|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
![]() Świadomie użyty silikon. Pierwszy raz od miliona lat Jeszcze mi się włosy nie spaliły, co więcej - wyglądają jak zwykle A nawet nieśmiało powraca skręt po fryzjerze?Skalp dostał szampon Cien Baby z olejkami (mycie) i troszkę Hegrona (mycioodżywkowanie). Gliss kur Oil Nutritive b/s |
|
|
|
|
#35132 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Kiedyś był na mazidłach, teraz można zamówić w niemieckim behawe.com. Szukaj, bo naprawdę fajna sprawa.
Cytat:
ale kto będzie przesadzał z pielęgnowaniem kręconych jak nie my? ![]() Cytat:
Cytat:
Ten Gliss Kur Oil Nutritive to silikon użyty świadomie, o którym piszesz? Czy może zastosowałaś dimethicone wczoraj wspomniany?
|
|
#35133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35134 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
A na zdjęciach są faleczki i loczek zauszny
|
|
#35135 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Podczytuję wątki od jakiegoś czasu i chciałabym się nauczyć dobrej pielęgnacji. Tylko, że moje włosy nie są ani proste ani falowane ani tym bardziej kręcone. Jednak odkąd pamiętam mam bardzo podatne włosy. Pod wpływem wilgoci z tyłu głowy robią mi się loczki , a z przodu fale. Od kilku lat w ogóle nie potrzeba wilgoci, bo one się robią same z siebie bardzo lekko falowane, wywijają się każdy w inną stronę. Podobają mi się włosy falowane i kręcone więc chciałabym jakoś o nie zadbać, ale co mnie bardzo myli to to, że tuż po umyciu włosów szamponem (już zauważyłam, że szampony bez SLSu wzmagają falowanie) i użyciu odżywki Latte mam proste włosy jak po prostownicy. Dopiero po kilku godzinach zaczynają się falować. Jak używam innych odżywek (zazwyczaj w sprayu Gliss Kur, bo inaczej nie jestem w stanie ich rozczesać) to właściwie od razu pojawiają się fale. Sama już nie wiem czy to zależy tylko od wilgotności powietrza czy od moich włosów. Dodam, że nawet po balsamach prostujących pojawiają mi się takie lekkie fale. Daję zdjęcie w załączeniu - tak wyglądają moje włosy po kilku godzinach od mycia i suszeniu suszarką, na czerwono zaznaczyłam tak mniej więcej odkąd widać fale. Czasami mam bardziej "pofalowane". Myślicie, że gdybym zaczęła dbać o nie tak jak o kręcone to mogłyby się zrobić prawdziwe fale?
Wierzę w Sekret. 16.06 ćwiczę 2/100 Edytowane przez winklepicker Czas edycji: 2011-05-12 o 13:18 |
|
|
|
#35136 | ||
|
Zakorzenienie
|
winklepicker - witaj
kilka z nas zaczynało od opisu jak Twój. Jak najbardziej jest szansa, że przy odpowiednim traktowani Twoje włosy staną się jednoznacznie falami. Reakcja na kosmetyki brzmi dziwnie, ale czasem trzeba lat żeby zrozumieć swoje włosy do końca. Fale są bardzo kapryśne, zmienne i nieprzewidywalne ![]() Cytat:
Cytat:
Oczywiście polecam Ci przerobienie Pigułki i spróbowanie zakręconej pielęgnacji na dłuższą metę. Też mam fale. Polecam Ci zajrzeć do Dziennika regenarcji, kilka falowanych dziewczyn opisuje tam swoje sposoby, warto zacząć od gotowych zestawów kosmetyków. ---------------------- Kochane wspomóżcie. Szukam następnej odżywki do mycia. Mam Hegrona. Ogólnie się sprawuje ale z następną butelką powinnam poczekać miesiąc-dwa. Sprawa o tyle zawikłana, że 3/4 składników mnie uczula albo podrażnia ale przynajmniej umiem "rozpoznać wroga" ![]() Niestety już sprawdzałam i odpadają: Joanny (ekstrakty ziołowe (pokrzywa!!), isopropyl alk) Gloria emulsja (ekstrakty/pokrzywa, brzydkie konserwanty Bromopropanodiol) Fitomed do blond (ejstrakty bez pokrzywy, Hydantoina) Isana babassu (IPA) ![]() Nie próbowałam ale od razu mi odpadają przez skład: Potter's (ekstr, IPA) Isana proteiny Co się jeszcze nadaje do mycia? Ja sobie już sprawdzę czy zawiera moich wrogów Dźwięczna będę. Mogą nie być CG
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-12 o 14:30 |
||
|
|
|
#35137 | |||||
|
|
Winklepicker podpisuję się pod słowami Ajrisz, mam jednak kilka uwag i pytań:
Cytat:
2. jakiej konkretnie odżywce Latte? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#35138 |
|
Zakorzenienie
|
Ja odkryłam właśnie że moje włosy jednak potrzebują silikonów
Dałam im kasmirowego psikacza z glisskura, jedwab w płynie z provitu i silk infusion z chi - i nieporównywalnie inaczej wyglądają, przede wszystkim - nie ma puchu w końcu, tylko równo zdefiniowane i błyszczące loczki ![]() Tylko teraz myślę jak często powinnam używać szamponu do mycia, skoro używam takich kosmetyków? Ajrisz - ja myję coco mask z profisa, sprawdzałaś ją?
|
#35139 |
|
Raczkowanie
|
Ajrisz Marta Kochane wspomóżcie.
Szukam następnej odżywki do mycia. Mam Hegrona. Ogólnie się sprawuje ale z następną butelką powinnam poczekać miesiąc-dwa. Sprawa o tyle zawikłana, że 3/4 składników mnie uczula albo podrażnia ale przynajmniej umiem "rozpoznać wroga" ![]() Niestety już sprawdzałam i odpadają: Joanny (ekstrakty ziołowe (pokrzywa!!), isopropyl alk) Gloria emulsja (ekstrakty/pokrzywa, brzydkie konserwanty Bromopropanodiol) Fitomed do blond (ejstrakty bez pokrzywy, Hydantoina) Isana babassu (IPA) ![]() Nie próbowałam ale od razu mi odpadają przez skład: Potter's (ekstr, IPA) Isana proteiny Co się jeszcze nadaje do mycia? Ja sobie już sprawdzę czy zawiera moich wrogów Dźwięczna będę. Mogą nie być CG[/QUOTE]Hej Ajrisz,mam to samo.Pierwsze pare tygodni bylo pieknych,teraz znow lupiez i strupki.Mysle sobie juz aby,zrobic sama jakas ze ZKM albo Mazidel ale nie wiem,czy one beda myly??? Niby umylam tez juz DOLIVA z pomarancza i jest jaby lepiej ale wlosy przeciazone,takie jakby bardziej tlustawe. A wczoraj to wogole odjechalam,bo umylam zelem z lnu+troche miodu + wywar z mydlnicy.Jak to zmieszalam mieszadelkiem do capucino,to wyszla piana prawe jak z bialek,tak gesta i mocna,na wlosacj juz tak fajnie sie nie pienilo.No i ogolnie wlosy raczej umyte,fakt,ze bardzo matowe,za czym idzie,ze zle sie rozczesaly,loki tam jakies byly ale takie przedziwnie drobne az jakby nie moje.Swiad i lupiez duzo mniejszy,wlasciwie swiadu zero a bialych platkow pozostalosci po porzednim myciu odzywka.I chyba na dluzsza mete,moze i sprawdziloby sie to w formie myjadla ale czytalam tu,ze ta mydlnica tez lubi przesuszac no i rozczesywanie to tez klapa.A tak polubilam mycie odzywkami i co robic,co robic??? |
|
|
|
#35140 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Sprawdzę ją
dzięksBingo składowo wyglądają dobrze. Jak oceniacie ich zapach? Dla mnie najlepiej jak wcale nie pachnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wg INCI skład ziołowca byłby taki: Aqua, Glukoside, Semi Linum Ex, Mel. Ubogo, prawda? Brakuje emolientów i regulatora kwasowości. Nieznane stężenie myjadła. Może rozmieszanie wcześniej oleju z miodem (miód emulguje) i dopiero to mieszać? Nie mam głowy do czarownicowania teraz ![]() Na pewno orzechy/mydlnica są dobre jako kuracja raz na jakiś czas
|
||||
|
|
|
#35141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35142 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.aromantic.co.uk/buy-brocc...organic-uk.htm?? Cytat:
http://www.aromantic.co.uk/buy-phytokeratin-uk.htm ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
|
|
#35143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35144 |
|
Raczkowanie
|
Znalazlam cos takiego jak silikon z pieczarek
![]() http://www.aromantic.co.uk/buy-silicone-natural-uk.htm
|
#35145 |
|
Zadomowienie
|
A mnie dzisiaj koleżanka powiedziała, że mam "jakieś takie lepsze włosy"
Oby tak dalej |
|
|
|
#35146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Waxa z awokado nawet mam, niedawno kupiłam ![]() Już tyle wydałam na dermatologa i potem na leczenie skutków dermatologa że tyle na myjadło to pikuś Wydam może nie każde ale duże pieniądze na pewniaka którego nie będę musiała wywalić..\Cytat:
|
||
|
|
|
#35147 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#35148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do żabkowania. To sama spójrz jaki efekt :P Mnie się on bardzo podoba Zadowolona jestem i nie rozumiem dlaczego tak zwlekalam
|
|
|
|
|
#35149 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki AjriszMarta, ja też się bardzo cieszę
A wszystko dzięki waszej pomocy, bardzo wam dziewczyny dziękuję za wszystkie rady Bernadka, mam bardzo podobne włosy do twoich |
|
|
|
#35150 |
|
Wtajemniczenie
|
kukis
Milo wiedzieć, ze masz ten sam typ - 2b :P I jakich kosmetykow uzywasz do włosów ?
|
|
|
|
#35151 |
|
Raczkowanie
|
A u mnie pogoda się zepsuła
Zaczął padać deszcz, no i burza była... No właśnie jak na taką pogodę mogą reagować włosy? Nie mogę się doczytać...Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć, to będę bardzo wdzięczna |
|
|
|
#35152 |
|
Wtajemniczenie
|
marika
Jak moga nasze włosy reagować ? Jest duża wilgoć w powietrzu. Nasze włosy będą wyglądały: - jakby były zniszczone i brakowalo im nawilżenia. - spuszone U mnie jest puch i nie kiedy bardziej się falują, ale to niektore pasma ![]() aha i to jest opisane :P |
|
|
|
#35153 |
|
Zadomowienie
|
Bernadka, obecnie myję Isaną z babassem, odżywiam Altterą z pszenicą i miodem, a stylizuję żelem lnianym na przemian z balsamem Nivei
![]() Ale ja dopiero zaczynam moją przygodę z metodami cg
|
|
|
|
#35154 |
|
Raczkowanie
|
bernadka20 dzięki
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-12 o 21:19 |
|
|
|
#35155 |
|
Zakorzenienie
|
Bernadka - nie mogę się do Twoich włosów ciemnych przyzwyczaić, takie nietwoje
I ten zmieniony awatar
|
|
|
|
#35156 |
|
Wtajemniczenie
|
Ajrisz
Kochana ja też, ale powoli schodzi. Nie widać tego, bo zdjęcia są robione w sztucznym świetle. A awatar znowu zmienilam, bo mam motywacje (powrot do rudości kukis Alterra pszenica i miód ? Ja mam odżywkę Alterry ale to jest morela i pszenica ![]() Ja balsam odpuściłam :P Puszyły mi się włosy. W jesieni znów wroce do balsamu Nivea FC :P Rozumiem :P Ja mam pokraczne CG :P Myje włosy Alterra migdal i jojoba włosy :P marika No widzisz. Musimy testować na kazdym kroku nasze włosy :P Wszystko zalezy od wilgotnosci i od tego jakiego kosmetyku uzyjemy w takie dni :P |
|
|
|
#35157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie właśnie też się trochę puszą, zdecydowanie bardziej wolę żel |
|
|
|
|
#35158 |
|
Wtajemniczenie
|
kukis
Ja uzywam żelu Artiste z fioletową zakrętką. Cena smieszna, ale żel sobie chwalę ! ![]() Isany z Babassu stosuję również, choć ostatnio o niej zapominam ![]() Lubię odżywkę b/s Joaśkę len i rumianek Świetnie włosy mnie sie po niej rozczesują. Lubię b/s Omnia Botanica (dostepna w Naturze)No u mnie spora kolekcja
|
|
|
|
#35159 |
|
Rozeznanie
|
Witam, moje włosy mają skłonność do falowania i zaczęłam czytać tutaj te forum odnośnie pielęgnacji i powoli próbuje się stosować tutaj do zaleceń. mam pytania odnośnie rozczesywania włosów po umyciu. Dzisiaj zastosowałam się mnie więcej do zaleceń filmiku zamieszczonego tutaj na którymś z watków (dziewczyna z takimi rudo-brązowymi włosami). Czyli umyłam włosy łagodnym szamponem, nałożyłam odżywkę ze spłukiwaniem, potem odcisnęłam włosy w koszulkę bawełnianą (na filmie było z mikrofibry)no i wtedy na mokrych były takie fajne loczki, potem rozczesałam włosy drewnianym grzebieniem i wtedy się rozprostowały i nałożyłam odżywkę bez spłukiwania i zrobiłam ten plumking na ręczniku. Loczki trochę są ale mogłoby być lepiej, po za tym po zdjęciu ręcznika musiałam je trochę ułożyc, zrobić przedziałek tak jak noszę i wtedy też trochę się rozprostowały pojedyncze pasma. Możecie mi doradzić, może nie powinnam ich czesać? i jeszcze co do stylizacji, to nakładacie tylko odżywkę czy jeszcze potem żel do tego, albo żel a odżywki nie? Proszę o rady
|
|
|
|
#35160 |
|
Zakorzenienie
|
A ja myślałam że miód dodajesz
Zestawienie pewnie apetyczne ale nie na tę porę roku
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.

Jeszcze mi się włosy nie spaliły, co więcej - wyglądają jak zwykle
A nawet nieśmiało powraca skręt po fryzjerze?
)