i sledzikuje. Umiem mówić poprawnie, ale nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z mówienia "regionalnego" przy nieoficjalnych spotkaniach.

Edytowane przez guglak
Czas edycji: 2011-05-11 o 15:12
guglak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 15:40   #1979
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez guglak Pokaż wiadomość
Te akcentowanie jest typowo podlaskie, pozostałości po języku białoruskim. Wkurza mnie to,że Ślązacy czy Kaszubi mówią po swojemu i się tego nie wstydzą, natomiast wiele osób na Podlasiu wstydzi się śledzikowania.
Ja często tak mówię, nie wstydzę się tego skąd pochodzę, akcentuje tak jak Ci nie pasuje, przedłużam wyrazy i sledzikuje. Umiem mówić poprawnie, ale nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z mówienia "regionalnego" przy nieoficjalnych spotkaniach.
Pisałam już - jeżeli ktoś mówi gwarą to w porządku. Gwara jest zawsze poprawna, bo jest gwarą. Nie irytuje mnie jak ktoś mówi gwarą Nawet jeżeli w tej gwarze są pewne zwroty, słowa itd., które w polszczyźnie ogólnej są uznawane za błędne.
Stary 2011-05-11, 15:43   #1980
aaricia8
Zakorzenienie

Mnie irytuje zasłyszane ostatnio słowo "wykon". Brr.....
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości