Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem 21 42,86%
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi 3 6,12%
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy 0 0%
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe 9 18,37%
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery 7 14,29%
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy 8 16,33%
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy 0 0%
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy 1 2,04%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-16, 11:27   #4141
Montii
Zakorzenienie

Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
moj ma 34 lata i jestem pewna ze jabym miala kogos w moim wieku to bym poczekala z dzieckiem, bo zazwyczaj faceci w moim wieku srednio dojrzALI SA:P
No u mnie to samo i zapewne miałabym dwójkę dzieci, jedno małe drugie duże

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:31   #4142
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
No u mnie to samo i zapewne miałabym dwójkę dzieci, jedno małe drugie duże
moj chodzi i sie wyglupia(ale tylko przy mnie) i ja nie moge sie naniczym skupic bo sie smieje;p np wczoraj chcialam cwiczyc a on se jaja robil;p

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:41   #4143
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny ja juz pomalu sie poddaje nie mam mleka wystarczajaco dla malego i nie bede juz miala go wiecej... czuje sie jak syzyf
moim zdaniem i tak bardzo długo walczyłaś o to mleko, więc nie masz się co obwiniać

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
egoego ja s Tyma zauwazylam krostki kolo usteczxek na brodce jakby, i podejrzewam ze to od tego ze pakuje rączki do buzi, a te raczki ostatnio sa bardzo aktywne i pewnie brudne...oczywiscie ze mu przecieram co jakis czas,,ale widac ze to za malo.posmarowalam mu teraz ta mascia robiona,zobaczymy jak ni e to ten bepanten kupie, bo w domu mam, ale nie bede czekala do przyszelgo tyg jak tam wroce
też może tak być tymbardziej, że każdy też łapie małego za rączki, a nie każdy ma swoje czyste, u mnie te na brodzie to są też od cieknącego mleczka

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
wczoraj dała przy teściach niezły pokaz swojego głosu teściowa jak tylko weszła to od razu poleciała do małej i do niej zaczęła szczerzyć zęby, coś tam gadać, chciała młodą na ręce wziąć a Nadia tak na nią spojrzała buzie w podkówkę i jak zaczęła ryczeć to dopiero jak z nią wychodziłam z pokoju to się uspokajała, a jak wracałam to znowu płacz tak się teściowej przestraszyła
taka młoda a już zna się na teściowych

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość

a dziś kończymy miesiąc
Kochana, ja bym po takiej nocy zaczęła dawać butle, daj mu chociaż raz po kąpieli, to sobie pośpisz ze 3 godzinki a tak to się wykończysz

i chyba miesiąc macie w środę

dzisiaj to My kończymy miesiąc
kurczę jak ten czas leci
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:41   #4144
monika267
Raczkowanie

GG do monika267

Wiecie co przeczytalam ze u dzieci ok 30 dnia zycia takie krostki na buzce czy wlosach to niby tradzik niemowlecy i pomaga krochmal lub sama maczka ziemn. no i kap[iele w tym krochmalu lub kapiel z nadmanganianem potasu...niby samo znika oczywiscie jak nie wystepuja nigdzie indziej te krostki to to jest tradzik bo w innych przypadkach to moze byc uczulenie skaza itp
monika267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:45   #4145
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
Ego ego a jak wygladaly te krostki?

Ja mysle ze moze to tradzik niemowlecy
Przestalas jesc te familijne czy zeszlo mimo ze jadlas? no i ile u malego byly te krostki ?

unas zaczelo sie na brodzie ale teraz sa juz na buzi pzemywam woda przegotowana i smaruje bephantenem no i ciastka odstawilam...
wiesz co wafelki jem nadal, np paczkę na dwa dni a czasami w jeden opierniczę, te krostki to takie małe czerwone i to są podobno potówki i niczym na razie nie smaruje, te pierwsze jak mu wyskoczyły, to zaczęły schodzić dopiero po tygodniu, teraz ma na brzuszku ale to chyba też potówki, bo w czwartek pani doktor nic nie mówiła na nie
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:53   #4146
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monika267 Pokaż wiadomość
a co do krostek to moja mala tez dostala na czole i we wlosach i pojecia nie mam co to!!!!jedna wygladaja jak kaszka a drugie czerwone z takim czyms zoltawym???moze bialyn???moze wy wiecie co to???bo tak mysle ze moze uczulenie ma po nowej opasce na glowke???bo od wtedy sie pojawily a moze to potowki doradzcie cos bo juz glupieje
My tez je mamy spokojnie to tradzik pytalismy lekarki ;-)) Zniknie niedlugo
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 12:31   #4147
paulac1
Raczkowanie

Witam wszystkie mamusie
Czytam was intensywnie już od bardzo dawna, wlasciwie to jeszcze przed porodem sledzilam poczekalnie, ale jakos nigdy nie bylo czasu lub checi zeby cos poskrobac. Teraz, sledzac ten watek widze, ze niektore z was borykaja sie z takimi samymi problemami jak ja...dlatego zdecydowalam sie wkoncu odezwac
Mam w domu malego terroryste ma 6 i pol tyg, na imie Mieszko, no i tu dobre wiadomosci sie koncza...chcialabym was zapytac o zdanie w sprawie karmienia, moze ktoras byla w podobnej sytuacji, mianowicie puste piersi tylko ze u mnie nie jest to sprawa dnia lub dwoch, wlasciwie od 2 tyg sa jakby coraz pusciejsze.

naczytalam sie juz na ten temat miliony artykułów, oczywiscie w wiekszosci pisza zeby przystawiac dziecko jak najczesciej, pic ziola albo herbatki, ewentualnie Karmi, zero stresu i ogolnie relaks. tylko wlasnie tu sie pojawia problem- jak mam przystawiac dziecko do pustej piersi?? on sie bardzo denerwuje, bo tam nic nie ma, chodzi glodny, wiec i ja sie wtedy denerwuje i takie bledne kolo

wogole to mam wrazenie ze moje piersi sie coraz wolniej napelniaja, wczesniej jakos bylo troche lepiej, nie rewelacyjnie, ale teraz masakra- musze czekac ok 6-7h zebym czula ze sa pelne a i tak maly sie obiema nie najada do syta

moze ktoras z was tak miala i wie, co w takiej sytuacji robic? jak sobie poradzilyscie? pobudzac laktatorem po karmieniach? boje sie ze wtedy nie zdazy naleciec wystarczajaco dla malego bo one sie tak strasznie wolno napelniaja

chcialabym karmic jak najdluzej i tylko piersia, w tym momencie musze mu podawac 2-3 razy dziennie troche mm bo by mi sie z glodu zadrapal
marzy mi sie karmienie regularne i zeby moj synek wyplul cyca z usmiechem zadowolenia na buzce

przepraszam za takie wciecie i prosze o jakies rady jesli moglybyscie...z gory dziekuje...

aha, dodam ze urodzil sie 10 dni przed terminem, waga 2520, po spradku 2430, teraz wazy ok 3550, przez pierwszy tydzien zycia budzil sie co 2 godzinki na jedzenie z zegarkiem w reku, w nocy co 3-3,5, karmilam na zmiane po jednym cycu na karmienie, moze stad te problemy? sama juz niewiem

Edytowane przez paulac1
Czas edycji: 2011-05-16 o 12:35
paulac1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 12:56   #4148
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulac1 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamusie
Czytam was intensywnie już od bardzo dawna, wlasciwie to jeszcze przed porodem sledzilam poczekalnie, ale jakos nigdy nie bylo czasu lub checi zeby cos poskrobac. Teraz, sledzac ten watek widze, ze niektore z was borykaja sie z takimi samymi problemami jak ja...dlatego zdecydowalam sie wkoncu odezwac
Mam w domu malego terroryste ma 6 i pol tyg, na imie Mieszko, no i tu dobre wiadomosci sie koncza...chcialabym was zapytac o zdanie w sprawie karmienia, moze ktoras byla w podobnej sytuacji, mianowicie puste piersi tylko ze u mnie nie jest to sprawa dnia lub dwoch, wlasciwie od 2 tyg sa jakby coraz pusciejsze.

naczytalam sie juz na ten temat miliony artykułów, oczywiscie w wiekszosci pisza zeby przystawiac dziecko jak najczesciej, pic ziola albo herbatki, ewentualnie Karmi, zero stresu i ogolnie relaks. tylko wlasnie tu sie pojawia problem- jak mam przystawiac dziecko do pustej piersi?? on sie bardzo denerwuje, bo tam nic nie ma, chodzi glodny, wiec i ja sie wtedy denerwuje i takie bledne kolo

wogole to mam wrazenie ze moje piersi sie coraz wolniej napelniaja, wczesniej jakos bylo troche lepiej, nie rewelacyjnie, ale teraz masakra- musze czekac ok 6-7h zebym czula ze sa pelne a i tak maly sie obiema nie najada do syta

moze ktoras z was tak miala i wie, co w takiej sytuacji robic? jak sobie poradzilyscie? pobudzac laktatorem po karmieniach? boje sie ze wtedy nie zdazy naleciec wystarczajaco dla malego bo one sie tak strasznie wolno napelniaja

chcialabym karmic jak najdluzej i tylko piersia, w tym momencie musze mu podawac 2-3 razy dziennie troche mm bo by mi sie z glodu zadrapal
marzy mi sie karmienie regularne i zeby moj synek wyplul cyca z usmiechem zadowolenia na buzce

przepraszam za takie wciecie i prosze o jakies rady jesli moglybyscie...z gory dziekuje...

aha, dodam ze urodzil sie 10 dni przed terminem, waga 2520, po spradku 2430, teraz wazy ok 3550, przez pierwszy tydzien zycia budzil sie co 2 godzinki na jedzenie z zegarkiem w reku, w nocy co 3-3,5, karmilam na zmiane po jednym cycu na karmienie, moze stad te problemy? sama juz niewiem
Maleństwo powinno przybierać na wadze ok. 30g na dobę. A co do ilości pokarmu, to ja walczyłam z tym praktycznie miesiąc, z sukcesem. Prawie nie miałam mleczka. Poradzić Ci mogę:
1) Faktycznie dostawiaj małego do piersi jak najczęściej, podczas jednego karmienia podaj mu obydwie piersi.
2) Znajdź najbliższą poradnię laktacyjną.
3) Kup lub wypożycz laktator elektryczny i po każdym karmieniu piersią (i ew. dokarmieniu MM) odciągaj laktatorem. I nie chodzi tu o ilość odciągniętego mleka (tym się nie martw), a o pobudzenie piersi do pracy. A i tak każdą ilość odciągniętego mleka podaj małemu. Ja laktatorem pracowałam tak: 7 minut jedna pierś + 7 minut druga + 3 min. znowu pierwsza + 3 minuty druga. I tak całą dobę. Wiem, że jest to męczące, ale przynosi efekty. Konieczna jest uczciwa, systematyczna praca. I nie martw się, że mleczka nie naleci, im częściej będziesz odciągać, tym szybciej piersi będą się napełniały. Ja mam teraz pełno mleczka i mały wspaniale przybiera na wadze (ostatnio średnio 400g na tydzień). Mój urodził się z wagą 3240g a w 8 tygodniu miał 5010g.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:02   #4149
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
hej

a ja po nocy koszmarnej mały wczoraj zasnął wieczorem obudził się o 21.30 nakarmiłam go godzinę i pospał od 22.30 do północy potem 2 godziny zanim zasnął i pospał znów 1,5 godziny i znowu 2 godziny się męczyłam - tak więc wykończona jestem

a dziś kończymy miesiąc
dziś kończycie chyba 4 tygodnie a miesiąc w środę tak jak my zawsze licze co niedzielę nowy tydzień czyli 4 tygodnie skończyliśmy w niedzielę ale miesiąc był 3 maja czyli we wtorek

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość

Dziś 16,więc moja niunia ma dzisiaj równe 2 miesciące! Ale to leci...

gratulacje

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość

kurczę jak ten czas leci
gratki

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:05   #4150
tajka88
Zakorzenienie

Zabookowalam sobie wizyte na wczepienie implantu podskornego... juz sie boje. 24 maja... wezme mala ze soba bo to rano o 10.10...

Babka przez telefon powiedziala(chyba, bo jakas zawieszona jestem) ze zero sexu tydzien przed wizyta... ciekawa jestem dlaczego... az sobie poszukam na necie.

Mala spi jak susel, koles od gazu juz dawno sobie poszedl a ja czekam kiedy ksiezniczka zdecyduje sie obudzic bo chce wyjsc w koncu z domu

Stary 2011-05-16, 13:08   #4151
Ewelqa1985
Zadomowienie

czarna ego ego gratki z okazji 2 miesiecy i miesiaca

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png

Eliza 14.05.2014

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:27   #4152
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

diatoma przesyłam spóźnione ale najszczesze życzenia urodzinowe
wszyskiego naj naj naj
uf tym razem nie zapomnialam

Cytat:
kasiapruszkow wiem,co czujesz... ale może jeszcze u Ciebie się uda,walcz!
Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Kasiapruszkow dasz radę
Cytat:
moim zdaniem i tak bardzo długo walczyłaś o to mleko, więc nie masz się co obwiniać
wiare trace jak sciagam laktatorem to mysle jescze wsie uda a za chwile maly sie domaga zajecia nim i przerywam sciaganie i mysle nic z tego nie bedzie

Cytat:
wczoraj dała przy teściach niezły pokaz swojego głosu teściowa jak tylko weszła to od razu poleciała do małej i do niej zaczęła szczerzyć zęby, coś tam gadać, chciała młodą na ręce wziąć a Nadia tak na nią spojrzała buzie w podkówkę i jak zaczęła ryczeć to dopiero jak z nią wychodziłam z pokoju to się uspokajała, a jak wracałam to znowu płacz tak się teściowej przestraszyła
madre dziecko

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
to chyba jasne ze sie pieluche zmienia czesto... to takie rady widze jak u mnie moja tesciowa... jakbym głąbem była..
albo jakas wyrodna matka albo malolata
czlowiek sie zaraz doluje ze ktos o nim mysli jak o ZERZE intelektualnym bynajmiej nie z banku pko bp

Cytat:
Dawno mnie nie bylo ale nie stety brak czasu a na dodatek wyladowalam z mala w szpitalu w zeszla sobote bo raz na jakis czas mi kaszlala a ma wiotkosc krtani to nie mozna wyczuc czy chora czy to moze krtan daje o sobie znac ???wiec pojechalismy na izbe przyjec bo zaden osrodek nieczynny no i tam od razu podejrzenie zapalenia pluc bo u takich maluszkow to niby od razu kaszel o tym swiadczy no i nas polozyli na oddzial mieli zrobic rtg pluc ale wstrzymali sie wiec czekalam tak do poniedzialku nie wiedzac na co tak naprawde lezymy bo zaden pediatra nie stwierdzil pluc bo niby ciezko przy wiotkosci cokolwiek uslyszec no a w niedziele moja mala zaczela kupki zielonkawe robic pytam czy panuje rotawirus a pigula do mnie ze zapewne cos zjadlam co zaszkodzilo mowie ze nie bo akurat wiem co jadal i zadnych nowosci w tym czasie nie wprowadzalam ale pediatra tez mi wkrecal ze to od jedzenia wiec dalam spokoj w poniedzialek zrobili rtg usg brzuszka i mialysmy wizyte u laryngologa ktory powiedzial ze uszka gardlo nosek ok i tyle jama brzuszna tez i rtg tez wiec pytam na co podawali jej antybiotyk a oni ze bylo podejrzenie pluc a ja na to to trzeba bylo zrobic rtg w sobote i sie upewnic a nie podawac antybiotyk bezsensu ale o wynikach rtg dowiedzialam sie dopiero w srode rano bo przeciez czasu nie mieli zeby opisac zdjecie i w srode nas wypisali i dowiedzialm sie przy wypisie ze mala ma rotawirusa od niedzieli czyli od tych kupek zielonych ale nikt slowa nie powiedzial z lekarzy jak byli na obchodzie mowie Wam brak slow na sluzbe zdrowia.Pani doktor powiedziala ze w szpitalu co 2 dziecko lapie rota no ja cos o tym wiem bo 8 lat temu moj maly tez zlapal to w szpitalu tylko dzieka Bogu malutka przeszla to duuuzo lzej ......mowie Wam szpitale w polsce to jedna wielka porazka
popieram sluzba zdrowia nieodplatna to porazka i wspolczuje przezyc, miejmy nadzieje ze nigdy juz sie nic podobnego nie powotrzy u was ani u zadnej z nas

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
ale jak? przemywac buzie krochmalem czy do wanienki
Cytat:
a co do krostek to moja mala tez dostala na czole i we wlosach i pojecia nie mam co to!!!!jedna wygladaja jak kaszka a drugie czerwone z takim czyms zoltawym???moze bialyn???moze wy wiecie co to???bo tak mysle ze moze uczulenie ma po nowej opasce na glowke???bo od wtedy sie pojawily a moze to potowki doradzcie cos bo juz glupieje
ja wkubku robilam przed kapiela, kapalam malego i po kapieli smarowalam wacikiem nasaczonym tym "kiślem" miejsca gdzie byly krostki i tak przez kilka wieczorow

Cytat:
Witam wszystkie mamusie

doskonale cie rozumiem jak masz czas i sile rob tak jak pisze Harrods, z mojego doswiadczenia wynika ze dobrze miec kogos do pomocy w domy zeby moc systematycznie i sumiennie pracowac z lajktatorem

Edytowane przez kasiapruszkow
Czas edycji: 2011-05-16 o 13:32
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:55   #4153
iizabelaa
Zakorzenienie

witajcie,

więc byłam z Idalią jednak u lekarza,
dzisiaj nie było naszego pediatry,
ale przyjęła nas inna pani doktor, bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła

mała ma katar i bardzo zawalony nosek, i stąd ten najprawdopodobniej ten kaszel

w sumie przepisała tylko czopki, wit. C i maść majerankową, od śluzowali ją taką maszyną, jutro też musimy jechać na to,

a przed wszystkim 3 razy dziennie Sterimar i czyszczenie noska

i powiedziała, że po użyciu Sterimaru trzeba dziecko położyć na brzuchu lub ponosić brzuszkiem w dół, zrobić taki samolot

i tak zrobiliśmy i wyobraźcie sobie, że wszystkie gile zaczęły same wylatywać z noska a mała zadowolona

Cytat:
a nie w 3 powinno podwoić??

i jak kaszel??
jak zgooglowałam to wszędzie pisze że do końca 6 miesiąca
ale ja się nie znam

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
i jak tam? e tam przewrażliwiona lepiej być taką niż obojętną
Stary 2011-05-16, 14:20   #4154
paulac1
Raczkowanie

Harrods wlasnie teraz tak robie, na kazde karmienie ida obie piersi, zeby maly zwyczajnie jak najwiecej jadl mojego mleczka, trzymam go najdluzej jak sie da na piersi bo wiadomo on najlepiej pobudza, i po kazdym karmieniu odciagam laktatorem tylko ze po 10 min kazda piers. mleka odciagnietego w ten sposob nawet nie licze bo jest go tak malo, Mieszko zjada wszystko do zera. a wlasnie, sciagalas cokolwiek po takim karmieniu czy na pusto?

z poradnia laktacyjna maly problem bo mieszkam w irlandii, ale na dniach lece do pl i tam skieruje swoje pierwsze kroki.

malego przystawiam jak najczesciej sie da, ale czy jak zjadl piersi do konca i wiem ze sa one puste a on za 10-15 min zjada wlasne rece to tez go przystawiac na sile? on wtedy sie tak bardzo denerwuje

super ze tobie sie udalo, tez bym tak bardzo chciala, mowia ze przy sumiennym pobudzaniu powinno sie poprawic w ciagu 2-4 dni...

kasiapruszkowa tobie sie udalo?pobudzalas tym samym systemem? wlasnie moge sobie pozwolic na sciaganie bo mam mame do pomocy,jakby jej nie bylo to tylko wtedy jak maly spi, a spi bardzo malo

Edytowane przez paulac1
Czas edycji: 2011-05-16 o 14:22
paulac1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 14:31   #4155
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Harrods wlasnie teraz tak robie, na kazde karmienie ida obie piersi, zeby maly zwyczajnie jak najwiecej jadl mojego mleczka, trzymam go najdluzej jak sie da na piersi bo wiadomo on najlepiej pobudza, i po kazdym karmieniu odciagam laktatorem tylko ze po 10 min kazda piers. mleka odciagnietego w ten sposob nawet nie licze bo jest go tak malo, Mieszko zjada wszystko do zera. a wlasnie, sciagalas cokolwiek po takim karmieniu czy na pusto?

z poradnia laktacyjna maly problem bo mieszkam w irlandii, ale na dniach lece do pl i tam skieruje swoje pierwsze kroki.

malego przystawiam jak najczesciej sie da, ale czy jak zjadl piersi do konca i wiem ze sa one puste a on za 10-15 min zjada wlasne rece to tez go przystawiac na sile? on wtedy sie tak bardzo denerwuje

super ze tobie sie udalo, tez bym tak bardzo chciala, mowia ze przy sumiennym pobudzaniu powinno sie poprawic w ciagu 2-4 dni...

kasiapruszkowa tobie sie udalo?pobudzalas tym samym systemem? wlasnie moge sobie pozwolic na sciaganie bo mam mame do pomocy,jakby jej nie bylo to tylko wtedy jak maly spi, a spi bardzo malo
Na początku ściągałam parę kropel, później troszkę więcej, a na koniec kilkadziesiąt ml. I wtedy przestałam. Ale nie przejmuj się laktatorem, dziecko na pewno więcej wyciąga niż maszynka. Także powtarza, przy laktatorze nie ilość się liczy, ale sama praca.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 14:34   #4156
iweczka
Zakorzenienie

my dziś zaliczyliśmy kolejne szczepienie - pneumo
mała się troche spłakała
do tego pani doktor miala chyba zły humor, bo nawet nie raczyła odpowiadać na pytania.......
ale potem niunia na 2 h zasnęła

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
My też już przeszliśmy na ciuszki 3-6. Leoś waży ponad 6 kg...i te ciuszki wcale nie są specjalnie za duże. Odrobinę tylko w nóżkach za długie, tak to w sam raz.

Do końca 3 miesiąca powinno.

Nasz podwoił już tydzień temu Niedługo dźwigiem go będę podnosić z tymi moimi biednymi plecami....
Pochwalę się, że byłam druga pod względem liczby punktów z kolokwiumI jeszcze 5 wpadała z wejściówki jednej Za 2 tygodnie zaliczeniowa masakra. Mam nadzieję, że zdążę się nauczyć
No i mały do jakiegoś czasu próbuje coś chwytać, nawet mu wychodzi, chociaż jeszcze te ruchy są bardzo nieskoordynowane, ale przeczesuje mi włosy i jak mu się uda to chwilę coś niezgrabnie przytrzyma w rączce No i litry śliny mu lecą z buzi :P
gratulacje!!!!!!!!klask i:
z Leosia już kawal chlopa

Cytat:
Krusiak Majka też od urodzenia się śmieje,chociaż wiadomo...dopiero teraz świadomie Pewnie będzie mały śmieszek

Ahtaga mamy to samo-to chyba nic groźnego

Montii dobrze,że już Cię nie 'goni' :P

Ja dzisiaj cały dzień przeleniuchowałam z Majką w domu. Pogoda do d... więc nie miałyśmy wyboru. Wpadła sąsiadka,także dzień zaliczam do udanych. Maja oczywiście cały czas śpi,więc mam dla siebie sporo czasu ...jak miło Zmykam spac,trzeba wykorzystac te błogie chwile
a moja więcej nie spi, niż śpi......

Cytat:
diatoma przesyłam spóźnione ale szczere życzenia urodzinowe wszystkiego najlepszego kochana

mi to samo położna powiedziała, a pediatra jak jej powiedziałam o gilach w nosie stwierdziła tylko że jak nie leci mocno to żaden katar i mam się nie przejmować

5300 w wieku 5 miesięcy to ile to dziecko przyrastało na miesiąc moja to chyba z 8 będzie wtedy ważyć

a nie w 3 powinno podwoić??

i jak kaszel??

zdolniacha z ciebie
mojej Naduni już litry śliny lecą to co to będzie później

moja kochana misia waży dokładnie 5 kg

hehehe, to nieźle zaaregowala na teściową

Cytat:
Czesc Dziewczynki

Dawno mnie nie bylo ale nie stety brak czasu a na dodatek wyladowalam z mala w szpitalu w zeszla sobote bo raz na jakis czas mi kaszlala a ma wiotkosc krtani to nie mozna wyczuc czy chora czy to moze krtan daje o sobie znac ???wiec pojechalismy na izbe przyjec bo zaden osrodek nieczynny no i tam od razu podejrzenie zapalenia pluc bo u takich maluszkow to niby od razu kaszel o tym swiadczy no i nas polozyli na oddzial mieli zrobic rtg pluc ale wstrzymali sie wiec czekalam tak do poniedzialku nie wiedzac na co tak naprawde lezymy bo zaden pediatra nie stwierdzil pluc bo niby ciezko przy wiotkosci cokolwiek uslyszec no a w niedziele moja mala zaczela kupki zielonkawe robic pytam czy panuje rotawirus a pigula do mnie ze zapewne cos zjadlam co zaszkodzilo mowie ze nie bo akurat wiem co jadal i zadnych nowosci w tym czasie nie wprowadzalam ale pediatra tez mi wkrecal ze to od jedzenia wiec dalam spokoj w poniedzialek zrobili rtg usg brzuszka i mialysmy wizyte u laryngologa ktory powiedzial ze uszka gardlo nosek ok i tyle jama brzuszna tez i rtg tez wiec pytam na co podawali jej antybiotyk a oni ze bylo podejrzenie pluc a ja na to to trzeba bylo zrobic rtg w sobote i sie upewnic a nie podawac antybiotyk bezsensu ale o wynikach rtg dowiedzialam sie dopiero w srode rano bo przeciez czasu nie mieli zeby opisac zdjecie i w srode nas wypisali i dowiedzialm sie przy wypisie ze mala ma rotawirusa od niedzieli czyli od tych kupek zielonych ale nikt slowa nie powiedzial z lekarzy jak byli na obchodzie mowie Wam brak slow na sluzbe zdrowia.Pani doktor powiedziala ze w szpitalu co 2 dziecko lapie rota no ja cos o tym wiem bo 8 lat temu moj maly tez zlapal to w szpitalu tylko dzieka Bogu malutka przeszla to duuuzo lzej ......mowie Wam szpitale w polsce to jedna wielka porazka !!!!!!

No a dzis walcze z mala bo w lozeczku nie chce mi spac od paru dni w dzien robi cyrk nie z tej ziemi !!!Na rekach zasypia (zaznaczam ze jej nie nosimy bezsensu)a w lozeczku to z 10-15 min i sie budzi i od poczaku marudzi a tak ladnie spala !!!!Dzis w nocy tez gorzej bo co 2 godz i mniej sie budzila na cyca a potrafila juz 4 godz przespac i dluzej !!!A tu jej sie cos poprzestawialo cholera jasna!!!!Dzis wg kalendarza OLEŃKA konczy 30 DNI !!!!!Szok jak ten czas leci!!!!!!A jeszcze niedawno balam sie porodu!!!!
współczuje przejść w szpitalu
lepiej tam nie zaglądać
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 14:36   #4157
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
narazei jej nie widizlam wiec nic osobiscie nie slyszlam, ale Tz pewni gada, moze troche mneij bo tylko wymyslil zebym malemu pieluch ezmieniala zanim go zaczne karmic ??!!?? nie wiem czy sam wpadl na taki pomysl czy to jej rola?? zreszta teaz zajela sie planowaniem chrzcin wiec narazie bedzie pewnei spokoj a Tz tylko chodiz i wymysla zebym malemu czesciej pieluchy zmienaila bo dostanie infekcji ukladu moczowego...
JA TO BYM TWOJEMU TZOWI TO CHYBA DO TYLKA NASTUKALA
Po prostu koles powala na nogi...
Przepraszam, wiem, ze to twoj maz ale czasem wydaje mi sie, ze nie uzywa rozumu...

Cytat:
hej

a ja po nocy koszmarnej mały wczoraj zasnął wieczorem obudził się o 21.30 nakarmiłam go godzinę i pospał od 22.30 do północy potem 2 godziny zanim zasnął i pospał znów 1,5 godziny i znowu 2 godziny się męczyłam - tak więc wykończona jestem

a dziś kończymy miesiąc
i wspolczuje nocki

Cytat:
Czesc Dziewczynki

Dawno mnie nie bylo ale nie stety brak czasu a na dodatek wyladowalam z mala w szpitalu w zeszla sobote bo raz na jakis czas mi kaszlala a ma wiotkosc krtani to nie mozna wyczuc czy chora czy to moze krtan daje o sobie znac ???wiec pojechalismy na izbe przyjec bo zaden osrodek nieczynny no i tam od razu podejrzenie zapalenia pluc bo u takich maluszkow to niby od razu kaszel o tym swiadczy no i nas polozyli na oddzial mieli zrobic rtg pluc ale wstrzymali sie wiec czekalam tak do poniedzialku nie wiedzac na co tak naprawde lezymy bo zaden pediatra nie stwierdzil pluc bo niby ciezko przy wiotkosci cokolwiek uslyszec no a w niedziele moja mala zaczela kupki zielonkawe robic pytam czy panuje rotawirus a pigula do mnie ze zapewne cos zjadlam co zaszkodzilo mowie ze nie bo akurat wiem co jadal i zadnych nowosci w tym czasie nie wprowadzalam ale pediatra tez mi wkrecal ze to od jedzenia wiec dalam spokoj w poniedzialek zrobili rtg usg brzuszka i mialysmy wizyte u laryngologa ktory powiedzial ze uszka gardlo nosek ok i tyle jama brzuszna tez i rtg tez wiec pytam na co podawali jej antybiotyk a oni ze bylo podejrzenie pluc a ja na to to trzeba bylo zrobic rtg w sobote i sie upewnic a nie podawac antybiotyk bezsensu ale o wynikach rtg dowiedzialam sie dopiero w srode rano bo przeciez czasu nie mieli zeby opisac zdjecie i w srode nas wypisali i dowiedzialm sie przy wypisie ze mala ma rotawirusa od niedzieli czyli od tych kupek zielonych ale nikt slowa nie powiedzial z lekarzy jak byli na obchodzie mowie Wam brak slow na sluzbe zdrowia.Pani doktor powiedziala ze w szpitalu co 2 dziecko lapie rota no ja cos o tym wiem bo 8 lat temu moj maly tez zlapal to w szpitalu tylko dzieka Bogu malutka przeszla to duuuzo lzej ......mowie Wam szpitale w polsce to jedna wielka porazka !!!!!!

No a dzis walcze z mala bo w lozeczku nie chce mi spac od paru dni w dzien robi cyrk nie z tej ziemi !!!Na rekach zasypia (zaznaczam ze jej nie nosimy bezsensu)a w lozeczku to z 10-15 min i sie budzi i od poczaku marudzi a tak ladnie spala !!!!Dzis w nocy tez gorzej bo co 2 godz i mniej sie budzila na cyca a potrafila juz 4 godz przespac i dluzej !!!A tu jej sie cos poprzestawialo cholera jasna!!!!Dzis wg kalendarza OLEŃKA konczy 30 DNI !!!!!Szok jak ten czas leci!!!!!!A jeszcze niedawno balam sie porodu!!!!
Kurcze, te wszystkie sluzby zdrowia to o kant tylka sa Wspolczuje przezyc

Cytat:

[/COLOR]Dziś 16,więc moja niunia ma dzisiaj równe 2 miesciące! Ale to leci...
za 2 miesiace!

Cytat:

kurczę jak ten czas leci
i dla was!

a ja dumna jestem z moich cyckow Nino dzis zostal zwazony przez polozna i od 12 mama przybral 110g!! Alez sie ciesze, ze przybiera!
I z tej okazji obsikal siebie i cale ubranko A w ocy dal mamusi pospac i sam tez pospal i oby tak dalej, bo jak cos sie zmieni to ja wysiadam

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 14:55   #4158
iizabelaa
Zakorzenienie

Kiedy wasze maluszki zaczęły podnosić główkę leżąc na brzuszku??

bo moja jeszcze nie trzyma główki a niedługo 2 miesiące kończymy,
a tak staram się ją codziennie kłaść na brzuszku, żeby plecy ćwiczyła

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-05-16 o 15:05
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 15:12   #4159
wanilia83
Zadomowienie

Iza rzeczywiście do końca 6 miesiąca dziecko powinno podwoić swoją masę urodzeniową a moja ma 2,5 i jeszcze jej tylko 600g zostało więc pewnie w 3 podwoi, grubasek jeden dziś wypróbuje samolocik po czyszczeniu noska :P zobaczymy jak u nas będzie, długo tak nosisz Idalkę ?

monika straszne służba zdrowia w Polsce coraz bardziej mnie rozwala za co my płacimy składki zdrowotne bo ja już nie wiem wolałabym sobie sama wykupować roczne abonamenty w prywatnych klinikach albo to co płacimy na składki oddawać prywatnemu lekarzowi który potraktuje mnie jak człowieka a nie jak za przeproszeniem gó....o ale się wq...m

kasiapruszkow może niech twój tz zmienia pieluchy jak twierdzi ze za rzadko to robisz

Iza moja podnosi ale długo nie utrzyma, chwilkę i jej główka opada, jak ją kładę na brzuszek to tak buzią po pieluszce trze że aż ma zaczerwienioną i przy tym tak się wkurza że może po trzech min ją przekładam na bok lub plecy

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 15:13   #4160
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość

okolo 3-4 tygodnia kiedys dodawalam video. teraz jakos mniej podnosi, bo ja malo na brzuchu klade, ale sie staram

Moje dziecko caly dzien spi bo ma bole brzuszka ... zjadla o 8.45 120ml pozniej o 11 50ml i od tej pory nic:/ placze i zasypia i pierdzi...

budzi sie teraz mam nadzieje zje cos:/

Stary 2011-05-16, 15:35   #4161
Tity
Zakorzenienie

Cytat:
Iza moja podnosi ale długo nie utrzyma, chwilkę i jej główka opada, jak ją kładę na brzuszek to tak buzią po pieluszce trze że aż ma zaczerwienioną i przy tym tak się wkurza że może po trzech min ją przekładam na bok lub plecy
U mnie to samo, ale żeby wysoko podnosił główkę to nie..., ale ja go rzadko na brzuszku kładę, bo nie lubi...

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 15:47   #4162
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

izabela, zawsze lepiej się skonsultować z lekarzem
a powiedz mi maścia majerankową smarujesz Idalce pod noskiem, czy jak ??

dziś moja niunia w koncu bez wrzasków poleżala na brzuszku i podnosiła główkę
bo zawsze rozwali się, pupka w górze i krzyk....
a dzis taka miła niespodzianka

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:

monika straszne służba zdrowia w Polsce coraz bardziej mnie rozwala za co my płacimy składki zdrowotne bo ja już nie wiem wolałabym sobie sama wykupować roczne abonamenty w prywatnych klinikach albo to co płacimy na składki oddawać prywatnemu lekarzowi który potraktuje mnie jak człowieka a nie jak za przeproszeniem gó....o ale się wq...m

wanilia
, zgadzam się z Tobą w 100%
tyle co składek płacimy i wszędzie albo mega kolejki, albo robia wielką łachę żeby przyjąć
dziś moj brat był w szpitalu i lekarka z wielką pretensją dlaczego w poniedziałek przyszedł, bo w poniedziałek jest duzo ludzi
jeszcze troche to będą mieć pretensję, że w ogóle muszą pracować
ehhhhhh......
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 15:50   #4163
Olusiaa_
Zakorzenienie

Dziewczyny, ile zjada ml 4tyg dziecko?

Planuję większe wyjście i odciągam mleko. Nie wiem jakie porcje szykowac, bo nigdy butli nie dawałam, więc nie wiem ile ona zje.

pierwszy raz uruchomiłam laktator, w 15 min z jednej piersi 70 ml ściągnęłam. To dużo czy mało?
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:14   #4164
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Witam wszystkie mamusie

Wspolczuje ci bardzo kochana ja niestety nie mam takiego problemu...pije codziennie 2 razy herbatke na laktacje...dla kobiet karmiacych ..moze to pomaga
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:17   #4165
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
dobrzez ze masz mame do pomocy warto walczyc , ja cale dnie sama , w nocy tz spi bo musi do pracy wiec i noce sama. wiec z moim sciaganiem jest roznie , wlasnie w nocy jak maly spi sciagne i w dzien jak chwile lezy pod karuzelka a tak to nie daje rady. wiec nie uda mi sie nigdy tego mleka wyprodukowac wystarcajaco :-( ale ty masz szanse i walcz trzymam za ciebie kciuki

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
JA TO BYM TWOJEMU TZOWI TO CHYBA DO TYLKA NASTUKALA
Po prostu koles powala na nogi...
Przepraszam, wiem, ze to twoj maz ale czasem wydaje mi sie, ze nie uzywa rozumu..
Cytat:
kasiapruszkow może niech twój tz zmienia pieluchy jak twierdzi ze za rzadko to robisz
kochane juz mu to wytlumaczylam odpowiednio ale co to da jak zaraz znow cos madrego wymysli

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ile zjada ml 4tyg dziecko?

Planuję większe wyjście i odciągam mleko. Nie wiem jakie porcje szykowac, bo nigdy butli nie dawałam, więc nie wiem ile ona zje.

pierwszy raz uruchomiłam laktator, w 15 min z jednej piersi 70 ml ściągnęłam. To dużo czy mało?
jak na moje mozliwosci to duzo
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:21   #4166
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:

Moja nie ma 2 miesiacow i podnosi zatrzymuje ja troche popatrzy sie i opada...potem przekreca na druga strone...a pamietam ze tez szybko zaczela chyba cos kolo miesiaca miala......

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
witajcie,

więc byłam z Idalią jednak u lekarza,
dzisiaj nie było naszego pediatry,
ale przyjęła nas inna pani doktor, bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła

mała ma katar i bardzo zawalony nosek, i stąd ten najprawdopodobniej ten kaszel

w sumie przepisała tylko czopki, wit. C i maść majerankową, od śluzowali ją taką maszyną, jutro też musimy jechać na to,

a przed wszystkim 3 razy dziennie Sterimar i czyszczenie noska

i powiedziała, że po użyciu Sterimaru trzeba dziecko położyć na brzuchu lub ponosić brzuszkiem w dół, zrobić taki samolot

i tak zrobiliśmy i wyobraźcie sobie, że wszystkie gile zaczęły same wylatywać z noska a mała zadowolona

jak zgooglowałam to wszędzie pisze że do końca 6 miesiąca
ale ja się nie znam

iza ja uzywam sterimar i klade mala na brzuszku...a jak ten samolot robic
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:31   #4167
aja1
Zakorzenienie

Wanilka mądre dziecko szkoda, że moja tak nie zrobiła.

Iza moja jak ją się nosi w pionie, elegancko głowę trzyma, jak się ją położy na brzuchu, to nie bardzo, natomiast tyłek do góry idzie, wygląda jak żaba która chce iść do przodu tylko głowa leżąca z przodu przeszkadza

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:36   #4168
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

ja miałam wczoraj kryzys piersiowy.. mały ciagał prawie co 2 godz cyca,jakby na głodzie był.A ja jadłam tylko,żeby uzupełniać jakoś pokarm.Jak chciałam dać mu butlę to pluł ,za nic nie chciał.Wieczorem po kapieli pociągnął mm 120 i spał do 4.

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:38   #4169
aja1
Zakorzenienie

W ogóle to wróciłyśmy ze spacerku i o dziwo moje dziecię śpi.
Ja kupiłam sobie kieckę i bluzkę, rozmiar mi się nie zmienił :P
Widziałam fajny lniany komplet, myślałam , ze może wezmę to bym miała na chrzciny, ale za mały, bo 38 a ja noszę 42 :/

Laseczka, ego wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:46   #4170
patrycja_22
Rozeznanie

wanilia Alan też tak trze buźką w lewo i prawo jak go na brzuch położę (czasami to aż mu śpikulce z tego tarcia wyłażą) Kilka minut tylko na brzuchu wytrzymuje bo jak dłużej to wrzask na całego

Olusia ja odciągam teraz około 90 ml a mały ma ponad 11 tygodni

diatoma spóźnione ale szczere życzonka Wszystkiego najlepszego

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2011-05-16 o 16:49
patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości