|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
|
|
#4142 |
|
Zakorzenienie
|
moj chodzi i sie wyglupia(ale tylko przy mnie) i ja nie moge sie naniczym skupic bo sie smieje;p np wczoraj chcialam cwiczyc a on se jaja robil;p
|
#4143 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kochana, ja bym po takiej nocy zaczęła dawać butle, daj mu chociaż raz po kąpieli, to sobie pośpisz ze 3 godzinki a tak to się wykończysz i chyba miesiąc macie w środę dzisiaj to My kończymy miesiąc kurczę jak ten czas leci
|
|||
|
|
|
#4144 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co przeczytalam ze u dzieci ok 30 dnia zycia takie krostki na buzce czy wlosach to niby tradzik niemowlecy i pomaga krochmal lub sama maczka ziemn. no i kap[iele w tym krochmalu lub kapiel z nadmanganianem potasu...niby samo znika oczywiscie jak nie wystepuja nigdzie indziej te krostki to to jest tradzik bo w innych przypadkach to moze byc uczulenie skaza itp
|
|
|
|
#4145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, te krostki to takie małe czerwone i to są podobno potówki i niczym na razie nie smaruje, te pierwsze jak mu wyskoczyły, to zaczęły schodzić dopiero po tygodniu, teraz ma na brzuszku ale to chyba też potówki, bo w czwartek pani doktor nic nie mówiła na nie
|
|
|
|
|
#4146 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4147 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie mamusie
![]() Czytam was intensywnie już od bardzo dawna, wlasciwie to jeszcze przed porodem sledzilam poczekalnie, ale jakos nigdy nie bylo czasu lub checi zeby cos poskrobac. Teraz, sledzac ten watek widze, ze niektore z was borykaja sie z takimi samymi problemami jak ja...dlatego zdecydowalam sie wkoncu odezwac ![]() Mam w domu malego terroryste ma 6 i pol tyg, na imie Mieszko, no i tu dobre wiadomosci sie koncza...chcialabym was zapytac o zdanie w sprawie karmienia, moze ktoras byla w podobnej sytuacji, mianowicie puste piersinaczytalam sie juz na ten temat miliony artykułów, oczywiscie w wiekszosci pisza zeby przystawiac dziecko jak najczesciej, pic ziola albo herbatki, ewentualnie Karmi, zero stresu i ogolnie relaks. tylko wlasnie tu sie pojawia problem- jak mam przystawiac dziecko do pustej piersi?? on sie bardzo denerwuje, bo tam nic nie ma, chodzi glodny, wiec i ja sie wtedy denerwuje i takie bledne kolo![]() wogole to mam wrazenie ze moje piersi sie coraz wolniej napelniaja, wczesniej jakos bylo troche lepiej, nie rewelacyjnie, ale teraz masakra- musze czekac ok 6-7h zebym czula ze sa pelne a i tak maly sie obiema nie najada do syta ![]() moze ktoras z was tak miala i wie, co w takiej sytuacji robic? jak sobie poradzilyscie? pobudzac laktatorem po karmieniach? boje sie ze wtedy nie zdazy naleciec wystarczajaco dla malego bo one sie tak strasznie wolno napelniaja ![]() chcialabym karmic jak najdluzej i tylko piersia, w tym momencie musze mu podawac 2-3 razy dziennie troche mm bo by mi sie z glodu zadrapal ![]() marzy mi sie karmienie regularne i zeby moj synek wyplul cyca z usmiechem zadowolenia na buzce przepraszam za takie wciecie i prosze o jakies rady jesli moglybyscie...z gory dziekuje... aha, dodam ze urodzil sie 10 dni przed terminem, waga 2520, po spradku 2430, teraz wazy ok 3550, przez pierwszy tydzien zycia budzil sie co 2 godzinki na jedzenie z zegarkiem w reku, w nocy co 3-3,5, karmilam na zmiane po jednym cycu na karmienie, moze stad te problemy? sama juz niewiem Edytowane przez paulac1 Czas edycji: 2011-05-16 o 12:35 |
|
|
|
#4148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1) Faktycznie dostawiaj małego do piersi jak najczęściej, podczas jednego karmienia podaj mu obydwie piersi. 2) Znajdź najbliższą poradnię laktacyjną. 3) Kup lub wypożycz laktator elektryczny i po każdym karmieniu piersią (i ew. dokarmieniu MM) odciągaj laktatorem. I nie chodzi tu o ilość odciągniętego mleka (tym się nie martw), a o pobudzenie piersi do pracy. A i tak każdą ilość odciągniętego mleka podaj małemu. Ja laktatorem pracowałam tak: 7 minut jedna pierś + 7 minut druga + 3 min. znowu pierwsza + 3 minuty druga. I tak całą dobę. Wiem, że jest to męczące, ale przynosi efekty. Konieczna jest uczciwa, systematyczna praca. I nie martw się, że mleczka nie naleci, im częściej będziesz odciągać, tym szybciej piersi będą się napełniały. Ja mam teraz pełno mleczka i mały wspaniale przybiera na wadze (ostatnio średnio 400g na tydzień). Mój urodził się z wagą 3240g a w 8 tygodniu miał 5010g. |
|
|
|
|
#4149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak my zawsze licze co niedzielę nowy tydzień czyli 4 tygodnie skończyliśmy w niedzielę ale miesiąc był 3 maja czyli we wtorek ![]() Cytat:
gratulacje ![]() ![]() gratki ![]()
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
Zabookowalam sobie wizyte na wczepienie implantu podskornego... juz sie boje. 24 maja... wezme mala ze soba bo to rano o 10.10...
Babka przez telefon powiedziala(chyba, bo jakas zawieszona jestem) ze zero sexu tydzien przed wizyta... ciekawa jestem dlaczego... az sobie poszukam na necie. Mala spi jak susel, koles od gazu juz dawno sobie poszedl a ja czekam kiedy ksiezniczka zdecyduje sie obudzic bo chce wyjsc w koncu z domu
|
#4151 |
|
Zadomowienie
|
czarna ego ego
|
#4152 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
diatoma przesyłam spóźnione ale najszczesze życzenia urodzinowe
wszyskiego naj naj naj uf tym razem nie zapomnialam Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
czlowiek sie zaraz doluje ze ktos o nim mysli jak o ZERZE intelektualnym bynajmiej nie z banku pko bp Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2011-05-16 o 13:32 |
|||||||
|
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie,
więc byłam z Idalią jednak u lekarza, dzisiaj nie było naszego pediatry, ale przyjęła nas inna pani doktor, bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła mała ma katar i bardzo zawalony nosek, i stąd ten najprawdopodobniej ten kaszel ![]() w sumie przepisała tylko czopki, wit. C i maść majerankową, od śluzowali ją taką maszyną, jutro też musimy jechać na to, a przed wszystkim 3 razy dziennie Sterimar i czyszczenie noska i powiedziała, że po użyciu Sterimaru trzeba dziecko położyć na brzuchu lub ponosić brzuszkiem w dół, zrobić taki samolot ![]() i tak zrobiliśmy i wyobraźcie sobie, że wszystkie gile zaczęły same wylatywać z noska a mała zadowolona ![]() jak zgooglowałam to wszędzie pisze że do końca 6 miesiąca ![]() ale ja się nie znam
|
#4154 |
|
Raczkowanie
|
Harrods wlasnie teraz tak robie, na kazde karmienie ida obie piersi, zeby maly zwyczajnie jak najwiecej jadl mojego mleczka, trzymam go najdluzej jak sie da na piersi bo wiadomo on najlepiej pobudza, i po kazdym karmieniu odciagam laktatorem tylko ze po 10 min kazda piers. mleka odciagnietego w ten sposob nawet nie licze bo jest go tak malo, Mieszko zjada wszystko do zera. a wlasnie, sciagalas cokolwiek po takim karmieniu czy na pusto?
z poradnia laktacyjna maly problem bo mieszkam w irlandii, ale na dniach lece do pl i tam skieruje swoje pierwsze kroki. malego przystawiam jak najczesciej sie da, ale czy jak zjadl piersi do konca i wiem ze sa one puste a on za 10-15 min zjada wlasne rece to tez go przystawiac na sile? on wtedy sie tak bardzo denerwuje ![]() super ze tobie sie udalo, tez bym tak bardzo chciala, mowia ze przy sumiennym pobudzaniu powinno sie poprawic w ciagu 2-4 dni... kasiapruszkowa tobie sie udalo?pobudzalas tym samym systemem? wlasnie moge sobie pozwolic na sciaganie bo mam mame do pomocy,jakby jej nie bylo to tylko wtedy jak maly spi, a spi bardzo malo
Edytowane przez paulac1 Czas edycji: 2011-05-16 o 14:22 |
|
|
|
#4155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4156 | ||||
|
Zakorzenienie
|
my dziś zaliczyliśmy kolejne szczepienie - pneumo
mała się troche spłakała do tego pani doktor miala chyba zły humor, bo nawet nie raczyła odpowiadać na pytania....... ![]() ale potem niunia na 2 h zasnęła ![]() Cytat:
klask i: ![]() z Leosia już kawal chlopa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
lepiej tam nie zaglądać
|
||||
|
|
|
#4157 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu koles powala na nogi... Przepraszam, wiem, ze to twoj maz ale czasem wydaje mi sie, ze nie uzywa rozumu... Cytat:
i wspolczuje nockiCytat:
Cytat:
za 2 miesiace! i dla was!a ja dumna jestem z moich cyckow I z tej okazji obsikal siebie i cale ubranko A w ocy dal mamusi pospac i sam tez pospal i oby tak dalej, bo jak cos sie zmieni to ja wysiadam
|
|
#4158 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy wasze maluszki zaczęły podnosić główkę leżąc na brzuszku??
bo moja jeszcze nie trzyma główki a tak staram się ją codziennie kłaść na brzuszku, żeby plecy ćwiczyła
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-05-16 o 15:05 |
|
|
|
#4159 |
|
Zadomowienie
|
Iza rzeczywiście do końca 6 miesiąca dziecko powinno podwoić swoją masę urodzeniową a moja ma 2,5 i jeszcze jej tylko 600g zostało więc pewnie w 3 podwoi, grubasek jeden
dziś wypróbuje samolocik po czyszczeniu noska :P zobaczymy jak u nas będzie, długo tak nosisz Idalkę ?monika straszne wolałabym sobie sama wykupować roczne abonamenty w prywatnych klinikach albo to co płacimy na składki oddawać prywatnemu lekarzowi który potraktuje mnie jak człowieka a nie jak za przeproszeniem gó....o kasiapruszkow może niech twój tz zmienia pieluchy jak twierdzi ze za rzadko to robisz ![]() Iza moja podnosi ale długo nie utrzyma, chwilkę i jej główka opada, jak ją kładę na brzuszek to tak buzią po pieluszce trze że aż ma zaczerwienioną i przy tym tak się wkurza że może po trzech min ją przekładam na bok lub plecy
|
#4160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys dodawalam video . teraz jakos mniej podnosi, bo ja malo na brzuchu klade, ale sie staram![]() Moje dziecko caly dzien spi bo ma bole brzuszka ... zjadla o 8.45 120ml pozniej o 11 50ml i od tej pory nic:/ placze i zasypia i pierdzi... budzi sie teraz mam nadzieje zje cos:/
|
|
#4161 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie to samo, ale żeby wysoko podnosił główkę to nie..., ale ja go rzadko na brzuszku kładę, bo nie lubi...
|
|
|
|
#4162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a powiedz mi maścia majerankową smarujesz Idalce pod noskiem, czy jak ?? dziś moja niunia w koncu bez wrzasków poleżala na brzuszku i podnosiła główkę ![]() bo zawsze rozwali się, pupka w górze i krzyk.... a dzis taka miła niespodzianka ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
wanilia, zgadzam się z Tobą w 100% tyle co składek płacimy i wszędzie albo mega kolejki, albo robia wielką łachę żeby przyjąć dziś moj brat był w szpitalu i lekarka z wielką pretensją dlaczego w poniedziałek przyszedł, bo w poniedziałek jest duzo ludzi jeszcze troche to będą mieć pretensję, że w ogóle muszą pracować ehhhhhh...... |
||
|
|
|
#4163 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ile zjada ml 4tyg dziecko?
Planuję większe wyjście i odciągam mleko. Nie wiem jakie porcje szykowac, bo nigdy butli nie dawałam, więc nie wiem ile ona zje.pierwszy raz uruchomiłam laktator, w 15 min z jednej piersi 70 ml ściągnęłam. To dużo czy mało? |
|
|
|
#4164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wspolczuje ci bardzo kochana
|
|
|
|
|
#4165 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() jak na moje mozliwosci to duzo |
|||
|
|
|
#4166 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
iza ja uzywam sterimar i klade mala na brzuszku...a jak ten samolot robic
|
||
|
|
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
|
Wanilka mądre dziecko
szkoda, że moja tak nie zrobiła.Iza moja jak ją się nosi w pionie, elegancko głowę trzyma, jak się ją położy na brzuchu, to nie bardzo, natomiast tyłek do góry idzie, wygląda jak żaba która chce iść do przodu tylko głowa leżąca z przodu przeszkadza |
|
|
|
#4168 |
|
Zadomowienie
|
ja miałam wczoraj kryzys piersiowy.. mały ciagał prawie co 2 godz cyca,jakby na głodzie był.A ja jadłam tylko,żeby uzupełniać jakoś pokarm.Jak chciałam dać mu butlę to pluł ,za nic nie chciał.Wieczorem po kapieli pociągnął mm 120 i spał do 4.
|
#4169 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle to wróciłyśmy ze spacerku i o dziwo moje dziecię śpi.
Ja kupiłam sobie kieckę i bluzkę, rozmiar mi się nie zmienił :P Widziałam fajny lniany komplet, myślałam , ze może wezmę to bym miała na chrzciny, ale za mały, bo 38 a ja noszę 42 :/ Laseczka, ego wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków |
|
|
|
#4170 |
|
Rozeznanie
|
wanilia Alan też tak trze buźką w lewo i prawo jak go na brzuch położę (czasami to aż mu śpikulce z tego tarcia wyłażą
![]() Olusia ja odciągam teraz około 90 ml a mały ma ponad 11 tygodni diatoma spóźnione ale szczere życzonka Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-05-16 o 16:49 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

ma 6 i pol tyg, na imie Mieszko, no i tu dobre wiadomosci sie koncza...chcialabym was zapytac o zdanie w sprawie karmienia, moze ktoras byla w podobnej sytuacji, mianowicie puste piersi
on sie bardzo denerwuje, bo tam nic nie ma, chodzi glodny, wiec i ja sie wtedy denerwuje i takie bledne kolo

i pospał znów 1,5 godziny i znowu 2 godziny się męczyłam - tak więc wykończona jestem

klask i: