Sierpniowe Panny Młode cz.II - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-11, 20:03   #4741
martitaw
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
My też mieszkamy razem i mamy normalnie dwie spowiedzi. Od miesiąca celibat i tak aż do ślubu. W końcu bierzemy ślub kościelny - trzeba się nawrócić.
My nie mieszkamy razem ale mój luby na wzmiankę o celibacie zaczyna toczyć pianę z ust, ale postaram się go przepościć przez jakiś czas.. tylko chciałabym żeby on to zrozumiał a nie kłócić się o to za każdym razem.. :|

a za ślub nam ksiądz krzyknął 1000zł (bez kwiatów, organisty i kościelnego!) ZGROZA!!

Edytowane przez martitaw
Czas edycji: 2011-05-11 o 20:05
martitaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:24   #4742
Almariel
Zakorzenienie

Jak dla mnie to takie "nawracanie" to żadne nawracanie, i jakoś nie wydaje mi się to szczere, że nagle miesiąc czy 2 przed ślubem wielki celibat i co żal, że się to wcześniej robiło, czy jak
My też mieszkamy razem i spowiedź będziemy mieć 1, a zapłacić za wszystko księdzu zamierzamy przy spisywaniu protokołu właśnie.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:50   #4743
blueberry88
Zakorzenienie

Almariel, no to czemu bierzesz ślub kościelny?
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:54   #4744
Almariel
Zakorzenienie

Nie wiem, czy wiesz, ale czystość przedmałżeńska obowiązuje nie tylko na 3 miesiące przed ślubem Dla mnie to trochę dziwne podejście, że wystarczy miesiąc celibatu przed ślubem, żeby się poczuć "nawróconym". Ale jak ktoś dzięki temu się tak czuje, to spoko. To tylko moje zdanie.
Stary 2011-05-11, 20:54   #4745
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez linka123123 Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie że co parafia to stawka heh :P Ja poprostu zapytałam koleżanek które miały w tamtym roku ślub Także jeżeli masz kogoś takiego to radze poprostu zapytać W naszych rejonach 100 zł na zapowiedzi, a 300- 400zł za udzielenie ślubu.
No i właśnie mam problem... Bo chciałam żeby ślubu udzielił mi mój proboszcz <ale niestety odszedł w trym roku na emeryture> Ślubu nam udzieli jeżeli obecny proboszcz wyrazi zgode... No i jestem w kropce bo jak byłam ustalać godz to obec. proboszcz na pytanie czy wyraza zgode odpowiedział "zobaczymy" i zaprosił mnie na przyszly msc do spisania protokołu.
Na zapowiedzi dam obecnemu ksiedzu- w koncu to on jest proboszczem i bedzie wygłaszał te zapowiedzi- a na ślub co łaska temu kto mi go udzieli...No a co z protokołem? Mam mu te z niby coś rzucić? Czy za to sie "nie płaci" ?
Pomóżcie jak to rozegrać...
też bym tak chciała u mnie to 1000 zł
Stary 2011-05-11, 21:05   #4746
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy wiesz, ale czystość przedmałżeńska obowiązuje nie tylko na 3 miesiące przed ślubem Dla mnie to trochę dziwne podejście, że wystarczy miesiąc celibatu przed ślubem, żeby się poczuć "nawróconym". Ale jak ktoś dzięki temu się tak czuje, to spoko. To tylko moje zdanie.
Jasne, że tak. Nie wystarczą te 4 miesiące. Nie mówię, że zachowałam czystość. Zaczynam nowe życie w każdym wymiarze - na tym polega nawrócenie. Nie odpowiedziałaś na pytanie.
Stary 2011-05-11, 21:13   #4747
lasoa
Zakorzenienie

jakoś nie widzę nas w celibacie przez tyle czasu
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 21:19   #4748
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, że tak. Nie wystarczą te 4 miesiące. Nie mówię, że zachowałam czystość. Zaczynam nowe życie w każdym wymiarze - na tym polega nawrócenie. Nie odpowiedziałaś na pytanie.
No to chyba proste dlaczego ślub Kościelny biorę, bo jestem wierząca i do Kościoła chodzę. Dla mnie to dziwne poużywać sobie, a potem celibat i już wszystko ok. Ale tak jak mówię, to tylko moje zdanie.
Ale może ja się nie znam bo nowego życia nie zaczynam. :P Jeśli Ty masz zamiar w 100 % stosować się do nauki Kościoła i zaczynasz nowe życie to tylko pogratulować i życzyć powodzenia, serio.

Edytowane przez Almariel
Czas edycji: 2011-05-11 o 21:22
Stary 2011-05-11, 21:38   #4749
sanderek5
Raczkowanie

Cytat:
Wydaje mi sie że co parafia to stawka heh :P Ja poprostu zapytałam koleżanek które miały w tamtym roku ślub Także jeżeli masz kogoś takiego to radze poprostu zapytać W naszych rejonach 100 zł na zapowiedzi, a 300- 400zł za udzielenie ślubu.
No i właśnie mam problem... Bo chciałam żeby ślubu udzielił mi mój proboszcz <ale niestety odszedł w trym roku na emeryture> Ślubu nam udzieli jeżeli obecny proboszcz wyrazi zgode... No i jestem w kropce bo jak byłam ustalać godz to obec. proboszcz na pytanie czy wyraza zgode odpowiedział "zobaczymy" i zaprosił mnie na przyszly msc do spisania protokołu.
Na zapowiedzi dam obecnemu ksiedzu- w koncu to on jest proboszczem i bedzie wygłaszał te zapowiedzi- a na ślub co łaska temu kto mi go udzieli...No a co z protokołem? Mam mu te z niby coś rzucić? Czy za to sie "nie płaci" ?
TEORETYCZNIE (bynajmniej u mnie w mieście) za spisanie protokołu się nic kompletnie nie płaci, ale z reguły przy podpisywaniu protokołu Proboszcz rozpisuje już zapowiedzi i wtedy płaci się za zapowiedzi. Najczęściej jest to "co łaska, ale nie mniej niż..." :P aczkolwiek spotkałam się w jednej parafii, że wchodzę do kancelarii, a tam cennik, jak w mięsnym i wypisane
"zaswiadczenie o chrzcie - ..... zł
zaświadczenie o bierzmowaniu - .........zł
zaświadczenie o chrzcie z adnotacją o bierzmowaniu - ..........zł
zapowiedzi dla osób biorących ślub w tej parafi - .........zł
zapowiedzi dla osób biorących ślub w parafii współmałżonka - ................ zł
ceremonia zaślubin - .............zł
usługi pana organisty - ................zł
opłata "postojowa" dla pana organisty - ..............zł
licencja na zawarcie sakramentu malzenstwa w innej parafii - ..........zł"
itd itp... o chrzcie, pogrzebie, ceny za msze indywidualna, zbiorowa itd. :P
Z jednej strony - masakra ;p ale z drugiej przynajmniej czlowiek wie na czym stoi i nie jest mu glupio, czy da za malo, czy co :P

PS. Dziewczyny przestańcie się kłócić Każdy ma swoje przekonania i swoje poczucie moralności i jak komuś ma ulżyć na sumieniu po 3 miesiącach celibatu to dobre i to... nie wszyscy mają takie same poglądy i nie każdy tak samo mocno wierzy, a już na pewno niewielu żyje całkowicie zgodnie z nauką kościoła :P
Stary 2011-05-11, 21:39   #4750
blueberry88
Zakorzenienie

Nie ma co się jakoś sprzeczać
Po prostu myślę, że moje podejście nie jest fałszywe, czy śmieszne.
Zaręczyny były dobrym impulsem do odwrócenia się w tę lepszą stronę
Chodzenie do kościoła bez przyjmowania sakramentów, to trudne - jak dla mnie. Gdybym nie miała się stosować w 100% już, to nie mogłabym przystępować do spowiedzi itd., a tak samo i ta przedślubna byłaby tak naprawdę świętokradztwem (spowiedź bez postanowienia poprawy i żalu za grzechy), a co za tym idzie i przyjęcie Sakramentu Małżeństwa.
Stary 2011-05-11, 21:50   #4751
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanderek5 Pokaż wiadomość

PS. Dziewczyny przestańcie się kłócić Każdy ma swoje przekonania i swoje poczucie moralności i jak komuś ma ulżyć na sumieniu po 3 miesiącach celibatu to dobre i to... nie wszyscy mają takie same poglądy i nie każdy tak samo mocno wierzy, a już na pewno niewielu żyje całkowicie zgodnie z nauką kościoła :P
Napisałam, że jak komuś dzięki temu ulży to spoko. Daleka jestem od kłócenia się.

Cytat:
Nie ma co się jakoś sprzeczać
Po prostu myślę, że moje podejście nie jest fałszywe, czy śmieszne.
Zaręczyny były dobrym impulsem do odwrócenia się w tę lepszą stronę
Chodzenie do kościoła bez przyjmowania sakramentów, to trudne - jak dla mnie. Gdybym nie miała się stosować w 100% już, to nie mogłabym przystępować do spowiedzi itd., a tak samo i ta przedślubna byłaby tak naprawdę świętokradztwem (spowiedź bez postanowienia poprawy i żalu za grzechy), a co za tym idzie i przyjęcie Sakramentu Małżeństwa.
Ok, rozumiem, nie chciałam Cię urazić bynajmniej.
Stary 2011-05-11, 22:30   #4752
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lasoa Pokaż wiadomość
tak ciagle mysle co jest jeszcze ważnego do załatwienia...
Ja też...

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Cześć!!!

Byłam na przymiarce właśnie
moja suknia jest
nie mam już żadnych wątpliwości, czy to aby na pewno dobry wybór.

dwa tyg przed ślubem ostatnia przymiarka i w piątek popołudniu 26.08 odbiór
Gratuluję pewności w wyborze chociaż mnie by stres zeżarł gdybym odbierała sukienkę dzień przed weselem. Gratuluję więc też opanowania.

Cytat:
Napisane przez martitaw Pokaż wiadomość
tylko pozazdrościć umiejętności
Mi osobiście bardziej podobają się drugie, te na nóżce z serduszkami, delikatniejsze i lżejsze są, ale my nie przewidujemy niczego takiego
Nam też się bardziej podobają te z serduszkiem. Właśnie przez fakt, że są delikatniejsze. Pierwsze wybraliśmy na początku wiedząc, że facet akceptuje własne wzory. Ale okazało się, że drugi też, więc wygrywa Teraz szukamy wzoru. Nie wiedziałam, że faceci są tacy wybredni...

Cytat:
U nas stawka jest "ile łaska", ale pytałam kuzynki, która brała ślub 2 tygodnie temu i oni dali 500 zł księdzu, 200 organiście i 100 kościelnemu.
Ja na twoim miejscu bym pocisnęła trochę ob. proboszcza. Bo wy macie prawo zdecydować, kto wam ślubu udzieli (tak nas na naukach uczyli). Obecnemu dałabym za zapowiedzi i ew. 50 zł "gratis", a temu, który udzieli ślubu resztę. Tylko nie wiem jak z opłatami typu prąd, ministranci, itp itd.
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-11, 22:46   #4753
Michalina81
Raczkowanie

ciekawe tematy dzisiaj. Wlasnie wracam ze szkolki a jutro na 8 do pracy
Pozdrawiam
Michalina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 08:25   #4754
lasoa
Zakorzenienie

ja dziś mam ustną A temat wziełam sobie trudny, wiec postawiłam krzyżyk
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 08:33   #4755
Kaja83
Raczkowanie

Cytat:
My nie mieszkamy razem ale mój luby na wzmiankę o celibacie zaczyna toczyć pianę z ust, ale postaram się go przepościć przez jakiś czas.. tylko chciałabym żeby on to zrozumiał a nie kłócić się o to za każdym razem.. :|

a za ślub nam ksiądz krzyknął 1000zł (bez kwiatów, organisty i kościelnego!) ZGROZA!!
O matko 1000zł to strasznie dużo My planujemy tak 300zł dać

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Jak dla mnie to takie "nawracanie" to żadne nawracanie, i jakoś nie wydaje mi się to szczere, że nagle miesiąc czy 2 przed ślubem wielki celibat i co żal, że się to wcześniej robiło, czy jak
My też mieszkamy razem i spowiedź będziemy mieć 1, a zapłacić za wszystko księdzu zamierzamy przy spisywaniu protokołu właśnie.
Almariel czyli przy spisywaniu protokołu płacicie księdzu już za ślub i zapowiedzi? A co z organista i kościelnym, jakoś osobno się płaci?
Kaja83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 08:37   #4756
magratka
Rozeznanie

Jestem bardzo ciekawa, ile u nas w kościele będziemy płacić. Przy rezerwowaniu terminu próbowaliśmy się delikatnie podpytać, jakiego rzędu są to kwoty, ale ksiądz mówił tylko o opłatach za dokumenty urzędowe i że trzeba się umówić z organistą i panią, która zamawia kwiaty. Na razie zbieramy dokumenty i niedługo się wybieramy na spisywanie. Mam nadzieję, że jakoś bardzo drogo nie będzie.
Jutro jadę do swojej parafii po licencję i ciekawa jestem, czy jest za to jakaś opłata - to chyba też zależy od parafii. Jak nie będzie, to wrzucę parę złotych do puszki na utrzymanie kościoła.
Czy Wam też czas tak szybko leci? Im mam więcej spraw do załatwienia, tym mniej czasu, a tu już połowa maja się zbliża...
A. buty zamówiłam: http://www.akces2.com/melanie-buty-damskie-slubne.html, w rzeczywistości są ładniejsze.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 09:37   #4757
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jusztyska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a na zapowiedzi kiedy będziecie dawać? przy spisywaniu protokołu? czy jakoś później?

Zadzwoniła dziś pani z salonu sukien i już poprawili mi podpięcie trenu i jutro jadę przymierzyc jeszcze raz sukienke lubie ją mierzyć
Ja dam kasiorkę w połowie lipca, czyli przy drugim spotkaniu.
Jak byłam załatwiać formalności, to w jednej z parafii mieli napisane, że nie mają cennika, tylko zawsze co łaska.
Super masz z tą sukienką

Cytat:
Napisane przez jagoda221 Pokaż wiadomość

Znalazłam fajny bukiecik ślubny, wiecie czy te kwiatki są dostępne dla nas?
Bardzo mi się podobają te kwiaty

Cytat:
A ja jestem trochę zła, byłam w parafii, w której byłam chrzczona, po metrykę chrztu i zaswiadczenie o bierzmowaniu, i owszem metryka chrztu jest, ale ani odrobiny informacji o moim bierzmowaniu, fakt, bierzmowana byłam w mojej obecnej parafii, ale mój proboszcz twierdzi, że adnotacja o bierzmowaniu powinna być na akcie chrztu... a nie ma...
na szczęście mam taki "indeks" co przed bierzmowaniem nam dawali, proboszcz w tej parafii, w której byłam chrzczona powiedział żebym ten indeks przedstawiła w obecnej parafii....ciekawa jestem co z tego wyjdzie...
Mają bajzel w tych papierach...

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
No to trzymam kciuki, żeby wyszło tak, jak chcecie z tymi kielichami. Łoś też cośtam się zna na takich pierdołach (jak kupowałam rodzicom na 25-lecie skrzynkę z akcesoriami do wina, to mi zaprojektował cały wierzch ładnie).
A nad kielichami myślimy nad tymi: http://allegro.pl/kieliszki-weselne-...586430497.html i koleś jest z Jedlicza, nie z Iskrzyni. Albo tymi: http://allegro.pl/kieliszki-rocznica...579943325.html
Bardzo ładne - i jedne i drugie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
A jeszcze chciałam się pochwalić spinkami jakie sprezentowałam Tż
Super - podoba mi się ta odrobina awangardy

Cytat:
Napisane przez ardillka Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Bardzo długo mnie nie było... Postaram się coś nadrobić

Z nowości - zaczęliśmy rozdawać zaproszenia Nawet nam idzie Zaproszenia się podobają wszystkim Na razie wszyscy potwierdzają przybycie

Mamy złoto na obrączki - jak będzie wolna chwila to jedziemy zamówić Już się doczekać nie mogę. W tym miesiącu chce też zamówić buty.
za zaproszenia i super, że wszyscy potwierdzają! Powodzenia z obrączkami i z butami. Wczoraj odstałam sms'a, że moje buty są gotowe Na obrączki jeszcze musimy poczekać - mam nadzieję, że będziemy zadowoleni.

Cytat:
Napisane przez lasoa Pokaż wiadomość

We wtorek jadę po diadem i kolię
Już brzmi dobrze Iście książęco

Cytat:
Mi odpisał Pan od kieliszków, że możemy sami zrobić motyw na grawerkę i tylko mu trzeba plik corela przesłać. Tak więc szukamy fajnych motywów
Super - nie ma to jak zindywidualizowany projekt.

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka26 Pokaż wiadomość

Mi udalo sie w koncu zalatwic reszte noclegow dla gosci Mamy juz komplet, wiec z wazniejszych rzeczy wszystko jest juz zalatwione
Oprocz garnituru dla TZ Ale to mam nadzieje juz w niedziele uda sie kupic.
za noclegi. U nas nie wiadomo ilu gości będzie chciało nocować - mamy nadzieję, że jak już się zdecydują, to będą jeszcze miejsca - biorąc pod uwagę, że wesele nad jeziorem i w wakacje...
Co do garnituru - my kupowaliśmy dwa. Najpierw klasyczny, a potem okazało się, że TŻ jednak zawsze chciał jasny... Wcale nie było łatwo
Stary 2011-05-12, 09:41   #4758
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thea2 Pokaż wiadomość
Odebraliśmy obrączki Jeju, nie wiedziałam, że będę się tak z nich cieszyć Są sliczne, delikatne, nie widać bardzo zdobienia, więc i ja jestem zadowolona i K.
A jak mój przyszły małżonek pięknie wygląda w obrączce Ale niestety raz tylko mogłam zobaczyć, bo tylko przymierzył, zdjął i zabrał obrączki do siebie, żebym ich ciągle nie oglądała A ja sobie zrobiłam zdjęcia (w załączniku)

Nie chwaliłam się chyba, że byliśmy w sobotę u księdza, żeby zapytać co mamy zrobić/przynieść i upewnić się, że nasz termin jest zarezerwowany. I przeżyłam chwil grozy, gdy ksiądz powiedział, że na 15:00 jest już zajęte- ale przez nas Dopiero w ostatnią niedzielę maja mamy przyjść do niego i umówić się na spisanie protokołu. Matko, jak ja go nie cierpię

Aha, wrzucę jeszcze biżuterię, co o niej myślicie? Zastanawiam się nad tym, aby sobie taką zrobić, zmieniłabym tylko bransoletkę, bo chciałabym taką ażurową z dziurkami, więc poddaję ocenie tylko kolczyki
Obrączki piękne
Bardzo podobają mi się te kolczyki.
Ksiądz Wam zrobił psikus...
Stary 2011-05-12, 09:42   #4759
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cześć
U nas dziś... 100 dni do ślubu

A lista załatwionych spraw wygląda tak:

Załatwione:

- dom przyjęć
- dj
- fotograf
- kamerzysta
- samochód + tablice rejestracyjne
- obrączki + grawer
- zrobić listę gości
- wybrać świadków
- noclegi dla gości
- wybrać kościół
- godzina ślubu
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia
- dzień skupienia dla narzeczonych
- Strój Młodej: suknia, bielizna, buty, biżuteria
- Strój Młodego: garnitur, koszula na przebranie, spinki, pasek
- kołocz weselny (powoli rozdajemy)
- tort
- makijaż próbny (za tydzień)
- makijaż ślubny
- fryzura próbna (za tydzień)
- fryzura ślubna
- księga gości
- wybrać piosenkę na pierwszy taniec
- ćwiczyć w domu pierwszy taniec lub zapisać się na kurs
- latające lampiony
- do sypania: płatki róż/strzelające tuby
- zamówić zaproszenia
- rozdać zaproszenia (rozdane 29, zostało 14)
- zawieszki/kokardki/etykiety na alkohol
- dekoracja klatki/domu
- Kościół: mamy metrykę chrztu P., zgodę na ślub w innej parafii, świadectwa z religii

Do załatwienia:

- transport dla gości
- skrzypaczka
- Strój Młodej: welon, pończochy
- Strój Młodego: bielizna, koszula, krawat, buty
- fryzjer dla Pana Młodego
- paznokcie
- zabiegi Panny Młodej
- winietki
- plan usadzenia gości
- regulamin wesela
- podziękowania dla gości
- podziękowania dla rodziców
- pomyśleć nad oczepinami
- dodatkowe lekcje tańca
- zawiadomienia/zaproszenia na sam ślub
- Alkohol: wódka, wino, piwo, na bramy i konkursy, kolorowe alko
- kubełki do lodu
- dekoracja: kościoła, samochodu, może sali
- kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, coś dla świadkowej
- czekam na moją metrykę chrztu
- protokół
- zapowiedzi
- wizyta w USC
- miesiąc przed: - spotkanie: sala, dj/zespół, foto, kam, kościół
- impreza panieńska/kawalerska
- nocleg/weekend poślubny
- podróż poślubna

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2011-05-12 o 09:46
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 09:56   #4760
jusztyska
Zadomowienie

Jenny, a co to będzie "regulamin wesela"?
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 09:56   #4761
linka123123
Przyczajenie

Cytat:
U nas stawka jest "ile łaska", ale pytałam kuzynki, która brała ślub 2 tygodnie temu i oni dali 500 zł księdzu, 200 organiście i 100 kościelnemu.
Ja na twoim miejscu bym pocisnęła trochę ob. proboszcza. Bo wy macie prawo zdecydować, kto wam ślubu udzieli (tak nas na naukach uczyli). Obecnemu dałabym za zapowiedzi i ew. 50 zł "gratis", a temu, który udzieli ślubu resztę. Tylko nie wiem jak z opłatami typu prąd, ministranci, itp itd.
No u nas to jeszcze dochodzą koszty : 100 zł organista, 100zł kościelny..za prąd itp nie słyszałam :P

No właśnie wiem że mamy prawo..tylko podobno ob. prob. sie strasznie bulwersował w podobnej sprawie wcześniej.. <wiesz każdy chce dostać kase heh..>
linka123123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 10:00   #4762
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć
U nas dziś... 100 dni do ślubu
Super Tyle już załatwione... A z drugiej strony tyle jeszcze...
Chyba też muszę zrobić podsumowanie. U nas 86 dni i ciągle spada
Stary 2011-05-12, 10:02   #4763
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Jenny, a co to będzie "regulamin wesela"?
chcemy na stołach ustawić karty, na których z jednej strony będzie regulamin wesel (zaraz poszukam), a z drugiej menu albo napisany orientacyjny plan i godziny posiłków. Często jest tak, że ludzie nie wiedzą co kiedy będzie i potem mają być lody czy tort, a połowa ludzi na dworze na papierosie :/

Regulamin wesela => http://nasz-slub.parzych.org/regulamin-wesela/

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 10:16   #4764
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
chcemy na stołach ustawić karty, na których z jednej strony będzie regulamin wesel (zaraz poszukam), a z drugiej menu albo napisany orientacyjny plan i godziny posiłków. Często jest tak, że ludzie nie wiedzą co kiedy będzie i potem mają być lody czy tort, a połowa ludzi na dworze na papierosie :/

aaa u nas być może taki właśnie regulamin przeczyta na początku dla rozbawienia gości pan z zespołu
Stary 2011-05-12, 10:37   #4765
linka123123
Przyczajenie

Cytat:
Ha ha dobre! szczególnie "5. Osoby mające uwagi dotyczące wesela zobowiązane będą do zorganizowania lepszego w przeciągu pół roku."
Nooo! i niech komuś sie nie bedzie podobało! haha
linka123123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 11:29   #4766
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
No u nas to jeszcze dochodzą koszty : 100 zł organista, 100zł kościelny..za prąd itp nie słyszałam :P

No właśnie wiem że mamy prawo..tylko podobno ob. prob. sie strasznie bulwersował w podobnej sprawie wcześniej.. <wiesz każdy chce dostać kase heh..>
U nas te "prądowe sprawy" są wliczone w cenę ślubu, więc się nie dopłaca. Ale jeśli bierzesz księdza, który normalnie nie pracuje w tej parafii, to trzeba chyba jeszcze dać proboszczowi za samo "wynajęcie" kościoła.
Chyba też bym wolała gotowy cennik. Może nie wypada, może niektórzy by się bulwersowali (zapewne większość - co tak drogo itp), ale przynajmniej by się wiedziało ile dać, a nie takie szeptanie i podpytywanie...

