Biżuteryjna DG - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-29, 16:40   #2071
kageki
Raczkowanie

Dot.: Biżuteryjna DG

Było o tym tydzień temu w Metrze.
Podobno nawet jak firma nie generuje śmieci to musi złożyć raport zerowy. Tylko jakie firmy pod to podpadają?
Najgorsze jest ta kara :S nie ważna od wielkości firmy czy 1 osobowa czy zatrudniająca tysiąc osób. :S
Stary 2011-03-29, 17:58   #2072
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Przeczytajcie sobie tutaj: http://ochronasrodowiska.bloog.pl/id...l?ticaid=6c089
Zapewne żadna z was nie załapuje się na to. Warto jednak mieć umowę podpisaną z przedsiębiorstwem wywożącym odpadki .

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 23:14   #2073
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Zaczęłam od początku czytać ten wątek. I mam dość. Kombinuję teraz. Moja sytuacja: Jestem do końca roku na wychowawczym. Co gdybym założyła DG na męża, który jest na etacie. Płaciłabym wtedy tylko zdrowotną. Ale jak to rozwiązać praktycznie? Wszystko na męża a w galeriach moja twarz?? Czy wtedy mogę spać spokojnie??? Było coś nt. najbliższej rodziny i nieodpłatnej pomocy.
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 00:04   #2074
Lilnut
Rozeznanie

GG do Lilnut

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
Zaczęłam od początku czytać ten wątek. I mam dość. Kombinuję teraz. Moja sytuacja: Jestem do końca roku na wychowawczym. Co gdybym założyła DG na męża, który jest na etacie. Płaciłabym wtedy tylko zdrowotną. Ale jak to rozwiązać praktycznie? Wszystko na męża a w galeriach moja twarz?? Czy wtedy mogę spać spokojnie??? Było coś nt. najbliższej rodziny i nieodpłatnej pomocy.
tak, żona i matka męża pomagać mu może - siostra i teściowa już nie

III faza 8 VII - 10 XI

Lilnut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 18:07   #2075
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez Lilnut Pokaż wiadomość
tak, żona i matka męża pomagać mu może - siostra i teściowa już nie
No ale jak to nazwać pomocą? Właściwie to jego pomoc ograniczy się tylko do podpisu na przelewie do ZUSu. Sama nie wiem. Mam mało czasu bo od 1 maja chcę ruszyć a mam totalny mętlik.
Stary 2011-04-05, 19:06   #2076
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

No pomagasz, bo chłop na ten przykład niefotogeniczny
Ale serio to nie wiem..

A słuchajcie, która już korektę księgowała? To się normalnie robi, jak zwykłą, tylko czerwonym długopisem (mądra książka tak mi poradziła ). Silvex namieszał, a ja pierwszy raz korektę dostałam...

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-06, 22:55   #2077
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

E no, nikt nigdy żadnej korektusi nie robił?

Stary 2011-04-08, 13:26   #2078
MissTwisted
Zadomowienie

A ja mam pytanko takie: moja mama wczoraj założyła DG. nazwa to "imię i nazwisko plus krótka nazwa (3 słówka)". żadnych tam przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych i innych przymiotników. i tak mi się dziś nasunęło pytanie, czy na wizytówce albo np opakowaniu ozdobnym może być napisane "sklep galeria biżuterii autorskiej + nazwa firmy", czy w związku z tym że nazwa nie zawiera tych określeń to nie wolno się tym posługiwać?
Stary 2011-04-08, 18:14   #2079
smoczek
Zakorzenienie

Z tego co ja wiem, to na wizytówce, czy opakowaniach możesz sobie napisać cokolwiek. Misio Patysio, Słoń Trąbalski - co Ci się zamarzy. Nazwa firmy w papierach, a to jak komunikujesz markę klientom to dwie różne rzeczy. Ja mam firmę zarejestrowaną na imię i nazwisko, a we wszelkich rzeczach typu wizytówki itd. posługuje się nazwą mojej mikro marki - Drakonaria. Nazwę firmy musisz mieć na pieczątce firmowej z tego co wiem.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-08, 20:47   #2080
MissTwisted
Zadomowienie

no tak myślałam ale wolałam się dopytać bardziej doświadczonych a jeszcze wrócę do pytania o nieodpłatną pomoc rodziny...jak ja zrobię kolczyki to mama może powiedzieć że to moje czy raczej się nie przyznawać (nie jestem u niej zatrudniona ani nic takiego)? a drugię pytanie: na imprezach typu jarmarki moge ją zastępować prawda?
Stary 2011-04-08, 21:12   #2081
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Podobno jeśli jesteś ubezpieczona, to tak, a jesli nie, to zaczynają się schody. Najlepiej dopytaj w swoim US.
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-08, 21:19   #2082
MissTwisted
Zadomowienie

no jestem bo mama jest zatrudniona już na umowę o pracę i mnie ubezpiecza jako studentkę przebywającą na jej utrzymaniu
Stary 2011-04-09, 12:17   #2083
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez MissTwisted Pokaż wiadomość
no jestem bo mama jest zatrudniona już na umowę o pracę i mnie ubezpiecza jako studentkę przebywającą na jej utrzymaniu
Czy Mama Twoja płaci za Ciebie ZUS? Jeśli tak to możesz uczestniczyć w jarmarkach i targach a jeśli nie to nie powinnaś. US bardzo ostatnio wszystko sprawdzają i u nas są często "naloty" - sprawdzają umowy o pracę, faktury i kasy fiskalne (najczęściej czy są numery nadane przez US na kasie).

