Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-15, 19:57   #2641
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
Ale chyba jedz±c hamburgery i lody oraz zachowuj±c ujemny bilans schudniêcie jest o wieeeele mniej prawdopodobnee ni¿ przy zbilansowanej diecie bogatej w bia³ka i t³uszcze, co?
Nie, nie jest. CIalo to nie perpetum mobile, nie pojedzie 60km na benzynie zazwyczaj przeznaczonej na 40 km ;-)
Jedyna roznica to taka, ze efekt estetyczny bedzie gorszy. No i oczywiscie ciezko raczej nei byc glodnym jedzac niskokalorycznie na wysokokalorycznych produktach

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 19:58   #2642
liquefy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 726

Cytat:
Ale chyba jedz±c hamburgery i lody oraz zachowuj±c ujemny bilans schudniêcie jest o wieeeele mniej prawdopodobnee ni¿ przy zbilansowanej diecie bogatej w bia³ka i t³uszcze, co?
jesli nie dostarczasz odpowiedniej ilo¶ci bia³ka, to na pewno poleci z miêsni a nie t³uszczu. jako¶æ jedzenia te¿ jest wa¿na
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 20:02   #2643
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Poka¿ wiadomo¶æ
szczerze, morphine, wydajesz mi sie normalniejsza niz te panny, ktore na ciebie pyskuja (one z pewnoscia by panikowaly z powodu dodatkowych kg); teraz jestes zadowolona, dobrze sie czujesz i nie chcesz, zeby sie to zmeinilo, a przede wszystkim masz swiadomosc, ze z niewiadomo jakiego pochodzenia 2 kg moze zrobic sie 4,6,8, a ty w pewnym momencie znowu zaczneisz sie odchudzac (a mam wrazenie, ze masz swiadomosc autodestrukcyjnych sklonnosci przy utracie wagi). wg mnie lepsza jest profilaktyka (czyt. niezapuszczanie sie) niz pozniej wariactwo (diety "cud"). nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci, bo ci, ktorzy ci przytykaja, zazwyczaj sami maja gigantyczne problemy.
proponuje tak: sprawdzic obwody, bo moze te 2 kg to miesnie (i wtedy super); dolozyc jakies silowe, nawet durne pompki (ale bez paniki), a co do diety, to zmniejszyc ilosc przetworzonyhc produktow (mam wrazenie, ze czesto jesz takie przypadkowe rzeczy, troche za duzo wegli, troche jedzenie na sile, troche za malo nieprzetworzonych rzeczy) i przede wszystkim sluchaj siebie - jak nie chcesz zjadac calej porcji do konca, bo juz jestes najedzona- nie wpychaj na chama, nie dokladaj posilkow tylko po to, zeby bylo 5 (nie wiem, ile jesz, bo nie sledze tak uwaznie) i nie zwracaj uwagi na to, co mowia osoby majace ewidentny problem z zarciem (bez obrazy, ale moja imaginacja, cordellia na przyklad).
dziêkujê
zmierzy³am siê i w talii przyby³o 2-3 cm. Nie wiem, jak to traktowaæ, bo przecie¿ miê¶nie te¿ maj± tak± objêto¶æ, ale tak±?
W ka¿dym razie chyba masz racjê z tymi przetworzonymi produktami. A 5 posi³ków zazwyczaj jem nie dlatego, bo 'tak ka¿e P¯ i wiza¿anki', tylko po prostu jestem g³odna o tych porach (czasem jak nie chcê, to nie jem 5 tylko 4, wiadomo).
Chyba faktycznie spróbujê ograniczyæ te¿ wêgle na rzecz bia³ka - zbyt wiele osób mi to mówi, to raz, a dwa, ¿e taka odmiana wyjdzie mi na zdrowie.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Poka¿ wiadomo¶æ
a swoja droga teraz przeczytalam twoje jadlo i jest tam sporo naprawde slonych i mocno przetworzonych rzeczy: pasztet, pomysl na, jakis serek topiony- mozesz zatrzymywac wode
wstyd siê przyznaæ, ale nawet nie pomy¶la³am o tym, ¿e tam (pasztet, serek topiony, pomys³ na) te¿ jest sól
zawsze my¶lê tylko o potrawach, które sama solê... no có¿, czas zacz±æ zwracaæ na to uwagê

Wklejam od razu moje dzisiejsze U:
dodam, ¿e uczê siê s³uchaæ swojego organizmu i od obiadu jad³am to, na co mia³am ochotê, ¿adnych planów.

1. 2 du¿e kromki ciê¿kiego razowca ob³o¿one twarogiem pó³t³ustym wymieszanym z ugotowanym jab³kiem, orzechami brazylijskimi i cynamonem;
w miêdzyczasie wpad³o trochê pistacji;
2. 3 du¿e (bardzo du¿e ) klopsy drobiowe z sosem koperkowym, niedu¿y ziemniak (tak, ma³o wêgli, w koñcu ograniczam), miseczka pomidorów ze ¶mietan± i szczypiorkiem;
3. kubek gor±cej czekolady z mlekiem;
po 2 godzinach: 3 bardzo du¿e ciacha z ton± pestek s³onecznika ;
4. talerzyk tatara (miêso wo³owe, cebula, ogórek kiszony, ¿ó³tko, olej), 2 kromki chleba wieloziarnistego;
du¿a marchewka, herbata limonkowo-cytrynowa.

?

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Poka¿ wiadomo¶æ
no ja akurat nie mam ewidentnych problemów z zarciem, a chcia³am tylko pomóc, mo¿e nie tyle pomóc, co wyrazic sugestie....

ona powinna dac sobie spokój z tym wszystkim, wyluzwaæ sie, odsytresowac, i¶æ do ludzi, gdziekolwiek choæby na piwo, wrzucic na spontana z jedzeniem, jê¶c kiedy siê chce i tyle
nie wiem, ale jak dla mnie dla osoby nautrzymaniu zastanawianie sie nade : centymetrami, 5 posi³kami, godzinami miedzy posi³kami, bia³kiem/ Weglami/nnkt, posi³kami oko³otreningowymi, trenigiem, to juz jest jakas pranoja
owszem mo¿ena dbac o swoje zdrowie, ale powyzsez wynika³oby na to, ¿e pó³zycia to zarcie, æwiczenia figura tycie chudniecie, 2 gramy na wadze
skoñczy³am...
chyba trochê przesadzasz
uczê siê je¶æ kiedy chcê (od dzi¶ postanowi³am pracowaæ nad tym intensywniej), od zesz³ego roku zmierzy³am siê centymetrem mo¿e z 5 razy, 5 posi³ków jem, bo jestem g³odna (zreszt± jak wiele osób tu), nad godzinami nie my¶lê, proszê o omijanie moich posi³ków oko³otreningowych w ocenianu tu, nad æwiczeniami te¿ siê jako¶ specjalnie nie zastanawiam itd.
A nad b/t/w nie zastanawia³am siê do tej pory o czym ¶wiadczy chocia¿by to, ¿e nie¶wiadomie jad³am za du¿o wêgli .
No, ale niektórzy maj± tendencjê do wyolbrzymiania - jedni wiêksz±, drudzy mniejsz±.
Skoñczy³am tak¿e.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-05-15 o 20:53
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 20:10   #2644
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Nie, nie jest. CIalo to nie perpetum mobile, nie pojedzie 60km na benzynie zazwyczaj przeznaczonej na 40 km ;-)
Jedyna roznica to taka, ze efekt estetyczny bedzie gorszy. No i oczywiscie ciezko raczej nei byc glodnym jedzac niskokalorycznie na wysokokalorycznych produktach
Hm, ciekawe. Zainteresowa³am siê, bo czyta³am kiedy¶ artyku³ - ale nie mogê sobie przypomnieæ gdzie - ¿e robili badania i zmieniali stosunek b/t/w. co ciekawe, wysz³o im, ¿e nawet przy ujemnym bilansie kalorycznym ale zbyt du¿ej ilo¶ci wêglowodanów wrêcz tyli a nie chudli. a z drugiej strony przy wy¿szej ilo¶ci kalorii a mniejszej ilo¶ci z wêglowodanów - chudli. Co nie zmienia faktu, ¿e sama jednak niestety, wierzê w teoriê kaloryczn±.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez liquefy Poka¿ wiadomo¶æ
jesli nie dostarczasz odpowiedniej ilo¶ci bia³ka, to na pewno poleci z miêsni a nie t³uszczu. jako¶æ jedzenia te¿ jest wa¿na
No wiêc w³a¶nie, poniewa¿ nie do koñca wydaje mi siê, ¿eby jedz±c s³odycze i æwicz±c schudn±æ - zdrowo.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 20:23   #2645
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Hm, ciekawe. Zainteresowa³am siê, bo czyta³am kiedy¶ artyku³ - ale nie mogê sobie przypomnieæ gdzie - ¿e robili badania i zmieniali stosunek b/t/w. co ciekawe, wysz³o im, ¿e nawet przy ujemnym bilansie kalorycznym ale zbyt du¿ej ilo¶ci wêglowodanów wrêcz tyli a nie chudli. a z drugiej strony przy wy¿szej ilo¶ci kalorii a mniejszej ilo¶ci z wêglowodanów - chudli. Co nie zmienia faktu, ¿e sama jednak niestety, wierzê w teoriê kaloryczn±.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

No wiêc w³a¶nie, poniewa¿ nie do koñca wydaje mi siê, ¿eby jedz±c s³odycze i æwicz±c schudn±æ - zdrowo.

Moja kuzynka jad³a na diecie trochê zdrowiej wprowadzi³a produkty razowe itp/warzywa/owoce a przy tym jak mia³a ochotê na s³odkie czy co¶ to jad³a i schud³a du¿o stosowa³a m¿ + wr no ale ka¿dy jest inny.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 21:07   #2646
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
Moja kuzynka jad³a na diecie trochê zdrowiej wprowadzi³a produkty razowe itp/warzywa/owoce a przy tym jak mia³a ochotê na s³odkie czy co¶ to jad³a i schud³a du¿o stosowa³a m¿ + wr no ale ka¿dy jest inny.
tak, tak, to wiem, chodzi³o mi o naprawdê wysokowêglowodanow± dietê a nie owoc i s³odkie raz na jaki¶ czas i to przy m¿ wr - ja te¿ wcze¶niej w³a¶nie na czym¶ takim schud³am.
Stary 2011-05-15, 22:48   #2647
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

dzisiejsze lekkie R:

I¶: owsianka (60g) + 1/2 twarogu + banan + cukier trzcinowy

II¶: tuñczyk wsw + warzywa

O: wielka micha: sa³ata, avocado, cebula, pomidor i ogórek + filet z indyka +makaron ¿ytni

K: serek wiejski, 30g orzechów laskowych + spore upra¿one jab³ko z cynamonem

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-05-15, 22:56   #2648
gosia261282
Gang Iren

Wiadomo¶ci: 52 313

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze lekkie R:

I¶: owsianka (60g) + 1/2 twarogu + banan + cukier trzcinowy

II¶: tuñczyk wsw + warzywa

O: wielka micha: sa³ata, avocado, cebula, pomidor i ogórek + filet z indyka +makaron ¿ytni

K: serek wiejski, 30g orzechów laskowych + spore upra¿one jab³ko z cynamonem
Podoba mi siê ta redukcja.Ró¿norodnie,fajn ie.
Moje U:
I.Kromka chleba pe³noziarnistego z twaro¿kiem i szczypiorkiem.
II.3 ziemniaki,kotlet z piersi kurczaka,fasolka zielona
III.Jogurt owocowy z musli,jab³ko
IV.Kromka chleba pe³noziarnistego,jajeczni ca z 2 jajek ze szczypiorkiem
V.Ryba zapiekana w oleju,kromka chleba pe³noziarnistego.
Wpad³o kilka paluszków,2 kostki czekolady i batonik.
Stary 2011-05-16, 01:41   #2649
santos
Zakorzenienie

GG do santos

OK, to leci moje U na niedziele

Przed treningiem:
wafle kukurydziane, odzywka bialkowa

1h intensywnego treningu

Sniadanie: (foto)

2 kromki chleba zytniego z odrobina awokado piersia z kurczaka pieczonego (tak 2/3 piersi) + ogorek i kielki
do picia: 1/2 szklanki zielonej herbaty zmiksowane z 1/2 mango
yakult bez cukru

Przekaska:
garsc nerkowcow + garsc migdalow

Obiad:
porcja kurczaka pieczonego
1/4 wielkiego awokado
3 male niebieskie tortille kukurydziane, jedna z plastrem sera zoltego
kielki

Kawa wielka mocna czarna+ 1 pralinka belgijska
Spacer 1.5 h

Kolacja

Troche suszonych owocow (po "chipsie" jablkowym, papaja, mango etc. )
smoothie: 1/2 szklanki mleka + 1/2 duzego banana + 1/4 awokado + 1 lyzka chia

Do tego ze 3litry wody, 3x glukozamina i 1x witaminki

Ktos sie pokusi o ocenke?
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 15052011.jpg (127,2 KB, 86 za³adowañ)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2011-05-16, 04:54   #2650
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
o 21:09 ----------[/SIZE]

[/COLOR]
no i pytanue, kto jest w stanie intensywnie cwiczyc jedzac smieci. To nie tajemnica, ze chudnie sie lepiej jedzac zdrowo i cwiczac. Ale jedzac smieci tez sie da byc chudym. Mialam taka kolezanke w ex pracy, z reszta podejrzewalam ja troche o zaburzenia odzywiania. Kiedys mnie zobaczyla z przekaska w postaci calego awokado i jogurtu i byal w szoku, ze jem taaakie tluste. Sama byla bardzo chuda i to w sposob niezbyt fajny (wysoki bf jak na taka chudosc, zero kraglosci. No ale to akurat wynik budowy ciala typowo azjatyckiej), i jadla np salatke (salata, pomidor,fasola) na lunch i byl to jej pierwszy posilek, i czasem ostatni..... Za to zjadala duuuzo wiecej np ciastek niz ja, bo pewnie by sie przewrocila w innym wypadku. Hehe. Ale. Chuda byla koszmarnie, celowo z reszta.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-16, 07:36   #2651
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
OK, to leci moje U na niedziele

Przed treningiem:
wafle kukurydziane, odzywka bialkowa

1h intensywnego treningu

Sniadanie: (foto)

2 kromki chleba zytniego z odrobina awokado piersia z kurczaka pieczonego (tak 2/3 piersi) + ogorek i kielki
do picia: 1/2 szklanki zielonej herbaty zmiksowane z 1/2 mango
yakult bez cukru

Przekaska:
garsc nerkowcow + garsc migdalow

Obiad:
porcja kurczaka pieczonego
1/4 wielkiego awokado
3 male niebieskie tortille kukurydziane, jedna z plastrem sera zoltego
kielki

Kawa wielka mocna czarna+ 1 pralinka belgijska
Spacer 1.5 h

Kolacja

Troche suszonych owocow (po "chipsie" jablkowym, papaja, mango etc. )
smoothie: 1/2 szklanki mleka + 1/2 duzego banana + 1/4 awokado + 1 lyzka chia

Do tego ze 3litry wody, 3x glukozamina i 1x witaminki

Ktos sie pokusi o ocenke?
jesz nietypowo, tzn. twoje jad³ospisy i sk³adniki bardzo ró¿ni± siê od tych tradycyjnych w tym w±tku. ale podoba mi siê. jest zdrowo, kolorowo, bardzo du¿o NNKT. chocia¿ ja pewnie nie najlepiej bym siê czu³a po np. mleczno- owocowej kolacji. jad³abym na twoim miejscu w ci±gu dnia wiêcej bia³ka- ryb, owoców morza. ale generalnie- fajnie.
dobra jest zielona herbata zmiksowana z mango?
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 09:23   #2652
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Zaciekawi³a mnie wasza dyskusja nt. chudniêcia opartego wy³±cznie na ujemnym bilansie.. Ja od stycznia trzyma³am siê zdrowego od¿ywiania i efekty by³y ró¿ne, ³±cznie z powrotem do wagi pocz±tkowej i megazastojem. tydzieñ temu powiedzia³am sobie, ¿e dam sobie troszkê luzu i zaczê³am je¶æ swobodniej - wpad³y pierogi, s³odki jogurt, nawet nale¶nik z nale¶nikarni i jaki¶ krem czekoladowy do kanapek i lion, ale pilnowa³am bilansu, w efekcie dzi¶ wa¿ê kilogram mniej ( a na dodatek jestemm przed @) i z obwodów te¿ co¶ spad³o i w zasadzie nie wiem, jak to traktowaæ

jad³ospis na dzi¶:
I 2 kromki razowca z mas³em i dwoma jajkami na twardo, ma³e kiwi, mandarynka
II ma³a miseczka p³atków pe³noziarnistych z mlekiem 1.5%
III kotlet schabowy, pó³ paczki br±zowego ry¿u, sos pomidorowo-warzywny, po pewnie co¶ na os³odê ¿ycia
IV serek homo z ³y¿eczk± cukru wanilinowego
V puszka ryby w sosie pomidorowym

wiem, ¿e nie wygl±ga to na dobr± redukcjê, ale kurcze, chudnê w koñcu
Stary 2011-05-16, 10:17   #2653
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Dawno mnie tu nie by³o

Sunday Rose ¶liczny jad³ospis, fajnie ¿e na nim chudniesz te¿ wrzuci³am na luz, zjem czasem loda - ostatnio ro¿ka czekoladowego przed samym snem!! i znowu po zastoju chudnê... ale generalnie to staram siê trochê eliminowaæ wêgle -> w dni nietreningowe jem je tylko na ¶niadanie i ewentualnie na drugie...no i staram siê o kolacje bia³kowo - t³uszczowe.
Dzisiejsza R (z æwiczeniami):
1. Owsianka 4 ³, pó³ kostki twarogu, pó³ du¿ego jab³ka, ³y¿ka rodzynek, ³y¿eczka mas³a orzechowego + ³y¿eczka nutelli na wierzch
2. gar¶æ migda³ów po tym sa³atka - gotowany filet z kurczaka, 2 jajka, pomidor, ogórek, szczypiorek
3. Tuñczyk w/s/w, warzywa, szklanka makaronu pe³noziarnistego, przecier pomidorowy
1h spinning, po 30 min bie¿nia
4. wpadnie sam tuñczyk w/s/w wrócê pó¼no po 21...

Jutrzejsza R - brak æwiczeñ:

1. Owsianka 4 ³, pó³ kostki twarogu, gruszka, ³y¿ka mas³a orzechowego, ³y¿ka rodzynek,
2. Bu³ka z ziarnami, ob³o¿ona szynk±, pomidor
3. w±tróbka drobiowa z cebulk±, usma¿ona na oleju rzepakowym + sa³atka warzywna
4. Serek wiejski 200g + ³y¿ka migda³ów + ³y¿eczka wiórków kokosu
5. wêdzona makrela

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:18   #2654
Janetkaaa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Proszê o ocenê mojego jad³ospisu

R

1. 7.00 - ¶niadanie: musli (4 ³y¿ki) + otrêby granulowane (1 ³y¿ka) + 180 gr jogurtu naturalnego
2. 9.00 - 2 kromeczki chleba orkiszowego z 2 plasterkami szynki i li¶ciem sa³aty + pomidor + 150 gr serka wiejskiego lekkiego
3. 13.00- jogurt truskawkowy o obni¿onej zawarto¶ci t³uszczu (250gr) + 1³yzka otr±b granulowanych
4. 17.00 -¶rednia makrela wêdzona + 2 kromeczki chleba orkiszowego

Janetkaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:33   #2655
warm
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 198

Cytat:
Napisane przez Janetkaaa Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê o ocenê mojego jad³ospisu

R

1. 7.00 - ¶niadanie: musli (4 ³y¿ki) + otrêby granulowane (1 ³y¿ka) + 180 gr jogurtu naturalnego
2. 9.00 - 2 kromeczki chleba orkiszowego z 2 plasterkami szynki i li¶ciem sa³aty + pomidor + 150 gr serka wiejskiego lekkiego
3. 13.00- jogurt truskawkowy o obni¿onej zawarto¶ci t³uszczu (250gr) + 1³yzka otr±b granulowanych
4. 17.00 -¶rednia makrela wêdzona + 2 kromeczki chleba orkiszowego

Strasznie ma³o, musli pewnie gotowe? serek wiejski lekki zamieñ na ten zwyk³y, na R nie jedz jogurtów owocowych - straszny syf (poczytaj sk³ad). Gdzie kolacja? I gdzie konkretny obiad? po 17 ju¿ nic nie jesz? Brak orzechów, miêsa, ry¿u/kaszy/makaronu pe³noziar. Przyda³by siê jaki¶ owoc, warzyw ma³o. Beznajdziejnie. Poczytaj trochê o dobrym komponowaniu jad³a je¿eli nie chcesz ¿eby Twoje jad³ospisy l±dowa³y na KZ.

warm jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:47   #2656
Janetkaaa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Cytat:
Napisane przez warm Poka¿ wiadomo¶æ
Strasznie ma³o, musli pewnie gotowe? serek wiejski lekki zamieñ na ten zwyk³y, na R nie jedz jogurtów owocowych - straszny syf (poczytaj sk³ad). Gdzie kolacja? I gdzie konkretny obiad? po 17 ju¿ nic nie jesz? Brak orzechów, miêsa, ry¿u/kaszy/makaronu pe³noziar. Przyda³by siê jaki¶ owoc, warzyw ma³o. Beznajdziejnie. Poczytaj trochê o dobrym komponowaniu jad³a je¿eli nie chcesz ¿eby Twoje jad³ospisy l±dowa³y na KZ.

Dziêkujê bardzo. Mi siê wydajê, ¿e jem bardzo du¿o...

W³a¶nie czytam i patrze jak dobrze komponowaæ posi³ki.

Tak musli kupowane.
Wyrzucê jogurty owocowe i zamieniê serek.

Dzi¶ tak wyj±tkowo obiad, bo nie mam czasu nic ugotowaæ.

Dorzucê owoce i warzywa.

Kolacje i po 17 jadam, tylko dzi¶ jestem u rodziców i moja mama twierdzi, ¿e jadam za du¿o a na noc i po 18 nie powinnam nic je¶æ..wiêc wolê odpu¶ciæ.

Edytowane przez Janetkaaa
Czas edycji: 2011-05-16 o 11:55
Janetkaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:51   #2657
myszka2020
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 099

Moje dwa jad³ospisy na Redukcjê, proszê o ocenkê

¶: omlet z 2 jaj z serkiem wiejskim, truskawkami i ³y¿k± zmielonego siemienia lnianego

2¶: 2 kanapki z razowca z past± z jajka, awokado i szczypiorku

o: makaron pe³noziarnisty wst±¿ki z duszon± piersi± z kurczaka i pieczarkami, surówka z pomidora, pestek s³onecznika i jogurtu naturalnego

p: serek homo naturalny i gar¶æ mieszanki orzechów: laskowe, w³oskie, nerkowce, migda³y

k: sa³atka z tuñczyka, jajka, cebulki, ogórka, pomidorka, rzodkiewki, polana ³y¿k± jogurtu naturalnego

-------------------------------------------------------------
¶: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków, 1 ³y¿ki otrêbów pszennych, po³owy wie¶niaka, truskawek, gar¶æ orzechów w³oskich

2¶n: serek homo naturalny, pomarañcza

o: pieczony ³oso¶, pó³ woreczka br±zowego ry¿u, surówka z selera, jab³ka, marchewki i jogurtu naturalnego

p: sa³atka: jajko, cebulka, ogórki konserwowe, papryka, rzodkiewka, drobiowa szyneczka, ³y¿ka jogurtu naturalnego

k: roladki z wêdzonego ³ososia, twarogu i jogurtu naturalnego
myszka2020 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 11:52   #2658
julijaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 42

I przed szklanka wody ,3 ³y¿ki owsianych, 1 ³y¿ka otrêbów z ¿urawina, ma³y jogurt nat, troche orzechów w³oskich (podjad³am troszke :/), troche rodzynek, pó³ ¶redniego banana, kubek zielonej herbaty

II 2 kromki chleba (pszenny z foremki ) opiekane w tosterze, 3 plasterki filetu z indyka, z 40 g twarogu,pó³ pomidora, oregano,czosnek, wpad³o kilka orzechów (znowu) wodaa

po³owa wafelka familijnego (ciotka namawia³a ;/ )

III warzywa na parze z kawa³kami kurczaka, zielona

trening : biegi interwa³ oko³o 30 minut

IV 2 wafle ry¿owe, sa³ata,twaróg z pó³ kostki, s³onecznik,ogóras, troszke jogurtu nat. przyprawy, 2 plasterki polêdwicy

staram sie pic du¿o wody i zielonej

Nadaje sie na redukcje ?

Biologia - PR
Chemia- PR
J.Angielski- PP/PR
Fizyka- PP

STOMATOLOGIA <3

Edytowane przez julijaa
Czas edycji: 2011-05-16 o 12:18
julijaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 12:15   #2659
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dwa jad³ospisy na Redukcjê, proszê o ocenkê

¶: omlet z 2 jaj z serkiem wiejskim, truskawkami i ³y¿k± zmielonego siemienia lnianego

2¶: 2 kanapki z razowca z past± z jajka, awokado i szczypiorku

o: makaron pe³noziarnisty wst±¿ki z duszon± piersi± z kurczaka i pieczarkami, surówka z pomidora, pestek s³onecznika i jogurtu naturalnego

p: serek homo naturalny i gar¶æ mieszanki orzechów: laskowe, w³oskie, nerkowce, migda³y

k: sa³atka z tuñczyka, jajka, cebulki, ogórka, pomidorka, rzodkiewki, polana ³y¿k± jogurtu naturalnego

-------------------------------------------------------------
¶: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków, 1 ³y¿ki otrêbów pszennych, po³owy wie¶niaka, truskawek, gar¶æ orzechów w³oskich

2¶n: serek homo naturalny, pomarañcza

o: pieczony ³oso¶, pó³ woreczka br±zowego ry¿u, surówka z selera, jab³ka, marchewki i jogurtu naturalnego

p: sa³atka: jajko, cebulka, ogórki konserwowe, papryka, rzodkiewka, drobiowa szyneczka, ³y¿ka jogurtu naturalnego

k: roladki z wêdzonego ³ososia, twarogu i jogurtu naturalnego
Nie bêdê siê tu rozdrabniaæ i powiem Ci, ¿e bardzo ³adna redukcja!

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-16, 12:28   #2660
warm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Janetkaaa Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê bardzo. Mi siê wydajê, ¿e jem bardzo du¿o...

W³a¶nie czytam i patrze jak dobrze komponowaæ posi³ki.

Tak musli kupowane.
Wyrzucê jogurty owocowe i zamieniê serek.

Dzi¶ tak wyj±tkowo obiad, bo nie mam czasu nic ugotowaæ.

Dorzucê owoce i warzywa.

Kolacje i po 17 jadam, tylko dzi¶ jestem u rodziców i moja mama twierdzi, ¿e jadam za du¿o a na noc i po 18 nie powinnam nic je¶æ..wiêc wolê odpu¶ciæ.
Bzdura! Chcesz schudn±æ bez pó¼niejszych problemów z utrzymaniem wagi? Jedz kolacjê ok.2h przed snem, najlepiej bia³kowa. np. twaróg z jakimi¶ warzywami. "¶wiête" nie jedzenie po 18 to g³upota.
Musli zast±p p³atkami owsianymi, orzechami. Poczytaj o owsiance, niez³e ¶niadanko Nabia³u te¿ za du¿o nie jedz na redukcji. Bia³ka najlepsze z ryb, drobiu, jajek. Czym pó¼niejsza pora tym mniej wêglowodanów.

Stary 2011-05-16, 13:22   #2661
krtek_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 680

cze¶æ : ) moje u/r

1. talerz grzanek z chleba pe³noziarnistego z jajkami i sma¿on± parówk± z indyka, sok z owoców egzotycznych 100%

2. truskawki i borówki amerykañskie rozgniecione z jogurtem waniliowym - miska taka ¶niadaniowa

3. zupa ogórkowa z klopsikami

4. tuñczyk wsw z serkiem wiejskim, dzbanek herbaty czarnej o smaku mango - truskawka, ze dwie gar¶cie s³onecznika ³uskanego

+ woda
, nie wiem ile, ale spragniona nie chodzi³am : )

jak to wygl±da?

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszê o przeczytanych ksi±¿kach
krtek_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:27   #2662
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

Cytat:
Napisane przez warm Poka¿ wiadomo¶æ
Bzdura! Chcesz schudn±æ bez pó¼niejszych problemów z utrzymaniem wagi? Jedz kolacjê ok.2h przed snem, najlepiej bia³kowa. np. twaróg z jakimi¶ warzywami. "¶wiête" nie jedzenie po 18 to g³upota.
Musli zast±p p³atkami owsianymi, orzechami. Poczytaj o owsiance, niez³e ¶niadanko Nabia³u te¿ za du¿o nie jedz na redukcji. Bia³ka najlepsze z ryb, drobiu, jajek. Czym pó¼niejsza pora tym mniej wêglowodanów.
to co piszesz nie jest ¶wiêto¶ci±- wszystko zale¿y od stosunki ilo¶ci b/t/w dziennie a ju¿ twierdzenie, ¿e na noc tylko bai³ka te¿ jest bez wiêkszegos ensu bo po pierwsze nie ka¿demu to pasuje a po drogie nie ka¿demu odpowiada model schodzenia z wêglami wraz z up³ywem dnia- na redukcji bilans ma byæ ujemny i je¿eli jad³ospis dzia³a na dan± osobê to ona chudnie bez wzglêdu na porê spo¿ycia wêgli.

Moje R na dzi¶:

I¶: owsiane (60g) + 1/2kostki twarogu + 1/2 mango i 1/2 banana + cukier trzcinowy i cynamon

II¶: wie¶niak+warzywa

przegyzka- jab³ko

O: placki z owsianych (pozosta³o¶æ po ¶niadaniu) z tuñczykiem wsw + sa³ataka z avocado, fety i mix-u warzyw + dosypane orzechy/migda³y/s³onecznik

1.5 godz boksu

K: jaja na twardo

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 13:43   #2663
warm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
to co piszesz nie jest ¶wiêto¶ci±- wszystko zale¿y od stosunki ilo¶ci b/t/w dziennie a ju¿ twierdzenie, ¿e na noc tylko bai³ka te¿ jest bez wiêkszegos ensu bo po pierwsze nie ka¿demu to pasuje a po drogie nie ka¿demu odpowiada model schodzenia z wêglami wraz z up³ywem dnia- na redukcji bilans ma byæ ujemny i je¿eli jad³ospis dzia³a na dan± osobê to ona chudnie bez wzglêdu na porê spo¿ycia wêgli.
wiem o tym, ale jednak wiêkszo¶ci dziewczyn (przynajmniej jak widzê co pisz±) bardziej odpowiada bia³kowa kolacja. Tak, tak, zale¿y od organizmu, ale jak dziewczyna twierdzi, ¿e jedzenie na noc sobie odpuszcza to niech przynajmniej zje troche bia³ka. Zaproponowa³am takie wyj¶cie z sytuacji. Opcji jest du¿o jednym pasuje to innym co¶ innego.

Stary 2011-05-16, 15:17   #2664
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
Wydajê mi siê, ¿e jest lepiej! Byle do przodu.
A jak sprawa z wag±?
To dobrze ze lepiej !! ) i dziekuje za wgl±dzik
a z waga ostatnio sie wachalo... -> raz w góre a raz w dó³ wiec stwierdzilam ze dorzuce jeszcze sok i bede dopijac co do jaja z majoneze to wlasnie nie lubie nigdy nie lubilam, wiec to nie moj wymysl... po prostu nie lubie roznego rodzaju sosow itd i majonezu i musztardy itd ... a co do ciminimis to musze tez kupic bo mi narobilas takiej ochoty ze szok a co do szynki to zmieniam tylko zawsze mam drobiowa bo ja czerwonego mieska nie jadam. a tak to sa rozne i jakas wedzona z indyka i poledwica... rozne ale zawsze drób

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

moje dzisiejsze Peee ...

¦. (bo w drodze wiec tak slabo ) kanapka = 2 kromki chleba slonecznikowego z mas³em, sa³at± (x2), szynka drobiow±, pomidorem i szczypiorkiem +jablko

II¦. a) ciastko z morela (takie z lidla 85g) + 1 cukierek nim2
b) koltajl bananowy (szklanka mleka i banan)

O. 2 ziemniaki z sosem smietanowym + ok. 200g brokulu + ryba (filet z mintaja w panierce ze szpinakiem)

PO OBIADKU - szklanka soku owocowego

bêdzie....>>

P. 200g serka homo truskawkowego z biedrony + pomarañcz

szklanka soku owocowego + cukierek nimm2

K. 3 kromki chleba s³onecznikowego :
wszystkie z mas³em, sa³ata, pomidorem i szczypiorkiem.
dwie chyba z szynka drobiowa, jedna z serem zoltym + herbata zielona (ale tu jeszcze moze sie wszystko zdarzyc )

Edytowane przez Agashia
Czas edycji: 2011-05-16 o 18:11
Agashia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 15:54   #2665
mpati86
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 174

U:

¦: bu³ka razowa ze s³onecznikiem du¿a: pó³ z serkiem w³oskim campresi; serem i krakowsk± drobiow±; pó³ z serkiem campresi, serkiem homogenizowanym waniliowym maækowy i brzoskwini± z puszki; banan; pomidor; ogórek ma³osolny; kawa z mlekiem

II¦: twaro¿ek lekki w to ca³y danonek malinowy wymieszane, do tego ³ycha mas³a orzechowego sante i ³y¿ka konfitury malinowej dos³adzanej naturalnym sokiem z winogron; mleko z kaw±

O: kasza jaglana; polêdwiczki wieprzowe duszone na oliwce z sosem ciemnym; æwik³a z chrzanem; ogórek konserwowy
miseczka budyniu waniliowego z ciutk± kompotu truskawkowego i truskawkami

P: rz±dek gorzkiej czekolady z orzechami; kawa z mlekiem

K: bu³ka grahamka pod³u¿na : pó³ z mas³em, sa³at±,serem, szynk± i jajkiem;pó³ z serkiem almette ¶mietankowym, wêdlink± i pomidorem; gor±cy kubek grzybowa z makaronem
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:20   #2666
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

U
  1. jajko na miêkko, 2 kromki razowca z mas³em, szynk±, rzodkiewkami, 1 pomidor
  2. gor±cy Kubek- serowo- szpinakowy
  3. 2 plastry sera ¿ó³tego z keczupem, kilka plastrów chudej szynki
  4. karkówka w zio³ach, bukiet surówek

ocenicie?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 16:25   #2667
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
U
  1. jajko na miêkko, 2 kromki razowca z mas³em, szynk±, rzodkiewkami, 1 pomidor ok
  2. gor±cy Kubek- serowo- szpinakowy to nie posi³ek jak ju¿ to dodatek mog³a wpa¶æ np. sa³atka owocowa/bu³ka/dro¿dzówka itp.
  4. karkówka w zio³ach, bukiet surówek tu ok je¶li normalna porcja

ocenicie?
Jaki masz cel wklejania jad³ospisów skoro i tak nie stosujesz rad?

Ogólnie kiepsko.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-16, 17:08   #2668
AlekzFragile
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 108

Moje Uuuuu:
I. 4 placki owsiane z mas³em orzechowym; kawa z mlekiem
II.bu³ka owsiana z mas³em, sa³at±, mielonk± i pomidorem; jab³ko
III. pomidorowa z ry¿em, m³od± w³oszczyzn± i miêsem z ³opatki
IV. 2 kromki ciê¿kiego razowca z pasztetem paprykowym i pomidorem; kilka rzodkiewek; kalarepka; herbata jab³kowo- cynamonowa

Wiem , ¿e s³abo ale dzisiaj mia³am ostatni± maturê - j.polski ustny.
Zda³am na 100 % !!!!
Jutro bêdziê wiêcej jedzenia !
Stary 2011-05-16, 17:16   #2669
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
jesz nietypowo, tzn. twoje jad³ospisy i sk³adniki bardzo ró¿ni± siê od tych tradycyjnych w tym w±tku. ale podoba mi siê. jest zdrowo, kolorowo, bardzo du¿o NNKT. chocia¿ ja pewnie nie najlepiej bym siê czu³a po np. mleczno- owocowej kolacji. jad³abym na twoim miejscu w ci±gu dnia wiêcej bia³ka- ryb, owoców morza. ale generalnie- fajnie.
dobra jest zielona herbata zmiksowana z mango?
Trudno zeby bylo typowo gdy mieszkam gdzie mieszkam hehe. Dziekuje za uwage o bialku. Niby jem praktycznie do kazdego posilku (poza celowo weglowa kolacja), ale tez 'czuje' ,ze malo, pewnie przez ilosc sportu :-/. Postaram sie go nawciskac wiecej.
Owoce morza odpadaja, bo mieszkam w gorach na wysokosci 2300 m. Wole nie ryzykowac owocow morza tu hehe. Z ryb jadam czasem tunczyka.
Herbata super. Ja jestem odzwyczajona od cukru wiec samo manglo hmmmm dlatego z taka herbata bylo super

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Zaciekawi³a mnie wasza dyskusja nt. chudniêcia opartego wy³±cznie na ujemnym bilansie.. Ja od stycznia trzyma³am siê zdrowego od¿ywiania i efekty by³y ró¿ne, ³±cznie z powrotem do wagi pocz±tkowej i megazastojem. tydzieñ temu powiedzia³am sobie, ¿e dam sobie troszkê luzu i zaczê³am je¶æ swobodniej - wpad³y pierogi, s³odki jogurt, nawet nale¶nik z nale¶nikarni i jaki¶ krem czekoladowy do kanapek i lion, ale pilnowa³am bilansu, w efekcie dzi¶ wa¿ê kilogram mniej ( a na dodatek jestemm przed @) i z obwodów te¿ co¶ spad³o i w zasadzie nie wiem, jak
Nie dziwi mnie to. Pierwsza reakcja organizmu na drastyczna diete jest obrona, czyli zwolnienie metabolizmu. Dlatego nikomu nie polecam drastycznych zmian. Niektory tu sa fanami : wez sie za porzadny silowy, aeroby pierdylion razy w tyg i wysokobialkowa nieprzetworzoan diete. ZLE! Zmainy trzeba wproadzac powoli. Jakis czas temu bylam na wakacjach i mialam dwa tyg przerwy w treningach. Moje cialo jest wysporotwane i przyzwyczajone, ale nawet ja po takiej, niezbyt w sumie dlugiej przerwie, zabralam sie za powrot do treningow powoli. Tak trzeba

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
U
  1. jajko na miêkko, 2 kromki razowca z mas³em, szynk±, rzodkiewkami, 1 pomidor
  2. gor±cy Kubek- serowo- szpinakowy
  4. karkówka w zio³ach, bukiet surówek

ocenicie?
Nie, nie ocenimy

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-16, 17:37   #2670
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
wstyd siê przyznaæ, ale nawet nie pomy¶la³am o tym, ¿e tam (pasztet, serek topiony, pomys³ na) te¿ jest sól
zawsze my¶lê tylko o potrawach, które sama solê... no có¿, czas zacz±æ zwracaæ na to uwagê

Te¿ kiedy¶ nie rozpatrywa³am tego w tych kategoriach
Pasztet mo¿na zrobiæ samemu. Co prawda, ja nie lubiê pasztetu, ale znam parê dietetycznych przepisów, wiêc prze¶lê Ci na PW, je¿eli bêdziesz zainteresowana

Wklejam od razu moje dzisiejsze U:
dodam, ¿e uczê siê s³uchaæ swojego organizmu i od obiadu jad³am to, na co mia³am ochotê, ¿adnych planów.

1. 2 du¿e kromki ciê¿kiego razowca ob³o¿one twarogiem pó³t³ustym wymieszanym z ugotowanym jab³kiem, orzechami brazylijskimi i cynamonem; standardowe, pyszne ¶niadanko podoba mi siê
w miêdzyczasie wpad³o trochê pistacji; okej
2. 3 du¿e (bardzo du¿e ) klopsy drobiowe z sosem koperkowym, niedu¿y ziemniak (tak, ma³o wêgli, w koñcu ograniczam), miseczka pomidorów ze ¶mietan± i szczypiorkiem; okej
3. kubek gor±cej czekolady z mlekiem; gor±ca czekolada z proszku czy domowa?
po 2 godzinach: 3 bardzo du¿e ciacha z ton± pestek s³onecznika ; brzmi pysznie ^^ i jest NNKT
4. talerzyk tatara (miêso wo³owe, cebula, ogórek kiszony, ¿ó³tko, olej), 2 kromki chleba wieloziarnistego; chleb móg³by byæ posmarowany margaryn±, ale ogólnie okej, je¿eli tatar by³ du¿y
du¿a marchewka, herbata limonkowo-cytrynowa. herbata brzmi super

?
jw.
generalnie fajnie, ¿e jad³a¶ to, na co mia³a¶ ochotê
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.