|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
czesc kochane widzialam temat karmienia
ehh u nas katastrofa to byla mala jest juz na MM, dokarmiana juz byla w szpitalu i jak sie okazalo bez mojej zgody, wiec na cholere bylo moje przystawianie... a one kazaly mi przystawiac i przystawiac mysle ze jakby mala nie poczula mm tak w szpitalu to moze by sama pobudzial mocniej laktacje, ktora ja de facto mialam marna.. ale zaparlam sie bo chcialam byc "tadobra matka.." ale Ola niestety niezatrybila.. przyjechalam do domu.. i ryk placz, maz polecial po laktator.. odciagalam,ale bylo tego po 4 godz.. zaledwie 5ml z jednej i drugiej piersi.. plakalam jak szalona ze dziecka nie wykarmie, ze glodne..itp.. ale cale szczescie moja mama przeszla to samo, maz nienalegal.. na karmienie piersia.. widzial jaka bylam zdolowana, mialam w nich oparcie, polozna tez mi z nieba spadla, bo jako tako niby namawiala zeby przystawaiac ale pod koneic wizyty powiedziala ze z tego nic nie bedzie.. i tak oto mala jest na MM nie powiem, jak nie chcialam kiedys przed ciaza karmic, tak teraz brakuje mi tego ciumkania .. ale z butla tez jest milo.. mala patrzy tak w moje oczy jakby ssala piers hihi.. ma cudny kontakt z mezem, bo on tez w takim razie moze ja karmic butla.. zdowie wiadomo.. najwazniejsze ale natura czasem plata figle.. a u mnie w rodzinie zadna kobieta nie miala niestety pokarmu.., wiec genatyka tez zrobila swoje.. i nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze lakatacja zaczyna sie w glowie.. ja pragnelam karmic z calych sil.. dciagalam pokarm pobudzalam laktacje nawet jak mala byla na butli.. i nic.. nawet nie chciala moich kropli pokarmu .. coz.. "z pustego ani salomon nie naleje.."... sorki za przydlugawy post... ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- no rosnie jak na drozdzach.. ![]() ale nie wyglada "kluskowato".. hehe
|
|
|
|
#992 |
|
Zakorzenienie
|
co do szwów, ja mam rozpuszczalne założone i został mi jeszcze jeden, wczoraj wyszedł jeden wieczorem, dzisiaj jeden rano i jeszcze jeden jest splątany. Ale wiecie co...mam ochotę panią doktor podać o odszkodowanie i kasę wydać na plastykę pochwy bo mi takiego frankensteina zrobiła że szok
i jeszcze żartowała że jeden szew dla męża jeszcze Bolało mnie jak była opuchnięta ta rana i jak się ten pierwszy szew rozwiązał i wisiały takie nitki i one mnie kuły a nie chciał jeszcze wyjść, cały dzień z nim chodziłam zanim się zluzował. U nas noce spokojne, mała zasypia po kąpieli (koło 19-20) i śpi do 23, dostaje cyca bo pielucha sucha i zasypia, śpi czasem do 1 czasem dopiero o 3 się budzi, przebieramy dajemy cyca i zasypia, śpi do 5 i powtórka: pielucha i cyc i śpi. Budzi się po 7 ale znowu pielucha i cyc i śpi.
|
|
#993 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam dziewczynki
Ja już po ściągnięciu szwów (moja rana za szybko się goiła i ból miałam już jak przy przenoszonych szwach).My dzisiaj pospaliśmy - mała od urodzenia zawsze śpi w nocy A od 8 marudzenia do 11 - teraz śpi ale strasznie się napina - gazy przelatują po brzuszku i spac nie dają
|
|
#994 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny które nie karmią UU z kad wiedziałyście jakie mleko kupić?
|
|
|
|
#995 |
|
Rozeznanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27096936]wpadłam sprawdzić, jak się miewasz na finiszu, a tu ....
Antoś już ma 3 tygodnie... wow! Gratuluję serdecznie, malutki jest śliczny. (aż się człowiekowi zachciewa takiej kruszynki znów ).Serdeczne gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mamuś, dużo zdrówka dla dzieciaczków, No widzisz lea35 Antoś postanowił wykluć się wcześniej Mary poziomkowa ja już przed zajściem w ciąże wiedziałam, że karmienie piersią nie jest dla mnie. Wiedziałam, że nie czułabym się dobrze, że mały stworek mnie zasysa i dlatego od początku dajemy mm. Podziwiam mamy, które pomimo wszystko karmią naturalnie. Ja tego nie robię, ale szczerze mówiąc nie czuję się przez to złą matką. Antoś ładnie przybiera, dobrze się czuje, ja też się dobrze czuję, mąż też szczęśliwy, bo nie musi się z nikim dzielić moimi piersiami (ostatnio nawet się śmiał, bo powiedział, że chyba jest wyrodnym ojcem, ale uważa, że piersi mamusi są do kochania przez tatusia i nie wyobraża sobie dla nich innej funkcji Dorkabl ja jeszcze przed porodem kupiłam NAN PRO 1 - wybrałam je, bo słyszałam o nim dużo dobrych opinii, ale mały urodził się duuużo przed terminem i musiał dostawać mleko dla wcześniaków Bebilon Nenatal Premium (dostawał je już w szpitalu i pediatra ze szpitala zalecił je stosować po powrocie do domu i na wizycie u pediatry w 3 tygodniu życia dziecka kazał się skonsultować na jakie mleczko zmienić, bo to dla wcześniaków można używać tylko do pewnego momentu). Na wizycie u pediatry 20 maja , jak lekarka usłyszała, że mały nie ma problemów typu zaparcia, ulewanie, alergia, to powiedziała, że możemy dawać ten NAN, który mamy w domu, a gdyby coś się po nim działo, to mieliśmy zadzwonić lub przyjść i zaleciłaby jakieś inne mleczko, odpowiednie do problemu, który by się pojawił. Mały wypił już 2 kartony NANu i jest super, wręcz powiedziałabym, że lepiej, niż po Bebilonie i wczoraj dokupiłam kolejne 4 kartony. Ja się wczoraj zdenerwowałam, że praktycznie nie mam w co się ubrać, spakowałam małego do auta i pojechaliśmy na rajd po sklepach. Nie było nas prawie 9 godzin, ale wreszcie mam w co się ubrać. Zastanawiam się, czy w ogóle jeszcze się uda wrócić do figury sprzed ciąży Górę mam jak przed ciążą w rozmiarze 34, ale dół muszę teraz kupować 38 przez ten cholerny brzuch. Ciekawe, czy jeszcze coś się sam wchłonie, czy teraz już mogą pomóc tylko ćwiczenia. W sumie w ciąży przytyłam 14 kg, 8 kg już mi zeszło, ale od 2 tygodni nic się nie rusza, więc to już chyba koniec samoistnego spadku i 6 kg już będzie trzeba inaczej wygonić. Bardziej martwią mnie centymetry ... przed ciążą na wysokości pępka miałam 77 cm, pod koniec ciąży 102 cm, a na dzień dzisiejszy 88 cm (łudziłam się, że więcej się samo wchłonie tym bardziej, że od początku nie karmie piersią. A jak to wygląda u was? Chodzi mi głównie o cm na wysokości pępka ... ile wam się samo skurczyło, a ile zostało do zrzucenia?
|
|
|
|
#996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przed ciążą nosiłam 38 ![]() BTW mam 87 cm na wysokości pępka (prawie płaski brzuch, zdjęcie wrzucałam na przechowalni ) i 77 cm w talii - stan na 3 tygodnie po porodzie.
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Dorko, ja co prawda więcej karmię piersią, ale MM też dokarmiam i ja sugerowałam się opiniami o mlekach
![]() Agnieszko.M, święte słowa, bardzo mądry post. Robić wszystko w zgodzie ze sobą
|
|
|
|
#998 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
I dzięki Ci za to!
![]() Cytat:
Cytat:
Wczoraj było już ok, w nocy też elegancko, dostała UU a później jeszcze 40 ml mm i spała 4h ale od pobudki o 5:30 mamy hardcorek ![]() Najpierw marudziła przy cycu, łapała łapczywie, ssała chwilkę po czym puszczała i ryk i szukanie i wszystko od nowa. Męczyłam się z nią tak 40 minut. UU nie były jakieś mocno pełne ale wydaje mi się, że pokarm jest. W końcu dostała 50 ml mm ale i tak nie zasnęła No i zaczął się maraton cyckowy. Trochę pociumkała, przysnęła ale odłożona do łóżeczka rozbudzała się po kilku minutach lub od razu. Pręży się i napina, nie wiem czemu bo bączki też puszcza, kupa też była...Teraz śpi w łóżeczku od 15 minut ale postękuje więc pewnie długiego spania z tego nie będzie. Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczynki poradźcie jeśli macie jakieś pomysły, jak ja mam karmić to moje dzieciątko kochane. Staram się dawać tylko UU no ale w chwilach słabości sięgamy po butlę. Boję się pozwolić jej najeść się do końca, bo ona tak jakby nie zna granic swojego brzusia i się przejada. Dziś też po UU gdy dostała 50ml mm widać było, że marudzi w żołądku jest za dużo. Brzuszek miała mocno wypełniony, rano podczas próby karmienia UU nałykała się sporo powietrza no bo gdy puszcza i łapie na nowo to połyka powietrze więc wiele razy podnosiłam ją a ona bekła chyba z 7 razy. Po jakimś czasie odłożona do łóżeczka i tak porządnie ulała Gdy zawisa na UU na kilka minut to też albo jej się odbija a czasem ulewa nadtrawionym pokarmem. Marszczy się wtedy przeokrutnie bo chyba posmak w buzi niedobry.Próbowałam jej podawać wodę, herbatkę rumiankową a dziś koperkową hippa (bez cukru) ale gdzie tam. Marszczy brwi, nie smakuje jej więc Przy karmieniu butlą jest łatwiej no bo wiadomo ile zjadła a tak jak wisi godzinę na UU i ma dojeść mm to na czuja jej daję ale nie wiem czy nie za dużo czy nie za mało. Dziś znów mamy po prostu gorszy dzień i nie wiem co robić, mam wrażenie, że źle się nią zajmuję no bo nie mogę jej pomóc ![]() Piszecie, że usypiacie swoje dzieci, jak to robicie? Iga najczęściej usypia mi przy cycu/przy odbijaniu więc odkładam ją do łóżeczka. Czasem ma zamknięte oczka a czasem gdy się rozbudza a nie krzyczy od razu to włączam jej uspokajające dźwięki deszczu ( lubi na pewno, bo w czasie wieeeelkiej ulewy z gradobiciem zasnęła nam w aucie mimo, że wcześniej marudziła ) albo muzyczkę z konika FP ( dwa razy ładnie przy nim usnęła ale miała smoka w buzi). Jakie są Wasze metody? andziotka ja kilka razy spróbowałam karmić Iguśkę na leżąco ale jakoś mi to nie odpowiada, ja schizuję, że mi spadnie z łóżka lub ją zgniotę. Ja mam w ogóle całe noce schizę, że Iga jest ze mną i wisi na cycu. Boję się przekręcić na bok, bo wydaje mi się, że Mała na mnie leży, ostatnio obudziałam TŻ'ta aby szukał ze mną Igusi pod kołdrą bo gdzieś mi się zsunęła i biedny zerwał się na obie nogi i szukał, po czym poleciał do łóżeczka a ona smacznie śpi Dziś w półśnie, nie pozwoliłam mu okna otworzyć, bo Igusię zawieje ( znów myślałam, że mam ją przy cycu) i tak mam każdej nocy.Acha i nie wiem czy to ma znaczenie czy tylko sobie wkręcam aaale wydaje mi się, że przez weekend kiedy była karmiona przede wszystkim butlą łatwiej było jej złapać smoczka bo teraz nie idzie w ogóle
|
|
#999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
aaa bo ja kupilam takie jakim byla dokarmiana w szpitalu, mialam problem z glowy, ale tez nachodzily mnie mysli czy to dobry wybor itp.. |
|
|
|
|
#1000 |
|
Rozeznanie
|
violisia oklaski za zdrowe podejście do karmienia !
agus !!!!! tu są matki karmiące a ty o martini !!!! wstydź się - ale smaka narobiłaś My po spacerku mam nadzieje że troche spokoju zaraz będę jeszcze miała to może zrobie gulasz, tak mnie jakoś wzięło
|
#1001 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale próbuj coś znaleźć bo jeśli to kolka to pewnie będzie nawracać Cytat:
Teraz chce kupić parasolkę X-landera ale nie chodzimy na spacerki więc chyba sobie odpuszczę
|
|
#1002 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na samorozpuszczalne jestem uczulona, wiec jakies inne mi zalozyli, za miesiac mam wizyte u ginekologa to zobaczymy, czy nic tam we mnie nie zakwitlo ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja kupilam najpierw to, co dawali malej w szpitalu - Hipp Combiotik, z tym ze w szpitalu mieli gotowe butelki, cos takiego jak to http://allegro.pl/mleko-bebiko-1-ply...614622181.html tylko ze Hippa. Potem dawali jej Bebilon w tej samej formie i tez ciagnela. Dzisiaj zaczynamy z Bebiko 1, zobaczymy czy bedzie jakas roznica. Pielegniarki mowily, ze mozna kupic dziecku obojetnie jakie mleko startowe, bo wiekszosc ma podobne sklady. Mam nadzieje, ze malej Bebiko nie zaszkodzi, po Hippie nie bylo wiekszych niespodzianek, najwyzej do niego wrocimy. W sloiczkach bede uzywac w nocy, bo jak mam to mleko mieszac i podgrzewac, to mala sie zdazy juz rozedrzec na caly regulator. A tak to sobie w sypialni ustawie podgrzewacz, wstawie mleczko, chlup do butelki i gotowe po minucie. Cytat:
Zadzialalo. Polozna kazala dawac jej wode z glukoza, bo zdarzylo sie dwa razy ze pieluszka byla sucha i mialam wizje odwodnienia jej, ale nie wiem, jak to robic, skoro mam podawac miedzy karmieniami, jesli ona miedzy karmieniami spi??? Mam ja wybudzac? Przeciez to bedzie ryk i tragedia w nieboglosy! Wczoraj jej nie wykapalismy bo pepek odpadl i troche tam bylo krwi, wiec sie zeschizowalam, ze jej zalejemy pepek, przejechalam spirytusem i dzisiaj mamy brudaska, tylko jej przemylam faldki mokra chusteczka, zeby klusek nie bylo. W lozeczku tez ladnie usypia, daje jej smoczka, ale wypluwa jak juz zasypia. Bardzo lubi spac na brzuszku, ale na jezuska tez jest spoko i na boczku tez. Dziala tez metoda na kangurka, dzisiaj rano byla akcja brzuszek i w ramach desperacji sie rozebralam i polozylam ja na piersiach, troche pokwilila, ale od 9 do 10.30 bylo spanie. Z TZ tez kangurkowanie skutkuje (znaczy nie ze ja sobie klade TZ na piersi, tylko TZ kladzie ja sobie na klacie ![]() Jak nie chce spac, to ja miziam pieluszka po twarzy albo usypiaczkiem, troche pomędzi, ale zwykle odpada. No a jak boli brzuszek i jest wsciekla to nic nie dziala poza noszeniem na brzuszku na przedramieniu i bujaniu, przeszkadza mi to, bo bola mnie plecy ciagle i nie moge z nia tyle chodzic. I na twardym lubi lezec na brzuszku - przewijak jest do tego super. |
||||||
|
|
|
#1003 |
|
Wtajemniczenie
|
Pepe po 5 godzinach szaleństwa kolkowego zasnął mi o 10 ( na rękach ) i spał do 13.30. Dostał 20 mojego mleka plus 90 mm i poszedł z babcią na spacer
Ja się trochę ogarnęłam ( ale tylko trochę, nawet makijażu nie zrobiłam i mówią mi, że taka bladziutka jestem ) i przyjechałam na chwilę do pracy ( dla równowagi psychicznej ).Dziewczyny, jakie mm dajecie ?? U mnie w szpitalu dokarmiali Bebilonem i my jedziemy dalej na nim ( tzn. na tym zwykłym, wiem, że jest też wersja na kolki, ciekawe jednak, czy to coś daje, czy nie ?? ). Mam nadzieję, że dzisiejsza kolka szybko się nie powtórzy. Przeleciałam cały wczorajszy jadłospis i naprawdę nie znalazłam w nim nic, co by ją mogło spowodować. Cały wczorajszy wieczór Pepe spał, jak aniołek, podobnie w nocy ( aż do tej nieszczęsnej 5 rano ). |
|
|
|
#1004 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale z tego co piszesz wnioskuje, że już wróciłaś do formy skoro masz płaski brzuch. Może ja coś mam z tym obkurczaniem nie tak skoro mi jeszcze 11 cm na wysokości pępka zostało, a nic się nie rusza. Klaterina ja mam parasolkę X-landera, ale nie jestem z niej zadowolona, nie wiem, czy nie potrafię jej dobrze zamontować, czy o co chodzi, ale jakoś tak dziwnie to wygląda, miałam nawet wrażenie, że się przewróci prosto na dziecko i wcale cienia nie robi, jak już się udało jakoś ustawić, to jak skręciłam i słońce już było z innej strony, to Moria nie wiem, co ci poradzić Dziewczonka nie miałam szwów, więc nie pomogę, bo nie wiem jak to jest. Edytowane przez Agnieszka.M Czas edycji: 2011-05-25 o 14:24 |
|
|
|
|
#1005 |
|
Wtajemniczenie
|
nie zmywasz przed karmieniem? teraz zgłupiałam, bo na ulotce jest napisane, żeby zmywać przed karmieniem
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Moria a może Igutka się wycwaniła i po prostu uwielbia sam fakt wiszenia na Twoim cycku? ![]() no i ja bym doradziła poradnię laktacyjną, czy coś. Po prostu przedstawić problem kompetentnej osobie, która was poobserwuje i powie w czym problem.
|
|
#1006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż ważę mniej. I brzuch w miarę płaski. W ciąży miałam 110 cm na wysokości pępka, a przed ciążą - nie wiem, musiałabym napisać do mojej krawcowej, co mi kieckę ślubną szyła, bo mnie wtedy mierzyła Talię mogę sprawdzić, jak wygrzebię suknię
|
|
|
#1007 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje za odpowiedzi w sprawie parasolki
|
#1008 |
|
Zadomowienie
|
witam
bzyczqa ja tak jak ty piszesz miałam w pierwszą noc jak wróciliśmy do domu i bardzo chciałabym żeby tak zostało ![]() my dzisiaj mieliśmy noc i dzień z tych gorszych w nocy pobudka co 0,5; 1,0; 1,5 na cyca w między czasie problemy z uśnięciem rano od 9.00 do 13 zero snu, cały czas stękanie, prężenie i ciumkanie, w końcu usnął i pospał do 15 z małymi postękiwaniami ale najważniejsze - spał, teraz znowu jest najedzony i jak na razie śpi jak na razie karmie uu, tyle że u mnie to w porównaniu z wami jest dość krótko, bo tak 15 - 30 min i zazwyczaj tylko jedna pierś, przy której zasypia, póżniej biorę do odbicia (i tu problem bo małemu chyba jak do tej pory odbiło się tylko dwa razy) i jak się wybudzi to wtedy druga pierś ale zazwyczaj pozostaję na jednej, czy to nie za mało ![]() wogóle to was podziwiam bo ja prawdę mówiąc to nie wyrabiam z czasem, chyba jakoś nie umiem się zorganizować ![]() matal też bym chciała wejść w spodnie sprzed ciąży, ale niestety, u mnie brzuch patrząc na niego z boku nie wygląda tragicznie ale patrząc z przodu już tak fajnie nie jest wyglądam jak bym miała kółko ratunkowe
Edytowane przez zosiaaa Czas edycji: 2011-05-25 o 16:24 |
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
my miałyśmy problem z nocami w szpitalu. Pierwsza noc to była masakra 3 godziny na cycach aż normalnie wyschły a mała dalej płakała. Do tego pielęgniarka od dzieci masakra darła się na mnie, szarpała dziecko przy przystawianiu do UU...miałam ochotę ją rozszarpać. Na koniec stwierdziła że mała ma czkawki przeze mnie bo za dużo powietrza łyka bo ja ją źle przystawiam. Aha i dodała że mała będzie pod kroplówkę podłączona jak nie zacznę jej lepiej karmić
Druga noc to były pobudki co godzinę. Ale odkąd jesteśmy w domku to mała budzi się tak jak pisałam...tfu tu tfu by nie zapeszyć. Malutka na cycu wisi koło 30 min i je tylko z jednej piersi i śpi. Tylko nie wiem czy nie za rzadko jada. W nocy tak co 3-4 a nawet 5 godzin. W szpitalu kazali mi ją budzić co 1,5 godziny na karmienie, ale jak ją budzić jak ona śpi jak zabita, nie idzie jej wybudzić a cyca na śpiocha nie weźmie. W dzień tak co 3 godziny czasami częściej. Też po każdym jedzeniu jej się nie odbija, ale nie ulewa też więc chyba jest ok.
|
|
#1011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że jest w porządku. Budzić powinnaś, jak w dzień by jadła co 4-5 h i w nocy tak też.
|
|
|
#1012 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki u nas noc przespana, obylo sie wczoraj bez kolek
![]() Dziewczyny czy Wasze dzieci przez sen tez takie dziwne odglosy wydaja, jakby stekanie czasem czy chrumkanie? ![]() Cytat:
![]() a to moze nie ma tej alergii na mleko, ale jutro jeszcze sie pediatry dopytam... Cytat:
ale malusiii, moj to juz dorodny chlopak ![]() violisia pisalam tu pare dni temu, ze moj Flavcio ma krzywe lewe biodrko i szeroko pieluchuje, ale nie pielucha tetrowa tylko takimi specjalnymi gatkami ortopedycznymi, na usg mamy isc w czerwcu... ponawiam pytanie do mam chlopczykow, czy ktorys z dzieciaczkow ma przepuklinke jaderek???
|
|
#1013 |
|
Rozeznanie
|
Mój nie ma.
|
|
|
|
#1014 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ale się dzisiaj przestraszyłam niemiłosiernie - ryczałam później przez pół godz. i się trzęsłam
.Moja mała się zakrztusiła herbatką koperkową i nie mogła złapac powietrza, dobrze, że to mama jej dawała i odwróciła ją do góry nogami a ja klepałam po pleckach . I w końcu złapała powietrze. Koszmar poprostu - zdarzyło jej się już to drugi raz...mam butelki Tommee Tippee i w przypadku bardzo płynnych rzeczy - mój pokarm, herbatka, woda - mała nie musi ciągnac a samo jej się wlewa do ust i wtedy sie krztusi ![]() Czy możecie polecic jakas dobra butelkę do płynów?? Czy Wasze dzieci też się krztuszą? Jestem przerażona...wpadłam w panikę
|
|
#1015 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki, melduję się z moim Antosiem
Od dwóch dni jesteśmy w domku, na razie jakoś się próbujemy ogarnąć i myślę że idzie nam nie najgorzej dzięki temu że mąż jest w domu z nami i bardzo dużo pomaga ![]() Pewnie było to już pisane ale nie dam rady przeczytać całego wątku jakie macie sposoby na odbijanie? ja noszę po jedzeniu na ramionku, ale nie odbija się praktycznie wcale i potem często ulewa. zapisałam Antosia do przychodni swojej, ale nie ma tam pediatry co myślicie o tym? mamy w książeczce zdrowia ze szpitala wpisane zalecenie wizyty pediatry za 5 dni ale nie wiem co robić w takiej sytuacji? czy przepisać do innej przychodni, czy może pójść prywatnie? wasze dzieci są zapisane do pediatrów czy lekarzy rodzinnych?mamy które nie używają chusteczek nawilżanych tylko wody - używacie wody z kranu czy przegotowanej? jeśli przegotowanej to jak to ogarniacie żeby była zawsze pod ręką i w odpowiedniej temperaturze?
Edytowane przez Fronka Czas edycji: 2011-05-25 o 19:05 |
|
|
|
#1016 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1017 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczonka już dobrze, całe szczęście że mama zareagowała trzeźwo i że małej nic nie jest. Właśnie chciałam proponować to samo co Agnieszka, może inny smoczek? Z wolniejszym przepływem. Jejku współczuję przeżyć...ja ostatnio na spacerze pomyślałam że gdyby się coś stało malutkiej to chyba bym się zabiła, nie przeżyłabym tego.
Moria ja się codziennie budzę w nocy przerażona że małej coś jest, albo że tż ją przygniótł (co jest niemożliwe bo z nami nie śpi)...śnią mi się jakieś straszne rzeczy i w ogóle.
|
|
#1018 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczonka a smoczek masz 1, ten najwolniejszy?
Agnieszka.M śliczny synuś ![]() Fronka jak to możliwe, że ja Ciebie nie kojarzę? Dołączyłaś jakoś późno na poczekalni?Dziewczynki, "cudowny" dziś dzień... jest prawie 20 a moje dziecię od 5:45 rano spało trzy razy po 60 minut Cały czas na cycu wisi, teraz to się tak darła, że serce mi się rozpadało z każdym jej spazmem na milion maleńkich kawałeczków. Był bunt cyckowy, dałam więc butlę ale była chyba tak zdenerwowana, że i z butlą miała problem... najpierw łapała smoka a ręce to jej się tak zaciskały na mojej dłoni i butelce jakby miało jej to życie uratować, po czym po kilu łykach znów się rozpłakiwała i miała problemy ze złapaniem smoka. W końcu trochę ją uspokoiłam i dałam jej 70ml (pewnie więcej by zjadła ale boję się, że ją przekarmię). Teraz śpi na moim ramieniu, kręgosłup to mi zaraz pęknie, aż mam łzy w oczach ale boję się, że jak ją ruszę to znów będzie ryk ![]() Namierzyłam poradnię laktacyjną, w której pracuje położna z kliniki, w której rodziłam ale boję się z nią umówić, bo pewnie będzie mnie tylko na UU nastawiać Sama nie wiem, może spróbuję mimo wszystko
|
#1019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edzik czasem się krztusi z butelką TT, ale wystarczy poklepać po pleckach i jest lepiej
|
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A przy okazji dziecko się męczy. Ja wiem że panuje teraz wielki nacisk na karmienie piersią,ale bez przesady. Może spróbuj przejść na mm i jak zobaczysz znaczącą poprawę, to będziesz już wiedziała że akurat Twojej Małej bardziej służy butla niż cycek. Mam nadzieję że Cię nie uraziłam,ale na prawdę uważam że powinnaś zastanowić się nad tym co się dzieje z Igą na tym cycu...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

i jeszcze żartowała że jeden szew dla męża jeszcze
(moja rana za szybko się goiła i ból miałam już jak przy przenoszonych szwach).
Czekamy na Ciebie fasolko
Górę mam jak przed ciążą w rozmiarze 34, ale dół muszę teraz kupować 38 przez ten cholerny brzuch. Ciekawe, czy jeszcze coś się sam wchłonie, czy teraz już mogą pomóc tylko ćwiczenia. W sumie w ciąży przytyłam 14 kg, 8 kg już mi zeszło, ale od 2 tygodni nic się nie rusza, więc to już chyba koniec samoistnego spadku i 6 kg już będzie trzeba inaczej wygonić. Bardziej martwią mnie centymetry ... przed ciążą na wysokości pępka miałam 77 cm, pod koniec ciąży 102 cm, a na dzień dzisiejszy 88 cm (łudziłam się, że więcej się samo wchłonie
tym bardziej, że od początku nie karmie piersią. A jak to wygląda u was? Chodzi mi głównie o cm na wysokości pępka ... ile wam się samo skurczyło, a ile zostało do zrzucenia?

Pocieszcie, że po ściągnięciu jest lepiej