Stary 2011-04-09, 20:55   #2084
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

"u nas" w sensie gdzie? O biżuteryjnej DG mówisz?

Stary 2011-04-10, 09:28   #2085
MissTwisted
Zadomowienie

no a co w takim razie z tą nieodpłatną pomocą?
Stary 2011-04-10, 11:08   #2086
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez skidblandir Pokaż wiadomość
"u nas" w sensie gdzie? O biżuteryjnej DG mówisz?
Wszyscy prowadzący DG w jednej miejscowości. Kontrola tych co mają sklepy wirtualne i realne. Prawdopodobnie ktoś ma zarejestrowaną firmę na naszej ulicy ( w tym samym budynku) niby istnieje a jej nie ma pod tym adresem ( biżuteria ślubna i dodatki ślubne).

Edytowane przez Pepus
Czas edycji: 2011-04-10 o 11:09
Stary 2011-04-10, 22:54   #2087
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Dziewczyny a powiedzcie mi czy jest możliwość założenia DG przez męża i następnie podpisana umowy pomiędzy nami na umowę o dzieło? Ja wtedy wyglądają koszty?
Stary 2011-04-14, 18:52   #2088
23agatha84
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, przepraszam z góry że nie chce mi się czytać całego wątku strona po stronie, ale zakładam dg i potrzebuję pkd na sztuczną biżuterię składaną z półfabrykatów (zero srebra bo nie chcę wprowadzać kasy fiskalnej). Z góry dzięki
23agatha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 19:01   #2089
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Hanka, mąż to najbliższa rodzina, nie możesz mu po prostu "pomagać"?

Stary 2011-04-14, 20:16   #2090
heurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 23agatha84 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, przepraszam z góry że nie chce mi się czytać całego wątku strona po stronie, ale zakładam dg i potrzebuję pkd na sztuczną biżuterię składaną z półfabrykatów (zero srebra bo nie chcę wprowadzać kasy fiskalnej). Z góry dzięki
Na posrebrzaki też trzeba mieć kasę, niestety

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 21:30   #2091
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Ale na metal nie
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 14:14   #2092
_Bietka_
Przyczajenie

Ponieważ jest to mój pierwszy wpis na forum, na początek witam wszystkich serdecznie
Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje wyroby klientom zza granicy, np. na Etsy. Czy faktycznie, aby sprzedawać produkty osobom fizycznym nieposiadającym działalności gospodarczej nie trzeba mieć europejskiego nipu? Czy są jakieś inne formalności, których trzeba dokonać?
_Bietka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 11:01   #2093
urshulla
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny a powiedzcie mi czy jest możliwość założenia DG przez męża i następnie podpisana umowy pomiędzy nami na umowę o dzieło? Ja wtedy wyglądają koszty?
A może tak: jako żona możesz pomagać mężowi. On ma działalność i na jego nazwisko niestety pieczątka i imiennik do cechowania musi być, jeśli masz metale szlachetne, a więc on jest w papierach wytwórcą. Ty natomiast masz upoważnienie podpisane u notariusza do wykonywania wszystkich czynności związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, razem z reprezentowaniem...?
Firmanctwo podlegające karze, to zdaje się robienie pod czyjąś działalnością w celu nie płacenia podatku, albo jego obniżenia. Mąż jednak prowadzi działalność i płaci jak należy.
Tylko ubezpieczenia nie będziesz społecznego miała jeśli Ci na tym zależy, lata nieskładkowe... chyba, żę też pracujesz na etacie dodatkowo. Jeśli Ci zależy na ubezpieczeniu, spytaj się o coś takiego co mi świta w głowie, że jako żona współpracująca z mężem opłacasz jakieś tam składki do ZUS..... ?
urshulla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 11:09   #2094
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

Cytat:
Napisane przez urshulla Pokaż wiadomość
A może tak: jako żona możesz pomagać mężowi. On ma działalność i na jego nazwisko niestety pieczątka i imiennik do cechowania musi być, jeśli masz metale szlachetne, a więc on jest w papierach wytwórcą. Ty natomiast masz upoważnienie podpisane u notariusza do wykonywania wszystkich czynności związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, razem z reprezentowaniem...?
Firmanctwo podlegające karze, to zdaje się robienie pod czyjąś działalnością w celu nie płacenia podatku, albo jego obniżenia. Mąż jednak prowadzi działalność i płaci jak należy.
Tylko ubezpieczenia nie będziesz społecznego miała jeśli Ci na tym zależy, lata nieskładkowe... chyba, żę też pracujesz na etacie dodatkowo. Jeśli Ci zależy na ubezpieczeniu, spytaj się o coś takiego co mi świta w głowie, że jako żona współpracująca z mężem opłacasz jakieś tam składki do ZUS..... ?
osoba współpracująca opłaca pełne składki. jeśli jest gdzieś już zatrudniona na etat to tylko zdrowotną.
Stary 2011-05-10, 17:51   #2095
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cytat:
Napisane przez urshulla Pokaż wiadomość
Jeśli Ci zależy na ubezpieczeniu, spytaj się o coś takiego co mi świta w głowie, że jako żona współpracująca z mężem opłacasz jakieś tam składki do ZUS..... ?
Jako żona swego opłacającego składki męża może być ubezpieczona, jeśli tylko mąż zgłosi ją do ZUSu. Ale podstawy prawnej nie znam, niestety..

Stary 2011-05-11, 00:32   #2096
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez skidblandir Pokaż wiadomość
Jako żona swego opłacającego składki męża może być ubezpieczona, jeśli tylko mąż zgłosi ją do ZUSu. Ale podstawy prawnej nie znam, niestety..
tak jest i wtedy jest ubezpieczona i nie płaci - tak się też zgłasza dziecko (ale też nie pamiętam druku)
Stary 2011-05-11, 11:21   #2097
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

No właśnie to jak to w końcu jest. Wszyscy mówią, przepraszam większość mówi, że jako żona współpracująca - pomagająca muszę mieć opłacany cały ZUS. Jestem na wychowawczym czyli ubezpieczona jestem.
Stary 2011-05-11, 11:24   #2098
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

Cytat:
No właśnie to jak to w końcu jest. Wszyscy mówią, przepraszam większość mówi, że jako żona współpracująca - pomagająca muszę mieć opłacany cały ZUS. Jestem na wychowawczym czyli ubezpieczona jestem.
mój mąż jest osobą współpracującą w mojej firmie i jednocześnie jest zatrudniony na etat gdzie ma opłacane pełne składki. w działalności opłaca tylko składki zdrowotne.
Stary 2011-05-11, 12:19   #2099
komiksowa
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie do tych z Was, które współpracują z galeriami stacjonarnymi w swoim mieście (trochę niegramatycznie, ale wiadomo o co chodzi Przeprowadziłam się do nowego miasta. Poszłam do sklepu z pierdołami hand made i pytam, czy będą zainteresowani moimi kolczykami. Dzisiaj dzwoni do mnie szef i mówi, że tak (właściwie, że mogą być - sprostowałam go od razu Chce zrobić u mnie zamówienie na kilkaset zł ale wziąć produkty w komis do trzech różnych sklepów w różnych miastach (wszystkie jego) i że na f-rze w rozliczeniu mam napisać - za to, co sprzedane bez terminu płatności. Realizuję zamówienia hurtowe, mam 2 małe sklepy, które dostają rachunek z data przelewu, to są zamówienia na 100 - 130 zł, więc nawet jak płacą po 3-ech miesiącach, to jakoś to przełykam. Natomiast z innymi sklepami jestem umówiona albo na przedpłatę, albo pół na pół. Zakończyłam ostatnio współpracę z jedną panią, właśnie z tego względu, że była niewypłacalna (a zamówienia po kilkaset zł). No to teraz przechodzę do meritum sprawy - jak rozliczacie się ze sprzedaży stacjonarnej - na jakiej zasadzie - skąd wiecie ile im się sprzedało i czy nie robią Was w jajo? Macie podpisane jakieś umowy - np rozliczenie na koniec miesiąca + zwrot niesprzedanego towaru? Nie chce mi się po raz kolejny upominać o kasę (miałam juz niezłe boje o niezapłacone rachunki z 3-miesięczną obsuwą na kilkaset zł.) i nie wiem, czy gra jest warta świeczki. Chcę się zabezpieczyć a nie wiem jak (w tej kwestii Będę wdzięczna za wszelkie rady i ostrzeżenia
Stary 2011-05-11, 20:10   #2100
fellixa
Raczkowanie

Ja Ci niestety nie pomogę, ale sama mam pytanie dotyczące galerii stacjonarnej.
Rozmawiałam z właścicielką jednej z galerii i pani jest gotowa wziąć ode mnie kilka moich prac. Tylko, że to nie jest biżuteria a decoupage.
Podobnie jak u komiksowej, pani proponuje mi na początek umowę komisową, tzn. spisujemy wszystkie przedmioty, które u niej zostawiam oraz cenę, którą chcę za nie dostać i spisujemy umowę komisową. Gdy coś się sprzeda, wtedy podpisujemy umowę o dzieło.
I tu mam wątpliwości, czy przy takiej umowie nie powinnam mieć działalności gospodarczej ? Czy istnieje jeszcze jakać inna forma sprzedaży komisowej, czy po sprzedaniu zawsze podpisuje się umowę o dzieło ? Pamiętam, ze kiedyś sprzedawałam coś przez komis i tam podpisywałam chyba tylko umowę komisową, ale wtedy były to ubranka po mojej córce. Mogę tylko jeszcze dodać, że przedmioty, które chcę sprzedać zrobiłam ponad sześć miesięcy temu.

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości