|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część VI
Cytat:
Nie, nie olejuję, bo mam strasznie przetłuszczające się włosy, ale dzięki za linka, czytam sobie i może w sumie znajdę sobie jakiś olejek. Zawsze warto spróbować.
|
|
|
|
|
#4772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4773 |
|
Zadomowienie
|
No to fantastycznie, skoro nie nasili przetłuszczania, to mam szeroki wybór.
Jeszcze nie podjęłam decyzji ostatecznej, strasznie duży wybór, muszę bardziej się sprecyzować, to później zapytam, który bardziej polecicie, ale to już raczej w tamtym wątku.
|
|
|
|
#4774 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
możliwe, że skalp jest przesuszony, stąd zwiększone wydzielanie sebum. Spróbuj nawilżyć olejami, nie zaszkodzi na pewno zapewne w domu masz oliwę z oliwek, ewentualnie olejek rycynowy, może olej winogronowy warto od nich zacząć, może akurat będą służyć.
|
|
|
|
|
#4775 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak się zastanawiam.. właśnie wróciłam z domu z kilkoma opakowaniami jogurtu sojowego, za którym nie przepadam. Jak myślicie, ma jakieś wartości odżywcze dla włosów? Nie chcę się niepotrzebnie maltretować zapachem.
|
|
|
|
|
#4776 |
|
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2709749 8]Jak kto woli
![]() Tak się zastanawiam.. właśnie wróciłam z domu z kilkoma opakowaniami jogurtu sojowego, za którym nie przepadam. Jak myślicie, ma jakieś wartości odżywcze dla włosów? Nie chcę się niepotrzebnie maltretować zapachem. [/QUOTE] Możesz dodać miodu i dać na wlosy+parę kropli cytryny. Bazę jogurtową wykorzystuje np. Bingo, pamietam cos z Schaumy z jogurtem
|
|
|
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
dorwałam dziś odżywkę Joanna miód i cos tam
dobrze, bo myslałam, że będę musiała kupić na allegro a tu dziś patrzę na sklepowe półeczki i jest
|
#4778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli farbujesz przez 40 lat co 3 tygodnie , co się wiąże z traktowaniem skóry i cebulek amoniakiem, rezorcyną lub wodą utlenioną to naprawdę sądzisz,że w wieku 60 lat masz cebulki i skórę głowy w takiej samej kondycji jak osoba , która nigdy nie malowała? Mam ciocię, która mniej więcej od 20 r.ż. maluje włosy non stop. Obecnie ma 67lat i zastanawia się już nad peruką, bo ma tak rzadkie włosy,że jest już niemal łysa i mam mamę 3 lata młodszą od cioci,która większość życia nie malowała włosów wcale,dopiero teraz trochę zaczęła. Latami pamietam ją siwą. Ona nie ma tego problemu, a zaczynały mniej więcej z tego samego pułapu gęstości, ciotka podobno miała nawet lepsze włosy niż matka. Rozejrzyjcie się też wśród 60-latek . Ile z nich nosi peruki. One nie są produkowane jedynie dla osób które chorują. Nosi je wiele kobiet łysiejących ale na to nie zwracamy uwagi, bo obecnie peruki są dobrej jakości i tego nie widać. Ja znam co najmniej 4 takie panie i 5-ta się przymierza do zakupu. Wy macie po 20-30 lat i jeszcze na to nie patrzycie ale niestety takie są realia. Na wszystko pracujemy przez całe swoje życie. Organizm z czasem nie jest zdolny się tak regenerować jak za młodu i to co się zniszczy już się nie odbuduje, bo pewne zmiany są nieodwracalne. |
|
|
|
|
#4779 | |||
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze - wszystko co piszę, piszę z autopsji, nie ze słyszenia i żadną specjalistką w tej dziedzinie nie jestem.
Po drugie - każdy ludź to inne geny; co dla jednej osoby dobre, dla drugiej może okazać się mordercze. Jeśli tak - to stosuj hennę. Najważniejsze zadowolenie. Na temat henny mogłabym napisać elaborat. Zaznaczam - nie używałam mieszanek, jedynie czystą hennę. No, może ta z Heenara miała paro procentową domieszkę innych ziół. Moim zdaniem, wbrew tezie przyjętej na Wizażu jako pewnik, henna farbuje na zasadzie otaczania włosa środkami barwiącymi. Lżejsze odrosty nie utrzymują ciężkiego włosa i u mnie powstał efekt liźnięcia krowim językiem. Co prawda, krowa mnie nigdy językiem po głowie nie lizała. Henna zmieniła mi strukturę włosów, co orzekła fryzjerka oraz spowodowała większą ich migrację . A najważniejsze : po farbie chemicznej mam ładniejsze włosy. Pamiętaj jedno - henna jest niezmywalna. ![]() Cytat:
Obecnie farbuję na mleczną czekoladę. Dążę do koloru koniaku, ale mam na końcówkach jeszcze resztki henny i nie chcę rozjaśniać. Cytat:
.Ja swoją top listę kosmetyków ustalam przede wszystkim na podstawie ilości włosów, które mi podczas ich stosowania wypadły. Amen ! Najczęściej wiem po pierwszym użyciu dobre to czy złe. Czasem daję druga szansę. Trafiłam raz do salonu, który stosował właśnie kosmetyki CeCe . Po farbowaniu musiałam włosy obciąć na krótko. Na głowie zamiast włosów objawiła się miotła Miałam też styczność z szamponem i odżywką tej firmy. Porażka i masakra. Omijam tę firmę dziesiąta ulicą . Uwielbiam za to farby z firmy Goldwell. Prawdą jest to co napisała majreg, że włosy farbowane nie będą tak zdrowe jak naturalne. To truizm. Ale ... widziałam setki włosów naturalnych bardziej zniszczonych od moich . Jak im damy dobrze pojeść i popić, te farbowane też będą ładne i jakie my będziemy szczęśliwe nosząc na głowie swój wymarzony kolor, chociażby miałby to być niebieski czy zielony. I w tym wypadku można mówić o "sferze psychiki".---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
Mam takie samo zdanie na temat tych wszystkich tabletkowych suplementów, poprawiaczy urody. |
|||
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
aj tam niezmywalna ;> wymywa się z odrostów, niestety
mimo, że jest bardzo dobrej jakości.
|
#4781 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To powiem Ci,że jeśli nie masz włosów o dużej gęstości to jesteś na dobrej drodze do tego żeby na starość mieć bardzo duże prześwity lub być łysa. Przykro mi,że to piszę ale takie jest moje zdanie. Każdy ma prawo robić co uważa, to jasne, ale lepiej być świadomym konsekwencji niż nieswiadomym. Przecież jak się pali pety to też się płuca niszczą i nie da się ich odnowić, a jak się 40 lat kładzie taką chemię jak amoniak i rezorcyna to też to działa na głowiznę. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-05-24 o 20:19 |
|
|
|
|
#4782 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Korci mnie hodowanie naturalnych, ale cały przód mam siwy i jak by to wyglądało...od jakichś 10 lat już farbuję. Nie wiem dlaczego zaczęłam to robić w ogóle
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-24 o 20:46 |
|
|
|
|
#4783 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze dziewczyny, Wy napewno będziecie wiedzieć.
Odżywka Alterra (ta Rosmannowska) ma na 2 miejscu alko, nie dopisali jaki to alkohol, wiec boje sie ze to alkohol denat... w zapachu tego nie czuć, ale wolałam kupić podróźniczą, mini wersje i tutaj sie dowiedziec na 100%
|
|
|
|
#4785 |
|
Zakorzenienie
|
wszystko zależy od wyjściowego koloru włosów przy hennie
chcąc mieć blond włosy henna odpada. jest wątek o hennie :tak:
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Na taki sam jak naturalny lub ciemniejszy, nie da się rozjaśnić
|
|
#4787 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo wcześnie zaczęłam siwieć i , akurat mnie, to uroku nie dodaje, a wyjątkowo postarza. Włosy farbuję od piętnastego roku życia , tzn. całe wieki świetlne i mam ich jeszcze trochę . Nie zaprzestanę farbować, przede wszystkim ze względu na samopoczucie. Staram się jedynie za bardzo nie szkodzić.Jednak, w żadnym wypadku nie jestem ambasadorką farbowania . Jak mnie uświadomiła osoba obeznana doskonale w temacie włosy i której bezgranicznie ufam, ten alterrowski alkohol pełni rolę konserwantu dla pozostałych "dobroci". |
||
|
|
|
#4788 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tutaj też pani pisze,że farby naturalne niszczą włosy. Ja nie wiem czy henna otacza czy nie. Dziewczyny piszą,że nie otacza wcale na zewnątrz. W dotyku powstaje jednak taki efekt jakby pogrubienia,ale też gdzieś czytałam, że to jakoś ze strukturą włosa (chyba chodzi o białko)się jednak łączy wewnątrz ale nie wiem na jakiej zasadzie. http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/ffxart8006.html Tylko,że prawie wszyscy fryzjerzy twierdzą,że henna niszczy, bo biznes to biznes. |
|
|
|
|
#4790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A już np. farby blond to w ogóle była jakaś masakra. Do tego dochodziła popularna trwała wykonywana regularnie na niejednej głowie Jeśli chodzi o chemię, to moja mama do dzisiaj nie może się przekonać do kremów samoopalających, bo jak jednego użyła w latach 70. to została bez brwi i z poparzoną skórą.Cytat:
|
||
|
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2708311 1]Poprzedniczkom kojarzy się z "niszczenie", niektóre poparły to swoim przykładem.
![]() A z tym brzydkim nie ma co przesadzać, jestem przekonana, że większość osób mówiących tak o swoich włosach mówi bezpodstawnie, mocno subiektywnie.[/QUOTE] Ja mówię obiektywnie ![]() Moje naturalne włosy to blond -taki dziwny , trochę mysi. Farbuję od dawien dawna na b. ciemny brąz i każdy, komu pokazuje swoje zdjęcie w naturalnych włosach (poza moim ojcem ) mówi, że w naturalnych wyglądałam źle.No ale wadą farbowania jest to, że jednak niszczy pewnie te włosy. Ja tego tak nie zauważam, bo dbam o nie regularnie.
|
#4792 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wygląda to jak na tym diagramie, czyli cząsteczki Lawsoni wędrują w górne warstwy włosa i łączą się z keratyną. Ale nie wnikają do samego korzenia włosa, np jak na pierwszym albo drugim obrazku. Tak samo zachowują się szampony chwilowo koloryzujące .Stąd wydaje mi się jest np efekt szybkiego wymywania u niektórych osób. Jak ktoś ma rozchylone łuski włosa to ta henna szybko się wypłucze niż z włosów u których ta łuska jest ściśle zamknięta - ale to już taka moja teoria ![]() Na trzecim obrazku jest porównanie jak koloryzuje henna, farba i inne.
|
|
|
|
|
#4793 |
|
Konto usunięte
|
Patrząc po postaciach życia publicznego to latami farbuje np. Malgorzata Korzuchowska. Patrząc po jej włosach w Kilerze i teraz cóż...gołym okiem widać. I kompletnie odpada argument, ze uzywała kiepskich farb czy malo profesjonalnych kosmetyków.
|
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem . Użyłam, bodajże, trzy razy i pożegnałam. Ale na logikę - pewnie nie zdąży wysuszyć, bo zarówno szampon jak i odżywka mają krótkotrwałą styczność z włosem.
Cytat:
. Przytoczę fragment wypowiedzi znanej stylistki Leny Olszewskiej na temat henny. < "Ten rodzaj naturalnej roślinnej koloryzacji znany jest już od prawie 5 tysięcy lat. Chną barwiły włosy starożytne Egipcjanki i Greczynki {...} Chna farbuje bowiem na rudo! Otacza włos środkami barwiącymi (podstawowy składnik to sproszkowane liście rośliny Lawsonia inermis), izolując go jednocześnie od szkodliwego działania środowiska zewnętrznego. Dlatego takim powodzeniem cieszy się barwienie włosów chną w krajach Afryki czy Ameryki Południowej, gdzie słońca jest aż nadto! {...} Minusem tego rodzaju koloryzacji jest jej niezmywalność nawet pod wpływem środków dekoloryzujących. " > Która teoria jest prawdą prawdziwszą ?! Nie wiem. Można by spierać się do końca świata. Wiem jedno - mnie henna nie służy. |
|
|
|
|
#4795 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zgadzam sie farby włosy niszcza ,kazda chemia niszczy ,wiec miejmy nadzieje ,ze nie wyłysieje ![]() I nie zwariowałam ,zeby farbować co 3 tygodnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Pytam ,bo moze po dłuższym używaniu widzisz jakies efekty uboczne ![]() Jestem z niej zadowolona poki co(w sumie to mama) ,moze kiedys zmienię na jakas inna firme :P Ja teraz eksperymentuje z farbami na mojej głowie ostatnio to była LONDA Jak mi sie znudzi kiedys blond ,to moze spróbuje henny jak włosy mi odrosną obecnie ciesze sie blondem Kupiłam sobie to gó*** z got2b do odbijania włosów od nasady wow ![]() Danusiu to fakt ,ale pewnie rycyny i nafty nie stosowała :P Dodam jeszcze ,ze podziwiam kobiety ,które nie potrzebują zmian...dla mnie wieczne noszenie jednego koloru jest po prostu nudne :/ tak samo jednej fryzury czy podobnych ciuchów.Moze mam ADHD ale potrzebuje ciągłych zmian...od dzieciaka potrzebowałam i tak mi zostało. byc moze to odbije sie na moich włosach ,ale wierze w to ,ze za 20 lat peruki nie beda potrzebne ,bo wstrzykną mi coś w głowę i wyrośnie mi masa nowych włosów.Tak jak wszczepiają zarodki zęba,ale wkładają igłe do cycka i po dwoch godzinach ma sie z b rozmiar d
