|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
aga_pe To trzymam
za Norbercika ![]() A powiedzcie mi jeszcze, szczęśliwe posiadaczki leżaczków/bujaczków. Jak Wam się sprawdzają? Jakich firm macie? Teściowie chcą małemu kupić, ale my mamy wybrać i zamówić, oni płacą. No i muszę się ogarnąć z tym w miarę szybko. Myślałam o czymś do 250zł...
|
|
#422 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...604732490.html ja go chce morria (chyba) taki posiada
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
mary odpisałam na Przechowalni, ale napiszę też tu:
Ja krwawię masakrycznie, co chwilę latam do łazienki, więc to chyba norma. Krwawienie może trwać do 6 tyg z tego, co pamiętam. Apetytu też nie mam, jem, żeby nie zemdleć. Biorę witaminy, bo znów mi hemoglobina spadła. ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
![]() moria, moria masz taki? Dobrze się sprawuje? ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Myślę jeszcze nad: http://allegro.pl/fisher-price-2w1-l...590611542.html albo: http://allegro.pl/fisher-price-lezac...601989577.html Co sądzicie? Myślałam nad tym Rainforest, ale chcemy za jakieś 1,5-2 m-ce taką matę edukacyjną kupić: http://allegro.pl/fisher-price-mata-...596710496.html Nie będzie zbyt monotonnie??
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane, nie wiem kiedy was doczytam, biorac pod uwage ze rodzilam ponad 36 godzin w sumie i od tej pory nie spalam wiecej niz 4 godziny na dobe
![]() plus tu jest taki zwyczaj, ze wszyscy odwiedzaja cie z tym barselhotllet, to taki hotel przyszpitalny z poloznymi itp, wiec ciagle ktos wpada, tu badania, tu posilek, tu ciagle ktos dzwoni i mamy lekkie zamieszanie ![]() z mala wszystko ok, ma takie same zrosniete troche paluszki u nog 2 i 3 ci jak mamusia ) pani doktor sie smiala![]() i zoltaczke oczywiscie 169 w drugiej dobie, ale to w normie podobno tutaj i jesli do jutra sie nie podniesie nie beda naswietlac, wiec sama nie wiem, nie wiem czy nie ma troche zwiekszonego napiecia miesniowego bo strasznie sie prezy, ale lekarze mowili ze wszystko ok, jutro jeszcze tylko badania krwi i o 11-stej jedziemy do domciu ![]() w ogole maz strasznie mi pomaga i nie wyobrazam sobei przechodzic przez to sama, w ogole kocha sie te mala istotke straszliwie, choc nie wie sie jak ja obslugiwac
|
|
|
|
#425 | ||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=mary poziomkowa;26856822]Hello, Ochowalnio
![]() Mazianko, ten Gabulek taki grzeczniutki, ustawiony, jak w zegarku! Zakładaj, no, dziewczyno, jakiś album z Twoimi pociechami QUOTE] Hehe widzisz,przy I sie experymentuje,przy II juz wiadomo co dziala a co nie,a III ponoc samo sie chowa Ja sobie nie wyobrazam inaczej,musze miec jak w zegarku-tak juz mam,ale i dla małego to super sprawa,widze,ze jest duzo spokojniejszy niz Julia byla,bo przy niej to mialam jak Moria z Iguską poki na butle nie pzreszla,dlatego gabriela tak szybko na butle dalam. Cytat:
Cytat:
witerz i jak juz jest tak zle to lepiej lec do lekarza po masc konkretną, Ja jUlie kąpałam w siemieniu a potem w krochmalu własnie. na gotujaca wode wsypujesz make ziemniaczaną ,zeby taki lekki kisiel wyszedł i dodajesz troche do wanny-super sprawa,potem wystarczy szare mydło( najlepiej takie prawdziwe) ja malego teraz tylko w szarym myje,dupka tylko wodą ciepła i nic a nic nie ma,a uwierz,ze nie przewijam go co chwilke. chusteczki zostaw sobie na wyjazdy jak mały bedzie wiekszy. widzisz pzry takim trybie mycia nawet pampków nie tzreba,ja tylko Dady uzywam,a pzry Julii tez tylko pampki musialam bo sie balam,ze bedzie miala uczulenie na tansze. uff ale sie napisalam. aha i nie wiem,czy Ci sudocrem pomoze,bo on dosc ostry mi sie wydaje,moze bepanthen lepszy,choc Julka miala z antybiotykiem jak jej tak pupke wywaliło jak Twojemu. jak juz wieksza byla to własnie tormentiol-bo on łagodny jest. nie uzwaj do niego zadnych kremow,ani mydelek bo widac jest allergikiem.jak bedzie starszy to troszke powinno pzrejsc,a teraz niestety woda woda woda ale poszlabym z tym do pediatry jak do jutra sie nie poprawi. No a Gabrys jak wczoraj o 23 zjdł,to do 3.30 spal a potem do 7rano,wiec niech sie wali i pali musimy sie kapac o 20,potem karmienie o 23 i wtedy tylko w nocy raz wstaje,a jak go o 22 nakarmilam to potem co 3h mi sie budził hihi jednak musi byc jak w zegarku. zamowilam malemu karuzelke tiny love wyspa marzen-podobna do rainforest,ma któras z was cos takiego? i zamowilam tez maty gabkowe do wanny ,bo mi juz ciezko malego jedna reka tzrymac i kapac.aaa i pudelka na smoczki i fride. Mały mial plesniawki,ale juz zeszly- nie zyje piochtanina Na wodzie oczywiscie. za to pepek dalej wisi i nie chce odpasc no,masakra juz bym spokoj miala a t d...pa co do apetytu to tez najchetniej to bym tylko kawe pila,po Julii tez tak mialam i niestety anemia mnie dopadla,teraz jem na sile. Zmeczona jastem
|
|
#426 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej etatowe mamuski
Anulko sliczna ta Twoja Sofia!!!! Jesztem zakochana i tez nie moge sie doczekac jej fotek we wszytskich pieknych kieckach, ktore jej mamusia zakupila ![]() Wpadlam Wam napisac o czyms czego sie dowiedzialam przed chwila na temat karmienia piersia. Dosc ciekawa rzecz, o ktorej nie wiedzialam, a duzo czytam na ten temat [nie internet Byla u mnie pani z wizytacja by pogadac ze mna o porodzie i karmieniu. Powiedziala, ze przy karmieniu mam dawac dziecku tylko jedna piers, bo najpierw maluch pije, potem sie srednio najada, a na koniec dostaje z piersi wszystko to czego potrzebuje by sie najesc. Czyli tak jakby dziecko pijac piers rozkreca sobie pokarm i jego wartosc. Narysowala mi to na diagramie Drugiego cyca dac przy nastepnym karmieniu, bo jak zmieniamy piers to dzidzius moze nie czus wystarczajacej sytosci, bo nie dostal tego czego potrzebuje by sie najesc... Wiem, ze Moria zmieniasz piersi przy jednym karmieniu i Twoja Igusia byla niespokojna po odlozeniu do lozeczka... nie wiem jak to jest w praktyce, bo to przede mna, ale jak mi to powiedziala to wlasnie mi sie Igusia przypomniala i stwierdzilam, ze warto na to zwrocic uwage Nie chce zebyscie sobie pomyslaly, ze sie wymadrzam albo cos, bo to Wy macie juz dzieci i karmicie, a ja sie tylko karmie teoria poki co, ale mysle ze warto na to zwrocic uwage. To tyle. Dziekuje za uwage ![]() juz nie moge sie doczekac kiedy tu bede z Wami
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
byla polozna
z niunieczką wszystko okej ![]() mowi, ze jest taka słodka a co do przeziebienia meza to zeby przy niej za duzo nie robil i najlepiej odizolowac na 1-2 dni wiec dzis bedzie spal w innym pokoju i zeby przy niej nie kichal - ale na szczescie nie kicha byl u lekarza dostal leki, nie ma antybiotykow bo to przeziebienie malej nic nie bedzie ![]() kazala kupic maseczki w razie w u nas sie chmurzy ostro pogoda sie psuje ale jak sie obudzi, nakarmie niunia i chociaz na 30 minutek na dwor chce wyjsc |
|
|
|
#428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a teraz wrzucam zdj z wczorajszego spaceru-z dedykacja dla Agus,dodam,ze maly ma body i widoczna bluzeczke z dł ,spodenki cienitkie i skarpetki,po zrobieniu zdj nawet czapka poszła na bok i tak spal 2h,nic mu nie jest, Agus zasada jest taka,ze epiej zeby zmarzło niz ma sie pzregrzac,a po drugie staraj sie Oli poprostu ubierac jedna warstwe wiecej niz sobie-licząc ze kazde pzrykrycie to osobna warstwa i bedzie ok. Jula kwiatki mamusi zrywała
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
mazianko ale my nie używamy dla małego chusteczek
Raz czy dwa użyłam w nocy, jak się spieszyłam, bo był bardzo głodny. Normalnie woda i waciki lecą. Bepanthenem smarowałam, a wczoraj położna powiedziała, że lepiej sudocream. Od 7 mały leży w tetrach (poszło już całe pranie ich ), wietrzę, smaruję, octeniseptuję i widzę rezultaty Nie ma krwi już, zaczerwienienie się zmniejszyło Dziękuję za przepis na kąpiel, myślę, że wieczorem spróbujemy. Ją można zamiast zwykłej kąpieli?? Bo wczoraj z powodu mojego uczulenia chusteczkami nie udało nam się małego wykąpać i dziś już powinniśmy... ![]() Paulizia A ja o tym wiem Zmieniamy sysia co karmienie i mały jest zadowolony.Czasem się przysysa tylko na 5-15 minut i wtedy tylko pije właśnie chyba. Bo jak je "pełno" to 25-40 minut nam zajmuje.
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekowacdzisiaj zakladam jej na spacer body, pajaca i czapeczke wsio przykryje kocykiem tak kazalapolozna u mnie 28 stopni i na pwwno bedzie burza wieczorem |
|
|
|
|
#431 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do kapieli to jak najbardziej jest to normalna kąpiel,robi swietnie na skórke.ja Jule ok 3 mies tak kapala, codziennie( zrob sobie wiecej tego krochmalu zebys na kilka dni miala-bo codziennie gotowac to ciezko) a jak gdzies dorwiesz prawdziwe szare mydlo to wygodniej a jest rewelacyjne. bedzie dobzre,trzymam kciuki Cytat:
![]() podejrzewam,ze kocyk u mnie tez byłby zbedny ![]() My tez zaraz na spacerek uciekamy o 14 butla i ajciu hehe.
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
moja jeszcze spi
zasnela ok 9.40 ale zaraz ja obudze nakarmie i heja poki nie pada.. |
|
|
|
#433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja mam fisher price, jeszcze za duzo nie uzywam. maly siedzial w nim doslownie 3 razy (mialam zamiar wsadzac go jak skonczy mc, ) jak na razie palak z zabawkami nie robi wrazenia, za to migajace swiatelka w palaku -to jest to! faktycznie chwile sie ma po wsadzeniu malego w bujaczek i wlaczeniu. wczoraj sam nie wiedzial czego chce, musialam umyc butelki, wiec jak wyjelam palak z zabawkami , wlaczylam wibre to usnal. tyle moich spostrzezen. na brzuszek tez robi dobrze. powiem wam ze dwojka dzieci do wykapania to jest taki hard core wieczorny ze szok, wczoraj zrobilismy probe generalna jak bym byla sama. i uszykowanie wszystkiego do mycia, wykapanie starszego syna(z krzykiem przy myciu jego dlugich wlosow) polozenie spac, wykapanie mlodego, posprzatanie po tym kapaniu to jest masakra. wczoraj bylam zlana potem i ciezko wystraszona jak ja przez to przejde jak tz pojedzie.
|
|
|
#434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja staram sie najpierw Gabka wykapac,a ze Julia jeszcze w malej wanience sie kąpie,to poprostu po małym dolewam wody goracej i Julke wrzucam, no i nie kąpie jej codziennie tylko co ok 2-3 dni poki upałow nie ma. ale masz racje,ze polozenie dwojki to nie lada wyczyn. zwykle mały pierwszy "idzie"
|
|
#435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#436 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)Cytat:
no i nie wiem czy to zastoj kosci przez chodzenie o kulach i balkoniku , ale odkrylam ze nie moge kucac(przydatne przy myciu mlodego-starszego) jak ukucnelam pierwszy raz to z rykiem wolalam tz-ta zeby mnie pozbieral, a nogi gardlem chcialy mi wyjsc.wlasnie dzwonila pani z grupy syna ze ma 38 goraczki pewnie jak w banku malutki tez bedzie chory, a tak sie cieszylam ze rodze w maju, bedzie cieplo i starszy nie bedzie chorowac. i sie przeliczylam
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-05-12 o 14:05 |
||
|
|
|
#437 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie swiezoupieczone mamy
Czy sa moze wrod was odwazne mamy z Warszawy lub okolic, skłonne udostepnic mi swojego noworodka i siebie sama do zdjec? Zalezy mi na jak najmniejszych/najmldoszych dzieciach. Sama niestety zgapiłam ten okres z własna córka urodzona we wrzesniu 2010... ![]() Tutaj znajdziecie linki do moich prac. http://www.facebook.com/pages/Pruszk...66829010033724 http://nadusiowyswiat.blogspot.com/
|
#438 | ||
|
Wtajemniczenie
|
anula witaj
Cytat:
Matę mamy Rainforest ale jeszcze jej nawet nie rozpakowałam, chyba od około 2 miesiąca dopiero sprawia dzieciakom frajdę ( )Cytat:
Ja staram się karmić jedną piersią ale kiedy mała je z jednego cyca: 15 minut + 18 minut + 10m + 5m +5m +10m i to wszystko w ciągu 2 godzin no to już dla tego jednego cyca za dużo jest i jeśli po takim maratonie Iga ciągle woła to dostaje już nowego i go wykańcza. Ja dziś znów mam chwile słabości bo już 4 godziny się bujamy od łóżeczka do cycka i tak w koło na około Chciałabym pół karmi wypić ale nie wiem jak, bo wolałabym pić w takim momencie gdy do karmienia mam jakieś 2-3h i dziś rano tak miało być, dziecię mi o dziwo zasnęło na 1,5h i byłam pewna, że pośpi standardowo te 3h więc najpierw wzięłam prysznic ( w końcu!) i pół szklaneczko karmi do śniadanka i się Igulec obudził i do cyca od razu ![]() W ogóle śpiąca dziś jestem przeokrutnie i głowa mi pęka, nie wiem czy to pogoda czy zmęczenie i płacz.
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2011-05-12 o 14:36 |
||
|
|
|
#439 |
|
Wtajemniczenie
|
Moria położna coś na SR mówiła, że miała przypadek, że kobieta myślała, że karmi ładnie dziecko, bo leci z piersi, a okazało się, jak kilka razy wycisnęła, to po piątym czy szóstym spuszczeniu mleka było pusto. może sprawdź w ten sposób. ale nie wiem, powinnaś chyba wiedzieć, bo przecież laktatora używasz. ale tak pomyślałam, że napiszę
|
|
#440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co prawda ostatnio próbowałam tydzień temu albo i lepiej kiedy jeszcze z tym naszym karmieniem było ok bo teraz to nawet nie mam kiedy sprawdzić
|
|
#441 |
|
Zadomowienie
|
Hej, witam się i ja z Hanią
Od wczoraj jesteśmy w domu, mieliśmy trochę ciężką noc,bo Malutka chyba się przyzwyczajała do nowego otoczenia i trochę innego mleka (jesteśmy na Bebilonie 1, ale w szpitalu był Bebilon 1 płyn). Uprzedzając pyt czemu nie karmię piersią, to dlatego że nie mam za bardzo mleka, sutki mnie strasznie bolały przy próbach karmienia Małej no i mam anemię po tym szpitalu...hemoglobina 7...Mała się ładnie najada (czego nie można było powiedzieć o cycku ,więc zostajemy przy mm.
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny... Wypadł ze mnie kawałek mięsa
![]() Jedziemy na IP. Boję się, tyle się nasłuchałam o tym, że łożysko całe nie wyszło i potem były problemy Czy kiedyś będzie spokój?? Wczoraj IP, dziś IP
|
|
#443 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochana mam nadzieję,że wszystko wporządku.Daj koniecznie znać co lekarz powiedział!
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moze to skrzep jakis? i tak sie macica oczyszcza? ja czasem tez mialam takie skrzepy w czasi eokresu ze wyglądało to jak wątróbka
|
|
#445 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki wrzucam fotke karuzeli( kolorki zywsze niz na zdj) Tiny Love-wyspa marzen
dzisiaj pzryszla- rewelka,mały jeszcze nie widzi ,ale muzyka robi furore,lezy sobie spokojnie -normalnie jestem zachwycona i za jedyne 50zl z pzresylka mi sie udalo wylicytowac
|
#446 |
|
Wtajemniczenie
|
tz byl z mlodym u lekarza
![]() ![]() ma zapalenie gardla, dostal antybiotyk ![]() ja wiem ze nie unikniemy infekcji maluszka majac przedszkolaka w domu, tylko mialam nadzieje ze nie bedzie chory w pierwszych miesiacach . do tego maluszek nie chce jesc. zjadl 30ml jak sie obudzil. normalnie rece mi opadaja. dwojka dzieci=podwojna ilosc zmartwien
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
agnieszkape moj maz tez jest chory
nie ma ani goraczki ani zapalenia nawet antybiotykow nie dostal ponoc to przeziebienie bedzie spal dzisiaj w osobnym pokoju i nawet nie podchodzi do malej ![]() przez co jestem wypompowana |
|
|
|
#448 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() aga_pe A ile maluszek powinien jeść na raz? Bo ja odciągnęłam, było 30 ml i więcej nie chciało lecieć... Ale Edzik musiał dojeść po tym, co ściągnęłam.
|
|
|
#449 |
|
Zadomowienie
|
Boze, jak to dobrze, że jutro piatek
Bo tak naprawdę mam już dość Oliwka też ostatnich parę dni, jakaś taka niespokojna. Śpi po 1,5 godz, czasami do 3 godz, ale to naprawdę rzadkosć A jak sie obudzi, to też nie śpi po 1-1,5 godz. Chyba ma kolki, bo sie pręży, płacze, strzela bąki....Mam nadzieję, ze chociaż tą ospa sie nie zarazi od siostry ![]() Chociaż, powiem Wam, ze przy Oliwce jakoś tak ogólnie jestem bardziej spokojna, opanowana i jakaś taka pewniejsza. matallewar my mamy bujaczek z Fisher Price, ale jakis czas temu patrzyłam na allegro i juz chyba takich nie robią jak nasz Na razie Oli jest jeszcze za mała.super, ze z Tobą wszystko w porzadku i to był tylko skrzep. mazianko słodkie Twoje dzieciaczki aga_pe duzo zdrówka dla synka anula, spice witajcie Co do ściagania mleka, to ja teraz jeszcze nie próbowałam. Muszę kupić laktator Tak naprawdę jak sie karmi piersią, to w sumie niewiadomo ile dzieciaczek wypija. Ale chyba wypije wiecej niż nam się uda ściagnąć laktatorem |
|
|
|
#450 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nasz maluch tez lubi sluchac karuzelki i dostrzega miski z przewijaka, z lozeczka ma za daleko zeby je dojrzec ![]() Cytat:
![]() doroslemu to chociaz przetlumaczysz zeby nie podchodzil a takie dziecko nie bardzo kuma o co chodzi ze ma sie nie zblizac do brata. niechce go urazic. matal dobrze ze to tylko skrzep. no nasz maluch wypijal po 90ml, teraz tz go karmi, zobaczymy ile teraz wypije polozna cos mowila ze na dobe ponad 600 powinien wypijac
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-05-12 o 19:25 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.

za Norbercika 

morria (chyba) taki posiada 
Kiedy dziecko zaczyna świadomie się uśmiechać? 

Czekamy na Ciebie fasolko
)