Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1171 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-10, 21:40   #35101
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
A mnie teraz kuszą oleje. Tylko kasy już wydawać na kosmetyki nie powinnam Może coś podpowiecie - tani, skuteczny nawilżacz
Najtaniej wyjdą oleje kuchenne: oliwa, olej z pestek winogron - najlepiej zimnotłoczone nierafinowane (tani rzepakowy odpada, droższy już OK). One są z niewchłaniających, będą chronić.
Z tanich - oliwki Rossmanna - niebieska BD, różowa

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 22:52   #35102
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Ja tylko z taką motywacją niech się przyśnią śliczne loki
Dziś było mycie, pięknie się skręciły wypadają nadal mocno, ale co tam. W końcu przestaną chyba. Czekam teraz aż podrosną.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ANDAIN BRITOKY 2.jpg (10,8 KB, 32 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 23:24   #35103
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Żel zawsze można rozwodnić.
To podstawa. Nikt inny jak Twoje własne włosy Ci nie powie, co lubią. Pielęgnuj, zapisuj, obserwuj. z czasem przychodza efekty. Rób też dokumentację zdjeciową - przyda się do porównania. Często same nie widzimy, ile się zmieniło.
Ja zgadzam się z Ajrisz Cieniuj.
Demineralizowaną, wystudzoną przegotowaną lub przefiltrowaną.
Wody termalne zawierają mikroelementy, które nie są włosom potrzebne. Kranówka też może je zawierać, poza tym często pojawia się chlor.

Za twarda.

Olej rycynowy jest niezwykle tępy w nakładaniu i w zmywaniu. Najlepiej podgrzać porcję w kąpieli wodnej lub na spodku umieszczonym na kubku z gorącym płynem. Można też wymieszać go z innymi olejami, choćby z oliwą z oliwek.

ja się wcale nie śmieję. Każda z nas ma swój sposob na szukanie w skłądach tego, co dla niej ważne.
Ja choćby oglądając stylizator, odkłądam go od razu, gdy widzę denat. Nawet nie patrzę często, co tam dalej zmieszano.

Uważamy, gdy jest sucho - niska wilgotność procentowa oraz gdy punkt rosy spada poniżej 1,5 i wzrasta powyżej 15 stopni.
Problemem jest też wysoka temperatura. Ale jej wpływ będziemy obserwować ponownie tego roku.
Humektanty najlepiej działają więc przy PR między 1,5 a 15 stopni oraz przy wyższej wilgotności. I ta uwaga odnosić się będzie głównie do kosmetyków pozostawianych na włosach.

Humektanty należy stosować - podobnie jak i proteiny - w towarzystwie emolientów.

DMKAnia Chyba po raz pierwszy widze taką niesamowitą regularność u Ciebie

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Dziwne, bo skoro nie boisz się czegoś jeść, to czemu boisz się nałożyć na włosy? Chyba zagrożenie zatruciem gorsze od ekscesów, które można zmyć szamponem.
Swoje kupuję w aptece (migdał, rycyna, jojoba), markecie (Efavit), przywożę z południa (oliwa) lub kupuję przez net (zsk, mazidła).

Rozumiem.
Dobrze by było, byś spróbowała oddzielić detergenty. Podziel choćby szampony na takie, które mają sls i betainę kokamidopropylową, takie, które nie mają tego połączenia. Takie, co mają wysoko zapach i niżej. Takie, co mają silikony i nie etc. Spróbuj je odróznić składami. Może uda się wydzielić element podrazniający.
Sama dowiedziałam się, że mnie podrażnia betaina kokamidopropylowa. Sls wysusza, owszem, ale nie podraznia mojego skalpu.
Detergenty są wnim daleko, a formuła opiera się glównie na mieszance ziół, która mojego skalpu nie podrażniła. Jednak nie wiem, w jaki sposób mieszanka podziała na Ciebie - przecież natura sama w sobie ma mnóstwo alergenów, prawda? Bardzo bym się cieszyła, gdyby i Tobie posłużył.
Poza tym nie stosuję szamponu cały czas, a na zmianę z myciem odżywką i myciem samą wodą. Warto w ten sposób rozpieszczać skalp.
rewelacja!
Nie dziękuj
Doti podała Ci link W przypadku zakwaszającej płukanki podałam też swoją częstotliwość płukania. Na NC zaleca się płukanie przynajmniej raz w tygodniu.

Podobno składnik odżywek o nazwie EDTA zapobiega powstawaniu osadów na włosach mytych twardą chlorowaną wodą z jonami metali. Gdzieś czytałam.
Ma to np. ta odżywka
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...marynowym.html
Rozrobiona z wodą nadaje się też do popsikania i niespłukiwania.
Ja bym rycyny nie mieszała z innymi olejami , jesli ma spełniać zadanie pobudzające porost. Bo traci swoją moc.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-05-10 o 23:27
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 23:34   #35104
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Ojej Aż nie chce mi się wierzyć... A jak często go używałaś?
ja się nie zgadzam
raz użyłam tę alterrę i wystarczyło w domu potem próbowałam jeszcze raz, wyszła megaalergia, na dozie już zamówiłam żel aloesowy i olej migdałowy, będzie smarowanko bo swędzi mnie owłosiona skóra głowy nad uszami i karkiem i poniżej mam suche, podobno czerwone miejsca z których sypie się skórka
no niestety, co do przeprowadzki to musi być, nie ma innej opcji, tylko nie wiem kiedy, za tydzień czy za rok ale czego się nie robi dla miłości
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Aż nieprawdopodobne.
Mi też szampon BD nie służy, a szamponożel z góry odrzuciłam ze względu na alkohol.
Używam kremu do mycia BD wasch und dusch creme (pół próbki), jest ok choć dla mnie troszkę wysusza. Też ma LG. Może nie skreślaj lauryl glucoside na wieki, tylko te konkretne kosmetyki?
to chyba jedyny wspólny ich składnik chyba, że chodzi o zapach. Reakcja alergiczna jest taka sama, podejrzewałam koko betainę ale to bez sensu, jest w wielu różnych produktach też do ciała a nic mi się nie dzieje po nich. Nie mogę znaleźć mojej miniaturki szamponu dla piratów rossmannowskiego a nie chce mi się szukać składu nawet na wizażu więc nie wiem, czy w nim tego też nie ma. Ale piszę, że ten składnik jest prawdopodobnie winowajcą bo może się komuś to przyda.

A teraz trochę badań własnych zawsze podczas mycia, nakładania odżywki tarmoszę włosy we wszystkie strony i zupełnie się nie przejmuję, kiedy zmywałam maskę zawsze robiłam to zwyczajnie, włosy spływały sobie spokojnie, na to nakładałam odżywkę bs i dopiero wtedy odciskałam wodę. Ostatnio robię inaczej. Kiedy mam maskę, głowę wkładam pod kran (zawsze myję włosy nad wanną, głowa w dół), wstępnie daję im spłynąć ale wtedy już zaczynam podczas spłukiwania ugniatać, łapię je od dołudo samego skalpu i wyciskam lekko jak gąbkę gdy woda na nie płynie, odżywkę bs potem też wgniatam. Dużo lepsza definicja i trwałość, o dziwo.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 00:12   #35105
Bryzejda
Raczkowanie

Chcialam wyprobowac mycie odzywka ale nie doczytalam o sililonach i w skladzie odzywki, ktora dzis kupilam jest Dimethicone. Jak wyczytalam ten silikon nie jest zmywalny. Zastanawiam sie jednak czy moge ja uzyc do metody OMO. NIe bedzie mi zal jej wyzucac bo tylko 0.80Ł (mieszkam w UK) za nia dalam.
Ja w ogole nie cierpie detergentow i zawsze stosuje naturalne szampony, jednak odzywke nie zawsze, wole raczej dac olej kokosowy na noc lub piwko z jajkiem potrzymac na glowie.
No nic sprobuje i dam na glowe te dawke chemi, boje sie tylko czy dam rade zmyc te wszystkie badziewia z moich wlosow.

Moze podam sklad tak na wszelki przypadek:
aqua, cetyl alcohol, dimethicone, cetrimonium chloride, stearyl alcohol, panthenol, behentrimonium chloride, ceteareth-20, parfum, disodium EDTA, sodium chloride, isopropyl alcohol, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, triethylene glycol, benzyl alcohol, propylene glycol, magnesium nitrate, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, citric acid, sodium hydroxide. Uff....

Tyle tego, ze mi sie odechcialo dawac to na wlosy

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 00:35   #35106
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
to chyba jedyny wspólny ich składnik chyba, że chodzi o zapach. Reakcja alergiczna jest taka sama, podejrzewałam koko betainę ale to bez sensu, jest w wielu różnych produktach też do ciała a nic mi się nie dzieje po nich. Nie mogę znaleźć mojej miniaturki szamponu dla piratów rossmannowskiego a nie chce mi się szukać składu nawet na wizażu więc nie wiem, czy w nim tego też nie ma. Ale piszę, że ten składnik jest prawdopodobnie winowajcą bo może się komuś to przyda.
Poprawiam się: zrobił mi się łupież, suchy a żółty i taaaakie płaty. Winię BD wudc, chociaż użyłam nowej maski! Zwykły BD też mi zaczął szkodzić po jakimś czasie. One mają w sobie coś złego... ;>

Jest w blogu Eloe metoda SuperSoaker, widzę podobieństwo. Próbowałam zostawić ociekające włosy ale mnie trafia

Bryzejda - nie nada się do mycia, za dużo tego silikonu. Kilka składników może podrażniać (jak nie masz wrażliwej skóry to się nie przejmuj). Na pocieszenie powiem że nie powinna obciążyć włosów. Nie wiem jak OMO, poczekaj na bardziej obeznane

Składy szamponów dla dzieci:
Lilliputz perfumfrei
BD waschgel
Hipp
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg składy szamponów (1).jpg (68,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg składy szamponów (3).jpg (64,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg składy szamponów (5).jpg (64,0 KB, 13 załadowań)

Stary 2011-05-11, 10:50   #35107
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zadaję sobie pytanie tylko czy konieczne jest zmywanie silikonów? Ja nie widzę żadnego obciążenia po silikonach jeśli myję włosy odżywką. Myje je co prawda szamponem z SLES przed farbowaniem ale zakładając, że nie farbowałabym to czy mogłabym zostawiać silikony na włosach znacznie dłużej?
Dłużej, czyli ile mniej więcej?
Zresztą każdorazowa informacja o określonej częstotliwości zmywania szamponem jest wyłącznie orientacyjna. Wszystko zależy od indywidualnych cech Twoich włosów, porowatości, zniszczeń, stosowanych kosmetyków.
Sama rok temu mogłam używać szamponu z sls co 3 miesiące, ale miałam na tyle zniszczone włosy, że nie byłam w stanie ich obciążyć. I wtedy też używałam więcej "oblepiaczy" niż obecnie, no choćby Lorysa z shea (parafina!). Obecnie sięgam po szampon z sls częściej i łatwiej też obciążyć moje włosy.
Cytat:
Uformuję więc lepiej swoje pytanie: Czy niezmywane ładunki szkodzą włosom w jakikolwiek sposób? Czyli, czy jedyną potrzebę zmywania ładunków można zobaczyć w kwestiach estetycznych, np. siła skrętu, obciążenie?
To kwestie najszybciej obserwowalne i widoczne gołym okiem.
Cząsteczki, które przylegają do włosa robią im wiele dobrego - choćby niwelują elektryzowanie, nadają zdrowy wygląd i blask poprzez wbudowywanie się w miejscach zniszczonych. Im ich więcej, tym włos może być bardziej obciążony - szczególnie ten, który na to reaguje.
Jednak nawet jeśli się nie nabudowują (czyli jedna nie przykleja się do drugiej), to te, które przyczepią się do włosa mogą utworzyć na nim film. Im ich więcej, tym film ma mniej luk, przez które składniki przenikają do wnętrza włosa. Z jednej strony to dobrze, ponieważ woda ma mniej możliwości ucieczki, z drugiej strony źle, bo ilość możliwości dokarmienia włosa się zmniejsza. Tym samym możemy doprowadzić do wysuszenia, kruchości, łamliwości włosa. Oczywiście nie stanie się to od razu, nie wiem, czy po miesiącu, czy po dwóch, czy trzech. To indywidualne.

Cytat:
Napisane przez jakajasylwia Pokaż wiadomość
No wiesz... jak się ma takie włosy to chce się od zdjęć wymigać
Każda z nas od czegoś zaczynała. Nie ma się czego wstydzić.
Cytat:
powoli opanowuję swoją awersję i zamieszczę zdjęcia, wtedy już w tamtym wątku
Mam nadzieję
Cytat:
Dziękuję za rady, bo narazie czuję się jak taka papuga, czyli kupię to co poleca najwięcej osób, dlatego też Nivei Curls nawet nie chciałam zmieniać.
To też normalne. W końcu póki nie pozna się własnych włosów, trzeba się czymś kierować.
Cytat:
Mogę zadać jeszcze jedno pytanie? Jak to jest - myję odżywką i stosuję odżywkę do spłukiwania...
ale i to trzeba każdorazowo weryfikować. Może się okazać, że jakaś odżywka będzie pasowała przed myciem.
Cytat:
Przeczytałam, że myjemy lżejszą, odżywiamy mocniejszą, czy gdybym kupiła te dwie:
Mr Potters aloesowy
i Isana (Yung) różowa
to czy jedną mogę myć, drugą odżywiać? Która jest do mycia?
Czy może jeszcze coś innego?
Możesz myć obiema. Możesz obiema odżywiać, ale są dość ubogie, więc wcześniej czy później włosy poproszą o coś treściwszego, z proteinami, z większa ilością humektantów.

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
A co robi ten szampon Cien med? Bo wlasnie dzisiaj ide do Lidla;d
Szampon ma myć. To w zupełności wystarcza.

Cytat:
Napisane przez chocolate_monster Pokaż wiadomość
co do cieniowania to trochę się boję... Mam traumę do fryzjerów... 2 razy spaliły mi włosy, zawsze tną o 10 cm więcej niż chce, a raz zrobiły mi hełm na głowie. Sama raczej nie dam rady wycieniować
Przy Twojej długości da się to zrobić samodzielnie. Najprostszy sposób to pochylić się i złapać wszystkie włosy w kucyk nad czołem. Tniesz to wszystko, co zostawisz ponad ręką.

Cytat:
Napisane przez Narvaniec Pokaż wiadomość
Eloe bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Na pewno będę atakować swe włosy zestawami olejków, które mi służą (tak mi się wydaje ) gdyby nie ta sesjaaa... to lepiej bym swoje włosy ogarniała, jak równiez forum
nie martw się, po sesji będziesz mieć więcej czasu na ogarnianie.
Ale... przecież sesja się jeszcze na dobre nie zaczęła.

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Jutro idę na plażę
W maju Ech, poleniuchowałabym na piasku

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Podobno składnik odżywek o nazwie EDTA zapobiega powstawaniu osadów na włosach mytych twardą chlorowaną wodą z jonami metali. Gdzieś czytałam.
Ciekawe! I całkiem prawdopodobne. Dziękuję
Cytat:
Ja bym rycyny nie mieszała z innymi olejami , jesli ma spełniać zadanie pobudzające porost. Bo traci swoją moc.
Nie miałam na myśli pobudzania porostu, a wyłącznie rozprowadzanie w celach odżywczo-ochronnych. Ale cenna uwaga

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
no niestety, co do przeprowadzki to musi być, nie ma innej opcji, tylko nie wiem kiedy, za tydzień czy za rok ale czego się nie robi dla miłości
dobrze jednak, że jest internet

Cytat:
podejrzewałam koko betainę ale to bez sensu, jest w wielu różnych produktach też do ciała a nic mi się nie dzieje po nich
Mam podobnie, ale jednak na ciało nakładasz balsamy, kremy i jest ono chronione lepiej niż skóra głowy.
Cytat:
A teraz trochę badań własnych
Dobrze na poprawę trwałości wpływa też odciskanie wody już na etapie płukania szamponu. Sprawdziłam na basenie
Jednak nie uchroni to przed rozwianiem włosów przez suszarkę

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Chcialam wyprobowac mycie odzywka ale nie doczytalam o sililonach i w skladzie odzywki, ktora dzis kupilam jest Dimethicone. Jak wyczytalam ten silikon nie jest zmywalny
Wodą nie, ale wystarczy betaina kokamidopropylowa.
Cytat:
Zastanawiam sie jednak czy moge ja uzyc do metody OMO
najlepiej jako pierwsze o.
Cytat:
Moze podam sklad tak na wszelki przypadek:
aqua, cetyl alcohol, dimethicone, cetrimonium chloride, stearyl alcohol, panthenol, behentrimonium chloride, ceteareth-20, parfum, disodium EDTA, sodium chloride, isopropyl alcohol, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, triethylene glycol, benzyl alcohol, propylene glycol, magnesium nitrate, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, citric acid, sodium hydroxide. Uff....
Składnika Uff... nie znam
Ale poważnie - odzywka nic specjalnego. Do zabezpieczenia jako pierwsze o się nada. Szampon powinien mieć betainę kok. w składzie, jeśli chcesz zmyć silikon od razu.

Cytat:
Poprawiam się: zrobił mi się łupież, suchy a żółty i taaaakie płaty. Winię BD wudc, chociaż użyłam nowej maski! Zwykły BD też mi zaczął szkodzić po jakimś czasie. One mają w sobie coś złego... ;>
Na pewno Mnie nie służą one od pierwszego wejrzenia. Za to rajstopom się podobały

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 11:44   #35108
Bryzejda
Raczkowanie

Eloe77 dzieki za szybka odpowiedz. W moim szamponie nie ma tej batainy coc... bo ja uzywam 99% naturalny szampon (jest super).

Ale musze powiedziec, ze prawie codziennie uzywam po myciu:
Aussie serum dla lokow oraz Pantene sprezyste fale i loki na suche juz wlosy.

Sprawdzilam wczoraj, oba maja silikony Ale niestety moje wlosy bez tego ani rusz. Jak nic nie naloze po umyciu i czekam az same wyschna mam mieciutkie loczki, ktore jednak szybko sie "psuja" i fryzura jast taka nijaka i zbyt puszysta.
Nakladanie pianki po umyciu i kremu Pantine po wysuszeniu pozwala mi wykreowac i podkreslic ladny skret

Tak wiec sa dwa wyjscia:
1. Moje loki lubia silikony i lepiej sie po nich ukladaja;
2. Przez dlugie uzywanie silikonow wlosy sie przesuszyly i ten puch naprawiam znow silikonem i tak w kolko

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 12:02   #35109
AjriszMarta
Zakorzenienie

W kwestii silikonów: czytając wasze rozważania widzę że zachowały mi się skróty myślowe z początków nauki o CG.
Amodimethicone nie jest lżejszy od Dimethicone (w każdym razie są w jednej grupie - zmywalne SLS, Betainą)?
Betaina jest amfoteryczna, czy inne amfoteryczne - Sodium Cocoamfoacetate też zmyją silikony jw? Mam w domu buteleczkę czystego dimethicone i chcę się nią pobawić bez konieczności skrobania SLSem
Cytat:
nie martw się, po sesji będziesz mieć więcej czasu na ogarnianie.
Ale... przecież sesja się jeszcze na dobre nie zaczęła.
Na niektórych przedmiotach sesja to już z górki, bo roboty tyle samo a latać na zajęcia już nie trzeba
Cytat:
najlepiej jako pierwsze o.
Składnika Uff... nie znam
Ale poważnie - odzywka nic specjalnego. Do zabezpieczenia jako pierwsze o się nada.
Myslałam że odpowiedź będzie odwrotnie Czyli można zabezpieczać przed złym myjadłem podczas mycia lub przed światem zewnętrznym po myciu, zależy co jest większym złem

Stary 2011-05-11, 12:23   #35110
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Myslałam że odpowiedź będzie odwrotnie Czyli można zabezpieczać przed złym myjadłem podczas mycia lub przed światem zewnętrznym po myciu, zależy co jest większym złem
Hehe dobre

Wlasnie umylam wlosy ta chemiczna odzywka (bez skladnikow odzywczych), a nastepnie moim naturalnym szamponikiem, ktory jednak nie zmyje silikonu (tak mysle), wec nie nakladalam juz nic innego na wlosy i zobacze co sie stanie jak wyschna

Czyli uzylam metdy OMO bez ostatnieg O (eksperyment taki)

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 12:27   #35111
Eloe77

Cytat:
Ale musze powiedziec, ze prawie codziennie uzywam po myciu:
Aussie serum dla lokow oraz Pantene sprezyste fale i loki na suche juz wlosy.
Też używałam tego Pantene przed cg i sobie chwaliłam. Rozmyślam, czy by go nie sprawdzić tego lata, ale żal mi wydawać kasy na całą buteleczkę, by dowiedzieć się, że nadmiar dimethiconu mi obciąży włosy Nie mam pewności, ale podejrzewam, ze tak się stanie.
Cytat:
Sprawdzilam wczoraj, oba maja silikony Ale niestety moje wlosy bez tego ani rusz. Jak nic nie naloze po umyciu i czekam az same wyschna mam mieciutkie loczki, ktore jednak szybko sie "psuja" i fryzura jast taka nijaka i zbyt puszysta.
Nakladanie pianki po umyciu i kremu Pantine po wysuszeniu pozwala mi wykreowac i podkreslic ladny skret
A próbowałaś czegokolwiek innego po myciu?
Przyznam się, że nie przypuszczałam, że moje włosy zareagują tak wspaniale na całkowicie naturalne kosmetyki (choćby KCCC i KCSS). Ostatnio ujarzmiałam puch odżywką b/s ze sporą ilością olejów i też było fajnie. Cóż, tamten rok pielęgnacji mnie po prostu zaskoczył.
Cytat:
Tak wiec sa dwa wyjscia:
1. Moje loki lubia silikony i lepiej sie po nich ukladaja;
2. Przez dlugie uzywanie silikonow wlosy sie przesuszyly i ten puch naprawiam znow silikonem i tak w kolko
ad. 1 a sprawdziłaś z kosmetykami po myciu a do stylizacji niezawierającymi silikonów?
ad. 2 jak długie? Czy poza tymi silikonowymi rzeczami nie używasz nic innego? (wiem, że używasz ) Nie odżywiasz? (na pewno używasz ) Silikonów nie zmywasz?

Cytat:
Amodimethicone nie jest lżejszy od Dimethicone (w każdym razie są w jednej grupie - zmywalne SLS, Betainą)?

