|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
pisze sobie godziny i ilość ml, no i generalnie to wychodzi, że pije teraz 120 ml co 3-4 h w dzień chociaż dzisiaj piła co 2h po 60ml ![]() jak wrócę do pracy to mała pójdzie do żłobka, może na początek poszukam opiekunki
|
|
#3812 |
|
Zadomowienie
|
Anessa - się nameczyłaś, też miałam krzyżowe to wiem co to znaczy. Opis super na koniec aż się wzruszyłam
przedwczoraj w przychodni moją uwagę przykuła jedna Pani doktor i tak się jej przygladam raz i drugi i myśle że skądś babkę kojarze. A tż sie patrzy na mnie i się uśmiecha. Po chwili sobie uświadomiłam, że ona poród odbierała i mnie cieła a potem szyła .... aż mi się momentalnie gorąco zrobiło pampers 2 to już dawno z pupy zjeżdżał , Happy 2 też już małe się robią trochę stęka i się pręży, ale jak bąki pójdą to jest spokój ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- kupki zawsze szły gładko, bez większych problemów... u mnie właśnie burza
|
#3813 |
|
Rozeznanie
|
Anessa super, że już jesteś
![]() izabela fotka z wczoraj świetna ![]() Dzisiaj stwierdziliśmy z tż że trzeba dopompować koła w wózku. Tż pompował pompką elektryczną. Skończył i koła super i po pół godziny siedzimy w pokoju a tu nagle taki huk Polecieliśmy sprawdzić co się stało no i jedna dętka pękła
|
|
|
|
#3814 |
|
Zakorzenienie
|
w takich sytuacjach marsupi jest niezbędne
|
#3815 |
|
Zakorzenienie
|
takn sie zastanawiam czy nie kupic tego nosidelka
ale to "marsupi" jest okropnie drogie ![]() a jak z tymi na allegro w okolicach 60 zl ? |
|
|
|
#3816 | ||
|
Wtajemniczenie
|
super chłopaczek
![]() Cytat:
przecież to nie przez Ciebie ja całą ciążę popalałam i mały na szczęście zdrowy, czasami jak łapie tego nerwa, to się śmiejemy, że ma syndrom odstawienia nikotynowego, bo od porodu nie zapaliłam ani jednego i nikt w naszym towarzystwie nie pali, nawet mój ojciec wychodzi na dwór ![]() normalnie bym chyba zabiła Cytat:
![]() a ja w ciąży robiłam takie porządki, żeby w szafie zrobić miejsce i teraz nie wiem gdzie mam bluzki na ramiączka ![]() Eirene normalnie jak czytam o Twoim karmieniu, to jakbym o sobie czytała, mam to samo, w nocy je pięknie z piersi a w dzień się szarpie, też dopiero zasnął, o 19 30 zjadł cyca plus 90ml mm i od 21 znowu głodny dostał cyca i zjadł 40ml mm teraz usnął, u nas jeszcze nie pada, ale duchota niesamowita, cała się kleję, małemu też chyba gorąco dlatego taki marudny idę spać póki maly śpi
|
||
|
|
|
#3817 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja już bardzo wie jak rączki smakują, a najbardziej moje. będę niedługo wyglądac jak pudzian![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() mordka u nas tez tak było, 4dni kupy nie było ale baki szły także spokojnie było bez płaczu. gorzej jakby nie prykała w ogóle ![]() no i kupa poszła w końcu taka że łojjj wynagrodziła nam te dni z nawiązką to marsupi super sprawa ale za drogi koks jak dla nas zastanawiam się nad jakimś zwykłym nosidle z all
|
|||
|
|
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
wogole dziewczyny to jak ubieracie szkraby w taki gorac w dzien i do spania? bo jak mnie spotkaja takie upaly to ja zielona bede
|
|
|
|
#3819 | |
|
Wtajemniczenie
|
slicznego masz skarba
wiecie co wszystkie porody sie czytalo z zaciekawieniem, zanim sama urodzilam lzy sie krecily w oczach ze ktos juz to ma za soba i w ramionach bobasa, kiedy bylam po porodzie łzy sie krecily bo wspomonalam wlasny porod, a opids porodu Aessy powoduje ze lzy sie kreca bo minal etap ciazy , oczekiwania, zycia od usg do usg, i jej porod domknal drzwi eh milo wspomniec Cytat:
plus jest taki ze mozesz dotknac |
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te z allegro to są dla trochę starszych dzieci marsylia-zastanawiałam się, gdzie ja jeszcze coś z sówkami widziałam, a teraz patrze, ze sama zamówiłam takie bodziaki http://allegro.pl/body-z-krotkim-rek...589210744.html
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-12 o 22:31 |
|
|
|
|
#3821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co za laboratorium beznadziejne jakieś i jeszcze w przychodni o tym wiedzą, a tam kierują ![]() traicionera, na pewno będzie dobrze i nie myśl nawet, że to przez Ciebie! aja, gratulacje dla superzdolnej córy! szkoda, że wojewódzkiego etapu w tym roku nie ma, oj szkoda śliczne dzieciaczki wszystkie, to body Michasia z myszką miki superowe ![]() my dzisiaj zaliczyliśmy już spacerek w chuście, mały spał słodko wtulony we mnie, ach coś cudownego, będę mogła wreszcie zajrzeć do rossmana krem sobie kupić, bo z wózkiem nie da rady a jak mężowi coś zlecę, to kupi nie to, co trzeba niestety...zmykam spać! |
|
|
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3823 |
|
Zadomowienie
|
Anessko witaj kochana
ło matko nie wyrabiam ostatnio z wizażem - za dużo tu się już dzieje jak wszystkie mamuśki rozpakowane ledwo nadążam z czytaniem, a żeby coś napisać, to już czasu i sił brak ![]() Castia normalnie jakbym o mojej czytała - też ostatnio nauczyła się okrutnie krzyczeć, żeby na rączki brać i nosić. dziadkowie rozpieścili na szczęście zaczęła tolerować marsupi, ale w domu raczej w nim marudzi i sprawdza się na spacerach. kupiłam Anice zawieszkę smoka z lamaze, potrafi się nim dość długo zachwycać, czasami aż piszczy a od dziadków dostała już na dzień dziecka matę gimnastyczną też lamaze - na razie wytrzymuje tylko parę minut, mamie się chyba bardziej podoba niż córeczce
|
#3824 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A niespodzianki nie zrobilam - albo nikt mnie nie uswiadomil nawet. Odkrylam sposób na kolki małego. Najprawdopodobniej nie jest to kwestia mojego jedzenia, ani jego niedojrzalego ukladu pokarmowego - a nawet jesli to jest szansa na wyeliminowanie wiekszosci problemow w ciagu dnia. Mały łykał za dużo powietrza, karmiłam go na leżąco. Teraz karmię na siedząco i on też jest wtedy bardziej w pionie no i w czasie karmienia pionizuje jeszcze z 2 - 3 razy. No i tak jak ostatnie 3 dni to byl horror tak teraz maly zasnal pierwszy raz od tygodnia wieczorem bez placzu i skrecania się z bolu. Mam nadzieje, ze to to i stan się utrzyma
|
|
|
|
|
#3825 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze co wy robicie zeby dziecko widzialo zabawki bo mj w hustawce nie polezy a w lozeczku t widzi tylko karuzele ale ona jest za wysoko zeby lapac..
|
|
|
|
#3826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mi się dzisiaj w nocy film urwał pierwszy raz w życiu. Wzięłam małego na karmieniu po 2 w nocy, za chwilę otwieram oczy a tu po 3...i w ogóle nie miałam świadomości, że spałam... ![]() A wczoraj miałam przygodę ze strażą miejską, pojechałam z mamą na rynek, zatrzymałam się za linią, za którą można się zatrzymywać i jeszcze między samochodami, żeby nie było, wracam a tam wezwanie do wyjaśnienia...
|
||
|
|
|
#3827 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
duży chlopak mi rośnie ![]() Cytat:
i mimo że mały pepowiną nie był okręcony to i tak się cofał, nie chciał wyjść uparciuch ![]() Cytat:
a mi się wydawało tak jak ty mówisz - po prostu żeby na dobę zjadł tyle ile trzeba mniej więcej. ale mam nadzieję że będzie jadł conajmniej co 2 godziny heh ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ba - gdyby chociaż jedli to ok a to poje 5-10minut i potem zaczyna się szarpanie... Cytat:
![]() Cytat:
dla dzieci które na brzuchu nie lubia (jak mój synek) to by było fajne ![]() Cytat:
mój Oli robi kupę właśnie bo się skupia a ja mam chwilkę hehe ![]() dziś mieliśmy tylko 2 pobudki o 2 i o 5 no i obudził się na dobre o 7.20 zjadł butlę 130ml aż i robi kupsko teraz ![]() Tity nieźłą miałaś nockę ![]() ja nieraz wstaję w nocy mały płacze stęka a ja myślę o co mu chodzi przecież jadł dopiero co - a okazuje się że to juz 3-4godziny minęły albo że mi się sniło że go karmiłam
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-05-13 o 08:08 |
|||||||||
|
|
|
#3828 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Anessa super opis porodu dzielna mamuśka z ciebie Cytat:
taaa oddajmy hołd naszemu za✂✂✂i.... zusowi i kasę dostałam dopiero po miesiącu ![]() madzik Michał cudny traicionera wszystko będzie dobrze Nadusie to twarde babki są marsylia niczego lepszego bo naszej służbie zdrowia nie można się spodziewać co do leżaczków to w Katowicach i Sosnowcu są w Smyku ale Krusiak ma rację na allegro powinnaś dostać taniej Iza nie zazdroszczę sytuacji w pracy ![]() Cytat:
moja też nie za bardzo na rączkach lubi wisieć a jak już to odpowiada jej tylko pozycja pionowa i ślinienie mamy ramienia ![]() Cytat:
boskie Cytat:
też mamy tą mate tylko boje się jeszcze kłaść na nią nadie bo główkę trzyma tylko przez chwilkę ale dziś wypróbujemy
|
|
#3829 |
|
Zadomowienie
|
witam w piątego 13-go
![]() ![]() Byliśmy wczoraj na szczepieniu,Ogólnie wszystko oki.Tymek po 6 tyg waży 5700 (ze szpitala wychodził jak miał 3460).Dobrze mu przy tej piersi.Butlą chciałam go dokarmiać,ale wypija 2 razy dziennie maks 60ml. Przez kilka dni Tymek po kąpaniu zamiast iść spać to lezy sobie w łóżeczku od 20 i gapi się na wszystkie możliwe strony i zasypia ok 22 a nawet po.Cicho lezy,nie biorę go ,sam zasypia.W dzień też fajnie śpi.Pomiędzy spaniami baraszkuje 2 godz. Teraz jest piekna pogoda,więć prawie cały dzień spędzamy na podwórku. miałam jechać do domu na 3 tyg,ale Zosia ma piknik rodzinny w przedszkolu 4 czerwca(dzień mamy,taty i dziecka razem ),więc zostajemy.zOSIA dostała wierszyk na przedstawienie.Teraz ciepło to ciągle te przedszkolaki gdzieś jeżdzą i chodzą,wiec szkoda mi było żeby opuszczała przedszkole. Eirene u mnie to samo,nie dają małemu 1,5 mies.Zawsze więcej ![]() ego ale Twój maluch ma bogate menu Trochę tego mleka trochę tegoanessa gratki
|
#3830 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewcznyny a oprocz aktu urodzenia wysylalyscie jeakis wniosek do firmy o udzielenie urlopu maciezynskeigo ??? bo mi szefowa dzwoni zebym sie skontaktowala z ksiegowa to ona mi podyktuje co mam napisac???
|
|
|
|
#3831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na noc zakładam kaftanik z długim i śpiochy, bo jednak w nocy chłodniej. Prunell dzięki Bosti mina bezcenna ![]() Basia nawet dziś dała pospać. Ciekawe co będzie w dzień. na spacer nie pójdę bo pogoda ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- moje dziecko na bank przechodzi skok. własnie doczytałam, ze dzieci urodzone 2 tyg pozniej mogą przechodzić skok wcześniej. a młoda dwie noce z rzedu dała popalic, wczoraj miałysmy pierwsze łzy. a dwa dni temu się uśmiechnela do mnie, myslałam ze mam omamy, ale dzis sie przekonałam, ze nie. sorki ze tak nie po polskiemu, ale młoda mam na rekach
|
|
|
|
|
#3832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie lekarz przepisal te masc diprobase do calego ciala ...no i zon=baczymy i mowi zebym smarowala ta mascia ze sterydami ze pomoze i nic nie bedzie,bo skutek uboczny jest od dlugotrwalego stosowania i szybko dziecko sie cofnie wszystko...juz sama nie wiem narazie poki co nie smaruje ta mascia tylko wczooraj diprobase |
|
|
|
|
#3833 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie drogie mamusie po dłuuugim czasie!!
GRATULACJE DLA WSZYSTKICH DZIELNYCH MAM I ICH MALEŃSTW !!!! TYYYLE napisałyście, że szok, chyba przez miesiąc tego nie nadrobię, zwłaszcza, że mało czasu spędzam teraz w domu przed komputerem. Nie było mnie troszkę, bo jeździliśmy po rodzinie. Wszyscy niestety daleko mieszkają, a były okazje, święta i majówka, więc ruszyliśmy w trasę i tak nasza Lenka ma już ponad 2000km na liczniku ![]() Oprócz wyjazdów mieliśmy troszkę zmartwień - dostaliśmy od pediatry po wizycie kontrolnej skierowanie do neurologa i okulisty - bałam się okropnie o tę naszą iskiereczkę, bo nawet pediatra była zaniepokojona choć wprost powiedzieć nie chciała. Lenka po prostu nie zwracała uwagi na nic, zabawki, na nas - nie wodziła wzrokiem, jakby nie widziała, była niespokojna i nie chciała się uśmiechać.... Stawaliśmy więc na głowie załatwiając wizyty u specjalistów. Państwowo to można się wykończyć najszybciej niż doczekać na termin u lekarza!!! Byliśmy więc prywatnie, choć też musieliśmy czekać, ale to kilka dni tylko, a nie miesięcy, choć te dni też mi się dłużyły bardzo. Po wizytach u specjalistów okazało się, że na szczęście wszystko w porządku - ufffffffffff......... Wzrok ok, napięcie mięśniowe też. Mamy zgłosić się na kontrolę do neurologa za 6 tyg + usg przezciemiączkowe zrobić dla pełnego obrazu. Teraz już Lenka wodzi wzrokiem za nami, patrzy na zabawki, uśmiecha się, "gada" do nas. Mysza mała postraszyła wszystkich!!! Nie chcę więcej przeżywać takich strachów, choć niestety to nieuniknione zalety macierzyństwa. Strach o nasze skarby będzie nam towarzyszył zawsze. Życzę Wam wszystkim jak najmniej takiego strachu, a jak najwięcej radości
|
#3834 |
|
Zadomowienie
|
szymelka dobrze,ze z małą wszystko w porządku.Można najeść się strachu z tej niepewności
Lena niezły km wyrobiła Ja tak kursowałam z 1 dzieckiem teraz z 2 ciężej się trochę wygramolić![]() aja jak poszło Kasi na konkursie?? madzik ja w domu zakładam doby,ale na długi rękaw i skarpetki.W nocy tak samo,bo jest dośc ciepło.
|
#3835 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3836 |
|
Zadomowienie
|
ło matko jaka beznadziejna pogoda
nie cierpię jak jest tak brzydko i do tego jeszcze wieje jak cholera a co mi tam szymelka no to ładnie Lenka was nastraszyła, całe szczęście że wszystko skończyło się w porządku
|
#3837 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry kochane mamuśki. Moja Myszka jak nigdy o tej godz. ładnie śpi. Chyba najadła sie z cycka
![]() ![]() prunelle ja też niestety musiałam jechać na wizytę do lekarza. o patronazu nie było mowy, bo jednak lekarka była na urlopie a druga nie chodzi na wizyty - tak powiedziała mojemu mężowi co za ludziemarsylia widziałam w smyku te leżaczki bujaczki ale tak jak pisze Krusiak na all znacznie taniej. My właśnie zastanwaiamy sie nad kupnem, bo Mała ostatnio znudziła się matą edukacyjną a nic innego nie mamy kasiapruszkow no i jak się czujesz po tych tabletkach anty.? kurcze ja się troszkę boję, bo mała ma dopiero miesiąc i cały ten czas walczyłyśmy, żeby karmić ją piersią. Teraz jakoś nam to fajnie idzie i boję się, że jak zacznę brać te tabsy to wszystko pójdzie na marne. Zresztą gdzieś czytałam, że jak się ma córke to lepiej tych tabletek nie brać, bo one mają tylko hormon żeński nic z tego nie rozumiem i jakoś w to nie wiedzę...ale oczywiście już się zeschizowałamco do urlopu macierzyńskiego to ja do firmy nic nie dawałam tylko zaświadczenie ze szpitala, które dostałam przy wypisie. Fuck chyba jednak powinnam dosłać akt urodzenia małej dziewczyny podpowiedzcie jakiegoś fajnego sprzedawcę z all, który ma ciuszki dla takich maluszków jak nasze
|
|
#3838 |
|
Rozeznanie
|
patrycja to miło, że pomyślałaś o mnie
Dobrze, że już wyjaśnione, nikomu nie życzę tego lęku... n.i.k.a ja dawałam oryginał aktu urodzenia do kadr. Jaka beznadziejna pogoda , a tak już fajnie było... Przed chwilą lało, a terza słońce świeci..
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
jej, zaraz was nadrobie.
przyjechalam wczoraj do rodzicow sama z Tymem! niby 100km ,ale musialam postoj robic bo sie rozbeczal! goraco bylo strasznie, rozebralam go i w samym body siedzial, no lało sie z neigo. w domu przywitala nas babcia ktora na chwile byla, ma 80 lat, i wszytsk jej nie pasowalo, zle nosze, zle ubrany, ona by go przykryla, ja mowi e jak skoro z niego sie leje ! potem zaczela na mnie krzyczecc ze do czego to podobne ze z dzeickiem na dwor ide!!! ja mowie a kiedys to w jakim wieku dzieci na dwor wychodzily!!?? no szok. wkurzona bylam jak nie wiem. generalnie Tymo sie wysypia w dzien i od 4 na d ranem pobudka, ja juz jak zombie chodze. aha i przyszlo do rodzicow to lozeczko turystczne ktore zamowilam, z baby ono. jest super. zastanawiam sie czy do domu nie zakosic i wywalic to ze szczebelkami! podwieszana warstwa sie buja, i teraz nie ma problemu zeby go uspic. bo jest wciaz bujany !!! luks sprawa. zmykam was doczytac
|
#3840 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() mi to się nieraz wręcz śni, ze małą karmie, na szczęście po ilości butelek idzie się zorientować Cytat:
specjalnie już mojej kupuje większe rozmiary, żeby mieć pretekst, bo tych bieżących to ma aż za dużo, a tyle pięknych ciuszków jest Cytat:
Cytat:
moja Nadunia kończy dziś 6 tygodni mamy dziś wizytę u pediatry i oczywiście się taka "pikna' pogoda trafiła, mam nadzieje, ze chociaż nie będzie padało. ciekawa jestem, ile moja kluska wazy uśmiechy dla wizazowych ciotek
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-25 o 12:46 |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.

no ale poród 6 

Polecieliśmy sprawdzić co się stało no i jedna dętka pękła
, lekarz mówi, ze może z tego wyrosnąć, ale za pół roku następna kontrola

a jak mężowi coś zlecę, to kupi nie to, co trzeba niestety...
dzielna mamuśka z ciebie