|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35011 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
|
|
|
|
|
#35012 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem po pierwszym myciu odżywką
![]() Cóż - moim włosom zdecydowanie bardziej podobał się szampon z SLS ![]() Z góry mi się trochę spuszyły, ogólnie są niesforne i trochę obciążone. Na plus zapach - ta Isana bardzo ładnie pachnie, tzn mnie się podoba Zobaczymy, jak będzie dalej, liczę na to, że coraz lepiej
|
|
|
|
#35013 |
|
Raczkowanie
|
AjriszMarta dobrze, że tu jesteś, zawsze mi pomożesz,udzielisz rady, dziękuję
rude loki dzięki Nadal swędzi mnie głowa... Najgorzej, że nie mam czym teraz umyć włosków
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-08 o 13:27 |
|
|
|
#35014 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo!
![]() hihi ![]() Ponawiam swe zapytanie, o szampon lub odżywkę z rzepą! bo jakoś zaginęło w czasie i przestrzeni ![]() i pytanie nr2 jak utrzymać skręt? żel lniany nie wystarcza, poza tym mam wrażenie, że krótki włosy, które trudno plukingować - w sensie przyciskać do głowy, od tego żelu się usztywniaja i nawet gdyby chciały się zakręcić, to maja problem... hmmm za wszelką pomoc i rady będę bardzo wdzięczna ![]() noo i ja się dołączam do kcików za maturzystki! pocieszcie się, że na studiach (zależy od kierunku) są takie egzaminy, że matura przy nich to łatwizna trzeba się chyba mocno postarać, zeby jej nie zdać! na pewno będzie OK!
|
|
|
|
#35015 |
|
Wtajemniczenie
|
doti8
Bo z ta wilgotnością to tak naprawdę trzeba samemu przetestować. U mnie jest różnie z tym. Raz gliceryna wplywa tak, ze puch mam mały. A wczoraj ...uzylam odzywki Alterry morelki (ma gliceryne w skladzie), pianka Nivea FC ( gliceryna jest) i normalnie mam taki puch, ze bylam zmuszona zaplesc włosy we francuza. Ajrisz Ja wolalam zrezygnować i uzywam w miarę czasu Masła Shea ![]() Narvaniec W aptece są dostepne nie z czarną rzepą a z wyciągiem z czarnej rzodkwi, ktora tez doskonale eliminuje problem z nadmiernym wypadaniem. Ad.2 Uzywasz odzywki bez spłukiwania ? ![]() marika A szampon Alterra migdał z jojobą ? ![]() Dobra kobiety zmykam z mezczyzna do Rossmana ![]() Później się odezwę |
|
|
|
#35016 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
) albo nuno Ziaji. delikatne usztywnienie dają też żele aloesowe, ale nie wiem czy w taką pogodę humekanty się sprawdzą ciągle czekam, aż punkt rosy trochę wzrośnie i jak sugeruje bernadka20, do stylizacji przydaje się odzywka b/s.btw, kupiłam na grouponie voucher do fryzjera obejmuje mycie, cięcie, stylizację i dodatkowo rekonstrukcję przy pomocy Ultrasonic Repairing System ktoś coś o tym wie? nie spodziewam się cudów na kiju, ale i tak koszt był niższy niż w przypadku zwykłej wizyty, więc stwierdziłam, że co mi szkodzi. umówiłam się na wtorek, 17.05 ech, jak ja nie lubię do fryzjera chodzić |
||
|
|
|
#35017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() AjriszMarta dzięki ![]() bernadka20 jak już wyszłam na dwór to okazało się, że nie jest tak wilgotno jak by się wydawało więc dzisiejsze wyjście włosy przeszły z klasą
|
|
|
|
|
#35018 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam się
Później wy będziecie nauczać przyszłe pokolenia ![]() A co z nim robisz obecnie? Jak używasz? Narvaniec - czasem nie ma odpowiedzi bo jej nie znamy, może jutro pojawi się Eloe, ona ma ogromną wiedzę ![]() szampon z rzepą - apteczne to dobry trop, poza tym są z SLS, proste składowo z Barwy i EvaNatura. Nigdy nie używałam i nie umiem powiedzieć. Układanie - krótkie owszem trudno. Moje 2x dłuższe a nadal za krótkie więc daję im spokój i tylko o nie dbam, bez stylizacji. Może przyda ci sie patent poprawiania włosów poza domem, jak np przeczesanie/podgniecenie wilgotnymi rękami, może z b/s? twarda woda - ma zły wpływ, nie wiem jaki dokladnie ale powoduje podraznienia skalpu i matowosc wlosow, pewnie cos jeszcze i moze nawet da sie to wyjaśnić |
|
|
|
#35019 |
|
Raczkowanie
|
Jejku dziewczęta! bardzo dziękuję, teraz mnie obsypałyście odpowiedziami
![]() nie umiem robić tu wielocytatów, dlatego odpowiem tak po prymitywnemu :P bernadka20 będę próbować w aptece, trochę się boję składów, bo nie jestem w nich oblatana... stosuję joannę b/s ale ją spłukuję, bo mam wrażenie, że obciąża mi włosy, a spłukując czuję, że i tak coś podziałało i mogę rozczesać włosy rude loki faktycznie, może mój żel jest za gęsty. też poczekam na punkt rosy muszę poszukac str, z danymi gdzie i kiedy ten punkt się pojawia ![]() AjriszMarta hihi też czekam na tą księgę wiedzy jak nie to będę sie męczyć sama praca nad lokami /falami to i tak w dużej mierze kwestia własnych eksperymentów. Chyba postawię na samą pielęgnację, tak jak Ty, nie będę się zadręczać tymi lokami, które i tak przy mojej długości jakieś lichawe ![]() nie wiem jaka jest u mnie woda.. chociaż mam paski, musze sprawdzić! po włosach mam wrażenie, że twarda... Miło byłoby myć je deszczówką, podobno super efekt, pewnie zależy jeszcze od deszczu i zanieczyszczenia.. |
|
|
|
#35020 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nóż któregoś dnia samo się coś pojawi ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#35021 |
|
Raczkowanie
|
Twardą wodę można poznać po tym, że kamień osadza się na naczyniach.
|
|
|
|
#35022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tutaj stronka do samodzielnego obliczenia PR(DP) w C albo F, wystarczy miec info o teperaturze i wilgotnosci jednak do tego polecam przeczytanie o humektantach i emolientach bo sam punkt rosy to za malo
|
|
#35023 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś już tu byłam
. To jest chyba moje 3 podejście. Mam teraz czas, żeby poznać te wszystkie tajniki włosowe . Piszę do was, żeby dowiedzieć się, czego mogłabym jeszcze spróbować i czy jest sens w ogóle coś z moimi włosami robić. Aktualnie myję je szamponem-babydream, później nakładam odżywkę do spłukiwania z apteczki babuni z ekstraktem z rozmarynu i skrzypu, później czeszę je na mokro i nakładam odżywkę bez spłukiwania Naturia do włosów suchych i zniszczonych. Nie suszę, prostuję tylko grzywkę, nie czeszę na suchoZdjęcia są kiepskiej jakości, ale mam nadzieje, że coś tam widać. Jest zrobione po obcięciu końcówek i wyschnięciu włosów, dlatego jest na nich trochę większy puch niż zazwyczaj. Myślicie, że cieniowanie by coś zmieniło? |
|
|
|
#35024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mocniejsze wycieniowanie powinno pomóc, ewidentnie falują Ci końce a góra prostuje się pod ciężarem. Np delikatna najkrótsza w-wa na linii brody. Bez nauki stylizacji się nie obejdzie ale masz długie włosy więc to nie powinien być problem |
|
|
|
|
#35025 |
|
Raczkowanie
|
chocolate_monster witaj !
|
|
|
|
#35026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie znajdę te informacje? dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#35027 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a jesteście w stanie polecić jakąś mgiełkę/spray/wodę z aplikatorem aby mieć czym zwilżyć włosy kiedy np. jakiś kosmyk nagle zaczął odstawać i chcemy go bardziej do ładu przywołać albo po prostu chcemy po coś lekko zwilżyć włosy? Czy jakaś zwykła woda termalna może być? A może zwykła kranówka wystarczy? Czy też może polecacie coś innego?
|
|
|
|
#35028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35029 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Opróżnić buteleczkę po czymś a potem można mieć swoją Jeśli pojawi się tu jakaś z przepisem (za chwilę też i poszukam) to będzie bardzo mile widziana. A co myślicie o zwykłej mineralnej?
|
|
|
|
|
#35030 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny nałożyłam po raz pierwszy olejek rycynowy na włosy i jestem załamana
nie chciał mi się wcale rozprowadzić na włosach (wilgotnych) no i fuuuuj ten zapach słabo mi po prostu ;/ nie wiem jak ja to zniosę, Wy też tak macie? nawet na rękach czuję ten smrodek i to po kremie, może to trzeba jakimś pędzelkiem nakładać no nie wiem pomocy ![]() ble ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- a co do przedłużanych włosów zamówiłam falowane czarne i nie odróżniają się praktycznie wcale od moich tam gdzie nie gdzie mam większe loczki ,baranki' ale to niemal niezauważalne no a jeśli chodzi o metodę to clip-in
|
#35031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35032 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pewnie dziewczyny mają lepsze pomysły bo ja to nowicjuszka w tych sprawach dopiero i tylko tak sobie wykombinowałam na początek Ale u mnie się sprawdza
|
||
|
|
|
#35033 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ten żel to własnej roboty według przepisu który tutaj można znaleźć?Cytat:
|
||
|
|
|
#35034 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Jak najbardziej mimo dobrej odzywki d/s, po ktorej nie raz się włosy dobrze rozczesują to polecam jednak zastosowanie b/s. Przezorny zawsze ubezpieczony :P
Cytat:
Moja droga. Na noc nakładam albo jeszcze na końcówki po umyciu :P Cytat:
Moze i po prymitywnemu, ale sama musialam tez do tego dojsc jak to robią wizazanki i nasze kręciołki :P I jak nazwalas "po prymitywnemu" tez nie raz stosuję :P Przede wszystkim Pamietaj by nie bylo Sodium Chloride, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate. Zwroc rowniez uwage na to na ktorym miejscu znajduje się "parfum", jeśli na początku gdzieś to OUT - będzie mocno perfumowany i w ogole nieskuteczny. Spojrz czy są wyciagu np. w nazwie Extract albo Leaf no i Oil :P Kręciołki możecie się smiać, ale ja tak patrzę zawsze na skład. Aha i bym zapomniala. Pamiętaj o unikaniu SILIKONOW w szamponach! :P Trimethicone to jeden z nich np. W ogole nie powinno byc w szamponach silikonów :P Aha i zapomniałabym. myszka2020 i Eloe Rozmawialyscie o pewnych sprayu niebieskim z Isany. Jeden znalazlam wśród odżywek i miał Alcohol Denat. Dla upewnienia się poszłam troszkę dalej do stylizacji i znalazlam zaklejony skład spryciarze i ochroniarz również za mną się kręcił i mialam go gdzieś Nie odlepiłam jednak a sprawdzilam męski spray do ukladania i mial Denat. Jestem tego zdania, by odpusćic sobie z tym sprayem do ukladania.
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2011-05-08 o 21:05 |
||
|
|
|
#35035 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35036 |
|
Raczkowanie
|
anula12099, może przejrzyj wątek o olejku rycynowym na forum pielęgnacyjnym? niestety, jest on dość tępy (olejek, nie watek
i nie bardzo widziałam efekty. może teraz do niego wrócę, ale w połączeniu z olejem z pestek winogron (który całkiem nieźle się spisuje u mnie). także cierpliwości życzę ![]() pocokomunazwa, jest podwieszony wątek z receptariuszem dla kręconowłosych. tam zajrzyj w pierwszej kolejności ![]() przyznam się, że ja podobnie kukis, b/s to "bez spłukiwania", a d/s "do spłukiwania"
|
|
|
|
#35037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
b/s bez splukiwania
|
|
#35038 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
dziękuję!
|
||
|
|
|
#35039 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny, nie wpadłam na to
|
|
|
|
#35040 |
|
Raczkowanie
|
ja też wypróbuję!
nawet mam opakowanko puste ![]() a propos d/s, b/s, ja długo nie wiedziałam co znaczy skalp.... myślę.. tną coś czy co :P z oskalpowaniem mi się kojarzy :P a ogónie to trofeum wojenne. śmieszne słowo
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.

Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! 

ciągle czekam, aż punkt rosy trochę wzrośnie
i jak sugeruje bernadka20, do stylizacji przydaje się odzywka b/s.

słabo mi po prostu ;/ nie wiem jak ja to zniosę, Wy też tak macie? nawet na rękach czuję ten smrodek i to po kremie, może to trzeba jakimś pędzelkiem nakładać no nie wiem pomocy