|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie: | |||
| niewielki wzrost wagi |
|
735 | 19,73% |
| znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) |
|
635 | 17,05% |
| niewielki spadek libido |
|
549 | 14,74% |
| znaczący spadek libido |
|
1 051 | 28,21% |
| ból głowy |
|
769 | 20,64% |
| depresja |
|
669 | 17,96% |
| plamy po opalaniu |
|
234 | 6,28% |
| uczucie opuchnięcia |
|
643 | 17,26% |
| żylaki |
|
229 | 6,15% |
| ryzyko zakrzepicy |
|
168 | 4,51% |
| plamienia, krwawienie |
|
547 | 14,68% |
| cellulit/rozstępy |
|
847 | 22,74% |
| ból brzucha, nudności |
|
540 | 14,50% |
| pogorszenie stanu cery |
|
406 | 10,90% |
| inne |
|
471 | 12,64% |
| NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY |
|
734 | 19,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 |
|
amor vincit omnia
|
Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych
|
|
|
|
#2432 |
|
Zadomowienie
|
W tym problem, że brałam magnez i nie pomogło... a poza tym mam wrażenie, że to jednak oko... nie powieka;/ tzn jak przytrzymam oko to przestaje a jak tylko powiekę to oko nadal drga... nie wiem wolę to sprawdzić...
|
|
|
|
#2433 |
|
Raczkowanie
|
a dużo brałaś? ja ciągle mam niedobory magnezu i w " gorszych " chwilach po 6 tabletek muszę brać żeby się uspokoiło
|
|
|
|
#2434 |
|
Raczkowanie
|
Oko nie może drgać tak samo z siebie
to są nerwy przygałkowe jak nie powieka górna to dolna część przy powiece ma takie drgające tiki.Nie bój się bo to napewno nie gałka oczna Ci "lata" POZDRAWIAM
|
#2435 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam niedobor magnezu. Lekarz polecil mi Aspargin, jest bez recepty 50 tabletek ok 6-7 zeta. Dzisiaj zaczne brac, podobno po kilku dniach powinna byc poprawa. Zobaczymy.
|
|
|
|
#2436 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2437 |
|
Przyczajenie
|
czesc, jestem nowa na forum
tabletki biore dopiero 7 miesiac i chyba przestane je brac z powodu skutkow ubocznych oraz tego, czego dowiedzialam sie na tym forum o.O Mieszkam w Norwegii, mam 17 lat. Tabletki antykoncepcyjne mozna uzyskac tutaj w bardzo prosty i malo stresujacy sposob - wystarczy pojsc do pielegniarki, lub lekarza pierwszego kontaktu. Nie robia ZUPELNIE ZADNYCH badan, oprocz badania cisnienia.. cala wizyta polega na rozmowie o przebytych chorobach, chorobach odziedziczonych po rodzinie, krotkim wywiadzie oraz dokladnym wytlumaczeniu, na czym polega dzialanie tabletek, jak je stosowac i ew. skutkach ubocznych. od 16 do 21 roku zycia te tansze tabletki mozna dostac za darmo (jeden z powodow dla ktorych zdecydowalam sie na ten krok; proste, tanie i wygodne...), poniewaz pewna kwote pieniedzy (100 kr=ok. 50 zl) sponsoruje panstwo.. jesli tabletki nie kosztuja wiecej niz 100 kr, dostaje sie je za darmo.Ja poszlam do pielegniarki, ktora o tabletkach mowila w samych superlatywach, o zakrzepie mowila jako o bardzo rzadko spotykanym zjawisku (jesli chodzi o spowodowanie go antykoncepcja hormonalna) nie powoduja tycia (w ulotkach ktore mi dala oraz na ulotce od tabletek jest napisane cos innego), nie wspominala nic o problemach z zajsciem w ciaze, problemach z watroba itp. wiec bylam spokojna. Moj Tz natomiast byl im przeciwny od samego poczatku, prosil mnie bym przestala je brac, ja jednak sie powstrzymywalam, bo to przeciez takie wygodne, a wszystko co o nich mowi to musza jakies bzdury, skoro pielegniarka mowila cos zupelnie innego. Niestety, chyba mial racje.. moze panikuje, ale po tych 7 msc brania tabletek (microgynon 21) i zaglebieniu sie w temat, mysle ze nie warto niszczyc sobie zdrowia, tymbardziej ze jestem ciagle mloda.. ostatnio mam dziwna depresje, mimo ze powinnam byc szczesliwa, jestem ciagle smutna.. nie wiem co z soba robic, mam totalny brak motywacji, latwo sie denerwuje, jestem mniej cierpliwa niz kiedys.. nie poznaje siebie... Do tego czesto dretwieja mi nogi, wystarczy ze posiedze chwile z noga zalozona na noge. Przytylam 3 kg, ale to predzej z lenistwa i obzerania sie w trakcie zimy aczkolwiek mam wrazenie ze w pewnych miejscach jestem po prostu opuchnieta, jak kiedys bywalam przed okresem.. (szczegolnie na twarzy) Podejrzewam ze to wina tabletek. szczegolnie denerwuja mnie te hustawki nastrojow, czasem nie potrafie zapanowac nad slowami i ranie nimi innych.. a tego nie chce..Z drugiej strony nie usmiecha mi sie uzywanie gumek, ryzyko ciazy jest troche wieksze, no i bez nich jest lepsze uczucie.. Bede w ciaglym stresie myslac o tym, by przypadkiem 'nie wpasc'.. ciaza na tym etapie zycia bylaby dla mnie katastrofa(mimo ze mam silny instynkt macierzynski i bardzo tego pragne, jednak jak na razie jest na to o wiele za wczesnie..). I teraz mam pytania: Jedna z zalet uzywania tabletek byly regularne cykle ( co prawda krwawienie potrafilo mi sie opozniac nawet o 4 dni podczas brania) i zastanawiam sie, czy utrzymaja sie one gdy przestane brac tabletki? przed kuracja hormonalna mialam bardzo nieregularne cykle, okres opoznial mi sie nawet o miesiac.. I: czy jest jakas niehormonalna technika antykoncepcji rownie skuteczna jak tabletki, ktora nie jest prezerwatywami? ![]() Co o tym sadzicie? Powinnam dac sobie z nimi spokoj? troche sie boje, ze moge tego pozniej zalowac.. :| |
|
|
|
#2438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie (ale oczywiście mogę się mylić, bo nie jestem lekarzem) to nie zażywanie tabsów samo w sobie powoduje późniejsze problemy z zajściem w ciążę a to, że przez lata zamiast zdiagnozować problemy maskuje się je przez tabletki, a potem po odstawieniu mija sporo czasu zanim kobieta zorientuje się, że coś jest nie tak i zacznie leczyć.
|
|
#2439 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, biorę tabletki od ponad roku i stwierdziłam, że warto by było zrobić badania, tak profilaktycznie. Chodzi mi przede wszystkim o wątrobę i krzepliwość. Mam pytanie, czy skierowania na takie badania dostanę od lekarza ogólnego, czy muszę iść do ginekologa? Czy np. próby wątrobowe mogę wykonać przy okazji ogólnej morfologii ?
|
|
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarz rodzinny tez moez dac Ci skierowanie. Ja wlasnie dostalam na hemostaze (krzepliwosc), transaminazy (proby watrobowe) i morfologie za jednym zamachem
|
|
|
|
#2441 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Ja zaczynałam w wieku 18 lat od Harmonetu, 1 op, ale były za słabe i lekarka wypisała mi Yasmin. Przede wszystkim na bardzo bolesne miesiączki - przez 3 dni nieprzytomna, omdlenia, wymioty non-stop... A przy okazji zabezpieczenie Aktualnie biorę już Microgynon już prawie 2 lata, zaczęło się od feralnej torbieli na jajniku, po tabletkach się pięknie wchłonęła, a skoro nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych to zdecydowałam się je zostawić ku aprobacie mojego ówczesnego gina i aktualnego faceta <ach ta cena! >. Po akcji z prezerwatywą, straciłam do nich zaufanie, chociaż przez pierwsze 2 lata używania nic takiego nigdy mi się nie przytrafiło ;/ (zanim zaczęłam brać tabletki).No i teraz muszę gnać do lekarza je zmienić albo odstawić anty.. Oprócz tego, że przytyłam 10 kg (wcześniej brałam przez Yasmin też przytyłam to 10 kg), czyli w sumie już 20 z 38/40 mam 42/44 Chociaż wcześniej jakoś niespecjalnie uważałam na to co jem i było ok... Czuję się opuchnięta i "nieruchawa" a spać mogłabym 24h na dobę.. Chodzę spać 1 czy 2, a budzik o np. 11 nie jest w stanie ruszyć mnie z łóżka.. Również humory mam zmienne jak nigdy, raz tryskam szczęściem, za chwilę boję się ale sama nie wiem czego, przejmuję wszystkim tak bardzo że ciśnienie mi skacze, wymiotuję.. Chociaż nie wiem czy to nie ma innego podłoża , ale lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego i już mi się nie chce. A do tego zaczęłam obrastać jak małpa, wszystkie włosy mi szybciej rosną, na twarzy - broda, nad ustami, policzki - pojawiło się owłosienie. Dobrze, że jestem blondynką, bo włoski mają 1 - 1,5cm, zwłaszcza wąsik i broda. Usuwałam woskiem, na początku spokój na długi czas, lecz teraz po kilku dniach już odrastają. Na lini pępek - bikini pojawiły się ciemne, sztywne włoski, tak samo wokół sutków. Wszystko katuję pęsetą, ale ileż można? Czuję się przez to tragicznie + przez to 20kg więcej Staję przed lustrem i płaczę... Byłam przez 2 tyg na ścisłej diecie + ćwiczenia, nie ruszył się ani kg i mi się odechciało Poszłam do ginekologa na kasę chorych w Krakowie, to stwierdził, że sobie to wmawiam, a że utyłam i "owłosiałam" to taka moja uroda Szukam teraz jakiegoś porządnego gina, co zleci mi jakieś badania i porządniej dobierze tabletki... Chociaż pewnie w ogóle z nich zrezygnuję, koniec trucia i domysłów to skutek uboczny czy nie.. ![]()
|
|
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
To masz chyba lepszego lekarza, bo mój stwierdził, że takie skierowanie ma mi dać ginekolog, który się mną zajmuje...
|
|
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
Serio? Ja dostalam bez problemu
.Wiesz, lekarze niechetnie daja skierowania. |
|
|
|
#2444 |
|
Raczkowanie
|
od pewnego czasu zastanawiam się co do tabletek antykoncepcyjnych, nie tylko po to by chronić się przed niechcianą ciążą ale z tego co wiem regulują miesiączki, z tego też względu chciałabym się poddać temu. Wiem, że przy stosowaniu tabletek może dojść do wielu efektów ubocznych min. przybranie na wadze, infekcje grzybicze pochwy, ryzyko choroby zakrzepowej, zawał serca. Trochę się wystraszyłam czytając o tym. A teraz takie moje pytanie. Czy jeśli teraz mam infekcje pochwy, to muszę ją wpierw wyleczyć, żeby zacząć brać tabletki anty? Czy mogę zażywać anty i tabletki na leczenie infekcji razem? i Czy to nie osłabia działania tabletek anty?
|
|
|
|
#2445 |
|
Zadomowienie
|
Zapytaj lekarza najlpiej,bo skoro i tak musisz sie wyleczyc to ci powie czy leki na infekcje beda oslabiac dzialanie tabsow czy nie...
Skutki uboczne ma kazdy lek,nie oszukujmy sie to nie sa cukierki... Ale od twojego organizmu zalezy czy bedziesz je miala i jak bedziesz tolerowac hormony.... |
|
|
|
#2446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2447 |
|
ma zielone pojęcie
|
Mam pytanie (nie wiem czy powinnam je zadać w tym wątku, jak nie - proszę odeślijcie mnie do innego) - na jakiej zasadzie się przepisuje zdrowej osobie tabletki hormonalne?
Wszyscy ciągle mówią o "dobrym dobraniu tabletek", ale jak tu coś takiego dobrać osobie, która ma hormony w normie, a tabletki chce brać tylko w celach antykoncepcyjnych? Jest jakaś inna metoda dobrania tabletek, niż danie jakichkolwiek niskohormonalnych i obserwowanie reakcji organizmu? Bo przecież tak na chłopski rozum, jak ktoś ma hormony w normie, to każde tabletki hormonalne będą "złe", bo będą zaburzały naturalną gospodarkę hormonalną Jak tutaj ustalić które tabletki będą najlepsze dla osoby, która nie ma problemów hormonalnych?Bo jeżeli ktoś ma problemy, to się jak rozumiem, sprawdza hormony tej osoby i przepisuje takie tabletki, które będą sztucznie przywracały do równowagi jej gospodarkę hormonalną?
|
#2448 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2449 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za odpowiedź
|
|
#2450 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie wykonuje się badań hormonalnych przed braniem tabletek.
|
|
#2451 |
|
Zakorzenienie
|
Ale chyba powinno się to zrobić, jeśli jest podejrzenie o jakieś zaburzenia hormonalne ? Bo takie branie tabletek na zasadzie "uregulują Pani wszystko, cokolwiek by to było" jest chyba nie w porządku ...
|
#2452 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pozmozcie. Mam skierowanie na badanie krzepliwosci krwi, proby watrobowe i morfologie po yazie, ktory bardzo mi zaszkodzil. Pech chcial, ze od momentu dostania skierowania jestem chora, najpierw bolal mnie brzuch, teraz sie przeziebilam :/ Biore aspiryne, a z tego co wiem, to ona rozrzedza krew...Ile czasu wazne jest skierowanie i ile dni musi uplynac od wziecia ostatniej aspiryny do momentu badania?
|
|
|
|
#2453 |
|
Przyczajenie
|
zmiana Yaz na Microgynon
Witam,
zmieniam tabletki Yaz, czyli 24+4 na Microgynon, czyli 21+7 Jednak chciałałabym nie dostać okresu, ponieważ wypada mi ważna uroczystość. Czy powinnam wziąć pierwszą tabletkę microgynon zaraz po ostatniej czynnej czyli po 24 Yaz-u? Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#2454 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zmiana Yaz na Microgynon
Jeśli nie chcesz dostać okresu, nie rób przerwy w braniu, tylko zacznij opakowanie Microgynonu od razu.
|
|
|
|
#2455 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zmiana Yaz na Microgynon
Cytat:
Ale tryudno powiedziec, czy ne wystąpią np. plamienia- na dwoje babka wróżyła.
|
|
|
#2456 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Boje się antykoncepcji hormonalnej... tyle się naczytałam o skutkach ubocznych... Niby chce stosować ale się boje...ta zakrzepica, udary, zawały serca jestem panikarą to fakt ale obawa przed wszelkimi tego typu działaniami niepożądanymi mnie przerasta. Miałam do czynienia już z hormonami ale szybko się to kończyło z powodu mojego strachu o własne zdrowie. Nie ukrywam to znaczna wygoda ale ma też swoją cenę... Antykoncepcji hormonalnej panicznie się boje...natomiast prezerwatywie nie ufam. Celibat do końca życia mnie chyba czeka
|
#2457 |
|
Zadomowienie
|
na to wyglada![]() Ja tam juz 7 lat biore anty i zyje wiec nie ma co az tak panikowac...Zawsze jesli cie cos niepokoi mozna isc do lekarza i zrobic badania
|
|
|
|
#2458 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() widze już TŻ cos mi tak delikatnie napomina...rozumiem go, ale mój strach jest nie do opanowania
|
|
#2459 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeżeli nie jesteś przekonana do antykoncepcji hormonalnej - nie stosuj jej. Bo i po co. Są jeszcze inne metody antykoncepcyjne. Choćby wspomniana przez Ciebie prezerwatywa. Ale jest też np. bezhormonalna spirala antykoncepcyjna, w tym wersja dla kobiet, które jeszcze nie rodziły (niedostępna w Polsce ale można spróbować ją sprowadzić ).
|
|
#2460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiele razy słyszę od znajomych: -,,ja się dobrze czuję wiec powiedziałam koleżance żeby też zaczęła brać tabletki,, Stosując hormonki też sie czasem uspokajałam faktem ,,żadnej ze znajomych nic złego się nie dzieje, czują się ok,, ale zaraz myśl ,,ja mogę być wyjątkiem,, ![]() tak z perspektywy czasu- nieźle panikowałam
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.

to są nerwy przygałkowe jak nie powieka górna to dolna część przy powiece ma takie drgające tiki.Nie bój się bo to napewno nie gałka oczna Ci "lata"
aczkolwiek mam wrazenie ze w pewnych miejscach jestem po prostu opuchnieta, jak kiedys bywalam przed okresem.. (szczegolnie na twarzy) Podejrzewam ze to wina tabletek. szczegolnie denerwuja mnie te hustawki nastrojow, czasem nie potrafie zapanowac nad slowami i ranie nimi innych.. a tego nie chce..

Po akcji z prezerwatywą, straciłam do nich zaufanie, chociaż przez pierwsze 2 lata używania nic takiego nigdy mi się nie przytrafiło ;/ (zanim zaczęłam brać tabletki).
, ale lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego i już mi się nie chce.

Bo przecież tak na chłopski rozum, jak ktoś ma hormony w normie, to każde tabletki hormonalne będą "złe", bo będą zaburzały naturalną gospodarkę hormonalną