|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
tylko chciałabym żeby on to zrozumiał a nie kłócić się o to za każdym razem.. :|a za ślub nam ksiądz krzyknął 1000zł (bez kwiatów, organisty i kościelnego!) ZGROZA!! Edytowane przez martitaw Czas edycji: 2011-05-11 o 20:05 |
|
|
|
|
#4742 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to takie "nawracanie" to żadne nawracanie, i jakoś nie wydaje mi się to szczere, że nagle miesiąc czy 2 przed ślubem wielki celibat i co żal, że się to wcześniej robiło, czy jak
My też mieszkamy razem i spowiedź będziemy mieć 1, a zapłacić za wszystko księdzu zamierzamy przy spisywaniu protokołu właśnie. |
|
|
|
#4743 |
|
Zakorzenienie
|
Almariel, no to czemu bierzesz ślub kościelny?
|
|
|
|
#4744 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy wiesz, ale czystość przedmałżeńska obowiązuje nie tylko na 3 miesiące przed ślubem
Dla mnie to trochę dziwne podejście, że wystarczy miesiąc celibatu przed ślubem, żeby się poczuć "nawróconym". Ale jak ktoś dzięki temu się tak czuje, to spoko. To tylko moje zdanie. |
|
|
|
#4745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie to 1000 zł
|
|
#4746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4747 |
|
Zakorzenienie
|
jakoś nie widzę nas w celibacie przez tyle czasu
|
|
|
|
#4748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może ja się nie znam bo nowego życia nie zaczynam. :P Jeśli Ty masz zamiar w 100 % stosować się do nauki Kościoła i zaczynasz nowe życie to tylko pogratulować i życzyć powodzenia, serio.
Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2011-05-11 o 21:22 |
|
|
|
|
#4749 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"zaswiadczenie o chrzcie - ..... zł zaświadczenie o bierzmowaniu - .........zł zaświadczenie o chrzcie z adnotacją o bierzmowaniu - ..........zł zapowiedzi dla osób biorących ślub w tej parafi - .........zł zapowiedzi dla osób biorących ślub w parafii współmałżonka - ................ zł ceremonia zaślubin - .............zł usługi pana organisty - ................zł opłata "postojowa" dla pana organisty - ..............zł licencja na zawarcie sakramentu malzenstwa w innej parafii - ..........zł" itd itp... o chrzcie, pogrzebie, ceny za msze indywidualna, zbiorowa itd. :P Z jednej strony - masakra ;p ale z drugiej przynajmniej czlowiek wie na czym stoi i nie jest mu glupio, czy da za malo, czy co :P PS. Dziewczyny przestańcie się kłócić Każdy ma swoje przekonania i swoje poczucie moralności i jak komuś ma ulżyć na sumieniu po 3 miesiącach celibatu to dobre i to... nie wszyscy mają takie same poglądy i nie każdy tak samo mocno wierzy, a już na pewno niewielu żyje całkowicie zgodnie z nauką kościoła :P
|
|
|
|
|
#4750 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma co się jakoś sprzeczać
![]() Po prostu myślę, że moje podejście nie jest fałszywe, czy śmieszne. Zaręczyny były dobrym impulsem do odwrócenia się w tę lepszą stronę ![]() Chodzenie do kościoła bez przyjmowania sakramentów, to trudne - jak dla mnie. Gdybym nie miała się stosować w 100% już, to nie mogłabym przystępować do spowiedzi itd., a tak samo i ta przedślubna byłaby tak naprawdę świętokradztwem (spowiedź bez postanowienia poprawy i żalu za grzechy), a co za tym idzie i przyjęcie Sakramentu Małżeństwa. |
|
|
|
#4751 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4752 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja też...
