|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Minęły mdłości, są już kopniaczki - ciągle czekamy na Was dzieciaczki - IX/X 2
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3992 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Minęły mdłości, są już kopniaczki - ciągle czekamy na Was dzieciaczki - IX/X 2
Cytat:
![]() 2 podwójne piersi z kurczaka lub z indyka (czyli ok. 1 kg) 3 łyżki mąki 1-2 łyżki majonezu 20 dkg żółtego sera (zetrzeć) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione ziółka można dodać zieloną pietruszkę Połączyć wszystkie składniki. Masa powinna mieć konsystencję, jak ta na placki ziemniaczane (jeżeli jest zbyt rzadka, do trzeba dosypać troszke mąki). Formować kotleciki i piec na rozgrzanym tłuszczu (można obtaczać w bułce tartej, ale ja tego nie robię ![]() Jak Ci się dziś już nie przyda, to będziesz miała na zaś ![]() Cytat:
![]() ![]() Piękne ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3993 |
Zadomowienie
|
słodziaki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3994 | ||||
Zakorzenienie
|
Hej popołudniowo
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na infekcję mam coś niecoś, ale i tak najlepiej czułam się, jak dziś wstałam rano po całej nocy wietrzenia ![]() ![]() Cytat:
![]() Idę oglądać "Życie przed życiem", bo chyba jako jedyna z naszego grona jeszcze go nie widziałam ![]() A wczoraj przypadkiem na Vod trafiłam na filmy z sekcji zwłok, ale takie pokazowe, długie, akurat o układzie krążenia i oddechowym było. Mąż wymiękł, a ja dałam radę, tylko potem mi się jakoś jeść nie chciało ![]()
![]() |
#3995 |
Zadomowienie
|
Żegnam Was, mam dzis Dzień Mamy w szkole i muszę się upodobnić do rodzaju ludzkiego
![]() ![]() ![]() ![]() A po występach wywiadówka, no nieźle, najpierw mamusie będą docenione i wynoszone pod obłoki, a potem twarde lądowanie i konfrontacja z proponowanymi ocenami na koniec roku dla naszych dziatek ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3996 |
Wtajemniczenie
|
wciąż maniakalnie omijam wzrokiem Wasze ciuszki, żeby się nie zachwycić i nie wpaść w szał zakupów - bo wiem że gdzieś u rodzicow leżą trzy wielkie pudła pełne ciuszkow po K. Ale chyba długo tak nie pociągnę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3997 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3998 |
Zadomowienie
|
Jeszcze na koniec apel (ale odczytam dopiero jutro
![]() Dziewczyny, polećcie, proszę jakiś dobry krem ochronny SPF50, lub jeszcze lepiej pod postacią sprayu. Wiem, wiem KWC się kłania, coś tam sobie wygrzebałam, ale jednak proszę jeszcze Was o radę. Może używacie i jesteście zadowolone ![]() Plizzzz ![]() ![]() ![]() Urodzinki się zbliżają, więc zażyczyłabym sobie, bo widzę, że od słońca wychodzi mi już moja plama pod okiem. Kiedyś Archinta pisała o jakimś blokerze, ale nie pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3999 |
Wtajemniczenie
|
Agnyska jak dziecko jest w 10 centylu (wzrost) - to oznacza że szacunkowo10% dzieci jest od niego mniejszych, jak w 90 centylu - 90% jest mniejszych. Jak się urodzi Twój dzidzius to go będa "nanosić" na siatkę centylową przy badaniach i szczepieniach. Siatki są i wzrostowe i wagowe - tu jest podana waga akurat
![]() Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2011-05-18 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4000 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4001 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja ciuszki dla maluszka jakie mam to narazie w worku stoja bo tez nie mam ich gdzie dac wiec tym nie ma co sie martwic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4002 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4003 |
Zakorzenienie
|
Agnyska ja tez nei oglądałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4004 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziekujemy pieknie lausanne za wyjasnienie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4005 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=tusia872;26991278
ja ciuszki dla maluszka jakie mam to narazie w worku stoja bo tez nie mam ich gdzie dac wiec tym nie ma co sie martwic ![]() co do miejsca to jeszcze do nie dawna myślałam, że mam pojemną, ogromną szafę, a tu ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- dołączam się do klubu, ja też nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4006 |
Zadomowienie
|
ale jakos gotowac nauczyc sie musze no i niestety padło na TZ ze to musi jesc
![]() ![]() ale za to dobre ciasteczka robie ![]() my jeszcze nie wiemy kogo w brzuszku mamy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- ja zmykam ![]() ![]()
![]() |
#4007 |
Rozeznanie
|
Jak chcecie dziewczyny to z tego pdf da się kopiować i mogę wrzucić artykuł o ZZO i o tej kąpieli dzidziusia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4008 |
Zakorzenienie
|
Kellysss - aaaa, to o to chodzi
![]() ![]() ![]()
#4009 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() mucka a dawaj te artykuły co będziemy sobie żałować ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Agnieszka puk puk! Na odwyku siedzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4010 |
Zakorzenienie
|
wiecie co moze i ze mną cos nei tak ale dalej nie rozumiem tych centyli i po co mi to co wkleiuła kellys
![]() plisssssss wytłumaczcie bo coś chyba nie zajarzyłam h ehe |
![]() ![]() |
![]() |
#4011 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak z innej beczki szukam fajnej pralki, ładowanej od przodu... chciałam Amice bo polska ![]() ![]() Edytowane przez gerda Czas edycji: 2011-05-18 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4012 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4014 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wszamałam obiadek i tak się zastanawiam czy nie zabrać się za robienie miejsca w komodzie na maluchowe rzeczy póki mam natchnienie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4015 |
Zakorzenienie
|
Matko kochana ile naskrobalyscie
![]()
#4016 |
Rozeznanie
|
Artykuł o ZZO
W Polsce znieczulenie zewnątrzoponowe wciąż nie jest ogólnodostępne – nawet za dodatkową opłatą w wielu szpitalach nie można skorzystać z tej powszechnie stosowanej w większości cywilizowanych krajów metody łagodzenia bólu porodowego. Często można też spotkać się ze straszeniem, że jest to metoda, która wiąże się z dużym ryzykiem dla matki i dziecka. To nieprawda, ryzyko poważnych powikłań jest minimalne. Zbyt mało mówi się natomiast o korzyściach, jakie daje to znieczulenie. Nie namawiamy do niego zwolenniczek porodu naturalnego, bo uważamy, że każda kobieta powinna rodzić w sposób, który – jak sądzi – będzie dla niej optymalny. Ale jeśli uważasz, że znieczulenie byłoby dla ciebie dobre, tylko boisz się, bo wiele się nasłuchałaś o jego groźnych skutkach ubocznych – to przestań się bać, tylko skorzystaj z tej możliwości, jeśli ją masz. Bo wciąż w bardzo wielu szpitalach nie jest to możliwe. Na szczęście, jest nawet kilka takich miejsc, w których za znieczulenie podane na prośbę rodzącej nie trzeba dodatkowo płacić (np. szpital przy ul. Inflanckiej w Warszawie). Znieczulenie jest dobre, bo... l Przestaniesz odczuwać ból, co przyniesie ci nieocenioną ulgę i pozytywnie wpłynie na przebieg porodu.Podanie znieczulenia podczas porodu zmniejsza odczuwanie bólu w 75–100 proc. W prawidłowo wykonanym znieczuleniu kobieta nie odczuwa bolesnych skurczów macicy, bólu pochwy i odbytnicy przy przechodzeniu dziecka przez kanał rodny, bólu pleców ani tego odczuwanego przy nacinaniu i szyciu krocza. Czuje ogromną ulgę i radość, że przestała odczuwać ból, że może odpocząć, a nawet zasnąć. Znieczulenie daje rodzącej poczucie komfortu i bezpieczeństwa. Znika strach, zawsze wpływający paraliżująco. Liczne badania naukowe potwierdzają, jak szkodliwy i destrukcyjny wpływ ma na człowieka ból. Wyeliminowanie go to ogromne dobrodziejstwo. l Będziesz świadoma tego, co się dzieje dookoła. Po podaniu znieczulenia zachowasz pełną świadomość – przez cały czas będziesz wiedziała, co się dzieje wokół. Możesz normalnie rozmawiać z innymi, decydować o tym, co chcesz zrobić, a przez to będziesz mniej uzależniona od innych. l Możesz normalnie się poruszać, wcale nie musisz być unieruchomiona. To nieprawda, że znieczulenie zewnątrzoponowe powoduje, że kobieta nie może ruszać nogami albo przeć do czasu, aż blokada ustąpi. Znieczulenie eliminuje ból (w pierwszym okresie zazwyczaj w 100 proc.), ale nie wpływa na czynność mięśni kończyn dolnych, toteż zarówno chodzenie, jak i parcie jest jak najbardziej możliwe. Można chodzić, leżeć, rodzić w dowolnej pozycji. Nieprawdą jest również to, że przez cały czas musisz być monitorowana i nawet do WC nie pójdziesz samodzielnie. Przy znieczuleniu porodu nie zakłada się cewnika do pęcherza (tylko przy cesarskim cięciu), więc kobieta może bez problemu korzystać z toalety. l Znieczulenie nie spowolni postępu porodu, a może go nawet przyspieszyć i ułatwić. Znieczulenie przewodowe nie wpływa na stężenie wytwarzanej przez rodzącą kobietę oksytocyny, a więc nie ma wpływu na siłę lub częstotliwość skurczów macicy – nie może zatem spowalniać porodu. Co więcej, umożliwia oksytocynie skuteczniejsze działanie, bo – znosząc ból – eliminuje działanie hormonów stresu zakłócających przebieg porodu, takich jak adrenalina i noradrenalina. Efekt jest taki, że znieczulenie znacznie skraca czas trwania pierwszego okresu porodu – jeśli jego wydłużenie zależy tylko od reakcji organizmu na ból. Może się natomiast nieco wydłużyć okres parcia, choć nie są to też różnice istotne.l Możesz własnymi siłami urodzić dziecko, bo znieczulenie wcale nie znosi odruchu parcia, umożliwiając kobiecie aktywny poród. Osłabienie odruchu parcia wymienia się jako teoretycznie możliwe działanie niepożądane. W praktyce jednak przy obecnie stosowanych dawkach leków przeciwbólowych nic takiego nie powinno nastąpić. Zdolność parcia zależy w części od wytłumaczenia kobiecie, jak ma to robić, a w części od siły mięśni ściany jamy brzusznej. W prawidłowo wykonanym znieczuleniu jedna trzecia kobiet rodzących wytwarza nieznacznie większe, a dwie trzecie nieznacznie mniejsze ciśnienie w jamie macicy. Te dyskretne różnice nie mają żadnego istotnego znaczenia wobec faktu, że kobieta dobrze przez położną poinformowana i wiedząca, jak trzeba przeć – rodzi sama. Znieczulenie zewnątrzoponowe nie zwiększa częstości porodów zabiegowych. Wprawdzie statystycznie częściej znieczulenie idzie w parze z porodem zabiegowym, ale to nie znieczulenie przedłuża porody i powoduje konieczność użycia instrumentów, lecz odwrotnie: po prostu częściej znieczulane są porody trudniejsze, które zwykle dłużej trwają i wymagają użycia narzędzi. l Dziecko będzie dobrze zaopatrzone w tlen. Ból porodowy prowadzi do spadku zawartości tlenu we krwi matki średnio o 25 proc., a czasem nawet o 50 proc. To samo dzieje się z krwią płodu – w niej też tlenu jest znacznie mniej. A to wpływa na dziecko niekorzystnie. Znieczulenie, znosząc ból, powoduje, że kobieta rodząca ma zawsze optymalną zawartość tlenu dostępną dla dziecka. Znieczulenie może zwiększyć tę wielkość nawet dwukrotnie. Szczególnie ważne jest to dla płodów w jakikolwiek sposób zagrożonych, np. u matek z cukrzycą, w stanie przedrzucawkowym i innych stanach patologicznych, prowadzących do zmniejszenia przepływu krwi przez łożysko. Często pisze się, że u znieczulonej matki następuje spadek ciśnienia krwi, który zmniejsza dopływ krwi do łożyska i ilość tlenu dostępną dla dziecka. Ale prawda jest taka, że przy stosowanych dziś dawkach środka znieczulającego spadek ciśnienia krwi u matki jest bardzo rzadko spotykany – obecny przy porodzie anestezjolog czuwa nad ciśnieniem u rodzącej i w razie potrzeby podaje płyny infuzyjne zapobiegające jego spadkom. l Dziecko rodzi się zwykle w lepszym stanie niż po normalnym