|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Dziewczyny karmiące MM – karmicie tak jak jest napisane na opakowaniu? Bo do miesiąca mój mały pił 90ml x 7 na dobę ( czasem dopajałam herbatką/wodą i było ok.) a w 2-3 miesiącu powinien już 120ml x6 ( info z opak) - a jak Wy karmicie?
I jeszcze pytanie „pampersowe” – jak Wasze dzieciaczki mają tylko nasiusiane to widac czasem plamki ciemniejsze – czy tylko jednolite słomkowe zabarwienie? Bo mój ma od czasu do czasu ciemniejsze plamki ( ewidentnie w okolicach gdzie mocz – więc ślady kupci to być nie mogą i umyty zawsze jest dobrze) i schizuje się co to może być …. Dzięki za opinie co do fotek Mój Młody śpi na takiej cienkiej poduszce - tak to wygląda - ( w wózku zawsze jest bez - a mam wrażenie, że Małemu to bez różnicy - byle było ciepło )
|
#3902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja Delicol i Esputicon i BioGaia ![]() Delicol nie jest na receptę i nam pomógł na początku dawałam za mało kropli ale jak zwiększyłam to kolki minęły prawie całkowicie zobaczymy co będzie jak odstawiałam, może już przeszło ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
ale moja np. piła 90ml przeważnie 8 razy dziennie a nie 7 ![]() a na 120ml przeszłam dopiero w 7 tygodniu a w 5 i 6 tygodniu dawałam jej 120 tylko po kąpieli, tak sobie wymyśliłam ![]() i aktualnie wypija dziennie przeważnie 6x120ml plus jeszcze czasami jakiś mniejszy posiłek ale oczywiście rożnie to bywa wczoraj piła mi po 60 ml co 2h bo ja chciała kupić poduszkę do wózka, i wszędzie były takie bardziej puchate i nie wiedziałam czy mogę już jej na takiej kłaść
|
|
#3903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3904 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3905 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() iizabela, śliczna córa!!!!! co do szefowej i spytek-to szybko zaczyna. moja tylko napisała mi sms po porodzie i cisza.... ale pewnie niedługo też zacznie sie czaić do dzwonienia ![]() Cytat:
ja byłam na takim przed swoim ślubem i byłam bardzo zadowolona zmykam spać, bo moja niunia już się kręci a chciałabym się zdrzemnąć zanim ona wstanie ![]() jutro dokończe nadrabianie kolorowych snów |
|||
|
|
|
#3906 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Nie zdrzemnelam sie, ale wkurzylam sie wczesniej na TZta to mi sie nic nie chcialo:P. Posprzatalam troszke i powiedzialam ze chce miec 30 minut dla siebie(na wizaz:P) a on sobie poszedl spac... tyle, ze nie slyszal ze mowilam, ze chce odpoczac
. Wiec juz troche lepiej hehCytat:
. w wozku sobie lezala i usmiechy strzelala;pCytat:
![]() Moja jutro konczy 6 tygodni i wazy jakos ponad 5kg(na wadze lazienkowej). Plecy mnie bola jak nie wiem co... ![]() W UK mowia, ze dla bezpieczenstwa dzieci nie powinno uzywac sie poduszki do pierwszego roku zycia... ja nie bede;P Cytat:
Moja zrobila dzis 2 kupki ![]() ![]() ostatnio biedactwo miala problemy z kupka i gazami:P:/Biedactwo oszczedzaj sie teraz!Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
my co chwilke gdzies jezdzimy:P, ale nie tak daleko;pMoja zaba byla nawet na lotnisku;p Biedactwo ![]() Dzisiaj obudzilismy sie wczesnie, bo musielismy do konsulatu jechac wyrabiac paszport. Mala byla baaaaaaaaaardzo grzeczna . Niestety paszportu nie wyrobilismy, bo najpierw trzeba zrobic ''libro de familia''. W nastepny piatek pojade to odebrac, ale wezme chyba siostre, bo tz w pracy, a z wozkiem to masakra a trzeba jednym pociagiem i pozniej metrem, a same schody:/. Wtedy tez zloze wniosek o paszport. Jak wyszlismy z ambasady to stwierdzilismy ze troszeczke skozystamy z tego, ze tz wzial wolne i poszlismy pobuszowac w Hyde Parku i okolicnych parkach. Nachodizlismy sie jak nie wiem co, ale fajnie bylo . Pod koniec mala walnela taaaaka kupe, ze jak poszlam do centrum handlowego do przebieralni dla dzieci(czy jak to sie nazywa;p) to musialam ja cala rozebrac i tylek umyc pod kranem(a raczej tylek, nogi i plecy;p). Wysuszylam ja kocykiem, bo nie bylo recznikow papierowych polozylam na naszej macie, a moje kochanie zrobilo siusiu prawie jej do glowki dolecialo. Wiec znowu pod kran . Chusteczki wszytskie zuzylam i te mokr ei te do nosa . Dobrze, ze wzielam ciuskzi na przebranie na wszelki wielki heheh. Co chwilke ktos pukal, zeby przebrac dziecko, ale mi to z 15 minut zajelo;p. Teraz juz zawsze bd miala body i spodenki w torbie . Tak czy siak dzien spedzilismy fajnie wyszlismy o 7.30 a wrocilismy o 15
|
|
#3907 |
|
Zadomowienie
|
moja przespała wczoraj calutki dzień i oczywiście o 4 w nocy była już wyspana
mi też po prysznicu wieczorem mleko normalnie sika, albo jak mała zassie pierś i nagle puści to jest fontanna, mała cała w mleku wszystkie przedmioty w zasięgu. Poza tym co 2 godz czuję, że cycki robią się twarde i mleko się leje - tak jest 24 na dobę. Bierze któraś z was tą Azalię? Jak się po niej czujecie?
|
#3908 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jelsi ma ochote na 70ml a pozniej na 140 ml to jej nie zabronie![]() Cytat:
, wiec czasami trzeba wiecej dac. Generalnie daje tyle ile ona chce;p.
|
|
#3909 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, padam na pyszczek dzisiaj
moja panna jest okropna ostatnio. jesteśmy w trakcie 9 tyg to może i ten skok nam towarzyszy, nie mam mocy już . mam nadzieję że w niedzielę będzie grzeczniejsza![]() Montii ojjj biedna jesteś. przede wszystkim dużo pijj a jakoś to przeżyjesz!!!! iweczka grunt że wcześnie takie coś zostało wykryte!!! parę ćwiczonek i będzie dobrze tak w ogóle to biorę Azalię i tak krwawię że głowa mała, brzuch mnie boli jakbym dostała okresu i to akurat teraz a mam jasną kieckę na chrzciny- super ![]() spadam spać. dobranoc mamusie |
|
|
|
#3910 |
|
Zadomowienie
|
Monti - a szczepiłaś małego na rotawirusa? bo jak my szczepiliśmy to pediatra mówiła, żeby po przebieraniu małej pieluchy z kupą dokładnie myć ręce, bo inaczej się zarazimy i będziemy mieć biegunkę (ale może masz co innego).
moja w piąty dzień w końcu walnęła kupola w nocy. A dziś cały dzień znów pierdzi...
|
#3911 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mojej jak na razie nie przyzwyczaiłam do noszenia, mężowi tez wytłumaczyłam, żeby nie brał na ręce jak płacze, bo im będzie cięższa, tym trudniej będzie udźwignąć. Na takie duże histerie na razie skutkuje kąpiel z pluskaniem ![]() Cytat:
ja się nie stosuje do tych norm z opakowania, bo moja klucha ma większy apetyt i musiałabym ja przetrzymywać. je od 90 do 120 ml do 2-3 godziny (w nocy dłużej). pytałam się pediatry, czy próbować ja jakoś oszukiwać herbatka czy smokiem, ale powiedziała, ze nie, skoro jak najbardziej trzyma normę wagową, to widocznie ma takie zapotrzebowanie. Cytat:
|
|
#3912 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie czytałam, że po tym dziadostwie się krwawi i to nie wiadomo gdzie i kiedy się trafi - a latem to by się człowiek chciał na jasno ubrać, albo w stój a tu niespodzianka. Gin mówiła, że plamienia mogą wystąpić, ale to wkładeczka wystarczy... yhy!
Zastanawiam się czy zacząć brać te tabletki, ale podobno zastrzyk ten raz na 3 miesiące jeszcze gorszy jest....
|
#3913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zakladam, ze wszystko zalezy od wagi bo wazy ok 3300g, wiec po gtrochu zwieksza potrzebe kaloryczna sa dni kiedy dochodzimy do 600ml na dobe
|
|
|
|
|
#3914 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- No cóż, ja po prostu jestem uparta i nie umiem odpuścić. Jak się uprę, to prędzej na twarz padnę niż się poddam. A na karmieniu piersią mi zależy, więc się zaparłam. Zmęczona byłam przepotwornie i zasypiałam na siedząco o każdej porze dnia i nocy. Już nawet nie wiedziałam jak się nazywam. Ale opłaciło się. W sumie to tylko miesiąc, a dla dziecka korzyść na całe życie. Ale fakt, że nie miałam ani chwili wolnego czasu. Bo młody budził się co trzy godziny, a cały proces zajmował mi dwie. Także miałam max godzinę na spanie (w nocy), a w dzień na zrobienie czegokolwiek w domu (prysznic, jedzenie, pranie, sprzątanie i ciągłe wyparzanie butelek i laktatora). Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2011-05-13 o 23:37 |
|
|
|
|
#3916 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie testuje usypianie mojej pod karuzelka, bo jak ja umyliśmy o 20, tak wcale nie chce usnąć, zawsze około 21 już spala jak suseł, a dziś nie chce. Pod karuzelka leży od półtorej godziny i tylko krzyczy, jak się skończy melodyjka, a tak to się gapi
Ciekawe, o której w końcu zaśnie i ile będzie spala.
|
#3917 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() unormuje się na pewno, trzeba przetrwać ten czas Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
znikam spać, dzisiaj długi dzień poza domem w chuście, sprawdza się super, jestem bardzo z niej zadowolona, mały się natychmiast w niej uspokaja i zasypia
|
||||
|
|
|
#3918 |
|
Zakorzenienie
|
Mirabilka Maja ma 2 miesiące,a jak na razie wypija tylko po 90 ml. Próbowałam dac jej kilka razy 120,ale jak na złosc wypija tylko 90!
![]() iweczka rzeczywiście ciągle coś :/ trzymam kciuki,będzie wszystko dobrze! ![]() A ja znowu wyspana Maja spała od 21.00- 4.00 bez pobódki,zjadła,odbiło jej się i znowu śpi,haha Norrrrmalnie JAMAJKA ![]() No nic,to ja może się położę,bo jednak powinnam wykorzystac ten słodki czas Baj
|
|
#3919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3920 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Tak, za każdy etap dostała po książce. A ja wczoraj wyszłam do koleżanki na górę, ma chłopca dwa dni starszego od Basi. Byłam 1,5 h normalnie szał, że w ogóle wyszłam ![]() Za to dziś z rana mało przyjemna wiadomość. Siostra do mnie dzwoni, żeby ją Tż wiózł do szpitala, szwagra z pracy pogotowie zabrało, na razie nie wiem co jest, w klatce go bolało, a chłop nawet 30 lat nie ma. |
||||
|
|
|
#3921 |
|
Wtajemniczenie
|
dzien dobry w ten piekny sobotni poranek
![]() Ta noc byla fantastyczna!!!! A ten dzien to w ogole jest super ![]() 1. Nino przespal 5h - na cala noc z przerwami oczywiscie ale to i tak pierwszy raz, wiec ja po prostu jestem jak nowonarodzona 2. dzis mija tydzien zycia mojego skarba 3. i od wagi w ciazy spadlo mi juz 11,4kg sama nawet nie wiem kiedy i jak, bo staram sie jesc regularnie no ale fakt, ze nie zawsze wyjdzie ![]() 4. odpadl nam juz pepek ![]() zjadlam sniadanko, umylam sie, nadrobilam zaleglosci wiazowe i teraz buszuje po sklepach internetowych, bo ja nie mam co na siebie wlozyc Ciagle w pidzamie smigam a w koncu by wypadalo wyjsc na ten pierwszy spacer
|
#3922 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja wczesniej spala po 5-6 godzin a teraz jej sie chyba znudzilo;p. wstaje co 3.5-4 h cwaniara;p. Teraz spi z Tztem w lozku ![]() Wczoraj pies sasiada szczekal z 3 godziny... mala co chwilke sie wybudzala i zasypiala, pewnie to ja zmeczylo... Cytat:
Kurcze wystraszylam sie, bo patrze na rece, a obydwie we krwi. Na szczescie mojej. Z nosa krew mi zaczela leciec, chyba pierwszy raz w zyciu. Wydaje mi sie ze to z przemeczenia, bo strasznie malo spie, a pozniej duuuzo spaceruje, troche swicze, plus mala i dom... masakra. Dzis jedziemy sie wspinac i wezmiemy jeden rower to pojezdzimy na zmiane(bardzo szybkim tempem, zeby sie zmeczyc). Jedna osoba bedzie z wozkiem spacerowac, a druga jezdzic. Pozniej jedziemy na jakiegos grila otwartego(cokolwiek to jest ).---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
Ja przytylam 12kg a zostalo jeszcze z 4kg masakra. Jem jak smok... Dzis moja mala konczy 6 tygodni
|
|
#3923 |
|
Zadomowienie
|
monti wspolczuje biegunki......
|
|
|
|
#3924 | |||
|
Zakorzenienie
|
castia, eirene, czarna - dzięki za słowa otuchy
aja, tak bylismy u okulisty już dwa razy, obecnie bierzemy już drugie kropelki z antybiotykiem. Kilka dni było super i od piatku znowu wrócilo ropienie oczka Cytat:
juz nie wiem co z Nią robić teściowa Ją tylko buja, huśta, a jak zostawie w wózku to dynda wózkiem a ja mam problem i tak zabroniłam Jej bujania w wózku w domu ![]() Cytat:
a pokarm tez mi tryska we wszystkie strony świata ![]() Cytat:
![]() nawet tż sie dziwi co się z Nią dzieje, bo jest poprostu niemożliwa.... a z tym krwiawieniem to lipa gin mowił, że może być ale malutkie a tu taka niespodzianka monti, współczuje ekscesów żołądkowych ![]() trzymam kciuki, żeby już minęło a ja mam problem z ubieraniem tzn tż złapał chyba pomysły mamusi i tak samo okrywa malą jak głupi ![]() ale mamunia to już przegina, na dworzu było ponad 20 stopni wiec mała w bodziaku i bawelnianym dresiku+ czapeczka, a ta że Jej zimno i okrywala Ją kocykiem po samą brodę |
|||
|
|
|
#3925 | |||||||
|
Zadomowienie
|
witam znowu wyspana, że aż sama nie mogę w to uwierzyć
młoda od trzech dni budzi się pomiędzy 5 a 6 nakarmiona między 22 a 23 Cytat:
kurcze sama nie wiem dlaczego taki do niej nieufny do każdego obcego człowieka który jest pierwszy raz w domu podchodzi i się łasi, włazi mu na kolana a od niej trzyma się na dystans, może już swoim 6 zmysłem czuje że jak Nadia zacznie chodzić to nieźle mu da popalić ![]() zważyłam dziś młodą i też jest 4950 ale w ciuchach, coś ostatnio przystopowała z przyrostem masy ![]() Cytat:
boszze ja też zmieniałam miejsce zamieszkania jak wyszłam za mąż i też jakoś później składałam nip 3 i nic mi nie przysłali na szczęście ale to dawno było więc może jakimiś innymi prawami się kierowali odwołuj się, może akurat się uda ego ego próbowałaś smarować bephantenem nam na takie krostki pomaga laseczka super zdjęcia Cytat:
jestem za ![]() Cytat:
tak chociaż coraz rzadziej Cytat:
pija jak najwięcej i ratuj się jedzeniem zatwardzającym: rozgotowany ryż, ugotowane marchewki z kleikiem może suchary Cytat:
montii może słyszałaś coś na temat nosidełek BabyBjorn ? wiem że rozmawiałaś z doradcami, wspominali coś o takim nosidełku ?? mirabilka słodziak z niego i jakiego ma cudnego bodziaka ![]() Cytat:
iweczka strasznie współczuje castia może tak zareagowałaś na tabletki aja mam nadzieje że szwagier tylko was nastraszył i nic poważnego mu nie jest co do poduszek to podobno takich puchatych nie można do roku albo nawet do dwóch lat, wyczytane w necie więc nie wiem na ile prawdziwe
|
|
#3926 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja też miałam taką jedną noc w pierwszym tygodniu, aż męża budziłam i pytałam się czy budzimy małego na jedzenie, później ta noc się nie powtórzyła, dopiero teraz zaczyna trochę spać ![]() iweczka trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze, a napewno będzie mały zasnął, a ja lecę się szykować bo jedziemy do mojego ojca, bo on teraz słomiany wdowiec, bo mama w sanatorium ![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
właśnie muszę ten bephanten kupić, bo on dobry na wszystko
|
||||
|
|
|
#3927 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3928 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje , mi niby tez od razu spadło 11 kg, tylko, ze ja schudłam ponad 20, wiec to sama woda była![]() Cytat:
Gratulacje 6 tygodnia co to jest 4, mi zostało 14 ![]() ćwiczę, mało jem, a nic nie rusza Cytat:
U mnie to będzie dziki zachód z trzema kotami i mała, a myślimy jeszcze o czwartym, rudym main coonie Twoja Nadunia się malutka urodziła, to nie dziwne, ze teraz mniej więcej tyle, ile moja wazy Mam nadzieje, ze u mnie tez się nie czepna tego nip3, w końcu tak w stolicy nawołują, żeby płacić u nich podatki, to powinni się cieszyć, szczególnie, ze ja się zameldowałam dopiero w tym roku kalendarzowym, a mój mąż w ogóle Zaraz jedziemy na wizytę u neurologa, już mnie rozwala te tournee po lekarzach. Mam nadzieje, ze mi się Nadia nie rozbeczy na miejscu, bo wczoraj wpadła w taka histerie, ze miała uszy pozalewane łzami Dopiero w Marsupku się uspokoiła.
|
|
#3929 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tym bardziej że mam przykład tżta był karmiony piersią długo a alergik taki że masakra poza tym ciągle zapalenia płuc, oskrzeli łapie itp... więc na to nie ma reguły niestety. ja po prostu nie mam takiej silnej woli poza tym mam tak jak u kasipruszków - małego karmię i zamiast po tym pobudzić laktatorem cycki do produkcji to ja muszę się nim zająć bo jest bardzo absorbujący. a w nocy to nie chcę go budzić tym odgłosem a do łazienki ciężko iść bo mieszkam z rodzicami i dziadkami więc by się obudzili... wiem wiem jak się chce to wszystko można ale to nie dla mnie ![]() Cytat:
[QUOTE=aja1;26905438]Moja też ma wiecznie zimne ręce i nogi, ale dzieci nie mają tak dobrego krążenie, dlatego sprawdza się na karku. Moja teściówka tylko raz jęknęła o zimnych nogach, ale widząc mój morderczy wzrok więcej się nie odezwała./QUOTE] no moj też ciągle zimne ręce i nogi a jak ma gorące to znak że mu za gorąco ![]() u mnie babka raz coś tam baknęła - ale on ma zimne nóżki wiesz?? ja mówię : wiem takie maja być i już się nie odezwała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3930 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niewesoło z Twoim szwagrem, współczuję... Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

)

znaczy wejsc to wejdzie ale cisnie bardzo no i nie chce zejsc.a tak chciałabym ją nosic juz
oszczedzaj sie teraz!
. Pod koniec mala walnela taaaaka kupe, ze jak poszlam do centrum handlowego do przebieralni dla dzieci(czy jak to sie nazywa;p) to musialam ja cala rozebrac i tylek umyc pod kranem(a raczej tylek, nogi i plecy;p). Wysuszylam ja kocykiem, bo nie bylo recznikow papierowych

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)