Edytowane przez milusiaam Czas edycji: 2011-05-25 o 15:54 |
||
|
|
|
#4796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 razy farbowałam nią włosy w odstępach 2 miesięcznych i mam tak spalone włosy, że odpadają mi po 10cm i dodam, że kolor nie był blondem zresztą nawet jak robiłam balejaż blond u zwykłej osiedlowej fryzjerki to mi to tak włosów nie spaliło jak ta "profesjonalna" farba w dodatku kolor spiera się po miesiącu i wygląda jak kupa
|
|
#4797 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jasne tylko,że moja ciotka niemal całe zycie w Stanach mieszkała, a że nie dane jej było mieć dzieci to na siebie kasy nie żałowała, a ponadto czy kiedyś czy teraz rozjaśnia zawsze to samo -UTLENIACZ. I nie ma to większego znaczenia jakie są jeszcze dodatki w farbie. Choćbyś nie wiem co do farby dodała i dołożyła wodę 12% to zniszczysz i na to nie ma bata. Cebulek też nie ominiesz. Najwyżej amoniaku im oszczędzisz. Czy w Twoim Matrixie czy w naszym jest utleniacz, nieprawdaż? ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
Niemniej jednak myśle,że jesli nawet henna nieco niszczy to zdecydowanie mniej niż farba. W końcu miód też utlenia włosy tyle,że bardzo wolno. Ponadto po cassi mam podobne w konsystencji włosy jak po hennie i efekt ten jest odwracalny, a w przypadku farby niestety nie. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-05-25 o 18:07 |
||
|
|
|
#4798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Argument, że ktoś mieszka akurat w Stanach mnie nie przekonuje, dla mnie ich woda, ich jedzenie i ich chemia to jakaś masakra. Stąd moje zdziwienie ewentualną różnicą w jakości farb. Wystarczy porównać proste produkty do czyszczenia czy prania- to, co my mamy jest super łagodne. Nie wydaje mi się, żeby 20-30 lat temu środki do farbowania włosów były łagodniejsze, niż te u nas Że już nie wspomnę, jak kiedyś uzyskiwano platynowy blond amerykańskich aktorek... Tak na koniec dodam, że to nie jest tak, że zamierzam się kłócić, że farbowanie włosów nie niszczy- bo niszczy- ale uważam, że nie ma co histeryzować, wszystko jest dla ludzi. |
||
|
|
|
#4799 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie, Dimethicone zmywa się tylko SLS'em lub sles'em? (czym)
Szukałam w googlach, ale nigdzie nie było informacji o tym, czym jest zmywalny. |
|
|
|
#4800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) Mało tego w tym pudełeczku ,ale na "okazje" mozna sobie pozwolic ) a efekt jest naprawde super ,bez modelowania ![]() I jak włosy opadna to wystarczy potrzec kilka razy i znowu efekt wow )Jedyna wada to taka ,ze włosy sa sztywne takie mhm matowe ,ale tego nie widac tylko czuc jak sie łape w nie wsadzi )I błagam nie straszcie mnie juz z tymi farbami ,ze wyłysieje Chciałabym jeszcze do października farbować ,a później może wrócę do naturalnego Tym bardziej ,ze podoba mi sie moj naturalny sarni kolor ,ale ja jestem taka niecierpliwa... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

Zawsze warto spróbować.

21.06.2014r.
warto od nich zacząć, może akurat będą służyć.

Chciałabym jeszcze do października farbować ,a później może wrócę do naturalnego
Tym bardziej ,ze podoba mi sie moj naturalny sarni kolor ,ale ja jestem taka niecierpliwa...