porodzie. Leki stosowane przy tym znieczuleniu praktycznie nie mają wpływu na dziecko (w przeciwieństwie do leków narkotycznych podawanych dożylnie, np. dolarganu) Podane do przestrzeni zewnątrzoponowej, rozpuszczają się w tłuszczach i nawet we krwi matki ich stężenie jest minimalne. Nieznaczne ilości leku krążącego we krwi matki w niewielkim stopniu są w stanie przeniknąć przez łożysko do krążenia płodu. Dzięki temu znieczulenie to nie tylko nie szkodzi, ale nawet poprawia stan dziecka. Minimalizując ból, zapewnia się dziecku lepsze warunki porodowe, dzięki czemu rodzi się ono w lepszym stanie i rzadziej wymaga interwencji pediatry (w porównaniu z porodami bez znieczulenia). l Po porodzie wcale nie musi cię boleć głowa, nieprawdą jest też to, że trzeba leżeć płasko przez kilka godzin. Silne bóle głowy, które jakoby zawsze dokuczają po tym znieczuleniu – to mit. Mogą one wystąpić, gdy podczas wykonywania znieczulenia dojdzie do tzw. punkcji lędźwiowej, czyli nakłucia opony twardej. Zdarza się to jednak bardzo rzadko – kilka razy na tysiąc znieczuleń. Poza tym lekarze potrafią je skutecznie leczyć – zazwyczaj po kilku czy kilkunastu godzinach bóle te ustępują. Natomiast zalecenie kilkugodzinnego leżenia dotyczy znieczulenia podpajęczynówkowego, które stosuje się standardowo przy cesarskim cięciu, a nie przy porodzie drogami natury. l Od razu po urodzeniu dziecka możesz je bez przeszkód karmić piersią. Znieczulenie zewnątrzoponowe nie osłabia odruchu ssania u dziecka, a używane w nim leki nie przechodzą do pokarmu matki. Można więc karmić dziecko bezpiecznie zaraz po zakończeniu porodu Ważne: Aby uniknąć niepożądanych objawów w czasie znieczulenia, powinnaś spotkać się z anestezjologiem przed porodem. Lekarz zbierze wywiad, zapyta cię o przebyte choroby, przyjmowane leki, obejrzy wyniki badań laboratoryjnych. Najbardziej rutynowe i przydatne jest badanie układu krzepnięcia krwi. Wszelkie nieprawidłowości w zakresie krzepnięcia należy wyjaśnić, ponieważ mogą stanowić przeciwwskazanie do stosowania znieczulenia zewnątrzoponowego. Inne przeciwwskazania to schorzenia centralnego i obwodowego układu nerwowego. Jeśli masz silne bóle głowy, migreny, anestezjolog może poprosić o konsultację neurologa. Powikłania przy znieczuleniu są bardzo rzadkie i wynikają zwykle z tego, że anestezjolog nie miał możliwości spotkania pacjentki 2–3 tygodnie przed terminem porodu. Dlatego ta wizyta u anestezjologa jest niezwykle ważna. |
![]() ![]() |
![]() |
#4017 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, tak to jest jak się na szybko odpowiada między obiadem, a deserem
![]() To w takim razie dzięki Lausanne ![]()
#4018 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4019 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4020 |
Rozeznanie
|
Co prawda „rewolucja”
to może za dużo powiedziane, ale jednak podejście lekarzy do toalety najmłodszych także przechodzi zmiany. Choć noworodek jest mały i wydaje się bardzo delikatny, potrafi onieśmielić dorosłych i wzbudzić w nich dużą niepewność. Dlatego warto przed przystąpieniem do działań praktycznych przygotować się teoretycznie. A jeśli pierwsze kąpiele malca macie już za sobą, dowiedzcie się, czy jesteście na czasie z nowinkami. Skóra noworodka i małego niemowlęcia nie jest jeszcze dojrzała i różni się od skóry mamy, taty, a nawet brata – przedszkolaka. Jest znacznie cieńsza, mniej elastyczna, a jej odczyn mniej kwaśny. Stosunek powierzchni skóry malca do jego masy ciała jest znacznie większy niż u dorosłego, przez co niemowlęta są bardzo podatne na przegrzanie i wychłodzenie. Dlatego skóra dziecka wymaga szczególnej pielęgnacji podczas kąpieli. Jak często? Maluszka trzeba myć kilka razy w tygodniu, najlepiej codziennie. Pewną nowością jest jednak to, że w pierwszych miesiącach życia codzienna kąpiel nie jest bezwzględnie konieczna. Jeśli słabo radzisz sobie z myciem maluszka w wanience, ręce drżą ci jak galareta, a serce bije tak, że wydaje się, że słyszą je sąsiedzi – możesz po prostu umyć dziecko leżące na przewijaku miękkim ręcznikiem zmoczonym w ciepłej wodzie. Pamiętaj jednak o wszelkich fałdkach i zakamarkach skóry, tzn. pachach, pachwinach, miejscach za uszami (tam ścieka mleko podczas karmienia) i pod bródką. Jakimi kosmetykami? Skóra niemowląt jest bardzo podatna na podrażnienia i szybko chłonie substancje kontaktujące się z nią. Dlatego do mycia malca nie nadają się mydła i płyny dla dorosłych. Zawarte w nich substancje zapachowe i konserwanty oraz inny odczyn pH mogłyby silnie podrażnić skórę dziecka. Nie zaleca się już kąpieli malca w roztworze nadmanganianu potasu. Najlepiej kup specjalny płyn do kąpieli (lub kostkę myjącą) przeznaczony dla niemowląt. To także jest pewną zmianą, jeszcze niedawno zalecano używanie mydła dziecięcego. Płyny, zwłaszcza emolienty, współgrają ze skórą dziecka, pielęgnując ją bez nadmiernego wysuszania. Kolejną nowością jest zdecydowane odejście od gąbek i myjek, których nie można wyprać w wysokiej temperaturze. Myjka wcale nie jest potrzebna. Wystarczy myć smyka własną dłonią lub maleńkim, miękkim ręcznikiem, który co kilka dni wypierzesz w pralce. W czym? Odpowiednia jest wanienka. Wbrew wcześniejszym opiniom, nie trzeba jej przed pierwszym użyciem wyparzać. Wystarczy umyć wodą z mydłem i porządnie spłukać. Wiaderka do mycia niemowląt nie mają zbyt wielu zwolenników. Być może dlatego, że według opinii rodziców, trudniej w nich umyć malca. W jakiej temperaturze? Woda w wanience powinna mieć około 35ºC. Można ją zmierzyć termometrem lub tradycyjną metodą moczenia własnego łokcia – jeśli nie czujesz chłodu ani nadmiernego ciepła, woda ma odpowiednią temperaturę. Jeśli jednak smyk płacze w wannie albo masz wrażenie, że jest mu chłodno – dolej nieco ciepłej wody (do wanienki bez dziecka!) i wymieszaj wodę dłonią. Może twoje dziecko potrzebuje wody o temperaturze 37ºC? Uwaga! Znaczenie ma także temperatura pomieszczenia, w którym kąpiesz smyka. Im młodsze niemowlę, tym szybciej się wychładza i tym bardziej mycie jest dla niego nieprzyjemne. W jaki sposób pielęgnować pępek? Nowością jest zalecenie, aby myć kikut pępowiny gazikiem zwilżonym w czystej wodzie. Potem trzeba go osuszyć i zostawić na chwilę, aż wyschnie. Brzeg pieluszki trzeba wywijać tak, aby pępowina była odkryta (dostęp powietrza goi ranę). Unikaj smarowania kikuta pępowiny alkoholem, gencjaną czy jodyną (tak robiono jeszcze do niedawna). Okazuje się też, że zmoczenie kikuta pępowiny nie jest tak groźne, jak kiedyś sądzono. W pierwszych dniach po porodzie nalewaj tyle wody do wanienki, aby pępek nie był zanurzony. Jeśli jednak niechcący polejesz go wodą, wystarczy go osuszyć i… po sprawie. Jak myć włosy? Jeszcze do niedawna dziecięcy szampon wydawał się konieczny. Dziś uważa się, że szampon w pierwszym roku życia dziecka jest zbędny. Malec ma niewiele włosów, a w dodatku ich wzrost i wypadanie są ze sobą sprzężone. Dlatego większość niemowląt traci dużo włosów. Niektórzy nazywają to przejściowym łysieniem lub wycieraniem się włosów. Główkę niemowlęcia wystarczy myć 1–2 razy w tygodniu lub częściej, jeśli malec się poci lub ulewa, samą wodą lub płynem do kąpieli typu 2 w 1. Niezbędnik kąpielowy Zanim przystąpisz do kąpieli malca, przygotuj wszystkie niezbędne akcesoria, abyś je miała pod ręką. Nigdy nie zostawiaj dziecka choćby na chwilę samego (nawet noworodka), bo to się może skończyć nieszczęściem. Potrzebne ci będą: ręcznik dla dziecka(może być z kapturkiem) czysta pieluszka krem do pielęgnacji zdrowej pupy czyste ubranko wanienka z ciepłą wodą mydełko dla niemowląt lub płyn do kąpieli gaziki (w pierwszych tygodniach najlepiej jałowe) miseczka z wodą przegotowaną lub ampułka z solą fizjologiczną gruszka z szeroką końcówką lub respirator do noska ewentualniekrem do pielęgnacji skóry luboliwka (jeśli ją stosujesz) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.