|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Kachna wygrała konkurs na etapie powiatowym
![]() niestety to już koniec, bo wojewódzkie są co dwa lata, moje dziecko się spłakało, ale w przyszłym roku tez startujemy, a co ![]() a teraz ide nadrabiać
|
|
|
|
#3752 |
|
Zadomowienie
|
gratulujemy
|
#3753 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda, że nie ma dalszego etapu Cytat:
ja sama bym nie zasnęła przy zapalonym ![]() miałyśmy dzisiaj identyczne pobudki Cytat:
nawet nie wiedziałam, że takie artykuł będzie musiał leżeć zawsze na wierzchu ![]() pisze, że nie liczy się ilość, ale fakt, że kupki są wodnite, obfite, widać w nich śluz natomiast moja zawsze robi 1 kupkę dziennie, i tez raz zdarzył jej się dzień że zrobiła z 5 więc może wczoraj to był tylko taki dzień, i dzisiaj się wszystko unormuje
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
powiem Ci jeden czort , a ziemniaczana stanowczo droższa.
Wanilka, Iza dzięki ![]() Iza śliczne zdjęcia. ach zeby ta moja łobuzerka chciała spać w dzień ![]() i tak zaszalała dziś w nocy zasnęła ok, 20 a wstała o 2.30, potem o 5.30 i na stałe o 8. |
|
|
|
#3755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3756 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Kasi ![]() Cytat:
od razu sie razniej robi jak wiesz ze wstaje ktos razem z toba
|
||
|
|
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
![]() kurcze moja też pomiaukiwał koło 3 i normalnie to bym od razu leciała zrobić jej jeść i w śpiku karmiła, ale tym razem mówię poczekam chwilkę, i ... usnęłam ![]() ona widocznie też i dopiero o 5 chciała jeść
|
#3758 |
|
Wtajemniczenie
|
Aja GRATKI dla Kaski
|
|
|
|
#3759 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byla u mnie HV i powiedziala, ze mala je wystarczajaco, widocznie miala bole brzuszka to tak jadla po troszku. Powiedziala, ze lepiej ja przetrzymac jelsi tylko ciumka 30 ml zeby zjadla duzo na raz a nie 10 razy dziennie. Mala w ciagu 24h zjadla 675ml a powinna kolo 700ml wiec duzej roznicy nie ma. HV kazala jej dac gripe water albo infacol, ja infacol daje, ale na gazy nie pomaga. Pomasuje brzuszek i zrobi rowerek i bedzie ok. Dzis mam nadzieje bedzie normalnie szamac bo sie wykoncze nerwowo;p. Jak sie obudzi to ja nakarmie i spadamy na dluuugi spacer .Zauwazylam, ze Lenka ma z tylu glowy na szyi czerwone odbarwienie skory, myslalam, ze to jakies uczulenie, ale HV powiedziala, ze to znamie. Jest to pod wloskami wiec luz. Sama mam 3 znamiona:P Gratuluje zdolniacha![]() Cytat:
. Dzis jadla o 1.45 pozniej o 5.30 i wstalysmy o 8.30, tyle ze zasnela o 22. Myslalam, ze dluzej pospi tak do 3 w nocy;p Nadzieja atka glupich ![]() Cytat:
Zaczela plakac a ja zastanawialam sie o co chodzi hehe cale body w kupie![]() Na buzke malej uzywam E45 i uczulenie schodzi ![]() Cytat:
)HV byla zaskoczona jak mala ladnie glowke podnosi jak jest na brzuchu, jak jej powiedzialam, ze tka z3 tygodnie trzyma to sie zdziwila ![]() Cytat:
. Dzis polezala z 15min na macie:d i uderzala w grzechhotke nad glowa zadowolona .Musze sie wyszykowac, bo jak mala wstanie to nici z tego;p
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-05-12 o 13:08 |
|||||
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My dziś jak zawsze spałyśmy sobie do 12 (z przerwami na papu). Wczoraj pękła szczepionka p. gruźlicy i wyleciało z niej mnóstwo ropy ![]() Czeka nas echo serca i łapię trochę nerwa, mam nadzieje, ze nic nie wykryje.
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() Właśnie czytałam gazete gdzie jest o konkursie i wypowiedź młodej "obiecałam mamie i musiałam wygrać" no i ze wygraną dedykuje mamie. to jest opisany etap miejski.,powiatowy bedzie w następnym numerze |
|
|
|
#3762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kuedy moja tak powie ??
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
ale słodka wypowiedz
musisz być z niej megadumna
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też zlazłam wszystkie apteki w okolicy i nie ma w żadnej z nich tej herbatki ![]() zazdroszczę wam dziewczyny, że wasze bąbelki śpią do 9... moja codziennie wstaje o 5 i koniec spania :/ a karmimy się o 3 więc po półtorej godziny ledwo wstaję z łóżka...
|
|
#3765 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy karmiac piersia moge isc na solarium???
mam za misiac swoje wesele i taka blada nie chce isc.... |
|
|
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
ja na solarium nigdy nie byłam, ale znalazłam coś takiego
"Wymienione przypadki stanowią przeciwwskazania do korzystania z solarium, jednak ich ostateczna ocena należy do lekarza specjalisty lub kosmetyczki. Bardzo jasna karnacja (fototyp I - celtycki). Uczulenie na słońce, nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne. Bielactwo. Rozległy typowy trądzik, trądzik różowaty, opryszczka. Rozszerzone naczynka na twarzy lub ciele. Liczne znamiona barwnikowe skóry, blizny. Niezagojone tatuaże. Ciąża, karmienie piersią. Miesiączka. Gorączka, stany zapalne Przebyta niedawno operacja (okres rekonwalescencji) Choroby serca i układu krążenia, nerek, tarczycy, epilepsja i inne poważne choroby przewlekłe. Aktywne zabiegi kosmetyczne i medycyny estetycznej ( szczególnie z zastosowaniem retinolu, kwasów owocowych, glikolowych, środków wybielających, zabiegi oczyszczające i depilujące. Stosowanie kosmetyków z retinolem, kwasami hydroksylowymi(AHA, BHA), szamponu z dziegciem, perfum i dezodorantów bezpośrednio przed opalaniem. Stosowanie środków fotouczulających. Jestem kosmetyczką wieęc się znam, solarium może wysuszyć pokarm-dobry sposób na przepalenie a także zniszczyć wartościowe składnik w mleku matki....... nie wiem czy warto" a nie możesz spróbować na słoneczku się opalić?
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-12 o 13:58 |
|
|
|
#3767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chetnie bym wyszla na slonko tylko ze mieszkam w bloku wiec nie mam gdzie za bardzo i jestem w uk a tutaj nie ma narazie ostrego slonka na opalanie |
|
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
baaa! nawet z bluzce z krótkim rękawkiem nie byłam ani razu - zawsze obowiązkowo sweter ![]() ![]() ale kocham taką pogodę jak deszcz pada w poprzek ![]()
|
|
#3769 |
|
BAN stały
|
Ech koszmarna noc-mały 1raz tak dal mi popalic szok juz wiem dlaczego nie dostalam kasy
uwaga!!!! Hit sezonu bo poszlam na wczesniejszy macierzynski i nie urodzilam w terminie jaki wyznaczyl lekarz tylko 11dni pozniej no jaja dzwonilam do gl oddzialu zus do warszawy i babka sie tak smiala ze co oni wyrabiaja powiedziala,zeby dzwonic do gl szefa woj. Ds zasilkow bo to jest parodnia no fakt... Powinnam dostac kase 30kwietnia max powiedziala zeby skarge pisac ale one sa udane w tym zusie u mnie |
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
ja na swoim ślubie byłam blada i nie sadze, żeby to źle wyglądało (a mam bardzo jasna karnacje).
krusiak- ale jaja jak ty śmiałaś nie urodzić w terminie, no
|
#3771 |
|
Zakorzenienie
|
Oj bardzo
![]() zaczynam wierzyć w to co mówią, że dzieci niegrzeczne (prawie ADHD) osiągają w życiu wiele.
|
|
|
|
#3772 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
na razie tylko jedna kupa była więc chyba wracamy do normy ![]() Cytat:
Cytat:
zobacz w marketach bo ja kupowałam w realu
|
|
#3773 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3774 |
|
Zadomowienie
|
tajka a twoja corcia ma egzeme???? jak ona u niej wygflada ??i te krostki na buzi???a ma moze za uszkami i na ciele??? mnie lekarz dal na buzie te masc co ma sterydy raz jej uzylam i zniknelo z buzki...ale teraz ma krostki na calym ciele .....i znopwu na buzce sie pojawilo...i dzis do lekarza z nia ide ......a ty czy smarujesz cialo malej po kapieli??? i buzke codziennie E45..sorka za tyle pytan
|
|
|
|
#3775 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mamuski
![]() Oto ta ostatnia, marnotrawna z mamus troszke czasu zajelo mi ogarniecie sie - tak naprawde caly czas sie ogarniam ale dzis jest lepiej niz w poprzednie dni, wiec pisze Moj osttni post wspominal o bolach krzyza... Tia.... ![]() Mialo to miejsce okolo 22 wieczorem 6 maja, w dniu zalozenia zelu z prstagladyna na przyspieszenie porodu - polecam! bo dziala ![]() Sama nie wiedzialam czy to juz te skurcze czy nie, bo z zegarkiem w reku wychodzilo co 2-3 minuty ale to byl bol tylko kregoslupa, zero bolu brzucha czy innych czesci ciala. Okolo 1 w nocy 7 maja zadzwonilam na dyzur porodowy do szpitala i kazano mi przyjechac ze wzgledu na ta czestotliwosc bolu. Ledwo szlam, TZ mial problem bo zaczelo lac, ja ledwo na nogach stalam a on jeszcze musial moja torbe z dokumentami dzwigac ![]() Doczlapalismy sie - ja przystawalam co te 2-3 minuty, wiec spacer mielismy dluuuugi ![]() Przyjeto nas do sali oczekujacych i dyzurujaca polozna powiedziala, ze zaraz mnie zbada i oceni sytuacje... Bosssze... W zyciu nie wiedzialalam, ze taka ocena sytuacji moze tak zaj... bolec... ![]() Na dodatek owa polozna mi mowi, ze ona niestety ma za krotkie palce i nie moze ocenic dobrze czy mam juz jakies rozwarcie czy nie ale raczej nie, wiec mozemy wracac do domu jesli chcemy albo sie kimne tutaj. Zabilabym babe gdybym mogla sie ruszyc ![]() TZ pojechal do domu na pare godzin sie przespac, bo mu powiedziala, ze to moze potrwac i zadzwonia do niego jak cos sie ruszy. Ja meczylam sie caly czas z tymi bolami kregoslupa z cay czas ta sama czestotliwoscia... Lezalam z innymi babkami, ktore pewnie byly jak ja po indukcji ale one... spaly snem sprawiedliwego a ja ledwo oddychalam i balam sie krzyczec, zeby ich nie obudzic, bo po co Niech odpoczywaja na razie...![]() Co chwila na siku, co chwila skurcze - juz tak je nazwe, bo jednak akcja szla ![]() O 3 rano polozna mi mowi, ze mnie wezmie do osobnej sali, zebym mogla sobie pojeczec jesli mam ochote w samotnosci oraz, ze dostane gas & air, zeby ulzyc sobie w cierpieniach. suuuper! Owszem, gas ulzyl ale tylko do godziny okolo 5.30 - pozniej sluzyl mi za dodatkowe zajecie, zeby nie gryzc lozka to gryzlam ta cala koncowke do oddyc- phania.Okolo 6 rano kolejna "swietna" wiadomosc -polozna "krotkie palce" zaprasza na kolejne badanie rozwarcia... ![]() Tak mi tam gmerala, ze w koncu wrzasnelam "co ty mi kobieto tam robisz??????!!!!!!" Ona bardzo przeprasza ale wydaje sie jej, ze mam 2-3 cm rozwarcia i jade na sale porodowa, wiec juz dzwoni po TZa... ![]() Przyjechal, czlapiemy na porodowa - dobrze, ze niedleko. Tam poznaje Claire moja polozna do porodu - swietna babke Mijaja kolejne godziny, TZ masuje mi plecy choc niewiele to pomaga - ja pije jak smok, jecze i ciagne ten gas, choc juz sama nie wiem po co, bo nie pomaga, boli jak skur... ![]() Claire robi badanie - dlugosc palcy wystarczajaca, zeby stwierdzic 6cm - godzina 10 rano. Problem bolu jest taki, ze Nino jest nadal pleckami do moich plecow dlatego mam tylko krzyzowe... ![]() Przychodzi ginekolog - przemly Hindus - i sprawdza, czy chce miec znieczulenie, np. epidural, ja mowie ze nie, bo jak jest juz 6cm to moze wytrzymam( glupia i naiwna Godzina 11.40 - zaczynam czuc potrzebe parcia, Claire mnie bada - 9cm! Mowi, ze moj porod postepuje bardzo szybko, wiec ten 1 cm moze potrwac nawet do 1h lub 2 ... Suuuper...Godzina 12 - praktycznie co drugi skurcz to parte, wiec Claire mnie powstrzymuje - zbiera niespodzianke, ktora zrobilam - i bada. Sama nie wierzy, bo mam juz 10cm i Nino sie obrocilNo to przemy!!!! Nino monitorowany i Claire widzi, ze tetno mu spada, wiec instruuje mni co i jak ale zero postepu... 12.30 - anestezjolog i ginekolog rozmawiaja z polozna, slysze tylko"pepowina na szyjce i sie cofa do kanalu, tetno spada" Szybka rozmowa z nami czy ok na epidural i na zabieg z vacuum - oczywiscie, ze tak. ekspresowe przebieranie, podpisywanie zgod, wywiad przed znieczuleniem i te cholerne parte... ![]() Sala operacyjna, wszyscy mega mili, weseli, usmiechnieci - pomagaja, szykuja, pani anestezjolog prosi, zebym sie polozyla na boku, bo przy tak czestych skurczach nie chce, zebym siadala do wklocia... Mega trudna sprawa ale jakos sie udaje, musze dawac znac kiedy mam te cholerstwa, to ona robi przerwe. Prawie ze gryze fartuch siostry z bolu, bo mam sie jej trzymac przy skurczach. Wbicie sie nie udaje, prob 5... Jednak siadamy... Przebiega mi tylko przez glowe, ze usiade na glowce Nino, bo TZ juz mi powiedzial, ze widzial ja jak parlam... No lae kaza siadac to siadam - czuje sie jak zwyciezca, bo mega trudna sprawa - 3 proby i jeest!!!! Udalo sie, klada mnie znowu, czuje cieplo wokol wklocia, robi sie coraz przyjemniej, nogi mi tylko tak cierpna i czuje zimno i troche dreszcze ale nic zlego, po prostu inaczej, dziwnie.Anestezjolog psika mi po nogach i brzuchu zimnym aerozolem, zeby sprawdzic czy czuje cos czy wielki chlod. Znieczulenie dziala, ginekolog Hindus w akcji ![]() TZ dzielnie asystuje, patrzy na rece panu, zeby mnie tam nie skroil za bardzo Ja tylko widze jak wyjmuja to vaccum - nic nadzwyczajnego, wiec ok. Zamykam oczy i slysze tylko " tym nie pojdzie, biore kleszcze" i otwieram je, zeby zobaczyc 2 wielkie lyzki metalowe do mieszania salaty Takie pierwsze moje skojazenie, a Tz tylko szepcze... "Boze..." Kaza mi przec choc nic nie czuje ale robie co kaza.Godzina 13.17 - podaja mi na piers mojego slodkiego synka, calego umorusanego ale juz widze jaki on piekny i przytulam go i caluje w ta pokiereszowana glowke... I tylko caly czas mysle, po kim on taki sliczny... Dopiero po 5 minutach slysze placz - dobrze... Lozysko cale, szyja mnie, czyszcza szybko malego i wkladaja mi go pod koszule calego nagusiego... Ale jestesmy juz wszyscy razem, we trojke... TZ wpatrzony w malego jak w obrazek... Milosc ma w oczach jak do nikogo chyba przedtem... ![]() Caluje mnie w usta i mowi "Dziekuje za tak pieknego syna kochanie, bylas bardzo dzielna, kocham cie..." I tak oto przyszedl na swiat nasz Adriano - wyczekany synek A oto nasz skarb
07.05.2011, 13.17 - Sono diventata la mamma di Adriano!!!! Moj Nino 02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!! Edytowane przez Anessa Czas edycji: 2011-05-12 o 16:37 |
|
|
|
#3776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestesmy teraz na spacerku, zmeczylam sie I spocilamniezletym szybkim krokiem. Teraz siedze na lawce . Tz polubil serki danio wiec poszlam do polskiego sklepu. Sorry za bledy ale pisze z fona. Musze przetrzymac malo z jedzonkiem,bo znowu zjadla tylko 55ml ije co poltora godziny...I sie smieje ze mnie z butla w buzi...cwwaniara;P. Myslalam ze hv przywieziewage jak ostatnio... ale nie przywiozla?wiec nastepne wazenie dopiero w nastepna srode. Wczoraj wazylismy mala ztztemna wadze elektronicznej I pokazalo 5kg...ciekawa jestem czy to prawda...mojakluska
|
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
Anessa opis przebojowy
położna krótkie palce a co z ta pępowiną?? gdzie był owinięty? |
|
|
|
#3778 |
|
Zakorzenienie
|
hej,
moje dziecko ostatnio jest coraz bardziej absorbujące i nie chce spać... w nocy budzi się co 2 h ![]() może to kolejny skok rozwojowy ![]() więc, ciężko mi z czymkolwiek się ogarnąć wczoraj był dramat, bo bolał Ją bardzo brzuszek 1,5 h płakała ![]() teraz spi na balkonie, więc mogę co nieco ponadrabiać....
|
|
|
|
#3779 |
|
Wtajemniczenie
|
Anessa, gratulacje, synek jest słodziutki
a opis mega, trzyma w napięciu ![]() ma ktoś pomysł jak pobrać mocz małego? w powietrzu mam łapać czy jak? bo w przyszłym tyg muszę mocz przynieść do analizy i krew mu jeszcze chcą na żółtaczkę pobierać...pediatra oczywiście nie przyszła do nas na patronaż, tylko sama się musiałam tarabanić, i ona to sobie patronażem jeszcze nazwała, wrrr Edytowane przez prunelle Czas edycji: 2011-05-12 o 16:08 |
|
|
|
#3780 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
szczególnie że to na jakiś miesiąc chodzenia.U nas tez dzis chlodniej - padal deszcz i nawet byly grzmoty ale moze uda nam się jeszcze wyjsc na spacer - zaraz maz wroci z pracy to moze sie razem przejdziemy. Dziewczyny od kiedy Wasze maluchy przeszły w rozmiar 2 w pampersach ? |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

Nadia zazwyczaj robiła 2 lub 3 kupy dziennie a wczoraj chyba z 8
fakt że były małe i takie jak zwykle ale kurde aż tyle, zobaczę jak dziś będzie jak do południa znowu zacznie produkcje kup to lecę z nią do lekarza bo lepiej dmuchać na zimne

bylam w angielskich sklepach..w polskich 4 i nawet w niemieckim i nie ma