Cytat:
Betaina jest amfoteryczna, czy inne amfoteryczne - Sodium Cocoamfoacetate też zmyją silikony jw?
Powinny.
Cytat:
Na niektórych przedmiotach sesja to już z górki, bo roboty tyle samo a latać na zajęcia już nie trzeba
Ja bym chętnie jeszcze postudiowała
Cytat:
Nie rozumiem tego "odwrotnie". Chodziło mi dokładnie o to, co napisałaś, choć nie pisałam o zabezpieczaniu przed światem. A to dlatego, że musiałabym dodać informację o konieczności przetestowania, bo zwykle odzywka d/s jest za ciężka jako b/s. Trzeba to sprawdzić, rozwodnić albo... zaniechać.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 12:50   #35112
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
A próbowałaś czegokolwiek innego po myciu?
Przyznam się, że nie przypuszczałam, że moje włosy zareagują tak wspaniale na całkowicie naturalne kosmetyki (choćby KCCC i KCSS). Ostatnio ujarzmiałam puch odżywką b/s ze sporą ilością olejów i też było fajnie. Cóż, tamten rok pielęgnacji mnie po prostu zaskoczył.
ad. 1 a sprawdziłaś z kosmetykami po myciu a do stylizacji niezawierającymi silikonów?
ad. 2 jak długie? Czy poza tymi silikonowymi rzeczami nie używasz nic innego? (wiem, że używasz ) Nie odżywiasz? (na pewno używasz ) Silikonów nie zmywasz?
Przyznam szczerze, ze nie zawsze uzywam odzywki po myciu. Ja po prostu nie cierpie tej calej chemii w kosmetykach
Uzywanie Pantine to taka przykra koniecznosc, ale nie nakladam go codziennie, jak ide do pracy to spinam wlosy, wiec nie musze ich miec super ale jak chce zostawic rozpuszczone to bez pianki i kremu do lokow ani rusz.
Poza ta pianka i Aussie czy Pantine od czasu do czasu oraz kremem na cellulit nie uzywam zadnych kosmetykow chemicznych. Krem do ciala robie sama z masla shea, na twarz daje czysty olejek wit E, a na wlosy szampon naturalny. Nawet paste do zebow mam naturalna

Zainwestuje chyba jednak w dobre kosmetyki do wlosow kreconych m.in. ze strony britishcurlies. Sa drogie ale sprobuje. Wszystkie inne kremy czy odzywki do kreconych sczegolnie te mniej silikonowo-chemiczne nie pomagaja mi na puszenie

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 13:12   #35113
Eloe77

Cytat:
Krem do ciala robie sama z masla shea, na twarz daje czysty olejek wit E, a na wlosy szampon naturalny. Nawet paste do zebow mam naturalna
Pasta na włosy pewnie się nie nada, ale masło shea i olejek z wit. E i owszem.
Kup też sobie kreatynę hydrolizowaną i kręć własne odżywki/maski. Przepisów jest mnóstwo.
[quote]Zainwestuje chyba jednak w dobre kosmetyki do wlosow kreconych m.in. ze strony britishcurlies. Sa drogie[/quoet] Ale wiele z nich jest wydajnych.
Cytat:
Wszystkie inne kremy czy odzywki do kreconych sczegolnie te mniej silikonowo-chemiczne nie pomagaja mi na puszenie
Na puszenie pomaga też olej kokosowy.
W ogóle co to dla Ciebie oznacza "kosmetyk chemiczny"?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 13:21   #35114
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:

Powinny
Dziękuję za odp
To teraz będę kombinować w którym momencie wlepić silikońca w pielęgnację ze względu na skalp a w którym na włosy. Jak wpadnę na to to się podzielę, póki co siedzę po uszy w mgr i mózg mi się lasuje
Cytat:
Nie rozumiem tego "odwrotnie". Chodziło mi dokładnie o to, co napisałaś, choć nie pisałam o zabezpieczaniu przed światem. A to dlatego, że musiałabym dodać informację o konieczności przetestowania, bo zwykle odzywka d/s jest za ciężka jako b/s. Trzeba to sprawdzić, rozwodnić albo... zaniechać.
"Odwrotnie" czyli prędzej wzięłabym ją jako drugie O na moje niewprawne oko Ważne że wiadomo o co chodzi Nieprecyzyjność stąd, że dawno przestałam dzielić odżywki na b/s i d/s, pierwsze czy drugie O, używam jak mi się uwidzi danego dnia

Stary 2011-05-11, 13:34   #35115
Eloe77

Cytat:
"Odwrotnie" czyli prędzej wzięłabym ją jako drugie O na moje niewprawne oko
Rozumiem. Jeśli jednak mowa o zabezpieczaniu, to widzę ją jako pierwsze o lub jako b/s (a dla mnie drugie o=odżywianie, chyba że ktoś tutaj daje już zabezpieczanie w postaci odzywki b/s, wówczas myślę, że warto to podkreślić).
Cytat:
Nieprecyzyjność stąd, że dawno przestałam dzielić odżywki na b/s i d/s, pierwsze czy drugie O, używam jak mi się uwidzi danego dnia
Świetnie, że znalazłaś własna metodę, ale nie wszystkie z nas przestały dzielić odżywki w ten sposób. Dla mnie to podział przede wszystkim funkcjonalny, choćbym użyła Naturii dedykowanej jako b/s w postaci myjadła.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 13:54   #35116
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Pasta na włosy pewnie się nie nada, ale masło shea i olejek z wit. E i owszem.
Kup też sobie kreatynę hydrolizowaną i kręć własne odżywki/maski. Przepisów jest mnóstwo.
Dokladnie o tym samym myslimy, wlasnie mam pootwierane storny z przepisami na odzywki. Drobne zakupy przez internet i zabieram sie do roboty

Cytat:
Na puszenie pomaga też olej kokosowy.
Olej kokosowy jest super ale troche mi smierdzi no i tluste wlosy mam po nim, wiec musze go nakladac przed myciem, a ja wlasnie potrzebuje kosmetyk po myciu

Cytat:
W ogóle co to dla Ciebie oznacza "kosmetyk chemiczny"?
Wszystko co NIE jest pochodzenia przyrodniczego, czyli wspaniale skladniki wytworzone w laboratorium, a nie wystepujace w przyrodzie to jest dla mnie chemia
Np.: jesli robie swoj krem to jako emulgatora uzywam wosku pszczelego.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:

Wlasnie umylam wlosy ta chemiczna odzywka (bez skladnikow odzywczych), a nastepnie moim naturalnym szamponikiem, ktory jednak nie zmyje silikonu (tak mysle), wec nie nakladalam juz nic innego na wlosy i zobacze co sie stanie jak wyschna

Czyli uzylam metdy OMO bez ostatnieg O (eksperyment taki)
Wlosy juz wyschly, sa dokladnie takie jak wtedy, kiedy nic nie nakladam po myciu, czyli troche oklapniete, nadal sie pusza, malo lokow. Odzywka wiec idzie do kosza bo ani pomaga, ani nie pomaga, a ze wzgledu na sklad z kosmosu, jej miejsce jest w smieciach

Wiem, ze gdybym teraz nalozyla Pantine to loczki by sie ladnie podkreslily, ale nie nakladam bo mam dzisiaj wolne, nigdzie nie wychodze, dam wiec moim wlosom troche odpoczac od zbednych silikonow

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 13:58   #35117
Eloe77

Cytat:
Dokladnie o tym samym myslimy, wlasnie mam pootwierane storny z przepisami na odzywki. Drobne zakupy przez internet i zabieram sie do roboty

Cytat:
Olej kokosowy jest super ale troche mi smierdzi no i tluste wlosy mam po nim, wiec musze go nakladac przed myciem, a ja wlasnie potrzebuje kosmetyk po myciu
A jojobę próbowałaś?
Cytat:
Wszystko co NIE jest pochodzenia przyrodniczego, czyli wspaniale skladniki wytworzone w laboratorium, a nie wystepujace w przyrodzie to jest dla mnie chemia
Rozumiem. Ale masz gwarancję, że to, czego używasz jest chemicznie czyste?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 14:47   #35118
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
A jojobę próbowałaś?
Rozumiem. Ale masz gwarancję, że to, czego używasz jest chemicznie czyste?
Po jojobie tak samo jak po kokosie. Trudno bede uzywac silikony az nie stworze wlasnej super odzywki

Oczywiscie nie mam gwarancji na czystosc produktow ale dolaczam zdjecia moich ulubionych, ktorych jestem pewna

Plus wszelakie 100% naturalne olejki eteryczne i oczywiscie olej kokosowy (ale butelka juz brzydka, wiec nie daje zdjecia)

Przedstawiam:
maselko shea, wosk pszczeli, witamina E, moj szampon
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 000_0607.jpg (95,6 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 000_0608.jpg (131,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 000_0619.jpg (92,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 000_0615.jpg (94,7 KB, 16 załadowań)

Cel:
Dbac o wlosy i skore

Edytowane przez Bryzejda
Czas edycji: 2011-05-11 o 14:49
Stary 2011-05-11, 15:05   #35119
Bryzejda
Raczkowanie

Teraz jak juz wlosy calkiem wyschly to musze przyznac, ze nie jest tak tragicznie po myciu OM bez ostatniego O
Ale zeby utrwalic to niestety potrzebuje zelu, kremu jakiegos czy lakieru bo i naczej troche wiatru i dotykania i po loczkach

Ps. troche jednak sie pusza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 000_0633.jpg (201,6 KB, 69 załadowań)

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 17:18   #35120
kukis
Zadomowienie

Dziewczyny, jestem zadowolona z żelu lnianego Dokończę ten balsam Nivei który mam i już więcej stylizatorów kupować nie będę, bo żel jest super Moje włosy po całym dniu są w nie najgorszym stanie, jeśli porównać z tym, co było wcześniej Dalej jest lekki puch, ale myślę, że z czasem i to mi się poprawi, w końcu ja dopiero zaczynam (niecały tydzień stosuję się do waszych rad). Mam nadzieję, że w końcu będę miała śliczne, wymarzone loczki
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

Edytowane przez kukis
Czas edycji: 2011-05-11 o 17:19
kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 17:59   #35121
Bryzejda
Raczkowanie

Tez sie zachecilam tym zelem lnianym , ja w UK ale znalazlam w jednym zielarskim brazowe nasionka.
Czy to beda te?

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 18:12   #35122
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Tez sie zachecilam tym zelem lnianym , ja w UK ale znalazlam w jednym zielarskim brazowe nasionka.
Czy to beda te?
Z opisu trudno wywnioskować Znam dużo brązowych nasionek Się to winno zwać "flax seed" i tylko nieprażone (not roasted?). Prażone są dobre do jedzenia

Stary 2011-05-11, 18:20   #35123
kukis
Zadomowienie

Ale owszem, nasiona lnu są brązowe
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 18:23   #35124
Bryzejda
Raczkowanie

Flaxseed albo linseed, tylko ze ogladalam na ich stronie i za bardzo nie widac co dokladnie pisze na opakowaniu, przejde sie do sklepu w tym tygodniu i sprawdze. Jak nie beda prazone to kupie kosztuja tylko 1.50Ł za 500g bo przecena jest

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 19:03   #35125
Eloe77

Cytat:
Po jojobie tak samo jak po kokosie. Trudno bede uzywac silikony az nie stworze wlasnej super odzywki
Jest jeszcze olej brokułowy. Działa podobnie do silikonów, ale jest olejem.

Cytat:
Teraz jak juz wlosy calkiem wyschly to musze przyznac, ze nie jest tak tragicznie po myciu OM bez ostatniego O
Ale zeby utrwalic to niestety potrzebuje zelu, kremu jakiegos czy lakieru bo i naczej troche wiatru i dotykania i po loczkach
Mnie się podoba
Cytat:
Ps. troche jednak sie pusza
Gdzie?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 19:21   #35126
bernadka20
Wtajemniczenie

Dziewczyny
Znalazlam u siebie w domu Olej ryżowy :szok:
I moje pytanie brzmi: Czy ma on znaczenie jakiekolwiek na nasze kręcone włosy ?
Dzisiaj moje 1 żabkowanie
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 19:26   #35127
Eloe77

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny
Znalazlam u siebie w domu Olej ryżowy :szok:
I moje pytanie brzmi: Czy ma on znaczenie jakiekolwiek na nasze kręcone włosy ?
Stosowałam na włosy.
Najlepiej smażyć na nim placki - wysoka temperatura dymienia.
Cytat:
Dzisiaj moje 1 żabkowanie

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 20:24   #35128
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Jest jeszcze olej brokułowy. Działa podobnie do silikonów, ale jest olejem.
Dzieki wielkie, znajde to wyprobuje

Cytat:
Mnie się podoba
Gdzie?
Pusza sie pusza, tylko zdjecie z bliska i troche loczkow widac ale jakbym tak cala glowe pokazala to jest puch. Moze i wygladaja naturalnie, skrecaja sie i swieca ale na impreze bym tak nie wyszla, ani nawet na ulice. Uwierz mi znam moje wloski

Zakupilam wlasnie emulgator, d-panthenol i keratyne ale naturalna z roslin (kukurydziano-przenna) zobaczymy jak dotrze i zrobie odzywke

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-11, 22:27   #35129
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Czy to beda te?
Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Ale owszem, nasiona lnu są brązowe
Cytat:
Flaxseed albo linseed, tylko ze ogladalam na ich stronie i za bardzo nie widac co dokladnie pisze na opakowaniu, przejde sie do sklepu w tym tygodniu i sprawdze. Jak nie beda prazone to kupie kosztuja tylko 1.50Ł za 500g bo przecena jest
len moze byc brazowy lub zloty (Gold), te pakowane po 500g w sklepach ze zdrowa zywnoscia to sa ziarna nie mielone i nie prazone

Linseed oznacza dokladnie to samo co Flaxseed

fotka z brazowymi ziarnami ze sklepu ze zdrowa zywnoscia z Dublina (przepraszam za jakosc, robione telefonem)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg linseed.jpg (21,1 KB, 22 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-05-11 o 22:29
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 22:47   #35130
wrily_curly
Rozeznanie

Czy tylko ja się bawiłam olejem sezamowym? Pachnie bardzo mocno jak kotlety sojowe, pychota chociaż może męczyć, zmywa się podobnie jak lniany, raz odżywką u mnie wystarcza. Jakiś specjalnie innych działań niż pozostałe oleje nie zauważyłam ale ja mam raczej zdrowe włosy, trzyma przyzwoity poziom po prostu :_
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości