|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
Ja myślę, że tak ślepo na karmienie piersią nie będą namawiać, raczej wybiorą to co najlepsze dla dziecka. Ja miałam zalecone dokarmianie MM na początku, żeby dziecko się "rozkręciło" a moje piersi zaczęły w pełni pracować no i żeby Julek nie głodował. I chyba te 3 wizyty (w tym jedna prywatna w domu) uratowały mi laktację, bo sama nie wiedziałabym co robić. Z całego serca Ci życzę, żeby Tobie i Igusi też pomogli.
|
|
|
#1022 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wysłuchasz co mają do powiedzenia, a zrobisz i tak jak będziesz chciała, może mają jakieś fajne wskazówki i rady .... ostatnio widziałam w gazecie takie smoczki http://www.mambaby.pl/mam-perfect-0-6.html, może Twojej Idze by taki podpasował ??? naprawdę nie wiem co Ci poradzić, bo mi się wydaje że ona już się po prostu cwana zrobiła i traktuje Cię jak smoczek do uspokajania .... może w tej poradni podpowiedzą co zrobić żeby tak nie było ......... |
||
|
|
|
#1023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edzik też się rzucał przy cycu, szarpał i w ogóle. Lekarstwem okazała się moja mama, która po prostu go uspokoiła. Okazało się, że ja się denerwowałam (a wydawało mi się, że do małego podchodzę ze spokojem ) i on to odczuwał i stąd takie sensacje przy jedzeniu.Osobiście uważam, że mm jest ok, ale w sytuacji, kiedy nie można karmić piersią albo pokarmu jest za mało (wtedy mieszane). Ja bym się moria nie poddawała z karmieniem UU. Spróbujcie tą poradnię, spróbujcie podchodzić do małej z większym spokojem (ja piję teraz melisę, więcej śpię - tż więcej pomaga i jest o niebo lepiej). Trzymam ![]() A i możecie spróbować odbijać przed jedzeniem i potem w trakcie kilka razy (u nas za każdym razem, jak zaczyna się rzucać - karmienie trwa długo, ale mały się nie męczy) i po skończonym jedzeniu. Tracy to poleca ![]() Edzi często się rzuca, bo ma gazy i jak mu się odbije i puści bączka, to je spokojnie
|
|
|
#1024 |
|
Zakorzenienie
|
Gabrysia też się wierci często podczas karmienia, tak że mi suta wyrywa ale wtedy biorę ją na odbicie i się trochę uspokaja, nawet jak jej się nie odbije za bardzo, bo na razie ciężko nam idzie to odbijanie ....
|
|
|
|
#1025 |
|
Moderatoreska
|
Temat karmienie to temat rzeka.
Ja karmię i mm i UU, wcześniej UU było więcej, teraz to butla jest częściej, a to dlatego że wcześniej się najadali samą piersią, a teraz po 30 minutach zaraz jest krzyk i chcą jeść więc idzie butla w ruch. Staram się częściej ich karmić bo chciałabym mieć więcej wartościowego pokarmu, ale z butli nie zrezygnuję bo wiem że na samej piersi nie dałabym rady. Chlopcy po mm dobrze śpią, nic im nie jest, żadnych kolek nic, oczywiście odpukać w niemalowane żeby nie zapeszyć :P |
|
|
|
#1026 |
|
Zadomowienie
|
matall taka jeszcze krótka piłka, czy ty używałaś takich majtasów?
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki...610773478.html |
|
|
|
#1027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam 4 sztuki i to było w sam raz ![]() Szybko się pierze, szybko schną
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
Listopadowa gdzie jesteś ????? jak tam nastrój ???? tęsknimy !!!
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-05-25 o 21:28 |
|
|
|
#1029 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
sory :Pmelduje sie wieczornie...mala wykapana spi dostala noiwe mleko kupilismy Enfamil premium bo wkurzaa mnie co 2 dzien kupki i do tego prezenie sie malutkie ;( bardzo marudna jest aha DOSTAŁAM OKRES!!!!!!!!! |
||
|
|
|
#1030 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki dziękuje za wszystkie porady, smoczek na pewno jest 1
już sama nie wiem - pewnie schizujemy - ale jutro podjedziemy do pediatry jakiegoś niech nas uspokoi, bo nasz bedzie dopiero w poniedziałek
|
|
#1031 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale chyba mnie nie wygonicie
|
|
|
#1032 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Obawiam się, że też niedługo dostane, bo przecież ja wcale nie karmiłam piersią
|
|
|
|
|
#1033 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W ostatni weekend Iga była przede wszystkim na butli i problem do końca nie zniknął. Było łatwiej o tyle, że wiedziałam ile zjadła ale chciała więcej i więcej więc się przejadała i wymiotowała i też było przy tym wiele krzyku. Spać też dużo więcej nie spała ![]() Dla mnie odciąganie też nie do końca było komfortowym rozwiązaniem, bo odciągać 1-2 razy w ciągu dnia jest ok ale cały czas to padaka. Non stop myłam i sterylizowałam lejek i butelkę, zaczynałam odciągać, Iga się budziła i np. szalała 2h, UU mi pęknąć chciały, w nocy to samo. I na pewno moje działanie nie ma na celu umęczenie siebie i pokazanie światu jaka to ze mnie wspaniała Matka Polka Daleko mi do takiego poglądu dlatego w kryzysowych sytuacjach sięgam po butlę co czasem pomaga a czasem efektu brak. Chciałabym aby ktoś mądry stanął nade mną i powiedział zrób tak i tak, bo ja sama nie wiem co robić... caffe Cytat:
No i czasem odbić się nie chce, tak jak teraz po 20 minutowych karmieniu, 0 beka ale spokojnie jadła ![]() U nas sytuacja odwrotna - TZ się strasznie denerwuje, chodzi w zatyczkach do uszu i wkurza mnie, bo gdy Iga płacze i nie chce spać, on podnosi ją i mówi "O jessuuuu" albo "No czemu ryczyszzz" Mam ochotę go wtedy zdzielić patelnią po głowie. On wie, że się źle zachowuje i później żałuje takich tekstów ale nie potrafi się powstrzymać.Ja znowu w ogóle się nie złoszczę, podchodzę do Małej naprawdę z dużym spokojem. Gdy puszczają mi nerwy to po prostu ryczę, wiem że nie powinnam ale czasem ciężko się powstrzymać. Ale i tak wydaje mi się, że przesyłam Małej pozytywne wibracje Wczoraj lulałam ją sobie na piersi i płakałam, ze szczęścia że ją mam ![]() ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ---------- Cytat:
Podaj nam dane na pierwszą stronkę, to dopiszę Ciebie do listy.
|
|
#1034 |
|
Moderatoreska
|
Dzień dobry
![]() U nas standardowo pobudka o 2 i o 5 i od 5 nie śpię bo Bartuś znowu czuwał :P Dziś lece zanieść wniosek o becikowe :P Dziewczyny a ile się czeka na kasę ??? coś Bartusiowi się dziś mega ulewa podczas jedzenia jeszcze, a zjadł tylko 30ml i mu się sporo ulało, UU jak doił było to samo, nie wiem czemu, przecież przejedzony nie jest bo jadł o 5 ostatnio. |
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie witam
![]() mama pomaga a mala dzisiaj spala jak aniolek!! kapiel wczoraj o 20:30 potem cyc i spanko od 21:40 do....3 w nocy!!! jak sie obudzilam to bylam w szoku ze tak dlugo spala i nei obudzila sie z placzem tylko tak marudzila, potem kwilila od 5 tej ale dotrzymalam ja do 6:30 potem polezalysmy, kupka mala byla i teraz spimy, ale zaraz karmionko wiec trzeba bedzie obudzic Aniolka..![]() moria ja podziwiam ze mowisz ze masz cierpliwoasc, ja mam roznie, na szczescie odpukac nasza mala malo placze, ale jak marudzi tak strasznie to mowie czasem TZtowi ze musi ja wziac bo ja nie daje rady... na szczescie on jak caly dzien w pracy to sie troche cieszy jak moze sie nia zajac.... niestety boje sie ze jak moja mama pojedzie to juz zapomni ze trzeba pomoc z obiadem, zrobic mi kolacje itp... a twojemy TZtowi sie nie dziw, jak kazdy facet pewnie sobie wyobrazal ze dziecko bedzie tylko spac i jesc a plakac w ekstremalnych przyoadkach.. eweska mojej malej tez sie ulewa, dzisiaj to poszlo na wszystko... poieluszka pod glowa, spioszki, przescieradlo smierdzi jak diabli...i z takimi grudkami jej sie ulewa, a nie zjadla jakos duzo, tylko miala problem z odbiciem, moze dlatego sie ulewa?!? nie wiem... ide mala budzic