Cytat:
chociaż mnie by stres zeżarł gdybym odbierała sukienkę dzień przed weselem. Gratuluję więc też opanowania. ![]() Cytat:
Teraz szukamy wzoru. Nie wiedziałam, że faceci są tacy wybredni...![]() Cytat:
Ja na twoim miejscu bym pocisnęła trochę ob. proboszcza. Bo wy macie prawo zdecydować, kto wam ślubu udzieli (tak nas na naukach uczyli). Obecnemu dałabym za zapowiedzi i ew. 50 zł "gratis", a temu, który udzieli ślubu resztę. Tylko nie wiem jak z opłatami typu prąd, ministranci, itp itd. |
|||
|
|
|
#4753 |
|
Raczkowanie
|
ciekawe tematy dzisiaj. Wlasnie wracam ze szkolki a jutro na 8 do pracy ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#4754 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś mam ustną
A temat wziełam sobie trudny, wiec postawiłam krzyżyk
|
|
|
|
#4755 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My planujemy tak 300zł dać---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4756 |
|
Rozeznanie
|
Jestem bardzo ciekawa, ile u nas w kościele będziemy płacić. Przy rezerwowaniu terminu próbowaliśmy się delikatnie podpytać, jakiego rzędu są to kwoty, ale ksiądz mówił tylko o opłatach za dokumenty urzędowe i że trzeba się umówić z organistą i panią, która zamawia kwiaty. Na razie zbieramy dokumenty i niedługo się wybieramy na spisywanie. Mam nadzieję, że jakoś bardzo drogo nie będzie.
Jutro jadę do swojej parafii po licencję i ciekawa jestem, czy jest za to jakaś opłata - to chyba też zależy od parafii. Jak nie będzie, to wrzucę parę złotych do puszki na utrzymanie kościoła. Czy Wam też czas tak szybko leci? Im mam więcej spraw do załatwienia, tym mniej czasu, a tu już połowa maja się zbliża... A. buty zamówiłam: http://www.akces2.com/melanie-buty-damskie-slubne.html, w rzeczywistości są ładniejsze. |
|
|
|
#4757 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam załatwiać formalności, to w jednej z parafii mieli napisane, że nie mają cennika, tylko zawsze co łaska. Super masz z tą sukienką ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Super - podoba mi się ta odrobina awangardy ![]() Cytat:
za zaproszenia i super, że wszyscy potwierdzają! Powodzenia z obrączkami i z butami. Wczoraj odstałam sms'a, że moje buty są gotoweJuż brzmi dobrze Iście książęco![]() Cytat:
Cytat:
za noclegi. U nas nie wiadomo ilu gości będzie chciało nocować - mamy nadzieję, że jak już się zdecydują, to będą jeszcze miejsca - biorąc pod uwagę, że wesele nad jeziorem i w wakacje...Co do garnituru - my kupowaliśmy dwa. Najpierw klasyczny, a potem okazało się, że TŻ jednak zawsze chciał jasny... Wcale nie było łatwo
|
|||||||
|
|
|
#4758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo podobają mi się te kolczyki. Ksiądz Wam zrobił psikus...
|
|
|
|
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
U nas dziś... 100 dni do ślubu ![]() A lista załatwionych spraw wygląda tak: Załatwione: - dom przyjęć - dj - fotograf - kamerzysta - samochód + tablice rejestracyjne - obrączki + grawer - zrobić listę gości - wybrać świadków - noclegi dla gości - wybrać kościół - godzina ślubu - nauki przedmałżeńskie - poradnia - dzień skupienia dla narzeczonych - Strój Młodej: suknia, bielizna, buty, biżuteria - Strój Młodego: garnitur, koszula na przebranie, spinki, pasek - kołocz weselny (powoli rozdajemy) - tort - makijaż próbny (za tydzień) - makijaż ślubny - fryzura próbna (za tydzień) - fryzura ślubna - księga gości - wybrać piosenkę na pierwszy taniec - ćwiczyć w domu pierwszy taniec lub zapisać się na kurs - latające lampiony - do sypania: płatki róż/strzelające tuby - zamówić zaproszenia - rozdać zaproszenia (rozdane 29, zostało 14) - zawieszki/kokardki/etykiety na alkohol - dekoracja klatki/domu - Kościół: mamy metrykę chrztu P., zgodę na ślub w innej parafii, świadectwa z religii Do załatwienia: - transport dla gości - skrzypaczka - Strój Młodej: welon, pończochy - Strój Młodego: bielizna, koszula, krawat, buty - fryzjer dla Pana Młodego - paznokcie - zabiegi Panny Młodej - winietki - plan usadzenia gości - regulamin wesela - podziękowania dla gości - podziękowania dla rodziców - pomyśleć nad oczepinami - dodatkowe lekcje tańca - zawiadomienia/zaproszenia na sam ślub - Alkohol: wódka, wino, piwo, na bramy i konkursy, kolorowe alko - kubełki do lodu - dekoracja: kościoła, samochodu, może sali - kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, coś dla świadkowej - czekam na moją metrykę chrztu - protokół - zapowiedzi - wizyta w USC - miesiąc przed: - spotkanie: sala, dj/zespół, foto, kam, kościół - impreza panieńska/kawalerska - nocleg/weekend poślubny - podróż poślubna Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2011-05-12 o 09:46 |
|
|
|
#4760 |
|
Zadomowienie
|
Jenny, a co to będzie "regulamin wesela"?
|
|
|
|
#4761 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No właśnie wiem że mamy prawo..tylko podobno ob. prob. sie strasznie bulwersował w podobnej sprawie wcześniej.. <wiesz każdy chce dostać kase heh..> |
|
|
|
|
#4762 |
|
Zakorzenienie
|
Super
Tyle już załatwione... A z drugiej strony tyle jeszcze...![]() Chyba też muszę zrobić podsumowanie. U nas 86 dni i ciągle spada
|
|
|
|
#4763 |
|
Zakorzenienie
|
chcemy na stołach ustawić karty, na których z jednej strony będzie regulamin wesel (zaraz poszukam), a z drugiej menu albo napisany orientacyjny plan i godziny posiłków. Często jest tak, że ludzie nie wiedzą co kiedy będzie i potem mają być lody czy tort, a połowa ludzi na dworze na papierosie :/
Regulamin wesela => http://nasz-slub.parzych.org/regulamin-wesela/ |
|
|
|
#4764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas być może taki właśnie regulamin przeczyta na początku dla rozbawienia gości pan z zespołu
|
|
|
|
|
#4765 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nooo! i niech komuś sie nie bedzie podobało! haha
|
|
|
|
|
#4766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba też bym wolała gotowy cennik. Może nie wypada, może niektórzy by się bulwersowali (zapewne większość - co tak drogo itp), ale przynajmniej by się wiedziało ile dać, a nie takie szeptanie i podpytywanie... Cytat:
Wymyśliliśmy jeszcze, żeby zrobić (to już tak na spokojnie) dla rodziców i świadków takie mini ściągi formatu niewiele większego od wizytówek (do kieszeni czy torebki) zawierające m. in. właśnie plan wesela, tekst do błogosławieństwa czy powitania na sali i inne tego typu przydatne informacje i przypominajki i dać im to na dzień przed weselem. Żeby każdy miał swoje w razie czego (bo książeczkę z nauk mamy jedną i boję się, że zaginie w ferworze walki). Tatusiom w załączniku ozdobiony kieliszek, a mamusiom paczkę chusteczek
|
||
|
|
|
#4767 |
|
Zadomowienie
|
idę przygotować coś na obiad dla mojej familii
![]() a potem trochę skorzystać ze słoneczka, póki tak pięknie świeci... zwłaszcza, że weekend spędzę w busach i na zajęciach w paskudnych murach.... echhh |
|
|
|
#4768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam 100 DDś Lista spraw załatwionych: - restauracja/ sala - zespół na I dzień/dj na II dzień - lista piosenek na II dzień - zabawy na II dzień - fotograf - kamera + (osoba do obsługi nie poinformowana) - samochód + ( bez tablic rejestracyjnych) - (złoto na obrączki) obrączki + grawer wybrany - w piątek zamawiamy - lista gości - świadkowie wybrani, poinformowani, zaproszeni - kościół ( ustalona godzina, wybrany ksiądz - godzina ślubu - suknia - welon od świadkowej – krótsza część ( sprawdzić czy kolor pasuje) - podwiązka - biżuteria - babeczki na II dzień zamówione – uzgodnić transport - księga gości – wydrukować teksty, zdjęcia, oprawić) - przygotowane do wydruku: bileciki dla gości do prezentów, karteczki na stół swojski, kartki do ciast, zawieszki na wino, trunki - latające lampiony - do sypania: bańki mydlane dla dzieci - zaproszenia – w trakcie rozdawania - zawiadomienia o ślubie – w trakcie robienia - rozdać zaproszenia/zawiadomienia - naklejki na wódkę/kokardki - wódka - wino do obiadu - fontanna czekoladowa – zadzwonić, żeby zabrali stół własny - wódka na bramy - wódka na konkursy - kwiaciarka, ustalone: dekoracja kościoła, dekoracja samochodu, dekoracja sali, bukiet, butonierka, stroik dla świadkowej, butonierka dla świadka, kwiatek do włosów, kosze dla rodziców, bukiet na cmentarz - piosenka na pierwszy taniec (Kindla „ Z kimś takim jak Ty” - piwo = na poprawiny ( z Sali ) Lista spraw do załatwienia: - noclegi dla gości (?) – policzyć ile, zamówić - transport dla gości = bus+ 2 kierowców - nauki przedmałżeńskie - poradnia - dzień skupienia dla narzeczonych - skrzypaczka - bielizna - buty - welon - długa część - pończochy/rajstopy (cieliste) - garnitur - bielizna - koszula - krawat/ muszka - spinki do koszuli – chyba nie będą potrzebne - pasek - buty - kołocz weselny ( policzyć ile będzie paczek) - tort - ciasta - makijaż próbny - makijaż ślubny - fryzura próbna ( chyba zrezygnuje z niej) - fryzura ślubna - fryzjer dla Pana Młodego - paznokcie - zabiegi Panny Młodej ( czyszczenie cery, regulacja brwi, maseczka) - winietki ( kupić kalkę) - plan usadzenia gości - podziękowania dla gości (kupić aniołki) - podziękowania dla rodziców (kosze z kwiatami) - pomyśleć nad oczepinami - pierwszy taniec - ćwiczyć w domu pierwszy taniec - kurs tańca - stół wiejski – własne produkty ( kupić szynki i mięso do wędzenia) - kolorowe alkohole - kubełki do lodu w kształcie serca - dekoracja domu - USC (dokumenty ważne 3 m-ce) - Kościół: protokół (potrzebne rzeczy: metryki chrztu, świadectwo katechezy z ostatniej klasy szkoły średniej, zaświadczenie o przyjęciu bierzmowania, dowody osobiste), zapowiedzi Miesiąc przed: - spotkanie: sala, dj/zespół, foto - piosenka dla rodziców - impreza panieńska/kawalerska To chyba tyle :P
|
|
#4769 |
|
Zakorzenienie
|
Jenny fajny pomysł
![]() jusztyska o to jest dobre, zeby orkiestra cos takiego przecyztała.
|
#4770 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nas ksiadz zapytal czy mieszkamy razem, i odrazu powiedzial, ze w takim wypadku tylko jedna spowiedz nas obowiazuje ![]() Cytat:
Te ceny naprawde przyprawiaja o bol glowy. Zwlaszcza, ze powinno byc 'co laska' ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czas naprawde leci blyskawicznie A butki bardzo ladne, jak na zywo wygladaj jeszcze lepiej, to ![]() Cytat:
My mamy wesele dwudniowe i do tego jakies 70km od miejsca zamieszkania, wiec noclegi to byl mus.... A TZ stwierdzil, ze zawsze chcial jasny garnitur???? Jak juz kupiliscie ciemny??? No to swietny jest Cytat:
![]() A regulamin - rewelacja. Najbardziej usmialam sie z pkt 9 i 10 Gratki dla wszystkich za studniowki ![]() U mnie dzis elegancko 3 mce do slubu!!!!!!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.

tylko chciałabym żeby on to zrozumiał a nie kłócić się o to za każdym razem.. :|
Dla mnie to trochę dziwne podejście, że wystarczy miesiąc celibatu przed ślubem, żeby się poczuć "nawróconym". Ale jak ktoś dzięki temu się tak czuje, to spoko. To tylko moje zdanie. 
Także jeżeli masz kogoś takiego to radze poprostu zapytać
W naszych rejonach 100 zł na zapowiedzi, a 300- 400zł za udzielenie ślubu.
u mnie to 1000 zł

chociaż mnie by stres zeżarł gdybym odbierała sukienkę dzień przed weselem. Gratuluję więc też opanowania. 
Wcale nie było łatwo