|
|
#4861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
![]() To w sumie też niemało Ci wyszło,a masz o połowę mniej gości niż ja To mnie pocieszyło:P
Edytowane przez butterfly20 Czas edycji: 2011-05-16 o 21:31 |
|
|
|
|
#4862 | |||
|
Raczkowanie
|
bardzo ładne obrączki
suuuperCytat:
Cytat:
gratulacje za zakupCytat:
![]() Co do kosztów to jeszcze ich nie podliczałam bo trochę rzeczy jeszcze nie kupionych, ale za foto płacimy 1900 w tym z sesją, a kamery nie chcemy. Jednak nie wiem czy mama nie postawi na swoim, bo jak stwierdziła, że ona chciałaby mieć film z naszego ślubu |
|||
|
|
|
#4863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a u nas to chyba najbardziej moja mam nie chce kamerzysty no i my też z TŻ nie chcemy, moja mama zachwyciła się naszą decyzją natomiast mama TŻ choć lubi oglądać weselne filmy nie nalegała i w sumie stwierdziła, że to chyba nawet lepiej, że kamerzysty nie chcemy
|
|
|
|
|
#4864 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny piszę właśnie nazwiska do zaproszeń ślubnych czy któraś z Was nie wrzucała jakiejś strony gdzie można sprawdzić poprawność odmiany? bo nie jestem do końca pewna w kilku przypadkach a nie chciałbym zrobić błędu
|
#4865 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od początku nie chciałam kamerzysty.Dopiero w styczniu tego roku zaczęłam myśleć,że będziemy mieć kwartet i chór na ślubie,a zdjęcia tego nie oddzadzą. Pierwszego tańca też. Jednak są takie elementy ślubu i wesela,które chcę mieć uwiecznione przez kamerę.
|
|
|
|
#4866 |
|
Zakorzenienie
|
teraz jakaś taka moda zapanowała że nie ma kamerzysty na weselach... ja sama lubię późnij oglądać filmy bo nigdy nie jest się w stanie zobaczyć wszystkiego na weselu a później fajnie jest sobie przypomnieć i zobaczyć coś co nas ominęło
nasz kamerzysta plus sesja innego dnia kosztuje 2300
|
#4867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeszcze nigdy nie byłam na weselu gdzie by nie było kamery, a błąd byłam 20 lat temu :P hehe![]() ja nigdy nie lubiłam kamer, od dziecka jak ktos gdzieś cos filmował to uciekałam, nawet na komunii mojej siostry, kiedy zwykłą domową kamerą wujek coś kręcił to zwiewałam za to uwielbiam mieć robione zdjęcia i nie mogę już doczekać się naszej sesji plenerowej
|
|
|
|
|
#4869 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam dziś wreszcie białą perłę i szczerze mówiąc nie jestem zachwycona, nie jest wygodna, głupie uczucie mieć jakiś plastik na zębach. No ale cóż-coś za coś, spodziewałam się tego.
My mamy i kamerzystę i fotografa, ale z jednej firmy. Nie płacimy dużo, a nawet powiedziałabym, że bardzo mało, chyba 1600 zł za jedno i drugie razem (2 osoby). Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia nie będą wybitnie artystyczne i jakieś cudne, tylko normalne. A kamerzysta sprawdzony- może też nie jakoś bardzo lotny, ale filmuje wszystko co chcemy od początku do końca, składnie, prosto i ładnie. Piękna pamiątka na pewno będzie ![]() A artystyczne zdjęcia (późniejszy plener) zrobi nam najprawdopodobniej znajomy przyjaciół- za darmo, na zasadzie: my mamy zdjęcia dla siebie, on ma do portfolio W ogóle to planuję mieć dwa plenery- jeden w dniu ślubu "normalny" i naturalny, a drugi później, artystyczny, może jakiś bardziej szalony i ciekawy. Mój K. nie jest zachwycony tym pomysłem, bo nie lubi zdjęć, no ale trudno
|
#4870 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kreację zapasową i tak wezmę, bo znam siebie i wiem, że fleja jestem... W tamtym roku byłam na weselu u znajomych gdzie na dzień dobry pociapałam się masełkiem z ziemniaczków Cytat:
|
||
|
|
|
#4871 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4872 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas brat TŻ robi zdjęcia - już się tym zajmował u swoich znajomych. Zrobiłam listę rzeczy, które chcę mieć uwiecznione - a reszta to będzie jego inwencja. Później chcę zrobić klasyczny album - nie fotoksiążkę Nie mamy kamerzysty. Kuzynka zakupiła sobie jakąś mini kamerkę - chcę, by nakręciła mi przysięgę. Powiem szczerze, że dostałam ostatnio taki skrócony filmik - jakieś 20-30 minut ze ślubu i wesela i... nie obejrzałam tego, tylko cały czas przesuwałam... A zdjęcia - to i owszem! Poza tym kamera to dla mnie dodatkowy stres. |
|
|
|
|
#4874 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Widziałąm, że sporo dziewczyn z tego zrezygnowało...każdy ma swoje wyobrażenie tego, jak ma to wyglądać. Szczerze mówiąc gdybym miała wybierać, to wolałabym zrezygnować ze zdjęć niż z filmiku ![]() Moim zdaniem zdjęcia nie odzwierciedlą tego tak dokładnie... Przykład: Oglądałam ostatnio wesele cioci chrzestnej TŻ. Rzecz się ta działa w 1994 r ![]() Dziewczyny byłam zachwycona tym, jak ludzie potrafią się bawić... Wesele było na wsi w sali szkoły podstawowej. Chwilkę przed kościelnym był cywilny, te stroje...i czarne spodnie młodego plus białe buty...ach ![]() Zespół m.in grał na saksofonie, akordeonie... Ludzie tak świetnie się bawili, że szok. Sceny świetnie uchwycone ![]() Jak np. zabawa po 6 rano przeniosła się na dwór na trawnik... Bo było porwanie młodej i wywózka w pole na wózku ![]() Kupe śmiechu było przy tym... I potem nie wiadomo skąd na ten trawnik wpada ciotka trzymając dwie pokrywki od garów i uderzająca jak w talerze ![]() I gdyby nie to, że zespół już ponaglał, że już koniec, to goście bawili by się jeszcze ![]() Teściowa też swoje wesele miała we wsi...(w sumie są ze wsi, mój TŻ też) I do tej pory ludzie wspominają, że było niesamowicie...a wesele trwało do 10 rano Szok...A tu za niecałe 3 miesiące wesele syna i chrześniaka, to dopiero dadzą czadu...liczę na to I kamerzysta jest...z resztą zapowiedział, że tylko do godziny 2, ale już go przekabacimy, żeby do samiutkiego rana został
|
|
|
|
|
#4875 |
|
Zakorzenienie
|
Wesele do 10 rano...
![]() Ja mam nadzieję, że wytrzymam do tej 4-5
|
|
|
|
#4876 |
|
Rozeznanie
|
Ja też, ale myślę, że goście wcześniej odpadną
![]() Aż mi się wierzyć nie chce, że w niektórych parafiach za odpis chrztu są 1000 zł!! normalnie szok. Ja dostałam za darmo, Tż zapłacił 20 zł. Dzisiaj idziemy po zgodę na ślub w innym kościele i mam nadzieję, że też uda się bezproblemowo załatwić. Co do kosztów wesela, my na jednodniowe za 70 osób wydamy ok. 30 tys. Ile dokładnie, to się okaże. Fotograf nas kosztuje 1800 zł, a kamerzysty nie mamy. Nie dlatego, że taka jest moda, ale dlatego, że filmy są moim zdaniem nieciekawe. Nie cierpię, kiedy ktoś zmusza mnie do oglądania filmu ze ślubu i wesela. Godzinę jeszcze jakoś przetrwam, ale jak film trwa 4 h, to nie jestem w stanie. |
|
|
|
#4877 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i podroz poslubna tez napewno sporo. Dokad sie wybieracie???? Nam wyszlo jakies 50tys za wesele dwudniowe dla ok130gosci. Najwiecej za talerzyk i noclegi dla gosci mam takie chwile, kiedy zaluje, ze tak duzo wydamy sa 2 dni zabawy-no ale coz.... slowo sie rzeklo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale napewno kilka fotek zrobimy gdzies w ogrodku, czy przejdziemy sie na plaze. Szkoda byloby tego nie wykorzystac ![]() Cytat:
|
|
|
#4878 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny, tak patrzę na te Wasze kalkulacje i myslę że w sumie ja chyba zaplacę około 30 tyś, z podróżą i itp. podobnie jak niektóre z Was nie mam kamerzysty tylko sam fotograf (1200zł).
A odnośnie formalności kościelnych: byłam wczoraj akt chrztu wybrać, ksiądz taki całkiem młody jeszcze zagajał: Po co taka młoda, piekna kobieta przychodzi itp. Śmiać mi się troche chciało A potem wypisuje druk i pisze rok urodzenia 1981 i mówi ale sie zdecydowała Pytam sie ile się należy (chociaż słyszałam że 20 zł tak ma ustalone) a On że ludzie różne ofiary dają. No to ja 20 zł mu daje a on "Dobrze".Idę w przyszłym tygodniu protokół spisywać. Tam to dopiero ciekawie będzie
|
|
|
|
#4879 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mój TŻ to w ogóle nie chce oglądać:P dostaliśmy w tym roku film od znajomych, u których świadkowałam, to ja sobie przeleciałam szybciutko co ciekawsze fragmenty, a TŻ nawet nie spojrzał zwyczajnie nie lubi i ja mu nie nakazuje ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4880 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czasami 4x to za mało i nawet na 8x się ogląda; po prostu nie lubię dłużyzny, mój wybór.Nawet mi o formalnościach nie przypominaj... Jeszcze zgoda, papiery z USC i protokół, potem zapowiedzi. Poza tym przy części księży czuję się dziwnie, jakby mnie onieśmielali. Ale nie będę Wam smęcić. |
|
|
|
|
#4881 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Madziares zgadzam się, że film może oddać w pełni emocje ale widziałam fantastyczne zdjęcia na których emocje są do odczytania, zdjęcie zawsze przypomni konteksty sytuacyjny. TŻ nie znosi kamery, krępuje go, nie lubi też oglądać filmów ze swoim udziałem. Byliśmy jak do tej pory na jednym weselu gdzie kamerzysty nie było i było rewelacyjnie, nikt się niczego nie krępował, każdy się bawił. Poza tym niektórzy panowie nie wiedzą co to antyperspirant. Kwestia finansowa też ma znaczenia, byle jakiego filmu by nie chciała. Kolejne kwestia to fakt oglądania, ile razy widziałyście płytę/kasetę ze studniówki? Ja może ze 2-3 razy. Siostra TŻ to samo mówiła o swoim filmie, poza tym dziecko dodatkowo połamało im płyty. Przy braku kamerzysty zależało mi na "dobrym" fotografie. Na jakości usługi, więc dłuuugo trwało wybieranie. Liczę, że efekt mnie nie zawiedzie My się pewnie o kosztach przekonany jak udamy się do kancelarii |
||||||||
|
|
|
#4882 |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- |
|
|
|
#4883 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4884 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale na szczęście nie bolą, nawet nie są nadwrażliwe- tzn do tej pory nic się nie dzieje, dopiero 2 razy założyłam. Ciągle mam wrażenie, że zrobiłam zły odcisk szczęki i że mi zębów nie wybieli ![]() ![]() Moja koleżanka zasnęła z białą perłą na zębach i mówiła, że przze 2 dni miała nadwrażliwość, ale potem było ok, nic się nie działo ![]() Cytat:
Ale niestety nie będzie mi to dane A plener innego dnia to gdzieś w Krakowie- na pewno rynek (wieczorem
|
|
#4885 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4886 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w jakim byłam stresie jak byliśmy zamawiać godzine mszy, ło matko :P Cytat:
kupowałaś w aptece czy na allegro zamawiałaś? ![]() mnie też się marzy sesja nad morzem, ale nie przejedziemy całej Polski po to żebym podreptała w sukni ślubnej po plaży będą musiały mi wystarczyć moje podkarpackie górki
|
||
|
|
|
#4887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Podróż na 2 tygodnie do Turcji,ale też z objazdówką,więc wiadomo,że to podnosi koszty. I my będziemy mieć krótki plener w dniu ślubu, a drugi chcemy w Wiedniu No i jeszcze sesję narzeczeńskąCo do filmu to ja nie mówię o przydługich produkcjach.Teraz jednak inaczej robi się profesjonalne filmy i montują to w filmy 1,5-2 godzin. Oczywiście dają też surówkę ze wszystkim,ale tego nie mam zamiaru dawać gościom. U mnie na pewno taki film będzie oglądany wiele razy,bo mój Tata jest pasjonatą kamerowania.Wszystkich znajomych i rodzinę zamęcza po kilka razy każdym kolejnym filmem z wakacji i podejrzewam,że film ślubny będzie jeszcze bardziej eksploatowany ![]() A do mnie dzisiaj zadzwoniła Pani z jubilera,że obrączki mamy do odbioru
|
||
|
|
|
#4888 |
|
Raczkowanie
|
My tez na poczatku nie chcielismy kamery ale po zastanowieniu zdecydowalismy sie miec kamerzyste. Para mloda malo pamieta z calego dnia, nie widzi co sie dzieje na weselu itp. My nie chcemy filmu dla gosci tylko dla nas i nie bedziemy nikogo tez zmuszac do ogladania
A co do filmow typu studniowka to na nich kazdy jest przez chwilke i rzeczywiscie ciezko sie je oglada. A tutaj bedziemy my i nasi najblizsi. Takie jest moje zdanie
|
|
|
|
#4889 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,które już załątwiały formalności w USC (czyli te,które biorą ślub przed 27.08
![]() )- jak to właściwie wygląda??
|
|
|
|
#4890 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Musieliśmy jechać po skrócony odpis aktu urodzenia mojego narzeczonego, bo mój był na miejscu. Koszt takiego odpisu : 22 zł. A potem do naszego USC i tam troszkę spędziliśmy, kilka pytań o nazwiska przyszłe, a nawet wykształcenie i 84 zł za sporządzenie aktu małżeństwa.Dostaliśmy 3 kopie zaświadczeń o braku przeszkód zawarcia związku małżeńskiego, zupełnie nie rozumiem po co tak dużo. A Tobie polecam iść na spokojnie w pierwszych dniach czerwca ![]() Dziewczyny czy za wygłoszenie zapowiedzi daje się jakieś pieniążki ?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.

suuuper

i jeszcze w prezencie ode mnie dostał taką wymarzoną czarną lnianą koszulę z podpinanymi rękawami. A za wszystko niecałe 800 zł. A garnitur ma kolor taki ni to szary, ni to granatowy, ni to grafit. Bardzo ładny i elegancki.

No i jeszcze sesję narzeczeńską