Cytat:

Też tak robimy. Menu w postaci składanej karty, gdzie w środku na lewej karcie regulamin a na prawej menu w formie np. 19:00 ciepły posiłek, 22:00 tort itp. Ze względu właśnie na palących i rodziny, które będą chciały odwieźć dzieci do domu np. Żeby mogli zdążyć zjeść i nic ich nie ominęło. Oczywiście samo menu utrzymane w konwencji takiej, jak reszta papierowych rzeczy.
Wymyśliliśmy jeszcze, żeby zrobić (to już tak na spokojnie) dla rodziców i świadków takie mini ściągi formatu niewiele większego od wizytówek (do kieszeni czy torebki) zawierające m. in. właśnie plan wesela, tekst do błogosławieństwa czy powitania na sali i inne tego typu przydatne informacje i przypominajki i dać im to na dzień przed weselem. Żeby każdy miał swoje w razie czego (bo książeczkę z nauk mamy jedną i boję się, że zaginie w ferworze walki). Tatusiom w załączniku ozdobiony kieliszek, a mamusiom paczkę chusteczek
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 11:40   #4767
jusztyska
Zadomowienie

idę przygotować coś na obiad dla mojej familii
a potem trochę skorzystać ze słoneczka, póki tak pięknie świeci... zwłaszcza, że weekend spędzę w busach i na zajęciach w paskudnych murach.... echhh
Stary 2011-05-12, 11:49   #4768
ardillka
Zadomowienie

Cytat:

hahaha super ten regulamin :P Taż taki wkleję - może do księgi pamiątkowej :P Na stuł tez super, pomyśle o tym.

Witam 100 DDś

Lista spraw załatwionych:

- restauracja/ sala
- zespół na I dzień/dj na II dzień
- lista piosenek na II dzień
- zabawy na II dzień
- fotograf
- kamera + (osoba do obsługi nie poinformowana)
- samochód + ( bez tablic rejestracyjnych)
- (złoto na obrączki) obrączki + grawer wybrany - w piątek zamawiamy
- lista gości
- świadkowie wybrani, poinformowani, zaproszeni
- kościół ( ustalona godzina, wybrany ksiądz
- godzina ślubu
- suknia
- welon od świadkowej – krótsza część ( sprawdzić czy kolor pasuje)
- podwiązka
- biżuteria
- babeczki na II dzień zamówione – uzgodnić transport
- księga gości – wydrukować teksty, zdjęcia, oprawić)
- przygotowane do wydruku: bileciki dla gości do prezentów, karteczki na stół swojski, kartki do ciast, zawieszki na wino, trunki
- latające lampiony
- do sypania: bańki mydlane dla dzieci
- zaproszenia – w trakcie rozdawania
- zawiadomienia o ślubie – w trakcie robienia
- rozdać zaproszenia/zawiadomienia
- naklejki na wódkę/kokardki
- wódka
- wino do obiadu
- fontanna czekoladowa – zadzwonić, żeby zabrali stół własny
- wódka na bramy
- wódka na konkursy
- kwiaciarka, ustalone: dekoracja kościoła, dekoracja samochodu, dekoracja sali, bukiet, butonierka, stroik dla świadkowej, butonierka dla świadka, kwiatek do włosów, kosze dla rodziców, bukiet na cmentarz
- piosenka na pierwszy taniec (Kindla „ Z kimś takim jak Ty”
- piwo = na poprawiny ( z Sali )

Lista spraw do załatwienia:

- noclegi dla gości (?) – policzyć ile, zamówić
- transport dla gości = bus+ 2 kierowców
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia
- dzień skupienia dla narzeczonych
- skrzypaczka
- bielizna
- buty
- welon - długa część
- pończochy/rajstopy (cieliste)
- garnitur
- bielizna
- koszula
- krawat/ muszka
- spinki do koszuli – chyba nie będą potrzebne
- pasek
- buty
- kołocz weselny ( policzyć ile będzie paczek)
- tort
- ciasta
- makijaż próbny
- makijaż ślubny
- fryzura próbna ( chyba zrezygnuje z niej)
- fryzura ślubna
- fryzjer dla Pana Młodego
- paznokcie
- zabiegi Panny Młodej ( czyszczenie cery, regulacja brwi, maseczka)
- winietki ( kupić kalkę)
- plan usadzenia gości
- podziękowania dla gości (kupić aniołki)
- podziękowania dla rodziców (kosze z kwiatami)
- pomyśleć nad oczepinami
- pierwszy taniec - ćwiczyć w domu pierwszy taniec
- kurs tańca
- stół wiejski – własne produkty ( kupić szynki i mięso do wędzenia)

- kolorowe alkohole
- kubełki do lodu w kształcie serca
- dekoracja domu

- USC (dokumenty ważne 3 m-ce)
- Kościół: protokół (potrzebne rzeczy: metryki chrztu, świadectwo katechezy z ostatniej klasy szkoły średniej, zaświadczenie o przyjęciu bierzmowania, dowody osobiste), zapowiedzi

Miesiąc przed: - spotkanie: sala, dj/zespół, foto
- piosenka dla rodziców

- impreza panieńska/kawalerska

To chyba tyle :P

http://pannymlode2011.blogspot.com/2.../ardillka.html
ardillka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 12:59   #4769
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Jenny fajny pomysł
jusztyska o to jest dobre, zeby orkiestra cos takiego przecyztała.

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-12, 13:54   #4770
gwiazdeczka26
Zakorzenienie

Cytat:
My też mieszkamy razem i mamy normalnie dwie spowiedzi. Od miesiąca celibat i tak aż do ślubu. W końcu bierzemy ślub kościelny - trzeba się nawrócić.

Nas ksiadz zapytal czy mieszkamy razem, i odrazu powiedzial, ze w takim wypadku tylko jedna spowiedz nas obowiazuje

Cytat:

Te ceny naprawde przyprawiaja o bol glowy. Zwlaszcza, ze powinno byc 'co laska'

Cytat:
Zgodze sie z twoim tokiem myslenia, bo mam podobny. Ale zdaje sobie sprawe, ze kazdy ma prawo myslec inaczej, dlatego nie poruszalam tego tematu

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
Jestem bardzo ciekawa, ile u nas w kościele będziemy płacić. Przy rezerwowaniu terminu próbowaliśmy się delikatnie podpytać, jakiego rzędu są to kwoty, ale ksiądz mówił tylko o opłatach za dokumenty urzędowe i że trzeba się umówić z organistą i panią, która zamawia kwiaty. Na razie zbieramy dokumenty i niedługo się wybieramy na spisywanie. Mam nadzieję, że jakoś bardzo drogo nie będzie.
Jutro jadę do swojej parafii po licencję i ciekawa jestem, czy jest za to jakaś opłata - to chyba też zależy od parafii. Jak nie będzie, to wrzucę parę złotych do puszki na utrzymanie kościoła.
Czy Wam też czas tak szybko leci? Im mam więcej spraw do załatwienia, tym mniej czasu, a tu już połowa maja się zbliża...
A. buty zamówiłam: http://www.akces2.com/melanie-buty-damskie-slubne.html, w rzeczywistości są ładniejsze.

Czas naprawde leci blyskawicznie
A butki bardzo ladne, jak na zywo wygladaj jeszcze lepiej, to

Cytat:
za noclegi. U nas nie wiadomo ilu gości będzie chciało nocować - mamy nadzieję, że jak już się zdecydują, to będą jeszcze miejsca - biorąc pod uwagę, że wesele nad jeziorem i w wakacje...
Co do garnituru - my kupowaliśmy dwa. Najpierw klasyczny, a potem okazało się, że TŻ jednak zawsze chciał jasny... Wcale nie było łatwo

My mamy wesele dwudniowe i do tego jakies 70km od miejsca zamieszkania, wiec noclegi to byl mus....

A TZ stwierdzil, ze zawsze chcial jasny garnitur???? Jak juz kupiliscie ciemny??? No to swietny jest

Cytat:

Swietny pomysl z tym planem wesela
A regulamin - rewelacja. Najbardziej usmialam sie z pkt 9 i 10

Gratki dla wszystkich za studniowki
U mnie dzis elegancko 3 mce do slubu!!!!!!

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości