|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
BAN stały
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
traicionera super mala ;-)
Ale mnie glowa na lewej skroni boli masakra od wczoraj wieczora!! zdechne niedlugo Z zusem sie wyjasnilo 24 wypaca mi 1macierzysnski a 30 tego samego miesiaca kolejny wiec maja tylko miesiac poślizgu /dzis jak juz przytoczylam doklanie art. i powiedzialam,ze sie nie znaja inaczej gadaly ;-) po godz. dostalam tel ze wszystko ok-boze co za baby... |
|
|
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
traicionera śliczna Twoja Nadia
|
#3843 |
|
Zadomowienie
|
wanilko nie prałam, boję się, że to by zaszkodziło tym wszystkim gadżetom na macie, ale pewnie za jakis czas wypiorę
kasiupruszkow moja jakos sama się interesuje zabawkami. a może spróbuj zbliżyć troszkę Rafałkowi zabawkę, żeby zauważył traicionera uśmiechy boskie jadę na parę dni do rodziców, bo TŻ wyjeżdża dziś na komunię siostrzenicy do wałbrzycha. a u rodziców to raczej za często nie będę miała dostępu do neta, bo ojciec oblega kompa potem znowu będzie ciężko nadrobić wizaż
|
#3844 |
|
Rozeznanie
|
Krusiak dobrze, że sprawy w swoje ręce wzięłaś no i od razu masz efekty. Gratuluję skuteczności
|
#3845 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3846 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
niestety inaczej się nie najada
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja kupuję u tego, teraz będę pajace zamawiać bo mały z nich powyrastał, a są naprawdę bardzo dobre gatunkowo i na noc jako piżamkę mam i po domku też bo łatwo się pieluchę w nich zmienia http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=15709667&p=8 tyle ze to takie zwykłe ciuszki Cytat:
![]() pokaż jakie to łóżeczko ![]() ślicznie się uśmiecha, ciekawe kiedy mój tak zacznie ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3847 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() śmieszka z niej wielka, ale to nie dziwne, w końcu urodzona w Prima Aprilis szymelka- taki uśmiech dziecka to coś cudownego krusiak-dobrze,z e wszystko się wyjaśniło ego ego-jeszcze trochę i tez się doczekasz
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-13 o 12:40 |
|||
|
|
|
#3848 |
|
Zadomowienie
|
traicionera ale z Nadii uśmiechnięty pucuś
bosti ja też położę młodą na niewypranej i zobaczymy czy jej się spodoba diatoma my ostatnio byłyśmy u babci tż i to samo było, myślałam że tam skonam, ona swoje a ja swoje, w końcu przestałam na nią zwracać uwagę i monologi prowadziła
|
#3849 |
|
Zakorzenienie
|
dziękujemy
![]() jak się twój kotek sprawuje w stosunku do malutkiej? tak sobie czytam historie o "dobrych radach" babć i mam i się zastanawiam, czy my kiedyś będziemy takie same?
|
#3850 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny i jeszcze raz dzieki za wszystkie gratulacje
![]() Przepraszam, ze ja jeszcze nie tak na biezaco ale same rozumiecie - dylematy swiezej mamy ![]() i apel do mamus chlopcow!!!! Jak do jasnej ciasnej ukladacie pieluszke, zeby maly sie nie przesikiwal????!!!!! Ja juz nie mam go w co ubierac, dzis mialam dylemat, bo po prostu co siku to zmiana ubrania - cale plecy mokre... Jest na to jakis sposob, czy po prostu przyjdzie mi dokupic ciuszkow?? I kolejna sprawa - jak wygladal wasz pierwsze tygodnie z malenstwem, zwlaszcza w nocy? W dzien to prawie dziecko idealne ale w nocy... Budzi sie po 2h tak okolo 24 lub 1 rano i pozniej albo wisi na cycku przez 5h i w ogole nie chce spac albo nie chce juz jesc tylko oglada swiat i marudzi - ani w lozeczku ani nawet przy mnie - choc staram sie tego unikac jak ognia - nie chce zasnac i ja juz sciany podpieram, oczy na zapalke a w gescie desperacji dalam mu smoczka, ktory czasem pomoze ale tez nie zawsze i naprrawde nie wiem o co chodzi Dlaczego mu sie tak wszystko przestawia?
|
#3851 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzis sie dowiedzialam ze trzeba akt ur oryginal oraz wniosek o urlop maacierzynski i ten kwit zeszpitala sliczna Cytat:
no nA karuzelke dluzej popatrzy |
||
|
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
Kaśka najlepsza w powiecie
![]() Niestety wojewódzkich w tym roku nie ma, więc mamy szanse w przyszłym roku. |
|
|
|
#3853 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3854 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wysłałam małą na spacer z tż bo marudziła ![]() Cytat:
![]() raj_malucha_2010 minimundo ale-ciuszki_pl Eirene1987 2 h to jeśli będzie wypijał całą porcję to na pewno wytrzymać jak sobie będzie pisać godziny posiłków to zauważysz pewne prawidłowości, moja rano je częściej a rzadziej po południu, rano co 2h a popołudniu potrafi 4h bez jedzenia (nie wiem jak to pogrubienie usunąć więc zrobiłam szare )ale wiadomo, ze nic nie jest pewne, bo wczoraj moja sobie zrobiła taki dzień, ze co 2h jadała po pół porcji ![]() a teściowa to dziwna jest, bo co ona by zrobiła jakby jej dziecko z głodu płakało ale jeszcze nie było godziny karmienia, nie dała mu jeść ![]() swoją drogą to by było super jakby można było karmić o wyznaczonych godzinach, po prostu marzenie
|
|
#3855 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To mnie uspokoilas, bo juz myslalm, ze cos jest nie tak ![]() Wczoraj byla u nas srodowiskowa zwazyc Nina i wziac krew ze stopki... Myslalam, ze babe zabije jak tak wyciskala ta krewke z pietki mojego synka a on plakal po raz pierwszy tak strasznie i przejmujaco... ![]() Ale co do wagi jestem happy bo po urodzeniu na dzien dzisiejszy wazy 3930g czyli tylko 40g mniej niz po urodzeniu!!!
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
Boże dziewczyny co mnie dopadło
Wczoraj z samego rana nieźle mnie przeczyściło, a potem wymioty. Tż poszedł do pracy o 6 rano a ja zostałam sama z małym i zaczęła się moja gehenna ... byłam w wc jakieś 25 razy.. nie do uwierzenia... w 10 godzin straciłam 4 kilo.. każdy łyk wody powodował,że biegłam do wc aż się kurzyło.. potem gorączka .. Myślałam,że umrę, co mnie dopadło to nie wiem?! Dzięki Bogu mały był grzeczny niczym laleczka.. po prostu leżał jakby czuł ,że nie mogę się nim zajmować, płakał tylko jak był głodny, Tż wrócił i zajął się małym,dostawiał go tylko do karmienia, a z rana..wzięło i jego ! Poszedł do pediatry i on dał osłonkę dla Fabiana jakąś do picia i nam również. Co to za syf się przyplątał ?! Ja już czuję się znacznie lepiej, rano miałam gorączkę ale szybko ją zbiłam, w końcu zjadłam suchą bułke i jestem w stanie w ogóle chodzić bo wczoraj byłam odwodniona na maxa ! Mam nadzieję,że jutro już będę w formie, tż ma dzisiaj nockę oby było bez niespodzianek.. chociaż nocą lepiej , niz wczoraj kiedy miał dniówkę.. ... a z dobrych wieści to moje dziecko w 2 noce z rzędu spało 7-7,5 h ale to zauważyłam,że sypia więcej jak ma suchą pieluszke.. takie moje spostrzeżenia.. zobaczymy na dniach.
|
#3857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3858 |
|
Zakorzenienie
|
Montii o matko,to nieciekawie miałaś :/ może coś zjadłaś? bidulka
|
|
#3859 |
|
Zadomowienie
|
A u młodego wczoraj zaczął się drugi skok rozwojowy
Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2011-05-13 o 14:15 |
|
|
|
#3860 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() współczuję kochana ale dobrze że już ok Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a co do sikania - ja teraz ukladam siusiaka na dół i koniec z pzresikiwaniem ![]() Cytat:
taka że dawała nam dobrą radę żeby nie używać pampersów tylko tetre to dziecko odparzen nie bedzie miecwiec jej nie slucham zbytnio a moja mama za to twierdzi ze ona tez cierpliwosci do cyca nie miala i zrobie jak uwazam po co mam sie meczyc i dziecko tez...no dzis je ladnie co 3 godziny bo jest na samej butli ![]() Cytat:
o jezu kochana współczuje biedna... dobrze ze chociaz Fabianek grzeczny był
|
|
#3861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czasami ma na plecach ale niezbyt często
|
|
#3862 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
wiesz co, może spróbuj go w ciągu dnia częściej budzić regularnie na jedzenie, ja mojego przez pewien czas jak za długo spał budziłam i zaczął dłużej trochę spać w nocy, teraz się budzi co 2,5-3 godziny, zje swoje w maks 30 min z przewijaniem i lulu czasem się zdarzy, że godzinę powisi, ale już rzadko Cytat:
|
||||
|
|
|
#3863 |
|
Rozeznanie
|
Monti ale się biedaczko wymęczyłaś
![]() Anessa ja miałam ten sam problem i myślałam, że zwariuję bo już nie miałam siły go przebierać. Już w szpitalu zaczęłam się borykać z tym problemem. I co się okazało przy zakładaniu pieluchy wywijałam mu nieświadomie siusiaka do góry Boże moje dziecko tak boli brzuch, że od paru dni już nie daję rady Miewa takie ataki w ciągu dnia, że nie mogę go uspokoić. Pediatra powiedział, że to przez to, że Alanek jest małym obżarciuchem i dlatego go boli. Przepisała kropelki i raz dziennie kazała dawać mu zamiast mojego mleka 90 ml Nutramigenu. Poleciła też dawać do picia rumianek. Robię to wszystko a i tak brzuszek boli
|
|
|
|
#3864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
taa ale najpierw będziemy jak nasze teściowe ![]() anessa harrods mogę tylko napisać że będzie lepiej i tego się trzymajcie montii ło matko ale żeś się umęczyła patrycja współczuje
|
|
#3865 | |
|
Zakorzenienie
|
Montii, to cie wzięło, może to grypa żołądkowa.
Cytat:
![]() moje to namiętnie obwąchują małą, a jeden z nich kilka razy się do niej przymilał plus obwąchiwał pampka (dostał wtedy od niej z buta) ![]() Już widzę takie tesciowki wiedzmy A potem będziemy takie nowoczesne, ze od razu damy dobre rady wydrukowane i olaminowane, z magnesem do powieszenia na lodowce Byłyśmy właśnie na wizycie u pediatry i moja klucha wazy już 4950, wiec akurat kilogram odbiła od wagi urodzeniowej (i prawie pół kilo utyła w dwa tygodnie). Miałam już ja szczepić, ale akurat dziś mi przesłali ofertę pakietów szczepień i muszę się w nią wczytać. Szczepiła może któraś z was na megingokoki, grypę i ospę wietrzna
|
|
#3866 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I Ty mówisz o swojej "klucha", to ja dopiero mam żartego kluska w domu . Młody tak się rozjadł, że przez ostatnie dwa tygodnie przybrał 800g.
|
|
|
|
|
#3868 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierwsze dni takie są, ja miałam nawet przez to załamanie nerwowe, ale to się zmieniło ![]() Cytat:
Cytat:
aż się boję nocy |
|||
|
|
|
#3869 | |||
|
Zadomowienie
|
hej
![]() na początku chcę podziękować wam wszystkim za słowa otuchy Śliczna Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a co do kolejnego pytania : moje pierwsze tygodnie -trudne , ja karmię tylko piersią i mały najchętniej by był cały dzień przy cycku bądź spał u mnie na rękach, w nocy do tej pory śpi z nami w łóżku chociaż wieczorem kładę go w łóżeczku i potem jak się budzi to w łóżku już z nami nad ranem czasem staram się w łóżeczku ale łatwiej zasypia przy mnie, a w dzień to tylko łóżeczko . co do karmienia w nocy u mnie wygląda to teraz tak że średnio w budzi się co 3 godziny czasem krócej czasem dłużej jak się obudzi to zanim uśnie mija od 30 min do 1,5 godziny -łącznie z przewinięciem próbą zaśnięcia i karmieniem. byliśmy wczoraj u lekarza pediatry na pierwszej wizycie . a więc mały wczoraj miał 3 tygodnie i 3 dni i waży 4960 jest już duży Pani doktor stwierdziła nawet że przytył lekko ponad normę - ale mówiła że to nie jest źle . na wypisie ze szpitala miał 4110 a w dniu porodu 4420. Mam co nosić na rękach . 8 czerwca mamy pierwsze szczepienie. Ale już sobie wyobrażam co to będzie ... teraz na wizycie mały urządził taką arię operową że cała przychodnia nas słyszała - najpierw był cichutko rozebrałam go i czekałam na lekarkę a jak tylko ona do niego podeszła i go dotknęła to się zaczęło taki ryk i płakał cały czas do momentu kiedy wstałam z nim i wychodziłam z gabinetu wtedy był cicho ![]() Mały ogólnie zdrowy mam tylko skierowanie do chirurga z racji krótkiego więzidełka i może trzeba będzie to naciąć i obserwować krwiaczka którego ma jeszcze od porodu - niedługo powinien się wchłonąć. dodaję fotki mojego małego grubaska : 1. w łóżku rodziców ![]() 2. minka 3. grymas ![]() 4. w łóżeczku 5. na huśtawce
|
|
|
#3870 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do przewijaka i łóżeczka nie maja dostępu, bo nie mogą wchodzić do sypialni (jak im się udało tam wkraść, to zaraz otwierały szuflady i właziły w ciuszki Nadii )no to ładnie przybrał ![]() Cytat:
ależ z twojego kawal chłopa jest ![]() fajny
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.

potem znowu będzie ciężko nadrobić wizaż

Dlaczego mu sie tak wszystko przestawia?

nie cierpię jak jest tak brzydko i do tego jeszcze wieje jak cholera 
)

oby było bez niespodzianek.. chociaż nocą lepiej , niz wczoraj kiedy miał dniówkę.. 
Miewa takie ataki w ciągu dnia, że nie mogę go uspokoić. Pediatra powiedział, że to przez to, że Alanek jest małym obżarciuchem i dlatego go boli. Przepisała kropelki i raz dziennie kazała dawać mu zamiast mojego mleka 90 ml Nutramigenu. Poleciła też dawać do picia rumianek. Robię to wszystko a i tak brzuszek boli
jest już duży