|
|
|
|
#1036 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien Dobry dziewczynki
Mój Aniołeczek po wczorajszych całodniowych marudzeniach i spaniu na czuja, zasnął przed 22 - spała do 1 w nocy, potem pielucha i UU po 15 min. z każdej i spała spokojnie do 5 rano, znowu pielucha i UU i jeszcze śpi Chciałabym żeby zawsze tak było i karmienie piersią wystarczyło Dzisiaj rano się zważyłam - zostało mi jeszcze 4kg do wagi sprzed ciąży, a chciałabym troszkę więcej schudnąc - mam nadzieje, że się uda
|
|
#1037 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
pisze jedna reka na drugiej maly...... doczytalam was, od kad tz wyjechal nieogarniam, a wlasciwie zeby ogarnac musze wstac po 5tej.. dzisiaj w nocy jak karmilam malego to zrobilo mi sie slabo, mialam mega bol glowy i zawroty straszne poprostu padam na twarz, do tego mam egzamin i obrone niebawem wiec w kazdej wolnej chwili sie ucze ![]() wlasnie widzialam ze temat okresu jest poruszany, u mnie jakos tydzien po zakonczeniu krwawienia rozchulalo sie na nowo, wlasnie sie zastanawiam czy to okres? maly przybiera, brzuszkowe problemy ustaly, ulewa mu sie od paru dniu strasznie, a po za tym jest slodki i rozkoszny ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie, mam nadzieje ze uda mi sie czesciej zagladac
|
|
#1038 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja wpadłam tylko na chwileczkę, żeby Wam życzyć
wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki Bezproblemowego i dającego dużo szczęścia i radości macierzyństwa My dzisiaj będziemy cały dzień w trasie, bo jedziemy odwiedzić nasze mamusie. |
|
|
|
#1039 |
|
Wtajemniczenie
|
wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki dziewczyny
![]()
|
|
#1040 |
|
Zadomowienie
|
mamusie wszystkiego dobrego Wam życzę, wszak wyjątkowe Święto dla Was dzisiaj jest
|
#1041 |
|
Rozeznanie
|
Przede wszystkim NAJLEPSZEGO MAMY !!!!
Ja dostałam już piękny prezent: na poduszce leżał charms - wózeczek (podobno sama Pola wybierała ) a poza tym dzidzia dospała rano od 5 do 9.30 więc się pięknie wyspałam.Mała ma bakterie jakieś w posiewie wyszło, nawet nie wiem co to ale podobno ze szpitala wyniosła, mamy brać Bactrim do środy i potem do lekarza. Zreszta piekny dzień dziecka sprawiłam dzidzi, na 1 czerwca mamy: usg brzucha, głowy i bioderek i wizyta u pediatry a rano jeszcze pobieranie moczu. Mam nadzieje ze nie bedzie mi miala tego za złe ![]() Miłego dnia zyczę
|
#1042 |
|
Zadomowienie
|
WSZYSTKIEGO DOBREGO MAMUSIE
Mniej bolących brzuszków, morza laktacji, zdrowych kupek i tańszych szczepionek Życzy Dorka z Olkiem |
|
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
U nas średni dzień mamy
![]() Edzikowi coś zaszkodziło, ale SERIO NIE WIEM CO ![]() Zareagowałby na banana po 2 dniach? Na 3 plastry ogórka? Jadłam więcej i nic nie było ![]() Do tego tż ma chyba atak choroby i jedzie do szpitala... Nie wiem, co będzie... ![]() Na szczęście mi spadła temperatura, więc już mogę się małym zająć... Aniołek mój, dałam mu espumisan, powinno pomóc
|
|
#1044 |
|
Zakorzenienie
|
Rany juz??? Ja myslalam, ze to i pol roku mozna czekac na okres, a Ty juz teraz? Ze mnie ciagle cieknie po porodzie, zeby to sie nie okazalo, ze mi sie zmieni w okres i sie nie zorientuje
![]() Pani w Urzedzie Miasta powiedziala, ze maja 3 MIESIACE na rozpatrzenie wniosku!!! 3 miesiace na samo rozpatrzenie?! A co oni tam beda rozpatrzac, co to jest za problem jak wszytskie dokumenty dostarczylismy od razu? U nas tez noc minela spokojnie. u TZ byl jego kumpel, wiec skoro i tak nie spal to przejal mala i ja sobie kimalam od 21.30 do 3, z mala przerwa o polnocy. Nawet mi sie cos snilo. Mala sie obudzila po 8, nakarmilam i spi. Wczorajsza proba przestawienia z Hippa na Bebiko zakonczyla sie fiaskiem - po wypiciu butelki mala zwymiotowala jakies 80%, a potem zaczely sie bole brzuszka, probowalam ja dokarmic, ale krzyczala i ja bardzo bolalo. Wiec zostajemy przy Hippie. Do tego pojawily sie u mnie problemy z lewym sutkiem, boli i jest bardzo czerwony, smarowalam Maltanem i pomoglo, macie inne sposoby na to? Mala jak na zlosc chce ciagnac glownie z tego cycka, wiec jej daje, ale musze mocno zacisnac zeby. Kuzynka co studiuje poloznictwo powiedziala, ze to jeszcze strasznie nie wyglada, ale mam smarowac i obserwowac. To jest strasznie smutne, nei dosc, ze nie moge dziecka wykarmic piersia, to jeszcze mnie to boli ![]() Mala ma do tego katarek - czy jak tylko sie pojawiaja glutki to od razu trzeba frida dzialac, czy najpierw sola morska do noska? I do tego tez tak charczy jak jakies zwierzatko, polozna powiedziala, ze to wiotkosc krtani i to mija, ale sama nie wiem, troche mnie to niepokoi. To charczenie i glutki... Chyba niemozliwe,zeby jej sie jeszcze oczyszczaly drogi oddechowe po porodzie? Czesto kicha, wiec powinno sie samo oczyscic. Sluchajcie mam pytanko - jak czyscicie butelki? Wyparzacie? Bo mnie juz cholera z tym bierze i chyba kupie sterylizator - jak rozumiem on sluzy do wyparzania butelek ? A czy mozna tez takie zwykle smoczki sterylizowac w nim? Jak to dziala? Chodzi mi o zwykly parowy a nie do mikrofalowki.Chce kupic taki Tommee Tippiee, bo mam butelki z tej firmy. Czy myslicie ze uzywany bedzie ok? Bo skoro to sterylizuje to w srodku nie powinno byc zadnych bakterii po innym dziecku, prawda? Nowy kosztuje 200zl, uzywany ok.50zl, a jeszcze musze kupic nawilzacz powietrza i chce troche przyoszczedzic. Napiszcie co o tym sadzicie. |
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oby się sprawdziły ![]() atiz gdzie na to usg jedziecie ??? |
|
|
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
![]() my dziś pobudka wg jakiegoś nowego grafiku 24:00, 4:00 i 7:00. Poza tym zaliczone dwie MEGA kupy, w tym jedna wymagała zmiany odzieży i spłukania pupska pod kranem ![]() Klaterino, z opóźnieniem, ale widzę, że Moria napisała wcześniej Bardziej poleciałam na kolor ![]() Moria, z tym karmieniem, to dobrze, że jednak wybierzesz się do poradni. Ja akurat za wiele nie mogłabym Ci poradzić, a co jedna z mamuś, to opinia, więc sama wiesz... Trzymam kciuki, żeby Wasze problemy szybko się naprawiły! I spacerów życzę! A co do smoczków, to ja podobno nie dostawałam, a aparat i tak nosiłam, więc też wydaje mi się, że to mit ![]() Hanię usypiam, albo przy piersi, albo na sobie [brzuch do brzucha], lub po prostu kładę do łóżeczka i sama zasypia. Kiedy marudzi, daję smoczek i kiedy zaśnie, wypluwa. Teraz właśnie sama zasypia w leżaczku, bez smoka. Agnieszko.M, słodziak z Antosia! Aguś, OKRES?! JUŻ?! Matko... jak to jest mieć okres? Czy jeszcze kiedyś użyję tamponów, na widok których płakałam w czasie ciąży? ![]() No i tu nasuwa mi się pytanie do Was wszystkich. Jaką antykoncepcję zamierzacie stosować? I od kiedy? Jak to w ogóle jest po ciąży z tymi zabezpieczeniami?! ![]() Wszystkiego dobrego Mamusie rozpakowane i nierozpakowane! ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Mimbi, ja parzę butelki i smoczki butelkowe raz dziennie zalewając gorącą wodą na kilka minut. A kiedy zmywarę nastawiam, to też wrzucam, ale potem jeszcze opłukuję, żeby tej chemii jak najmniej w butelce. Smoczki [nionie ] kilka razy dziennie [2-3] polewam wrzątkiem.
|
|
|
|
#1047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem, że jest jeszcze poradnia w Matce Polce. Minusem tych bezpłatnych i to ogromnym jest to, że są obsuwy czasowe, wiesz czekać z noworodkiem np. 20 minut w poczekalni to jest mega długo i niefajnie, ja ostatnio czekałam chyba nawet dłużej i miałam oczy pełne łez i chciałam wracać do domu.A my zapisaliśmy Julka do Medicoveru. Kadrowa w mojej firmie spisała się na medal, abonament zaczął nam działać już następnego dnia po zgłoszeniu. Wczoraj byliśmy u pediatry na "zdrowej stronie" Wróciliśmy mega zadowoleni A Julinek z okazji Dnia Matki zrobił mi prezent już wczoraj - cały dzień jadł tylko moją pierś Karmienie daje mi teraz radość i satysfakcję. Podwójną
|
|
|
#1048 |
|
Zakorzenienie
|
poziomka Najskuteczniejsza jest abstynencja
A tak serio, to na razie nie mam czasu nas tym myśleć. Na seks też trzeba znaleźć czas ![]() BTW - Edzik leży ze smokiem. Nie uważam się za wyrodną matkę. Przynajmniej się nie denerwuje i nie płacze, a ja mam czas zjeść śniadanie...
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-05-26 o 12:00 |
|
|
|
#1049 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Za zdrowie TŻta trzymam kciuki!
|
|
|
#1050 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki
Myslalam, ze niebawem do Was dolacze, ale do szpitala mam sie zglosic dopiero 4 czerwca
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

Sama nie wiem, może spróbuję mimo wszystko 

Cały czas na cycu wisi, teraz to się tak darła, że serce mi się rozpadało z każdym jej spazmem na milion maleńkich kawałeczków. Był bunt cyckowy, dałam więc butlę ale była chyba tak zdenerwowana, że i z butlą miała problem... najpierw łapała smoka a ręce to jej się tak zaciskały na mojej dłoni i butelce jakby miało jej to życie uratować, po czym po kilu łykach znów się rozpłakiwała i miała problemy ze złapaniem smoka. W końcu trochę ją uspokoiłam i dałam jej 70ml (pewnie więcej by zjadła ale boję się, że ją przekarmię). Teraz śpi na moim ramieniu, kręgosłup to mi zaraz pęknie, aż mam łzy w oczach ale boję się, że jak ją ruszę to znów będzie ryk
A przy okazji dziecko się męczy. Ja wiem że panuje teraz wielki nacisk na karmienie piersią,ale bez przesady. Może spróbuj przejść na mm i jak zobaczysz znaczącą poprawę, to będziesz już wiedziała że akurat Twojej Małej bardziej służy butla niż cycek. Mam nadzieję że Cię nie uraziłam,ale na prawdę uważam że powinnaś zastanowić się nad tym co się dzieje z Igą na tym cycu...

sory :P
już sama nie wiem - pewnie schizujemy - ale jutro podjedziemy do pediatry jakiegoś niech nas uspokoi, bo nasz bedzie dopiero w poniedziałek
Czekamy na Ciebie fasolko
ale chyba mnie nie wygonicie 

Mam ochotę go wtedy zdzielić patelnią po głowie. On wie, że się źle zachowuje i później żałuje takich tekstów ale nie potrafi się powstrzymać.
24:00, 4:00 i 7:00.