|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Witamy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A wiesz, ta nakładka ma niby taki sam rozmiar, pasuje do piersi idealnie ale wyglądają inaczej po prostu i myślałam, że może jakieś różne zastosowania mają. Ogólnie to super sprawa taki laktator Cytat:
Ola boska Cytat:
U nas - ODPUKAĆ - jakby lepiej z tymi prężeniami i bólem brzuszka więc matall zaciskaj zęby do skończenia przed Edzika 1 miesiąca. Pierwszy raz od wielu tygodni pojawiły się bączki podczas jedzenia, jeszcze się pręży trochę ale w porównaniu do tego co było wcześniej to teraz jest luksus. Byliśmy w takiej euforii, że Iga zaczyna spać w dzień, że w sobotę obskoczyliśmy jedną rodzinę, w niedzielę drugą dlatego się trochę tą temperaturą martwiłam ale już spadła, jest 37,2 czyli ok.
|
|
#872 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
po jednorazowych wymiotach nie trzeba dawać dodatkowych płynów Cytat:
Cytat:
kupiłam też Humanę ale słodka jak franca mała pije coraz więcej bo jeden U już jej nie starcza .... Cytat:
my po ciężkim poranku, ale sytuacja opanowana ![]() teraz śpiewamy z Zosią "dzień dobry, kocham Cię, już posmarowałem Tobą chleb" ![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Gabrycha śpi w pajacu i przykryta jest cieńkim bawełnianym kocykiem, co do nóżek to też ma zimne, rączki zresztą często też, ale to nie świadczy o tym że dziecku zimno |
|||||
|
|
|
#873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pepe ma cały czas zimne rączki. Po mamie pewnie ![]() Od godziny berbecia usypiałam. Mam nadzieję, że w końcu zasnął, bo muszę coś zrobić. Dzisiaj przychodzi położna z wizytą. Chociaż kurze pościerać muszę. |
|
|
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, Mamusie!
![]() nocka nie była najgorsza, jak zwykle po kąpieli kima do 2 w nocy, potem kolejna pobudka o 5:00, no i o 8:00 zaczęłyśmy dzień ![]() Za to poprzednia noc - z soboty na niedzielę - koszmar! Do 2:00 nie mogła zasnąć, ja padnięta. Pierwsza taka nocka kryzysowa. Przypuszczam, że trochę Hania miała stres, bo cały weekend byli u nas goście, zamieszanie ogólne. Ja byłam, jak zombie ![]() Mimbi, ja staram się ogarniać wszystko, kiedy Hania śpi. Nauczyłam się spinać poślady ze wszystkim A pazury robię wieczorem, kiedy Hanka śpi po kąpieli![]() Teraz np. zasypia, to ja wskoczę pod prysznic, zmienię pościel, nastawię pranie etc. Dziewczonka, witaj! Przykro mi, że poród i karmienie, to trauma dla Ciebie. Pocieszę Cię, że ja też miałam wielki kryzys laktacyjny, ale już jest ok ![]() Matall, przykro mi z powodu problemów Edzika z brzuszkiem. Jesteś bardzo dzielna i podziwiam Cię. Miejmy nadzieję, że się brzuszek Twojego synka wyreguluje Co do wagi, to moja stanęła, ciągle 5 do zrzucenia, a nawet nie obraziłabym się o więcej. Jednak zaczęłam normalnie jeść, więc waga pewnie tak nie spadnie... Moria, moim zdaniem to z przejedzenia, nie zmieściło się tyle do brzuszka Hanka młodsza od Igi, ale zjada 90 ml na ogół, pojedyncze razy zjada 120 ml. Czasami zje mniej, niż 90ml z butli [mm albo mój pokarm], ale za chwilę ssie łapkę i dostaje jeszcze pierś [z kurczaka ] i DOSYSA kilka minut ![]() Spice, moja lekara nie dała mi pozwolenia jeszcze. Mamy o tym porozmawiać, kiedy będę u niej na wizycie 6 tyg po porodzie Natomiast, jeśli wrócę na fitness, to moja instruktorka też powiedziała, że sprawdzi czy mi się tam dobrze pozrastało. Mam nadzieję, że za max miesiąc będę już aktywna![]() Co do szczepień, to ja podobnie, jak część z Was, Infanrix hexa, pneumo, rota. Lecę po całości. Jeśli chodzi o laktatory, to ja mam TT ręczny i jestem zadowolona. Kilka minut i mleczko odciągnięte. Aha! W weekend zrobiłam PRÓBĘ TRUSKAWKOWĄ! Zjadłam kilka truskawek i do tej pory zero sensacji ze strony organizmu Hani! Wrzucam kilka fotek do albumu
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie witam tylko bo lecimy z mama i mala sie wazyc
a potem uczyc karmienia piersia![]() caluje mocno wszystkie dzieciaczki ![]() noce odpukac boskie karmienie po kapieli 21:30, potem 2:10 i 6:15!!! nie zapeszam.... andziot moja ciagnie 15 min z jednej piersi i ok 10 z drugiej... mozna tak?czy za malo? ale nei wyje potem wiec chyba najedzona, kupa jest raz dziennie alee wieeeelka.. moria ja tez slyszalam z enie mozna mieszac MM i UU... calusy |
|
|
|
#876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() narazie bez reakcji jakiejś większej ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#877 |
|
Moderatoreska
|
Dzień dobry
![]() Chlopcy dziś mają 4 tygodnie, a w środę miesiąc, kiedy to zleciało ![]() U nas spokojnie, pobudka standardowo jak co noc o 2 później po 5 i dalej spanko do 8.30, później byli aktywni i dopiero ponowne usnęli, poleżeli w łóżeczku, popatrzyli na karuzelkę, mamusia poprzytulała, braciszek również:P I tak mija dzień za dniem, na szczęście problemów brzuszkowych nie ma i oby tak dalej ![]() Wiktor częściej lubi sobie po marudzić, ale nie jest źle ![]() Do albumu wrzuciłam fotki chłopców z dzisiaj, trzeba było upamiętnić ten dzień
|
|
|
|
#878 |
|
Zadomowienie
|
Ewesko ale chłopcy sa do Ciebie podobni!!!!! Te usta - wypisz wymaluj Mamuśka
Moria powiedz mi kochana jak u Ciebie z kilogramami? Bo startowałyśmy obydwie z wielorybiej wagi i pytam jak sie to ma po ciazy u Ciebie? Czy po urodzeniu Miśka przestane chrapać ???? Jak stary pijak normalnie Pozdrawiam i mam nadzieje niebawem tu zagościć
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
poziomka, andziot Nie lubię Was
Ja prawie nic nie jem, a Wy truskawki Jestem w ciężkiej rozpaczy. Łzy mi same lecą... Poważnie zastanawiam się nad przejściem na mm. Ja już po prostu nie mogę. Mam mega deprechę i durne myśli pt."dlaczego ja w ogóle chciałam mieć dziecko, nie nadaje się do tego". A nie powinnam ich mieć Mały płacze. Nie mam siły już go uspokajać
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-05-23 o 11:49 |
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
matallewar może faktycznie pomyśl o MM bo takie życie na diecie jak Twoja na dłuższą metę wykończy i Ciebie i Edzika, bo przecież musisz jeść by mieć pokarm. Nie martw się i nawet tak nie myśl bo będzie lanie
jesteś najlepszą mamą jaką Edzik mógłby mieć
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#882 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chcę pod prysznic! I zjeść! Chcę się przespać! EDIT: chciałam zrobić małemu mm, bo je co godzinę i w związku z tym prawie nie śpi... Ale nie mam miarki do puszki... Więc nie wiem, ile mam wsypać tego proszku. Litości... na puszcze jest napisane, że została dołączona miarka. Czy ja jestem AŻ TAK GŁUPIA czy też ZMĘCZONA? Tam nie ma żadnej miarki
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-05-23 o 12:46 |
|
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#885 |
|
Rozeznanie
|
dokładnie, na pewno gdzieś się głębiej "zakopała"
matallewar nie wiń się proszę, jesteś naprawdę super Mamą i dzielną
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
andziot, caffe Znalazłam! Pierwszy sukces dziś.
|
|
#887 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=moria44;27070346]
Czy powinnam jej podać jakieś płyny po wymiotach? Mleka to chyba nie? Może wodę? mazianka - można zagęszczać mieszankę? Byłam pewna, że absolutnie nie, i że grozi to zaparciami. Może i u nas by taki zabieg pomógł, tym bardziej, że do 60ml mieszanki dodaję jej 50ml mojego mleka, które jest na pewno bardziej wodniste. A co do moich problemów z UU, no to pomijam to, że Iga ciągle wisiała na cycu, miała problemy brzuszkowe a ja nie wiedziałam czy ona głodna czy przejedzona, to dwa dni temu zaczęły się takie cyrki, że pierwszą pierś ładnie jadła a po zmianie pieluchy, przy drugiej już marudziła, strzelała z sutka, krzyczała, puszczała pierś, łapała, miała problemy z zassaniem, ogólnie nerwówka. Zmiana piersi nie pomagała, nie wiedziałam, czy jej leci za wolno czy za szybko, karmiłam w różnych pozycjach, również w takiej gdzie Iga leżała na piersi i były nerwy. Byliśmy akurat u moich rodziców i moja mama widząc te akcje, powiedziała, że mam jej dać butelkę bo to nie chodzi nawet o to, że ja się wykończę ale nie jest dobrze aby dziecko miało takie nerwy i stresy przy cucu No wiadomo, mama to mama ona zawsze pomyśli najpierw o mnie a później o wnusi ale posłuchałam jej, tym bardziej że TŻ też przy tym obstawał. Więc od soboty odciągam mleko i podajemy z mieszanką w butli. Mieszamy, bo nie udaje mi się aż tak dużo odciągnąć. Gdy piersi są pełne, to tak ze 100ml elektrycznym udaje się odciągnąć więc dzielę to na 2 i dolewam do mieszanki z mm.QUOTE] Hmmm 165ml to zdecydowanie za duuuuuzooo Czasem nawet ja dziecko chce,to musimy sobie uswiadomic co jest dla niego lepsze,moj mały tez wlasnie jak zjadł 90ml to bylo mu mało a po 120 ulewal. Teraz na 90ml daje mu 4miarki i jest super,najada sie spi ,a co najwazniejsze kupki sa rzadziutkie( ale to bardziej dzieki pepti ,bo na humanie miał twardziochy przy normalnych proporcjach mieszanki) A co najlepsze,to tfu tfu odkąd jest na pepti skonczyły sie poranne 5godzinne krzyki i wieczorem po kapaniu marudzi do 21 i zasypia( jak w zegarku) tak juz 3 dni wiec chyba pomogło Zostajemy na pepti Moria czy mozna to hmmm,pewnie nie powinno sie,tak jak nie powinno sie np malenstwu krupczatka zageszczac,ale cóz zrobic jak dziecie głodne,mysle ,ze lepiej tak jak faktycznie jakies kaszki dodawac. Zobacze dzisiaj co mi pediatra powie,bo jedziemy kontrolnie no i po recepte na pepti. A ten pomysł z zageszczanie to wlasnie od pediatry lubanskiego wogóle mały teraz aniołeczek,a te płacze wieczorne jakos pzrezyje,najlepsze,ze jak dostal krople( Sab simplex) to i tak wyl do 21 i od 21 cisza i bez kropli to siamo,wiec po co to faszerowac??co do ubierania,to Gabcio juz w rampersie wczoraj wystąpił ( w albumie zdj z soboty w krótlkim rekawku )w domu wczoraj w body z krotkim i skarpetkach tylko,zreszta ja tez nie za pzregrzewaniem. Co do wagi to sie nie wypowiadam,stanela w miejscu i ciagle 5kg do zrzutu,mam juz załamke,bo nie mam w czym chodzic ,w letnie spodenki jeszcze sie nie dopinam,a na poczatku tak szybko schodziło nie mam zamiaru zmieniac calej garderoby - od dzisiaj 0 słodyczy![]() aaaa i dzisiaj Gabryś skonczył miesiąc Cytat:
I Matall nie dołuj sie karmieniem,Edzik ma najlepsza mamusie na swiecie,bo to Jego mamusia A jesli juz nie dajesz rady to daj mm na próbe,albo co jakis czas np na pzremian z cycem,bo tak jak Twoja mama mówi to nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla niego takie męki. Nie zrobisz mu ty krzywdy,nie miej wyrzutów.
|
|
#888 |
|
Rozeznanie
|
matal ja cie prosze, nie dołuj sie, jestes dobra mama ! ułoży się, boze tak mi ciebie żal
caffe ordery no to ja jestem odznaczona jak generał
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Wymyśliłam, że pójdę do poradni laktacyjnej, żeby mi powiedzieli, czy małego dobrze przystawiam.
Może on połyka za dużo powietrza i stąd te wzdęcia non stop??
|
|
#890 |
|
Rozeznanie
|
Matal ja byłam w poradni w szpitalu jeszcze i rzeczywiście troszku mi to rozjaśniło w głowie, porady nigdy nie zaszkodzi zasięgnąć, bardzo dobry pomysł
|
#891 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam już nowy laktator
70 ml pokarmu w 15 minut. Moria, chciałaś o coś zapytać. Dziewczyny, kiedy po cc można zacząć używać pasa poporodowego?? Mam w końcu dobry rozmiar, ale czy to aby nie za wcześnie w moim przypadku ?? Pochwalę się Wam, jak wygląda w końcu kącik naszego Pepe |
|
|
|
#892 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie
![]() podczytuję odchowalnię, jakby nie było wnet sama się tu przeniosę a zawsze więcej już będę wiedziała
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
Edzik wsunął 120 ml mm i zasnął. Chyba był tak zmęczony, że nie miał siły ssać
![]() Teraz znów jest głodny, chyba dam mu jeszcze raz mm, a wieczorem już mój pokarm. Lecę po laktator... Oby to coś dało
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
andziotku wiem, ze nozki zimne nie swiadcza o tym, ze malutkiej zimno ![]() tak tylko sie ytam czy to normalne ![]() matal mam ten bujaczek co TY ola w nim jest jak aniolek i zasypia ![]() malutka spi od 14 a ja popracowalam w tym czasie teraz kawka, niedugo ja nakarmie i hejta znow na dwor ![]() matall ja tez szukalam miarki w uszce a byla na wieczku przyczepiona i tz sie smial ze mnie, ze nie widzialam zoltej miarki na niebieskim wieczku |
|
|
|
|
#895 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytałam, ale tak tylko mniej wiecej, bo miałam 10 stron do nadrobienia
![]() Ja ubieram Oliwkę w body z krótkim rękawem i pajaca, albo body z długim rękawem i śpioszki, na krótko rękaw raczej nie, bo u nas w domu chłodno, tak około 21-22 stopni. Ja sama też w bluzie chodze w domku Co do szczepienia, to nie wiem co wybrać, a to juz za 2 tygodnie Emilke szczepiliśmy takimi zwykłymi, nie skojarzonymi szczepionkami i przeżyła Teściowa mówi, zebyśmy i Olince też takie zwykłe brali, bo gdzieś słyszała, ze te skojarzone to niezbyt dobre?? Sama ne wiem ![]() spice ja swoja Oli wogóle nie kładę spać w rozku aguś Olusia ślcznotka anulinka kacik Pepe śliczny No już sobie popisałam, moja królewna po godzinnej drzemce już sie obudziła... |
|
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
bassienka dziekujemy
dziewczyny!!! wczoraj ola lezala na brzuchu i sama obrocila sie a plecy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! ale mam silne dziecko dzisiaj ja wazymy pewnie z 4 kg wazy
|
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko znów nie chce spać. On już sypia tylko na spacerach
A ja nie mam czasu zjeść... Żyję na kanapkach, bo nic więcej nie mam czasu zrobić. W domu bałagan, nie mam kiedy iść pod prysznic...
|
|
#898 |
|
Zadomowienie
|
Moja dzisiaj też niezbyt śpi,chyba ten upał ją męczy, mam nadzieję że chociaż w nocy będzie ok.
|
|
|
|
#899 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój Juluś dziś też do spania jest nie bardzo. Dostał smoka bo ma dziś jakąś wielką potrzebę ciumkania. Ja byłam na nie jeśli chodzi o smoczki, ale TŻ ma luźne podejście do tego tematu więc uległam i Juluś śpi ze smokiem. Chciałam się pochwalić kolejnym sukcesem, już od półtorej doby nie dokarmialiśmy Julcia MM. Cieszę się, ale oczywiście schizuję, że się nie najada.
|
|
|
#900 |
|
Zadomowienie
|
moria - co do jedzenia to 165 to mega dużo jak dla mnie, zapewne z przejedzenia Iguli sie tak zwymiotowało. Szymek jak za dużo zje 2 UU + mm to tak ulewa przy odbijaniu że szok.
a wymioty - to jakaś masakra, - właściwie to obawiam się żeby nie był głodny, bo przecież jak zwróci to mu nic lub niewiele zostaje, a jak mi ak chlusnął ostatnio to przeczytałam na necie, że najlepiej podac UU po, bo i tak na poczatku leci "woda" i dziecko może się nawodnić i nie odwodnić. ja tak zrobiłam. pediatra kazal mi dawać częściej, ale mniej jeśli ma takie akcje. a 37,7 to dla mnie stan podgorączkowy jak najbardziej. daj znac co pediatra powiedział. caffe - za laktację, ale uważaj na te herbatki które mają koper włoski - mój dostawał gazów i odstawiłam herbatki. teraz dalej ma wzdęcia i nie wiem czy nie zacznę ich pić znowu, żeby mu lzyć.a metoda 7-5-3 jest podobno super, tzn sama ja używałam w szpitalu, ale mój laktator jest do niczego, bo max ściągłam 100. violisia żeby było ok.mójego Szymuńka też coś męćzy, ale nie płacze, za to robi się cały czerwony i sie pręży i stęka. agus ale slodziuchna ![]() ![]() moj ma tak samo ciemną karnację (a już myuślałam, że bilirubina zaś mu skoczyła do góry ... odpukać .mary - zadowolona jesteś z ręcznego TT?! mam ten sam i ten dzi.ad nie dziala, albo mam bardzo malo mleka...wrrrrr.mazianka dla Gabrycha za skończony miesiąc .matallewar - oj Kochana, ja tez mam myśli pt: nie nadaję sie jako matka. okropna jestem. ale mam nadzieję, że nam to przejdzie. bądź silna kochana, chcociaż ja bym zwariowala - dasz rade... dasz rade. u mnie znowu jest tak, że mój - ulewa moje mleko, a mm "siedzi" w nim. czy to mozliwe żeby nie tolerował mojego mleka?! czy to po prostu jakiś głupi zbieg okoliczności?! dzisiaj ściąglam "AŻ" 50ml mojego mleka, więc po UU mu dam w butelce - zrobimy próbe jak zniesie brak dokarmiania mm, bo po kazdym karmieniu UU dokłada sobie 30-40ml mm. jak myślicie? bo ja jestem już głupia. biedne te nasze dzieciaczki. agus dla Oleńki, mój z boczku przerzucił się na plecy, ale to się chyba nie liczy .a ja mojemu na te wodniste kupki podaje jeszcze smecte. ych. dzisiaj były juz 3 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.

.
.
, jak sprawdziłam pieluchę, to był ze.... z obu stron ( nie wiedzieć jak to zrobił ), a jak ściągnęłam pajaca, to posikał to wszystko na przewijaku, więc szybko TŻ szykował wanienkę 

???? 

jesteś najlepszą mamą jaką Edzik mógłby mieć 
No wiadomo, mama to mama ona zawsze pomyśli najpierw o mnie a później o wnusi
i bez kropli to siamo,wiec po co to faszerowac??

za laktację, ale uważaj na te herbatki które mają koper włoski - mój dostawał gazów i odstawiłam herbatki. teraz dalej ma wzdęcia i nie wiem czy nie zacznę ich pić znowu, żeby mu lzyć.
żeby było ok.