|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Idalia chyba przechodzi ten słynny skok
![]() Bo nie chce w ogóle w dzień spać, już z 3 dzień ![]() a w środę kończymy 8 tydzień, więc by się zgadzało A może informacje o tych skokach ktora kiedyś chyba Niutka wkleiła dałybyśmy na pierwszą stronę? A i zaszalałam i odstawiłam Delicol, wczoraj wieczorem mi się skończył i stwierdziła że zobaczę czy jak przestanę dawać to będą kolki znowu czy nie. kurcze te krople to wydatek 30 zł na tydzień ja nie wiem jak niektórzy ludzie sobie radzą finansowo Cytat:
![]() nasz rekord to 6h 40min ![]() dzisiaj też było 6 h aaa i wczoraj jak odlożyłam do łóżeczka, to ani razu nie musiałam przychodzić ![]() Cytat:
![]() a Mała omija szerokim łukiem eee tam moja ważyła 5kg w dokładnie 7 tygodniu ![]() i ma polika jak chomik
|
|
#3872 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kurka laski mam takie zaleglosci, ze normalnie nie wiem kiedy to wszystko nadrobie. Pogoda super, wiec jestem praktycznie caly dzien poza domem i jak wroce to padam na pysk. Zaczynajcie powoli myslec nad tytulem kolejnej czesci, bo widze, ze powolutku zblizamy sie do konca
|
|
|
|
|
#3873 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny na ile najdłużej wypuszczacie sie z marsupi?
My dzis bylismy na spacerze ale normalnie prawie glowe mi urwalo. I kregoslup boli jak cholera, chyba troche przesadzilam to nasz pierwszy taki daleki wypad.Cytat:
tylko troche dziewczece ![]() Cytat:
![]() w ogole mam kryzys laktacyjny wczoraj wieczorem o pierwszej byl taki ryk! myslalam ze go brzuch boli bo si prezyl przy cycu w koncu po pol godzinie wpadlam zeby dac drugiego imaly po 2 minutach zasnal i dzis oproznia cale dwa cycki a zawsze jechal na jednym i jest grzeczniutki. ehh nasze kolki to raczej nie kolki tylko glupia matka![]() szymelka dobrze ze wszystko sie wyjasnilo i malutka jest zdrowa] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a on ma body krotki - ramprs i skarpety a jak spi to jeszcze kocyk, a w domu 23 stopnie i cieplej. Ja sie trzymam zasady zeby nie kichal. a rece po mnie i tak zawsze bedzie mial zimne ![]() Cytat:
![]() ja pilnuje siusiaka ale jak maly spi na brzuchu to i tak zdarza mu sie przesikac. a kupa na plecach to u nas standard. Co do systemu to u nas w sumie od 4 doby bylo dobrze. Na poczatku jeszcze budzilam malego na jedzenie. W dzien teraz spi przerwy miedzy karmieniami to 3 - 3,5 godz. w nocy ok. 4 godzin, choc zdarzalo sie i 5. ogarniecie malego w nocy z przewinieciem, karmieniem i ladowaniem w lozeczku ok 40 minut. Montii bidulko. Mam nadzieje ze szybko dojdziesz do SiebieDziewczyny co za kraj popieprz**!! dostalimy z mezem dwa mandaty z us za za pozne zlozenie nip - 3 infornmacji ze zmienilismy miejsce zamieszkania. Nie wiedzielismy ze jest na to 30 dni i wpisalismy faktyczne daty. a moglismy po prostu napisac tak zeby bylo 29 dni i juz. ![]() po 200 Zl na glowe. dzwonilam do znajomego z tego us i zmienili na 140 zl- mozemy sie odwolac ale szanse sa male bo maja taka polityke zeby za wszystko karac
|
|||||
|
|
|
#3874 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ło matko uchowaj boże od tego ![]() Cytat:
ale powiem ci mój też dziś ma problem z kupką od rana się męczy co jakiś czas się pręzy płacze a kupy ani widu ani słychu... a je dziś tylko butlę i co 2-3godziny 130ml... teraz poszedł na spacer z mamą moją i śpi. mam nadzieję że zrobi kupkę kupiłam na wszelkie szelki czopki glicerynowe jak coś to wsadzę może coś rozruszam bo się męczy. mama mi dziś opowiadała że ja to notorycznie miałam problemy z kupą wiele razy musiała termometrem gmerać oby Oli nie odziedziczyl ![]() Cytat:
![]() ja też masakra pampersy, leki, chusteczki, kremy itd... a jeszcze nie daj boże jak się ma te drogie mleka... masakra...Cytat:
kurczę fajnie tak pierwszy wątek - wszystkie się zmieściłyśmy z rozpakowaniem ![]() taki tytuł mi przyszedł na myśl : lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem ![]() albo lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi ![]() taka wena chwilowa
|
|
#3875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najdłużej to byłam chyba z 2-3 godziny w marsupi dzięki, moja się uśmiechała zawsze podczas robienia siusiu, ale to inny uśmiech zupełnie ![]() weź mnie nastraszyłaś, bo ja tez na ostatnia chwile składałam np3 moje i męża. obyśmy nie dostali mandatu ![]() Cytat:
a pelny pakiet kosztuje..uwaga...2 950 zl
|
|
#3876 | |
|
Zadomowienie
|
tak jest co nosić
i dlatego on takim głodomorem jest Cytat:
a tytuły świetne ![]() a ja przeziębiona jestem zaczęło się najpierw bólem gardła wczoraj doszedł katar i kaszel i głowa boli. temperatury nie mam . i teraz pytanie czy ja nie zarażę małego ? Orientuje się któraś może ?
|
|
|
#3877 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Posprawdzam Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czyli podobnie jak u mnie z noca tylko, ze u mnie bardziej nieprzewidywalnie - jeszcze. Tylko, ze ja do lozka go nie zabieram, staram sie, zeby zawsze zasypail albo w swoim jak jestesmy na gorze albo w ciagu dnia w wozku jak jestem na dole.Cytat:
Boszzze, kiedy u mnie system przespanych nawet 3h bedzie norma ![]() Widze, ze patent z siusiakiem i ciasna pieluszka to najlepsze rady, wiec bedziemy walczyc - dzieki wam mamuski za podpowiedzi
|
|
#3878 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Synek już jest zajestrowany w USC, oczywiscie byłam sama , smiesznie w metryce jest wpisany ojciec Jacka ktory ma moje nazwisko![]() Panie w urzedzie stwierdziły, że duzy chłopak z niego/ Wczoraj bylismy u lekarza wazy już 4 kg przybył 700 g w dwa tygodnie, szok, mój zarloczek mały![]() Laseczka, ale super Kacperek fotogeniczny, fajne robi minki ![]() Montii oby to nie była jelitówka, bo Cie wymęczy. Anessa u nas było to samo , ciagle przebierałam Synka bo był cały przesikany, jak polozna przyszła to jej powiedziałam o tym, a ona popatrzyła i stwierdziła, że pieluszka jest za luzno zapinana Kusicie tym Marsupi, ale drogie ![]() Doradzcie Dziewczyny co lepiej kupic małemu mate czy lezaczek?co jest bardziej przydatne?
|
#3879 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, czy Wam też czasami mleko samo leci z piersi? Czasem siedzę i coś mnie nagle zakuje w sutku i jak odciągam stanik to strużka mleka leci...
|
#3880 |
|
Zakorzenienie
|
to normalne, tez tak miałam.
|
#3881 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Do którego tygodnia dziecko tak intensywnie przybiera na wadze??? Jasne, dzisiaj cały dzień. Bo mały co chwilę wisi na cyckach, no to one produkują jak szalone, bo nie wiedzą co się dzieje. |
||
|
|
|
#3882 |
|
Zakorzenienie
|
k.... i znowu latam do wc.
Mały już śpi, padł dzisiaj wcześniej, a ja nie wiem jak rozkręcić laktację przez tego wirusa nic nie jem, dopiero dzisiaj coś pije, i czuję,że licho z mlekiem laseczka - przed karmieniem myj obowiązkowo ręce i malego przystawiaj jak najczesciej niech wysysa z Ciebie przeciwciala, widzisz ja z tż chorujemy a mały zdrowy \( oby do konca !! )
|
#3883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3884 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
producenci niby piszą,że niektóre są od urodzenia, ale mozna narobic szkody dziecku, tu chodzi o plecy malenstwa-tak jak w chuscie Cytat:
a w dzien roznie, krotki rekawek/polspioszki albo same body kr rekaw i skarpetki kiedys straz miejska pilnowala placow zabaw, ogledziny parku itp itd a teraz tylko mandaty wlepia Cytat:
Cytat:
Cytat:
Anessa witaj ! prunelle sa woreczki specjalne dla chlopcow na pobieranie moczu, tak badali Fabiankowi w szpitalu ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
mam nadzieję,że rozkreci się szybko ahh a tyle bylo mleka a teraz mega miekkie piersi ![]()
|
|
#3885 |
|
Zadomowienie
|
Drogie dziewczęta!
Potrzebuję Waszej pomocy Poszukuję dziewczyn, które zaszły w ciążę lub urodziły dziecko, mając mniej niż 18 lat lub w wieku do 19 lat (chociaż głównie tych najmłodszych mam). Jestem studentką resocjalizacji i ped. opiekuńczo-socjalnej i piszę pracę licencjacką na temat młodych mam. Jeśli urodziłyście dziecko do 19. roku życia, ale mimo to obecnie jesteście już starsze, także proszę o wypełnienie ankiety. Jeśli znajdą się dziewczęta, które dopiero zaszły w ciążę i czekają na narodziny swojego malucha, także zapraszam do wypełniania, odpowiedzi powinny pasować ![]() Pytania są tzw. "testowe", zamknięte, więc powinno się Wam w miarę sprawnie na nie odpowiadać, mimo iż jest ich 46 Mam też nadzieję, że nie będziecie czuły się urażone tymi pytaniami, bo niektóre, szczerze mówiąc, "zaglądają" w Waszą prywatność, ponieważ odpowiadają po prostu teorii w literaturze na ten temat... ale ankieta jest oczywiście ANONIMOWA! ![]() Oto link do ankiety: http:// moje- ankiety. pl/respond-10310.html (trzeba usunąć spacje) Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu Wizażu tym ogłoszeniem, jeśli tak proszę o jakąś podpowiedź
|
|
|
|
#3886 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja ostatnio po kapieli osuszam sie recznikiem.... i nagle zaczyna mi z cycorow mleko leciez strozkami.... no i kapiel na nowo
|
|
|
|
|
#3887 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja już prawie nie miałam mleczka, a teraz mi kapie z piersi. Głowa do góry! Dasz radę. Tylko spokój Cię uratuje. Jak nakarmisz i usiądziesz z laktatoremj, to postaraj się rozluźnić. Włącz sobie jakiś fajny serial i nie myśl ile odciągnęłaś - to nie jest ważne. |
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie leciało strużką tylko kapało ![]() Cytat:
ja też się boję sama jeździć z Oliwierkiem teraz w środę mamy szczepienie tż w pracy więc biorę siostrę boję się go samego z tyłu zostawić choć to tylko 10km... mały w końcu zrobił kupkę po całym dniu męczenia się ![]() położyłam go już spać podchodzę nagle do łóżeczka i nawet nachylać się nie musiałam poczułam taki smrodek że masakra a on uchachany
|
|
#3889 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wez stoperan niby mozna po kij masz sie odwodnic |
|
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
A od kiedy dziecko może spać na poduszce?
Ale nie na takim super cienkim naleśniku, tylko troszkę grubszej.
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Mialam troszke popisac, ale jakos nie mam sily i ochoty:P:/ Dzieciaczki slodkie ![]() Ide sie zdrzemac, bo padne..
|
#3892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ręce i kręgosłup już siadają
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
moja waży 5 kg, ale jakoś jeszcze nie odczuwam jej ciężaru,
pewnie dlatego, że nie jest jeszcze na etapie domagania się noszenia na rękach ![]() moja siostra ma 7 miesięcznego synka który do 10 kg dobija ![]() no i jeszcze nie chodzi, domaga się ciągłego noszenia, podrzucania, bujania, robienia samolotów a ona biedna po prostu pada dźwigając taki ciężar
|
#3895 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
po całym tygodniu - idę Was nadrobic - TŻ wrócił z delegacji także mam wieczór dla siebie i nadrabiam co mogę. W załączeniu fotki mojego małego Blondaska w marsupi - uwielbia je - patrzy na wszystko i grucha - jutro ma 4 tygodnie a ładnie trzyma główkę - w ogóle urosło mu się i już w 56 nie chodzi - tylko od tygodnia 62 bo jest dłuuuuuuugi.
|
#3896 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3898 |
|
Zakorzenienie
|
u Nas ostatnie dni ciężkie
wieczorne zaśnięcie równa się liście przebojów w wykonaniu mamy ![]() ja nie wiem co Jej jest-chyba skok, bo w dzien śpi jak wrobelek na gałęzi - 20-30 min i calkowita regeneracja ![]() po wczorajszej wizycie u lekarki wieści srednie.... we wtorek idziemy na usg bioderek, okaże się czy problemy Lenka ma ze stawami czy z mięśniami prawdopodobnie ma przykurcz mięśni i czeka nas fizykoterapia.... ![]() dodatkowo znowu powróciło ropienie oczka ja nie wiem, czemu mojego dziecka się to wszystko czepia a tak poza tym w 8 tygodniu moja gwiazdeczka waży 4850 ![]() także mimo ulewania waga idzie do przodu a z ulewaniem możemy mieć perypetie podobno aż do 6 m-cy.... ![]() i na szczęście katarku nie ma, tylko w momencie ulewania czasami ta treść z żołądka trafia jej do noska i tak zalega, ![]() tak więc musimy bardzo często oczyszczać Malej nosek a teraz powoli ponadrabiam Was, bo moja gwiazdka w końcu śpi
|
|
|
|
#3899 |
|
Zadomowienie
|
traicionera u mnie tak samo noszę
No i jak skrzeczy mały Na razie jest spokojny,potrafi sam leżeć i sam zasypiać,więc za bardzo nie moszę bez potrzeby.No i fajna ta Twoja kluseczkaMirabilka przystojniacha Ci rośnie ![]() Aja gratulacje dla Kasi Mam nadzieje,że chociaż jakąś nagrodę do domu przytargała oprócz dypolmu![]() iizabellaa to już chyba od Ciebie zależy kiedy dziecko położysz na wyższej poduszce.Mój na razie śpi na tej płąskiej,ale mam taką trochę bardziej ,,napompowaną '' poduszkę to mu niedługo zmienię
|
#3900 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
tytuły oba fajne, chociaż pierwszy chyba lepszy ![]() Cytat:
![]() Montii ja już jeżdżę z małym, wkłądam go z przodu tylko wyłączyłam sobie poduszki powietrzne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() idę się położyć póki mały śpi, bo dzisiaj było ciężko |
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.

wczoraj wieczorem o pierwszej byl taki ryk! myslalam ze go brzuch boli bo si prezyl przy cycu w koncu po pol godzinie wpadlam zeby dac drugiego imaly po 2 minutach zasnal
Dlaczego mu sie tak wszystko przestawia?
bidulko. Mam nadzieje ze szybko dojdziesz do Siebie
Miewa takie ataki w ciągu dnia, że nie mogę go uspokoić. Pediatra powiedział, że to przez to, że Alanek jest małym obżarciuchem i dlatego go boli. Przepisała kropelki i raz dziennie kazała dawać mu zamiast mojego mleka 90 ml Nutramigenu. Poleciła też dawać do picia rumianek. Robię to wszystko a i tak brzuszek boli 
Mam co nosić na rękach 

, smiesznie w metryce jest wpisany ojciec Jacka ktory ma moje nazwisko